top of page

Pesë ushqime që ju mbajnë zgjuar

Gjumi i mirë është garancia e një dite efikase dhe, në planin afatgjatë, shëndet i mirë. Shpesh janë gjërat e vogla që ju privojnë nga gjumi, zakone për të cilat as nuk i mendoni. Për shembull, disa ushqime mund të çojnë në pagjumësi nëse hahen shumë vonë në mbrëmje. Nëse i shmangni këto, do të zbuloni se befas do të flini shumë më mirë. Ne prezantojmë pesë ushqime që mund t’ju ​​mbajnë zgjuar. Pagjumësia nga ushqimi Shumica e njerëzve flenë më pak se rekomanduar 7 deri në 8 orë. Disa sepse thjesht flenë vonë. Të tjerët sepse kalojnë kohën e rekomanduar në shtrat, por më pas nuk flenë, por luftojnë kundër pagjumësisë. Ka shumë arsye që mund të çojnë në pagjumësi: shqetësime, frikë, sëmundje, pikëllim, mangësi në substanca vitale, ilaçe, çrregullime në ekuilibrin e hormoneve ose serotoninës, historia e krimit para se të shkoni në shtrat - ose thjesht ushqimet e gabuara që keni ngrënë gjatë ditës dhe që largojnë gjumin gjatë natës. Pesë ushqime që mund të çojnë në pagjumësi Sigurisht, shmangia e ushqimeve të mëposhtme nuk do të eliminojë menjëherë dhe në mënyrë gjithëpërfshirëse çrregullimet ekzistuese të gjumit për të gjithë. Por në çdo rast ju do të eliminoni një faktor të rëndësishëm përçarës që po kontribuon në pagjumësinë tuaj personale. Domatet ju bëjnë të ndiheni keq Domatet ose çdo pjatë që përmban domate (përfshirë salcat dhe supat e domates) mund të ndërhyjnë në gjumë. Kur gatuhen, domatet konsiderohen të jenë acidike, gjë që mund të çojë në urth tek njerëzit me stomak të ndjeshëm - veçanërisht kur jeni shtrirë (1). Nga ana tjetër, domatet e papërpunuara (ose perimet e papërpunuara në mbrëmje) janë të vështira për tu tretur dhe mund të çojnë në keqtrajtim dhe pagjumësi, veçanërisht nëse ato nuk janë përtypur shumë. Shmangni ushqimet pikante Ushqimet pikante gjithashtu mund të çojnë në urth me zbaticë. Ata gjithashtu e ngrohin trupin nga brenda. Por një trup i ndezur nuk mund të flejë. Prandaj sigurohuni që trupi juaj të ftohet pak para se të shkoni në shtrat (2). Ushqimet me sheqer mund të ndërhyjnë në gjumë Sheqeri bën që sheqeri në gjak të luhatet. Niveli rritet së pari, gjë që stimulon dhe e bën të vështirë të bjerë në gjumë. Një ose dy orë më vonë, nivelet e sheqerit në gjak papritmas bien, duke bërë që të zgjoheni. Prandaj është më mirë të mos hani asgjë me sheqer ose ushqime të tjera që ndikojnë në nivelin e sheqerit në gjak aq shpejt sa sheqeri në orët para se të shkoni në shtrat. Kjo përfshin të gjitha ushqimet me ngarkesë të lartë glicemike, si p.sh B. enët me miell të bardhë, mjaltë, shurup panje, fruta të konservuara, biskota, thekon misri, reçel, pije kakao, oriz të fryrë, kokoshka etj. Kafeina shqetëson gjumin Nuk është asgjë e re që kafeina prish gjumin. Sidoqoftë, shumë njerëz nuk mendojnë se kafeinë ka jo vetëm në kafe, por edhe në shumë pije joalkoolike, gjë që shpesh e bën të pamundur të bjerë në gjumë dhe siguron që ju të prisni gjatë natës për të fjetur (3). Sigurisht që ka edhe njerëz që flenë mrekullisht pavarësisht kafeinës. Sidoqoftë, ata që janë të ndjeshëm ndaj kafeinës duhet të ndalojnë së pirë pije ose ushqime me kafeinë nga gjashtë orë para se të shkojnë në shtrat. Alkooli pengon gjumin Shumë njerëz besojnë se një gotë verë e kuqe në mbrëmje ndihmon në "zbritjen" dhe i bën ata të flenë më shpejt. Edhe pse në fakt mund të bini në gjumë shpejt dhe lehtë falë alkoolit, gjumi nuk është vërtet qetësues (4). Shpesh, pasi keni pirë alkool në mbrëmje, zgjoheni në mes të natës dhe nuk mund të bini më në gjumë. Kjo ndodh sepse alkooli, pasi tretet dhe në gjak, stimulon trurin dhe më pas pengon gjumin. Më mirë të shmangni ushqimet shqetësuese të gjumit Pra, nëse në përgjithësi shmangni ushqimet shqetësuese të gjumit, siç janë ëmbëlsirat, ushqimet me kafeinë dhe alkoolike, jo vetëm që do të ndiheni më mirë në përgjithësi, por gjithashtu do të jeni në gjendje të flini shumë më të pushuar. Nëse gjithashtu nuk hani perime të papërpunuara ose ushqime pikante në mbrëmje, kjo gjithashtu do t'ju ndihmojë të kaloni natën pa shqetësime të gjumit. Burimet e artikullit: Fünf Lebensmittel, die den Schlaf rauben - Zentrum der Gesundheit (1) Dibley LB et al., Don't eat tomatoes: patient's self-reported experiences of causes of symptoms in gastro-oesophageal reflux disease. Family practice, August 2010, (Essen Sie keine Tomaten: Erfahrungen von Patienten in Bezug auf Ursachen der Symptome der Refluxkrankheit) (2) Edwards SJ et al., Spicy meal disturbs sleep: an effect of thermoregulation? Int J Psychophysiol. September 1992, (Scharfes Essen stört den Schlaf: Eine Wirkung aufgrund der Thermoregulation?) (3) Drake C et al., Caffeine effects on sleep taken 0, 3, or 6 hours before going to bed. J Clin Sleep Med, November 2013, (Koffeinwirkungen auf den Schlaf, 0, 3 oder 6 Stunden vor dem Zubettgehen) (4) Stein MD et al., Disturbed Sleep and Its Relationship to Alcohol Use, März 2005, Subst Abus, (Gestörter Schlaf und der Zusammenhang mit Alkoholkonsum)

Pesë ushqime që ju mbajnë zgjuar
bottom of page