top of page

Shëndeti fillon në gojë: Roli kryesor i shëndetit oral në mirëqenien

Shëndeti oral nuk është vetëm vendimtar për dhëmbët e bardhë të shkëlqyeshëm dhe frymëmarrjen e freskët, por gjithashtu luan një rol qendror në mirëqenien tonë të përgjithshme. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë pse goja duhet të konsiderohet pika fillestare për një shëndet gjithëpërfshirës. Nga rëndësia e higjienës së duhur orale te ndikimi i saj në shëndetin e përgjithshëm e deri te masat parandaluese, zbuloni pse një gojë e shëndetshme është çelësi i një jete të shëndetshme. Artikulli nxjerr në pah lidhjet midis dhëmbëve dhe të gjitha strukturave të zgavrës me gojë, organeve dhe të gjithë trupit nga këndvështrimi i Ayurvedës dhe akupunkturës orale. Më pas jepen rekomandime se si mund të ndikohet dhe përmirësohet në fund shëndeti i përgjithshëm. Ka vetëm pak pacientë që kënaqen të shkojnë te dentisti; për shumë, trajtimi dentar shoqërohet me frikë dhe dhimbje dhe është thjesht një çështje shumë e pakëndshme. Çfarë mund të ofrojë Ayurveda për të ruajtur shëndetin e dhëmbëve tanë gjatë gjithë jetës dhe për të na mbrojtur nga vuajtjet dhe dhimbjet? Për të kuptuar mundësitë e Ayurvedës, është e nevojshme që së pari të fitohet një kuptim bazë i lidhjeve midis dhëmbëve dhe të gjithë organizmit. Ne jetojmë në një kulturë perëndimore që ndikohet ndjeshëm nga të menduarit analitik, pra nga hemisfera e majtë e trurit. Fuqia e madhe e shkencës sonë është aftësia për të analizuar gjithçka deri në detajet më të vogla, d.m.th. duke e ndarë atë në pjesë të veçanta dhe duke e prerë atë. Dhe kjo është gjithashtu dobësia më e madhe e shkencës. Këto pjesë individuale shihen të veçuara; veprimet që rrjedhin nga njohja e këtyre pjesëve individuale janë pak a shumë të lidhura vetëm me këto pjesë individuale, jo me tërë jetën. Trajtimi nga mjekësia moderne Një shembull është mjekësia jonë moderne. Gjatë trajnimit tim, dëgjova një profesor të mjekësisë së brendshme të thoshte: “Ne i trajtojmë sëmundjet me ilaçe dhe mund t'i përdorim ato për t'i kuruar me sukses. Megjithatë, kemi edhe efekte anësore nga mjekimi, që do të thotë se në një moment lind një sëmundje e re, të cilën e trajtojmë sërish me ilaçet tona e kështu me radhë... por nuk kemi asgjë tjetër.” Këtu mungon këndvështrimi holistik i jetës. . Sëmundjet, humbja e dhëmbëve, dhimbjet dhe vuajtjet në jetën e individëve dhe shoqërisë janë normale, por jo të natyrshme!!! Ayurveda i sheh njerëzit në tërësinë e tyre Njeriu është pjesë e gjithë universit dhe marrëdhënia e tij me kozmosin është si ajo e një qelize me të gjithë organizmin. Asgjë nuk ekziston në izolim. Stomatologjia holistike i sheh dhëmbët në një marrëdhënie reciproke me të gjithë organizmin, me çdo organ individual, me çdo qelizë individuale. Çdo ndryshim në funksionimin e një qelize apo organi ka ndikim tek dhëmbët dhe anasjelltas. Ayurveda shkon edhe më tej dhe sheh marrëdhënien e organeve dhe dhëmbëve individualë me të gjithë universin duke përdorur astrologjinë Jyotish, Vedike. Hipokrati, babai i mjekësisë perëndimore, një herë tha: “Kushdo që punon si shërues pa i kushtuar vëmendje yjeve është budalla!” Prandaj, prishja e dhëmbëve nuk mund të shihet si një ngjarje e izoluar. Një dhëmb që është i rrethuar vazhdimisht nga miliarda baktere është në thelb i pathyeshëm, por vetëm për aq kohë sa i gjithë organizmi është në ekuilibër të plotë dhe marrëdhënia me trupin kozmik është plotësisht harmonike. Duke folur me Ayurveda: për sa kohë që tre dosha Vata, Pitta, Kapha punojnë në ekuilibër, Srotas (kanalet e trupit) nuk janë të bllokuara dhe Ojas është plotësisht i pranishëm. Nga këndvështrimi i akupunkturës orale: për sa kohë që energjia në meridianët mund të rrjedhë e papenguar. Çfarë është saktësisht Ojas? Ojas: kontrollon ndërveprimin e tre doshave Vata, Pitta dhe Kapha lidh energjinë transhendente të trupit kozmik me trupin individual të qenies individuale njerëzore është thelbi më i mirë i ushqimit, d.m.th. kur të gjitha proceset tretëse dhe metabolike funksionojnë në mënyrë optimale, produkti përfundimtar është Ojas ushqen të gjitha indet dhe në këtë mënyrë të gjithë organizmin ruan shëndetin, funksionimin e rregullt, forcën imune, pastërtinë, ekuilibrin Në aspektin praktik: Kur ndihemi plotësisht mirë, jemi plot forcë dhe karizëm të mrekullueshëm, kur mendja dhe trupi ynë rrezatojnë me shëndet, lumturi, pozitivitet, ekuilibër dhe harmoni me bollëk, dhe asgjë nuk mund të na dëmtojë - atëherë kemi shumë Ojas. Ka ushqime të caktuara, të tilla si qumështi, kremi, orizi, mungdal i verdhë, gruri/shkëlhura, frutat e ëmbla, perimet, bajamet, që promovojnë Ojas, të tjera që dëmtojnë Ojas, si alkooli, mishi, peshku, qepa, hudhra, duhani. Të gjitha tiparet pozitive të karakterit, vlerat dhe virtytet dhe veçanërisht dashuria e zemrës forcojnë Ojas-in, mendimet dhe emocionet negative si zemërimi, zilia dhe pandershmëria i dobësojnë Oja-t tona. Dhëmbët dhe organet janë të lidhura Dr. Gleditsch, dentist dhe specialist i ORL, bëri një zbulim interesant gjatë qëndrimit të tij. Ai i kishte bërë një pacienti një injeksion anestezie në një dhëmb dhe më pas e dërgoi në dhomën e pritjes. Kur e la të kthehej në dhomën e mjekimit pas pak, ai tha i habitur: “Doktor, çfarë më ke bërë mua? Unë nuk e vërej më gjurin tim, mund të eci përsëri papritmas siç duhet." Dr. Gleditsch i tha pacientit se i kishte bërë vetëm një injeksion dhe se ai nuk mund ta shpjegonte atë dhe thirri profesorin e tij, i cili më pas tha thjesht: "Harrojeni këtë, njeriu është hipokondriak." Por Dr. Gleditsch nuk e la të shkojë dhe hulumtoi për dhjetë vjet. Ai zbuloi se ka pika akupunkture në çdo dhëmb përmes të cilave të gjitha organet dhe i gjithë trupi janë të lidhur energjikisht me dhëmbët. Një shembull tjetër mund të ilustrojë këto lidhje: Një pacient ka tokëzimin e parë të madh molar të poshtëm për një kurorë. Pas trajtimit, pacienti vazhdimisht përjeton dhimbje të forta të dhëmbëve. Procedura normale është që më pas të kryhet një kanal rrënjë. Nëse kjo nuk është e suksesshme, dhëmbi do të nxirret. Megjithatë, nëse praktikuesi ka njohuri për akupunkturën orale ose tre doshat, ai do ta pyesë pacientin nëse ka probleme me zorrën e trashë. Nëse pacienti më pas thotë se ka disa ditë që ka diarre, mjeku e njeh menjëherë lidhjen. Molari i parë i madh i nofullës së poshtme shtrihet në meridianin e zorrës së trashë; zorra e trashë është selia e Vata dosha. Duke trajtuar këtë meridian ose dosha, dhimbja e dhëmbit mund të zhduket dhe, në rastin më të keq, mund të shmanget humbja e dhëmbëve. Gjendja e të gjithë trupit reflektohet në dhëmbë, gjuhë, mukozë, pështymë dhe në të gjithë zgavrën e gojës. Vetëm me ndihmën e diagnozës së gjuhës, mund të shoh çdo ditë se pothuajse të gjithë njerëzit kanë probleme në zorrën e trashë - dosha Vata është e shqetësuar, një shenjë tipike e kohës sonë. Stresi, ushqimi i dobët dhe zjarri i dobësuar i tretjes, për shembull, janë faktorë që çekuilibrojnë Vatën. Funksionimi i rregullt i tre doshave dhe kështu forca e organizmit ruhet kur Ojas është plotësisht i pranishëm dhe rrjedh në trup. Atëherë një dhëmb nuk mund të sëmuret. Të gjitha masat e Ayurveda përfundimisht synojnë të kenë sa më shumë Ojas të jetë e mundur, atëherë ruhet shëndeti dhe lumturia e plotë. Për ta arritur këtë, Ayurveda ofron qasje të ndryshme. Tani kam paraqitur disa lidhje thelbësore për shëndetin holistik të dhëmbëve. Tani çfarë mund të bëni për ta ruajtur këtë? Përpiquni të përfshini qasjet e ndryshme të Ayurveda në jetën tuaj. Konsideroni fillimisht qasjen që ju tërheq më shumë. Është shumë e rëndësishme që Ayurveda të rekomandojë një ndryshim gradual dhe jo të papritur në stilin e jetës. Filloni me një ose më shumë nga rekomandimet që jap më poshtë. Në praktikën time dentare, përdoren terapi dhe materiale që përfshijnë aspektet holistike të paraqitura. Rekomandime praktike Gjëja e parë në mëngjes, pastroni gjuhën tuaj me një kruese gjuhe (shiko Videon ketu) Pastroni dhëmbët tërësisht me pluhur dhëmbësh Ayurvedic ose pastë dhëmbësh bimor. Pini një gotë ujë të ngrohtë në mëngjes Beni shpëlarjen ditore te gojës me vaj ( Gandusha) çdo ditë në mëngjes Ndiqni rregullat e të ushqyerit të Ayurveda. Pastroni dhëmbët tuaj në mënyrë profesionale të paktën dy herë në vit. Është e rëndësishme që të keni një diagnozë të rregullt profesionale të pulsit Ayurvedic Merrni tonik Ayurvedic (Rasayanas) të rekomanduar nga një mjek Ayurvedic çdo ditë, si p.sh.Amalaki. Nëse përdorni sheqer, përdorni sheqer shkëmbi Ayurvedic Shperlarja ditore e gojes me vaj Kryerja e gargarës me vaj forcon kockat e nofullës dhe zërin, zhvillon fytyrën dhe shijen maksimale të ushqimit… Dhëmbët nuk kanë karies dhe rrënjosen fort. Nuk ka dhimbje dhëmbi apo ndjeshmëri, dhëmbët mund të përtypin edhe ushqimin më të fortë. Zbatimi i saktë Vaji i susamit duhet maturuar më parë si vaji për masazhe (ngrohni ngadalë një herë në 110 gradë Celsius). Vajrat e gojës tani janë gjithashtu të disponueshëm të gatshëm për përdorim nga ofruesit klasikë të Ayurveda. Fillimisht merrni pak ujë të ngrohtë. Bëni gargarë dhe shpëlajeni për të paktën 1 minutë. Më pas bëni gargarë dhe shpëlajeni me vaj për 2 - 3 minuta. Tërhiqeni vajin fuqishëm nëpër hapësirat midis dhëmbëve tuaj. Nëse dëshironi të bëni gargarë dhe të shpëlaheni më gjatë, përdorni vaj të ri. Toksinat dhe Ama (skorjet) nga mukozat që përndryshe do të shpërndaheshin prapa përqendrohen në vaj. Nëpërmjet kesaj metode toksinat eliminohen nga i gjithë organizmi nëpërmjet mukozave - një masë detoksifikuese shumë efektive si parandalim dhe në trajtimin e pothuajse çdo sëmundjeje! Efekti anti-inflamator në mishrat e dhëmbëve nëpërmjet përdorimit të vajrave është vërtetuar nga një studim shkencor në Klinikën Dentare Kiel. Në skenarin më të mirë, ju keni një dentist që ka përfunduar trajnimin në mjekësinë Ayurveda përtej trajnimit të tij mjekësor konvencional dhe për këtë arsye mund t'ju trajtojë dhe t'ju këshillojë në mënyrë holistike. Gjitha artikujt rreth medicines se lashte Ayurveda i gjeni ketu - kliko ketu: Shneta jote është puna jote! Merre atë n’dorën tënde - këtu. I juaji Fisnik Komoni, Konsulent i të ushqyerit dhe shëndetit holistik - Ideator dhe themelues i Qendrës së Shëndetit Burimet e artikullit: Gandusha: Gesundheit beginnt im Mund | Ayurveda Journal ( ayurveda-journal.de )

Shëndeti fillon në gojë: Roli kryesor i shëndetit oral në mirëqenien
bottom of page