top of page

Soda e bukës mund të ndihmojë në lehtësimin e inflamacionit kronik

Një ilaç i lirë në shtëpi - sode buke e përzier në ujë - thuhet se ka një efekt pozitiv në sëmundjet autoimune si artriti dhe lehtëson inflamacionin shoqërues. Soda e bukës mund të ndihmojë me sëmundjet inflamatore Bikarbonat natriumi (sode buke) përdoret si agjent thartues në disa receta, të tilla si kifle. Sidoqoftë, soda e bukës është gjithashtu një antacid jashtëzakonisht i lirë dhe pa recetë, që do të thotë se neutralizon acidin e stomakut. Prandaj përdoret më së shumti për urthin. Soda është në dispozicion në barnatore dhe pothuajse në çdo supermarket. Studiuesit në Universitetin Augusta në Gjeorgji / SHBA ishin në gjendje të tregojnë në një studim se soda e bukës me sa duket stimulon shpretkën për të krijuar një mjedis anti-inflamator, i cili natyrisht do të ishte një bekim për sëmundjet inflamatore kronike. Rezultatet e hetimit u shfaqën në Journal of Immunology në Prill 2018. Soda krijon një mjedis anti-inflamator Nëse pini një zgjidhje sode (p.sh. ½ lugë çaji pluhur sode të përzier në një gotë ujë), kjo çon në një neutralizim të përkohshëm të acidit të stomakut. Zgjidhja e bikarbonatit të natriumit jo vetëm që prek stomakun, por padyshim edhe shpretkën - një organ i rëndësishëm i sistemit tonë imunitar - dhe dërgon mesazhin në qelizat mesoteliale të shpretkës se një reagim imunitar nuk është i nevojshëm. Qelizat mesoteliale rreshtojnë brendësinë e organeve të uritur, të tilla si stomaku ose zorrët. Por ato gjithashtu rrethojnë pjesën e jashtme të organeve në mënyrë që t'i bëjnë ato të rrëshqitshme dhe për t'i parandaluar ato të fërkohen me njëri -tjetrin. Qelizat mesoteliale mbrojnë organet edhe në mënyra të tjera. Ata kanë dalje të vogla në formë gishti, të ashtuquajturat mikrovilli, të cilat kontrollojnë mjedisin si sensorë të vegjël dhe menjëherë japin një alarm në rast të një kërcënimi dhe kështu shkaktojnë një reagim imunitar, shpjegon Dr. Paul O'Connor, fiziolog i veshkave në Universitetin Augusta dhe autor i studimit. Biseda midis sodës së bukës dhe qelizave mesoteliale të shpretkës zhvillohet me ndihmën e lajmëtarit kimik acetilkolin. Rezultati është një mjedis që pengon proceset inflamatore, raportojnë studiuesit. * Mund të gjeni sode buke të lirë këtu nën këtë lidhje. Pas dy javësh sod të bikarbonatit, një sistem tjetër imunitar Shpretka zakonisht vepron si një filtër gjaku. Ajo rendit qelizat e vjetra, të dëmtuara dhe përndryshe jofunksionale të gjakut. Qelizat imune të veçanta (makrofagët) gjithashtu ruhen në shpretkë. Për shembull, nëse pini ujë me pak sodë buke për dy javë, kjo popullatë makrofage ndryshon - dhe jo vetëm në shpretkë, por edhe në gjak dhe veshka. Nëse të ashtuquajturat makrofagë M1, të cilët nxisin inflamacionin, ishin mbizotërues deri më tani, atëherë numri i tyre u zvogëlua papritmas nga bikarbonati i natriumit, vëzhguan studiuesit në studimin e tanishëm, ndërsa numri i makrofagëve anti-inflamator M2 u rrit. Makrofagët janë veçanërisht të njohur për aftësinë e tyre për të hedhur "mbeturinat" në trup. Ata marrin mbeturinat e qelizave ose qelizat e vdekura dhe kështu mbajnë gjakun dhe organet e pastra. Ato janë gjithashtu qelizat e para imunitare që janë në vend kur ndërhyrës kanë hyrë në trup ose sistemi imunitar është thirrur për arsye të tjera. Sode buke edhe për veshkat e dobëta Në një studim mbi minjtë që vuanin nga presioni i lartë i gjakut dhe sëmundjet kronike të veshkave, kafshëve iu dha ujë me sodë buke. Një nga detyrat kryesore të veshkave është rregullimi i ekuilibrit acid-bazë dhe gjithashtu ekuilibri mineral. Nëse veshkat janë të sëmura dhe nuk mund t'i kryejnë më këto detyra, vlera e pH e gjakut mund të bjerë, domethënë bëhet acid, gjë që rrit rrezikun kardiovaskular dhe gjithashtu rrezikun e osteoporozës. Studimet klinike kishin treguar tashmë se marrja ditore e sodës së bukës jo vetëm që mund të zvogëlojë aciditetin e shkaktuar nga veshkat, por gjithashtu mund të ngadalësojë vetë sëmundjen e veshkave, kështu që soda e bukës tani përdoret në terapinë e pacientëve me sëmundje të veshkave. Ngadalësimi i insuficiencës renale nga bikarbonati i natriumit është gjithashtu për shkak të ndikimit në sistemin imunitar (rënia M1, M2 bëhen makrofagët mbizotërues). * Një manual sode për shumë përdorime të sodës në jetën e përditshme mund ta gjeni këtu në këtë lidhje. Fushat e mundshme të aplikimit për sodën e bukës: sëmundjet autoimune Nëse u jepni ujë sode studentëve të shëndetshëm, mund të shihni të njëjtin efekt. Shpërndarja e makrofagëve vazhdonte të ndryshonte në mënyrë që ato anti-inflamatore papritmas të shumoheshin dhe të mbizotëronin. Kishte gjithashtu një ndryshim në qelizat e tjera imune, p.sh. B. në qelizat T rregulluese, të cilat gjithashtu u shumëzuan nën ndikimin e bikarbonatit të natriumit. Qelizat T rregulluese shtypin proceset autoimune. Kështu ata mbajnë sistemin imunitar nga sulmet në indet e trupit, gjë që përndryshe mund të çojë në sëmundje autoimune. Ky efekt mund të vërehet te personat e testuar te njerëzit për të paktën katër orë pas pirjes së ujit të gazuar. Pra, soda e bukës në thelb nuk lufton asgjë dhe nuk shton asgjë, por vetëm i siguron trupit një impuls anti-inflamator, i cili nga ana tjetër ndihmon në rregullimin dhe harmonizimin e sistemit imunitar. Trupi po largohet nga gjendja e dëmshme inflamatore, kështu që soda e bukës mund të jetë një mënyrë vërtet e sigurt (në kuptimin e efekteve të ulëta anësore) për të trajtuar sëmundjet inflamatore, thotë Dr. O'Connor. Doza e sodës së bukës për qëllime anti-inflamatore Nëse dëshironi të përdorni sode buke në mënyrë terapeutike, në përgjithësi pini një gotë ujë (të paktën 120 ml) me rreth ½ lugë çaji sodë buke tri herë në ditë - mundësisht jashtë vakteve nëse nuk vuani nga urthi i rëndë. Sepse një neutralizim i acidit gastrik duhet të shmanget para dhe gjatë ngrënies, si acidi gastrik, ndër të tjera. është përgjegjës për tretjen e duhur. Soda prandaj merret një orë para ose dy orë pas një vakt, p.sh. B. një orë para mëngjesit, një orë para drekës dhe dy orë pas një darke të lehtë dhe të hershme. Përdorime të mëtejshme të sodës së bukës - qoftë në shtëpi apo në kabinetin e ilaçeve - mund të gjenden këtu: Mjetet juridike shtëpiake sode buke. Përveç kësaj, soda e bukës është një ilaç i mirë në shtëpi për pikat e zeza dhe një përbërës i rëndësishëm në banjot alkaline. * Librat ndihmës për shumë përdorime të tjera të sodës së bukës përfshijnë dy në vijim: Shëndeti holistik me bikarbonat natriumi: një substancë natyrale si ilaç nga Dr. Natalie Lauer Sode në familjen e Kathrin Schaffreither Burimet e artikullit: Natron kann gegen chronische Entzündungen helfen - Zentrum der Gesundheit Sarah C. Ray, Paul M. OConnor, Oral NaHCO3 Activates a Splenic Anti-Inflammatory Pathway: Evidence That Cholinergic Signals Are Transmitted via Mesothelial Cells. The Journal of Immunology, 2018 Medical College of Georgia at Augusta University, Drinking baking soda could be an inexpensive, safe way to combat autoimmune disease: A daily dose of baking soda may help reduce the destructive inflammation of autoimmune diseases like rheumatoid arthritis, scientists say, ScienceDaily, 25. April 2018

Soda e bukës mund të ndihmojë në lehtësimin e inflamacionit kronik
bottom of page