top of page

Ritalin shkakton depresion

Nëse pediatri ose psikiatri i fëmijëve diagnostikon fëmijën tuaj me një çrregullim të sjelljes hiperkinetike, të tillë si përqendrimi i dobët ose hiperaktiviteti, dhe rekomandon dhënien e tij Ritalin në mëngjes para shkollës për të ndihmuar në parandalimin e efekteve negative të ADHD, atëherë duhet të dini të gjitha faktet në lidhje me Ritalin Ritalin, përdoret për të trajtuar ADHD Ritalin në ditët e sotme shpesh përshkruhet nga disa mjekë për ADHD. Por çfarë është Ritalin, si funksionon Ritalin. A është i sigurt ky ilaç? Ne kemi bashkuar përgjigjet për ju. Fakte për Ritalin Në vend që thjesht të besoni në sigurimet e mjekut tuaj ose njerëzve të tjerë në lidhje me padëmshmërinë e Ritalin, duhet të lexoni shtojcën e paketës. Lexohet (në fragmente) kështu: Metilfenidati është një stimulues nervor qendror me një efekt të theksuar si në aktivitetet mendore ashtu edhe në ato motorike. Mekanizmi i veprimit nuk kuptohet plotësisht Mekanizmi i tij i veprimit te njerëzit nuk është kuptuar ende plotësisht, por besohet se efektet stimuluese janë për shkak të stimulimit kortikal dhe ndoshta stimulimit të sistemit të aktivizimit retikular. Mekanizmi me të cilin metilfenidati ushtron efektet e tij mendore dhe të sjelljes tek fëmijët nuk është kuptuar mirë, as nuk ka ndonjë dëshmi përfundimtare për të treguar se si këto efekte lidhen me gjendjen e sistemit nervor qendror. Informacioni i mëposhtëm mund të gjendet në shtojcën e paketës: Fëmijët nën 6 vjeç nuk duhet të trajtohen me Ritalin sepse siguria dhe efikasiteti nuk janë vendosur në këtë grupmoshë. Rastet e rënda të depresionit ekzogjen ose endogjen nuk duhet të trajtohen me Ritalin. Përvoja klinike sugjeron që Ritalin mund të rrisë simptomat e çrregullimeve të sjelljes dhe të menduarit tek fëmijët psikotikë. Ritalin nuk duhet të përdoret për parandalimin ose trajtimin e gjendjeve normale të lodhjes. Ritalin duhet të përdoret me kujdes në pacientët epileptikë pasi përvoja klinike ka treguar se një numër i vogël i pacientëve të tillë mund të rrisin frekuencën e konfiskimeve. Nëse shpeshtësia e konfiskimeve rritet, Ritalin duhet të ndërpritet. Ato dëmtojnë shëndetin tuaj! Abuzimi kronik i Ritalin mund të çojë në një zakon të thellë dhe varësi psikologjike me sjellje jonormale të shkallëve të ndryshme. Mund të shfaqen episode psikotike të hapura, veçanërisht pas administrimit jo të duhur parenteral. Të dhënat klinike tregojnë se fëmijët që kanë marrë Ritalin nuk janë më të rrezikuar nga abuzimi i substancave më vonë se adoleshentët ose të rriturit. Nëse ilaçi ndërpritet, kërkohet monitorim i kujdesshëm pasi mund të zbulojë demaskimin e depresionit ose efektet e aktivitetit të tepërt kronik. Prandaj, pacientë të caktuar mund të kenë nevojë të vëzhgohen për periudha të gjata kohore. Ritalin nuk tregohet në të gjitha rastet e çrregullimeve hiperkinetike të sjelljes dhe duhet të merret parasysh vetëm pas një historie dhe ekzaminimi të hollësishëm. Vendimi për të përshkruar Ritalin duhet të merret bazuar në një vlerësim të ashpërsisë së simptomave në lidhje me moshën e fëmijës. Rekomandimi nuk duhet të bazohet vetëm në praninë e një ose më shumë karakteristikave jonormale të sjelljes. Ritalin në përgjithësi nuk tregohet nëse simptomat lidhen me reagimet akute të stresit. Kujdes duhet të ushtrohet tek pacientët emocionalisht të paqëndrueshëm, të tillë si ata me një histori të varësisë nga droga ose alkoolizmi, pasi ata mund të rrisin dozën me iniciativën e tyre. Rritja e moderuar e peshës dhe ngadalësimi i lehtë i rritjes janë raportuar me përdorimin afatgjatë të stimuluesve tek fëmijët. Sidoqoftë, një lidhje shkakësore nuk mund të konfirmohet. Presioni i gjakut duhet të monitorohet në intervale të përshtatshme për të gjithë pacientët e trajtuar me Ritalin, veçanërisht ata me hipertension. Profilet afatgjata të sigurisë dhe efektivitetit të Ritalin nuk janë kuptuar plotësisht. Prandaj, pacientët që marrin trajtim afatgjatë duhet të monitorohen me kujdes. Një numërim diferencial i plotë i gjakut dhe një numërim i trombociteve duhet të kryhen në intervale periodike. Dhe këtu janë efektet anësore që mund të ndodhin që nga dita e parë e përdorimit, siç pranon Novartis: Ritalin mund të shkaktojë përgjumje dhe marramendje. Prandaj, duhet pasur kujdes kur drejtoni automjete, përdorni makina ose kryeni aktivitete të tjera potencialisht të rrezikshme. Nervozizmi dhe pagjumësia janë efekte shumë të zakonshme të padëshirueshme. Ato ndodhin në fillim të trajtimit, por zakonisht mund të kontrollohen duke zvogëluar dozën dhe / ose duke anashkaluar dozën e pasdites ose mbrëmjes. Ulja e oreksit është gjithashtu e zakonshme, por zakonisht është e përkohshme. Jo të zakonshme: dhimbje koke, përgjumje, marramendje, diskinesia. Të rralla: çrregullime të akomodimit dhe shikim të paqartë Të rastit: hiperaktivitet, konvulsione, spazma të muskujve, koreoatetozë, tika ose intensifikimi i tyre dhe sindromi Tourette, psikoza toksike (ndonjëherë me halucinacione optike dhe prekëse), gjendje depresive të përkohshme, arterit cerebral dhe / ose okluzion. Burimet e artikullit: Ritalin verursacht Depressionen - Zentrum der Gesundheit Joel Bainerman, isratech@netvision.net.il. Joel entschied sich vor kurzem dazu, Ritalin® bei seinem Kind abzusetzen, nachdem er von den potentiellen Gefahren der Droge erfahren hatte. Nexus-Magazin

Ritalin shkakton depresion
bottom of page