top of page

Një dietë e pasur me proteina rrit rrezikun e diabetit

Dietat me proteina të larta janë shumë të njohura, veçanërisht kur bëhet fjalë për humbjen e peshës. Një studim i Universitetit të Uashingtonit në St. Louis / SHBA tani ka treguar se përfitimet shëndetësore në drejtim të parandalimit të diabetit që normalisht rezultojnë nga humbja e peshës kompensohen nga një dietë e pasur me proteina. Dietat me proteina të larta nuk rekomandohen Dietat me proteina të larta janë të njohura për humbjen e peshës. Ju mendoni se po i bëni vetes diçka të mirë me një ndihmë shtesë të proteinave. Ju dëshironi të shtypni çdo ndjenjë urie ose të parandaloni prishjen e mundshme të muskujve gjatë dietës. Ju në fakt mund të humbni peshë shumë mirë me një dietë të tillë, por jo shumë më mirë sesa me një dietë me proteina të ulëta. Shumë njerëz humbin peshë jo vetëm për të peshuar më pak dhe për të qenë më tërheqës, por edhe për t'u bërë më të shëndetshëm, për të parandaluar sëmundjet ose për të lehtësuar sëmundjet dhe ankesat ekzistuese. Dieta e pasur me proteina mohon përfitimet e humbjes së peshës Sidoqoftë, në një studim të 34 grave në postmenopauzë, të gjitha ishin mbipeshë, studiuesit pjesëmarrës nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Uashingtonit në St. Louis zbuluan se konsumi i proteinave eliminon një përfitim të rëndësishëm shëndetësor që do të vinte në të vërtetë si rezultat i humbjes së peshës: Përmirësimi i ndjeshmërisë ndaj insulinës, e cila është aq e rëndësishme në eliminimin e rrezikut të diabetit. Dr. Bettina Mittendorfer - kreu i studimit në fjalë - tregoi se ato gra që praktikuan një dietë me proteina të larta për të humbur peshë nuk gëzonin të njëjtat përfitime shëndetësore siç ishte rasti me gratë që humbën peshë në një dietë me proteina më të ulët. Rezultatet u botuan më 11 tetor 2016 në revistën e specializuar Cell. Një dietë e pasur me proteina nuk është e përshtatshme për parandalimin e diabetit Ne vumë re se gratë që humbën peshë në një dietë të pasur me proteina nuk pësuan ndonjë përmirësim në ndjeshmërinë ndaj insulinës " kështu Dr. Mittendorfer, profesor i mjekësisë. Gratë që humbën peshë në një dietë me proteina të ulëta ishin shumë më të ndjeshme ndaj insulinës në fund të studimit. Kjo është shumë e rëndësishme sepse në shumë njerëz mbipeshë dhe obezë, insulina nuk është më në gjendje të kontrollojë nivelin e sheqerit në gjak, i cili përfundimisht mund të çojë në diabetin e tipit 2 ". Ndjeshmëria ndaj insulinës është një shenjë e mirë e shëndetit metabolik të një personi. Zakonisht ky shënues përmirësohet me humbjen e peshës. Në hetimin në fjalë, rezultati interesant i mëposhtëm u tregua: Pjesëmarrësit - të gjithë midis 50 dhe 65 vjeç, me një BMI të paktën 30 dhe ende pa diabet - u ndanë në tre grupe. Studimi vazhdoi për 28 javë. Në grupin e kontrollit, grave iu kërkua të mbanin peshën e tyre. Në një grup tjetër, grave iu dha një dietë që synonte humbjen e peshës. Ata morën, ndër të tjera. 0.8 gram proteina për kilogram të peshës trupore. Për shembull, nëse një grua peshonte 90 kilogramë, ajo merrte 72 gram proteina në ditë. Grupi i tretë mori një dietë të pasur me proteina - gjithashtu me qëllim të humbjes së peshës. Këto gra morën 1.2 gram proteinë për kilogram të peshës trupore. Përveç sasisë së proteinave, dieta ishte pothuajse identike në të tre grupet. Dietë e pasur me proteina: mbrojtja e muskujve është minimale Arsyeja që studiuesit u përqëndruan aq shumë në efektet e proteinave ishte se kishte një besim të përhapur se një ndihmë shtesë e proteinave do të ndihmonte në ndalimin e prishjes së muskujve ndërsa humbni peshë në formën e yndyrës, mundësisht. "Nëse humbni peshë, rreth dy të tretat e tij përbëhen nga indet yndyrore dhe një e treta e indeve të liga", thotë Mittendorfer. "Gratë që hëngrën më shumë proteina kishin tendencë të humbnin pak më pak masë muskulore, por ndryshimi ishte minimal pasi ishte vetëm një kile në krahasim me grupin me pak yndyrë." Ky mini-avantazh i dukshëm u mohua nga gjetjet e mëposhtme: Një dietë e pasur me proteina nuk mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit Gratë nga grupi i proteinave të ulëta përjetuan një përmirësim të ndjeshmërisë së tyre ndaj insulinës prej 25-30 përqind. Një përmirësim i tillë i madh ul rrezikun e diabetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Tek gratë në dietë të pasur me proteina, asgjë nuk u gjet në këtë drejtim. Ndjeshmëria e saj ndaj insulinës nuk u përmirësua pavarësisht humbjes së peshës. "Pra, ndryshimi i sasisë së proteinave në dietën tuaj ka një ndikim të madh," tha Dr. Mittendorfer. "As nuk është se përfitimet metabolike shëndetësore të humbjes së peshës me proteina u zvogëluan vetëm pak. Jo, ato përfitime u zhdukën plotësisht me proteinën, edhe pse gratë humbën përafërsisht të njëjtën sasi të peshës." Për më shumë informacion mbi humbjen e shëndetshme të peshës, shihni 16 Këshilla për të humbur peshë Burimet e artikullit: Proteinreiche Diät verstärkt Diabetesrisiko - Zentrum der Gesundheit Mittendorfer B et al., High-Protein Intake during Weight Loss Therapy Eliminates the Weight-Loss-Induced Improvement in Insulin Action in Obese Postmenopausal Women. Cell Reports , 2016 Oktober, (Hohe Proteinaufnahme während Gewichtsverlust eliminiert die gewichtsverlustbedingte Verbesserung der Insulinwirkung bei Übergewichtigen postmenopausalen Frauen) Washington University in St. Louis. "High-protein diet curbs metabolic benefits of weight loss." ScienceDaily. ScienceDaily, 11 October 2016, (Proteinreiche Diät verhindert Stoffwechselvorteile von Gewichtsverlust)

Një dietë e pasur me proteina rrit rrezikun e diabetit
bottom of page