top of page

Meditim i vetëdijshëm i frymëmarrjes

Frymëmarrja e vetëdijshëm praktikohet në një pozitë të rehatshme ulur dhe me sy të mbyllur. Është mirë që të uleni drejt për ta bërë më të lehtë për trupin të marrë frymë pa sforcime. Për rezultate maksimale, ky meditim praktikohet për rreth 15 minuta dy herë në ditë, në mëngjes dhe në mbrëmje, mundësisht para ose të paktën 2-3 orë pas ngrënies së ushqimit. Ndërsa mbyllni sytë, thjesht sillni vëmendjen tuaj në fund të hundës ose në gjoks dhe përjetoni lëvizjet e thithjes dhe nxjerrjes. Merrni frymë lehtë dhe natyrshëm. Sa më gjatë të praktikoni, aq më lehtë mendja juaj do të ndjekë ritmin e frymëmarrjes dhe do të qetësohet. Për të shkuar në një gjendje paqësore mendja juaj nuk ka pse të ndalojë së menduari. Në fakt, i vetmi gabim që mund të bëni me këtë praktikë është të përpiqeni të ndaloni së menduari ose të parandaloni ardhjen e mendimeve. Nëse tërhiqeni nga mendimet, ndjenjat ose emocionet, mos bëni asgjë për t'i ndaluar ato. Thjesht kthejeni vetëdijen tuaj në frymëmarrje, në hundë ose gjoks dhe nëse mendimet vazhdojnë të jenë atje, mirë. Një rritje e aktivitetit të mendimit gjatë praktikës tregon se stresi po lirohet nga sistemi nervor; lirimi i stresit natyrisht rezulton në rritjen e aktivitetit fizik i cili, nga ana tjetër, rrit aktivitetin mendor, domethënë, mendimet, ndjenjat, fotografitë mendore, etj. Vazhdoni këtë proces derisa të ndjeni se kanë kaluar rreth 15 minuta. Nuk ka asnjë arsye për t'u shqetësuar për ta bërë këtë në mënyrë korrekte. Frymëmarrja është e natyrshme dhe të kesh vëmendje është gjithashtu e natyrshme. Nuk mund të bëni asgjë për të përmirësuar atë që natyra tashmë po bën në mënyrë të përsosur. Gjithashtu mos provoni të merrni frymë me theks më të madh ose më thellë sesa do të bënit normalisht në pozicionin ulur. Duke lejuar që mendja juaj të ndjekë thithjen e ajrit të pastër në trup dhe nxjerrjen e ajrit të përdorur përmes hundës, mendja juaj do të bëhet gjithnjë e më e qetë dhe paqësore. Nëse mendja juaj qetësohet për një moment të shkurtër, do të jeni të vetëdijshëm për veten tuaj, pa menduar apo ndier. Për këtë moment të shkurtër ju jeni të vetë-realizuar ose "Vetë-referim" sepse Vetja juaj është e vetmja gjë që mund t'i referohet. Pikërisht në këtë çast mendja juaj ka hequr dorë nga të menduarit; trupi juaj ndjek shembullin duke u bërë shumë i qetë. Kjo është koha kur trupi dhe mendja janë të koordinuara në mënyrë perfekte, një moment shërimi si për trupin ashtu edhe për mendjen. Nuk ka asgjë që mund të bëni nga ana juaj, megjithatë, për të prodhuar ose përjetuar këto momente. Ato ndodhin kur i prisni më së paku, domethënë, kur jeni plotësisht të relaksuar në lidhje me procesin, pa asnjë pritshmëri ose përpjekje. Me praktikën e rregullt të frymëmarrjes së vetëdijshëm do të zbuloni se kjo gjendje e qetë dhe e relaksuar e mendjes suaj do të shtrihet në kohë dhe do t'ju shoqërojë gjatë aktivitetit mendor dhe fizik gjatë gjithë ditës. Do të ketë një ndjenjë të fortë qetësie dhe të qenit të përqendruar dhe të sigurt në vetvete, edhe në situata stresuese ose mes zhurmës dhe kaosit. Thellësia e kësaj përvoje do të rritet deri në atë pikë sa vetëdija juaj e pakufizuar do të bashkëjetojë me aktivitetin më dinamik të trupit dhe mendjes suaj. Udhëzimet: Mbyllni sytë dhe uluni rehat në një vend të qetë Sillni vëmendjen tuaj në fund të hundës ose në gjoks, dhe merrni frymë me vetëdije, por natyrshëm. Kur jeni të vetëdijshëm për mendimet e tjera, lërini të jenë atje dhe gradualisht kthejeni vëmendjen tuaj tek frymëmarrja. Pas rreth 15 minutash hapni sytë ngadalë. Në mënyrë ideale meditoni dy herë në ditë, në mëngjes dhe në mbrëmje para se të hani. Burimet e artikullit: Timeless Secrets of Health and Rejuvenation - Andreas Moritz

Meditim i vetëdijshëm i frymëmarrjes
bottom of page