top of page

Temperatura: Lëreni trupin ta kryej punen e vet!

Paracetamol, Ibuprofen etj. jane kete medikamentet qe perdoren si tek femijet ashtut edhe tek te rriturit ne rastin e temperatures! Thuhet qe keta ules te temepratures shpetojin jete! Mirpo mjeket britanik tregojne qe kjo eshte nje shaka dhe keshillojne perdorimin e terapise bimore. Njerezit dhe peshqit jane ne nje aspekt shume te ngjashem - me shume se sa mendohej. Te dyja keto specie (pra njerezit dhe peshqit) perdorin temperaturen per ta mbrojtur organizmin e tyra nga infekcionet. Mirpo per dallim nga njerezit, peshqit nuk perdorin medikamente kunder temperatures se larte te trupit - as paracetamol apo ndonje gje tjeter. Ata erdorin forcen biokimike te evulucionit - makinen e temperatures. Mjeku britanik Blatteis thekson se temperatura e larte e trupit me shume i ndihmon njeriut se sa e demton ate. Eshte prej shume kohesh e njohur qe temperatura e larte aktivizon qelizat e sistemit tone imunitar (Limfocitet). Mirpo deri me tash - ta perdoresh temperaturen e trupit tend deri ne 40°C si nje terapi sheruese - dukej dicka jo e zakonte (sidomos per infektet kërcënuese për jetën). Mirpo pikerisht kjo do te duhej ndryshuar tash. Mikrobiologu Garth Dixon nga University College London kishte studjuar temperaturen e larte njerezore me rastin e sëmundjeshkaktuesit Neisseria meningitidis B (ne laborator). Tek provat e gjakut qe kishin qendruar ne temperaturat prej 40°C numri i baktereve - ishte ulur per 90% - ne krahasim me provat e gjakut qe kishin qendruar ne temperatura normale. Rezultatet ishin aq mbresëlënëse sa qe revista e mirenjohur “Peer Reviewed British Medical Journal” publikoi studimin e mikrobiologut Garth Dixon. Prandaj Garth Dixon kerkon gjithmone qe pacientet - ne fazen fillestare te infekcionit - do te duhej tju ekspozohen temperaturave të larta per te shkatërruar ne menyre natyrale numrin e larte te baktereve ne trup. Vetem nje muaj pas studimit te Garth Dixon, “Peer Reviewed British Medical Journal” publikoi studimin e pare te nje klinike te zakonshme, e cila kishte vezhguar fenomenin e temperatures ne praktike. Aty mjeku Gavin Barlow kishte vezhguar mbi 400 te dhena te pacienteve ne spitalin “Hull and East Yorkshire Hospital NHS” te cilin vuanin nga pezmatimi i mushkerive: Rezulatet flasin vete. Tek pacientet tek te cilet temperatura e trupit ishte mbajtur nen 36°C, brenda 30 ditesh kishin vdekur mbi 30 % e paciente. Kurse tek grupi i cili kishte temperatura te larta trupore ishin mbijetuar mbi 82 % te pacienteve. Mirpo sensacioni erdhi tek temperatura 40°C: Ne kete grup kishin mbijetuar te gjithe pacientet me pezmatim te mushkerive! Ne vitin 2005 mjeket amerikan ne Universitetin e Miamit donin te vertetonin nese pacientet me medikamente per uljen e temperatures ishin me mire te trajtuar. Per kete ata ndan 82 paciente te repartit intensiv ne dy grupe, prej te cileve gjysma u trajtua pa medikamente per uljen e temperatures dhe gjysma tjeter me medikamente per uljen e temperatures. Udhëheqësi i studimit Carl Schulman tregon qe ne grupin e pacienteve me terapi standarte - pra me medikamente per uljen e temperatures kishte 7 raste vdekje, perderisa ne grupin tjeter pa medikamente per uljen e temperatures vetem nje. Vendet si Britania e madhe kane reaguar - te pakten sa i perket trajtimit te femijeve - dhe kane korrigjuar rekomandimet e tyre sa i perket temperatures. Universiteti me i vjeter privat ne Gjermani “Witten/Herdecke” thekson: “Edhe pse shume prinder kane pase pervoja te mira ne trajtimin e femijeve te tyre me mjete per uljen e temperatures, prap se prap nuk ka studime që tregojnë qartë efikasitetin”. Burimi i artikullit: Artikull nga DocCheck News- nga Vlad Georgescu, 08.09.2010

Temperatura: Lëreni trupin ta kryej punen e vet!
bottom of page