top of page

Mishi rrit rrezikun e diabetit dhe sëmundjeve të zemrës

Ne kemi raportuar tashmë për ato studime që treguan një rrezik në rritje të kancerit nga ngrënia e mishit. Tani, hulumtimet e reja kanë treguar se konsumi i mishit të përpunuar si proshuta, sallam, sallam, hot dog ose mishi i mëngjesit gjithashtu mund të lidhet me një rrezik në rritje të sëmundjeve të tilla si diabeti dhe problemet e zemrës. Produktet e përpunuara të mishit janë të këqija për zemrën dhe nivelet e sheqerit në gjak Në meta-analizën e kryer nga shkencëtarët e Universitetit të Harvardit dhe të botuar në revistën Circulation, studiuesit përpunuan dhe analizuan rezultatet e gati 1,600 studimeve të mëparshme për të ekzaminuar efektet specifike të konsumit të mishit të përpunuar në diabet dhe mund të kenë sëmundje të zemrës. Edhe 56 gramë produkte të mishit rrisin rrezikun e sëmundjes Termi "mish i përpunuar" përfshin produktet e mishit që ruhen nga tharja, pirja e duhanit, shërimi ose shtimi i kimikateve. Studiuesit zbuluan se konsumimi i rreth 56 gram mish të përpunuar në ditë rrit rrezikun e diabetit me 19 përqind dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës me 42 përqind. Ky rrezik dukshëm më i lartë nuk u vu re tek njerëzit që hanin mish të kuq në një gjendje të papërpunuar. Aditivët bëjnë diferencën Kur analizuam lëndët ushqyese mesatare në mishin e kuq të papërpunuar dhe mishin e përpunuar, zbuluam se, mesatarisht, ato përmbanin të njëjtën sasi yndyre të ngopur dhe kolesterol tha studiuesja Renata Micha. Sidoqoftë, kishte një ndryshim të qartë në përmbajtjen e kripës dhe nitratit. Mishi i përpunuar përmbante mesatarisht katër herë më shumë natrium dhe 50 për qind më shumë konservantë që përmbajnë nitrate. Nëse mishi, atëherë i papërpunuar Shkencëtarët rekomandojnë kufizimin e konsumit të mishit të përpunuar në një vakt ose më pak në javë për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe diabetit. Kini kujdes se çfarë lloj mishi hani për të zvogëluar rrezikun e sulmeve në zemër dhe diabetit. Në veçanti, konsumi i mishit të përpunuar si proshuta, sallami, sallami, hot dog dhe delikatesat e përpunuara të bëra nga mishi duhet të shmanget. tha Micha. Studim i ri: Bifteku dhe bashkë gjithashtu rrisin rrezikun e diabetit Edhe një herë, studiuesit në Shkollën e Shëndetit Publik të Harvardit (HSPH) shikuan lidhjet midis konsumit të mishit dhe zhvillimit të diabetit. Ata zbuluan se - në kundërshtim me supozimin e bërë në hetimin e përshkruar më sipër - jo vetëm produktet e mishit të përpunuara (sallam, salcice, proshutë, etj.), Por edhe mishin e kuq të papërpunuar si p.sh. Bifteku B. schnitzel, etj. Mund të çojë në një rrezik në rritje të zhvillimit të diabetit të tipit 2. Shkencëtarët gjithashtu zbuluan se rreziku i diabetit zvogëlohet ndjeshëm nëse mishi zëvendësohet me ushqime të tjera (më të shëndetshme) të pasura me proteina, siç janë arrat, drithërat ose produktet e qumështit me pak yndyrë. Edhe 100 gram mish në ditë është e rrezikshme Studimi u botua në edicionin online të American Journal of Clinical Nutrition më 10 gusht 2011, dhe do të shfaqet në botimin e shtypur të revistës në tetor. Gjatë hetimit, ekipi i An Pan dhe Frank Hu analizuan të dhënat nga gjithsej 442.101 gra dhe burra, 28.228 prej të cilëve zhvilluan diabet të tipit 2 gjatë studimit. Pasi morën parasysh moshën, obezitetin dhe faktorët e tjerë të rrezikut nga stili i jetesës dhe dieta e pjesëmarrësve, studiuesit zbuluan se një racion ditor i vetëm 50 gramëve të produkteve të përpunuara të mishit (sallam, etj.) Rrit rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 - me tani zgjerohet baza e të dhënave - jo vetëm me 19 përqind (siç zbuloi studimi i mëparshëm), por mund të rritet me 51 përqind. Edhe më befasues ishte gjetja se mishi i kuq i papërpunuar mund të rrisë rrezikun e diabetit (me 19 përqind) - edhe nëse vetëm një pjesë relativisht e vogël prej vetëm 100 gramësh konsumohet në ditë. Një copë e tillë mishi është afërsisht madhësia e një kuvertë kartash. Të dhënat nga studimi EPIC (European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition) në Potsdam sugjerojnë gjithashtu se njerëzit që hanë shpesh mish të kuq janë në një rrezik në rritje të diabetit të tipit 2. Ekipi rreth Dr. Clemens Wittenbecher nga Instituti Gjerman për Ushqimin Njerëzor (DIfE) zbuloi në qershor 2015 se 150 gram mish i kuq në ditë rrit rrezikun e diabetit me një dajak 80 përqind! Është mirë që mishi i kuq të zëvendësohet me proteina të shëndetshme Profesori Frank Hu tha me siguri: Lajmi i mirë është se ky faktor rreziku mund të eliminohet lehtësisht duke zëvendësuar mishin e kuq me proteina më të shëndetshme. ”Studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që zëvendësuan mishin e kuq me një racion me arra, ulën rrezikun e diabetit me 21 përqind. Përdorimi i drithërave në vend të biftekut zvogëloi rrezikun me 23 përqind, dhe zëvendësimi i mishit të kuq me produkte të qumështit me yndyrë të ulët uli rrezikun me 17 përqind. Mishi nxit zhvillimin e mëlçisë yndyrore Dieta vegjetariane e përshkruar mund të ndihmojë me një problem krejtësisht të ndryshëm, domethënë me regresionin e mëlçisë yndyrore. Kjo ndodh sepse kjo gjithashtu zhvillohet në mënyrë preferenciale në një dietë të pasur me mish - siç shpjeguan studiuesit në Prill 2017. (Ne raportojmë për të këtu: mëlçia yndyrore nga mishi) Sa më shumë mish të hahet, aq më shumë ka gjasa që të zhvillohet mëlçia yndyrore, zbuluan studiuesit në Studimin e Rotterdamit. Për të zbuluar nëse nuk ishte vetëm përmbajtja e lartë e proteinave në dietë që rriti rrezikun e sëmundjeve të mëlçisë yndyrore, studiuesit gjithashtu shikuan efektet e marrjes së lartë të proteinave bimore. Burimet e proteinave të perimeve, megjithatë, priren të çojnë në një regres të mëlçisë yndyrore. Epidemia e diabetit - nuk duhet të jetë Meqenëse diabeti duket se po bëhet një epidemi mbarëbotërore dhe tani po prek rreth 350 milionë të rritur (10 milionë njerëz vetëm në Gjermani), studiuesit në HSPH ju bëjnë thirrje të rishikoni dietën tuaj dhe të shmangni produktet e përpunuara të mishit, të tilla si hamburger, salcice, mish për mëngjes , etj. duke kufizuar në mënyrë drastike mishin e kuq të papërpunuar dhe në vend të tij të konsumoni më shumë arra, drithëra apo edhe fasule, produkte të qumështit me pak yndyrë dhe peshk. Burimet e artikullit: Fleisch erhöht Risiko für Diabetes und Herzkrankheiten - Zentrum der Gesundheit Wittenbecher C et al., „ Amino acids, lipid metabolites, and ferritin as potential mediators linking red meat consumption to type 2 diabetes ” , American Journal of Clinical Nutrition, Juni 2015, (Aminosäuren, Lipidmetabolite und Ferritin als mögliche Verbindungsstellen zwischen Verzehr von rotem Fleisch und Typ-2-Diabetes) Processed meats come with increased risk of heart disease, diabetes Fleisch erhöht Risiko für Diabetes und Herzkrankheiten

Mishi rrit rrezikun e diabetit dhe sëmundjeve të zemrës
bottom of page