top of page

Pesë minuta ushtrime të frymëmarrjes ul presionin e gjakut

Vetëm 5 minuta ushtrime të frymëmarrjes në ditë mund të ulin presionin e gjakut, si dhe medikamentet dhe ushtrimet fizike për disa javë, sipas një studimi të qershorit 2021. Pra, stërvitni muskujt tuaj të frymëmarrjes dhe jo vetëm do të përjetoni presion më të shëndetshëm të gjakut, por edhe përfitime të tjera shëndetësore . Trajnimi i frymëmarrjes kundër presionit të lartë të gjakut po aq efektiv sa mjekimi Zakonisht ka medikamente për presionin e lartë të gjakut – dhe këto shpesh kanë efekte anësore. Në vend të kësaj, çfarë thua për një stërvitje 5-minutëshe në ditë që është plotësisht pa efekte anësore? Nëse stërvitni muskujt tuaj të frymëmarrjes vetëm për 5 minuta në ditë, atëherë kjo qasje ul presionin e gjakut - po aq mirë apo edhe më mirë se stërvitjet kardio dhe gjithashtu më mirë se mjekimi, sipas një studimi nga Universiteti i Kolorados, Boulder, i cili u publikua. në qershor 2021 u shfaq Gazeta e Shoqatës Amerikane të Zemrës (1). Është i ashtuquajturi stërvitje për forcën e muskujve frymëzues (IMST) që mund të parandalojë një nga shkaqet më të zakonshme të vdekjes së kohës sonë (sëmundjet kardiovaskulare). Trajnimi i frymëmarrjes bëhet në 5 minuta! Daniel Craighead, Profesor i Fiziologjisë Integruese shpjegon: “Sigurisht që ka shumë metoda për ta mbajtur shëndetin tuaj kardiovaskular të qëndrueshëm ndërsa rriteni (Shënim: Reagimi i ZDG: Ai me siguri po mendon për sportin dhe një ndryshim në dietë). Megjithatë, këto shpesh kërkojnë kohë, kërkojnë shumë disiplinë dhe shpesh janë të shtrenjta, kështu që shumë njerëz dështojnë në të. Sidoqoftë, IMST përfundon në pesë minuta dhe madje mund të plotësohet rehat gjatë shikimit të televizorit." (2) Trajnimi i frymëmarrjes forcon muskujt e frymëmarrjes IMST u zhvillua në vitet 1980 posaçërisht për të ndihmuar pacientët me sëmundje të rënda të frymëmarrjes. Sepse me IMST, të prekurit mund të forcojnë muskujt e tyre të frymëmarrjes dhe kështu të lehtësojnë simptomat e tyre. Muskujt e frymëmarrjes përfshijnë diafragmën dhe muskujt ndër brinjë, të cilët janë muskujt midis brinjëve që formojnë murin e kraharorit. Me IMST, ju merrni frymë në një pajisje të vogël - një trainer për frymëmarrje ose mushkëri - i cili ofron rezistencë, e cila mund të imagjinohet si thithje e një zorrë që thith forca të ndryshme (të rregullueshme) në të njëjtën kohë. 6 javë stërvitje të frymëmarrjes po aq efektive sa reduktuesit e presionit të gjakut Fillimisht, njerëzit me sëmundje të frymëmarrjes duhet të stërviten gjysmë ore në ditë me rezistencë të ulët. Megjithatë, vitet e fundit, profesori Craighead dhe kolegët kanë ekzaminuar nëse variantet më të kursyera në kohë, rreth 30 inhalime/frymëmarrje (ekuivalente me rreth 5 minuta) në ditë me rezistencë të lartë, gjashtë ditë në javë, mund të përmirësojnë shëndetin kardiovaskular, si dhe njohjen. shëndetit dhe gjithashtu të performancës atletike. Studimi aktual përfshiu 36 të rritur (50-79 vjeç) me presion të lartë të gjakut (presioni i tyre sistolik i gjakut ishte më i madh se 120 mmHg). Gjysma përfundoi stërvitjen e përshkruar të frymëmarrjes (IMST me rezistencë të lartë; 65 deri në 75 përqind të forcës maksimale të thithjes) për 6 javë, gjysma tjetër shërbeu si një grup placebo dhe e bëri stërvitjen me rezistencë shumë të ulët (15 përqind rezistencë ndaj thithjes). Në fund të studimit, presioni sistolik i gjakut në grupin IMST kishte rënë mesatarisht me 9 mmHg, rezultat që edhe disa ilaçe për presionin e gjakut nuk mund ta mposhtin. Nëse keni dashur ta arrini këtë qëllim me p.sh. B. për të arritur ecjen, do t'ju duhet të stërviteni 5 ditë në javë për 30 minuta. Ishte gjithashtu veçanërisht mbresëlënëse që ndryshimet pozitive në presionin e gjakut vazhduan edhe për 6 javë të tjera pas seancës së trajnimit 6-javor, edhe pse pjesëmarrësit e studimit nuk po praktikonin më IMST gjatë kësaj kohe. "Jo vetëm që trajnimi i frymëmarrjes kërkon më pak kohë sesa programet tradicionale të stërvitjes, por përfitimet e tij duket se zgjasin më gjatë," tha profesori Craighead. Ushtrimet e frymëmarrjes ulin presionin e gjakut Trajnimi i frymëmarrjes supozohet se ul presionin e gjakut në veçanti përmes një rritje të konsiderueshme të nivelit të oksidit nitrik në gjak. Oksidi nitrik është një substancë që mund të prodhohet nga qelizat në muret e enëve të gjakut dhe relakson arteriet. Kjo nxit qarkullimin e gjakut dhe parandalon depozitimin në muret e enëve të gjakut. Si rezultat, grupi IMST pa një përmirësim prej 45 përqind në funksionin vaskular (funksioni endotelial), që do të thotë se arteriet mund të zgjerohen dhe ngushtohen përsëri shpejt dhe lehtë sipas nevojës. Meqenëse nivelet e oksidit nitrik priren të ulen me kalimin e moshës, ka gjëra të tjera që mund të bëni për të ndihmuar në mbajtjen e niveleve më të larta të oksidit nitrik, të tilla si pirja e një gote me lëng panxhari në ditë dhe ngrënia e shumë perimeve me gjethe jeshile. Një shtesë diete me aminoacidin L-arginine konsiderohet gjithashtu se rrit monoksidin e azotit dhe në këtë mënyrë promovon qarkullimin e gjakut, ul presionin e gjakut dhe rrit performancën. L-arginina përdoret gjithashtu shpesh për të rritur fuqinë për shkak të qarkullimit të gjakut dhe efektit të rritjes së performancës. Pas stërvitjes së frymëmarrjes, vlerat e inflamacionit të pjesëmarrësve dhe gjithashtu vlerat e stresit oksidativ ranë. Nëse këto vlera janë të ngritura, duhet të pritet një rrezik i shtuar i atakut në zemër. Trajnimi i frymëmarrjes për gratë në menopauzë Ushtrimet e frymëmarrjes mund të jenë gjithashtu një gjë e mirë për gratë që kalojnë menopauzën. Sepse dihet nga studimet e mëparshme që këto gra nuk mund të arrijnë rezultate aq të mira sa i përket shëndetit të enëve të gjakut sa meshkujt, për shembull, përmes stërvitjes së qëndrueshmërisë, veçanërisht nëse nuk marrin preparate estrogjene. Enët e saj të gjakut iu përgjigjën stërvitjes së frymëmarrjes pa asnjë problem. "Pra, nëse trajnimi i qëndrueshmërisë nuk po përmirëson vlerat tuaja kardiovaskulare, provoni masa të tjera që mund të arrijnë qëllimin e dëshiruar," këshillon profesori Craighead, duke iu referuar IMST. Trajnimi i frymëmarrjes edhe për atletët Nëse jeni vrapues, mund të jeni në gjendje t'i arrini qëllimet tuaja sportive më shpejt me IMST. "Kur vraponi një maratonë, muskujt tuaj të frymëmarrjes lodhen me kalimin e kohës, duke kërkuar më shumë gjak për t'u nxjerrë nga muskujt skeletorë. Por kjo nga ana tjetër çon në lodhje në këmbët tuaja”, shpjegon profesori Craighead, i cili përdor trajnimin e frymëmarrjes IMST për stërvitjen e tij maratonë. "Megjithatë, nëse tani forconi muskujt tuaj të frymëmarrjes, efekti i përshkruar nuk do të zgjasë më gjatë dhe këmbët tuaja nuk do të lodhen!" Trajnim i frymëmarrjes për pacientët me Covid-19 Sa më të fortë të jenë muskujt e frymëmarrjes, aq më të forta dhe më efikase janë mushkëritë. Nëse bëni stërvitje të rregullta të frymëmarrjes, do të bëheni më elastik dhe nuk do të kontraktoni më infeksione të frymëmarrjes aq lehtë. Dhe edhe nëse tashmë keni pasur një infeksion dhe si pasojë mushkëritë tuaja janë dobësuar, mund të përdorni IMST për t'i kthyer mushkëritë tuaja në formë - sigurisht në konsultim me mjekun tuaj! Madje ekziston një studim nga prilli 2021 (3) që tregon se funksionet e mushkërive të pacientëve Covid-19 të dikurshëm të ventiluar në mënyrë invazive u përmirësuan aq mirë pasi u larguan nga njësia e kujdesit intensiv falë një trajnimi dy-javor të frymëmarrjes që studiuesit përkatës shkruan: " IMT -Trajnimi i frymëmarrjes duhet të mbështesë konceptin e terapisë Covid-19, veçanërisht në ish-pacientët e kujdesit intensiv.” (Pajisja trainer e frymëmarrjes IMT Threshold u përdor në këtë studim). Trajnimi i frymëmarrjes IMST konsiderohet shumë i sigurt, por duhet të flisni me mjekun tuaj paraprakisht - jo më pak në mënyrë që ai të kontrollojë presionin tuaj të gjakut në përputhje me rrethanat dhe, nëse është e nevojshme, të zvogëlojë dozën tuaj të mjekimit kur trajnimi të hyjë në fuqi. Burimet e artikullit: Blutdruck senken: 5 Min. Atemtraining pro Tag - Zentrum der Gesundheit (1) Daniel H. Craighead, Douglas R. Seals et al., Time‐Efficient Inspiratory Muscle Strength Training Lowers Blood Pressure and Improves Endothelial Function, NO Bioavailability, and Oxidative Stress in Midlife/Older Adults With Above‐Normal Blood Pressure. Journal of the American Heart Association , 2021 (2) University of Colorado at Boulder, 5-minute breathing workout lowers blood pressure as much as exercise, drugs: 'Strength training for breathing muscles' holds promise for host of health benefits, ScienceDaily, 30 June 2021 (3) Abodonya AM, Abdelbasset WK, Awad EA, Elalfy IE, Salem HA, Elsayed SH. Inspiratory muscle training for recovered COVID-19 patients after weaning from mechanical ventilation: A pilot control clinical study. Medicine (Baltimore) . 2021;100(13)

Pesë minuta ushtrime të frymëmarrjes ul presionin e gjakut
bottom of page