top of page

Pothuajse gjithmonë, operacionet e bajameve janë të panevojshme për fëmijët

Shtatë nga tetë operacionet e bajameve me sa duket janë krejtësisht të panevojshme te fëmijët. Prandaj shumica e fëmijëve nuk përfitojnë nga kjo procedurë. Më shumë operacione bajame sesa është e nevojshme Dhimbjet e shpeshta të fytit shpesh i bëjnë mjekët të rekomandojnë heqjen e bajameve. Edhe pse bajametologjitë nuk kryhen më aq si dikur, numri është ende shumë i lartë, siç tregojnë rezultatet e studimit aktual - veçanërisht tek fëmijët. Studiuesit në Universitetin e Birminghamit analizuan të dhënat e më shumë se 1.6 milion fëmijëve nga viti 2005 deri në vitin 2016. U zbulua se nga 18,271 fëmijë që kishin operacion bajamet brenda kësaj periudhe, vetëm 11,7 përqind i plotësonin kërkesat (dhimbje të shpeshta të fytit) që do të kishin justifikuar një operacion në radhë të parë. Mijëra fëmijë operohen pa ndonjë arsye të mirë Studimi u botua në British Journal of General Practice më 6 nëntor 2018. Në të studiuesit shkruanin se çdo vit 32,600 fëmijë duhet të durojnë një operacion krejtësisht të padobishëm të bajameve. Kostoja për këtë është 36.9 milion. Në të njëjtën kohë, shumë fëmijë që do të përfitonin nga një operacion i tillë nuk operohen. Nga 16,764 fëmijë që vuanin nga infeksioni i fytit aq shpesh sa që një operacion bajamesh mund t’i ndihmonte nga perspektiva e mjekësisë konvencionale, vetëm 13.6 përqind u operuan. Udhëzime për kirurgjinë e bajameve tek fëmijët Udhëzimet aktuale për bajametologjinë thonë se një fëmijë duhet të ketë ose më shumë se shtatë dhimbje të dokumentuara të fytit vitin e kaluar, më shumë se pesë dhimbje vjetore të fytit në dy vjet rresht, ose më shumë se tre dhimbje vjetore në tre vjet rresht. Sidoqoftë, shkencëtarët zbuluan se 12.4 përqind e fëmijëve të operuar kishin pesë deri në gjashtë dhimbje të fytit në një vit (jo më shumë se shtatë siç ishte përshkruar). 44.7 përqind kishin vetëm dy deri në katër dhimbje të fytit dhe pothuajse 10 përqind kishin vetëm një dhimbje të fytit. Numri i dhimbjeve të fytit tek fëmijët zvogëlohet më vete Dr. Tom Marshall, Profesor i Praktikës së Përgjithshme në Universitetin e Birmingham tha: "Rezultatet e hulumtimit të deritanishëm tregojnë se te fëmijët dhimbja e fytit ka tendencë të ulet vetë. Edhe nëse fëmijët shpesh vuajnë nga dhimbjet e fytit në një vit, këto inflamacione zvogëlohen në numër në vitet në vijim pa asnjë ndërhyrje ". Vetëm nëse fëmijët me të vërtetë kanë shumë dhimbje të fytit në vit, mund të vërehet një përmirësim disi më i shpejtë i simptomave falë një operacioni në bajamet, kështu që një tonsektomi mund të justifikohet nga pikëpamja e mjekësisë konvencionale. Kirurgjia e bajames tek fëmijët rrallë ka kuptim Sidoqoftë, nëse fëmijët kanë një numër më të ulët të dhimbjeve të fytit në vit (më pak se pesë deri në shtatë), atëherë ata nuk do të përfitojnë nga një operacion, pasi përvoja ka treguar se numri i infeksioneve do të ulet në një mënyrë ose në një tjetër gjatë rrjedhës së vitet në vijim. Profesor Marshall madje dyshon se operacioni i bajameve mund të jetë ndonjëherë i dobishëm dhe i dobishëm për fëmijët. Po, fëmijët mund të dëmtohen më shumë nga operacionet e bajameve, pasi këto operacione mund të nxisin zhvillimin e sëmundjeve kronike në moshën e rritur. Rrezik i shtuar i astmës dhe infeksioneve të frymëmarrjes pas operacionit të bajameve Me sa duket, fëmijët e operuar rrisin rrezikun e astmës dhe infeksioneve të frymëmarrjes në moshën e rritur, sipas një studimi të 1.2 milion fëmijëve, i cili u botua në Journal of the American Medical Association (JAMA) në korrik 2018. Sidoqoftë, hetimi gjeti kritikë të shumtë, përfshirë sepse nuk merrte parasysh arsyet e operacioneve të bajameve dhe studiuesit që kryen operacionin nuk ishin mjekë. Në të gjitha diskutimet në lidhje me dobinë e operacioneve të bajameve, megjithatë, një gjë që rrallë merr vëmendje është: Pse dhimbjet e fytit shfaqen aq shpesh në radhë të parë? Pse bajamet dhe bajamet fryhen dhe inflamohen aq shpesh? Cila është arsyeja e dhimbjeve të shpeshta të fytit dhe bajametit? Sipas raporteve të shumta të përvojës dhe përvojës sonë, intoleranca ndaj qumështit është shpesh shkaktari këtu. Nëse fëmijët nuk marrin më produkte të qumështit (ose të rriturit me bajamet të shpeshta), bajamet fryhen dhe vështirë se inflamohen më. Ndjeshmëria e pacientit ndaj infeksioneve zvogëlohet dhe infeksionet e veshit pothuajse nuk ndodhin më. (Nuk bëhet fjalë për intolerancën e laktozës, por një reagim ndaj proteinës së qumështit). Nëse ky shkak i mundshëm nuk merret parasysh, mund të jetë që pas operacionit të bajameve nuk do të ketë më bajamet (nuk ka më ton bajame), por numri i infeksioneve të frymëmarrjes nuk do të ulet. Nëse më pas i prisni produktet e qumështit, fëmija papritmas ndihet shumë më mirë. Mbyllja e vazhdueshme e rrugëve të frymëmarrjes është zhdukur - dhe nëse ndodh një ftohje, është vetëm një çështje afatshkurtër dhe jo më një torturë që zgjat me javë të tëra. Sigurisht, produktet e qumështit nuk duhet të jenë shkak për çdo fëmijë, por ia vlen të mendohet dhe vetëm të testohet për disa muaj nëse është e nevojshme! Probiotikët zvogëlojnë rrezikun e bajametit Shkaqe të tjera të mundshme të bajametit tepër të shpeshtë janë një sistem imunitar i dobësuar në përgjithësi, ndoshta një nënfurnizim i substancave vitale ose një florë e pabalancuar e zorrëve. Masat përkatëse synojnë më pas forcimin e sistemit imunitar, eliminimin e mangësive të mundshme në substancat vitale (zink, vitaminë D, vitaminë C, etj.) Dhe kontrollimin e simbiozës së florës së zorrëve me probiotikë të përshtatshëm. Në lidhje me probiotikët, një studim u botua në vitin 2016 që tregoi se gëlltitja e një lloji të caktuar bakterial probiotik (Streptococcus salivarius BLIS K12) nuk rezultoi në infeksione të fytit në 88 përqind të pjesëmarrësve të studimit (fëmijë) në 90 ditët e marrjes probiotikët vuanin më shumë. Në grupin e placebo, vetëm 22 përqind e fëmijëve mbetën pa infeksione. Edhe në nëntë muajt pas përfundimit të studimit, kur fëmijët kishin ndaluar prej kohësh marrjen e probiotikëve, grupi probiotik tregoi dukshëm më pak infeksione sesa ishte para se të merreshin dhe gjithashtu krahasuar me grupin e placebo. Nëse fëmija juaj ka një infeksion, do të gjeni ilaçe të buta shtëpiake për lehtësim këtu. Burimet e artikullit: Mandeloperationen bei Kindern fast immer unnötig (zentrum-der-gesundheit.de)

Pothuajse gjithmonë, operacionet e bajameve janë të panevojshme për fëmijët
bottom of page