top of page

Proteina e grurit, por jo gjithmonë gluteni, shkakton inflamacion

Proteinat e grurit mund të shkaktojnë inflamacion në zorrët. Kjo nuk është asgjë e re. Nga pikëpamja shkencore, megjithatë, ajo që është e re është se proteinat e grurit kontribuojnë përtej zorrëve në proceset inflamatore kronike dhe në këtë mënyrë shkaktojnë ose përshpejtojnë sëmundjet kronike. Proteinat e Grurit: Shkaku i Inflamacionit Kronik Ne kemi shpjeguar tashmë këtu se si gluteni i grurit mund të kontribuojë në sëmundjen autoimune të gjëndrës tiroide - tiroiditi i Hashimotos: Gluteni nxeh sëmundjet autoimune. Një studim tjetër tregon përsëri se një grup tjetër i proteinave të grurit (domethënë jo gluten) mund të jetë përgjegjës për proceset inflamatore kronike - veçanërisht në sëmundjet inflamatore kronike të tilla si skleroza e shumëfishtë, astma dhe artriti reumatoid, të gjitha këto të lidhura me reaksione autoimune. Shkencëtarët që punojnë me profesorin Detlef Schuppan nga Universiteti Johannes Gutenberg në Mainz zbuluan se proteinat e grurit në fjalë mund të kontribuojnë në zhvillimin e ndjeshmërisë ndaj glutenit, e cila është e pavarur nga sëmundja celiac. Ata prezantuan gjetjet e tyre në Javën UEG 2016 në Vjenë. UEG qëndron për Gastroenterologjinë e Bashkuar Evropiane. Në këtë takim, specialistët takohen çdo vit për të shkëmbyer informacion në lidhje me rezultatet e fundit të kërkimit në fushën e sëmundjeve gastrointestinale dhe të mëlçisë. Edhe pse gruri ka qenë vetëm pjesë e dietës njerëzore për rreth 12,000 vjet, ai shumë shpejt u bë një nga ushqimet kryesore më të rëndësishme, i cili sot jo vetëm që përdoret i pastër në pjekje dhe makarona, por gjithashtu përzihet në shumë produkte të tjera - pavarësisht nëse që të jenë salcat, Salcat apo ëmbëlsirat janë. Proteina të dëmshme në grurë: ATI Sidoqoftë, një grup i caktuar i proteinave në grurë - të ashtuquajturit frenues të amylase trypsin (ATI) - janë treguar se shkaktojnë reaksione imune në zorrë, të cilat më pas nuk kufizohen në zorrë, por gjithashtu mund të përhapen nga zorrët në indet e tjera. në trup. ATI janë proteina bimore që janë atje për të mbrojtur grurin e grurit nga dëmtuesit. Për shembull, ato pengojnë enzimat tretëse të krimbave të ushqimit, krimbave të ushqimit dhe parazitëve të tjerë të grurit dhe parandalojnë prishjen e shpejtë të kokrrës. ATI gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e farës në metabolizmin e bimës. Shumica e studimeve të bëra në të kaluarën janë fokusuar në ndikimin e glutenit në sistemin tretës. Sidoqoftë, Prof. Detlef Schuppan tregon se sa i rëndësishëm është roli i ATI kur bëhet fjalë jo vetëm për shëndetin e sistemit tretës, por edhe për shëndetin e të gjithë organizmit. ATI -të mund të shkaktojnë inflamacion në të gjithë trupin ATI përbëjnë vetëm një pjesë të vogël të proteinave të grurit - vetëm rreth 4 përqind. Megjithatë, përgjigja imune e zhvilluar nga ATI -të është e jashtëzakonshme. Ndikon në nyjet limfatike, veshkat, shpretkën dhe trurin tek disa njerëz, duke shkaktuar inflamacion kudo. Prandaj ATI -t - kështu supozohet - mund të përkeqësojnë sëmundje të tilla si artriti reumatoid, skleroza e shumëfishtë, astma, lupus dhe madje edhe mëlçi yndyrore jo -alkoolike, si dhe sëmundje inflamatore të zorrëve (sëmundja e Crohn dhe koliti ulcerativ) ose të kontribuojnë në zhvillimin e tyre. Profesor Schuppan shpjegon: Ashtu si ATI çojnë në zhvillimin e proceseve inflamatore në zonën e zorrëve, ato gjithashtu mund të çojnë në procese inflamatore kronike autoimune inflamatore jashtë zorrëve. " Ndjeshmëria e glutenit e pavarur nga sëmundja celiac mund të mos shkaktohet fare nga gluteni Disa njerëz përjetojnë shqetësime në stomak kur hanë ushqime që përmbajnë gluten - të tilla si: B. Grurë, elb ose thekër - edhe nëse nuk keni sëmundje celiac. Prandaj simptomat quhen ndjeshmëri ndaj glutenit pavarësisht nga sëmundja celiac. Më parë besohej se të prekurit reagojnë ndaj glutenit, por jo me sëmundjen celiac, në të cilën dëmtimi i mukozës së zorrëve mund të vërehet pas ngrënies së glutenit, gjë që nuk ndodh me ndjeshmërinë ndaj glutenit, e cila është e pavarur nga sëmundja celiac. Lloji i inflamacionit të zorrëve që mund të vërehet në ndjeshmërinë e glutenit të pavarur nga sëmundja celiac ndryshon ndjeshëm nga ai në sëmundjen celiac. Profesor Schuppan tani është i mendimit se ndjeshmëria ndaj glutenit e pavarur nga sëmundja celiac (NCGS) nuk shkaktohet fare nga gluteni. Në vend të kësaj, ne treguam se janë ATI -të nga gruri (i cili gjithashtu mund të gjendet në gluten të pastër, i cili është në dispozicion në treg si një përbërës pjekje, për shembull) që aktivizojnë disa lloje të qelizave imune në zorrë, por edhe në inde të tjera, dhe kështu aktivizojnë proceset inflamatore që fillojnë ose përkeqësojnë simptomat e sëmundjeve inflamatore para-ekzistuese ". Aty ku ka gluten, ka edhe ATI Deri më tani nuk ka biomarkues të besueshëm që NCGS të bëjë një diagnozë specifike. Bazuar në gjendjen aktuale të punëve, asnjë dëmtim specifik në zorrët nuk mund të vërehet tek njerëzit me NCGS pasi të kenë ngrënë gluten. Pra, qasja e mëparshme ishte thjesht përdorimi i gjendjes pas një diete pa gluten për disa javë si një tregues nëse dikush ka NCGS apo jo. Sepse nëse dikush reagonte me ankesa ndaj përbërësve në drithëra, ata së shpejti do të ndiheshin më mirë sapo të ndalonin së ngrëni drithërat që përmbajnë gluten. Pra, edhe nëse nuk është gluteni që çon në NCGS, të prekurit natyrisht përfitojnë nga një dietë pa gluten. Shumë nga simptomat e tyre - dhimbje barku, dispepsi, dhimbje koke, ekzema - përmirësohen shpejt kur hahet pa gluten , por kjo ndodh vetëm sepse ATI -të janë zakonisht të pranishëm së bashku me glutenin. Prof. Schuppan sugjeron që të gjendet një emër tjetër për NCGS: Termi ndjeshmëri ndaj glutenit e pavarur nga sëmundja celiac nënkupton se vetëm gluteni është një problem këtu dhe shkakton inflamacionin, gjë që nuk është kështu. " Dieta pa gluten: së shpejti do të jetë standardi në terapinë e sëmundjeve autoimune Studiuesit aktualisht po përgatisin studime të ndryshme për të eksploruar më tej efektet e ATI -ve në sëmundjet kronike. Profesor Schuppan: Shpresojmë që hulumtimi ynë do të na çojë në pikën ku së shpejti do të jemi në gjendje të rekomandojmë një dietë pa ATI për trajtimin e një sërë sëmundjesh serioze autoimune. " Puna e profesorit Schuppan dhe ekipit të tij dëshmon edhe një herë se ankesat që shumë njerëz përjetojnë pas konsumimit të produkteve të drithërave që përmbajnë gluten nuk bazohen në imagjinatën e tyre, siç duket se disa mjekë ortodoksë ende besojnë ose, siç pohojnë mediat në mënyrë të përsëritur, kur flasin për hype e dietës pa gluten. Kohët e fundit kemi raportuar për punë të ndryshme kërkimore nga vitet e fundit, të cilat gjithashtu tregojnë se ankesat pas ngrënies së drithërave janë absolutisht reale: Ndjeshmëria ndaj glutenit - nuk është më vetëm imagjinatë. Burimet e artikullit: Weizenprotein, aber nicht immer Gluten, verursacht Entzündungen - Zentrum der Gesundheit Nichols, Hannah. "Wheat proteins may cause inflammation beyond the gut." Medical News Today . MediLexicon, Intl., 17 Oktober 2016. Web. (Weizenproteine können Entzündungen über den Darm hinaus verursachen)

Proteina e grurit, por jo gjithmonë gluteni, shkakton inflamacion
bottom of page