top of page

Musika si terapi dhe sherim

Një melodi e mrekullueshme frymëzon shpirtin dhe gëzon zemrën. Muzika, e kënduar ose e luajtur, është ushqim shpirtëror për zemrën dhe shpirtin. Edhe pse tingulli përbëhet vetëm nga dridhjet e ajrit që veprojnë në nervat e dëgjimit, dhe këto dridhje janë vetëm fenomene të shkaktuara nga ajri, siç mund ta vëzhgoni, ato ende ndikojnë në shpirt. Një melodi e mrekullueshme frymëzon shpirtin dhe gëzon zemrën. - Abdu‘l Baha. Muzika - një shkallë për në parajsë Ky koleksion tekstesh, i përpiluar nga Qendra Botërore Bahá'í, merret me muzikën, një art shumë i respektuar në mësimet Bahá'í. Sipas fjalëve të Bahá'u'lláh-ut, muzika është një shkallë "përmes së cilës shpirtrat mund të ngjiten në mbretërinë e më të lartëve". 'Abdu'l-Bahá-i e quan atë "ushqim të shpirtit" dhe e konsideron atë në artet më të rëndësishme për shkak të efektit të tij të madh shpirtëror. Çdo fëmije duhet t'i jepet të paktën një njohuri bazë për muzikën. Kur muzika lind nga dashuria për Zotin dhe lavdëron virtytet hyjnore, ajo forcon shpirtin e njeriut dhe e çon atë në mbretërinë e më të lartave. Në këtë përmbledhje tekstesh gjejmë shumë mendime për muzikën, sugjerime dhe nxitje për të kultivuar këtë art të bukur. Nga fjalimet e 'Abdu'l-Bahá-it Sa mbledhje e mrekullueshme është kjo! Këta janë bijtë e mbretërisë. Kënga që sapo dëgjuam ishte shumë e bukur si në melodi ashtu edhe në fjalë. Muzika është një art hyjnor dhe ka një ndikim të madh. Është ushqim për shpirtin dhe shpirtin. Fuqia dhe hiri i muzikës lartëson shpirtin e njeriut. Ka një fuqi dhe efekt të mrekullueshëm në zemrat e fëmijëve, sepse zemrat e tyre janë të pastra dhe meloditë i prekin shumë. Talentet e fshehura të fjetura në zemrat e këtyre fëmijëve do të gjejnë shprehje përmes mediumit të muzikës. Kjo është arsyeja pse ju duhet të bëni gjithçka për t'i trajnuar ata. Mësojini ata të këndojnë bukur dhe me efikasitet. Çdo fëmijë duhet të ketë njëfarë njohurie për muzikën, sepse pa njohjen e këtij arti nuk mund të shijohet vërtet muzika e luajtur apo e kënduar. Është gjithashtu e nevojshme që shkollat ​​të japin mësime muzike që zemrat dhe shpirti i nxënësve të gjallërohen dhe të qetësohen dhe që gëzimi të ndriçojë jetën e tyre. (14) Muzika është një art i rëndësishëm. Ka një efekt të madh në mendjen e njeriut. Tingujt e muzikës janë diçka që mund të ndodhë me dridhjet eterike, sepse zëri është vetëm një shprehje e dridhjeve që prekin nervat e dëgjimit kur ato arrijnë në daullen e veshit. Meloditë janë efekte speciale që shkaktohen nga ose nga vibrimet. Megjithatë, ato kanë një efekt shumë të fuqishëm në mendje. Megjithëse muzika është materiale, efekti i saj i jashtëzakonshëm është shpirtëror në natyrë dhe është thellësisht i lidhur me sferën e shpirtit. Nëse dikush dëshiron të mbajë një leksion, kjo do të jetë më efektive pas një prezantimi muzikor. Grekët e lashtë, ashtu si filozofët persianë, i mbanin leksionet e tyre në këtë mënyrë: së pari ata luanin disa melodi, dhe kur kjo e bëri publikun e tyre të hapur, ata menjëherë i lanë mënjanë instrumentet e tyre dhe filluan leksionin. Një nga muzikantët më të famshëm në Persi ishte një farë Barbod. Sa herë që shtrohej një pyetje e rëndësishme në oborrin e mbretit dhe ministrat nuk mund ta bindnin mbretin, ata menjëherë i drejtoheshin Barbodit. Më pas vinte në gjyq me instrumentin e tij dhe luante muzikën më të përshtatshme dhe më prekëse, me të cilën synimi u arrit menjëherë, sepse mbreti prekej menjëherë nga meloditë e përzemërta, bujaria i mbushte zemrën dhe u dorëzua. Provoni këtë: Nëse keni një dëshirë të madhe dhe dëshironi të arrini qëllimin tuaj, provojeni me një audiencë të madhe pasi të jetë interpretuar një solo prekëse. Por publiku duhet të jetë i hapur ndaj muzikës, sepse disa njerëz janë si gurët dhe muzika nuk mund të lëvizë gurët. Muzika është një mjet i rëndësishëm për edukimin dhe zhvillimin e njerëzimit, por e vetmja rrugë e vërtetë është përmes mësimeve të Zotit. Muzika është si ky gotë krejtësisht e pastër dhe e zhveshur. Është si kjo kupë e pastër këtu dhe mësimet e Perëndisë, fjalët e Perëndisë, janë si uji. Nëse gota ose gota është plotësisht e pastër dhe pa të meta dhe uji është plotësisht i freskët dhe i pastër, atëherë do të japë jetë. Prandaj, mësimet hyjnore, qofshin ato himne, fjalime apo lutje, janë më mbresëlënëse kur këndohen në mënyrë melodike. “Tingujt muzikorë, pra, kanë një ndikim të rëndësishëm në lidhjet e mendimeve, në veçoritë dhe karakteristikat e jashtme dhe të brendshme të qenies njerëzore, sepse ato zgjojnë ose nxisin gatishmërinë fizike dhe mendore. Çfarë fuqie stimuluese është muzika në të gjitha ndjenjat e dashurisë! Kur njeriu preket nga dashuria e Zotit, muzika ka një ndikim të madh tek ai. (16) Zëri vibron në ajër dhe i ngjan valëve të oqeanit. Zëri krijohet duke përdorur buzët, fytin, dhëmbët, gjuhën etj. Këto e bëjnë ajrin të dridhet, kjo dridhje arrin në nervin e dëgjimit dhe e prek atë. Ky është zëri. Çdo gjë që është e pastër është e pranueshme. Për shembull: uji i pastër është i pranueshëm; ajri i pastër është shumë i pranueshëm. Meqenëse gjithçka që është e pastër është e pranueshme dhe e këndshme, një zë i pastër është gjithashtu shumë i pranueshëm dhe sjell gëzim të madh. Ka dy lloje zërash. Me një, i gjithë instrumenti është i përsosur dhe bashkë me të edhe tingulli. Në të dytin, instrumenti është i papërsosur, ndikon në zë, saqë nuk mund të kënaqë. Ajo që sapo thamë lidhet me vetë zërin. Është e natyrshme që zemra dhe mendja të gjejnë kënaqësi dhe gëzim në të gjitha gjërat që tregojnë ekuilibër, harmoni dhe përsosmëri. Për shembull: një shtëpi e bukur, një kopsht i rregulluar mirë, një vijë e barabartë, lëvizje e këndshme, një libër i shkruar mirë, veshje të këndshme - çdo gjë e këndshme ose e bukur kënaq zemrën dhe mendjen. Kjo është arsyeja pse një zë i pastër sigurisht që do të sjellë gëzim të madh. Çfarë është muzika Është një kombinim i tingujve harmonikë. Çfarë është poezia? Fjalët me radhë. Kështu që të dyja kënaqen me harmoninë dhe ritmin. Poezia është shumë më efektive dhe më e përsosur se proza. Prek më thellë sepse është i një rendi më fisnik. Një zë i qartë me shoqërim melodik krijon një efekt të madh, sepse të dyja janë të këndshme dhe të dobishme. Të dyja janë të renditura dhe të ndërtuara sipas ligjit të natyrës. Prandaj ato korrespondojnë me rendin e të qenit si diçka që përshtatet në një kallëp. Një zë i pastër përshtatet në kallëpin e natyrës. Kur është kështu, nervat stimulohen dhe këto ndikojnë në zemër dhe mendje. Në botën e qenies ekziston një lidhje midis gjërave fizike dhe realiteteve shpirtërore. Një nga këto gjëra është zëri që lidhet me mendjen. Meqenëse shpirti mund të ndërtohet përmes tyre, zëri - edhe pse diçka fizike, një lidhje materiale, natyrore - është efektiv. Kuptuar saktë, të gjitha format e kënaqin mendjen. Meloditë janë si uji. Zëri është si një trofe. Uji i pastër në një gotë të pastër është freskues dhe i pranueshëm. Sidoqoftë, në një filxhan të ndotur, ne do të refuzojmë edhe ujin e pastër. Prandaj, një zë i gabuar është i pakëndshëm edhe nëse muzika është e mirë. Edhe pse meloditë janë materiale, ato janë të lidhura me shpirtëroren dhe për këtë arsye kanë një efekt të madh. Një lloj melodie e bën mendjen të lumtur, një tjetër e trishton, një tjetër nxit veprimin. Të gjitha këto ndjenja mund të shkaktohen nga zëri dhe muzika, sepse ajo e lëviz mendjen përmes nervave dhe e stimulon atë. Muzika madje ka një efekt te kafshët. Për shembull: Nëse dëshironi të ngisni një deve në një rrugë të shkretëtirës, ​​lidhni disa zile rreth saj ose i bini fyellit; ky tingull nuk e lë të ndiejë tendosjen e udhëtimit. I acarohen nervat, por nuk i shtohen mendimet për shkak të kësaj, ai ka vetëm ndjesi fizike. Ajo që qëndron në zemrën e njeriut preket dhe zgjohet nga melodia. Kur një zemër plot ndjenja të mira dhe një zë i pastër bashkohen, ka një efekt të madh. Nëse, për shembull, dashuria është në zemër, ajo do të rritet përmes melodisë derisa të jetë pothuajse e padurueshme; por nëse në zemër strofullojnë mendimet e këqija, si urrejtja, edhe ajo do të shtohet dhe shumohet. Për shembull, muzika e luftës zgjon dëshirën për të vrarë. Kjo do të thotë, melodia rrit ndjenjat që banojnë në zemër. Disa ndjenja vijnë rastësisht, disa kanë një arsye. Për shembull, disa njerëz janë natyrshëm të sjellshëm, por në një moment zemërimi mund të bëhet i mërzitur. Por kur ata dëgjojnë muzikë, natyra e tyre e vërtetë do të mbizotërojë përsëri. Muzika me të vërtetë zgjon natyrën e vërtetë, origjinale, qenien individuale. Muzika përforcon qëllimin me të cilin dikush e dëgjon atë. Për shembull, nëse një koncert jepet për të varfërit dhe nevojtarët dhe ju e merrni pjesë në të dhe mendoni për qëllimin e koncertit, muzika do të rrisë dhembshurinë dhe bujarinë tek ju. Është për këtë arsye që muzika përdoret edhe në luftë. Dhe kështu është me gjithçka që irriton nervat. Por efekti kryesor shkaktohet nga Fjala e Perëndisë dhe kur fjalët kombinohen me një melodi të bukur, ka harmoni të përsosur. (17) Nga mesazhi ‘Abdu’l-Bahá Kjo kohë e mrekullueshme shqyen perdet e bestytnive dhe hedh poshtë paragjykimet e njerëzve të Lindjes. Disa popuj të Orientit shpërfillën muzikën dhe tingullin, por Drita e dukshme, Bahá'u'lláh-u, shpalli me germa të shenjta gjatë kësaj kohe të lavdishme se kënga dhe muzika janë ushqim shpirtëror për zemrën dhe shpirtin. Në këtë mision hyjnor, muzika është një art shumë i vlerësuar që mund të ngrejë zemrat e trishtuara e të dëshpëruara. Prandaj ... vendosi vargjet dhe fjalët hyjnore në muzikë, i këndon ato me melodi prekëse në asamble dhe mbledhje, në mënyrë që zemrat e audiencës të dridhen dhe të ngrihen në përgjërim ndaj mbretërisë së Abhá-it Edhe pse tingulli përbëhet vetëm nga dridhjet e ajrit që veprojnë në nervat e dëgjimit, dhe këto dridhje janë vetëm fenomene të shkaktuara nga ajri, siç mund ta vëzhgoni, ato ende ndikojnë në shpirt. Një melodi e mrekullueshme frymëzon shpirtin dhe gëzon zemrën. O ju që jeni tërhequr nga mbretëria! Përfundoni studimin tuaj muzikor dhe përkushtohuni sa më mirë që të mundeni Zotit të Mbretërisë! ... një zë i këndshëm e melodik mbush me jetë një zemër të tërhequr nga Perëndia, por shpirtrat që janë të përfshirë në pasion dhe dëshirë i joshin ata në epsh. O shërbëtor i Bahá-it! Muzika shihet si një art i lavdërueshëm në pragun e të Plotfuqishmit. Në mbledhje dhe mbledhje të mëdha, këndoni vargje melodish të mrekullueshme dhe tingëlloni himne lavdërimi në shtëpinë e përkushtimit që do të kënaqin ushtritë qiellore. Vini re se sa shumë arti i muzikës admirohet dhe lartësohet. Përpiquni me aq sa mundeni të përdorni melodi shpirtërore, këngë e të urta dhe të harmonizoni muzikën tokësore me melodinë e qiellit. Atëherë do të vini re se sa i madh është ndikimi i muzikës dhe si jep jetë dhe gëzim qiellor. Këndoni melodinë dhe melodinë në atë mënyrë që bilbilat e mistereve hyjnore të mbushen me gëzim dhe entuziazëm. Muzika është një nga artet që meriton vlerësimin më të lartë. Ajo lëviz të gjitha zemrat e trishtuara… Ky artikull shëndetësor është i frymëzuar nga shkrimet Bahá'í. Burimet e artikullit: 6 Bahá’í World Faith, S. 378 8 Kleine Auswahl aus Seinen Schriften, S. 23 9 Tablets of ‘Abdu’l-Bahá, S. 101 10 Tablets of ‘Abdu’l-Bahá, S. 65 11 Tablets of ‘Abdu’l-Bahá, S. 671 12 Bahá’í World Faith, S. 366 13 Aus einem neu übersetzten Tablet an einen Gläubigen 14 The Promulgation of Universal Peace, S. 52 15 ‘Akká 16 Tischgespräch in ‘Akká, Juli 1909, zitiert in The Herald of the South, 13. Januar 1933, S. 2 17 ‘Abdu’l-Bahá zu Mary L. Lucas, zitiert in A Brief Account of My Visit to Acca.

Musika si terapi dhe sherim
bottom of page