top of page

Rigjeneroni, shëroni dhe mbroni mukozën e zorrëve

Shumë sëmundje kronike shkaktohen nga dëmtimi i mukozës së zorrëve. Naturopatia ofron shumë mënyra në të cilat mund të ndihmoni mukozën e zorrëve dhe ta mbështesni atë në rigjenerim. Pse mukoza juaj e zorrëve ka nevojë për ndihmë Pothuajse çdo sëmundje kronike - përfshirë obezitetin - mund të shoqërohet gjithashtu me dëmtimin e mukozës së zorrëve (sindromi i zorrëve të rrjedhshme), florën e trazuar të zorrëve, proceset inflamatore në zorrë ose tretjen e gabuar - pavarësisht nëse bëhet fjalë për arteriosklerozë apo fibromialgji, reumatizëm, astmë, sëmundjet autoimune, kanceri, diabeti, lodhja kronike apo çfarëdo. Nëse mukoza e zorrëve shërohet, sëmundjet që kanë ekzistuar prej vitesh dhe që janë përshkruar si të pashërueshme gjithashtu shpesh përmirësohen. Në mënyrë të përshtatshme, ato masa që shërojnë mukozën e zorrëve zakonisht mund të rregullojnë florën e zorrëve dhe të sfidojnë inflamacionin në të njëjtën kohë, kështu që me procedurën e përshkruar më poshtë, në thelb arrihet një rehabilitim i plotë i zorrëve. Mukoza e zorrëve ka nevojë për pastërti Në varësi të gjendjes së sistemit tretës dhe shtrirjes së simptomave, pastrimi i zorrës së trashë mund të kryhet së pari në mënyrë që mukoza e zorrëve të çlirohet nga vendet e kontaminuara dhe vetëm tani është e pranueshme ndaj agjentëve shërues dhe rigjenerues (pastrimi i zorrës së trashë). 1. Pastrim i shpejtë i zorrës së trashë Pastrimi i zorrës së trashë mund të fillohet me një klizmë në kombinim me një laksativ natyral. Meqenëse klizmat (përfshirë hidroterapinë e zorrës së trashë - Colon-Hydro-Therapie) vetëm zbrazin dhe pastrojnë zorrën e trashë ose vetëm pjesë të zorrëve të mëdha, por jo zorrën e hollë, ku ndodhet Sindroma e Zorrët Rrjedhëse, klizmat mund të mbështesin dhe shoqërojnë vetëm pastrimin e zorrës së trashë. Sidoqoftë, pastrimi i plotë i zorrës së trashë nuk mund të arrihet vetëm me klizma. Laksativët si kripa e Glauber dhe kripa Epsom, nga ana tjetër, zbrazin të gjithë zorrën. Në kundërshtim me shumë thashetheme dhe supozime, kripa e Glauber NUK shkatërron florën e zorrëve. Përkundrazi, kripa e Glauber mbështet zhvillimin e një flore të shëndetshme të zorrëve. Ne shpjegojmë më shumë rreth kësaj dhe si të përdorni kripën e Glauber këtu: kripa e Glauber dhe kripa Epsom - aplikimi Kripa e Glauber funksionon shumë shpejt dhe shumë fort, gjë që nuk është për të gjithë. Laksativët më të butë, megjithatë, si p.sh. B. Vaji i linit, kumbullat e thata ose të ngjashme kanë një efekt shumë më të butë këtu. Prandaj, ato janë veçanërisht të përshtatshme për njerëzit që bëjnë pastrimin e zorrës së trashë për herë të parë ose që thjesht nuk guxojnë të përdorin klizma ose kripë Glauber ose që mund t'i kenë provuar tashmë të dyja dhe nuk i kanë toleruar mirë. Sigurisht, vaji i lirit dhe kumbullat e thata mund të integrohen GJITHMON në programin e pastrimit të zorrës së trashë nëse dëshironi. Kështu që nuk keni pse të zgjidhni midis njërës ose tjetrës, mund të kombinoni atë që tolerohet mirë dhe ndihet mirë. 2. Pastrim dhe detoksifikim i ngadalshëm i zorrëve Ndërsa mjetet e përmendura nën 1. kanë për qëllim pak a shumë zbrazjen e zorrëve pak a shumë shpejt, mjetet e përshkruara më poshtë mund të pastrojnë tërësisht të gjithë sistemin tretës, ta detoksifikojnë atë në të njëjtën kohë dhe të fillojnë procesin e shërimit të mukozës së zorrëve. Për këtë qëllim ju kombinoni: Pluhur lëvore Psyllium (përndryshe, për një efekt shumë më të butë, mund të përdorni fara liri ose fara chia, por secila e pabazuar) me një Toka minerale (zeoliti, bentoniti ose një tokë shëruese absorbuese). Kështu funksionon pluhuri i lëvores së psyllium në mukozën e zorrëve Mukoza e psyllium thith toksinat, por gjithashtu mbron mukozën e zorrëve. Sidomos në rastin e sëmundjeve kronike ose sindromës së zorrëve të rrjedhshme, mukoza e zorrëve është aq e dëmtuar sa qelizat e saj mund të prodhojnë shumë më pak nga mukusit mbrojtës të trupit. Sidoqoftë, sa më pak mukus të ketë, aq më e prekshme bëhet mukoza e zorrëve - zhvillohet një rreth vicioz. Lëvorjet e psyllium ofrojnë një zëvendësues natyror të mukusit nën të cilin është më e lehtë të rigjenerohet mukoza e zorrëve. Për më tepër, lëvoret e psyllium kanë një efekt prebiotik, që do të thotë se furnizon bakteret e shëndetshme të zorrëve me ushqim dhe në këtë mënyrë promovon zhvillimin e një flore të zorrëve të balancuar. Trupat e ngurtë të psyllium, nga ana tjetër, pastrojnë muret e zorrëve mekanikisht dhe kështu sigurojnë heqjen e shpejtë të mbetjeve të jashtëqitjes dhe produkteve të tjera përfundimtare metabolike. Pluhuri i lëvores së Psyllium nuk është vetëm një pastrues i zorrëve, por gjithashtu luan një rol kyç në pastrimin e zorrëve. Kështu funksionojnë bentoniti dhe zeoliti (dheu mineral) Bentoniti dhe zeoliti i tokës minerale tani konsiderohen si detoksifikues të fuqishëm. Ata thithin substanca të dëmshme të pothuajse të gjitha llojeve (toksinat e kërpudhave, toksinat bakteriale, toksinat e mjedisit, produktet e mbeturinave metabolike, etj.) Dhe i largojnë ato nga trupi me jashtëqitje. Në këtë mënyrë, ato përmirësojnë masivisht mjedisin në zorrë, në mënyrë që bakteret e dobishme të zorrëve të ndihen më mirë, të shumohen dhe të krijohet një florë e shëndetshme e zorrëve, e cila nga ana tjetër është parakusht për një mukozë të shëndetshme të zorrëve. Pra tokat minerale janë gjithashtu përbërës të rëndësishëm të çdo rehabilitimi të zorrëve! Të dy mjetet juridike - pluhuri i lëvores së psyllium dhe toka minerale - janë në dispozicion në formë kapsule ose në formë pluhuri. Nëse i keni blerë të dy produktet në formë pluhuri, i përzieni në një shake dhe e pini me shumë ujë. Këtu mund të gjeni udhëzime të hollësishme për këtë formë të pastrimit të zorrës së trashë: Pastrimi i zorrës së trashë - udhëzimet Rehabilitimi i zorrëve për rigjenerimin e mukozës së zorrëve Në rehabilitimin e zorrëve, dikush tani dëshiron të kujdeset për tre aspektet e mëposhtme: Shërimi i mukozës së dëmtuar të zorrëve dhe barriera e dëmtuar e zorrëve, si dhe frenimi i proceseve inflamatore latente dhe kronike që janë zakonisht të pranishme atje Rindërtimi i shtresës së dëmtuar të mukusit (e cila normalisht mbron dhe prodhohet gjithashtu nga rreshtimi i zorrëve) Kontrolli i simbiozës, domethënë rregullimi i florës së zorrëve (zvogëlimi i baktereve dhe kërpudhave të dëmshme të zorrëve, si dhe vendosja ose rritja e baktereve të dobishme të zorrëve). Këto qëllime të rehabilitimit të zorrëve mund të arrihen me masat e mëposhtme, ku ne së pari merremi me ushqimin dhe më pas me individin e tre pikave: Pika më e rëndësishme për një mukozë të shëndetshëm të zorrëve Masa më e rëndësishme e një rehabilitimi të zorrëve është ndalimi i menjëhershëm i atyre gjërave dhe aktiviteteve që dëmtojnë mukozën tuaj të zorrëve drejtpërdrejt dhe menjëherë dhe për këtë arsye parandalojnë një rehabilitim të zorrëve, p.sh. B. Alkooli, nikotina, mjekimi i panevojshëm dhe stresi. Përveç kësaj, mos hani asgjë që mund të dëmtojë zorrët tuaja dhe kështu mukozën tuaj të zorrëve. Këtu do të gjeni informacione të rëndësishme mbi dietën e duhur për një zorrë të shëndetshme . Nëse nuk doni të lexoni të gjithë tekstin, lëvizni poshtë për të parë një përmbledhje nën "Në një shikim". Ju lutemi zbatoni këto pika në mënyrë të vazhdueshme (duke marrë parasysh intolerancat individuale)! Si të hani kur tashmë vetëm ka simptoma Nëse tashmë vuani nga ankesat kronike, testoni gjithashtu nëse vuani nga intoleranca të pazbuluara. Sepse ushqimet e papajtueshme individualisht çojnë në inflamacion kronik në zorrë dhe rrjedhimisht në florën e zorrëve dhe dëmtimin e mukozës së zorrëve. Prandaj është e rëndësishme të zbuloni intoleranca të tilla në mënyrë që të afroheni gjithnjë e më shumë me dietën optimale. Provoni dietën pa gluten Hani një dietë pa gluten në bazë prove (p.sh. për 4 deri në 6 javë). Nëse ndiheni të mbingarkuar me një dietë pa gluten , filloni me një dietë pa grurë ose me një dietë pa grurë dhe spellë (produktet e thekrës ndonjëherë tolerohen më mirë sesa shkruhen). Provoni një dietë pa qumësht Hani një dietë pa produkte të qumështit në bazë prove (p.sh. për 4 deri në 6 javë). Nëse ndiheni të mbingarkuar nga një dietë krejtësisht pa qumësht, shmangni të gjitha produktet e qumështit të pa fermentuara. Kështu që ju mund të z. B. vazhdoni të përdorni (në një masë më të vogël) kos natyral, kefir ose dhallë. Provoni dietën e ulët FODMAP Nëse nuk ka përmirësim, provoni dietën e ulët FODMAP ose dietën me pak lektinë (ushqimet që përmbajnë lektinë janë të listuara këtu). Gjeni intoleranca ndaj ushqimeve individuale Intoleranca ndaj ushqimeve individuale është gjithashtu e mundur. Shikoni veten nga afër ose mbani një ditar ushqimi dhe, nëse keni dyshime, diskutojeni me një nutricionist. Në një ditar ushqimor, shënoni p.sh. B. të paktën tre gjëra gjatë një periudhe prej tre javësh. Kohët kur hani, çfarë hani kur dhe si jeni. Çështja e çështjes është të zbuloni nëse dhe cilat ushqime irritojnë zorrët tuaja dhe kështu të çojnë në simptoma. Lehtësoni inflamacionin dhe rigjeneroni mukozën e zorrëve Në rehabilitimin e zorrëve, fokusi është në shërimin e mukozës së zorrëve, së bashku me lehtësimin e proceseve inflamatore kronike që janë shpesh të pranishme atje. Enzimat mbrojnë mukozën e zorrëve Meqenëse tretja joadekuate mund të shkaktojë dëme masive në mukozën e zorrëve, përgatitjet enzimatike janë të dobishme në shumë raste. Shpesh organet tretëse (përfshirë pankreasin, fshikëzën e tëmthit dhe mëlçinë), të cilat janë dobësuar ndërkohë, shpesh prodhojnë shumë pak lëngje tretëse, kështu që shumë grimca të tretura jo plotësisht mbeten në zorrë, të cilat gjithashtu mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut përmes mukoza e zorrëve e dëmtuar - një proces që tani konsiderohet si shkak i sëmundjeve të shumta imunologjike (alergjitë dhe sëmundjet autoimune). Përgatitjet enzimatike që ndihmojnë në tretjen e glutenit tani janë edhe komerciale. Edhe pse nuk mund të zbërthejë plotësisht përmbajtjen e glutenit në një dietë që përmban gluten, mund të zvogëlohet disi në mënyrë që barra e zorrëve nga gluteni të zvogëlohet. Në të njëjtën kohë, të paktën një dietë me gluten të ulët rekomandohet në çdo rast. (Këto preparate enzimatike nuk janë të përshtatshme për njerëzit me sëmundje celiac, pasi ato mund të zbërthejnë vetëm një pjesë të glutenit, e cila do të ishte shumë pak për sëmundjen celiac.) Zinku, një element gjurmë që mbron mukozën e zorrëve Zinku është një element gjurmë shërues dhe anti-inflamator për mukozën e zorrëve dhe është gjithashtu thelbësor për një sistem imunitar funksionues. Nga ana tjetër, mungesa e zinkut mund të çojë në një shtresë të dobët dhe të brishtë të zorrëve. Të paktën dy studime tregojnë se konsumi i zinkut ka efekte shëruese në një mukozë të dëmtuar të zorrëve. One (2001) tregoi se plotësimi dietik me zink në pacientët me sëmundjen e Crohn (një sëmundje inflamatore kronike e zorrëve) forcoi qartë mukozën e zorrëve (3). Në të dytin (nga viti 2015) madje u tregua se zinku është në gjendje të lehtësojë përshkueshmërinë e zorrëve në Sindromën e Zorrët Rrjedhëse, pasi forcon dhe përmirëson funksionet mbyllëse dhe zgjuese të të ashtuquajturave kryqëzime të ngushta (4). Nyjet e ngushta janë ato lidhje qelizore në mukozën e zorrëve që tek njerëzit e shëndetshëm sigurojnë që mukoza e zorrëve të mbetet e papërshkueshme nga substancat e dëmshme, në mënyrë që këto të ekskretohen me jashtëqitje dhe të mos futen në qarkullimin e gjakut. Kjo është arsyeja pse masat për të rehabilituar zorrën dhe mukozën e zorrëve përfshijnë gjithmonë faktorë që çojnë në një funksion të përmirësuar të nyjeve të ngushta. Polifenolet shërojnë një barrierë të dëmtuar të zorrëve Sipas një pune të gjerë shkencore të vitit 2016, polifenolet kanë një efekt shumë pozitiv në mukozën e zorrëve dhe barrierën e zorrëve. Polifenolet janë substanca bimore bioaktive që - siç sugjeron emri - mund të gjenden në ushqimet me bazë bimore. (6) Kjo perfshin B. acide fenolike, flavonoide, antocianina, stilbene dhe lignane. Këto substanca janë të njohura veçanërisht për vetitë e tyre anti-inflamatore dhe antioksiduese, por edhe për vetitë e tyre antidiabetike, penguese të kancerit dhe frenues të tkurrjes së muskujve si dhe procesin e plakjes. Naringenin nga agrumet Studime të shumta nga vitet e fundit janë të listuara në punën e përmendur, e cila tregoi se polifenolet gjithashtu mund të promovojnë dhe mbrojnë funksionet e mukozës së zorrëve. Për shembull, naringenin, një polifenol nga agrumet, promovon - sipas një testi laboratorik - formimin e kryqëzimeve të ngushta dhe kështu funksionimin optimal të barrierës së zorrëve. Portokallet dhe mandarina gjithashtu përmbajnë sasi të caktuara të naringeninës (10-15 mg për 100 g) (10). Grejpfrutët dhe kumquat, megjithatë, janë burime dukshëm më të mira (përkatësisht 53 dhe 57 mg). Edhe lëngu i grejpfrut ende përmban rreth 18 mg naringenin. Sidoqoftë, duhet të jetë një lëng natyral, domethënë i shtrydhur fllad ose, nëse është e mundur, me tul. Quercetin dhe kaempferol Quercetin, një substancë bimore e bërë nga mollë, qepë dhe perime me gjethe jeshile, dhe kaempferol, një substancë e bërë nga perimet e lakrës, çaji, fasulet, sallata e pastër, preshi, domatet, luleshtrydhet dhe rrushi, sigurojnë kryqëzime të ngushta që funksionojnë mirë. Kurkumin Kurkumina nga kurkuma gjithashtu është treguar të jetë e dobishme. Mund të lehtësojë çrregullimet e barrierës së zorrëve të shkaktuara nga lajmëtarët inflamator. Përfitime të ngjashme u gjetën me EGCG, një polifenol që gjendet në çajin jeshil. Në studimet e kafshëve, kjo mund të përmirësojë dëmtimin e mukozës së zorrëve të shkaktuar nga toksinat bakteriale. OPC dhe resveratrol Ekstrakti i farës së rrushit (OPC) dhe resveratrol (një substancë bimore nga lëkura e rrushit të kuq. Ekstrakti i farës së rrushit përmirësoi vlerat e shumta te minjtë që lidhen me inflamacionin e zorrëve dhe zvogëloi inflamacionin që ndodh në proces. Antocianinat Gjithashtu ndaj antocianinave ose ekstrakteve të pasura me antocianinë nga z. B. Manaferrat janë indikacione se ato kanë një efekt shërues në mukozën e dëmtuar të zorrëve dhe lehtësojnë inflamacionin në zorrë. Vitamina D forcon barrierën e zorrëve Vitamina D natyrisht nuk duhet të mungojë në shërimin e mukozës së zorrëve të sëmurë. Substanca vitale e njohur si vitamina e diellit dhe kockave forcon nyjet e ngushta dhe prandaj duhet urgjentisht të merret parasysh në terapi në rastin e një sindromi të zorrëve të rrjedhshme. Për shkak se mungesa e vitaminës D çliron lidhjet e ngushta, çon në dëmtim të mukozës së zorrëve dhe, si rezultat, gjithashtu në një rrezik në rritje të sëmundjeve inflamatore të zorrëve - sipas studiuesve në vitin 2008 (7). Prandaj sigurohuni që të keni një furnizim të mirë të vitaminës D. Udhëzimet mund të gjenden këtu: Vitamina D - marrja e duhur Kolagjen perimesh për mukozën e zorrëve Gjithnjë e më shumë njerëz këshillohen të konsumojnë supë kockash, pasi kjo - kështu thuhet - mund të riparojë një mukozë të zorrëve të dëmtuar. Efekti shërues vjen nga përmbajtja e lartë e kolagjenit në këtë supë. Ju ndoshta jeni njohur me kolagjenin si një përbërës i produkteve që promovohen për shtrëngimin dhe rinovimin e lëkurës. Për këtë qëllim, shpesh rekomandohet konsumi i xhelatinës, i cili përbëhet pothuajse ekskluzivisht nga kolagjeni dhe gjithashtu është bërë nga kockat. Por si supozohet që kolagjeni të shërojë zorrët? Kolagjeni nuk është i pazakontë në trupin e njeriut. Përbën midis 25 dhe 30 përqind të përmbajtjes totale të proteinave tona dhe gjendet veçanërisht në indin lidhës dhe kështu në lëkurë, ligamente, tendona, kërc artikular, mure të enëve të gjakut, në organe dhe gjithashtu në eshtra dhe dhëmbë. Kolagjeni formohet nga qelizat e indit lidhës, fibroblastet. Tani, megjithatë, formimi i kolagjenit të trupit duhet të ulet ngadalë por me siguri nga mosha 25 vjeç, gjë që më pas çon në formimin e tmerrshëm, por fatkeqësisht të vazhdueshëm të rrudhave gjatë viteve. Në zorrë, kolagjeni thuhet se ndihmon në ndërtimin e një mukoze të shëndetshme të zorrëve, pasi siguron aminoacidet e kërkuara për këtë, të tilla si prolina, lizina dhe glicina. Përveç kësaj, kolagjeni ka një tendencë të lidhë shumë ujë (60 përqind të peshës së vet), në mënyrë që të marrë konsistencën e njohur të rrëshqitshme në sistemin tretës dhe kështu ofron një efekt mbrojtës për mukozën e copëtuar. Gjithashtu thuhet se aminoacidet individuale kanë veti anti-inflamatore dhe rregulluese të imunitetit. Sipas studimeve (1), ato gjithashtu duket se mbrojnë në mënyrë specifike qelizat e mukozës së zorrëve duke shmangur efektet negative të substancave të dëmshme dhe duke nxitur rrjedhjen e gjakut në mukozën e stomakut dhe zorrëve. Por tani nuk kemi pse të konsumojmë kolagjen në mënyrë që trupi ynë të furnizohet mirë me aminoacide dhe substanca të tjera që përmbahen në kolagjen. Ne gjithashtu mund të konsumojmë aminoacidet e nevojshme pa lëngun e kockave. Glicina, për shembull, nuk është një aminoacid thelbësor sepse trupi mund ta prodhojë atë në mënyrë të pavarur nga aminoacidi serine. Serina tani gjendet në sasi shumë të larta në z. B. kikirikë, thjerrëza, produkte soje dhe mel, të katër prej të cilave përmbajnë më shumë serinë se shumica e mishit, peshkut dhe produkteve të qumështit (5). Përveç kësaj, zakonisht ka shumë më shumë kuptim të furnizosh organizmin me ato lëndë ushqyese dhe substanca vitale që stimulojnë prodhimin e kolagjenit të trupit. Sepse ajo shpesh zvogëlohet sepse thjesht i mungojnë lëndët e para të duhura dhe, në veçanti, bashkëfaktorët. Këta faktorë përfshijnë: B. Vitamina C. Pa vitaminë C - dhe për këtë arsye pa fruta dhe perime - sinteza e kolagjenit të trupit është e bllokuar. Një studim interesant i vitit 2017 gjithashtu tregoi se marrja e një ekstrakti të pasur me karotenoide nga lakra jeshile ka një efekt të shkëlqyer kundër plakjes në formimin e kolagjenit dhe elastinës në trup (2), kështu që administrimi i një preparati të kolagjenit të kafshëve nuk është i nevojshëm. Mirra e bimëve medicinale aktivizon kryqëzimet e ngushta Në vitin 2017, Berlin Charité publikoi një studim sipas të cilit bima mjekësore mirrë mund të ndihmojë në stabilizimin e barrierës së zorrëve dhe kështu të kontribuojë në shërimin dhe rigjenerimin e mukozës së zorrëve në Sindromën e Gutit të Leaky. Mirra duket se është në gjendje të mbrojë mukozën e zorrëve nga efektet e dëmshme të substancave inflamatore të mesazheve inflamatore (citokina TNFalpha) dhe të stimulojë nyjet e ngushta për të funksionuar më mirë dhe më me siguri. "Rezultatet konfirmojnë efektin e njohur anti-inflamator të mirrës dhe flasin në favor të përdorimit të saj në trajtimin e sëmundjeve inflamatore kronike të zorrëve dhe sindromës së zorrëve të irritueshme, të cilat shoqërohen me defekte në barrierën e zorrëve dhe inflamacionin", shpjegon profesori Jörg. -Dieter Schulzke, Charité Berlin, kështu u lexua në Presseportal.de në 2017. (E 8 -ta) Ai gjithashtu lexonte: "Një studim klinik nga Universiteti i Duisburg-Essen kishte treguar tashmë në 2013 se një ilaç mirrë (Myrrhinil intest® 3 herë 4 tableta në ditë) për ruajtjen e faljes në kolitin ulcerativ ishte po aq efektiv sa trajtimi me standardin e arit mesalazine. "(9) Përgatitjet e mirrës janë përdorur gjithashtu me sukses për një kohë të gjatë për simptomat e zorrëve të irritueshme, të tilla si fryrje dhe diarre. (Shënim: Substancat ndihmëse gjithashtu të përmbajtura janë shumë të shumta dhe nuk rekomandohen. Megjithatë, përgatitja në studimin e përmendur me sa duket kishte një efekt shumë të mirë në zorrët, kështu që substancat aktive mund të kompensojnë vetitë e mundshme negative të substancave shoqëruese, veçanërisht pasi pluhuri i thëngjillit dhe ekstrakti i kamomilit përfshihen.) L-glutamina dhe kolibiogjeni stimulojnë shërimin e mukozës së zorrëve Mjetet juridike që ndihmojnë në shërimin e rreshtimit tuaj të zorrëve përfshijnë gjithashtu Colibiogen dhe L-glutamine. Për më shumë informacion mbi efektet dhe përdorimin e tyre, shihni artikullin tonë mbi Sindromën e Gutit të Rrjedhshëm. * Ju mund të gjeni pluhur vegan me cilësi të lartë, pa OMGJ L-glutamine të prodhuar në Gjermani këtu nën këtë lidhje. 2. Kështu promovoni ndërtimin e shtresës natyrore të mukusit Në artikullin tonë mbi Sindromën e Grykës së Rrjedhshme, ne kemi shpjeguar tashmë se sa e rëndësishme është të mbroni mukozën e zorrëve me mukus natyral kur prodhimi juaj i mukusit zvogëlohet. Mukoza e zorrëve mund të shërohet vetëm nën një shtresë të tillë mbrojtëse. Për këtë qëllim, mund të përdorni agjentë ose ushqime që formojnë zhul, të tilla si. B. Llumi i farës së lirit ose çaji nga rrënja e kënetës. Lëvorja e elmës, e cila është e disponueshme në formë pluhuri në treg, gjithashtu mund të shndërrohet në një xhel të hollë në pak minuta, i cili jo vetëm që mbron mukozën e zorrëve, por gjithashtu ka efekte anti-inflamatore dhe prebiotike (miqësore me florën e zorrëve) Me Xheli përdoret tradicionalisht për diarre dhe kapsllëk, pasi ka veti rregulluese të zorrëve. Ne kemi shpjeguar detaje se si të bëjmë xhel nga pluhuri i lëvores së elmës në tekstin tonë Mjetet juridike për kapsllëkun në shtëpi. Një çaj i bërë nga jamballi, nga ana tjetër, stimulon prodhimin e mukusit nga trupi në mukozën e zorrëve. Disa perime gjithashtu formojnë mukozë, p.sh. B. Bamja, një perime e cila, mjaft interesante, është e njohur edhe si marshmallow perimesh. Sepse ashtu si rrënja e marshmallow e përmendur më sipër, bamja gjithashtu formon mukozë që është jashtëzakonisht e dobishme për mukozën e zorrëve. 3. Si të rregulloni florën tuaj të zorrëve me probiotikë (kontrolli i simbiozës) Probiotikët (llojet aktive të baktereve) tani janë të mirënjohur për përfitimet e tyre terapeutike në një gamë të gjerë ankesash, veçanërisht problemet e tretjes. Sa më e shëndetshme dhe më e ekuilibruar të jetë flora e zorrëve, aq më mirë membrana mukoze e zorrëve është e mbrojtur nga kërpudhat, bakteret e dëmshme, helmet dhe alergenet dhe aq më pak ka gjasa që të ketë një sindromë të zorrëve të rrjedhshme. Në një provë 14-javore nga 2012, për shembull, atletëve iu dha një probiotik ose një preparat placebo çdo ditë dhe më pas zbuluan se nivelet e zonulinës në grupin probiotik kishin rënë (një tregues i një mukozë të zorrëve më të shëndetshme) dhe se nivelet e inflamacionit kishte rënë gjithashtu ishte. (11) Një vit më vonë, u botua një përmbledhje në të cilën tashmë ishte shkruar në hyrje se një nga detyrat më të rëndësishme të baktereve probiotike ishte mbrojtja e qelizave të mukozës së zorrëve. Probiotikët forcojnë nyjet e ngushta, tha ajo atje, dhe i mbrojnë ata nga ndikimet e dëmshme. (12) Marrja e probiotikëve është pra një komponent i rëndësishëm kur bëhet fjalë për shërimin dhe rigjenerimin e rreshtimit të dëmtuar të zorrëve. Pastrimi i sipërpërmendur i zorrës së trashë me pluhur lëvore psyllium dhe një tokë minerale (bentonite ose zeolite) përfshin gjithmonë një probiotik. Nëse nuk doni të bëni një pastrim të zorrës së trashë, por thjesht dëshironi të rregulloni florën tuaj të zorrëve, kjo është gjithashtu e mundur. Bestshtë mirë të vazhdohet siç përshkruhet këtu: Ndërtoni florën e zorrëve Rigjeneroni, shëroni dhe mbroni mukozën e zorrëve Mukoza e zorrëve dhe proceset përkatëse të shërimit mund të ndikohen pozitivisht nga shumë mjete të ndryshme. Meqenëse qelizat e mukozës së zorrëve ndahen shumë shpejt, pas disa ditësh mukoza e zorrëve rinovohet, zorra shpesh reagon shumë shpejt ndaj përpjekjeve të njerëzve të saj. Ne pastaj përmbledhim përsëri masat e mundshme për shërimin e mukozës së zorrëve. Sigurisht, nuk keni pse t'i zbatoni ose t'i merrni të gjitha së bashku. Zgjidhni një masë nga secila zonë dhe vëzhgoni se si funksionon qasja e zgjedhur për ju ose diskutoni procedurën e saktë me një mjek holistik. Ju mund të gjeni një në rajonin tuaj p.sh. B. nëpërmjet këtij portali. Të gjitha masat për të shëruar mukozën e zorrëve me një shikim Praktikoni ushqimin miqësor ndaj zorrëve, kushtojini vëmendje intolerancave individuale Pastroni zorrën e trashë - ose shpejt me klizma ose kripë Glauber ose laksativë natyralë të butë, të tillë si vaj liri, kumbulla të thara ose të ngjashme, ose ngadalë me bentonite ose zeolite dhe pluhur lëvore psyllium. Rehabilitoni zorrët Masat që shërojnë drejtpërdrejt mukozën e zorrëve, forcojnë nyjet e ngushta dhe kanë një efekt anti-inflamator Agjentët që formojnë një shtresë natyrore të mukusit ose inkurajojnë qelizat e mukozës së zorrëve të prodhojnë mukusin e tyre Probiotikë për të ndërtuar florën e zorrëve Ajo që gjithashtu duhet t'i kushtoni vëmendje gjatë rigjenerimit të mukozës së zorrëve, ne kemi përmbledhur në artikullin tonë Programi 30-ditor i zorrëve, nën "3. Masat shoqëruese ”. Ne kemi përmbledhur gjithçka rreth florës së zorrëve këtu - Flora e zorrëve! Burimet e artikullit: Wie Sie Ihre Darmschleimhaut wieder aufbauen (zentrum-der-gesundheit.de) (1) Razak MA et al., Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review, Oxid Med Cell Longev. 2017; 2017: 1716701 (2) Meinke et al., Influences of orally taken carotenoid-rich curly kale extract on collagen I/elastin index of the skin, Nutrients, 2017 (3) Sturniolo GC et al., Zinc supplementation tightens "leaky gut" in Crohn's disease, Inflamm Bowel Dis. 2001 May;7(2):94-8 (4) Michielan A et al., Intestinal Permeability in Inflammatory Bowel Disease: Pathogenesis, Clinical Evaluation, and Therapy of Leaky Gut, Mediators Inflamm. 2015; 2015: 628157, Published online 2015 Oct 25. doi: 10.1155/2015/628157 (5) Lebensmittel mit Serin, Vitalstoff-Lexikon (6) Yang, G., Bibi, S., Du, M., Suzuki, T., & Zhu, M.-J. (2016). Regulation of the intestinal tight junction by natural polyphenols: A mechanistic perspective. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(18), 3830–3839. doi:10.1080/10408398.2016.1152230 (7) Kong J et al., Novel role of the vitamin D receptor in maintaining the integrity of the intestinal mucosal barrier, Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2008 Jan;294(1):G208-16. Epub 2007 Oct 25 (8) CGC Cramer Gesundheits-Consulting GmbH, AKTUELLE PUBLIKATION DER BERLINER CHARITÉ BELEGT: Myrrhe stabilisiert Darmbarriere durch Regulation der Tight Junctions, 24.3.2017 (9) Langhorst J, Dobos GJ et al., Ergebnisse einer 12-monatigen, randomisiert, prospektiv, doppel-blind, doppel-dummy, aktiv-kontrollierten Studie zur Wirksamkeit und Sicherheit des Phytotherapeutikums MYRRHINIL-INTEST® im Vergleich zu Mesalazin in der klinischen Remissionserhaltung von Patienten mit Colitis ulcerosaZ Gastroenterol 2011; 49 - P090, DOI: 10.1055/s-0031-1285362 (10) Naringenin-Gehalt in Lebensmitteln, Vitalstoff-Lexikon, abgerufen am 27.2.2020 (11) Lamprecht, M., Bogner, S., Schippinger, G. et al. Probiotic supplementation affects markers of intestinal barrier, oxidation, and inflammation in trained men; a randomized, double-blinded, placebo-controlled trial. J Int Soc Sports Nutr 9, 45 (2012) (12) Rao RK, Samak G. Protection and Restitution of Gut Barrier by Probiotics: Nutritional and Clinical Implications. Curr Nutr Food Sci . 2013;9(2):99–107. doi:10.2174/1573401311309020004

Rigjeneroni, shëroni dhe mbroni mukozën e zorrëve
bottom of page