top of page

Shkaqet e rezistencës ndaj insulinës

Ndër problemet e shumta shëndetësore me të cilat përballet njerëzimi, obeziteti dhe diabeti mund të konsiderohen si problemet kryesore. Sidoqoftë, shumë pak njerëz janë të vetëdijshëm për shkakun themelor, përkatësisht rezistencën ndaj insulinës. Efektet e insulinës Insulina është një hormon i prodhuar nga pankreasi. Detyra e tij kryesore është të ulë nivelet e sheqerit në gjak. Nëse karbohidratet e thjeshta gëlltiten, ato ndahen në glukozë, arrijnë në gjak përmes zorrëve dhe niveli i sheqerit në gjak rritet. Karbohidratet e thjeshta (sheqeri, produktet e miellit të bardhë, etj.) I japin trupit energji të shpejtë sepse ato futen shpejt në gjak, por ato vështirë se kanë një vlerë të ngopjes. Kjo krijon majat e sheqerit në gjak që bëjnë që niveli i sheqerit në gjak të rritet ose të bjerë shpejt. Insulina lëshohet për të ulur përsëri nivelet e sheqerit në gjak. Nëse niveli i sheqerit në gjak është normalizuar, niveli i insulinës në gjak gjithashtu ulet. Përveç kësaj, insulina siguron që glukoza të absorbohet nga qelizat e trupit. Diabeti mellitus është një sëmundje metabolike që fjalë për fjalë do të thotë "rrjedhje e ëmbël e mjaltit" pasi sheqeri i tepërt ekskretohet në urinë. Ekzistojnë dy nëngrupe të diabetit të njohura si Lloji I dhe Tipi II, respektivisht. Diabeti I Diabeti i tipit I karakterizohet nga një mungesë absolute e insulinës, pasi pankreasi nuk është në gjendje të sigurojë insulinë të mjaftueshme për shkak të një defekti gjenetik. Si rezultat, glukoza e pamjaftueshme nuk mund të kalohet në qeliza dhe niveli i sheqerit në gjak mbetet në një nivel të lartë. Kjo është shumë problematike sepse qelizat nuk mund të furnizohen më me energji të mjaftueshme dhe për këtë arsye nuk janë në gjendje të bëjnë punën e tyre në një masë të mjaftueshme. Nëse ky lloj diabeti nuk trajtohet, gjaku përfundimisht bëhet tepër acid, gjë që dëmton të gjitha proceset metabolike në trup dhe çon në vdekje. Diabeti II Në diabetin e tipit II, receptorët e qelizave të insulinës, veçanërisht ato të mëlçisë, qelizave të muskujve dhe yndyrës, gradualisht humbasin aftësinë e tyre për t'iu përgjigjur insulinës - ato bëhen rezistente ndaj insulinës. Diabeti i tipit II njihet edhe si mungesë relative e insulinës. Fillimisht, pankreasi përpiqet të kompensojë rezistencën ndaj insulinës duke prodhuar sasi të mëdha të insulinës. Në fund të fundit, pankreasi mbingarkohet. Sasia e insulinës së prodhuar nuk është më e mjaftueshme për të ulur nivelin e sheqerit në gjak. Shumë diabetikë të tipit II kanë tendencë të shfaqin simptoma jo specifike të tilla si lodhje, dobësi, ndjenjë e vazhdueshme e urisë, shtim në peshë dhe gjendje shpirtërore në depresion. Prandaj, diabeti II shpesh diagnostikohet shumë vonë, pasi këto simptoma vlejnë edhe për shumë sëmundje të tjera. Një shenjë e dukshme e rezistencës ndaj insulinës është shikimi i perimetrit të barkut. Sa më e theksuar të jetë kjo, aq më e lartë është probabiliteti i rezistencës ndaj insulinës. Rezistenca ndaj insulinës njihet si para-diabet Rezistenca ndaj insulinës është e njohur edhe si para-diabet dhe është pararendëse e diabetit II. Rezistenca ndaj insulinës mund të përcaktohet, ndër të tjera, duke përcaktuar nivelin e sheqerit në gjak të agjërimit. Nëse kjo është më e lartë se 100-125 mg / dl gjak, kjo mund të jetë një tregues i rezistencës ndaj insulinës. Në para-diabetin, vlerat e sheqerit në gjak tashmë janë rritur pak dhe vlerat e insulinës janë rritur shumë. Para-diabeti zakonisht nuk ka simptoma dhe prandaj mbetet i pazbuluar për një kohë të gjatë. Format serioze të rezistencës ndaj insulinës njihen si acanthosis nigricans dhe shfaqen si njolla të errëta në bërryla, gjunjë, kyçin e këmbës, sqetull ose qafë. Shkaqet e rezistencës ndaj insulinës Shkaqet e rezistencës ndaj insulinës nuk janë kuptuar saktësisht. Tani supozohet nga komuniteti mjekësor se rezistenca ndaj insulinës rezulton nga një kombinim i disa faktorëve. Sidoqoftë, ushqimi luan një rol të madh këtu. Sasitë e mëdha të ushqimeve dhe pijeve me sheqer, si dhe ushqime shumë të përpunuara dhe për këtë arsye të varfra me lëndë ushqyese, kontribuojnë shumë në këtë formë të diabetit. Meqenëse një dietë e tillë çon në një rritje të vazhdueshme të niveleve të sheqerit në gjak, pankreasi duhet të bëjë të disponueshëm një sasi të madhe të insulinës. Nëse trupi është i ekspozuar ndaj këtyre niveleve të larta të insulinës për shumë vite, kjo në mënyrë të pashmangshme çon në zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës. Justshtë vetëm çështje kohe. Mungesa e stërvitjes çon në rezistencë ndaj insulinës Për më tepër, stili ynë jetësor kryesisht sedentar dhe mungesa e lidhur me stërvitjen përfaqësojnë një faktor tjetër rreziku për zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës. Tani ka indikacione të shumta që stërvitja e rregullt rrit ndjeshmërinë e qelizave ndaj insulinës. Hulumtimet kanë treguar se 65-70% e të gjithë njerëzve me mbipeshë të rëndë janë rezistente ndaj insulinës. Rezistenca ndaj insulinës nuk është rezultat i drejtpërdrejtë i obezitetit, por njerëzit mbipeshë ose obezë e përkeqësojnë situatën e tyre me peshën e tepërt. PCOS i lidhur me rezistencën ndaj insulinës Sindroma e Ovarit Polikistik (PCOS) gjithashtu mund të shoqërohet me rezistencën ndaj insulinës dhe shpesh me diabetin. PCOS është një çrregullim hormonal që mund të ndodhë tek gratë e moshës së lindjes së fëmijës. Shkaqet dhe masat e mundshme holistike për PCOS mund të gjenden këtu: PCOS - masa holistike Masat për të parandaluar rezistencën ndaj insulinës Shtëpia Amerikane e Pastrimit të Informacionit të Diabetit (NDIC) është e mendimit se rezistenca ndaj insulinës është ngadalësuar ose plotësisht e kthyeshme. Për ta bërë këtë, megjithatë, është e nevojshme të stërviteni rregullisht. Pacientët që nuk kanë lëvizur për një kohë të gjatë duhet patjetër të fillojnë ngadalë, me rreth 5 minuta në ditë. Një rritje në njësitë e stërvitjes deri në 45 minuta në ditë - në formën e shëtitjeve të përditshme, të shpejta do të ishte ideale. Një hap tjetër i rëndësishëm është kalimi i dietës tuaj në një dietë të ekuilibruar dhe të shëndetshme. Në vend të karbohidrateve të thjeshta si sheqeri dhe mielli i bardhë, është e këshillueshme që të konsumoni vetëm karbohidrate komplekse siç janë produktet me drithëra, fruta dhe perime, pasi këto sigurojnë një rritje më të ngadaltë dhe më të barabartë të sheqerit në gjak. Ato gjithashtu përmbajnë shumë lëndë ushqyese dhe fibra. Karbohidratet e thjeshta, të cilat çojnë në rritjen e sheqerit në gjak, dhe veçanërisht yndyrnat trans, të cilat gjenden në ushqimin e shpejtë dhe ushqimet e tjera të përpunuara, duhet të shmangen sa më shumë që të jetë e mundur. Një furnizim mjaft i lartë i mineraleve siguron që ndjeshmëria ndaj qelizave ndaj insulinës të rritet përsëri. Prandaj mund të ketë kuptim të përsosur përdorimi i një kompleksi mineral organik në formën e një shtojce dietetike me cilësi të lartë. Mënyrat e tjera të jetesës jo të shëndetshme si pirja e duhanit, konsumimi i tepërt i alkoolit, mungesa e gjumit, etj. Duhet të heqin dorë patjetër, pasi këta faktorë gjithashtu kontribuojnë shumë në rezistencën ndaj insulinës. Burimet e artikullit: Die Ursachen einer Insulinresistenz - Zentrum der Gesundheit

Shkaqet e rezistencës ndaj insulinës
bottom of page