top of page

Trajtoni zorrët, përmirësoni autizmin

Prej kohësh dihet se ekziston i ashtuquajturi bosht zorrë-tru, që do të thotë se zorra është e lidhur ngushtë me trurin dhe mund të ndikojë në të. Në disa raste, shëndeti i dobët i zorrëve mund të ndikojë gjithashtu në tru. Studiuesit supozojnë se edhe zorra është e përfshirë në autizëm. Nëse do të mund të shërohej zorrët dhe flora e zorrëve me një dietë të caktuar, me probiotikë dhe prebiotikë apo edhe me ilaçe, atëherë simptomat autike mund të përmirësoheshin. Trajtimi i autizmit përmes zorrëve Deri më sot, autizmi konsiderohet i pashërueshëm. Terapia përfshin masa të ndryshme rehabilitimi, psikoterapi, trajnime për aftësitë sociale, trajnime përqendrimi dhe shumë forma të tjera terapie. Droga përdoret edhe në disa raste, p.sh. B. neuroleptikët ose benzodiazepinat për të reduktuar gjendjet e tensionit. Dr Qinrui Li nga Universiteti i Pekinit në Kinë dyshon se autizmi mund të trajtohet thjesht duke ndryshuar dietën e dikujt. Ai dhe ekipi i tij analizuan mbi 150 studime të botuara që nga vitet 1960 që lidhin autizmin me mikrobiotën e zorrëve. Gjithçka tregon se simptomat autike mund të trajtohen nëse rehabilitohet vetëm flora e trazuar e zorrëve tek personat autikë. Në qershor 2017, u botua studimi i tij (një artikull rishikues në revistën Frontiers in Cellular Neuroscience, në të cilin Dr. Li dhe ekipi i tij përpiluan dhe vlerësuan të gjitha njohuritë shkencore mbi temën e "shëndetit të zorrëve dhe autizmit" prej gjashtë dekadash. Rezultatet janë aq pozitive sa ekipi i Dr Li tani po bën thirrje për studime në shkallë të gjerë për të treguar se si ndryshimi i florës së zorrëve mund të përmirësojë simptomat tipike të autizmit. Numri i personave autikë po rritet vazhdimisht”, thotë doktor Li. “Problemi kërkon shumë kohë, i mundimshëm dhe shpeshherë i kushtueshëm për familjet e të prekurve. Shumë e zakonshme tek njerëzit autikë: ankesa gastrointestinale Duke qenë se shumë persona autikë vuajnë nga çrregullime të zorrëve, në disa raste lidhja është e dukshme. Diarreja, kapsllëku ose fryrja janë simptoma shumë të zakonshme të autizmit. Shkaku i ankesave gastrointestinale është zakonisht një çrregullim i florës së zorrëve, që do të thotë se ka pasur një çekuilibër midis shtameve bakteriale të dobishme dhe të dëmshme. Shumë nga Dr. Studimet e Li konfirmojnë ekzistencën e boshtit zorrë-tru dhe faktin se edhe problemet e zorrëve në dukje të padëmshme te disa njerëz - në varësi të disponimit të tyre - mund të kenë pasoja serioze afatgjata dhe të ndikojnë negativisht në tru. Ne kemi raportuar tashmë këtu për pasojat mendore të çrregullimeve të zorrëve: Flora e zorrëve kontrollon shëndetin mendor - tek foshnjat dhe të rriturit Sindroma e zorrëve rrjedhese (Leaky Gut Syndrom) në autizëm Nëse flora e zorrëve në zorrë del nga ekuilibri i saj i shëndetshëm dhe bakteret e dëmshme marrin përparësinë, atëherë këto formojnë p.sh. produkte toksike të mbetjeve metabolike. Këto tani mund të dëmtojnë mukozën e zorrëve dhe ta bëjnë atë të depërtueshme. Zhvillohet e ashtuquajtura sindroma e zorrëve që rrjedh. Nëpërmjet mukozës së zorrëve që rrjedh, toksinat bakteriale, produktet e mbeturinave metabolike dhe ushqimi i tretur jo plotësisht tani mund të hyjnë në gjak dhe ndonjëherë edhe në tru. Tek fëmijët e vegjël nën moshën tre vjeç, truri është në mes të fazës më të fortë të zhvillimit. Nëse toksinat e përmendura mbërrijnë në tru gjatë kësaj faze, kjo mund të ketë një ndikim të qëndrueshëm në zhvillimin e trurit dhe të çojë në çrregullime autike. Faktorët që dëmtojnë zorrët janë faktorë rreziku për autizëm Autizmi ka shumë të ngjarë të jetë rezultat i një kombinimi të faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë”, shpjegon doktor Li për sa kohë ushqehet foshnja me gji. Të gjithë këta faktorë mund të ndikojnë në florën e zorrëve dhe për këtë arsye janë edhe ndër faktorët e rrezikut për autizëm”. Në diskutim janë edhe disa ilaçe kundër dhimbjeve, ilaçe kundër astmës dhe antidepresivë, të cilët – të marra gjatë shtatzënisë – thuhet se rrisin rrezikun e autizmit. Ne kemi raportuar tashmë për këtë këtu: Autizmi i shkaktuar nga ilaqet kundër depresionit në shtatzëni Rreziku i autizmit nga paracetamoli në shtatzëni Rreziku i autizmit: ilaçet e astmës gjatë shtatzënisë Simptomat autike përmirësohen pas rehabilitimit të florës së zorrëve Mendimi tjetër i Dr. Li tha: Nëse kjo tezë është e saktë, atëherë simptomat autike duhet të përmirësohen nëse zorrët trajtohen. Studiuesit më pas zbuluan se ky është me të vërtetë rasti. Simptomat autike u përmirësuan pasi flora e zorrëve u rivendos në një gjendje të shëndetshme. Ndërhyrjet për pastrimin e mikroflorës së zorrëve janë treguar të jenë jashtëzakonisht efektive," vazhdon Dr. Li. "Në rishikimin tonë, ne zbuluam se çfarëdo ndërhyrje që ishte e dobishme për zorrët ishte gjithashtu e dobishme për autizmin, pavarësisht nëse ishte marrja e probiotikëve ose prebiotikëve, pavarësisht nëse ishte një transplant jashtëqitjeje, ose një dietë e veçantë (p.sh., një dietë pa gluten dhe/ose pa kazeinë). Përmirësimi i simptomave autike u reflektua në gjëra të tilla si rritja e aftësive sociale, reduktimi i sjelljes stereotipike dhe përmirësimi i aftësive të komunikimit - dhe kështu në ndryshimet që nënkuptojnë përparim të madh për cilësinë e jetës së të prekurve dhe familjeve të tyre. Në një transplant të jashtëqitjes, jashtëqitja nga një person i shëndetshëm transferohet në zorrët e një personi të sëmurë. Tetëmbëdhjetë fëmijë autikë morën pjesë në një studim përkatës nga Universiteti Shtetëror i Ohajos, i cili u botua në revistën Microbiome në janar 2017. Ata gjithashtu vuanin nga probleme masive gastrointestinale. Pas transplantimit, prindërit raportuan ndryshime pozitive – jo vetëm për sa i përket problemeve me tretjen, por edhe për sa i përket simptomave autike. Këto ndryshime zgjatën për të paktën 8 javë. Substancat vitale dhe antioksidantët në autizëm Mesazhi i këtij studimi është shumë pozitiv, pasi mund të përfaqësojë një përparim në terapinë e autizmit. Tani kërkohen studime klinike për të thelluar dhe konfirmuar më tej gjetjet e reja dhe për të avancuar kërkimet përkatëse. Në të kaluarën, studimet kanë treguar gjithashtu se fëmijët autikë mund të përjetojnë një përmirësim të simptomave të tyre me ndihmën e substancave jetike dhe antioksidantëve natyralë: Vitamina D përmirëson simptomat e autizmit Sulforafani për autizmin Fëmijët autikë: acidi folik ndihmon Raport i përvojës: Autizmi u kurua me një dietë të veçantë Të gjitha artikujt rreth temës së Autizmit që i kemi publikuar deri më tani mund ti gjeni duke klikuar këtu! Burimet e artikullit: Autismus bessern durch eine Ernährungsumstellung (zentrum-der-gesundheit.de) - Zentrum der Gesundheit Qinrui Li, Ying Han, Angel Belle C. Dy, Randi J. Hagerman., The Gut Microbiota and Autism Spectrum Disorders., Frontiers in Cellular Neuroscience , 2017, (Die Darmflora und Autismusspektrumstörungen) Frontiers. "Treating autism by targeting the gut." ScienceDaily, 19. Juni 2017, (Autismus über den Darm behandeln) Ohio State University. "Autism symptoms improve after fecal transplant, small study finds: Parents report fewer behavioral and gastrointestinal problems; gut microbiome changes." ScienceDaily, 23. Januar 2017, (Autistische Symptome bessern sich nach Stuhltransplantation, so eine kleine Studie: Eltern berichten weniger Verhaltenstörungen und Verdauungsbeschwerden; die Darmflora ändert sich)

Trajtoni zorrët, përmirësoni autizmin
bottom of page