top of page

Terapia ushqyese për depresionin

Studimi i parë i rastësishëm dhe i kontrolluar në botë i njerëzve tregon se një ndryshim në dietë mund të përdoret për të trajtuar depresionin. Studiuesit në Universitetin Deakin në Australi zbuluan se përmirësimi i cilësisë ushqyese mund të lehtësojë, dhe nganjëherë edhe të kurojë, depresionin - dhe jo vetëm në raste të lehta. Në të njëjtën kohë, me terapinë e duhur ushqyese, ju mund të parandaloni sëmundje të tjera që shpesh shoqërohen me depresion: mbipesha, diabeti tip 2 dhe problemet kardiovaskulare. Depresioni: Terapia Ushqyese ndihmon Çrregullimet mendore janë një nga shkaqet më të zakonshme të paaftësisë për të punuar në të gjithë botën, me depresionin që përbën pjesën më të madhe të këtij grupi ankesash ", tha profesor Felice Jacka, President i Shoqërisë Ndërkombëtare për Kërkime të Psikiatrisë Nutritane. sipas Jacka. Vetëm rreth gjysma e të gjithë të prekurve mund të ndihmohen me ilaçet aktuale dhe terapitë psikologjike në dispozicion. Nevojiten urgjentisht mundësi të mëtejshme terapie në mënyrë që të jeni në gjendje të ofroni mbështetje për të gjithë pacientët. Një ndryshim në dietë mund të jetë një pjesë e rëndësishme e terapive të reja - siç tregoi studimi ynë aktual ", Terapia ushqimore gjithashtu përmirëson sëmundjet shoqëruese të lidhura me depresionin Kreu i Qendrës së Ushqimit dhe Gjendjes në Universitetin Deakin më tej shpjegon: "Meqenëse depresioni mund të rrisë gjithashtu rrezikun e mbipeshes, diabetit tip 2 dhe sëmundjeve kardiovaskulare - dhe anasjelltas këto ankesa shkojnë dorë për dore me një rrezik në rritje të depresionit, është më e rëndësishme të përqendrohesh te ushqyerja kur je në depresion Terapia ushqyese mund të jo vetëm që përmirësojnë vetë depresionin, por natyrisht edhe masivisht simptomat e tjera të përmendura ". Dieta jo e shëndetshme rrit rrezikun e depresionit Ne kemi njohur për ca kohë që ekziston një korrelacion i qartë midis dietës së një personi dhe rrezikut të tij të depresionit, "thotë Jacka." Kjo është e vërtetë pavarësisht nga faktorë të tjerë të tillë si kombësia, kultura ose mosha. Një dietë e shëndetshme zvogëlon ndjeshëm rrezikun e shfaqjes së depresionit, ndërsa një dietë jo e shëndetshme rrit rrezikun ”. Sidoqoftë, studimi ynë është studimi i parë i rastësishëm dhe i kontrolluar që testoi në mënyrë specifike tek njerëzit se si dhe nëse terapia ushqyese mund të trajtojë patjetër depresionin e rëndësishëm klinikisht ". Ushqimi i shëndetshëm për depresionin: përmirësim pas vetëm tre muajsh Në studimin tre-mujor nga Universiteti Deakin, të rriturit pjesëmarrës (të gjithë vuanin nga depresioni i madh) u ndanë në dy grupe. Njëri grup mori pjesë në terapi grupore, e cila - siç e dimë - është gjithashtu e dobishme për depresionin, grupi tjetër mori terapi ushqyese dhe u shoqërua nga një nutricionist. Grupi i të ushqyerit mori të gjithë informacionin dhe ndihmën e nevojshme për të përmirësuar dietën e tyre. Terapia ushqyese ishte e tillë që - si mund të ishte ndryshe - më shumë fruta dhe perime, më shumë drithëra, më shumë bishtajore, më shumë peshk dhe gjithashtu më shumë arra ishin ngrënë. Konsumi i mishit u reduktua në mish të ligët. Vaji i ullirit duhet të përdoret si vaj. Mishi i përpunuar dhe produktet e suxhukut, mielli dhe produktet e bëra prej tyre, ushqimet e skuqura, pijet joalkoolike, ëmbëlsirat dhe ushqimi i shpejtë në të gjitha format u anulluan. Ne tashmë kemi shpjeguar se kjo e fundit në veçanti mund të kontribuojë në depresion: ushqimi i shpejtë dhe depresioni. Rezultatet e studimit u botuan në revistën ndërkombëtare BMC Medicine në fund të janarit 2017 dhe treguan se pjesëmarrësit në grupin e të ushqyerit përjetuan një përmirësim më të dukshëm në simptomat e tyre sesa grupi tjetër që kishte qëndruar në dietë të zakonshme. Terapia ushqyese për depresionin: Një e treta e pacientëve të kuruar! Po, një e treta nga grupi i të ushqyerit madje konsiderohej e kuruar pas tre muajve, ndërsa ishte vetëm 8 përqind në grupin e dytë. Ata që i përmbaheshin planit të ri të ushqimit veçanërisht përfitonin vazhdimisht mbi të gjitha nga terapia ushqyese dhe për këtë arsye ishin më të aftë për të lehtësuar simptomat e tyre depresive. Faktorë të tjerë përgjegjës për përmirësimin, të tilla si aktivitetet sportive ose humbja e peshës, mund të përjashtohen si shkaku i këtij rezultati të jashtëzakonshëm. Në terapinë e depresionit, pra, dieta e pacientit duhet të jetë gjithmonë një përbërës i rëndësishëm. Prandaj do të ishte e dëshirueshme që pacientët në depresion të ishin në gjendje të përfitonin nga këshillat gjithëpërfshirëse ushqyese në të ardhmen - mundësisht para se të përshkruhet mjekimi. Studimi ynë konfirmon studimet e mëparshme të popullsisë dhe kafshëve, të gjitha këto kishin treguar se ushqimi i duhur ishte një faktor kryesor në shëndetin mendor. " Burimi i artikullit: "Ernährungstherapie bei Depressionen" - Zentrum der Gesundheit

Terapia ushqyese për depresionin
bottom of page