top of page

Qelizat e kancerit nuk e duan errësirën

Ritmi i ditës dhe i natës është më i rëndësishëm sesa mendojmë. Ata që e injorojnë atë dhe duan ta kthejnë natën në ditë do t'i kënaqin qelizat e tyre të kancerit - nëse ato ekzistojnë. Kohët e fundit shkencëtarët zbuluan se qelizat e kancerit duket se rriten veçanërisht shpejt nëse të prekurit nuk flenë në errësirë ​​të plotë gjatë natës. Edhe suksesi i trajtimit me ilaçe të kancerit të gjirit mund të varet nga kushtet e ndriçimit gjatë natës. Edhe muzgu është i mjaftueshëm për të aktivizuar qelizat e kancerit Studiuesit amerikanë të kancerit Steven Hill dhe David Blask studiuan efektet e dritës dhe errësirës në aktivitetin e qelizave të kancerit në Universitetin Tulane në New Orleans. U tregua se qelizat e kancerit rriten më shpejt sa më lehtë të flejë gjumi. Ai as nuk duhet të ulet në kompjuter në ndriçim të plotë gjatë natës. Natyrisht, një llambë rruge është e mjaftueshme për të larë dhomën e gjumit në muzg ose dritë që bie përmes çarjes së derës. Edhe atëherë, qelizat e kancerit ndihen të motivuara dhe rriten më shpejt sesa në pacientët që flenë në errësirë ​​të thellë. Melatonina i bën qelizat e kancerit të flenë "Një nivel i lartë i melatoninës i bën qelizat e kancerit të gjirit të flenë duke fikur mekanizmat e rritjes," tha Blask në studimin e botuar më 25 korrik 2014 në revistën Cancer Research. Përveç kësaj, qelizat e kancerit të fjetur mund të trajtohen shumë më mirë me ilaçe kundër kancerit si p.sh B. Luftoni tamoxifen. "Por kur drita ndizet gjatë natës," shpjegon Blask, "formimi natyror i melatoninës është i shtypur. Qelizat e kancerit të gjirit praktikisht zgjohen dhe tamoksifeni bëhet i paefektshëm ”. Melatonina është një hormon i prodhuar nga serotonina në gjëndrën pineale. Drita pengon formimin e melatoninës. Sapo të errësohet, nga ana tjetër, niveli i melatoninës rritet. Melatonin është përgjegjës për ritmin e zgjimit të gjumit dhe çon në një fazë të gjumit të thellë me një maksimum sasior rreth orës tre të natës. Mungesa e melatoninës është kështu ndër të tjera. Shoqërohet me çrregullime të gjumit. Shumë studime kanë treguar tashmë se melatonina ka një efekt anti-kancer. Studimi aktual duket se e konfirmon këtë. Drita gjatë natës bën që kanceri të rritet 2.6 herë më shpejt Studiuesit kishin minjtë kanceroz të ndarë në katër grupe. Dy grupe flinin në errësirë ​​të plotë, dy grupet e tjera në një muzg të lehtë. Çdo grup gjithashtu mori një ilaç për kancerin. Të paktën dy rezultate interesante mund të vërehen: Së pari, kanceri u rrit 2.6 herë më shpejt tek minjtë e muzgut sesa tek minjtë e errët. Niveli i melatoninës mbeti i ulët te minjtë e muzgut, sikur të jetonin përgjithmonë në dritën e ditës - edhe pse ata nuk flinin në dritë të plotë, por vetëm në një dritë shumë të dobët. Edhe një burim shumë i dobët drite bllokon formimin e melatoninës. Melatonina e humbur aktivizon rritjen e kancerit. Së dyti, ilaçi për kancerin nuk ishte vetëm pak i paefektshëm tek minjtë e muzgut, por ishte plotësisht joefektiv. Pavarësisht ilaçeve, kanceri vazhdoi të rritej i pakontrolluar. Drita gjatë natës i bën qelizat e kancerit imune ndaj ilaçit të kancerit (në këtë rast tamoxifen). Nëse minjve të muzgut i jepeshin injeksione melatonin, ilaçi i kancerit funksionoi përsëri. Prandaj, melatonina i bën qelizat e kancerit të prekshme dhe duket se i fik mekanizmat e tyre të rritjes. A duhet marrë melatonin? Koha e marrjes thuhet se është jashtëzakonisht e rëndësishme, veçanërisht në rastin e kancerit. Sidoqoftë, është pikërisht ky aspekt që ende nuk duhet sqaruar plotësisht. Nëse melatonina merret pa kujdes, mund të ndodhë që ritmi ditë-natë të dalë vërtet jashtë kontrollit, gjë që mund të nxisë kancerin. Pra, nëse po mendoni të merrni melatonin, së pari duhet ta diskutoni atë me një terapist kompetent. Nga ana tjetër, të shkosh në shtrat herët dhe të flesh në errësirë ​​të thellë është në të vërtetë shumë më e sigurt dhe më e lehtë për t’u zbatuar. Në këtë mënyrë, niveli juaj i melatoninës rritet vetë dhe më pas mund të mbajë nën kontroll qelizat e kancerit. Muzgu gjatë natës rrit rrezikun e metastazave në kocka Një studim tjetër i paraqitur në konventën vjetore të Shoqërisë Endokrine në 2019 konfirmon se sa e dobishme është të flini në errësirë ​​të plotë. Ky studim tregoi se muzgu gjatë natës në kancerin e gjirit mund të bëjë që kanceri të përhapet në kocka, duke rritur rrezikun e metastazave të kockave. Neuroshkencëtarët gjithashtu zbuluan në vitin 2019 se drita e bardhë gjatë natës (domethënë drita që përdoret zakonisht në dhomat e spitaleve) nxit inflamacionin, përshpejton vdekjen e qelizave të trurit dhe shoqërohet me një rrezik më të lartë të vdekjes tek pacientët me zemër. Pra, shkoni në shtrat herët në mbrëmje dhe sigurohuni që dhoma juaj e gjumit të jetë sa më e errët. Burimet e artikullit: Krebszellen mögen keine Dunkelheit - Zentrum der Gesundheit Robert T. Dauchy et al. Circadian and Melatonin Disruption by Exposure to Light at Night Drives Intrinsic Resistance to Tamoxifen Therapy in Breast Cancer. Cancer Research , July 2014, (Störung der Melatoninbildung sowie des zirkadianen Rhythmus durch Lichtexposition bei Nacht regt die intrinsische Resistenz gegen eine Tamoxifen-Therapie bei Brustkrebs an) The Endocrine Society, Breast cancer may be likelier to spread to bone with nighttime dim-light exposure, Medicalxpress.com, 23. März 2019 Laura K. Fonken, Randy J. Nelson et al., Dim light at night impairs recovery from global cerebral ischemia, Experimental Neurology, 2019

Qelizat e kancerit nuk e duan errësirën
bottom of page