top of page

Rritni nivelet e serotoninës në mënyrë natyrale

Nivelet e ulëta të serotoninës shpesh shoqërohen me depresion, zymtësi dhe humor kronik të keq. Niveli i ulët i serotoninës gjithashtu mund të ketë pasoja krejtësisht të ndryshme, të tilla si: p.sh. pagjumësia, ngrirja e vazhdueshme, dëshirat për ëmbëlsira dhe madje edhe një tiroide jo aktive. Ne shpjegojmë se çfarë mund të çojë në nivele të ulëta të serotoninës dhe, mbi të gjitha, si të rrisim nivelin e serotoninës në mënyrë natyrale. Rritni nivelet e serotoninës - natyrisht Serotonin është i ashtuquajturi hormon i lumturisë - një neurotransmetues që formohet në tru dhe është përgjegjës për ekuilibrin, gjumin e qetë dhe gëzimin në jetë. Në rastin e depresionit, prandaj përshkruhen frenuesit e rimarrjes së serotoninës (ilaqet kundër depresionit), domethënë ilaçet që parandalojnë prishjen e serotoninës. Në këtë mënyrë, niveli i serotoninës mbetet i ngritur dhe - me pak fat - depresioni zbehet. Sidoqoftë, nuk është e pazakontë që ilaçet e këtij lloji të kenë efekte anësore të pakëndshme, të tilla si: B. goja e thatë (dhe për këtë arsye prishja afatgjatë e dhëmbëve) Gëlltitja e ankesave Problemet e tretjes (nauze, të vjella, diarre) Mosfunksionimi erektil nervozizëm pagjumësi gjakderdhje e brendshme (veçanërisht kur merret me hollues të gjakut ose ilaçe anti-reumatike jo-steroide) edhe me shume Prandaj është jashtëzakonisht e rëndësishme për shumë njerëz që të dinë mënyrat dhe mjetet sesi niveli i serotoninës mund të rritet natyrshëm dhe pa efekte anësore të bezdisshme - veçanërisht pasi një nivel i shëndetshëm i serotoninës jo vetëm që ka një efekt përmirësues të humorit dhe kështu mund të stabilizojë gjendjen e psikikë, por gjithashtu ka shumë efekte më pozitive. Rritni nivelet e serotoninës - zvogëloni peshën e tepërt Serotonin, për shembull, luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e oreksit dhe temperaturës së trupit. Nëse arrini të rrisni nivelin e serotoninës, kjo mund të çojë në zakone të shëndetshme të të ngrënit, zhdukjen e dëshirave për ushqim dhe ndoshta një humbje peshe të shumëpritur. Duart kronike të ftohta ose dushet e alternuara të ftohta dhe ndezjet e nxehta gjithashtu mund të përmirësohen nëse niveli i serotoninës rritet. Nivele të ulëta të serotoninës apo hipotiroidizëm? Një nivel i ulët i serotoninës gjithashtu mund të ketë një ndikim negativ në gjëndrën tiroide dhe të kontribuojë në hipotiroidizëm. Anasjelltas, tiroidja gjithashtu ndikon në metabolizmin e trurit - në atë mënyrë që hipotiroidizmi i patrajtuar madje mund të çojë në prishjen e strukturave të trurit. Të dyja kushtet - niveli i ulët i serotoninës dhe hipotiroidizmi - kanë gjithashtu simptoma shumë të ngjashme, kështu që nuk mund të përcaktohet vetëm nga simptomat se nga vjen problemi - nga njëra ose tjetra ose ndoshta nga të dyja së bashku. Simptomat mund të duken kështu: Mungesa e serotoninës - simptomat depresionet Çrregullimet e gjumit (serotonina rregullon ciklin gjumë-zgjim) Humbja e makinës / ndjenja e mbingarkuar shpejt Shqetësim dhe ankth Rritja e ndjesisë së dhimbjes (serotonina pengon inflamacionin dhe zvogëlon dhimbjen) Alternimi midis ngrirjes dhe djersitjes ose të dyja në të njëjtën kohë Dëshirat - veçanërisht për ëmbëlsirat dhe karbohidratet e tjera Ne tashmë kemi paraqitur simptomat shumë të ngjashme të një tiroide joaktive këtu në detaje: Tiroide joaktive - simptomat Mungesa e serotoninës - Diagnoza Ndërsa shëndeti i tiroides mund të vlerësohet duke përdorur vlera të ndryshme të gjakut, gjendja e niveleve të serotoninës për fat të keq nuk mund të përcaktohet me një test gjaku. Sepse niveli i serotoninës në gjak ka pak të bëjë me nivelin e serotoninës në tru. Dhe edhe nëse dikush do të ekzaminonte lëngun cerebral, rezultati nuk do të ishte kuptimplotë në çdo rast, pasi niveli i serotoninës madje mund të ndryshojë në varësi të rajonit të trurit. (Megjithëse tani ka oferta për të përcaktuar nivelin e substancave të dërguesve të trurit duke përdorur të ashtuquajturin test neurostresi (testet e pështymës dhe urinës), ne nuk ishim në gjendje të kontrollonim shkallën në të cilën këto janë të besueshme deri në kohën kur ky artikull u botua kjo metodë e analizës nuk njihet.) Prandaj, diagnoza e mungesës së serotoninës zakonisht bëhet vetëm në bazë të simptomave (nëse shkaqet e tjera mund të përjashtohen në bazë të analizave të gjakut). Frenuesit e rimarrjes së serotoninës të përshkruara janë të përshkruara - dhe pastaj ju prisni për të parë nëse ka ndonjë përmirësim në gjendjen tuaj. Meqenëse në këtë rast ju gjithashtu duhet të merrni rrezikun e efekteve anësore, disa njerëz ndihen shumë më mirë me testimin e parë nëse niveli i serotoninës nuk mund të rritet me masa më të buta. Rritni nivelet e serotoninës - shmangni luhatjet e sheqerit në gjak Para se të arrijmë tek mjetet juridike që mund të merren për të rritur nivelet e serotoninës, është e domosdoshme të kuptojmë një nga shkaqet më të rëndësishme të niveleve të ulëta të serotoninës dhe ta eliminojmë atë. Sepse nëse ky shkak nuk korrigjohet, masat e mëposhtme mund të rezultojnë krejtësisht joefektive. Çdo problem me nivelet e sheqerit në gjak (disglicemia) mund të ulë nivelet e serotoninës. Këto përfshijnë luhatjet e sheqerit në gjak, rezistencën ndaj insulinës dhe diabetin. Pothuajse në të gjitha rastet, problemet e sheqerit në gjak shkaktohen nga një dietë e pashëndetshme (shumë sheqer, shumë pije të ëmbla (përfshirë pijet e ëmbla), shumë produkte të pjekura dhe makarona të bëra nga mielli i bardhë, shumë mish, shumë pak perime). Prandaj, së pari ndryshoni dietën tuaj në një dietë me cilësi të lartë të pasur me substanca vitale! Rritni nivelet e serotoninës në mënyrë natyrale Shpërndarja e serotoninës në trup është e tillë që vetëm 5 përqind e serotoninës totale është në tru, 95 përqindja e mbetur në pjesën tjetër të trupit. Meqenëse serotonina nuk mund të kalojë barrierën gjak-tru, mund të hani me kënaqësi masa ushqimesh që përmbajnë serotonin, si p.sh. B. Duke ngrënë banane, për fat të keq nuk do të jeni të kënaqur me të. Sepse serotonina e bananeve nuk lëshohet në tru, kështu që ushqimet që përmbajnë serotonin nuk mund të rrisin kurrë nivelin e serotoninës në tru. Truri duhet të prodhojë serotoninën e vet. Kjo kërkon materiale ndërtimi shumë specifike. 1. Rritni nivelet e serotoninës me lëndë ushqyese Nëse materialet e kërkuara për prodhimin e serotoninës mungojnë në tru, atëherë sinteza e serotoninës ndalon dhe shfaqet një mungesë e serotoninës. Në veçanti, substancat e mëposhtme kërkohen për prodhimin e serotoninës: L -triptofan - një aminoacid thelbësor Vitamina B3 dhe Vitamina B6 magnez zinku Serotonina tani formohet nga L-triptofani në dy hapa. L-triptofani së pari shndërrohet në 5-hidroksi-triptofan (5-HTP) me ndihmën e enzimave. Për këtë qëllim, ndër të tjera. kërkon vitamina B3 dhe B6 si dhe magnez. 5-HTP pastaj përpunohet në serotonin me ndihmën e vitaminës B6. Ky hap kryhet nga enzima hidroksi triptofan dekarboksilazë, e cila, megjithatë, së pari duhet të aktivizohet nga elementi gjurmë zinku. Pra - në mënyrë që të jeni në gjendje të arrini një nivel të shëndetshëm të serotoninës - duhet të furnizoheni mirë me lëndët ushqyese të përmendura: L-triptofan Aminoacidi L-triptofan është në thelb i pranishëm në çdo ushqim që përmban proteina. Krahasuar me të gjithë aminoacidet e tjera, megjithatë, L-triptofani është gjithmonë i pranishëm në sasi shumë më të vogla. Shembull biftek viçi: Këtu gjejmë 230 mg L-triptofan për 100 g, ndërsa të gjithë aminoacidet e tjera janë të pranishme në sasi nga 500 në shumë mbi 1000 mg. Shembull proteina orizi: Ai përmban 1400 mg L-triptofan për 100 g, ndërsa pothuajse të gjitha aminoacidet e tjera janë të pranishme në sasi deri në 6000 mg dhe shumë më tepër. Për më tepër, meqenëse konsumohet shumë më tepër L -triptofan se zakonisht gjatë stresit dhe proceseve inflamatore kronike (të cilat janë të pranishme në të gjitha sëmundjet kronike dhe madje edhe me obezitet), një mangësi e triptofanit mund të ndodhë më shpesh tani sesa ishte supozuar më parë - edhe nëse jeni në fakt ushqyer një dietë mjaft të ekuilibruar. Një problem tjetër i madh me L-triptofan është se nuk mund të kalojë lehtë pengesën gjaku-tru. Në fund të fundit, L-triptofani nuk është substanca e vetme që dëshiron të futet në tru. Përveç L-triptofanit, ka edhe aminoacide të tjerë në linjë në barrierën gjaku-tru, veçanërisht aminoacidet me zinxhirë të degëzuar (leucina, izoleucina dhe valina), të cilat tani konkurrojnë me L-triptofanin për përthithjen përmes barrierës gjak-tru Me Shumicën e kohës, L -triptofani lihet pas - dhe të gjithë aminoacidet e tjerë preferohen të kanalizohen në tru. Përmirësoni thithjen e triptofanit në tru Tani ekziston një truk që mund të përdorni për të përmirësuar thithjen e triptofanit në tru. Për ta bërë këtë, ju joshni aminoacidet e tjera larg barrierës gjak-tru. Kjo funksionon më mirë nëse ju - me stomak bosh - hani karbohidrate së bashku me L -triptofanin. Pastaj ka një prodhim të insulinës. Insulina tani siguron që aminoacidet, të cilat me L-triptofanin sapo prisnin të pranoheshin në barrierën gjak-tru, transportohen larg në muskuj, kështu që L-triptofani tani mund të migrojë në mënyrë të qetë dhe të pakrahasueshme në tru. shërbejnë atje si një material ndërtimor për serotoninën. Kjo gjithashtu mund të shpjegojë dëshirat për ëmbëlsirat, të cilat shpesh vërehen në një humor të keq. Trupi dëshiron të rrisë përmbajtjen e L-triptofanit në tru dhe kështu nivelin e serotoninës dhe i motivon njerëzit të konsumojnë karbohidrate. Fatkeqësisht, kjo zakonisht nuk funksionon, sepse në shumicën e të gjitha rasteve njerëzit hanë gjëra të ëmbla, por jo L-triptofan. Nëse doni të dini saktësisht se sa i lartë është niveli juaj i L-triptofanit, mund të bëni një analizë të gjakut të aminoacideve. Sigurisht, kjo nuk tregon sasinë e triptofanit që në të vërtetë futet në tru, por tani mund të shihni nëse ushqimi siguron të paktën mjaftueshëm L-triptofan ose nëse është më mirë të marrësh një shtesë dietike me L-triptofan (1000 në 5000 mg L-triptofan në ditë). Ushqimet Inca Përvoja ka treguar se e ashtuquajtura dietë Inca gjithashtu mund të ndikojë në gjendjen shpirtërore. Komponentët e tij (quinoa dhe amaranth i grirë imët) sigurojnë L-triptofan dhe karbohidrate. Një marrje e caktuar siguron që L-triptofani gjithashtu mund të kalojë barrierën gjak-tru. Ne kemi përshkruar detajet këtu: Serotonin - Bëhuni mjeshtri i jetës tuaj të shpirtit Shtoni vitamina B Vitaminat B3 dhe B6 mund të merren më së miri përmes një kompleksi të vitaminave B. Doza nuk duhet të jetë shumë e ulët. Do të ishte ideale nëse të dy vitaminat B ishin të paktën 50-100 mg në dozë ditore. Sa e rëndësishme është furnizimi i z. B. Vitamina B3 tregohet gjithashtu në faktin se kjo vitaminë prodhohet nga trupi nga L-triptofani në rast të mungesës së B3. Organizmi mund të prodhojë 1 mg vitaminë B3 nga 60 mg triptofan. Kërkesa ditore për vitaminë B3 është 11 deri në 17 mg. Pra, shumë L-triptofan do të kërkohej nëse dikush duhej të plotësonte një pjesë të kërkesës B3 nga ky konvertim. Por përsëri një mungesë e triptofanit mund të jetë rezultati. Një përgatitje komplekse e vitaminës B përmban gjithmonë acid folik dhe vitaminë B12. Të dyja janë gjithashtu të lidhura ngushtë me nivelet e serotoninës. Kur bëhet fjalë për vitaminën B12, ne e dimë që mungesa e B12 mund të dëmtojë prodhimin e serotoninës. Mungesa e vitaminës B12 duhet gjithashtu të kontrollohet për simptoma tipike të mungesës së serotoninës dhe të korrigjohet nëse është e nevojshme. Detajet këtu: Mungesa e vitaminës B12 Vitamina B12 dhe acidi folik rekomandohen edhe kur merrni frenues të rimarrjes së serotoninës, pasi të dy vitaminat mund të përmirësojnë efektivitetin e këtyre barnave. Në këtë rast, 400 μg acid folik duhet të merren në ditë dhe 1000 μg vitaminë B12 në ditë. Magnez Nëse ka mungesë të magnezit, niveli i serotoninës bie. Si rezultat, vështirë se është e mundur të rritësh me sukses dhe përgjithmonë nivelet e serotoninës pa menduar edhe për magnezin. Ne kemi përgatitur një tekst për ju që përshkruan se si mund të korrigjoni mungesën e magnezit me dietën tuaj. Magnezi është i përfshirë në shndërrimin e L-triptofanit në 5-HTP dhe gjithashtu duket se ka një efekt pozitiv në receptorët e serotoninës, që do të thotë se magnezi rregullon efektin e serotoninës. Magnezi gjithashtu ndikon në sintezën dhe lirimin e shumë neurotransmetuesve të tjerë. Për shkak të ndikimit të madh të magnezit në metabolizmin e trurit, optimizimi i furnizimit me magnez është gjithashtu një nga masat më të rëndësishme parandaluese dhe terapeutike për migrenën. Dihet se të paktën 50 përqind e të gjithë të sëmurëve nga migrena vuajnë nga mungesa e magnezit. Dhe ne e dimë se një ekuilibër i dëmtuar i serotoninës është një nga shkaqet kontribuese të një sulmi të migrenës. Funksionet e trazuara të neurotransmetuesve (qoftë serotonina, dopamina, noradrenalina ose GABA) janë gjithashtu ndër shkaqet e skizofrenisë dhe problemeve të tjera psikologjike. Nëse dëshironi të merrni magnez si shtesë ushqimore, atëherë rekomandohet, për. B. për të marrë 150 mg magnez tri herë në ditë ose 200 mg magnez dy herë në ditë. Detajet mbi zgjedhjen e suplementit të duhur të magnezit mund t’i gjeni këtu: Shtojcat më të mira të magnezit Nëse dëshironi të matni paraprakisht nivelin tuaj të magnezit, mund të përdorni analizën e magnezit në gjak të plotë (jo në serum!). Zinku Ne kemi përshkruar këtu se si mund të plotësoni nevojat tuaja për zink ose të korrigjoni një mangësi në një mënyrë natyrale: Shërimi i mungesës së zinkut 2. Trajtoni KPU dhe rrisni nivelet e serotoninës Nëse vuani nga KPU - që vlerësohet të jetë rasti në 10 përqind të popullsisë, kryesisht pa e ditur personi i prekur - atëherë keni një mungesë shumë të rëndë dhe kronike të vitaminës B6 dhe zinkut. Si rezultat, simptomat tipike të mungesës së serotoninës që ndodhin përfshirë ankesat psikologjike si p.sh B. Depresioni. KPU qëndron për kriptopirrolurinë. Shtë një çrregullim metabolik që mund të jetë i lindur ose i fituar. Të prekurve u mungojnë tre substanca vitale në veçanti: vitamina B6, zinku dhe mangani, dy nga ato substanca që janë të rëndësishme për sintezën e serotoninës. Një test i urinës do t'ju tregojë nëse keni KPU apo jo. Nëse është kështu, substancat vitale të përmendura duhet të merren në doza të larta, pas së cilës simptomat shpesh përmirësohen shumë shpejt. Ne kemi shpjeguar më shumë për këtë këtu: KPU - Shkaku i shumë ankesave Sigurisht, ju gjithashtu duhet të furnizoheni mirë me të gjithë lëndët ushqyese të tjera dhe substancat vitale, pasi një mangësi gjithmonë ka efekte negative në të gjithë organizmin. Për shembull, vitamina D ose acidet yndyrore omega-3 janë ushqyesit kryesorë në metabolizmin e serotoninës. 3. Rritni nivelet e serotoninës me vitaminë D dhe acide yndyrore omega-3 Vitamina D dhe acidet yndyrore omega -3 ndikojnë drejtpërdrejt në shëndetin e trurit dhe kështu edhe në nivelin e serotoninës - si p.sh u gjet një studim i vitit 2015. Arsyeja e hetimit ishte të zbulonte pse një shtesë dietike e kombinuar e bërë nga vitamina D dhe acide yndyrore omega-3 (EPA dhe DHA) mund të ketë një efekt kaq pozitiv në funksionet dhe sjelljen njohëse në çrregullime të shumta mendore. Këto përfshijnë, për shembull, ADHD, çrregullim bipolar, skizofreni dhe çrregullim emocional të paqëndrueshëm të personalitetit. Studiuesit në Qendrën e të ushqyerit dhe metabolizmit në Institutin Kërkimor të Spitalit të Fëmijëve Oakland në Oakland, Kaliforni ishin në gjendje të demonstrojnë se marrja e vitaminës D së bashku me acidet yndyrore omega-3 mund të rrisë nivelet e serotoninës dhe të përmirësojë qartë funksionet e trurit. Vitamina D aktivizon triptofan hidroksilazën 2, një enzimë që është e përfshirë në konvertimin e triptofanit në serotonin. Acidi yndyror omega-3 EPA, nga ana tjetër, rrit lëshimin e serotoninës drejtpërdrejt në qelizën presinaptike (qeliza nervore që lëshon serotoninën), ndërsa acidi yndyror omega-3 DHA aktivizon receptorët serotoninikë të qelizës postinaptike, në mënyrë që serotonina të ketë një efekt të shtuar. Shkencëtarët më pas shkruan se duke pasur parasysh mungesën e përhapur të vitaminës D (në rreth 70 përqind të popullsisë) dhe gjithashtu mungesën jo të pazakontë të omega-3, nuk do të ishte çudi nëse në përgjithësi do të kishte nivele të reduktuara të serotoninës dhe pasojat e tyre psikologjike. Marrja e vitaminës D dhe acideve yndyrore omega-3 ndihmon për të parandaluar çrregullimet në metabolizmin e trurit dhe, në rast të çrregullimeve ekzistuese, për të zvogëluar ashpërsinë e tyre. Në një studim tjetër (nga viti 2008), pacientëve me depresion të rëndë iu dhanë 1000 mg EPA të acidit yndyror omega-3 ose fluoksetinës antidepresive (20 mg / ditë) çdo ditë për tetë javë. Një grup i tretë mori një kombinim të dy agjentëve. Gjysma e grupit të fluoksetinës përjetuan një përmirësim prej 50 përqind. Në grupin EPA ishte 56 përqind dhe në grupin e kombinuar ishte 81 përqind e pacientëve që ndjenin një përmirësim 50 përqind në simptomat e tyre. Sipas këtij studimi, EPA është një alternativë efektive ndaj fluoksetinës. Doza e duhur e acideve yndyrore omega-3 dhe vitamina D Doza e kërkuar e omega-3 për fëmijët me ADHD duhet të jetë 500-1000 mg EPA / DHA (konsultohuni me mjekun tuaj). Tek të rriturit, supozohen rreth 20 mg acide yndyrore omega-3 për kilogram të peshës trupore. (Këto doza përdoren kur bëhet fjalë për rritjen e niveleve të serotoninës. Sasitë më të ulëta mund të jenë të mjaftueshme për të plotësuar nevojat ditore të njerëzve të shëndetshëm). Një shtesë ushqimore me acide yndyrore omega-3 me zinxhir të gjatë EPA dhe DHA duhet të përmbajë dy acide yndyrore në një raport 2: 3 me 3: 5, p.sh. B. 300 mg EPA dhe 500 mg DHA (p.sh. kapsulat vegan omega-3 nga Opti3). Një shtesë dietike me acid yndyror omega-3 me zinxhir të shkurtër acid alfa-linolenik (në vajin e linit, vajin e kërpit, vajin e rapesë, etj.) Është më pak i dobishëm këtu, pasi acidi alfa-linolenik konvertohet së pari në zinxhir të gjatë Acidet yndyrore omega -3 nga organizmi duhet - dhe është pikërisht kjo normë konvertimi që është shumë e ulët në këtë rast për të arritur një dozë terapeutike të EPA dhe DHA. Ju mund të matni statusin tuaj omega-3 personal, për shembull: B. duke matur indeksin HS omega-3. Ju mund të zbuloni se si të matni nivelin tuaj të vitaminës D dhe cilën dozë mund ta përdorni për ta optimizuar atë këtu: Niveli juaj i vitaminës D - çfarë duhet të dini. 4. Rritni nivelet e serotoninës me 5-HTP Hapi i parë në prodhimin e serotoninës - shndërrimi enzimatik i L -triptofanit në 5 -HTP - mund të bllokohet nga shumë faktorë: mangësi të ndryshme ushqyese, luhatje në sheqerin në gjak dhe gjithashtu nivele të larta të hormoneve të stresit. Prandaj, mund të ketë kuptim të marrësh menjëherë 5 -HTP për të kapërcyer këtë hap të parë - i cili ishte praktikë e zakonshme për trajtimin e depresionit në vitet 1970 dhe 1980, para se frenuesit e rimarrjes së serotoninës të dilnin në treg. 5-HTP në shtesat ushqimore është me origjinë natyrore. Shtë marrë nga farat e fasules së zezë afrikane (Griffonia simplicifolia), pasi ndodh atje në sasi veçanërisht të larta. Edhe nëse rezultatet e studimit të mëparshëm me 5-HTP nuk ishin të njëtrajtshme, ka shumë raporte të përvojës jashtëzakonisht pozitive që tregojnë për një përmirësim të humorit depresiv pas marrjes së 5-HTP. Meqenëse 5-HTP mund të çojë në efekte anësore (veçanërisht problemet e tretjes), është e këshillueshme që të siguroheni që kur merrni 5-HTP, së pari të testoni produktin në doza më të ulëta dhe ngadalë t'i afroheni dozës së kërkuar individualisht. Qendra Mjekësore e Universitetit të Maryland rekomandon jo më shumë se 150 deri në 300 mg 5-HTP (e ndarë në tre doza në ditë). B. mund të kombinohet me 200 deri në 600 mg Rhodiola Rosea. Ju mund të gjeni informacion të detajuar mbi 5-HTP këtu: 5-HTP-efekti, efektet anësore dhe dozimi 5. Rritni nivelet e serotoninës me Rhodiola rosea (rrënja e trëndafilit) Hormonet e stresit kanë një efekt jashtëzakonisht negativ në nivelet e serotoninës. Prandaj, stresi i vazhdueshëm gjithashtu mund të çojë në depresion dhe depresion. Prandaj sigurohuni që ta menaxhoni mirë stresin tuaj për të ulur nivelet e hormoneve të stresit. Të ashtuquajturat adaptogjenë gjithashtu ndihmojnë - këto janë mjete që ju bëjnë më rezistent ndaj stresit. Ju nuk lejoni që stresi t'ju afrohet, nuk jeni më aq nervoz, por më të relaksuar dhe thjesht jo më të ndjeshëm ndaj simptomave tipike të stresit. Përshtatësit natyral gjithashtu përfshijnë Rhodiola rosea, rrënjë trëndafili, një bimë mjekësore nga rajonet arktike që lulëzon më së miri në lartësi të mëdha. Ajo ishte përdorur tashmë nga popujt e lashtë rusë dhe gjithashtu nga kinezët për të rritur vitalitetin fizik dhe mendor dhe për të luftuar sëmundjet e lidhura me stresin. Rhodiola rosea tani është gjithashtu në dispozicion si një shtesë dietike dhe në këtë formë është e njohur për pastrimin e mendjes, korrigjimin e çrregullimeve të përqendrimit, dhënien e energjisë dhe e bën atë më rezistent ndaj stresit. Bima ose ekstrakti i saj thuhet gjithashtu se është në gjendje të lehtësojë ankthin dhe depresionin. Rhodiola rosea e bën këtë të dukshme duke rritur nivelin e serotoninës, duke nxitur rigjenerimin e qelizave nervore në tru dhe në të njëjtën kohë duke ulur nivelin e kortizolit. Kortizoli është një nga hormonet e stresit. Që në vitin 2002, një studim u botua me 150 pacientë me depresion të cilët morën një ekstrakt nga Rhodiola rosea për 4 javë. Dy të tretat e pacientëve përjetuan një përmirësim të ndjeshëm në simptomat e tyre, nëse jo një zgjidhje të plotë të depresionit të tyre. Nuk kishte efekte anësore. Një studim tjetër u botua në Nordic Journal of Psychiatry në 2007. Kishte tre grupe me gjithsej 89 vullnetarë, të gjithë vuanin nga depresioni. Grupi 1 mori 680 mg ekstrakt rodiola rosea për gjashtë javë, grupi 2 mori 340 mg dhe grupi i tretë mori një shtesë placebo. Edhe këtu, ka pasur përmirësime shumë domethënëse në dy grupet Rhodiola. Pjesëmarrësit u ndjenë më të qëndrueshëm emocionalisht dhe gjithashtu ishin në gjendje të flinin më mirë përsëri. Në kontrast me ilaqet kundër depresionit konvencional, Rhodiola rosea gjithashtu punon shumë më shpejt, domethënë brenda javës së parë të gëlltitjes. 6. Rivendosni florën e zorrëve dhe rrisni nivelet e serotoninës Gjendja e florës së zorrëve - siç e dimë për një kohë të gjatë - gjithashtu ndikon në shëndetin mendor. Qoftë autizmi apo depresioni, flora e zorrëve luan një rol. Këtu ne kishim përshkruar sesi çrregullimet e florës intestinale në fëmijëri mund të jenë shkak i niveleve të ulëta të serotoninës më vonë në jetë. Anasjelltas, një studim nga Dr. K. Tillisch në Universitetin e Kalifornisë tregoi se probiotikët (preparate me baktere të dobishme të zorrëve) ndërtojnë një florë të shëndetshme të zorrëve dhe në këtë mënyrë mund të lehtësojnë depresionin, rritjen e ndjeshmërisë ndaj stresit dhe ankthit. Simptomat e fëmijëve autikë gjithashtu mund të, ndër të tjera. mund të zvogëlohet dukshëm me ndihmën e probiotikëve. Studiuesit irlandezë ishin në gjendje të tregonin në vitin 2013 se gjendja e florës së zorrëve mund të jetë një shkak i niveleve disharmonike të serotoninës, pasi ajo ka një efekt të drejtpërdrejtë në nivelet e serotoninës. Për të rivendosur florën e zorrëve, merret një probiotik një ose dy herë në ditë (p.sh. Combi Flora). 7. Rritni nivelet e serotoninës me SAMe SAMe qëndron për S-adenosyl methionine. Është një substancë natyrale që gjendet në pothuajse të gjitha indet dhe lëngjet e trupit. SAMe është e përfshirë në funksionet e sistemit imunitar, ndihmon në mbajtjen e membranave qelizore të shëndetshme dhe rrit nivelet e serotoninës në të njëjtën kohë. SAMe punon ngushtë me vitaminën B12 dhe acidin folik. Mungesa e vitaminës B12 mund të ulë automatikisht nivelet e SAMe të organizmit. Studimet kanë treguar tashmë se SAMe mund të përdoret në trajtimin e artrozës dhe depresionit. Në rastin e depresionit, SAMe ishte në çdo rast më efektive sesa përgatitja e placebo dhe e krahasueshme me efektin e antidepresantëve konvencionalë - pa asnjë efekt anësor të tillë si çrregullime të gjumit, dhimbje koke ose potencë dhe probleme të epshit. Përveç kësaj, ilaqet kundër depresionit shpesh marrin 6 deri në 8 javë për të filluar punën, ndërsa SAMe duket se tregon rezultate shumë më shpejt. Sidoqoftë, pasi SAMe mund të ndërveprojë me ilaçe të tjera (p.sh. me ilaçet e Parkinsonit), përdorimi i SAMe duhet të diskutohet paraprakisht me mjekun ose terapistin tuaj. Doza e rekomanduar e SAMe varet nga indikacioni. Në depresion, për shembull, ju merrni 400 deri në 800 mg dy herë në ditë (në mëngjes dhe në mbrëmje). Për artrozën rekomandohet 600 deri në 1200 mg në ditë (e ndarë në dy deri në tre doza). 8. Rritni nivelet e serotoninës me kurkumin Curcumin - përbërësi aktiv i verdhë nga i njohur nga kurkuma - ka qenë prej kohësh i famshëm për përfitimet e tij të shumta shëndetësore. Kurkumina gjithashtu ka shumë veti të mira për trurin. Për shembull, mund të mbrojë trurin nga dëmtimet e shkaktuara nga toksinat (kurkumina mbron trurin nga fluori) Përveç kësaj, thuhet se është në gjendje të rrisë nivelin e serotoninës, si dhe nivelin e dopaminës dhe për këtë arsye ishte në mënyrë të ngjashme efektive në studimet në depresion si fluoksetina antidepresive - edhe pse shtimi i piperinës mund të rrisë efektin e kurkuminës, në mënyrë që përgatitjet e kurkuminit që gjithashtu përmbajnë piperinë rekomandohen (një përbërës aktiv nga speci i zi). Në vitin 2014, një studim përkatës u botua në revistën Phytotherapy Research. 60 njerëzve me depresion iu është dhënë ose 20 mg fluoksetinë, 1000 mg kurkumin, ose një kombinim i të dyjave për 6 javë. U zbulua se kishte një përmirësim të krahasueshëm në simptomat në të tre grupet; ata njerëz që kishin marrë të dy ilaçet bënë më së miri. Edhe këtu është e këshillueshme që të konsultoheni me terapistin para se të merrni kurkumin. 9. Rritni nivelet e serotoninës me barishtat e Shën Gjonit Lëngu i Shën Gjonit është ndoshta bari mjekësor më i njohur për depresionin. Përbërësit e tij aktivë quhen hipericinë dhe hiperforinë. Thuhet se këto kanë një efekt të ngjashëm me antidepresantët sintetikë, domethënë të rrisin nivelin e serotoninës. Lëngu i Shën Gjonit gjithashtu duhet të jetë në gjendje të rrisë nivelet e neurotransmetuesve të tjerë (dopaminës). Në çdo rast, ju zgjidhni një ekstrakt të barit të Shën Gjonit, jo vetëm bimën pluhur, dhe merrni 900 deri në 1800 mg të tij çdo ditë për të paktën 8 deri në 12 javë. Është mirë që të diskutoni dozën specifike me një praktikues ose mjek alternativ fitoterapeutik, pasi kjo mund të jetë e ndryshme në varësi të simptomave (indikacioneve). Me sindromën e zorrëve të irritueshme, për shembull, mund të merrni 450 mg dy herë në ditë - dhe 900 mg tre herë në ditë për dhimbje nervore. Rritni nivelet e serotoninës me dritë dhe stërvitje Drita mund të rrisë nivelet e serotoninës, shpjegon Dr. Simon N. Young nga Universiteti McGill në Montréal / Kananda në botimin e tij "Si mund të rritet niveli i serotoninës pa ilaçe". Prandaj, terapia e dritës shpesh përdoret për depresionin. Drita me sa duket mund të neutralizojë efektin e zbehjes së humorit të një mangësie të L-triptofanit-siç ka treguar një studim përkatës me gratë që vuanin nga mungesa e L-triptofanit, por që ishin ekspozuar ndaj dritës së ndritshme (3000 lx). Ky intensitet i dritës korrespondon me dritën e ditës në një ditë dimri me re. Në verë një ditë me diell sjell deri në 100,000 lx. Në dhomat e mbyllura, nga ana tjetër, vlerat janë shumë më të ulëta. Për shembull, ndriçimi i dhomës së ndenjes pa ndriçim shpesh arrin vetëm 50 lx gjatë ditës. Nëse ndizni dritën, mund të jetë 500 lx. Prandaj, kurdo që të jetë e mundur, duhet të dilni shumë jashtë dhe të shijoni dritën e ditës. Nëse bëni sport në të njëjtën kohë, ju vrisni dy zogj me një gur. Sepse stërvitja është një strategji tjetër për rritjen e niveleve të serotoninës. Ushtrimi rrit nivelet e L-triptofanit në tru, gjë që shpjegon efektet antidepresive dhe anti-ankthi të stërvitjes. Sporti funksionon aq mirë sa Instituti Kombëtar për Shëndetin dhe Përsosmërinë Klinike rekomandon sportin së bashku me masa të ndryshme alternative në vend të ilaqeve kundër depresionit për depresionin e butë. Sipas institucionit, rreziku i ilaqeve kundër depresionit peshon më shumë sesa përfitimi i tyre i mundshëm, veçanërisht në rastin e depresionit të lehtë. Rritja e niveleve të serotoninës natyrisht ia vlen Pra, ka shumë mënyra për të rritur nivelet e serotoninës me masa natyrore. Fatkeqësisht, ato nuk janë shumë të njohura, veçanërisht jo në mesin e atyre mjekëve që konsultohen për simptomat përkatëse. Dr. Simon N. Young - Profesor i Psikiatrisë - prandaj këshillon kërkime urgjente të mëtejshme mbi ndikimet e masave jo -farmakologjike në nivelet e serotoninës. Fatkeqësisht, shumat e parave që investohen në kërkimin e ilaqeve kundër depresionit dhe ilaçeve të tjera për të rritur nivelet e serotoninës janë shumë më të mëdha se ato që shpenzohen për kërkimin e alternativave të pajtueshme dhe jo-farmakologjike, thekson Dr. Young. Por kjo është në kundërshtim ekstrem me dëshirat e popullatës dhe gjithashtu nuk është e përshtatshme për sa i përket parandalimit dhe terapisë së suksesshme të çrregullimeve mendore. Shënim: Nëse merrni antidepresantë (frenues të rimarrjes së serotoninës), duhet të zgjidhni vetëm përgatitjet e përshkruara më sipër në konsultim me mjekun tuaj, pasi përndryshe mund të ketë një tepricë të serotoninës. Njëri flet për të ashtuquajturin sindromë serotonin, e cila mund të shoqërohet me simptoma ndonjëherë kërcënuese për jetën. Ajo shprehet ndër të tjera. në konvulsione, djersitje, të dridhura dhe shqetësime. Burimet e artikullit: Serotoninspiegel natürlich erhöhen - Zentrum der Gesundheit Gröber/Kisters, Arzneimittel als Mikronährstoffräuber, Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft Stuttgart, 1. Auflage 2015 Young SN, How to increase serotonin in the human brain without drugs, Journal of Psychiatry and Neuroscience, November 2007, (Serotoninspiegel im menschlichen Gehirn ohne Arzneimittel erhöhen) Tillisch K.et al.,"Consumption of Fermented Milk Product With Probiotic Modulates Brain Activity,Gastroenterology, Juni 2013, (Verzehr von fermentiertem probiotischem Milchprodukt verändert Gehirnaktivität) Parracho H. et al.,"Differences between the gut microflora of children with autistic spectrum disorders and that of healthy children,Journal of Medical Microbiology, Oktober 2005, (Unterschiede zwischen der Darmflora von Kindern mit autistischen Störungen und der Darmflora von gesunden Kindern) Clarke G et al., "The microbiome-gut-brain axis during early life regulates the hippocampal serotonergic system in a sex-dependent manner, Molecular Psychiatry 18, 666-673 (June 2013), (Die Darmflora-Gehirn-Achse reguliert in den ersten Lebensjahren das hippocampale serotonerge System abhängig vom Geschlecht) Martin, Can Magnesium Treat Depression Naturally?, The Magnesium Miracle, 26. Juli 2015, (Kann Magnesium Depression auf natürlichem Wege behandeln?) Valizadeh M et al., Obsessive Compulsive Disorder as Early Manifestation of B12 Deficiency, Indian Journal of Psychological Medicine, 2011 Jul-Dec; 33(2): 20320, (Zwangsstörung als frühe Manifestation bei B12-Mangel) Magnesium, University of Maryland Medical Center Mauskop A et al.,Role of magnesium in the pathogenesis and treatment of migraines., Clinical Neuroscience, 1998;5(1):24-7, (Rolle von Magnesium in der Pathogenese und Behandlung von Migräne) Mauskop A et al.,Why all migraine patients should be treated with magnesium., Journal of Neural Transmission, 2012 May;119(5):575-9, (Warum alle Migränepatienten mit Magnesium behandelt werden sollten.) Kanofsky, "Magnesium Deficiency in Chronic Schizophrenia", International Journal of Neuroscience, 1991;61:87-90, (Magnesiummangel bei chronischer Schizophrenie) Beipackzettel Laif 900, Apotheken-Umschau S-adenosylmethionine, University of Maryland Medical Center Yoshitake T et al., Hypericum perforatum L (St. Johns Wort) preferentially increases extracellular dopamine levels in the rat prefrontal cortex, British Journal of Pharmacology, 2004 Jun; 142(3): 414418, (Hypericum perforatum L (Johanniskraut) erhöht bevorzugt extrazellulären Dopaminspiegel im präfrontalen Cortex bei Ratten.) Nathan PJ , Hypericum perforatum (St. John`s Wort): A Non-Selective Reuptake Inhibitor? A Review of Recent Advances in Its Pharmacology, Journal of Pharmacology, 2001;15(1):47-54, (Hypericum perforatum (Johanniskraut): Ein nichtselektiver Wiederaufnahmehemmer? Ein Review über die jüngsten Fortschritte in dessen Pharmakologie) Jazayeri S, Tehrani-Doost M, et al, Comparison of therapeutic effects of omega-3 fatty acid eicosapentaenoic acid and fluoxetine, separately and in combination, in major depressive disorder, Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, 2008; 42(3): 192-8., (Vergleich der therapeutischen Wirkung von Omega-3-Fettsäuren, Eicosapentaensäure und Fluoxetin, einzeln und in Kombination bei Depression) Schmiedel V, "Nährstofftherapie", Hippokrates Verlag Patrick RP, Ames BN, Vitamin D and the omega-3 fatty acids control serotonin synthesis and action, part 2: relevance for ADHD, bipolar disorder, schizophrenia, and impulsive behavior. Juni 2015, FASEB Journal, (Vitamin D und Omega-3-Fettsäuren kontrollieren Serotoninsynthese und wirkung, Teil 2: Bedeutung für ADHS, bipolare Störung, Schizophrenie und Störungen der Impulskontrolle) Kulkarni et al., Antidepressant activity of curcumin: involvement of serotonin and dopamine system, Psychopharmacology, December 2008, 201:435, (Antidepressive Aktivität von Curcumin: Beteiligung von Serotonin- und Dopaminsystem) Sanmukhani J et al., Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial, Phytotherapy Research, 2014 Apr;28(4):579-85, (Wirkung und Sicherheit von Curcumin bei Depression: eine randomisierte, kontrollierte Studie) Hinz M et al., 5-HTP efficacy and contraindications, Juli 2012, Neuropsychiatric Disease and Treatment, (5-HTP - Wirksamkeit und Gegenanzeigen) Chen QG, Hgg U et al., The effects of Rhodiola rosea extract on 5-HT level, cell proliferation and quantity of neurons at cerebral hippocampus of depressive rats, September 2009, (Die Wirkungen von Rhodiola Rosea Extrakt auf den Serotoninspiegel, die Zellproliferation und die Menge der Neuronen im Hippocampus depressiver Ratten) University of Maryland Medidal Center, 5-Hydroxytryptophan Darbinyan V, Panossian A et al., Clinical trial of Rhodiola rosea L. extract SHR-5 in the treatment of mild to moderate depression, 2007, Nordic Journal of Psychiatry, (Klinische Studie mit Rhodiola-rosea-Extrakt SHR-5 in der Therapie von milder bis mittelmässiger Depression) Brown RP, Gerbarg PL, The Rhodiola Revolution, Rodale Books, 2004

Rritni nivelet e serotoninës në mënyrë natyrale
bottom of page