top of page

Si ndikon dieta në autizëm

Shumë faktorë të ndryshëm besohet se janë të përfshirë në zhvillimin e autizmit, duke përfshirë dietën. Sipas rezultateve shkencore, një dietë shumë specifike madje mund të ketë një efekt pozitiv në autizmin ekzistues. Çfarë diete mund të ndihmojë me autizmin? Shumë fëmijë autikë (më shumë se 80 për qind sipas një studimi) vuajnë nga probleme të tretjes si diarre, kapsllëk, dhimbje barku apo edhe refluks, kështu që ka kuptim t'i kushtojnë vëmendje dietës së tyre vetëm për këtë arsye. Por çfarë lloj diete duhet të zgjidhni nëse keni autizëm? Sëmundja Celiac dhe Autizmi: A ka një lidhje? Përsëri dhe përsëri lexohet se njerëzit autikë vuajnë nga sëmundja celiac më shpesh se njerëzit e tjerë. Sëmundja celiac është një sëmundje autoimune që shkakton inflamacion të mukozës së zorrëve pas ngrënies së glutenit (6). Me përparimin e sëmundjes, mukoza e zorrëve vazhdon të tërhiqet, përthithja e lëndëve ushqyese bëhet më e vështirë dhe nuk shfaqen vetëm probleme me tretjen me të vjella, dhimbje stomaku dhe diarre, por edhe mangësi të lëndëve ushqyese dhe humbje peshe. Pra, a mund të tregojnë problemet e shpeshta të tretjes së njerëzve autikë për sëmundjen celiac? Ndoshta një sëmundje celiac e panjohur? Nënat me sëmundje celiake kanë një rrezik më të lartë për të pasur një fëmijë autik Është interesante në këtë kontekst që familjet me sëmundje autoimune (sëmundja celiac është një sëmundje autoimune) kanë më shumë gjasa të kenë edhe autizëm, sipas një studimi. Një studim tjetër zbuloi se nënat me sëmundje celiac kanë tre herë më shumë gjasa të lindin një fëmijë autik sesa nënat pa sëmundje celiac. Arsyeja për këtë nuk dihet. Mund të ketë një lidhje gjenetike ose autizmi mund të zhvillohet kur embrioni ekspozohet ndaj antitrupave të nënës (3). Një lidhje midis autizmit dhe sëmundjes celiac nuk mund të hidhet poshtë. Sëmundja celiake nuk është më e zakonshme tek njerëzit autikë sesa tek njerëzit e tjerë Por a mund të ndodhë që një dietë pa gluten, e cila është e njohur me celiacët, jo vetëm që eliminon problemet e tretjes që janë të zakonshme në autizëm, por mund të përmirësojë edhe simptomat autike? Thjesht sepse problemet e zorrëve të celiakisë shkaktojnë autizëm në radhë të parë apo të paktën e rrisin ndjeshëm atë? Por më pas, në nëntor 2013, doli një studim që tha (4) se njerëzit autikë kishin sëmundje celiac jo më shpesh se njerëzit e tjerë, gjë që dukej se hodhi poshtë idenë se një dietë pa gluten mund të ndihmonte këtu. Pse disa njerëz autikë janë më mirë në një dietë pa gluten? Por pse prindërit vazhdojnë të raportojnë se simptomat e fëmijëve të tyre autikë përmirësohen me një dietë pa gluten ? Mund të jetë për shkak se fëmijët nuk kanë sëmundje celiake, por kanë një formë tjetër të intolerancës ndaj glutenit (e quajtur edhe ndjeshmëri ndaj glutenit), e cila natyrisht nuk ka shënuesit tipikë të sëmundjes celiac, megjithëse gluteni nuk tolerohet qartë. Kërkuesit e Nju Jorkut nga Instituti Mjekësor i Universitetit të Kolumbisë dhe Qendra e Sëmundjeve Celiac dëshironin të zbulonin se në çfarë mase fëmijët e diagnostikuar me autizëm reagojnë ndaj konsumit të glutenit të grurit. Rezultatet e studimit u publikuan në qershor 2013 në revistën online PLoS One (1). Pjesëmarrësit në studim ishin fëmijë (me dhe pa ankesa gastrointestinale) të cilët ishin diagnostikuar me autizëm sipas kritereve zyrtare, vëllezërit e motrat e tyre që nuk shfaqnin simptoma të autizmit dhe një grup kontrolli fëmijësh të shëndetshëm. Mostrat e serumit të gjakut u morën nga të katër grupet dhe u testuan për antitrupa ndaj gliadinës (një përbërës i glutenit) dhe ndaj transglutaminazës 2 (TG2). Transglutaminazat janë enzima endogjene me funksione të ndryshme në organizëm. Në sëmundjen celiac, trupi prodhon antitrupa kundër transglutaminazës 2, kështu që numri i këtyre antitrupave është një shënues i rëndësishëm për diagnostikimin e sëmundjes celiac. Nga ana tjetër, antitrupat kundër gliadinës nuk janë një shënues tipik për sëmundjen celiac. Ndjeshmëria ndaj glutenit në autizëm, por jo sëmundja celiac Krahasuar me serumin e fëmijëve të shëndetshëm, serumi i fëmijëve autikë tregoi vlera dukshëm më të larta të antitrupave IgG kundër gliadinës, ku fëmijët autikë me ankesa gastrointestinale treguan vlerat më të larta. (Lexoni këtu se si terapia e zorrëve përmirëson autizmin .) Markuesit serologjikë specifikë për sëmundjen celiac si. B. Antitrupat kundër TG2 ishin të ngjashëm në të katër grupet, kështu që nuk treguan anomali. Si rezultat, disa nga fëmijët autikë reaguan ndaj glutenit pa vuajtur nga sëmundja celiac. Mekanizmi imunologjik ishte i ndryshëm nga ai i sëmundjes celiac. Studiuesit arritën në përfundimin se duhet të bëhet fjalë për një ndjeshmëri ndaj glutenit të pavarur nga sëmundja celiac me përfshirjen e sistemit imunitar. Ndjeshmëria ndaj glutenit mund të shfaqet në simptoma shumë të ngjashme me ato të sëmundjes celiac, por gjithashtu mund të shfaqet me simptoma që nuk do t'i lidhni menjëherë me sistemin tretës. Këto përfshijnë migrenën dhe lodhjen kronike, si dhe hiperaktivitetin, çrregullimin e deficitit të vëmendjes (ADD) dhe - ndoshta edhe çrregullimet autike. Pra, a mund të kontribuojë në një farë mënyre intoleranca ndaj glutenit në autizëm ose ndryshime të tjera neurosjellëse? A mund të shkaktojë gluteni autizëm? Studimi i Nju Jorkut mund të tregojë mekanizmin e mëposhtëm të veprimit: Nëse janë të pranishëm antitrupat e gliadinës, mund të ndodhin të ashtuquajturat reaksione të kryqëzuara me struktura të caktuara brenda sistemit nervor. Në këtë rast, antitrupat jo vetëm që do të sulmonin gliadinën, por edhe strukturat e vetë trupit të sistemit nervor nëse ato janë të ngjashme me gliadinën. Ndryshe nga të gjitha pritjet, ndjeshmëria ndaj glutenit mund të shfaqet edhe me një proces autoimun (jo vetëm me sëmundjen celiac). Megjithatë, nëse zonat e trupit të sistemit nervor do të prekeshin nga një proces i tillë autoimun, kjo sigurisht që mund të çonte në një gamë të gjerë problemesh neurologjike, si neuropatitë (sëmundjet e sistemit nervor periferik me simptoma të tilla si mpirje në duar dhe këmbë, ndjesi shpimi gjilpërash, etj.), ataksi (koordinim i dëmtuar i lëvizjeve, p.sh. pamundësia për të qëndruar në këmbë, ulur etj.) konvulsione dhe ndryshime neurologjike të sjelljes - duke përfshirë maninë, skizofreninë dhe autizmin. Rrjedhimisht, shumë nga simptomat që shihen te njerëzit me autizëm mund të jenë rezultat i një reagimi imunitar ndaj ekspozimit ndaj glutenit (gruri), pavarësisht nëse janë të pranishëm apo jo shënuesit e gjakut specifikë për sëmundjen celiac. Prandaj, një dietë pa gluten mund të jetë e vlefshme! Kjo është pikërisht ajo që studiuesit konfirmojnë në një publikim të vitit 2018 (7), në të cilin ata supozojnë se ekziston një nëngrup specifik i autizmit (i quajtur nëntip) që lidhet me intolerancën ndaj glutenit. Prandaj, ata që preken nga ky nën-lloj mund të ndihmohen edhe me një dietë pa gluten. Dhe qysh në vitin 2012 u publikua një studim ( 8 ) me titull: “Ndërhyrja dietike pa gluten dhe kazeinë për kushtet e spektrit të autizmit”, ku thuhej: Shumica e studimeve të publikuara mbi këtë temë tregojnë se pas kalimit në një Dieta pa gluten dhe/ose kazeinë ndryshime të rëndësishme pozitive në simptoma. Rasti studimor: Fëmija autik i shëruar me dietë pa gluten dhe kazeinë (pa produkte qumshti) Një rast studimor i një vajze me autizëm u raportua në Journal of Child Neurology në gusht 2013 (2). Fëmija gjithashtu vuante nga epilepsia dhe mezi reagonte ndaj terapive konvencionale. Megjithatë, pasi u vendos në një dietë pa gluten dhe kazeinë, ajo shpejt tregoi një përmirësim të dukshëm në të gjitha simptomat e sëmundjes. Me fillimin e pubertetit u përsëritën krizat, të cilat nuk mund të kontrolloheshin në mënyrë të kënaqshme me mjekim. Më pas vajza vazhdoi një dietë ketogjenike, e cila vazhdoi të ishte pa gluten dhe kazeinë. Një komponent i rëndësishëm përveç perimeve të shumta ishin acidet yndyrore me zinxhir të mesëm (si p.sh. ato që gjenden te vaji i kokosit), të cilët ishin edhe burimi kryesor i yndyrës në këtë dietë – në vend të p.sh. B. gjalpë, krem ​​ose vajra bimore konvencionale. Kjo dietë tregoi përmirësime të ndjeshme në epilepsinë e tyre. Në të njëjtën kohë, mbipesha shumë e rëndë që ishte gjithashtu e pranishme u reduktua dhe aftësitë njohëse dhe të sjelljes u përmirësuan. Me kalimin e viteve, rezultati i pacientit në shkallën e vlerësimit të autizmit në fëmijëri ka rënë nga 49 në 17. Shkalla e vlerësimit të autizmit të fëmijërisë përdoret për të vlerësuar shkallën e autizmit të një fëmije, me rezultatin 30 e lart që është një çrregullim autik. Rrjedhimisht, me një vlerë prej 17 të arritur përfundimisht, asnjë simptomë autike nuk mund të vërehej në pacientin e përshkruar. Në të njëjtën kohë, IQ-ja e saj u rrit me 70 pikë. Një dietë pa gluten ia vlen të provohet për autizmin! Prandaj, shumë prindër me fëmijë autikë nuk i kushtojnë vëmendje vetëm një dietë pa gluten . Në shumicën e rasteve, dieta pa gluten mbahet pa qumësht ose të paktën pa kazeinë në të njëjtën kohë (kazeina është një nga disa proteina në qumësht). Jo gjithmonë, por në disa raste kjo dietë ka mundur të përmirësojë ndjeshëm mirëqenien e fëmijëve (5). Prandaj mund të supozohet se jo të gjithë, por të paktën disa nga fëmijët autikë mund të përfitojnë nga një lloj diete të caktuar, kështu që padyshim duket se është një ide e mirë testimi i llojeve të caktuara të dietës tek fëmijët autikë. Megjithatë, shpesh jepen paralajmërime kundër një diete pa gluten, sikur kjo të ishte kequshqyerja dhe se fëmijët e ushqyer pa gluten do të vuanin tmerrësisht. Sigurisht, një dietë pa gluten mund të dizajnohet në mënyra shumë të ndryshme (si çdo lloj diete) – domethënë e shëndetshme, por edhe shumë e pashëndetshme. Një dietë e shëndetshme pa gluten zakonisht siguron substanca më jetike sesa një dietë konvencionale që përmban gluten, në mënyrë që të mos përbëjë ndonjë rrezik. Ne te kunderten! Ne kemi raportuar tashmë në detaje për këtë temë këtu: Ushqimi pa gluten - por e drejtë! dhe këtu: Ushqimi pa gluten: qendrat e konsumatorit këshillojnë kundër - sqarojmë Meqenëse të gjitha recetat tona janë pa qumësht, ato janë automatikisht pa kazeinë, kështu që mund të provoni çdo recetë pa gluten nga studioja jonë e gatimit. Të gjitha artikujt rreth temës së Autizmit që i kemi publikuar deri më tani mund ti gjeni duke klikuar këtu! Burimet e artikullit: Autismus wurde mit einer speziellen Ernährung geheilt - Zentrum der Gesundheit (1) Lau NM, Green PHR et al., Markers of Celiac Disease and Gluten Sensitivity in Children with Autism, PloS One, Juni 2013 (2) Herbert MR, Buckley JA., Autism and dietary therapy: case report and review of the literature, Journal of Child Neurology, August 2013 (3) Atladóttir HO et al. Association of Family History of Autoimmune Diseases and Autism Spectrum Disorders. Pediatrics. 2009 Aug;124(2):687-94. (4) Ludvigsson JF et al., A Nationwide Study of the Association Between Celiac Disease and the Risk of Autistic Spectrum Disorders, JAMA Psychiatry. 2013 Nov;70(11):1224-30. (5) Piwowarczyk​ A et al. Gluten- and Casein-free Diet and Autism Spectrum Disorders in Children: A Systematic Review, European Journal of Nutrition. 2017 Jun 13. (epub ahead of print) (6) Gluten ist ein Proteinkomplex, der bevorzugt im Weizen zu finden ist, aber auch in anderen Getreidearten enthalten ist, wie z. B. in Dinkel, Gerste und Roggen. Allerdings enthält jede Getreideart ein artspezifisches Gluten, so dass es Menschen gibt, die z. B. Dinkel gut vertragen, Weizen aber nicht. (7) Rahmoune H, Boutrid N. Autism & Gluten: The Proof By Regression!. Pediatr Neurol Briefs. 2018;32:9. Published 2018 Sep 14. doi:10.15844/pedneurbriefs-32-9 (8) Whiteley, Paul & Shattock, Paul & Knivsberg, Ann-Mari & Seim, Anders & Reichelt, Karl & Todd, Lynda & Carr, Kevin & Hooper, Malcolm. (2012). Gluten- and casein-free dietary intervention for autism spectrum conditions. Frontiers in human neuroscience. 6. 344. 10.3389/fnhum.2012.00344.

Si ndikon dieta në autizëm
bottom of page