top of page

Mjetet bimore për depresionin

Ata që duan të ndalojnë në restorantet e ushqimit të shpejtë ose që preferojnë rregullisht ushqime të përshtatshme në shtëpi dhe vuajnë nga depresioni në të njëjtën kohë mund të rrisin ndjeshëm shanset e tyre për të hequr qafe depresionin nëse hanë më shumë fruta dhe perime në vend të ushqimit të shpejtë në të ardhmen. Lehtësoni depresionin me barëra medicinale Nëse diagnoza e depresionit është bërë, natyrisht, mjekët trajtues nuk i drejtohen bimëve mjekësore, por më shpejt shpejt në bllokun e recetave dhe përshkruajnë ilaqet kundër depresionit. Këtu kemi raportuar për efektet anësore të ilaqeve kundër depresionit. Sipas raportit shëndetësor të Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD), gjithnjë e më shumë njerëz në vendet e industrializuara po i drejtohen ilaqeve kundër depresionit. B. në Gjermani midis 2007 dhe 2011 deri në 46 përqind. Në të njëjtën kohë, gjithnjë e më shumë studime tregojnë se rreth gjysma e njerëzve që marrin ilaqet kundër depresionit nuk shërohen kurrë. Për shembull, një ekip kërkimor i udhëhequr nga Dr. Irving Kirsch nga Universiteti i Hull në Angli zbuloi se ilaqet kundër depresionit janë efektive vetëm për depresionin më të rëndë. Duhet të kihet parasysh se rreth 80 përqind e pacientëve të prekur vuajnë vetëm nga depresioni i butë deri në mesatar - dhe kjo gjithashtu mund të trajtohet me bimë mjekësore. Antidepresantët bimorë kanë një numër avantazhesh ndaj barnave sintetike: Ato tolerohen mirë, nuk ju bëjnë të varur, nuk çojnë në simptoma të tërheqjes dhe nuk krijojnë një "hangover" (çrregullime të përqendrimit dhe reagimit edhe orë pas gëlltitjes, shpesh edhe ditën tjetër, kjo është arsyeja pse marrja e disa ilaçeve kundër depresionit në rrugë mund të jetë e rrezikshme). Barishta e Shën Gjonit zë vendin e parë ndër bimët mjekuese kundër depresionit. Barishta e Shën Gjonit funksionon njësoj si ilaqet kundër depresionit Lëngu i vërtetë i Shën Gjonit (Hypericum perforatum) ishte i nderuar tashmë si një bimë mjekësore në antikitet dhe përdorej kryesisht nga jashtë, p.sh. B. për të trajtuar plagët, përdhes ose reumatizmin. Për një kohë të gjatë besohej se sëmundjet mendore të tilla si depresioni janë shkaktuar nga demonët ose vetë djalli. Në Mesjetë, më në fund u zbulua se lëngu i Shën Gjonit gjithashtu ndihmon me melankolinë - kjo ishte ajo që dikur quhej depresioni -, kjo është arsyeja pse bima mjekësore u quajt edhe ekzorciste e djallit. Tani ka studime të shumta që tregojnë se lëngu i Shën Gjonit punon kundër depresionit. Një grup shkencëtarësh nga Cochrane Cooperation vlerësuan 29 studime mbi përgatitjet e kantarisë së Shën Gjonit me rreth 5,500 persona testues dhe zbuluan se ekstraktet e Wort St. më pak efektive si ilaqet kundër depresionit konvencional dhe tolerohen shumë më mirë. Sipërfaqësisht, përbërësit hypericin, hyperforin, xanthones dhe flavonoids shihen si përcaktues të efektivitetit. Sipas studimeve shkencore, efekti i dobishëm është për shkak të rregullimit të substancave të dërguara si dopamina, noradrenalina dhe serotonina në sistemin nervor qendror. Meqenëse lëngu i Shën Gjonit duhet të merret në doza të larta në depresion në mënyrë që të zhvillojë efektivitetin e tij të plotë, ekstrakte të standardizuara të thata në formën e tabletave, dragees ose kapsulave janë të nevojshme. Një çaj me barrë të Shën Gjonit nuk do të funksiononte sepse doza e përbërësit aktiv që përmbahet në të është shumë e ulët. Komisioni E rekomandon 2 deri në 4 g ilaç (pjesë aktive të bimës) ose 0.2 deri 1.0 mg hipericinë totale në forma të tjera dozimi si doza mesatare ditore. Në rastin e depresionit të moderuar, doza duhet të jetë 900 mg ekstrakt total në ditë; në rastin e gjendjeve të lehta depresive, 300 deri në 600 mg konsiderohen të mjaftueshme. Ju lutemi vini re se efekti i dobishëm nuk shfaqet menjëherë, por përkundrazi me një vonesë brenda dy deri në katër javë. Por kjo vlen edhe për shumicën e antidepresantëve konvencionalë. Kohëzgjatja minimale e terapisë me wort Shën Gjonit është 3 muaj, rekomandohen 6 muaj. Mos harroni se lëngu i Shën Gjonit mund të ndikojë në mënyrën se si veprojnë ilaçet e tjera (p.sh. disa ilaçe për zemrën ose pilula të kontrollit të lindjes). Pra, nëse jeni duke marrë ilaçe, diskutoni me mjekun ose terapistin tuaj për përdorimin e planifikuar të barit të Shën Gjonit. Meqenëse përgatitjet e Wort St. mbulojnë vetëm një aspekt të figurës klinike (depresioni), shpesh rekomandohen terapi të kombinuara, të cilat më pas kanë një efekt më të sigurt dhe më gjithëpërfshirës. Ata gjithashtu marrin parasysh çrregullimet e gjumit, frikën dhe shqetësimin që shpesh ndodhin në të njëjtën kohë. Terapi e kombinuar: Barishta Shën Gjonit, lule pasioni dhe valerian Kombinimi i barishtes së Shën Gjonit, valerianës (Valeriana officinalis) dhe lules së pasionit (Passiflora incarnata) është një klasik tradicional i trajtimit të depresionit. Ndërkohë është vërtetuar edhe nga studimet shkencore se një terapi e tillë e kombinuar është superiore ndaj monoterapisë. Nëse lëngu i Shën Gjonit që rrit gjendjen shpirtërore kombinohet me lulen e pasionit të tensionit dhe lehtësimin e ankthit dhe / ose valerianën qetësuese dhe nxitëse të gjumit, intensiteti i veprimit mund të rritet ndjeshëm. Hulumtuesit në Universitetin e Freiburgut krahasuan si administrimin e lëngës së Shën Gjonit vetëm, ashtu edhe kombinimin e mollës së Shën Gjonit dhe lules së pasionit me fluvoxamine, një antidepresant anksiolitik. Ata zbuluan se lëngu i Shën Gjonit, i ngjashëm me fluvoxamine, mund të pengojë rimarrjen e serotoninës dhe për këtë arsye të luftojë shqetësimin, ankthin dhe depresionin. Me fluvoxamine frenimi ishte rreth 90 për qind dhe me ekstraktin e wort Shën Gjonit rreth 60 për qind. Megjithatë, nëse një ekstrakt lule pasioni do të administrohej përveç verës së Shën Gjonit, ndalimi i rimarrjes së serotoninës mund të rritet ndjeshëm. Studime të mëtejshme kanë treguar se efekti antidepresiv i ekstraktit të barit të Shën Gjonit ndodh më herët nëse dikush merr ekstrakt valerian në të njëjtën kohë. Në përgatitjet e kombinuara, doza ditore për rrënjën e valerianës është deri në 1.500 mg dhe për lule pasioni deri në 1.000 mg ekstrakt të thatë. Një tjetër bimë mjekësore shumë efektive që mund të përdoret për depresion dhe ankth është kava kava. Kava Kava lehtëson ankthin dhe depresionin Kava Kava (Piper methysticum) - i njohur edhe si Rauschpfeffer - përdoret si pije dhe ilaç ceremonial në shumë kultura në rajonin e Paqësorit Perëndimor. Në mjekësinë tradicionale, rrënja e freskët ose e tharë e kavas përtypet ose derdhet me ujë. Practiceshtë gjithashtu praktikë e zakonshme që të bluani rrënjën në një pluhur të imët ose ta shtypni atë në një llaç. Në disa vende evropiane, të gjitha përgatitjet e kava kava u ndaluan rreth vitit 2002 sepse bima mjekësore dyshohej se dëmton mëlçinë. Në Gjermani, megjithatë, ky ndalim tani është hequr dhe Kava Kava është në dispozicion në të gjithë botën si një ilaç kundër ankthit, çrregullimeve të gjumit dhe depresionit. Studimet kishin treguar se dëmtimi i mëlçisë ishte shkaktuar nga sëmundje ekzistuese (p.sh. alkoolizmi ose dëmtimi i drogës). Kërkesat e reja tani përfshijnë recetë të detyrueshme ose faktin që doza maksimale ditore nuk duhet të kalojë 200 mg kavalactone. Kavalaktonet janë substanca që përcaktojnë efektivitetin e bimës. Deri më tani, janë njohur 12 cavalactones individuale që veprojnë në sistemin nervor qendror dhe kanë një efekt qetësues, lehtësues të ankthit, balancues dhe relaksues. Edhe me një dozë shumë të lartë prej 400 ose 600 mg në ditë, përbërësit aktivë të kavasë nuk shkaktojnë varësi. Një ekip kërkimor australian i udhëhequr nga Dr. Jerome Sarris nga Universiteti i Melburnit kreu një studim të kontrolluar nga placebo gjatë një periudhe prej 6 javësh dhe zbuloi se niveli i ankthit në ata pjesëmarrës të studimit që morën 5 tableta kava kava (120/240 mg kavalaktone në ditë), u ul në mënyrë dramatike, gjë që nuk ishte rasti për grupin placebo. Përveç kësaj, është vërtetuar shkencërisht për herë të parë se ekstrakti i kava kava gjithashtu mund të lehtësojë depresionin. Kava Kava gjithashtu duhet të merret për një periudhë më të gjatë kohore: pas rreth një jave, simptomat përmirësohen, efekti maksimal shfaqet pas 4 javësh. Një tjetër alternativë efektive barishtore për antidepresantët sintetikë është rrënja e trëndafilit - e njohur më mirë si Rhodiola rosea. Rrënja e trëndafilit për depresion (Rhodiola rosea) Rrënja e trëndafilit ose Rhodiola rosea i pëlqen vendet ekstreme dhe është vendas në rajonet malore të Euroazisë dhe Amerikës së Veriut dhe madje edhe në rajonet arktike. Dhe ashtu si bima mjekësore rebelohet kundër kushteve armiqësore, ajo gjithashtu ndihmon njerëzit në depresion të mos e lënë veten të zbresin. Edhe Vikingët e morën këtë bimë energjike në zemrat e tyre dhe rrënja e trëndafilit është konsideruar prej kohësh një adaptogjen në mjekësinë ruse. Në mjekësinë alternative, kjo i referohet përgatitjeve dhe ilaçeve bimore që ndihmojnë njerëzit të përshtaten me situatat e ndryshuara, stresin dhe tendosjen. Në këtë kuptim, rrënja e trëndafilit rrit performancën fizike dhe mendore, si dhe rezistencën dhe zvogëlon ndjeshmërinë ndaj stresit. Në këtë vend, Rhodiola rosea është në dispozicion në formën e përgatitjeve të standardizuara të ekstraktit (p.sh. kapsula) që janë të disponueshme lirshëm në dyqane si shtesa dietike. Ndërkohë, shkencëtarë të shumtë janë marrë edhe me rrënjën e trëndafilit. Glikozidet, përfshirë rosavin, janë kryesisht përgjegjës për efektet. Një ekip kërkimor armen nga Universiteti Mjekësor Shtetëror Armenian ka hetuar nëse rrënja e trëndafilit është e përshtatshme për trajtimin e depresionit të butë deri të moderuar. Subjektet përfshinin burra dhe gra të moshës 18 deri në 70 vjeç të cilët ishin në depresion dhe u ndanë në tre grupe. Gjatë një periudhe prej gjashtë javësh, grupi i parë mori 340 mg ekstrakt rrënjë trëndafili dhe grupi i dytë mori 680 mg ekstrakt rrënjë trëndafili në ditë. Grupi i tretë mori një placebo. Studiuesit zbuluan se ata pjesëmarrës të studimit që morën ekstraktin (pavarësisht dozës) kishin depresion të përmirësuar, ndërsa grupi placebo nuk tregoi lehtësim të simptomave. Doza e rekomanduar ditore e rrënjës së trëndafilit - në varësi të përgatitjes - është 200 deri në 600 mg ekstrakt ose 20 deri në 60 pika tretësirë ​​2 deri 3 herë në ditë për një periudhë prej 4 muajsh. Ndryshe nga rrënja e trëndafilit, shafrani njihet kryesisht sot si një erëz e verdhë e artë. I marrë në doza përkatëse, shafrani gjithashtu mund të funksionojë kundër depresionit. Shafran për depresion Edhe njerëzit e lashtë e dinin se shafrani (Crocus sativus) mund të bëjë më shumë sesa t'i japë të gjitha llojeve të ushqimit një ngjyrë të verdhë të ndritshme. Për shembull, grekët e lashtë përdornin shafran për të luftuar melankolinë. Fakti që Zeusi, babai i perëndive, thuhej se kishte fjetur në një shtrat shafran, tashmë tregon se sa e vlefshme u vlerësua bima mjekësore nga paraardhësit tanë. Ndoshta miti gjithashtu mund të shpjegohet në atë mënyrë që edhe Zeusi i fuqishëm u prek nga depresioni dhe kërkoi shpëtimin në shafran. Shafrani është përdorur prej kohësh në mjekësinë popullore për të qetësuar nervat, por studimet shkencore tani kanë treguar gjithashtu se erëza më e shtrenjtë në botë në të vërtetë punon kundër depresionit. Përbërësit përfshijnë përbërësin kryesor aktiv kroçinë, i cili është përgjegjës për frenimin e marrjes së serotoninës dhe substancave të tjera që rrisin disponimin, si norepinefrina dhe dopamina. Meqenëse shafrani është përdorur për depresion në mjekësinë tradicionale persiane për moshat, një ekip kërkimor iranian i udhëhequr nga Dr. Shahin Akhondzadeh nga Universiteti i Shkencave Mjekësore në Teheran hodhi një vështrim shumë të afërt në efektet antidepresive. Një studim gjashtë javor mori pjesë në 40 pacientë që vuanin nga depresioni. Një grup mori një kapsulë me 30 mg ekstrakt shafran në ditë, grupi tjetër mori një placebo. Shkencëtarët arritën në përfundimin se shafrani ka një efekt shumë pozitiv në depresionin e butë dhe të moderuar dhe për këtë arsye është i përshtatshëm në mënyrë ideale për trajtim. Një studim tjetër nga e njëjta qendër universitare shqyrtoi nëse shafrani mund të konkurrojë me fluoksetinën kundër depresionit të përshkruar kaq shpesh (Prozac). Pjesëmarrësit e studimit u ndanë në dy grupe: Njëri mori kapsula me 30 mg ekstrakt shafran në ditë për 6 javë, tjetri 20 mg fluoksetinë. Studimet treguan se shafrani funksionon njësoj si antidepresanti sintetik, por pa shkaktuar efekte anësore të dëmshme. Në lidhje me dozimin, informacione të ndryshme mund të gjenden në literaturën e specializuar, 1.5 g shafran mund të merren çdo ditë pa hezitim. Sidoqoftë, nëse merrni ekstrakt shafran, rekomandimet e prodhuesit për përdorim duhet të ndiqen gjithmonë. Efektet e para mund të ndodhin brenda një jave - por efekti maksimal shfaqet vetëm pas rreth 6 javësh. Nëse dëshironi të mësoni më shumë për vetitë shëruese të shafranit, do të gjeni shumë informacion më interesant në lidhjen e mëparshme, p.sh. B. se shafrani mbron sytë, forcon epshin, ndihmon në humbjen e peshës dhe mbron nga kanceri dhe Alzheimer. Një zgjedhje e mirë: bimë mjekuese për depresionin Analiza shkencore e përdorimeve tradicionale të St. John's Wort and Co. dëshmon se bimët mjekësore tradicionale kanë potencial të jashtëzakonshëm për trajtimin modern të depresionit. Kushdo që vuan nga depresioni nuk është aspak i varur nga antidepresantët sintetikë për të sjellë gëzim në jetën e tyre dhe për të kuruar shpirtin. Masa të tjera për depresionin Gjithashtu mbani mend se përveç bimëve mjekësore ka shumë gjëra të tjera që mund të bëni për të endur përsëri të lumtur në jetë: Para së gjithash, ushqimi ka një ndikim të madh, i cili ka një efekt konkret në mendjen dhe shpërndarjen e neurotransmetuesve në tru. Ushqimi i shëndetshëm mund të ngre humorin tuaj, ndërsa ushqimet e përshtatshme janë dëshmuar se e ulin disponimin tuaj. Për më tepër, përbërja e florës së zorrëve mund të nxisë depresionin ose të parandalojë daljen nga depresioni, kjo është arsyeja pse struktura e shëndetshme e florës së zorrëve me ndihmën e probiotikëve është gjithashtu një nga masat holistike për depresionin. Ne kemi paraqitur masa naturopatike dhe holistike që ndihmojnë në rritjen e nivelit të serotoninës: Rritni nivelet e serotoninës në mënyrë natyrale 5-HTP është pararendës i serotoninës Si mund ta përdorni 5-HTP për depresionin, por edhe për migrenën ose çrregullimet e gjumit, lexoni këtu: 5-HTP-efekti, efektet anësore dhe dozimi . 5-HTP është pararendësi i drejtpërdrejtë i serotoninës, që do të thotë se organizmi mund të prodhojë serotonin prej tij shumë shpejt. Në kontrast me antidepresantët e zakonshëm, 5 -HTP është një substancë me origjinë natyrore që merret nga fasule e zezë afrikane dhe - kur merret dhe dozohet saktë - rrallë tregon efekte anësore. Ne kemi përshkruar më shumë informacion në lidhje me serotoninën dhe sesi niveli i serotoninës mund të ndikohet në mënyrë natyrale këtu: Serotonin - Bëhuni mjeshtri i jetës tuaj të shpirtit Burimet e artikullit: Pflanzliche Mittel bei Depressionen - Zentrum der Gesundheit Hans-Ulrich Wittchen et al, "Depressive Erkrankungen", Gesundheitsberichterstattung des Bundes, Heft 51, Robert Koch-Institut, Berlin 2010 Ramin Mojtabai, "Clinician-identified depression in community settings: concordance with structured-interview diagnoses, Epub, März 2013, (Von Klinikärzten festgestellte Depressionserkrankungen im lokalen Umfeld: Übereinstimmung mit Diagnosen auf Grund strukturierter Interviews) Irving Kirsch et al, "Initial severity and antidepressant benefits: a meta-analysis of data submitted to the Food and Drug Administration, PLoS Med, Februar 2008, (Anfänglicher Schweregrad und der Nutzen von von Antiedepressiva: Daten-Metaanalyse bei der FDA eingereicht) Konstantin Ingenkamp, "Depression und Gesellschaft: Zur Erfindung einer Volkskrankheit", transcript Verlag, 2014 Linde K. et al, "St John`s wort for major depression, Cochrane Database Syst Rev, Oktober 2008, (Johanniskraut bei schweren Depressionen) Christina Hucklenbroich, "Die Deutschen nehmen mehr Antidepressiva", Frankfurter Allgemeine, November 2013 OECD, "Health at a Glance 2013: OECD Indicators, 2013, (Gesundheit 2013 im Überblick : Indikatoren der OECD) Thomas Meissner, "Pflanzliche Mittel für die Psyche", Ärzte Zeitung, Februar 2014 Fiebich BL et al, "Pharmacological studies in an herbal drug combination of St. John`s Wort (Hypericum perforatum) and passion flower (Passiflora incarnata): in vitro and in vivo evidence of synergy between Hypericum and Passiflora in antidepressant pharmacological models, Fitoterapia, April 2011, (Pharmakologische Studien über die Kombination pflanzlicher Arzneimittel mit Johanniskraut (Hypericum perforatum) und Passionsblume (Passiflora incarnata): in vitro und in vivo Hinweise auf die Synergie zwischen Hypericum und Passiflora in pharmakologischen Modellen zu Antidepressiva) Karin Kraft, "Mit Melisse und Lavendel gegen Angst und Depression?, NeuroTransmitter, November 2011 Sarris J et al, "Kava in the treatment of generalized anxiety disorder: a double-blind, randomized, placebo-controlled study, J Clin Psychopharmacol, Oktober 2013, (Kava bei der Behandlung der Generalisierten Angststörung: Eine doppelblinde, randomisierte, placebokontrollierte Studie) Lakhan SE, "Nutritional and herbal supplements for anxiety and anxiety-related disorders: systematic review, Nutr J, Oktober 2010, (Nahrungsergänzungsmittel und Kräutersupplemente gegen Angststörungen und verwandte Leiden: Ein systematischer Review) Sorrentino L. et al, "Safety of ethanolic kava extract: Results of a study of chronic toxicity in rats, Phytomedicine. September 2006, (Sicherheit des ethanolischen Kava-Extrakts: Ergebnisse einer Studie über chronische Toxizität bei Ratten) Darbinyan V. et al, "Clinical trial of Rhodiola rosea L. extract SHR-5 in the treatment of mild to moderate depression, Nord J Psychiatry, Juni 2007, (Klinische Studie über Rhodiola rosea L. Extract SHR-5 bei der Behandlung von milder bis mittelschwerer Depression) Gregory S. Kelly, "Rhodiola rosea: A Possible Plant Adaptogen, Altern Med Rev, Juni 2001, (Rhodiola rosea: Ein mögliches pflanzlichen Adaptogen) Akhondzadeh S. et al, "Crocus sativus L. in the treatment of mild to moderate depression: a double-blind, randomized and placebo-controlled trial, Phytother Res, Februar 2005, (Crocus sativus L. in der Behandlung von leichten bis mittelschwerer Depression: Eine placebokontrollierte, randomisierte Doppelblindstudie)

Mjetet bimore për depresionin
bottom of page