top of page

Si çaji gjelbërt mund të rrisë kujtesën tuaj

Çaji jeshil konsiderohet një burim i të rinjve, veçanërisht në Azi, me potencial të dukshëm të pashtershëm shëndetësor. Sepse pija kombëtare japoneze nuk është e përshtatshme vetëm për parandalimin e kancerit, detoksifikimin dhe forcimin kardiovaskular. Gjithashtu stimulon formimin e qelizave të reja në tru, të cilat mund të përmirësojnë kujtesën tuaj, ta bëjnë më të lehtë mësimin e gjërave të reja dhe të parandalojnë ose ngadalësojnë demencën. Nëse nuk ju pëlqen çaji jeshil, ekstrakti i çajit jeshil mund të merret edhe në formë kapsule. Çaji jeshil stimulon formimin e qelizave të reja nervore në tru A e dini këtë? Pas një filxhan çaji jeshil, koka juaj bëhet shumë e qartë. Mund të përqendroheni më mirë dhe detyrat që kërkojnë mendje janë shumë më të lehta për tu përfunduar. Kjo nuk është për t'u habitur, sepse një nga përbërësit kryesorë aktivë në çajin jeshil - epigallocatechin gallate, i shkurtuar në EGCG - mund të stimulojë formimin e qelizave të reja nervore në tru (neurogjenezë), siç tregoi një studim tashmë në 2012 (2). Deri në vitet 1990, besohej se formimi i qelizave të reja nervore në tru ishte i pamundur tek të rriturit. Ndërkohë, megjithatë, ne e dimë se qelizat nervore mund të formohen përsëri dhe përsëri tek të rriturit - edhe në pleqëri. Pra është një aftësi e përjetshme e trurit. Njëra flet edhe për plasticitetin nervor, që do të thotë se truri dhe strukturat e tij mund të ndryshojnë, zhvillohen dhe përshtaten kur është e nevojshme, domethënë kur mësoni diçka të re, qoftë intelektuale (p.sh. një gjuhë, lojë ose teori e licencës së lundrimit) ose të një natyre fizike (p.sh. një sport i ri, një ushtrim i ri). Çaji jeshil për parandalimin dhe trajtimin e demencës Në rastin e sëmundjeve neurodegjenerative siç është demenca ose me një rënie të kujtesës, plasticiteti neuronal dhe kështu formimi i qelizave të reja nervore zvogëlohet. Nëse EGCG nga çaji jeshil stimulon formimin e qelizave të reja nervore, atëherë substanca mund të përdoret për parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve neurodegjenerative - ky është përfundimi i shkencëtarëve të ndryshëm, studimet e të cilëve i paraqesim më poshtë. EGCG e bërë nga çaji jeshil për një kujtesë të mirë Në studimin e lartpërmendur, profesori Yun Bai nga Universiteti i Tretë Mjekësor Ushtarak Kinez në Chongqing tregoi, për shembull, se EGCG e bërë nga çaji jeshil në të vërtetë mund të promovojë neurogjenezën në hipokampus. Hipokampusi është pjesa e trurit që është përgjegjëse për kujtesën dhe të mësuarit. Këtu informacioni transferohet nga kujtesa afatshkurtër në kujtesën afatgjatë, në mënyrë që ajo që keni mësuar të mos harrohet pas disa ditësh, në vend që ta mbani mend atë. Minjtë e dhënë EGCG nga çaji jeshil mësuan shumë më shpejt dhe gjithashtu kishin kujtesë më të mirë hapësinore sesa një grup krahasimi që nuk mori EGCG. Çaji jeshil i bën depozitat e Alzheimerit të padëmshme EGCG nga çaji jeshil jo vetëm që promovon formimin e qelizave të reja nervore. Substanca gjithashtu mund të bëjë depozita toksike të proteinave (pllaka), të cilat janë tipike për Alzheimer, të padëmshme - të paktën në testet laboratorike me qeliza, siç tregoi tashmë një studim i vitit 2010 (3, 4). Studiuesit e udhëhequr nga Jan Bieschke nga Qendra Max Delbrück për Mjekësinë Molekulare në Berlin zbuluan se depozitat e proteinave tipike për Alzheimer dhe Parkinson, të cilat janë aq toksike për qelizat nervore dhe çojnë në vdekjen e tyre, mund të bëhen të padëmshme nga përbërësit aktivë në çajin jeshil. Me Nëse i jepnit EGCG qelizave që ishin infektuar nga depozitat toksike dhe më pas kishin një metabolizëm të kufizuar, domethënë ishin dobësuar ndjeshëm, atëherë depozitat u shndërruan në depozita jo toksike falë EGCG, të cilat tani mund të ndahen nga qelizat pa asnjë problemeve. Ekstrakti i çajit jeshil rrit performancën e trurit Në vitin 2014, shkencëtarët e Bazelit të udhëhequr nga Profesorët Christoph Beglinger dhe Stefan Borgwardt publikuan rezultate interesante të hulumtimit në revistën e specializuar Psychopharmacology: Ata zbuluan se ekstrakti i çajit jeshil mund të përmirësojë lidhshmërinë në tru (lidhjet midis qelizave nervore) dhe kështu të përmirësojë aftësitë njohëse. Pjesëmarrësit e studimit ishin vullnetarë meshkuj të cilëve iu dha një pije e butë me ekstrakt çaji jeshil para se t'u kërkohej të zgjidhnin detyrat që sfiduan veçanërisht të ashtuquajturën kujtesë pune. Memoria e punës merr informacion, e ruan atë për një kohë të shkurtër dhe e lidh atë - nëse është e nevojshme - me informacionin ekzistues në kujtesën afatgjatë. Me ndihmën e imazheve të MRI, studiuesit ishin në gjendje të tregonin se në trurin e atyre burrave që kishin marrë ekstraktin e çajit jeshil, ishte e njohur një lidhje dukshëm më e lartë midis rajoneve individuale të trurit. Në të njëjtën kohë, burrat e çajit jeshil ishin gjithashtu në gjendje të zgjidhnin detyrat më mirë. Pra, ekstrakti i çajit jeshil mund të mbështesë kujtesën e punës. Janë pikërisht këto veti që mund të jenë të dobishme në trajtimin e dëmtimeve njohëse në sëmundjet neurodegjenerative siç është demenca - kështu përfundimi në përmbledhjen e studimit (6). Shfrytëzoni të gjithë përbërësit aktivë nga çaji jeshil! Në vitin 2017, Beglinger dhe ekipi analizuan 21 studime mbi temën e çajit jeshil dhe trurit, duke përfshirë 4 studime të kontrolluara të rastit dhe 12 studime të kryqëzuara. Në studimet e ndërlidhura, të njëjtët pjesëmarrës marrin të dy - përbërësin aktiv dhe më pas, pas një pushimi të shkurtër, përgatitjen e placebo. Analiza zbuloi se çaji jeshil mund të shkaktojë simptoma psikiatrike, të tilla si: B. mund të lehtësojë ankthin, aftësitë njohëse, të tilla. B. kujtesa ose aftësia për t'u përqendruar përmirësohet dhe funksionet e trurit, të tilla. B. mund të aktivizojë kujtesën ose kujtesën kryesore. Studiuesit theksuan se këto efekte të çajit jeshil nuk mund t'i caktohen një përbërësi aktiv specifik, por janë rezultat i disa substancave nga çaji jeshil që së bashku kanë një efekt kaq pozitiv (7). Pra, nuk do të ishte e këshillueshme që të merrni kapsula të pastra EGCG ose të pastra L-theanine. Ka më shumë kuptim të pini çaj jeshil organik ose të merrni kapsula ekstrakti të çajit jeshil me cilësi të lartë. Një analizë tjetër nga 2018 erdhi gjithashtu në rezultatin se çaji jeshil ose pluhuri i çajit jeshil mund të mbështesin dhe përmirësojnë funksionet njohëse shumë mirë në krahasim me grupin përkatës të placebo (8). Sa më shumë çaj jeshil, aq më i ulët është rreziku i Alzheimerit Një artikull rishikues tregoi gjithashtu në vitin 2019 se shumica e studimeve në dispozicion treguan një korrelacion pozitiv midis konsumit të çajit jeshil dhe shfaqjes së sëmundjeve neurodegjenerative, domethënë që Alzheimer dhe sëmundjet e ngjashme kanë më pak gjasa që sa më shumë të konsumohet çaji jeshil (5). Prandaj, nëse doni të bëni diçka të mirë për trurin tuaj, nëse doni të parandaloni sëmundjet neurodegjenerative ose nëse keni vënë re tashmë humbjet e para të kujtesës, atëherë mund të integroni çajin jeshil në programin tuaj të parandalimit ose terapisë. Nëse nuk ju pëlqen të pini çaj jeshil dhe preferoni të merrni ekstrakt çaji jeshil në formë kapsule, ju rekomandojmë kapsulat tigovit, të cilat përmbajnë të gjithë spektrin e përbërësve aktivë të çajit jeshil. Sasia e EGCG p.sh. B. Jepen 170 mg për kapsulë, që korrespondon me katër gota çaj jeshil. Me dozën ditore (3 kapsula) thithni sa më shumë përbërës aktiv që do të përmbahej në 12 gota çaj jeshil. Lexo poashtu: Çaji jeshil - Një çaj për jetën Burimet e artikullit: Wie grüner Tee Ihrem Gedächtnis auf die Sprünge hilft - Zentrum der Gesundheit (1) Brainy Beverage: Study Reveals How Green Tea Boosts Brain Cell Production to Aid Memory, ScienceDaily 2012 (2) Yanyan Wang, Maoquan Li, Xueqing Xu, Min Song, Huansheng Tao, Yun Bai. Green tea epigallocatechin-3-gallate (EGCG) promotes neural progenitor cell proliferation and sonic hedgehog pathway activation during adult hippocampal neurogenesis. Molecular Nutrition & Food Research, 2012; 56 (8): 1292 DOI: 10.1002/mnfr.201200035 (3) Bieschke J et al., EGCG remodels mature α-synuclein and amyloid-β fibrils and reduces cellular toxicity, Proceedings of the National Academy of Sciences Apr 2010, DOI: 10.1073/pnas.0910723107 (4) Ärzteblatt.de, EGCG in grünem Tee macht giftige Plaques bei Alzheimer unschädlich, Mittwoch, 21. April 2010 (5) Kakutani S, Watanabe H, Murayama N. Green Tea Intake and Risks for Dementia, Alzheimer's Disease, Mild Cognitive Impairment, and Cognitive Impairment: A Systematic Review. Nutrients . 2019;11(5):1165. Published 2019 May 24. doi:10.3390/nu11051165 (6) André Schmidt, Felix Hammann, Bettina Wölnerhanssen, Anne Christin Meyer-Gerspach, Jürgen Drewe, Christoph Beglinger, Stefan Borgwardt. Green tea extract

Si çaji gjelbërt mund të rrisë kujtesën tuaj
bottom of page