top of page

Perimet me gjethe jeshile për diabetin

Zakonet e të ushqyerit jo të shëndetshëm luajnë një rol thelbësor në zhvillimin e diabetit të tipit 2. Nëse do të kishte më pak produkte të pjekura, ëmbëlsira dhe ushqime të gatshme në tryezë, por perime të freskëta me gjethe çdo ditë, diabeti (dhe shumë sëmundje të tjera kronike) mund të shmangen në shumicën e rasteve. Sipas një studimi shkencor, perimet me gjethe jeshile mund të zvogëlojnë rrezikun e diabetit në një mënyrë të veçantë. Një arsye më shumë për të pasuruar planin e menusë ditore me spinaq, chard zvicerane, lajthi, hudhër të egër dhe më shumë. A mbrojnë perimet me gjethe jeshile kundër diabetit? Diabeti i tipit 2 është bërë një sëmundje e përhapur. Në vitin 2010 rreth 285 milionë njerëz në mbarë botën u prekën - dhe numri po rritet. Përveç faktorëve gjenetikë, mungesa e stërvitjes dhe obeziteti janë shkaqet kryesore të zhvillimit të diabetit, pasi indi yndyror, veçanërisht në stomak, lëshon substanca lajmëtare që nxisin rezistencën ndaj insulinës. Prandaj, një dietë e vetëdijshme mund të shihet si strategjia më e mirë për të parandaluar diabetin. Studiuesit britanikë hetuan lidhjen midis diabetit dhe konsumimit të perimeve me gjethe jeshile dhe gjetën rezultate të mahnitshme. Perimet me gjethe jeshile parandalojnë diabetin Shkencëtarët e udhëhequr nga Patrice Carter nga Qendra Kërkimore për Diabetin në Universitetin e Leicester kanë botuar një studim interesant në British Medical Journal. Wasshtë hetuar nëse frutat dhe perimet mund të zvogëlojnë rrezikun e diabetit. Ekipi hulumtues ekzaminoi një total prej gjashtë studimesh, në të cilat më shumë se 200,000 njerëz midis moshës 30 dhe 74 vjeç morën pjesë në SHBA, Kinë dhe Finlandë. Në secilin prej këtyre studimeve, një grup i të rriturve u ndoq për një periudhë midis 4.5 dhe 23 vjet. Fokusi ishte në sa racione me fruta dhe perime secili pjesëmarrës hëngri çdo ditë. Më pas u ekzaminua në të cilët subjektet e testimit u diagnostikuan me diabet të tipit 2. Me një dietë të pasur me fruta dhe perime në përgjithësi, megjithatë, rreziku i sëmundjes mund të ulet vetëm pak. Perimet me gjethe jeshile, megjithatë, kërcejnë jashtë linjës - por në një kuptim pozitiv: shkencëtarët zbuluan se një racion e gjysmë (100 g) në ditë janë të mjaftueshme për të zvogëluar rrezikun e diabetit me 14 përqind. Faktori vendimtar këtu është që perimet me gjethe jeshile si spinaqi, chard zvicerane, gjethet e hithrës ose luleradhiqes kanë një përqendrim të lartë të beta-karotenit, vitaminës C dhe polifenoleve. Këto janë substanca që karakterizohen nga vetitë e tyre antioksiduese. Për më tepër, perimet me gjethe jeshile janë veçanërisht të pasura me magnez. Sipas gjetjeve të fundit shkencore, njerëzit që hanë një dietë të ulët në magnez kanë shumë më shumë gjasa të zhvillojnë diabet, pasi pankreasi mund të punojë në një masë të kufizuar vetëm kur ka mungesë të magnezit dhe rezistenca ndaj insulinës rritet kur ka shumë pak magnez. Masa të tjera parandaluese të diabetit mund të gjenden këtu: Parandalimi i diabetit është i mundur. Burimet e artikullit: Grünes Blattgemüse gegen Diabetes - Zentrum der Gesundheit Patrice Carter et al, Fruit and vegetable intake and incidence of type 2 diabetes mellitus: systematic review and meta-analysis, BMJ, August 2010, (Obst- und Gemüsekonsum und die Häufigkeit von Diabetes mellitus Typ 2: systematische Überprüfung und Meta-Analyse) Green leafy vegetables reduce diabetes risk, study finds, Science Daily, August 2010, (Einer Studie zufolge mindern grüne Blattgemüse Diabetes-Risiko) Reduziert Magnesium das Diabetes-Risiko?, rzte Zeitung, 2008 Schweizerische Gesellschaft für Ernährung SGE, Merkblatt Ernährung und Diabetes mellitus Typ 2, November 2011 Deutsches Zentrum für Diabetesforschung, Typ-2-Diabetes

Perimet me gjethe jeshile për diabetin
bottom of page