top of page

Reumatizma: masa natyrale

Reumatizmi (ose artriti) është një sëmundje inflamatore kronike e kyçeve. Zakonisht përshkruhen barna me shumë efekte anësore. Megjithatë, masat natyrore mund të zvogëlojnë masivisht inflamacionin dhe të lehtësojnë simptomat. Kontrolloni stilin e jetesës dhe dietën tuaj. Sepse sapo bëni ndryshime këtu, reumatizma shpesh përmirësohet dukshëm. Masat natyrale mund të ndihmojnë me reumatizmën Reumatizmi prek shumë njerëz – pavarësisht nëse janë të rinj apo të moshuar, edhe pse njerëzit e moshuar sigurisht që kanë shumë më tepër gjasa të jenë reumatikë. Sëmundjet reumatizmale karakterizohen nga një dhimbje tërheqëse, grisëse. Këto përfshijnë, për shembull artroza (nga grupi i sëmundjeve reumatizmale degjenerative, d.m.th. të lidhura me konsumin), artriti reumatoid (nga grupi i sëmundjeve reumatike inflamatore dhe autoimune), Lupus eritematoz (nga grupi i të ashtuquajturave sëmundje të kolagjenit (= sëmundjet e indit lidhor)), përdhes (nga grupi i sëmundjeve metabolike) fibromialgjia dhe deri në 400 sëmundje të tjera. Edhe nëse vështirë se ndonjë mjek do t'ju tërheqë vëmendjen, ka masa natyrale që mund të përdoren për të lehtësuar reumatizmin tuaj. Këto masa mund të testohen PARA se t'i drejtoheni mjekimit. Në shumicën e rasteve, megjithatë, ato mund të përdoren gjithmonë si një shtesë e terapisë mjekësore konvencionale. Megjithatë, gjithmonë flisni me mjekun ose naturopatin tuaj për këtë paraprakisht. Masat holistike janë të përshtatshme për çdo sëmundje reumatike Duke qenë se nuk është e mundur të mbulohen të gjitha sëmundjet reumatizmale në mënyrë të barabartë në një artikull të vetëm, këtu do të fokusohemi te artriti reumatoid sepse është sëmundja reumatizmale që është më e përhapura. Megjithatë, masat holistike rrallë trajtojnë një sëmundje shumë specifike. Përkundrazi, ato e forcojnë organizmin në atë mënyrë që ai të gjejë sërish ekuilibrin e tij të shëndetshëm dhe në mënyrë të pavarur të mposhtë ose të lehtësojë sëmundjen përkatëse. Prandaj, zbatimi i pothuajse të gjitha masave të mëposhtme për çdo sëmundje reumatizmale është jashtëzakonisht premtues! Cilat janë shkaqet e reumatizmit? Siç ndodh gjithmonë me reumatizmën, ka shumë shkaqe të mundshme. Zakonisht ka disa shkaqe në të njëjtën kohë, të cilat, të kombinuara me njëri-tjetrin, shkaktojnë zhvillimin e reumatizmit. Po, ecuria e fëmijërisë tashmë ndikon në rrezikun për t'u bërë reumatike në një moment. Shkëputja e hershme nga gjiri nxit reumatizmën Për shembull, studiuesit në Shkollën Mjekësore të Harvardit zbuluan se njerëzit që ushqeheshin me gji për më shumë se 12 muaj kishin më pak gjasa të zhvillonin reumatizëm më vonë në jetë sesa ata që morën qumësht gjiri vetëm për një kohë të shkurtër ose aspak. Faktorët hormonalë në rininë me sa duket mund të jenë gjithashtu vendimtarë. Të njëjtët shkencëtarë deklaruan se fillimi i hershëm i menstruacioneve të para mund të rrisë rrezikun e reumatizmit. Si obeziteti ashtu edhe ekspozimi ndaj plastifikuesve (BPA) mund të çojnë në menstruacione të parakohshme, ku këto të fundit gjithashtu nxisin obezitetin. Pra, sigurohuni që fëmijët tuaj të kenë një peshë trupore të shëndetshme dhe shmangni plastikën kudo që të jetë e mundur, p.sh. B. në paketimin e ushqimeve dhe sigurisht në biberonët, shishet e bebeve dhe lodrat. Ndikimi i faktorëve trashëgues është më i vogël se sa pritej Shumë njerëz besojnë se janë vetëm faktorët trashëgues ata që janë përgjegjës për shfaqjen e një sëmundjeje kronike. Studimet mbi binjakët kanë treguar se faktorët trashëgues janë vetëm një pjesë e vogël e arsyes së një sëmundjeje. Ndikimi i faktorëve mjedisorë dhe stilit të jetesës dhe dietës është shumë më i fortë. Edhe me binjakë identikë, të dy sëmuren rrallë në të njëjtën kohë. Shpesh vetëm njëri binjak sëmuret ndërsa tjetri qëndron i shëndetshëm. Pra, nëse keni një prirje për reumatizëm në gjenet tuaja, nuk keni pse të sëmureni me një goditje të gjatë. Një zorrë e sëmurë mund të shkaktojë reumatizëm Dihet se pacientët me sëmundje inflamatore të zorrëve (p.sh. sëmundja e Crohn) shpesh kanë në të njëjtën kohë edhe sëmundje inflamatore reumatizmale. Studimet e florës së zorrëve të reumatizmave zbuluan gjithashtu se përbërja e tyre mikrobike ndryshon nga ajo e njerëzve të shëndetshëm dhe gjithashtu ka një potencial të rëndësishëm për të nxitur inflamacionin. Pra, ka lidhje të pamohueshme midis shëndetit të zorrëve dhe shëndetit të kyçeve. Meqenëse artriti është një sëmundje autoimune, shëndeti i zorrëve luan një rol veçanërisht të rëndësishëm këtu. Sepse nëse mukoza e zorrëve bëhet e përshkueshme për shkak të ushqyerjes jo të duhur, stresit, mjekimit etj., kjo gjendje në fakt mund të shkaktojë procesin e padëshiruar autoimun. Dikush flet për të ashtuquajturën sindromën e zorrëve që rrjedh: Mukoza e zorrëve dhe flora e zorrëve që vendoset në të normalisht sigurojnë një pengesë natyrore për ndotësit, përbërësit ushqimorë të tretur jo plotësisht (p.sh. proteinat) dhe ato toksike Produktet përfundimtare metabolike, ndërsa substancat vitale dhe lëndët ushqyese mund të kalojë pa pengesa. Nëse zorrët irritohen nga ushqimi i pashëndetshëm dhe/ose mjekimi, fermentimi dhe kalbëzimi merr përsipër, kërpudhat kolonizohen dhe flora e zorrëve shqetësohet. Megjithatë, një florë e trazuar e zorrëve nuk mund të kryejë më detyrën e saj origjinale (mbrojtja e mukozës së zorrëve), ku mikrobet patogjene, si dhe toksinat dhe proteinat e patretura mund të kalojnë përmes mukozës së zorrëve dhe tani të shkaktojnë alergji dhe procese autoimune. Rehabilitimi i zorrëve dhe zhvillimi i një flore të shëndetshme të zorrëve është pra një masë thelbësore dhe e orientuar nga shkaku për të rikthyer shëndetin origjinal të zorrëve, edhe në rastin e reumatizmit. Konsumimi i qumështit dhe mishit mund të nxisë reumatizmën Një studim i janarit 2018 tregoi se njerëzit që kanë një predispozicion gjenetik ndaj artritit kanë më shumë gjasa të zhvillojnë artrit nëse kontraktojnë një bakter të caktuar - i ashtuquajturi MAP - përmes konsumit të qumështit dhe/ose mishit. bakteri - kishte infektuar. Shkaqe të tjera të mundshme të artritit dhe sëmundjeve reumatizmale Shkaqe të tjera të mundshme ose faktorë rreziku për zhvillimin e artritit janë: mungesa e vitaminës D, mungesa e substancave të tjera jetike, një dietë përgjithësisht e pafavorshme, intoleranca ushqimore, Stresi, hiperaciditeti kronik problemet e tiroides, pabarazitë hormonale, pirja e duhanit, konsumimi i alkoolit, ekspozimi ndaj metaleve të rënda etj. Masat natyrale për reumatizmën Më pas rezultojnë masat e duhura nga këto shkaqe të mundshme. Sepse nëse mungesa e vitaminës D është një faktor rreziku për një sëmundje, atëherë sigurisht që ju sigurohuni që ta korrigjoni një mungesë të tillë sa më shpejt që të jetë e mundur - nëse jeni tashmë i sëmurë ose thjesht dëshironi ta parandaloni atë. Vitamina D mund të përmirësojë reumatizmin Mungesa e vitaminës D vërehet shpesh në sëmundjet kronike dhe është gjithashtu një dukuri e rregullt tek njerëzit me reumatizëm. Një studim i vitit 2017 tregoi gjithashtu se administrimi i vitaminës D çon në një përmirësim të simptomave. Prandaj, kontrolloni nivelin tuaj të vitaminës D dhe – në varësi të rezultatit – merrni dozën që ju përshtatet në mënyrë që të korrigjoni një mungesë sa më shpejt të jetë e mundur. Agjërimi për reumatizma largon dhimbjet Nëse dëshironi të largoni dhimbjet reumatizmale brenda pak ditësh, atëherë agjëroni! Agjërimi terapeutik eliminon dhimbjen torturuese në shumicën e pacientëve me artrit brenda pak ditësh, kështu që mjekësia konvencionale mund të ndërpritet gjatë agjërimit. Për udhëzime mbi agjërimin, shihni artikullin tonë të dedikuar mbi metodat e ndryshme të agjërimit. Ne rekomandojmë terapinë e agjërimit Buchinger. Megjithatë, pas agjërimit, dhimbja kthehet. Cili është përfundimi zyrtar? Agjërimi ju ndihmon, por vetëm për aq kohë sa ju agjëroni. Por duke qenë se është e vështirë të jetosh përgjithmonë pa ushqim, agjërimi nuk ka asnjë dobi afatgjatë. Gabimi këtu është se agjërimi funksionon jo vetëm sepse nuk hani asgjë, por sepse në mënyrë të pashmangshme nuk hani asgjë që është e dëmshme për trupin tuaj. Nëse, pas agjërimit, hani vetëm ushqime që janë të dobishme dhe të shëndetshme dhe ndaj të cilave nuk ka intolerancë ushqimore, atëherë dhimbja do të jetë minimale dhe trupi ngadalë por me siguri mund të rikuperohet dhe të marrë forcë të re. Çdo gjë rreth agjërimi kemi përmbledhur në rubrikën tonë rreth agjërimit, të cilën mund ta hapni duke klikuar këtu! Kujdes nga intoleranca ushqimore Disa pacientë raportojnë se disa ushqime mund të shkaktojnë një shpërthim artriti në to. Rrallëherë ato merren seriozisht nga mjekët e tyre. Në studimet me të ashtuquajturën dietë eliminuese, u zbulua se 30 deri në 40 për qind e pacientëve me reumatizëm ishin në gjendje të përmirësonin ndjeshëm simptomat e tyre pas 10 deri në 21 ditë nëse linin jashtë ushqimet ndaj të cilave ishin të ndjeshëm. Vetëm në Gjermani, kjo do të ishte më shumë se një çerek milioni njerëz që trajtohen me ilaçe që kanë shumë efekte anësore, megjithëse këshillat e gjera ushqimore dhe ndryshimi i mëvonshëm në dietë mund të lehtësojnë ndjeshëm simptomat e tyre. Proteinat e drithit dhe qumështit në veçanti mund të çojnë në intolerancë ushqimore, ndaj në këto raste një dietë me bazë bimore me alkali të tepërta do të ishte një ndihmë e vërtetë. Nga ana tjetër, dieta e rekomanduar shpesh nga mjekët për artritin dhe reumatizmin përmban një numër veçanërisht të madh të produkteve të qumështit, të cilat mund të çojnë në përkeqësimin e problemit tek disa të sëmurë. Nëse keni reumatizëm, shmangni sheqerin dhe miellin e bardhë Një metabolizëm i shqetësuar i glukozës me rezistencë ndaj insulinës mund të vërehet shpesh te pacientët me reumatizëm. Megjithatë, nëse metabolizmi i glukozës është i shqetësuar, atëherë karbohidratet e izoluara si sheqeri, produktet e miellit të bardhë dhe të gjitha produktet e gatshme që përmbajnë këta dy përbërës duhet të shmangen në mënyrë që të mos përkeqësohet më tej problemi aktual. Disa të sëmurë nga artriti raportojnë se sheqeri mund t'i përkeqësojë shpërthimet e tyre dhe se menjëherë pasi kanë ngrënë produkte me përmbajtje të lartë sheqeri (ëmbëlsira, karamele, pije të gazuara, produkte qumështi të ëmbla, etj.) ata mund të shohin ënjtjen e kyçeve të tyre dhe rritjen e dhimbjes. Zgjidhni yndyrna të shëndetshme Një dietë që përmban vazhdimisht sasi të tepërt të acideve yndyrore omega-6 dhe në të njëjtën kohë vetëm rrallë përmban acide yndyrore omega-3, nxit tendencën e trupit për t'u bërë inflamatore. Raporti i zakonshëm i sotëm i dy grupeve të acideve yndyrore (omega-6 me omega-3) është mesatarisht 25 me 1, por raporti i dëshirueshëm duhet të jetë rreth 5 me 1. Acidet yndyrore omega-6 si acidi arachidonic pro-inflamator gjenden në produktet shtazore. Nga ana tjetër, shumë vajra bimorë të izoluar (vaji i lulediellit, vaji i lulediellit, vaji i arganit, vaji i farave të kungullit etj.) përmbajnë acid linoleik, një tjetër acid yndyror omega-6. Acidet yndyrore omega-3 të dëshiruara dhe anti-inflamatore, nga ana tjetër, gjenden veçanërisht në farat e lirit, vajin e lirit, farën e kërpit, si dhe në vajin e kërpit dhe në suplementet përkatëse ushqimore (p.sh. vajrat e algave). Nëse dëshironi të thelloheni në temën e omega-s, mund të gjeni më shumë informacion këtu (përmbushja e nevojave vegane për omega-3). Vaji i ullirit mund të përdoret për gatim dhe vaji i kokosit për tiganisje. Vajrat e lartpërmendur të pasur me omega-3, nga ana tjetër, përdoren vetëm për ushqim të papërpunuar, sepse nuk janë të qëndrueshëm ndaj nxehtësisë. Antioksidantët pengojnë inflamacionin Radikalet e lira dhe stresi oksidativ e ngarkojnë sistemin imunitar – veçanërisht kur një sëmundje inflamatore është tashmë e pranishme. Sepse inflamacioni çon në një rritje shpërthyese të radikalëve të lirë. Radikalet e lira tani mund të sulmojnë drejtpërdrejt kolagjenin në indin e kërcit dhe të dëmtojnë strukturën e tij molekulare. Antioksidantët, të cilët luftojnë radikalet e lira, gjenden në sasi të mëdha në një dietë të shëndetshme natyrore. Përveç kësaj, ato mund të merren në formën e suplementeve dietike, veçanërisht në fillim të terapisë, p.sh. B. astaxanthin, sulforaphane, OPC, vitaminë C ose kurkumin. Në vijim po paraqesim dy nga substancat bimore antioksidante të përmendura si shembuj. Kurkumin kundër reumatizmit Në një vlerësim të 8 studimeve, të cilat të gjitha iu kushtuan një efekti të mundshëm të kurkuminit në reumatizëm, rezultatet ishin kryesisht pozitive. Kurkumina ishte në gjendje të reduktonte dukshëm simptomat e artritit në krahasim me suplementet placebo, por do të duhej të merrej një minimum prej 1000 mg në ditë (18). Ju gjithashtu mund të gjeni një seksion mbi efektet e kurkuminës në artrit në artikullin tonë mbi trajtimin e sëmundjeve autoimune në mënyrë natyrale. Kurkumina është pigmenti i verdhë nga shafrani i Indisë (shafran i Indisë), një përbërës i njohur i erëzës së kerit. OPC nga ekstrakti i farave të rrushit kundër reumatizmit OPC do të thotë oligoproantocianidina, një substancë që gjendet në sasi veçanërisht të mëdha në farat e rrushit dhe për këtë arsye është e disponueshme në treg në formën e ekstrakteve të farave të rrushit. Një studim i vitit 2013 (në minj) zbuloi se OPC mund të zvogëlojë proceset autoimune dhe inflamatore të lidhura me artritin (19). Gjithashtu në vitin 20018, një studim tregoi se OPC nga ekstrakti i farës së rrushit përmirësoi artritin tek minjtë dhe zvogëloi dëmtimin e indeve të lidhura (20). Duke qenë se OPC premton edhe në sëmundje të tjera inflamatore kronike, besojmë se ia vlen të provohet në artrit, p.sh. B. e kombinuar edhe me kurkumin. Nëse merrni "hollues gjaku", diskutoni me mjekun tuaj marrjen e kukuminës ose OPC, pasi që të dyja janë hollues natyral të gjakut, kështu që mund të rrisin efektin e antikoagulantëve. Kur blini preparate OPC, sigurohuni që përmbajtja OPC të jetë e specifikuar. Nuk mjafton nëse tregohet përmbajtja e ekstraktit të farës së rrushit, sepse ekstraktet e farave të rrushit mund të përmbajnë sasi të ndryshme të OPC. Përmbajtja e OPC duhet të jetë 200 deri në 500 mg për dozë ditore, p.sh. B. me kapsulat nga natyra efektive (200 mg OPC në preparatin me ekstrakt acerola dhe 500 mg OPC në preparatin pa acerola). Mundohuni të shmangni te ashtuquajturat bimet e natës Bimët e natës (domate, speca, patëllxhanë, djegës) dyshohet se shkaktojnë ose përkeqësojnë artritin tek disa (!!) njerëz. Nëse tashmë keni provuar shumë masa dhe tashmë po ushqeheni shumë shëndetshëm, por sëmundja juaj ende nuk po përmirësohet, provoni një dietë pa nate dhe si ndikon kjo tek ju. Optimizoni furnizimin me minerale dhe vitamina Studimet tregojnë vazhdimisht se vitaminat, elementët gjurmë, enzimat, acidet yndyrore të veçanta dhe fitokimikatet mund të ndihmojnë në zbutjen ose parandalimin e artritit. Ne kemi diskutuar tashmë vitaminën D në fillim. Por vitamina C konsiderohet gjithashtu një faktor mbrojtës kundër artritit reumatoid, pasi një studim tregoi se njerëzit me reumatizëm shpesh hanë më pak burime të vitaminës C sesa njerëzit e shëndetshëm. Ekzistojnë gjithashtu indikacione për efektin antireumatik të vitaminës A dhe vitaminës E si dhe kompleksit të vitaminës B. Enzima bromelain nga ananasi njihet për efektin e saj anti-inflamator, ndaj mund të përdoren preparate enzimatike. Elementët gjurmë selen, mangan dhe bor nuk duhet të mungojnë në asnjë terapi të artritit. Në këtë lidhje do të gjeni tabelën me lëndët ushqyese më të rëndësishme dhe dozën e rekomanduar ditore të tyre për reumatizma. Në thelb, në shenjat e para të reumatizmit, të gjitha mangësitë e vitaminave dhe mineraleve duhet të sqarohen në mënyrë që të mund të plotësohen në mënyrë specifike. Në vijim, ne përdorim magnezin si shembull për të shpjeguar se si një mangësi mund të ndikojë në shëndetin e kyçeve: Eliminoni një mungesë të mundshme të magnezit në reumatizëm Mungesa e magnezit mund të nxisë artritin, dhe anasjelltas, një furnizim adekuat i magnezit mund të mbështesë zhvillimin e kërcit dhe densitetin e kockave, sepse vetëm me ndihmën e magnezit mund të ndërtohet kalciumi, i cili zakonisht është i bollshëm, në kocka (osteoporoza është një sëmundje popullore. sëmundje dytësore e artritit) dhe sepse vetëm me ndihmën e magnezit Me ndihmën e magnezit proteinat mund të shndërrohen në ind kërcor. Magnezi gjithashtu mund të zvogëlojë inflamacionin. Më shumë informacion mund të gjeni këtu. Magnezi është gjithashtu një mineral i rëndësishëm që ndihmon në parandalimin e hiperaciditetit kronik dhe për këtë arsye është i dobishëm për deacidifikimin: Korrigjoni mungesën e magnezit me dietën e duhur (qendra-e-shendetit.com) Deacidifikimi redukton inflamacionin dhe pengon proceset autoimune Kur ushqimi i pashëndetshëm metabolizohet, prodhohen acide që hyjnë në gjak nga zorrët. Në çdo rast, gjaku duhet të mbajë një vlerë të caktuar të pH pak bazë. Përndryshe, do të shfaqen simptomat kërcënuese për jetën e acidozës së gjakut. Prandaj, acidet zhvendosen në indin ndërqelizor dhe lidhës, ku ruhen përkohësisht derisa organizmi të jetë në gjendje të nxjerrë përsëri acidet përmes veshkave, zorrëve ose lëkurës. Megjithatë, meqenëse acidet e reja hyjnë vazhdimisht në trup, depozitat e acidit zakonisht mbeten dhe mund të shpërbëhen vetëm në mënyrë jo të plotë, dhe indi lidhor ngjitet së bashku. Në mënyrë që të gjitha qelizat të furnizohen në mënyrë optimale me lëndë ushqyese jetike dhe në të njëjtën kohë të jenë në gjendje të detoksifikohen rregullisht, pastrimi i indit ndërqelizor dhe lidhor është i një rëndësie të jashtëzakonshme. Rrjedhimisht, indi lidhor tepër acid çon në një metabolizëm të ngadalësuar, organe të mbingarkuara eliminuese (mëlçi, veshka) dhe dëmton funksionet e sistemit imunitar. Sëmundjet kronike metabolike, sëmundjet autoimune dhe inflamacioni mund të jenë rezultat. Siç dihet, ekzistenca e një acidifikimi të tillë mohohet vazhdimisht nga mjekësia konvencionale. Ndërkohë, megjithatë, studimet fillestare tregojnë se masat deacidizuese, si p.sh. B. marrja e sodës së bukës, madje mund të ndikojë në sistemin imunitar në atë mënyrë që sëmundjet autoimune dhe proceset inflamatore kronike të përmirësohen (shih lidhjen e mëparshme). Meqenëse artriti i përket të dy grupeve të sëmundjeve, deacidifikimi është një pjesë e rëndësishme e terapisë naturopatike. Çdo gjë rreth deacidifikimit kemi përmbledhur në rubrikën tonë rreth deacidifikimit , të cilën mund ta hapni duke klikuar këtu! Shmangni stresin e vazhdueshëm dhe shpërndani ngarkesat emocionale Stresi mund të jetë një faktor i rëndësishëm në zhvillimin e mundshëm të artritit. Hormonet e stresit mund të çojnë në çlirimin e substancave të dërguara inflamatore (citokina) dhe në këtë mënyrë të nxisin zhvillimin e artritit. Çrregullimet në ciklin e hormoneve femërore konsiderohen gjithashtu si shkaktarë të mundshëm të artritit. Për shembull, progesteroni është një hormon me efekte anti-inflamatore, ndër të tjera. Megjithatë, stresi mund të çojë në nivele të ulëta të progesteronit, i cili nga ana tjetër mund të nxisë inflamacionin. Menaxhimi adekuat i stresit nuk duhet të nënvlerësohet vetëm për mendjen tonë, por edhe për trupin tonë. Nëse keni reumatizëm, kontrolloni ekuilibrin e hormoneve Gjatë menopauzës, nivelet e progesteronit dhe estrogjenit bien, kështu që ky mund të jetë një shpjegim për rritjen e numrit të rasteve të reja të artritit tek gratë në këtë fazë të jetës. Gratë që vuajnë nga reumatizma në moshë të re raportojnë se simptomat janë dukshëm më të lehta në gjysmën e dytë të ciklit – pra kur nivelet e estrogjenit dhe progesteronit janë më të larta. Prandaj, një nivel i ekuilibruar i hormoneve është i rëndësishëm për të mos rritur në mënyrë të panevojshme rrezikun e artritit dhe reumatizmit. Terapia e zëvendësimit të hormoneve me hormone sintetike nuk është e nevojshme. Tani ka hormone identike me natyrën me efekte të mira dhe pothuajse asnjë efekt anësor. Formimi i kërcit është i mundur vetëm me një gjëndër tiroide të shëndetshme Hormoni i tiroides T3 rregullon i.a. aktivitetet e qelizave të kërcit. Nëse shumë ose shumë pak T3 sekretohet nga gjëndra tiroide, ndodh degradimi i kërcit dhe si rezultat ndodh dëmtimi i kyçeve. Edhe pse ky aspekt është veçanërisht i rëndësishëm për temën e "artrozës", ndërtimi i kërcit i dëshiruar në terapinë e artritit nuk do të ketë sukses nëse gjëndra tiroide nuk lëshon hormonet e nevojshme në sasinë e duhur. Nëse keni reumatizëm, kontrolloni gjendjen e dhëmbëve tuaj Bakteret nga vatrat e dhëmbëve të përflakur (p.sh. dhëmbët e trajtuar me rrënjë) mund të arrijnë në organe të tjera (përfshirë nyjet) nëpërmjet qarkullimit të gjakut dhe të çojnë në inflamacion të ripërtërirë atje. Për më tepër, u zbulua se periodontiti (inflamacion kronik i mishrave të dhëmbëve) mund të jetë një faktor rreziku për zhvillimin e artritit. Një studim zbuloi se rreziku i artritit për pacientët me periodontitis është pothuajse 3 deri në 9 herë më i lartë se për pacientët pa periodontit. Megjithatë, periodontiti mund të trajtohet në një mënyrë holistike (shih lidhjen e mëparshme). Suplemente për reumatizma Merrni suplementet dietike që janë të përshtatshme për ju. Kjo do të thotë: Nëse keni mungesë të vitaminës D, merrni vitaminë D. Nëse nivelet tuaja të zinkut ishin shumë të ulëta, merrni zink. Nëse dieta juaj është e ulët në magnez, merrni një suplement magnezi, etj. Ju mund të merrni një kompleks vitaminash B, vitaminë C dhe magnez në pothuajse çdo rast. Edhe nëse nuk do të kishit një mangësi këtu, tepricat - duke supozuar veshka të shëndetshme dhe një zemër të shëndetshme - do të eliminoheshin pa asnjë problem. Përveç kësaj, ekzistojnë suplemente të veçanta dietike që fokusohen në mënyrë specifike në shëndetin e kyçeve, p.sh. B. trëndafili. Studime të ndryshme klinike kanë treguar se pluhuri i trëndafilit - 2,5 g dy herë në ditë - lehtëson dhimbjet në osteoartriti, pengon inflamacionin dhe përmirëson lëvizshmërinë. Por edhe me artritin, një studim tregoi se 5 g pluhur trëndafili në ditë ka një efekt pozitiv në artrit dhe për këtë arsye mund të shoqërojë terapinë. Deri më tani, vetëm studimet in vitro dhe kafshët janë të disponueshme për sulforafanin, substancën bimore nga brokoli dhe filizat e brokolit. Ata tregojnë se substanca mund të pengojë inflamacionin tipik të artritit dhe të parandalojë përparimin e sëmundjes. Vaji i farës së zezë gjithashtu ia vlen të provohet: Në një studim të gushtit 2012, të sëmurëve nga artriti iu dhanë 500 mg vaj të farës së zezë dy herë në ditë (për një muaj). Simptomat u përmirësuan ndjeshëm në krahasim me grupin placebo. Dhimbja e kyçeve dhe ënjtja e kyçeve u ulën dhe ngurtësimi i mëngjesit i kyçeve gjithashtu mund të zvogëlohej. TCM në reumatizëm: Tripterygium wilfordii Një studim u shfaq në vitin 2014 (14, 15) që konfirmoi atë që është njohur në Mjekësinë Tradicionale Kineze (TCM ) për shekuj pa studime: bima medicinale Tripterygium wilfordii Hook F (e njohur edhe si fruti me tre krahë të Wilford) ndihmon me dhimbjet e kyçeve dhe inflamacion, edemë dhe ethe. Në studim, efekti i një ekstrakti nga bima shëruese u krahasua me metotreksatin, një përbërës farmaceutik aktiv që shpesh përshkruhet për sëmundjet inflamatore të kyçeve. Efektet anësore të metotreksatit Rastësisht, inserti i paketës Methothrexate liston aq shumë efekte anësore të mundshme saqë ju duhen rreth 15 minuta për të lexuar listën e gjatë. Këto përfshijnë çrregullime të palcës së eshtrave me çrregullime të formimit të gjakut, herpes, ulçera në traktin gastrointestinal, inflamacion të enëve të gjakut si një fenomen i rëndë toksik, dështim të veshkave, depresion dhe reaksione të rënda alergjike të lëkurës, kërcënuese për jetën. Dhimbjet e kokës, rraskapitja, kruajtjet, diarreja dhe të përzierat që janë renditur gjithashtu janë problemet më të vogla. Edhe ato të renditura në fillim nuk janë domosdoshmërisht shumë të rralla (më pak se 1 në 10,000 njerëz të trajtuar), por efekte anësore që ndodhin jo rrallë, që do të thotë deri në 10 në 1000 njerëz të trajtuar (17). Pra, përpara se të merrni këtë ilaç, kërkimi i alternativave është më se i rekomanduar. Tripterygium wilfordii ndikon më mirë se metotreksati Në studimin e rastësishëm (por jo të kontrolluar me placebo) të përmendur më sipër, 207 pjesëmarrës morën ose metotreksat (12.5 mg) ose ekstrakt tripterygium (tri herë në ditë, 20 mg secila) një herë në javë për gjashtë muaj, ose një kombinim i të dyjave. Në secilin grup ishin 69 pjesëmarrës. Në fund të studimit, u hodh një vështrim se sa pacientë kishin përjetuar një përmirësim të simptomave të tyre prej të paktën 50 për qind. Në grupin e metotreksatit ishte 46.4 për qind e pjesëmarrësve. Në grupin Tripterygium, ishte 55.1 për qind e pjesëmarrësve. Në grupin e kombinuar, ishte 76.8 për qind e pjesëmarrësve. Ilaçi bimor funksionoi të paktën si metotreksati, madje pak më mirë. Dhe edhe nëse doni të merrni metotreksat, mund të merrni tripterygium sipër tij dhe të merrni një rezultat edhe më të mirë në këtë mënyrë. Bima ka një efekt të fortë anti-inflamator (16), kështu që reagimi i sedimentimit të gjakut ra dukshëm te pjesëmarrësit e studimit. Duke qenë se bima përmban të paktën 300 përbërës, nuk dihet se cili prej tyre është më efektivi. Ekstrakti i bimës është i disponueshëm në farmacitë (online) nën "Kapsula me Ekstrakt të Plotë Fruta me Tre Fruta 30 mg" ose "Kapsula TRIPTERYGIUM Wilfordii Full Extract 30 mg". Ai nuk kërkon recetë. Në një klinikë reumatizmi në Pekin (Spitali i Kolegjit Mjekësor të Beijing Union), dy të tretat e pacientëve marrin Tripterygium wilfordii Hook F. Bima thuhet gjithashtu se është në gjendje të ndihmojë me sëmundjet autoimune dhe kancerin (15). Masat holistike paralele me mjekësinë konvencionale janë të mundshme Terapia holistike për reumatizmën mund të kryhet gjithashtu paralelisht me një trajtim të vazhdueshëm mjekësor konvencional. Në një trup të forcuar nga terapia holistike e reumatizmit, ilaçet konvencionale mund të shkaktojnë efekte anësore vetëm në një masë të kufizuar. Sapo terapia holistike e reumatizmit të ketë një efekt, ilaçet konvencionale mund të reduktohen, të zvogëlohen ose të ndërpriten. Përmbledhje: terapi holistike e reumatizmit Terapia holistike e reumatizmit përbëhet nga disa fusha, të cilat - nëse është e nevojshme - mund të zgjerohen për të përfshirë një sërë masash shtesë: Ndryshimi i dietës në një dietë alkaline të tepruar, sa më natyrale pa sheqer dhe vetëm me yndyrna të shëndetshme, ndoshta me një kurë agjërimi hyrëse. Mund të lexoni në linkun e mëparshëm se si duket konkretisht dieta e reumatizmave. Të sqarohen intolerancat ushqimore dhe të shmangen ushqimet e papajtueshme. Shmangni stimuluesit (nikotina, alkooli, droga) dhe ndërprisni mjekimet e panevojshme (pilula për gjumë, ilaçe për të ftohtin, pilula për dhimbje koke vetëm për dhimbje koke të lehta, etj.). Pirja e duhanit konsiderohet një shkaktar i rëndësishëm i artritit. Deacidifikimi: Udhëzimet për deacidifikimin mund t'i gjeni këtu. Siç u shpjegua më lart, marrja e sodës së bukës gjithashtu mund të testohet. Pastrimi i zorrëve duke përfshirë zhvillimin e një flore të shëndetshme të zorrëve: Ju mund të gjeni detaje mbi një pastrim gjithëpërfshirës të zorrëve këtu: Pastrimi i zorrëve: udhëzimet. Filloni me deacidifikimin dhe vetëm më pas kryeni pastrimin e zorrëve. Shumë masa njëherësh do të mbingarkonin organizmin tashmë të sëmurë dhe të dobësuar. Rishikoni dhe korrigjoni mangësitë e vitaminave dhe mineraleve, duke i kushtuar vëmendje të veçantë magnezit, i cili mund të merret nëpërmjet dietës ose suplementeve të synuara. Rrezet e diellit: Dilni rregullisht në diell për të rritur nivelet e vitaminës D ose merrni një suplement të përshtatshëm dietik pasi të keni përcaktuar nivelet aktuale të vitaminës D! Merrni antioksidantë në formë çaji jeshil ose suplemente si p.sh B. si vijon: Përbërësi bimor sulforaphane (p.sh. në brokorafan, një suplement i bërë nga filizat e brokolit) bllokon funksionin e atyre enzimave të dëmshme në trup që janë të përfshira në shkaktimin e artritit dhe mund të çojnë në inflamacion dhe dhimbje. Nëse niveli i sulforafanit në gjak rritet, substanca bimore mund të migrojë në indet e kyçeve dhe të mbrojë kundër artritit direkt në vend. MSM është një përbërës organik squfuri që, në një studim, ishte në gjendje të pengonte formimin e citokineve pro-inflamatore dhe enzimave degraduese të kërcit dhe thuhet se është në gjendje të ndalojë artritin, veçanërisht në fazat e hershme. Reduktimi i dhimbjes dhe lëvizshmëria më e madhe mund të jenë pasojat e MSM. Për më shumë informacion mbi MSM për artritin, shihni lidhjen e mësipërme. Pluhuri i trëndafilit dhe vaji i qimnonit të zi gjithashtu mund të përfshihen në terapi. Preparate natyrale enzimatike: The in z. B. Digevit, Innovazym ose preparate të tjera enzimash natyrale që përmbajnë enzima (bromelainë, papainë, etj.) kanë një efekt anti-inflamator. Higjiena e kujdesshme e dhëmbëve: Për shkak të lidhjes mes periodontitit dhe artritit, duhet t'i kushtohet kujdes i përpiktë shëndetit të mishrave të dhëmbëve dhe dhëmbëve. Nëse ndiqni këshillat tona të ushqyerjes, vetëm kjo do të çojë në një shëndet dukshëm më të mirë të dhëmbëve. Përdorni gjithashtu një pastë dhëmbësh pa kimikate dhe pastroni me fije dhëmbësh rregullisht. Bëni një shpëlarje vaji (i njohur edhe si një kurë për tërheqjen e vajit) ose një shpëlarje goje me zëvendësuesin e sheqerit që frenon kariesin, xylitol ose çajin jeshil çdo ditë. Lehtësimi i stresit: Kujdesuni për masat e relaksimit dhe organizoni ditën tuaj në një mënyrë që e bën atë pa stres. Terapia profesionale dhe fizike: Ushtrimi korrekt dhe i rregullt është jashtëzakonisht i rëndësishëm në artrit, pasi mungesa e ushtrimeve do të çojë shumë shpejt në rritjen e ngurtësimit të kyçeve. Pyesni për një fizioterapist vërtet kompetent dhe ndoshta bashkohuni me një grup sportiv të reumatizmit që mblidhet rregullisht për aktivitete të tilla si p.sh. B. në pishinë ose në klube vrapimi ose në studiot e fitnesit. Vaj masazhi për dhimbjet e kyçeve të artritit: Kur nyjet dhembin, mund të përdorni vaj kanelle të bërë në shtëpi për një masazh qetësues. Ju mund të gjeni një udhëzues këtu: Pesë përfitimet e vajit të kanellës Ekstrakti i kërpit për dhimbje: Ekstrakti i kërpit rrjedh nga kërpi pa THC, i cili nuk ka efekte psikoaktive, por redukton dhimbjen, zvogëlon inflamacionin, ndihmon me pagjumësinë dhe stabilizon psikikën. Prandaj është një qetësues natyral që, kur përdoret siç duhet, nuk ka pothuajse asnjë efekt anësor dhe për të cilin nuk dihet asnjë efekt i zakonshëm. Dikush mund ta marrë ekstraktin pikë-pikë ose ta masazhojë në zonat e dhimbshme. Fitoterapi: Në një studim, pacientët pjesëmarrës me artrit u ndanë në dy grupe. Njëri grup mori 2 x 100 mg diklofenak (një qetësues kundër dhimbjeve), tjetri mori vetëm 50 mg diklofenak dhe 50 gram gjethe hithërash të ziera në avull në ditë (të ndara në tre pjesë). Në të dy grupet, vlerat e gjakut specifike për reumatizmën, si dhe dhimbjet, lëvizshmëria e kufizuar dhe ngurtësia u përmirësuan me 70 për qind. Përvoja ka treguar se 50 mg diklofenak nuk mund të lehtësojë simptomat e artritit në atë mënyrë që hithra thumbuese mund të zëvendësojë me sa duket 150 mg diklofenak ose të ndihmojë në reduktimin e ilaçit, i cili ka shumë efekte anësore, me 75 për qind. Nëse keni probleme me gjethet e hithrës thumbuese, mund të përdorni lëngun e freskët të bimës së hithrës thumbuese. Masat shtesë që duhet të diskutoni me një terapist kompetent: Bëni një testim të intolerancës së mundshme ushqimore dhe shmangni ushqimet përkatëse Heqja e synuar e metaleve të rënda pasi të kontrollohet nëse ka një ngarkesë përkatëse. Riparimi i vatrave të mundshme të dhëmbëve dhe heqja profesionale e mbushjeve të dhëmbëve që përmbajnë metale të rënda Kontrolli i shëndetit të tiroides Kontrollimi i statusit të hormoneve tek gratë dhe mundësisht marrja e preparateve hormonale identike me natyrën Terapitë shoqëruese si p.sh B. Homeopatia, hidroterapia (Kneipp) etj. Zbatoni ngadëlë masat holistike për reumatizmën! Në varësi të fazës së reumatizmit dhe gjendjes së përgjithshme të individit, komponentët e terapisë holistike të artritit duhet të zbatohen pak nga pak dhe jo të gjithë në të njëjtën kohë dhe në konsultim me mjekun. Terapia holistike e reumatizmit çon në një sekretim të madh të toksinave dhe produkteve përfundimtare të dëmshme metabolike të depozituara, kështu që ky proces - nëse nuk fillon hap pas hapi, por me nxitim - mund të shkaktojë të ashtuquajturat kriza shëruese. Prandaj, vazhdoni me kujdes, sistematikisht dhe në mënyrë të vazhdueshme dhe mos e humbisni kurrë qëllimin tuaj: më në fund jini pa dhimbje dhe të shëndetshëm! Burimet e artikullit: Behandlungsoptionen für rheumatoide Arthritis (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit (1) Karlson EW et al., Do breast-feeding and other reproductive factors influence future risk of rheumatoid arthritis? Results from the Nurses' Health Study, Arthritis Rheum, November 2004 (2) Alberto Leonardi et al., The Effect of Bisphenol A on Puberty: A Critical Review of the Medical Literature, September 2017, Int J Environ Res Public Health (3) Anders J. Svendsen et al., On the Origin of Rheumatoid Arthritis: The Impact of Environment and GenesA Population Based Twin Study, Februar 2013 (4) Buondonno I et al., Vitamin D and immunomodulation in early rheumatoid arthritis: A randomized double-blind placebo-controlled study, Juni 2017, PloS One (5) Scott JL et al., Superoxide dismutase down regulation in osteoarthritis progression and end-stage disease, Ann Rheum Dis, August 2010 (6) Holroyd CR1, Edwards CJ, The effects of hormone replacement therapy on autoimmune disease: rheumatoid arthritis and systemic lupus erythematosus, Climacteric, Oktober 2009 (7) Gamlin L et al., Food sensitivity and rheumatoid arthritis, November 1997, Environ Toxicol Pharmacol (8) Hui Pi et al., Abnormal Glucose Metabolism in Rheumatoid Arthritis, April 2017, Biomed Res Int. (9) Chao Zeng, Association between Dietary Magnesium Intake and Radiographic Knee Osteoarthritis, PloS One, Mai 2015 (10) Ärzte Zeitung, Juni 2009, Entzündung der Gelenke schlägt sich auch auf Zähne und Kiefer nieder (11) Karen H. Costenbader, Joann E. Manson, Do female hormones affect the onset or severity of rheumatoid arthritis? Arthritis Care & Research, Februar 2008 (12) Patterson E et al., Health Implications of High Dietary Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids, April 2012, J Nutr Metab. (13) Pattison D et al., Vitamin C and the risk of developing inflammatory polyarthritis: prospective nested case-control study, Juli 2004, Ann Rheum Dis. (14) Lv Q, Zhang W, Shi Q, et al., Comparison of Tripterygium wilfordii Hook F with methotrexate in the treatment of active rheumatoid arthritis (TRIFRA): a randomised, controlled clinical trial, Annals of the Rheumatic Diseases 2015;74:1078-1086. (15) Ärzteblatt, Rheumatoide Arthritis: Chinesisches Phytopharmakon hält Vergleich mit Methotrexat stand, 15. April 2014 (16) Maekawa, K., Yoshikawa, N., Du, J. et al. The molecular mechanism of inhibition of interleukin-1β-induced cyclooxygenase-2 expression in human synovial cells by Tripterygium wilfordii Hook F extract. Inflamm. res. 48, 575–581 (1999) (17) Beipackzettel Methothrexat (18) Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J Med Food . 2016;19(8):717-729. doi:10.1089/jmf.2016.3705 (19) Ahmad SF, Zoheir KM, Abdel-Hamied HE, Ashour AE, Bakheet SA, Attia SM, Abd-Allah AR. Grape seed proanthocyanidin extract has potent anti-arthritic effects on collagen-induced arthritis by modifying the T cell balance. Int Immunopharmacol. 2013 Sep;17(1):79-87. doi: 10.1016/j.intimp.2013.05.026. Epub 2013 Jun 10. PMID: 23759204. (20) Kim SH, Bang J, Son CN, Baek WK, Kim JM. Grape seed proanthocyanidin extract ameliorates murine autoimmune arthritis through regulation of TLR4/MyD88/NF-κB signaling pathway. Korean J Intern Med. 2018 May;33(3):612-621. doi: 10.3904/kjim.2016.053. Epub 2016 Jun 3. PMID: 27271273; PMCID: PMC5943648.

Reumatizma: masa natyrale
bottom of page