top of page

Nëntë gjëra që dëmtojnë florën tuaj të zorrëve

Flora e zorrëve mund të jetë një burim i shëndetit dhe mirëqenies. Sidoqoftë, flora e zorrëve gjithashtu mund t'ju bëjë të sëmurë dhe të lodhur nëse është jashtë ekuilibrit. Ndërtimi i një flore të shëndetshme të zorrëve është pra një nga qëllimet më të rëndësishme të çdo terapie tërësore. Ushqimi industrial dëmton florën e zorrëve Sigurisht, ju e dini që njerëzit me sëmundje kronike të zorrëve si sindroma e zorrëve të irrituara ose sëmundja e Crohn kanë një florë të ndryshme të zorrëve sesa njerëzit me një sistem tretës të shëndetshëm. Por a e dini gjithashtu se njerëzit që janë mbipeshë kanë një florë të zorrëve krejtësisht të ndryshme nga njerëzit e hollë? A e dini gjithashtu se njerëzit autikë kanë një florë të ndryshme të zorrëve sesa njerëzit e shëndetshëm? Apo e dini se flora e zorrëve e njerëzve me reumatizëm është e përbërë ndryshe nga flora e zorrëve e njerëzve që nuk kanë reumatizëm? Që në vitin 2004, shkencëtarët Hawrelak dhe Myers nga Shkolla e Mjekësisë Natyrore dhe Plotësuese në Universitetin e Kryqit Jugor Australian në Shkaqet e dysbiozës së zorrëve: një përmbledhje tregoi se një ndryshim i pafavorshëm në florën e zorrëve (dysbiosis) kontribuon në zhvillimin e shumë sëmundje kronike dhe degjeneruese munden. Ky studim përmend sindromën e zorrëve të irritueshme, sëmundjet inflamatore të zorrëve, reumatizmin (artriti) dhe spondilitin ankilozant (sëmundje reumatizmale me ngurtësim të shtyllës kurrizore). Studiuesit theksuan se mënyra e jetesës moderne perëndimore me dietën e gabuar , përdorimi i shpeshtë i antibiotikëve dhe situatat stresuese të përhershme kanë një ndikim jashtëzakonisht të dëmshëm në florën e zorrëve. Ata rekomanduan fikjen e këtyre faktorëve në fillim dhe pastaj rindërtimin e florës së zorrëve. Flora e zorrëve në asnjë mënyrë nuk prek vetëm zorrët. Ndikon në çdo cep të qenies sonë - si fizikisht ashtu edhe mendërisht. Flora e zorrëve mund të na bëjë të sëmurë, por gjithashtu mund të na bëjë të shërohemi. Prandaj, shëndeti i vërtetë nuk është i mundur pa një florë të balancuar të zorrëve. Sa më e shëndetshme të jetë flora e zorrëve, aq më i fortë është sistemi juaj imunitar Flora e zorrëve përbëhet nga një bashkësi e shumë trilion baktereve (10 në fuqinë prej 13 deri në 10 në fuqinë e 14) që kolonizojnë sistemin tonë tretës. Kjo është dhjetë herë më shumë baktere sesa kemi qelizat. Këto përfshijnë baktere që janë të dobishme për ne - ato quhen baktere probiotike - dhe baktere që janë më pak të dobishme për ne, dhe në disa raste edhe të dëmshme. Detyrat e baktereve të dobishme janë të shumëfishta. Në këtë mënyrë, ata parandalojnë marrjen e baktereve të dëmshme dhe patogjene dhe janë gjithashtu në gjendje të neutralizojnë toksinat. Ato ndihmojnë organizmin tonë të detoksifikojë dhe mbrojë atë nga të gjitha llojet e ndotësve. Prandaj, një florë e shëndetshme e zorrëve është një pjesë thelbësore e sistemit tonë imunitar. Vlen më poshtë: sa më e shëndetshme të jetë flora e zorrëve, aq më efikas sistemi ynë imunitar, aq më i fortë është sistemi ynë imunitar dhe sa më larg të jemi nga sëmundjet dhe shqetësimet. Sa më e shëndetshme të jetë flora e zorrëve, aq më pak alergji Sidoqoftë, një florë e shëndetshme e zorrëve mbron - siç mund të mendoni tani - jo vetëm kundër infeksioneve, por edhe kundër alergjive, sëmundjeve të lëkurës dhe astmës. Po, madje është rasti që gratë shtatzëna të ndjeshme ndaj alergjive mund të mbështesin jo vetëm sistemin e tyre imunitar, por edhe atë të fëmijëve të palindur duke marrë probiotikë me cilësi të lartë (baktere të dobishme të zorrëve), në mënyrë që foshnjat pas lindjes - veçanërisht nëse gjatë Vazhdoni të përdorni probiotikë gjatë ushqyerjes me gji - vuani nga ekzema ose probleme të tjera alergjike më rrallë sesa foshnjat nënat e të cilëve nuk marrin probiotikë. Sa më e shëndetshme të jetë flora e zorrëve, aq më mirë mbrohet Një florë e paprekur e zorrëve gjithashtu siguron një rrezik dukshëm më të ulët të zhvillimit të intolerancave ushqimore, sëmundjeve inflamatore kronike të zorrëve ose infeksioneve kërpudhore. Probiotikët janë po aq të rëndësishëm në parandalimin e kancerit sa janë në ndjekjen e çdo sëmundjeje që është trajtuar me antibiotikë (shih pikën 1 më poshtë). Sa më e shëndetshme të jetë flora e zorrëve, aq më pak peshë e tepërt Efektet e tjera pozitive të probiotikëve ose florës së shëndetshme të zorrëve përfshijnë rregullimin e lëvizjeve të zorrëve, normalizimin e niveleve të kolesterolit dhe madje ndihmën në humbjen e peshës. Kjo e fundit ndodh sepse shumë njerëz që janë mbipeshë kanë një florë të zorrëve që madje mund të nxjerrë kalori nga fibrat e patretshme. Dhe kështu ka të paktën 10 arsye që duhet t'i kushtojmë vëmendje urgjente ndërtimit të një flore të shëndetshme të zorrëve. Nëse ka sasi të mjaftueshme të baktereve të dobishme në trupin tonë, atëherë ne jemi - natyrisht në kombinim me dietën e duhur dhe stërvitjen e mjaftueshme - gjithashtu të shëndetshëm, të hollë dhe produktivë. Sidomos në kohët që karakterizohen nga skandale ushqimore dhe përhapja e patogjenëve rezistentë ndaj antibiotikëve, është jashtëzakonisht e rëndësishme që ta mbajmë trupin tonë në një sistem imunitar të fortë. Kjo është mënyra e vetme që ne mund ta kalojmë jetën në mënyrë të sigurt dhe të shëndetshme - pavarësisht se me cilët patogjenë apo ndotës biem në kontakt gjatë ditës. Kontrolloni florën tuaj të zorrëve! Tani është rasti që flora jonë e zorrëve nuk është një strukturë fikse, e pandryshueshme në trupin tonë që - pasi të forcohet - mbetet e fortë. Organizmi i njeriut nxjerr rregullisht bakteret e zorrëve, për fat të keq jo vetëm ato të padëshirueshme, por edhe ato që janë pozitive për ne. Por kjo nuk do të ishte problem, pasi bakteret e mbetura të zorrëve gjithnjë shumohen përsëri me shpejtësi rrufeje. Kështu, gjithmonë do të ketë mjaft baktere të dobishme të zorrëve. Sigurisht, jo vetëm bakteret e dobishme të zorrëve, por edhe të dëmshme mund të shumohen. Dhe kështu flora e zorrëve ndryshon jo vetëm në aspektin e sasisë, por edhe në përbërjen e saj. E bën këtë çdo ditë, çdo orë, çdo minutë - ndonjëherë në një drejtim pozitiv për ne, ndonjëherë në një drejtim negativ. Për fat të mirë, ne mund ta përcaktojmë drejtimin vetë - nëse e dimë se si. Flora e zorrëve nuk ndryshon sipas disponimit tonë, por sipas mjedisit tonë të brendshëm. Ne mund të ndikojmë vetë në këtë mjedis të brendshëm në çdo moment të jetës sonë. Ne mund të bëjmë gjëra që ndërtojnë një florë të shëndetshme të zorrëve, që do të thotë se bakteret e dobishme të zorrëve brenda nesh ndihen rehat, se ato shumohen dhe janë në gjendje të mbajnë larg bakteret e dëmshme dhe kërpudhat parazitare. Sidoqoftë, ne gjithashtu mund të bëjmë gjëra që çojnë në një shpërthim të baktereve të dëmshme, kërpudhave dhe patogjenëve, të cilat në të njëjtën kohë lënë mënjanë bakteret tona të dobishme që kërkohen në të vërtetë. Shpesh ne as nuk e dimë se çfarë e dëmton florën tonë të zorrëve dhe çfarë do të ishte e dobishme për të. Prandaj ne tani po ju prezantojmë me nëntë faktorë që dëmtojnë florën tuaj të zorrëve dhe më pas ju shpjegojmë se si mund të krijoni dhe mbani një florë të shëndetshme të zorrëve: Nëntë gjëra që dëmtojnë florën tuaj të zorrëve Më poshtë po rendisim nëntë gjëra që mund të dëmtojnë florën tuaj të zorrëve. Ne gjithashtu shpjegojmë këtu se si mund të shmangen faktorët dhe cilat alternativa janë në dispozicion: 1. Antibiotikët Antibiotikët, natyrisht, duhet të vijnë së pari. Dihet mirë që antibiotikët jo vetëm që shkatërrojnë bakteret e dëmshme të synuara, por edhe bakteret e dobishme të zorrëve. Në këtë mënyrë, ato kanë një ndikim të madh në florën e zorrëve. Sidoqoftë, tani e dini se çfarë do të thotë një florë e zorrëve të dëmtuar: Rezultati është një ndjeshmëri në rritje ndaj sëmundjeve të të gjitha llojeve (3). Disa njerëz tani besojnë se flora e tyre e zorrëve rigjenerohet pas marrjes së antibiotikëve. Ky mund të jetë rasti, por zgjat deri në gjashtë muaj. Shumë mund të ndodhin në këto gjashtë muaj. Nuk është e pazakontë që bakteret ose kërpudhat e dëmshme të zorrëve të mbeten të shumohen në mënyrë të konsiderueshme më shpejt se rezervat e mbetura të baktereve "të mira" të zorrëve. Rigjenerimi i pavarur dhe i suksesshëm i florës së zorrëve nuk jepet gjithmonë. Nëse terapia me antibiotikë me të vërtetë nuk mund të shmanget, atëherë është më se e rekomanduar të kryhet një rehabilitim i zorrëve më vonë ose të paktën të krijohet flora e zorrëve, siç e përshkruajmë në fund të artikullit. 2. Pilula kontraceptive dhe ilaçe të tjera hormonale Marrja e preparateve hormonale gjithashtu ka një ndikim masiv në gjendjen e shëndetit të zorrëve. Në një studim të ardhshëm të grupit të titulluar Kontraceptivët oralë, faktorët riprodhues dhe rreziku i sëmundjeve inflamatore të zorrëve, studiuesit nga Spitali i Përgjithshëm i Masaçusetsit dhe Shkolla Mjekësore e Harvardit në Boston zbuluan se gratë që marrin kontraceptivë oralë janë në një rrezik shumë më të lartë, sëmundjet inflamatore kronike të zorrëve, si p.sh. Sëmundja e Crohn dhe koliti ulcerativ zhvillohen si gra që nuk po përdorin pilula të kontrollit të lindjes. Rezultatet e studimit u botuan në 2012 në revistën e njohur ndërkombëtarisht të specializuar për gastroenterologjinë Gut dhe të lidhura me duhanpirësit femra (4). Studime të tjera, disa prej tyre nga vitet 1990, nxorën përfundime të ngjashme në lidhje me dëmshmërinë e kontraceptivëve oralë mbi florën e zorrëve, veçanërisht kur bëhej fjalë për pilula me doza të larta të estrogjenit (1, 2). 3. Klori në ujin e rubinetit Uji i rubinetit shpesh klorohet. Sidoqoftë, klori është një kimikat që i shtohet ujit me qëllim të dezinfektimit, pra vrasjen e baktereve. Klori tani bën punën e tij dezinfektuese jo vetëm në ujë, por edhe në zorrët tuaja dhe zvogëlon florën tuaj të shëndetshme të zorrëve atje. Në studimin e tyre "Prebiotikët, transplantet fekale dhe njësitë e rrjetit mikrobik për të stimuluar biodiversitetin e mikrobiomës së zorrëve njerëzore", botuar në vitin 2013 në revistën Microbial Biotechnology, shkencëtarët belgë nga Universiteti i Gentit paralajmëruan kundër përdorimit të panevojshëm të antibiotikëve dhe masave paraprake të tepërta higjienike, përfshirë pirja dëgjoi për ujë të klorur (5). Shkencëtarët Van den Abbeele dhe kolegët shpjegojnë në studimin e tyre se faktorët e përmendur - së bashku me dietën e zakonshme perëndimore - çojnë në një ulje të diversitetit mikrobik në zorrë, e cila nga ana tjetër çon në infeksione shpesh të përsëritura (p.sh. me Clostridium difficile), rezultojnë sëmundjet inflamatore të zorrëve dhe obeziteti. Për të rindërtuar një florë të shëndetshme të zorrëve, shkencëtarët rekomandojnë jo vetëm marrjen e probiotikëve, pra bakteret e gjalla të zorrëve, por edhe përgatitjet prebiotike (prebiotikë). Prebiotikët janë substanca që bakteret e dobishme të zorrëve shërbejnë si ushqim. Sepse të gjithë probiotikët në botë nuk janë të dobishëm për ju nëse i lini bakteret probiotike të vdesin nga uria. Prebiotikët gjenden në sasi veçanërisht të mëdha në disa ushqime, si p.sh B. në cikore ose angjinare të Jeruzalemit, por edhe në suplementin dietik inulin. Kjo e fundit është një nga të ashtuquajturat oligosakaride, të cilat kohët e fundit janë treguar se kanë një efekt anti-kancer. Por natyrisht, të gjitha këto përpjekje para- dhe probiotike vështirë se arrijnë qëllimin e tyre nëse dikush vazhdon të konsumojë ujë të pijshëm të kloruruar dhe klori ndikon vazhdimisht në florën e zorrëve. Prandaj, një filtër i mirë uji është një aksesor i domosdoshëm për shtëpinë. Ajo ju furnizon ju dhe familjen tuaj me ujë të pijshëm të shëndetshëm pa klor dhe kështu mbron florën tuaj të zorrëve. Këtu rekomandohen veçanërisht ato filtra uji që pastrojnë ujin në mënyrë të ngjashme me atë që ndodh në natyrën e paprekur me ujin e shiut. Uji i shiut ngadalë depërton nëpër shtresa të ndryshme shkëmbi para se të bëhet ujë burimi i pastër dhe i pastër. Filtrat e ujit të këtij lloji as nuk duhet të lidhen me tubin e ujit dhe të punojnë jashtëzakonisht në mënyrë efektive - pavarësisht përpjekjeve minimale teknologjike. Në një kohë të shkurtër, uji i zakonshëm i rubinetit bëhet ujë burimi i freskët dhe i shijshëm. Nëse dëshironi të shpëtoni lëkurën dhe zorrët tuaja nga kontakti me klorin toksik, një masë e thjeshtë do t'ju ndihmojë: zëvendësoni kokën tuaj të zakonshme të dushit me një kokë dushi të veçantë që mund të largojë klorin dhe ndotësit e tjerë nga uji juaj i dushit në disa filtra etapat. Në të njëjtën kohë, kjo kokë e veçantë dushi ndihmon në zvogëlimin e konsumit të ujit dhe kënaq lëkurën tuaj me ujë të butë. 4. Fluoride Fluoridet dyshohen gjithashtu se shkatërrojnë florën e zorrëve. Fluoridet mund të veprojnë si toksina metabolike, kjo është arsyeja pse burime të ndryshme pohojnë se ato gjithashtu mund të shkatërrojnë florën e shëndetshme të zorrëve, si një antibiotik. Fluori i shtohet ujit të pijshëm në Shtetet e Bashkuara dhe disa vende të tjera. Për fat të mirë, kjo nuk ndodh më në Evropë - me përjashtim të disa rajoneve në Britaninë e Madhe. Në vend të kësaj, vështirë se mund të gjeni pastë dhëmbësh pa fluor në farmacitë dhe supermarketet konvencionale. Dhe gjithashtu kur blini kripë tryezë duhet të keni kujdes, sepse fluori mund të gjendet atje - së bashku me jodin. Nëse një florë e paprekur e zorrëve është e rëndësishme për ju, atëherë kushtojini vëmendje pastës së dhëmbëve pa fluor dhe gjithashtu kripës pa fluor. Nëse jetoni në një vend që ende merret me fluoridimin e ujit të pijshëm, të njëjtat rekomandime zbatohen si në pikën 3, pasi një filtër uji me cilësi të lartë gjithashtu mund të largojë fluorin nga uji juaj. 5. Sheqeri dhe yndyra Pothuajse asnjë ushqim tjetër çon në shkatërrimin e florës së zorrëve aq lehtë dhe me qëllim sa sheqeri. Në kombinim me yndyrnat e pashëndetshme, dysbiosis (flora e dëmtuar e zorrëve) mund të arrihet edhe më shpejt. Dhe nëse tani jeni të mendimit se kjo pikëpamje vjen vetëm nga kampi i çmendurive të plota, ku sheqeri ka një status të ngjashëm si djalli në ujë të shenjtë, atëherë ju rekomandohen njohuritë e mëposhtme shkencore: Në Prill 2013, shkencëtarët francezë botuan studimin e tyre të titulluar "Dieta perëndimore shkakton dysbiosis me rritjen e E coli në minjtë CEABAC10, mosha e funksionit të barrierës së strehuesit duke favorizuar kolonizimin AIEC" dhe deklaruan se dieta e zakonshme perëndimore e pasur me sheqer dhe yndyrë ishte një faktor kryesor rreziku për zhvillimin e sëmundjeve inflamatore të zorrëve, sëmundja e Crohn. Ky studim vëzhgoi efektet e një diete me sheqer të lartë dhe yndyrë të lartë në përbërjen e florës së zorrëve dhe në ndjeshmërinë ndaj infeksioneve. U zbulua se një dietë e këtij lloji çoi menjëherë në dysbiosis. Në të njëjtën kohë, trashësia e mukozës së zorrëve u ul ndërsa përshkueshmëria e saj u rrit. Atëherë u zbulua se nëse mukoza e zorrëve ndryshonte në këtë mënyrë, bakteret e dëmshme mund të shumoheshin veçanërisht mirë dhe proceset inflamatore zhvilloheshin menjëherë. 6. Acidifikimi Dieta tipike perëndimore, e cila përfshin sheqer dhe yndyrna të pashëndetshme, si dhe shumë ushqime të tjera shumë të përpunuara, ndryshon ekuilibrin e shëndetshëm në trup. Ajo mbingarkon aftësinë e organizmit për të kompensuar dhe çon në hiperaciditet kronik, i cili është i përhapur sot - siç tregohet nga studimi Australian i përmendur në hyrje. Kur u pyet, "Kush erdhi i pari: hiperaciditeti apo dysbioza?" Sidoqoftë, ai sillet në mënyrë të ngjashme me pulën dhe vezën e saj. Nuk ka përgjigje. Të dyja janë të lidhura ngushtë, dhe njëra nuk mund të ekzistojë pa tjetrën. Në rastin e hiperaciditetit dhe dysbiozës, të dyja kushtet madje rëndojnë njëra -tjetrën: Një dysbiozë rrit aciditetin, ndërsa aciditeti rrit dysbiozën. Një florë e pabalancuar e zorrëve mund ta bëjë të vështirë thithjen e lëndëve ushqyese dhe mineraleve. Sidoqoftë, mineralet janë të domosdoshme për zbutjen e acideve që ndodhin çdo ditë. Kështu acidifikimi përparon. Nga ana tjetër, çekuilibri në ekuilibrin acid-bazë çon në një zhvendosje të pH në sistemin tretës. Sidoqoftë, ky ndryshim në mjedis dëbon bakteret e dobishme të zorrëve dhe krijon një klimë të favorshme për bakteret dhe kërpudhat e dëmshme të zorrëve (p.sh. Candida albicans). Disbioza lind. Për të kuruar dysbiozën, ka shumë më tepër sesa thjesht ndërtimi i florës së zorrëve, përkatësisht - përveç pikave të përmendura tashmë - deacidifikim i plotë dhe një furnizim mineral me cilësi të lartë. Nëse dysbioza me përfshirjen e kërpudhave është e pranishme, atëherë, natyrisht, përdoren edhe masa holistike që kanë një efekt specifik kundër mykut. 7. Aditivët e ushqimit Një arsye kryesore për ndikimin negativ të dietave moderne në florën e zorrëve është pasuria e aditivëve të ushqimit artificial. Ashtu si antibiotikët, si fluori dhe klori, këto substanca të huaja kanë një efekt vdekjeprurës në shumë baktere të dobishme të zorrëve. Për shembull, një studim i titulluar "Disbioza e zorrëve" u botua në Terapitë Plotësuese në Mjekësi (një revistë e specializuar ndërkombëtare e respektuar), në të cilën antibiotikët, kontraceptivët oralë dhe aditivët e ushqimit u përmendën në një frymë si faktorët që çojnë në disharmoni në florën e zorrëve (7) Shkencëtarët pjesëmarrës rreth John McLaren Howard theksuan se pasojat e dysbiosis shkojnë përtej problemeve të mundshme të tretjes. Flora e trazuar e zorrëve gjithashtu mund të çojë në rritjen e përshkueshmërisë së mukozës së zorrëve dhe thithjen më të vështirë të lëndëve ushqyese, e cila - sipas shkencëtarëve - është rrënja e shumë sëmundjeve sistemike. Studime të tjera kanë treguar se dysbiosis me infeksion fungal mund të jetë përgjegjës për një gamë kaq të gjerë ankesash, saqë listimi i tyre do të shkonte përtej fushëveprimit të çdo shkrimi - duke filluar me rritjen e ndjeshmërisë ndaj infeksioneve përmes lodhjes kronike deri në një kolaps të plotë të sistemit imunitar. Shmangni të gjitha llojet e produkteve konvencionale të gatshme ose të paktën hidhini një sy listës së përbërësve. Nëse aty shfaqen aditivë ushqimorë ose terma të tjerë që ju duken misteriozë, më mirë ta lini produktin në supermarket. Në vend të kësaj, hani ushqime të freskëta dhe të bëra në shtëpi sa më shpesh të jetë e mundur. Nëse i jepni përparësi edhe ushqimeve të rritura në mënyrë organike, jo vetëm që shmangni aditivët e ushqimit, por edhe mbetjet e pesticideve që do të shkaktonin probleme shtesë për florën tuaj të zorrëve. 8. Mbetjet e pesticideve Fatkeqësisht, prania e mbetjeve të pesticideve në ushqimet e prodhuara në mënyrë konvencionale zvogëlohet rregullisht. Organet përgjegjëse i referohen vlerave kufi që respektohen dhe supozohet se garantojnë sigurinë e ushqimit. Shkalla në të cilën nënvlerësohet efekti edhe i sasive minimale të pesticideve mund të shihet vetëm kur dikush bën përpjekje për të parë më nga afër pesticidet në fjalë. Ja dhe ja: helmet që konsiderohen aq të padëmshme saqë mund të përdoren sipas dëshirës jo vetëm në bujqësi, por edhe nga çdo pronar shtëpie që ndihet i shqetësuar nga milingona në ballkonin e tij, papritmas rezultojnë të jenë shumë të rrezikshme. Një nga këto pesticide të përhapur është chlorpyrifos, i cili shitet nën një shumëllojshmëri të gjerë të emrave të markave dhe transporton pa ndryshim gjithçka që edhe nga distanca i përket familjes së insekteve në jetën e përtejme. Qoftë në bujqësi, në ilaçet kundër molave, në jakat e pleshtave për qentë dhe macet apo në pluhurin e milingonave - chlorpyrifos është i kudogjendur (8). Pesticidi dëmton trurin e fëmijëve Në pranverën e vitit 2012 titujt: "Pesticidet sulmojnë trurin e foshnjave të palindur", "Insekticidi i bën fëmijët budallenj" dhe "Ekspertët paralajmërojnë kundër insekteve largues". Cfare ndodhi? Studiuesit e udhëhequr nga Virginia Rauh nga Universiteti Columbia në Nju Jork kishin treguar në studimin e tyre "Anomalitë e trurit tek fëmijët e ekspozuar para lindjes ndaj një pesticidi të zakonshëm organofosfatik" që sasia e pesticidit chlorpyrifos, i konsideruar më parë si jo toksik, zvogëlon trurin e foshnjave të palindur dhe zvogëlon ata më vonë në jetë ulën performancën mendore. Lexoni gjithashtu: Kimikatet e përditshme: helm për trurin e fëmijëve Sipas mendimit të shkencëtarëve, vlerat kufi të zbatueshme deri në këtë pikë nuk ishin të mjaftueshme për të mbrojtur fëmijët nga efektet afatgjata të spërkatjes. Chlorpyrifos natyrisht është ende në përdorim. Në fund të fundit, një kopsht pa milingona është shumë më i rëndësishëm sesa shëndeti i fëmijëve tanë. Sidoqoftë, insekticidi jo vetëm që dëmton trurin e foshnjave të palindur, por edhe florën e zorrëve të kujtdo që ka lindur tashmë. Pesticidi dëmton florën e zorrëve Në maj 2013, shkencëtarët francezë nga Universiteti Jules Verne i Picardy publikuan një studim në të cilin ata treguan efektet shkatërruese të dozave të ulëta të chlorpyrifos në përbërjen e florës intestinale të gjitarëve. Sipas studiuesve, chlorpyrifos është në gjendje të shkaktojë dysbiosis (Ndikimi i ekspozimit kronik ndaj dozave të ulëta të chlorpyrifos në mikrobiotën intestinale në Stimulatorin e Ekosistemit Mikrobial të zorrëve të njeriut (SHIME) dhe te minjtë) (9). Detoksifikim me ushqim organik Dhe nëse tani jeni të shqetësuar për shëndetin tuaj ose të fëmijëve tuaj sepse keni shërbyer më parë ushqim të prodhuar në mënyrë konvencionale - dhe kështu edhe mbetje të pesticideve - atëherë ne do të donim të rekomandonim një studim tjetër të vitit 2008: Marrja e dietës dhe kontributi i saj në ekspozimin gjatësor të pesticideve të organofosforit në fëmijët urbane / periferike (10). Këtu shkencëtarët amerikanë treguan se ekspozimi ndaj pesticideve tek fëmijët - të cilët më parë hëngrën ushqim konvencional - bie brenda pak ditësh në një nivel të padallueshëm nëse ata tani hanë vetëm ushqim të prodhuar organikisht. Prandaj sigurohuni që të merrni një burim të besueshëm të ushqimit organik dhe në atë mënyrë ju mund të eliminoni një faktor kryesor rreziku për zhvillimin e dysbiozës. Me gjithë këtë lajm të keq, mund të jetë që ju keni rënë në stres sepse nuk dini çfarë të bëni së pari për të mbrojtur florën tuaj të zorrëve dhe shëndetin tuaj. Thjesht zbatoni këshillat tona me qetësi dhe hap pas hapi. Stresi, nga ana tjetër, është i papërshtatshëm. Sepse stresi dëmton edhe florën e zorrëve. 9. Stresi Ju nuk mund t'i shmangni të gjithë faktorët e stresit në jetën e përditshme, por kjo ju ndihmon sapo të bëheni të vetëdijshëm për stresin, bëjeni të qartë për veten se stresi nuk sjell ndonjë avantazh dhe se asgjë nuk punon vërtet më shpejt ose më mirë me stresin. Përkundrazi: stresi ju bën të sëmurë! Ka shumë dëshmi shkencore për këtë. Ne kemi zgjedhur një studim për ju që u botua në revistën e specializuar Psychoneuroendocrinology në vjeshtën e vitit 2012 (11) dhe tregon diçka interesante: U zbulua se jo vetëm stresi mund të dëmtojë florën e zorrëve, por që, anasjelltas, një florë e shëndetshme e zorrëve (në studim ishte Bifidobacterium infantis) gjithashtu mund të rrisë rezistencën ndaj stresit. Me mjaft baktere të dobishme të zorrëve në trup, ju nuk stresoheni aq shpejt, ju e shihni jetën shumë më të relaksuar dhe vështirë se vuani nga efektet tipike të stresit. Nëse zgjoni talentin organizativ në ju në të njëjtën kohë, përfshini momente mjaft relaksuese në jetën tuaj të përditshme dhe krijoni një kostum nervor të fortë me ndihmën e nëntë masave miqësore ndaj nervave, atëherë asgjë nuk mund të shkojë keq. Në vijim ne përmbledhim masat më të rëndësishme holistike që janë të nevojshme për një zhvillim të suksesshëm të florës tuaj të zorrëve. Kështu e mbështesni florën tuaj të zorrëve Shmangni terapinë me antibiotikë kudo që të jetë e mundur. Kërkoni alternativa. Kryeni rehabilitimin e zorrëve pas terapisë së pashmangshme me antibiotikë. Shmangni përgatitjet hormonale Pini ujë pa klor nga një filtër uji me cilësi të mirë. Zgjidhni pasta dhëmbësh pa fluor dhe kripë natyrale pa fluor. Shmangni sheqerin dhe yndyrnat e pashëndetshme. Hani një dietë të pasur me substanca vitale dhe baza të tepërta. Nëse nuk e keni bërë tashmë, kryeni një program efektiv të deacidifikimit. Shmangni produktet e përfunduara. Preferoni ushqimin organik. Qëndroni gjithmonë të qetë. Ndërtoni florën tuaj të zorrëve! Në mënyrë ideale, kryeni një rehabilitim gjithëpërfshirës të zorrëve për këtë qëllim. Nëse nuk keni kohë, ju rekomandojmë programin e përshkruar në pjesën në vijim, i cili fokusohet ekskluzivisht në ndërtimin e florës së zorrëve, por nuk përmban asnjë përbërës shtesë për detoksifikim (bentonite ose zeolite), pastrim dhe stimulim të zorrëve peristaltika (pluhur lëvore psyllium): Si të krijoni një florë të shëndetshme të zorrëve Një grumbullim i florës së zorrëve kryhet me probiotikë me cilësi të lartë në kombinim me dietën e duhur. Udhëzimet për strukturën e florës së zorrëve mund të gjenden këtu: Udhëzime për ndërtimin e florës së zorrëve Lexoni këtu se cila dietë është e rëndësishme për një florë të shëndetshme të zorrëve: Dieta e duhur për florën e zorrëve Sigurohuni që probiotiku që zgjidhni të ketë numrin më të lartë të mundshëm të shtameve të ndryshme të baktereve të zorrëve, pra jo vetëm tre ose katër shtame, por dhjetë deri në pesëmbëdhjetë, p.sh. B. Combi Flora Symbio (kapsula) dhe Combi Flora Fluid (probiotik i lëngshëm) - të dy nga natyra efektive. Probiotiku i lëngshëm është një koncentrat perimesh shumë aktiv enzimatikisht i bazuar në mikroorganizmat e gjallë. Ka efekte prebiotike dhe probiotike. Pra siguron si baktere të dobishme të zorrëve ashtu edhe ushqimin e duhur për to. Përveç kësaj, ajo siguron vitamina natyrore, minerale, elementë gjurmë dhe një sërë substancash bimore dytësore antioksiduese. Të gjithë këta përbërës harmonizojnë mjedisin e zorrëve së bashku, nxisin rigjenerimin e mukozës së zorrëve, ndihmojnë në eliminimin e mbetjeve të mbetura metabolike, duke rregulluar kështu tretjen dhe përgatitur zorrën për ardhjen e baktereve të dobishme të zorrëve, të cilat tani mbërrijnë në zorrë në formën e kapsulës probiotike. Përveç shtameve të zakonshme Lactobacillus dhe Bifido, probiotiku i zgjedhur duhet të përmbajë gjithashtu tre baktere jashtëzakonisht të rëndësishme të zorrëve Lactobacillus reuteri (për shëndetin e dhëmbëve dhe veçanërisht për nënat shtatzëna dhe infermierore), Lactobacillus helveticus dhe Bifidobacterium infantis. Në këtë mënyrë, flora juaj e zorrëve merr varietetin e kërkuar të probiotikëve bazë dhe tani mund të zhvillohet në një florë të zorrëve të balancuar dhe të shëndetshme. Ju urojmë shëndet të mirë! Burimet e artikullit: Neun Dinge, die Ihrer Darmflora schaden (zentrum-der-gesundheit.de) (1) P.G. Godet et al.,"Meta-analysis of the role of oral contraceptive agents in inflammatory bowel disease."Gut. 1995 November; 37(5): 668673. (Meta-Analyse der Rolle von oralen Kontrazeptiva in chronisch entzündlichen Darmerkrankungen.) (2) Boyko EJ et al.,"Increased risk of inflammatory bowel disease associated with oral contraceptive use." Am J Epidemiol. 1994 Aug 1;140(3):268-78. (Erhöhtes Risiko für entzündliche Darmerkrankungen mit oralen Kontrazeptiva assoziiert) (3) Hawrelak JA et al.,"The causes of intestinal dysbiosis: a review." Altern Med Rev. 2004 Jun;9(2):180-97. (Die Ursachen der Darmdysbiose: Ein Review.) (4) Khalili H et al.,"Oral contraceptives, reproductive factors and risk of inflammatory bowel disease ." Gut. 2012 Jun 19. (Orale Kontrazeptiva, reproduktive Faktoren und Risiko von chronisch entzündlichen Darmerkrankungen) (5) Van den Abbeele P. et al.,"Prebiotics, faecal transplants and microbial network units to stimulate biodiversity of the human gut microbiome."Microb Biotechnol. 2013 Jul;6(4):335-40. (Präbiotika, fäkale Transplantationen und mikrobielle Netzwerk Einheiten zur Förderung der biologischen Vielfalt des menschlichen Darms.) (6) Martinez-Medina M. et al.,"Western diet induces dysbiosis with increased E coli in CEABAC10 mice, alters host barrier function favouring AIEC colonisation." (Westliche Ernährung induziert Dysbiose mit erhöhter Anzahl an E. coli in CEABAC10 Mäusen und verändert die Wirt-Barrierefunktion bei begünstigende AIEC Kolonisation.) (7) Complementary Therapies in Medicine "Intestinal dysbiosis." Volume 1, Issue 3 , Pages 153-157, July 1993 John McLaren Howard (Darm-Dysbiose) (8) Rauh VA et al.,"Brain anomalies in children exposed prenatally to a common organophosphate pesticide."Gut. 2013 Apr 18. (Gehirn-Anomalien bei Kindern, die pränatal dem Pestizid Organophosphat ausgesetzt waren.) (9) Joly C. et al.,"Impact of chronic exposure to low doses of chlorpyrifos on the intestinal microbiota in the Simulator of the Human Intestinal Microbial Ecosystem (SHIME) and in the rat."Proc Natl Acad Sci U S A. 2012 May 15;109(20):7871-6. (Auswirkungen einer chronischen Exposition von niedrigen Dosen Chlorpyrifos auf die Darmflora im Simulator des menschlichen Darmflora Ökosystems (SHIME) und bei der Ratte.) (10) Lu C. et al.,"Dietary intake and its contribution to longitudinal organophosphorus pesticide exposure in urban/suburban children."Environ Sci Pollut Res Int. 2013 May;20(5):2726-34. (Nahrungsmittelaufnahme und ihr Beitrag zur Länge der Organophosphor-Pestizidbelastung bei innerorts / ausserorts lebenden Kindern.) (11) Dinan TG. et al.,"Regulation of the stress response by the gut microbiota: implications for psychoneuroendocrinology." Psychoneuroendocrinology. 2012 Sep;37(9):1369-78. (Regulation der Stress-Reaktion durch die Darmflora: Implikationen für die Psychoneuroendokrinologie.)

Nëntë gjëra që dëmtojnë florën tuaj të zorrëve
bottom of page