top of page

Ulni kolesterolin në mënyrë natyrale

Nëse niveli juaj i kolesterolit është i lartë, mjekëve u pëlqen të përshkruajnë barna për uljen e kolesterolit. Megjithatë, statinat famëkeqe janë të njohura për efektet e tyre anësore. Dobësia e muskujve, sëmundjet e syve dhe dëmtimi i mëlçisë janë vetëm një përzgjedhje e vogël e efekteve anësore tipike të statinave. Në të njëjtën kohë, ne e dimë se statinat shpesh nuk kanë as efektin e dëshiruar. Megjithatë, në shumicën dërrmuese të rasteve, kolesteroli mund të ulet në mënyrë krejtësisht natyrale. Ulni kolesterolin në mënyrë natyrale Pothuajse gjysma e të gjithë të rriturve gjermanë kanë probleme me kolesterolin. Vlerat janë shumë të larta. Ju nuk ndjeni një nivel të lartë të kolesterolit. Megjithatë, konsiderohet si një faktor i rëndësishëm rreziku për sëmundjet kardiovaskulare. Nuk është çudi që në mesin e dhjetë medikamenteve të para (zakonisht në mesin e pesë të parëve) të barnave të përshkruara më shpesh janë ilaçet për uljen e kolesterolit (që ra fjala, tani u përshkruhen edhe fëmijëve, pasi as më të vegjlit nuk kursehen nga lipidet e gjakut. çrregullime). Thuhet se kolesteroli depozitohet në muret e enëve të gjakut, duke çuar në shtrëngim atje dhe duke bërë kështu më shumë gjasa për trombozë dhe emboli, me fjalë të tjera: mund të ndodhin sulme në zemër dhe goditje në tru. Megjithatë, kolesteroli i lartë mund të ulet shumë mirë edhe me masa natyrale, siç e shpjegojmë më poshtë. Kolesteroli: Çka janë nivelet e LDL ose HDL? Një nivel i lartë i kolesterolit LDL në veçanti konsiderohet një faktor rreziku për problemet e ardhshme kardiovaskulare. Nëse kjo është e vërtetë apo jo nuk është sqaruar, sepse edhe bota shkencore është larg të qenit unanim në këtë pikë. Ka studime që tregojnë se rreziku i zhvillimit të problemeve kardiovaskulare rritet me një nivel të ngritur të kolesterolit, si dhe studime që nuk tregojnë një lidhje të tillë. Megjithëse disa mjekë tani priren të përshkruajnë statina vetëm për ata që janë në rrezik - ata që tashmë kanë sëmundje kardiovaskulare ose ata me një histori familjare të sulmeve në zemër - shumica e mjekëve rekomandojnë në mënyrë rutinore ilaçe për pothuajse çdo pacient me kolesterol të lartë. Megjithatë, është gjithashtu e paqartë nëse medikamentet për uljen e kolesterolit mund të ndihmojnë vërtet dhe parandalojnë sulmet në zemër. Disa studime që tregojnë sukses shumë të mirë përsa i përket parandalimit të sulmit në zemër janë kryer në emër të prodhuesve të statinave, kështu që rezultatet pozitive nuk janë domosdoshmërisht befasuese. Ilaçet për uljen e kolesterolit ndihmojnë vetëm çdo pacient të 5-të Në përgjithësi, reduktimi i kolesterolit me ilaçe çon në nivelin e dëshiruar të kolesterolit të ulët në vetëm një në pesë pacientë. Për këtë arsye, njerëzit tani janë të prirur të japin dy ilaçe në të njëjtën kohë (një statinë dhe ezetimibe). Sepse ky kombinim kishte arritur rezultate të mira në një studim të financuar nga Merck (prodhuesi i statinave) nga 2015 (1) (2) (3) (4). Megjithatë, "e mira" këtu i referohet vetëm uljes së niveleve të kolesterolit. Sepse në grupin që mori të dy barnat, dukshëm më shumë pacientë zhvilluan kancer (5) (8). Megjithatë, vetëm statinat thuhet se zvogëlojnë rrezikun e kancerit, veçanërisht rrezikun e kancerit të zorrës së trashë, kështu u tha për një kohë të gjatë. Më pas u zbulua se nuk ishin statinat ato që ulnin rrezikun e kancerit të zorrës së trashë, por ishin vetë kolesteroli i lartë. Sa më i lartë të jetë niveli i kolesterolit total, aq më i ulët është rreziku i kancerit të zorrës së trashë, sipas studiuesve të Universitetit të Pensilvanisë në prill 2017 në një studim të botuar në PLOS Medicine (16) (19). Kolesterol i mirë, por jo aq i mirë sa mendohet Nuk është më as e sigurt nëse kolesteroli HDL, i cili shpesh quhet kolesterol "i mirë", është në të vërtetë aq i mirë. Kjo ndodh sepse studime të ndryshme kanë treguar se nivelet e ulëta dhe të larta të HDL janë të lidhura me vdekjen e parakohshme kardiake (10) (11) (12) (13) (14). Pra, nuk mund të ulesh dhe të relaksohesh nëse vetëm vlera e HDL-së është e lartë, pasi është shumë më e rëndësishme të kesh të gjitha vlerat e një personi dhe këtu në veçanti vlerën e LDL-së dhe nivelin e nivelit të triglicerideve. Nëse këto dy janë të larta, atëherë edhe një vlerë e mirë HDL nuk mund të ndihmojë më. Prandaj, raporti LDL-HDL (koeficienti LDL/HDL) tani po merret parasysh gjithnjë e më shpesh. Kjo duhet të jetë më pak se 3. Ulja e niveleve të kolesterolit të keq LDL dhe triglicerideve është pra shumë më e rëndësishme sesa arritja e HDL të lartë (7) (9).
Çfarë ka nevojë për një sistem të shëndetshëm kardiovaskular Siç e patë më lart, ka një mosmarrëveshje të madhe në botën e kolesterolit, kështu që do të ishte shumë më mirë ta shikonim çështjen nga një këndvështrim pak më ndryshe për një ndryshim. Në fund të fundit, qëllimi nuk është në fakt një nivel i ulët i kolesterolit, por një sistem i shëndetshëm kardiovaskular ( 15 )! Një sistem i shëndetshëm kardiovaskular karakterizohet nga shumë më tepër sesa vetëm vlerat e kolesterolit që përshtaten në rrjetin e mjekësisë konvencionale. Duhet një sistem i shëndetshëm kardiovaskular enë gjaku të shëndetshme, të pastra dhe elastike që nuk kanë inflamacion një nivel i lartë endogjen antioksidant, i cili mbron enët e gjakut nga inflamacioni një gjak i pastër dhe me rrjedhje të shpejtë, i cili parandalon depozitimin në muret e enëve të gjakut një presion të shëndetshëm të gjakut një nivel i shëndetshëm i sheqerit në gjak, pasi sheqeri i lartë në gjak sulmon enët e gjakut furnizim i mirë me substanca jetike, pasi mungesa e vitaminës (vitamina B6, vitamina B12 dhe acidi folik) mund të çojë në nivele të larta të homocisteinës, të cilat nga ana tjetër konsiderohen si një faktor rreziku për ngjarjet kardiovaskulare. një nivel i shëndetshëm i yndyrës në gjak (trigliceride) dhe sigurisht GJITHASHTU një nivel kolesteroli të shëndetshëm – jo shumë i lartë, jo shumë i ulët. Shumë pak njerëz vuajnë vetëm nga kolesteroli i lartë. Presioni i lartë i gjakut zakonisht është i përfshirë. Po kështu, një çrregullim i sheqerit në gjak dhe nivele të larta të yndyrës në gjak. Nivelet e inflamacionit janë ngritur ndërsa dieta është e ulët në vitamina dhe antioksidantë. Në të njëjtën kohë, ata shpesh janë mbipeshë. Çfarë po bën doktori tani? Sigurisht, tani ai nuk po përshkruan vetëm statina për të ulur kolesterolin. Ai gjithashtu përshkruan barna për uljen e presionit të gjakut, hollues gjaku, ilaçe për nivelet e larta të yndyrës në gjak dhe tableta që kontrollojnë sheqerin në gjak. Megjithatë, siç dihet, barnat nuk japin vetëm efektet e dëshiruara, por edhe shumë efekte anësore. Pra, lind pyetja: Pse duhet ta bëni këtë? Sidomos pasi ka mënyra dhe zgjidhje krejtësisht të ndryshme. Mënyra dhe zgjidhje që nuk synojnë vetëm vlerat individuale, por kanë në sy shëndetin e përgjithshëm të personit (17). Si funksionojnë masat holistike për të ulur kolesterolin Gjëja e mrekullueshme e qasjes holistike është se ajo kurrë nuk përmirëson vetëm një simptomë të vetme, por ka një efekt në të gjithë trupin dhe kështu ndihmon të gjithë trupin të rifitojë ekuilibrin e tij - dhe pa ilaçe me shumë efekte anësore. Prandaj, masat tona të mëposhtme mund (në shumicën e rasteve) të ulin kolesterolin. Por në të njëjtën kohë ato kanë efekte të tjera: Ato rregullojnë presionin e gjakut përmirëson shëndetin e enëve të gjakut, rregullon nivelin e sheqerit në gjak, përshpejtimin e qarkullimit të gjakut, optimizimi i cilësisë së gjakut, ndihmojnë me mbipeshën për një humbje të qëndrueshme në peshë dhe siguroni mjaftueshëm vitamina, minerale dhe antioksidantë. Rezultati është një sistem i shëndetshëm kardiovaskular me një rrezik të ulët të sulmit në zemër dhe goditjes në tru, nëse ka. Nëse kolesteroli tashmë i ulur solli këtë rezultat mund të mbetet një pyetje e hapur. Ka shumë më tepër gjasa që të ketë efekte të tjera, si p.sh B. reduktimin e stresit oksidativ dhe frenimin e inflamacionit, të cilat më pas sigurojnë përfundimisht që metabolizmi i yndyrës mund të rregullohet përsëri. Ky rivendosje e vetë-rregullimit të trupit nuk mund të bëhet me ilaçe për uljen e kolesterolit, me tableta të presionit të gjakut dhe hollues gjaku. Përkundrazi, droga manipulon trupin, duke prishur më tej ekuilibrin e tij, duke taksuar mëlçinë, veshkat dhe zorrët dhe duke e bërë trupin të punojë edhe më shumë se sa tashmë. Për t'i bërë gjërat edhe më keq, disa ilaçe (p.sh. antihipertensivë) rrisin nivelin e kolesterolit... Nëse tashmë jeni duke marrë mjekim Sigurisht, nëse tashmë jeni duke marrë ilaçe, mos e ndaloni vetëm marrjen e tyre. Nga ana tjetër, vazhdoni në atë mënyrë që të integroni ngadalë masat e paraqitura më poshtë në rutinën tuaj të përditshme. Me kalimin e kohës, nuk do të keni më nevojë për mjekimin tuaj në pjesën më të madhe dhe mund ta zvogëloni gradualisht atë - sigurisht në konsultim me mjekun tuaj, i cili mund të kontrollojë vlerat tuaja në intervale të rregullta dhe në këtë mënyrë të jetë në gjendje të vlerësojë shumë mirë nëse ju ende keni nevojë për mjekim dhe nëse po, po, në çfarë doze. Ulni kolesterolin në mënyrë natyrale – masat Nëse jeni duke pritur për një ilaç mrekulli "natyral" që mund ta merrni vetëm në formë pilule - ashtu si statinat - mund të zhgënjeheni. Prandaj rekomandojmë në këtë pikë p.sh. B. gjithashtu jo maja e orizit të kuq. Ndërsa ky është një produkt në thelb natyral, ky shtesë përmban një përbërës kaq të ngjashëm me statinat saqë mund të prodhojë pothuajse të njëjtat efekte anësore (6). Megjithatë, siç u premtua më lart, ajo që po bëjmë nuk ka të bëjë vetëm me uljen e kolesterolit, por ka të bëjë me përmirësimin e shëndetit kardiovaskular. Nëse e arrijmë këtë qëllim, atëherë niveli i kolesterolit rregullohet vetvetiu! Dhe edhe nëse kolesteroli mbetet i ngritur, të gjithë parametrat e tjerë dhe kështu të gjithë faktorët e tjerë të rrezikut përmirësohen në mënyrë dramatike saqë vetëm kolesteroli i ngritur vështirë se përbën rrezik (18): 1. Ushtrimi ul kolesterolin Siç dihet, stërvitja nuk kushton asgjë dhe është në të njëjtën kohë një nga masat më të dobishme dhe më efektive nga të gjithë për shumicën e ankesave kronike. Vështirë se çdo masë tjetër mund të ulë një nivel të lartë të kolesterolit në mënyrë të qëndrueshme dhe të shëndetshme sa ushtrimet e rregullta (20). Pra, paketoni atë dhe gjeni një grup sportiv, një palestër, ecni, ecni me biçikletë ose çfarëdo që ju pëlqen për të ushtruar mjaftueshëm çdo ditë. Për shembull, në një studim gjashtëjavor nga viti 2009, subjektet ishin në gjendje të ulnin kolesterolin e tyre LDL nga 170 mg/dl në 125 mg/dl duke bërë stërvitje të kombinuar kardio dhe forcë për 45 minuta në ditë, pesë ditë në javë. Pra, pa ilaçe, ata mund të ulnin kolesterolin e tyre nga një nivel i diskutueshëm në një nivel pothuajse vërtet të mirë vetëm me stërvitje (21). Zbatohet sa vijon: Është më mirë të stërviteni më gjatë për njësi stërvitore sesa më shumë. Pra, është më mirë të ecni katër herë në javë për një orë secila se shtatë herë në javë për vetëm 20 minuta çdo herë. Sigurisht, do të ishte më mirë të ecnit për një orë në ditë. 2. Mos pi duhan Pirja e duhanit ndikon negativisht në kolesterol (22) (23). Niveli i HDL-së në veçanti zvogëlohet, duke rezultuar në një raport të pafavorshëm LDL-HDL. Një studim i vitit 2011 (American Heart Journal) zbuloi se lënia e duhanit mund të fitojë pak peshë, por çdo efekt negativ i mundshëm i kësaj peshe shtesë tejkalohet nga përfitimet e mos pirjes së duhanit. Pra, përfitimet e mos pirjes së duhanit i tejkalojnë shanset këtu. Megjithatë, nëse jeni mbipeshë, ulja e saj do të ishte një ide e mirë, për shembull me një dietë të shëndetshme: 3. Ushqimi i shëndetshëm ul kolesterolin Me dietën e duhur, kolesteroli LDL mund të reduktohet deri në 37 për qind – sipas studimeve me Dietën e Shoqatës Amerikane të Zemrës, Dietën Ornish dhe Dietën Mesdhetare. Të gjitha këto dieta kanë karakteristikat e mëposhtme të përbashkëta: Frutat, sallatat, perimet dhe drithërat zgjidhen si ushqime bazë, të shoqëruara me arra, fara dhe lakër. Ushqimi i përdorur është i pasur me fibra dhe substanca vitale. Dieta është e shëndetshme. Vëmendje i kushtohet yndyrave me cilësi të lartë. Produktet e sojës mund të përfshihen. Nuk hahet sheqer dhe asnjë produkt i bërë nga mielli. Nuk hahet mish apo sallam. Fakti që kjo formë e të ushqyerit mund të ulë me sukses kolesterolin është treguar tashmë në studimet me ushqime individuale që janë pjesë e një diete për uljen e kolesterolit. Nëse më pas i kombinoni këto ushqime në planin tuaj të të ushqyerit me shumë lloje të tjera perimesh, sallate dhe fruta, si dhe produkte me drithëra të plota, asgjë nuk mund të shkojë keq. Në të njëjtën kohë, sigurisht që është e rëndësishme të shmangni komponentët e dëmshëm, si p.sh p.sh. sheqer, mish ose të ngjashme: Avokadot ulin kolesterolin Edhe pse avokado përmban yndyrë, yndyra e tyre është e një cilësie shumë të lartë. Ato përmbajnë gjithashtu substanca të tjera që promovojnë shëndetin dhe për këtë arsye mund të ulin kolesterolin në tërësi. Në lidhjen e mëposhtme kemi përshkruar se si në një studim, ngrënia e vetëm një avokadoje në ditë uli nivelet e kolesterolit me 13 mg/dl. Avokado ka shije shumë të shijshme. B. në formën e një guacamole, dip meksikan i bërë nga avokado, hudhër, djegës dhe lëng limoni, i cili ka shije të mrekullueshme si salcë ose si lyerje mbi bukë të thekur. Manaferrat ulin kolesterolin Manaferrat si boronica dhe boronicat mund të ulin natyrshëm kolesterolin. Në rastin e boronicës, janë veçanërisht antocianinat ato që çojnë në rritjen e sekretimit të kolesterolit. Ata gjithashtu mbrojnë kundër kancerit dhe kanë një efekt anti-inflamator. Boronicat kanë një efekt të ngjashëm anti-inflamator. Ato jo vetëm që rregullojnë koeficientin LDL/HDL, por kujdesen edhe për shëndetin e mirë të fshikëzës dhe traktit urinar dhe kanë një efekt shumë pozitiv në stomak, p.sh. B. në infeksionet me Helicobacter pylori. Qepa e kuqe ul kolesterolin, vera e kuqe jo Ashtu si shumë manaferra të errëta, qepa e kuqe gjithashtu siguron antocianinet e përmendura. Prandaj, në një studim tetë-javor të grave që hëngrën rreth 50 g qepë të kuqe dy herë në ditë, u vërejtën gjithashtu nivele më të ulëta të kolesterolit. Rrushi i kuq/blu dhe për rrjedhojë vera e kuqe gjithashtu përmbajnë anthocyanine. Më pas besohej për një kohë të gjatë se një gotë verë e kuqe e përditshme ishte shumë e mirë për sistemin kardiovaskular. Megjithatë, një studim tregoi se vera e kuqe nuk ka ndikim pozitiv në nivelet e kolesterolit dhe se konsumimi i rregullt në fakt ka disavantazhet tipike të pijeve alkoolike, p.sh. B. me nivele të larta të triglicerideve ose të acidit urik. Produktet e sojës ulin kolesterolin Tani ka shumë studime që tregojnë se produktet e sojës mund të ulin natyrshëm kolesterolin. Në veçanti, kolesteroli LDL zvogëlohet kur produktet e sojës hahen rregullisht, ndërsa nivelet e HDL duket se mbeten të pandryshuara. Prandaj, tofu, tofu i fermentuar, tempeh, hamburgerët që përmbajnë tofu, një gotë qumështi i sojës ose akullorja e sojës mund ta pasurojnë shumë mirë dietën tuaj. Arrat ulin kolesterolin Një burim shumë i shëndetshëm yndyre për kolesterolin e lartë janë arrat. Në një studim me gra mbipeshë, ato ishin në gjendje të ulnin kolesterolin LDL dhe të rrisnin kolesterolin HDL. Në dy grupe krahasimi - njëri hante me pak yndyrë, por me shumë karbohidrate, tjetri konsumonte vaj ulliri si burim yndyre - çuditërisht nuk mund të vërehej asnjë sukses përkatës. Lexoni më shumë rreth këtij hulumtimi këtu: Ha yndyrna dhe ul kolesterolin Këto yndyrna dhe vajra janë të dobishme Tema e yndyrës është shumë e madhe kur bëhet fjalë për kolesterolin. Çfarë yndyre mund të hani, cilën jo dhe, mbi të gjitha, cilën për çfarë qëllimi? Nëse në përgjithësi hani pak yndyrna dhe vajra të izoluara, është më mirë të merrni avokado, ullinj, arra dhe fara vajore për të mbuluar kërkesat tuaja për yndyrë. Pra, jo gjithmonë duhet të hani me pak yndyrë, por në vend që të hani yndyrna të izoluara, thjesht duhet të hani ushqime të shëndetshme(!) me yndyrë. Këto sigurojnë jo vetëm yndyrë, por edhe fibra, substanca vitale dhe shumë antioksidantë. Në të ardhmen, megjithatë, përdorni yndyrat dhe vajrat me shumë masë. Shmangni plotësisht ushqimet e yndyrshme të pashëndetshme, p.sh. B. Mallrat e pjekura me yndyrë, ëmbëlsirat, tortat, ëmbëlsirat, salcat e gatshme (salcë tartar, majonezë), patate të skuqura, patate të skuqura nga kabina e skarës, etj. Për shkak se këto mund të përmbajnë acide yndyrore famëkeqe trans, të cilat në fakt mund të rrisin rrezikun kardiovaskular . Ne këshillojmë kundër ushqimeve shtazore, prandaj ushqimet e yndyrshme shtazore (p.sh. mishi i yndyrshëm, salsiçet yndyrore, produktet e qumështit të yndyrshëm, etj.) janë (jo vetëm) tabu nëse keni kolesterol të lartë. Nëse hani yndyrna të izoluara, hani vetëm yndyrna me cilësi të lartë dhe të shëndetshme. Drejtohuni nga rregullat e mëposhtme: Një vaj ulliri ekstra i virgjër me cilësi të lartë, vaj kokosi me cilësi të lartë ose vaj kikiriku mund të përdoret për gatim, për skuqje të butë dhe gjithashtu për sallata. Vajrat e pasur me omega-6 duhet të përdoren vetëm me masë, nëse fare (vaj luledielli, vaj sojë, vaj luledielli, vaj rrushi). Një tepricë e acideve yndyrore omega-6 mund të nxisë inflamacionin kronik (i cili është gjithashtu shkaku i depozitimeve në muret e enëve të gjakut). Nëse përdorni vajra ose ushqime të pasura me omega-6, atëherë siguroni një ekuilibër me vajrat e pasura me omega-3 (vaji i lirit, vaji i kërpit, vaji i rapes, vaji i arrës) ose merrni acide yndyrore omega-3 si një shtesë diete (p.sh. algat kapsula vaji). Vajrat e pasur me omega-3 nuk duhet të ngrohen. Ato duhet të përdoren vetëm për ushqim të papërpunuar. Nëse ju – gjë që është me të vërtetë e rrallë – dëshironi të skuqni ose zieni thellë, atëherë mund të përdorni vaj kokosi ose edhe një vaj luledielli me përmbajtje të lartë oleike. Të dyja janë shumë të ngrohshme. Nëse jeni të shqetësuar për yndyrnat e ngopura në vajin e kokosit, ju lutemi lexoni Yndyrnat e ngopura Për ëmbëlsira, mund të përdorni gjalpë ose margarinë të cilësisë së lartë. Të dyja yndyrnat kanë qenë prej kohësh të disponueshme në cilësi të lartë, siç e kemi shpjeguar këtu: gjalpi ose margarinë Mos hani sheqer! Sheqeri rrit kolesterolin LDL dhe ul nivelet e HDL, duke krijuar një raport të pafavorshëm LDL:HDL. Nuk është çudi që njerëzit që heqin sheqerin nga dieta e tyre zakonisht përjetojnë një përmirësim në shumë vlera të gjakut pas një kohe të shkurtër. Sepse një jetë pa sheqer ul kolesterolin në një mënyrë krejtësisht natyrale. Prandaj duhet të shmangni sheqerin në formën e sheqerit të tryezës, ëmbëlsirave, ëmbëlsirave dhe pijeve të ëmbla. Mendoni gjithashtu për të ashtuquajturat sheqerna të fshehura në salcë, dips, salca të gatshme, ketchup etj. Mishi dhe sallami duhet të shmangen Thuhet se mishi pa yndyrë nuk duhet të rrisë kolesterolin. Megjithatë, siç u shpjegua më lart, nuk ka të bëjë vetëm me kolesterolin, por më tepër me ruajtjen e një sistemi të shëndetshëm kardiovaskular. Dhe çfarë dobie ka një nivel i shëndetshëm i kolesterolit nëse mishi e bën këtë në mënyra krejtësisht të ndryshme? shih p.sh. B. këtu: Vdekja e papritur kardiake e shkaktuar nga dëmtimi i zemrës Mishi i muskujve, i cili është kaq popullor sot, është gjithashtu mjaft i varfër në substanca jetike. Nuk përmban fibra dietike, të cilat do të ulnin kolesterolin. Vezët lejohen - cilësia ka rëndësi E verdha e vezës dihet se është jashtëzakonisht e lartë në kolesterol. Nëse dhe në çfarë mase kolesteroli nga ushqimi ngre nivelin e kolesterolit duket se ndryshon nga pacienti në pacient. Thjesht duke thënë se kolesteroli dietik nuk ka fare efekt në nivelet e kolesterolit nuk duket se ka shumë kuptim. Studiuesit nga Qendra Kërkimore për Parandalimin e Strokeve dhe Aterosklerozës në Institutin Kërkimor Robarts në Londër, në bashkëpunim me mjekë kanadezë, shkruan në vitin 2010 se është po aq e domosdoshme për pacientët me sëmundje kardiovaskulare që të kufizojnë marrjen e kolesterolit nga pacientët me kancer të mushkërive. lënë duhanin. Kufizimi i konsumit të ushqimeve me kolesterol të lartë është një veprim i domosdoshëm, por që vjen pak me vonesë. Besimi i përhapur gjerësisht - duke përfshirë mjekët dhe nutricionistët - se ushqimet me kolesterol të lartë nuk janë problem duhet korrigjuar (25). Kështu që thjesht provojeni. Nëse keni ngrënë shumë vezë deri më tani, lërini ato deri në testin tjetër të gjakut dhe prisni dhe shikoni se si do të zhvillohen nivelet tuaja. Nëse deri më tani keni ngrënë vetëm një ose dy vezë organike në javë, atëherë sigurisht që nuk do të dëmtojë statistikat tuaja. Megjithatë, nëse vlerat tuaja nuk përmirësohen me të gjitha masat e tjera, atëherë provoni periudhën pa vezë. Tërshëra mund të ulë kolesterolin Tërshëra përmban nivele të larta të të ashtuquajturave beta-glukane. Kjo është fibër e tretshme që forcon sistemin imunitar, frenon inflamacionin dhe gjithashtu ul kolesterolin. Vetëm 3 gram beta-glukane në ditë mund të ulin kolesterolin LDL deri në 23 për qind gjatë tre javëve. Prandaj, hani bukë integrale me tërshërë, tërshërë dhe një lugë krunde tërshëre herë pas here (merreni me ujë të bollshëm!!). Një efekt intensifikues në uljen e kolesterolit kanë edhe antioksidantët tipikë të tërshërës (avenanthramide nga grupi i polifenoleve), të cilët parandalojnë oksidimin e rrezikshëm të kolesterolit LDL dhe në këtë mënyrë ulin rrezikun kardiovaskular. Fibrat ulin kolesterolin Sigurisht, jo vetëm fibrat e tërshërës kanë një efekt në uljen e kolesterolit, por edhe fibra të tjera nga frutat, perimet, barishtet, produktet me drithëra të plota dhe bishtajore. Megjithatë, beta-glukanet në tërshërë janë në fakt veçanërisht të dobishme në këtë drejtim. Fibrat dietike sigurojnë një ndërprerje të të ashtuquajturit qarkullim enterohepatik (qarkullimi midis mëlçisë dhe zorrëve). Mëlçia gjithmonë jep kolesterol në zorrët me lëngjet biliare. Ky kolesterol riabsorbohet nga rreshtimi i zorrëve, transportohet në qarkullimin e gjakut dhe kthehet në mëlçi. Megjithatë, nëse fibrat dietike janë duke pritur në zorrët, ato lidhin kolesterolin dhe e nxjerrin atë jashtë trupit me jashtëqitje. 4. Agjërimi ul kolesterolin Agjërimi ka një efekt shumë pozitiv në nivelin e kolesterolit. Kjo as nuk duhet të zgjasë për disa ditë për të ulur ose rregulluar kolesterolin. I ashtuquajturi agjërim intermitent gjithashtu ndihmon në uljen natyrale të kolesterolit. Mesa duket, mjafton të bëni një pushim sa më të gjatë mes darkës dhe mëngjesit të nesërmen. Gjatë periudhës së gjatë të agjërimit të natës, trupi më pas tërheq kolesterolin nga qelizat dhjamore dhe e përdor atë për të gjeneruar energji. Pra, nëse përfundoni së ngrëni në orën 18:00 në mbrëmje dhe të nesërmen në p.sh. Për shembull, nëse hani mëngjes në orën 9 të mëngjesit, agjërimi juaj gjatë natës është tashmë 15 orë. Ju mund të gjeni detaje për këtë këtu: Agjërimi ul nivelin e kolesterolit. 5. Substancat vitale që ulin nivelet e kolesterolit Ashtu si me çdo çekuilibër në trup, nëse niveli i kolesterolit është shumë i lartë, duhet të kontrollohet nëse organizmi është i furnizuar mirë me të gjitha substancat vitale apo nëse ka mangësi të mundshme të substancave jetike. Pothuajse të gjitha vitaminat janë të rëndësishme për kolesterolin e lartë. Sepse secili ndikon në cilësinë e gjakut ose shëndetin e enëve të gjakut në një farë mënyre të dobishme. Kompleksi i vitaminës B Vitaminat e kompleksit të vitaminës B janë të përfshira në procese të shumta shëndetësore të gjakut, p.sh. B. në formimin e gjakut, zbërthimi i homocisteinës, funksioni i qelizave të kuqe të gjakut, rregullimi i sheqerit në gjak, prodhimi i energjisë dhe gjithashtu rregullimi i presionit të gjakut. Prandaj, një furnizim i mirë me vitaminë B është një parakusht i rëndësishëm për një sistem të shëndetshëm kardiovaskular. Zgjidhni një preparat me dozë të lartë për të arritur sukses terapeutik. (Për shkak se vitaminat B janë të tretshme në ujë, vitaminat e tepërta B ekskretohen përmes veshkave, duke e bërë mbidozën pothuajse të pamundur.) vitaminë C Në sytë e shumë njerëzve, vitamina C është vitamina që mund të na mbrojë nga sulmet në zemër dhe goditjet në tru. Shpjegimi është se mungesa e vitaminës C dhe substancave të tjera jetike çon në çarje të imta në muret e enëve të gjakut, të cilat më pas riparohen nga qelizat imune dhe kolesteroli. Vetëm këto veprime stuko tani do të çonin në arteriosklerozë. Megjithatë, nuk ka gjasa që vetëm marrja e shumë vitaminës C mund të mbrojë qind për qind kundër sulmit në zemër dhe goditjes në tru, nëse të gjitha pikat e tjera të përmendura nuk merren parasysh, për shembull, nëse nuk konsumohet fibra dietetike, nëse flora e zorrëve është i shqetësuar, nëse hahet shumë sheqer, etj. Por një reduktim i caktuar i rrezikut kardiovaskular sigurisht që mund të arrihet në çdo rast nëse merrni mjaftueshëm vitaminë C. Në një meta-analizë të vitit 2014, studiuesit treguan se njerëzit që tashmë vuanin nga sëmundje kardiovaskulare në veçanti mund të përfitojnë nga marrja e më shumë se 500 mg vitaminë C në ditë. Ata reduktuan rrezikun e aterosklerozës me 16 për qind dhe rrezikun e dështimit të zemrës përgjysmë. Në çdo rast, jepni përparësi një suplementi të vitaminës C sa më natyrale, p.sh. B. pluhur qershie acerola, camu camu ose pluhur trëndafili. Buka e detit është gjithashtu shumë e pasur me vitaminë C. Vitamina D Dihet se vitamina D është shpesh e pranishme kur kolesteroli është i lartë. Në të njëjtën kohë, dihet se sa më i lartë të jetë niveli i vitaminës D, aq më i ulët është niveli i kolesterolit - siç kanë treguar studimet vëzhguese. Mund të lexoni më shumë rreth kësaj këtu: Vitamina D ul nivelin e kolesterolit. Këtu ju shpjegojmë se si mund të matni nivelin tuaj të vitaminës D dhe të përcaktoni kërkesën tuaj për vitaminë D: Vitamina D – marrja e duhur vitaminë E Vitamina E ka një sërë efektesh pozitive në sistemin kardiovaskular. Si një antioksidant i klasit të lartë, ai mbron muret e enëve të gjakut nga sulmet e radikaleve të lira, parandalon oksidimin e kolesterolit LDL dhe kështu në një masë të madhe depozitohet në muret e enëve të gjakut, sepse aty depozitohet veçanërisht kolesteroli LDL i oksiduar. Vitamina E gjendet në arrat, farat, vajrat bimore (veçanërisht vaji i embrionit të grurit) dhe moringa. Mund të gjeni më shumë informacion rreth vitaminës E këtu: Vitamina E: Efekti Të rëndësishme janë edhe vitaminat që nuk përmenden në detaje. Beta-karoteni (vitamina A) gjithashtu mund të ulë kolesterolin duke mbrojtur zemrën. Dhe vitamina K është një substancë e rëndësishme që kontrollon cilësinë e gjakut ose aftësinë e gjakut për t'u mpiksur. Pra, është mirë të mos harroni asnjë nga vitaminat! Kontrolloni dietën tuaj për sasi të mjaftueshme të secilës vitaminë dhe merrni suplemente të duhura nëse dyshoni ose keni identifikuar një mangësi. 6. Suplemente dietike që mund të ulin kolesterolin Përveç vitaminave, ka edhe suplemente dietike të bëra nga substanca të ndryshme bimore që mund të kenë një efekt jashtëzakonisht pozitiv në sistemin kardiovaskular. Edhe këtu fokusi nuk është te ulja e kolesterolit, por te rikuperimi i të gjithë organizmit. Sidoqoftë, suplementet dietike të mëposhtme janë gjetur se reduktojnë në mënyrë specifike kolesterolin: shafran i Indisë Shafrani i Indisë është një antioksidant i fuqishëm dhe për këtë arsye parandalon oksidimin e kolesterolit LDL. Në të njëjtën kohë, ka një efekt anti-inflamator, kështu që mbron enët e gjakut në disa mënyra. Vetitë e lipideve dhe uljes së kolesterolit të kurkuminës janë treguar gjithashtu në disa studime. Për shembull, personave të testuar iu dhanë vetëm 500 mg kurkuminë në ditë për 7 ditë dhe një ulje e kolesterolit ishte parë tashmë pas kësaj kohe të shkurtër. Ne kemi përshkruar këtu se si shafrani i Indisë mund të mbrojë trurin edhe nga depozitat: shafrani i Indisë mbron nga Alzheimer Pluhur lëvozhgë Psyllium Fibrat dietike mund të merren jo vetëm nëpërmjet një diete të pasur me fibra, por edhe nëpërmjet suplementeve dietike ose si pjesë e një pastrimi të zorrëve. Në këtë rast, merren çdo ditë 1 deri në 2 lugë çaji të vogla me lëvozhgë psyllium (secila me një gotë të madhe ujë, 400 ml). Është më se e mirëpritur që pluhuri i lëvores së psiliumit jo vetëm që ul kolesterolin, por edhe presionin e lartë të gjakut, trigliceridet dhe sheqerin e tepërt në gjak. Gjithashtu ju mbush shpejt, në mënyrë që të tkurret oreksi dhe bashkë me të edhe një obezitet i mundshëm. Pastrimi i zorrëve i përmendur nuk përmban vetëm pluhurin e lëvores së psiliumit. Përveç kësaj, kulturat bakteriale probiotike zakonisht merren në formën e kapsulave. probiotikët Sidomos nëse probiotikët përmbajnë bakterin e acidit laktik Lactobacillus reuteri, ata mund të ulin natyrshëm kolesterolin. Në një studim me 127 persona, kolesteroli LDL ra me 11.6 për qind pas marrjes së probiotikëve (dy herë në ditë) për nëntë javë. Ne kemi shpjeguar këtu se si kryhet një pastrim i zorrëve që përmban pluhur lëvozhgë psyllium dhe probiotikë: Si funksionon pastrimi i zorrëve Këtu shpjegojmë se si mund të kryeni një kurë vetëm me probiotikë: Probiotikët: aplikimi ekstrakt i angjinares Ekstrakti i angjinares mund të rregullojë shumë mirë kolesterolin LDL brenda gjashtë javësh. Në një studim të vitit 2013, ai e bëri këtë me rreth 18 përqind. Ekstrakti i angjinares stimulon trupin të nxjerrë më shumë kolesterol nga njëra anë dhe pengon formimin e kolesterolit të ri në qelizat e mëlçisë nga ana tjetër. Edhe depozitat ekzistuese në muret e enëve të gjakut mund të pakësohen me ndihmën e angjinares. Merrni 1200 mg ekstrakt angjinarja dy herë në ditë. Nëse merrni shafran të Indisë, nuk keni nevojë të merrni edhe ekstrakt nga angjinarja, pasi efekti në nivelet e kolesterolit është i ngjashëm. Pra, zgjidhni një nga dy metodat. Koenzima Q10 Koenzima Q10 është një substancë antioksiduese që mund të prodhohet nga vetë trupi ose të gëlltitet me ushqim. Është interesante se me rritjen e peroksidimit të lipideve (oksidimi i kolesterolit LDL) ulet niveli i koenzimës Q10. Në të njëjtën kohë, ne e dimë se statinat pengojnë prodhimin e vetë trupit të koenzimës Q10. Me rritjen e moshës, niveli i Q10 i trupit bie shumë ndjeshëm. Megjithatë, nëse niveli Q10 do të ishte i lartë, substanca mund të rivendoste elasticitetin e enëve të gjakut dhe gjithashtu të ndihmonte në rregullimin e kolesterolit. Normalisht, rekomandohet 200 deri në 300 mg koenzimë Q10 në ditë. Acidet yndyrore omega-3 Omega-3 konsiderohen si ulës natyral të kolesterolit. Vlen si më poshtë: sa më pak acide yndyrore omega-6 të përmbajë dieta juaj, aq më pak acide yndyrore omega-3 ju nevojiten për të arritur një efekt të uljes së kolesterolit. Acidet yndyrore omega-3 mund të përmirësojnë efektet e statinave dhe për këtë arsye mund të kontribuojnë në një dozë më të ulët të statinës. Megjithatë, disa studime tregojnë se acidet yndyrore omega-3 mund të mos ndihmojnë shumë në uljen e kolesterolit, por ato zvogëlojnë gjasat për të pasur një atak në zemër, duke sugjeruar përsëri se nivelet e kolesterolit nuk janë gjithmonë një problem që ka të bëjë me rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. ngjarjet. Zakonisht rekomandohen doza midis 1000 dhe 2000 mg të acideve yndyrore omega-3 me zinxhir të gjatë (EPA dhe DHA). Meqenëse acidet yndyrore omega-3 kanë gjithashtu një efekt hollues të gjakut, dozat më të larta duhet të përshtaten me situatën personale në afat të gjatë dhe të zgjidhen në konsultim me mjekun. ekstrakt hudhre Reduktimi i kolesterolit deri në 15 për qind thuhet se është i mundur me ndihmën e acideve yndyrore omega-3. Megjithatë, kjo do të kërkonte marrjen e dozave të larta të ekstraktit të hudhrës (të paktën 1200 mg). Megjithatë, vetëm ekstrakti i hudhrës nuk do të bëjë shumë në shumë raste. Është më mirë ta kombinojmë me disa nga masat e tjera të paraqitura këtu, p.sh. B. me shafran të Indisë dhe pluhur lëvozhgë psyllium (dhe sigurisht një dietë të shëndetshme). 7. Relaksimi ul kolesterolin tuaj A e dini se mund të keni një dietë perfekte dhe të mbani kolesterol të lartë kur jeni nën stres të vazhdueshëm? Stresi çon në lirimin e hormoneve të stresit. Këto, nga ana tjetër, rrisin kolesterolin (dhe gjithashtu sheqerin në gjak dhe nivelet e triglicerideve) duke parandaluar ndarjen e kolesterolit LDL ndërsa HDL bie (26). Relaksimi progresiv i muskujve të Jacobson është një metodë shumë efektive relaksimi që është e lehtë për t'u mësuar dhe pa pagesë për të gjithë. 8. Nattokinaza për hollimin natyral të gjakut Nattokinaza e vetme nuk mund të ulë kolesterolin. Por enzima, e cila është e izoluar nga natto, një pjatë japoneze e bërë nga sojë e fermentuar, ka role krejtësisht të ndryshme, të cilat nga ana tjetër mund të kontribuojnë në mënyrë indirekte në nivele të shëndetshme të kolesterolit dhe një sistem të shëndetshëm kardiovaskular (27) (28). Nattokinase konsiderohet një hollues natyral i gjakut pa efekte anësore. Enzima ul ato parametra të gjakut që lidhen me mpiksjen e tepërt të gjakut dhe formimin e mpiksjes (trombozë), duke përmirësuar kështu vetitë e rrjedhës së gjakut dhe shëndetin e enëve të gjakut. Prandaj, Nattokinaza mund të integrohet shumë mirë në një program holistik për uljen e kolesterolit. Ulni kolesterolin në mënyrë natyrale dhe ulni presionin e gjakut në mënyrë natyrale Tani jeni njohur me masat për uljen natyrale të kolesterolit. Nëse dëshironi, tani mund të shikoni masat natyrale që hollojnë gjakun dhe ato që ulin presionin e lartë të gjakut. Në fund të fundit, këto dy synime janë gjithashtu të rëndësishme për një sistem të shëndetshëm kardiovaskular (24). Do të zbuloni se shumë masa që gjeni këtu shfaqen edhe atje. Pse? Sepse masa natyrale, sepse suplementet ushqimore bimore, sepse vitaminat dhe ushqimet e shëndetshme nuk janë ilaçe që janë krijuar vetëm për një efekt specifik. Masat natyrore, nga ana tjetër, kanë një efekt gjithëpërfshirës dhe holistik. Qëllimi juaj është rimëkëmbja e të gjithë organizmit. SHËNIM I RËNDËSISHËM Ky artikull është shkruar në bazë të studimeve aktuale (në kohën e publikimit) dhe është rishikuar nga profesionistë mjekësorë, por nuk duhet të përdoret për vetë-diagnostikim ose vetë-trajtim, kështu që nuk zëvendëson një vizitë te mjeku juaj. Prandaj, diskutoni gjithmonë çdo masë (qoftë nga ky apo një artikull tjetër) me mjekun tuaj fillimisht. Burimet e artikullit: Quellen Cholesterin: So senken Sie den Cholesterinspiegel (zentrum-der-gesundheit.de) (1) Cannon CP et al,Ezetimibe Added to Statin Therapy after Acute Coronary Syndromes, The New England Journal of Medicine, 2015 Jun 18;372(25):2387-97, (Ezetimib zusätzlich zur Statintherapie nach akuten koronaren Syndromen) (2) Correia L,Ezetimibe: Clinical and Scientific Meaning of the IMPROVE-IT Study, Arquivos Brasileiros de Cardiologia, 2016 Mar; 106(3): 247249, (Ezetimib: Klinischer und wissenschaftliche Bedeutung der IMPROVE-IT-Studie) (3) Jarcho J, Keaney JF,Proof That Lower Is Better LDL Cholesterol and IMPROVE-IT, The New England Journal of Medicine, 372:2448-2450 June 18, 2015, (Beweis, dass weniger besser ist - LDL-Cholesterin und IMPROVE-IT) (4) Japaridze L et al,COMBINATION THERAPY EFFECTIVENESS OF EZETIMIBE AND ATORVASTATIN IN PATIENTS WITH ACUTE CORONARY SYNDROME, Georgian Medical News, 2016 Mar;(252):15-22, (Wirkung der Kombinationstherapie mit Ezetimib und Atorvastatin bei Patienten mit akutem kardiovaskulären Syndrom) (5) Ravnskov U et al,Lack of an association or an inverse association between low-density-lipoprotein cholesterol and mortality in the elderly: a systematic review, BMJ Open, June 12 2016, (Fehlender Zusammenhang oder ein umgekehrter Zusammenhang zwischen Low Density Lipoprotein-Cholesterin und Sterblichkeit im Alter: Ein systematischer Review) (6) Flawed cholesterol study makes headlines, British Heart Foundation, (Fehlerhafte Studie macht Schlagzeilen) (7) PubMed Health,Study says there's no link between cholesterol and heart disease,Mon, 13 Jun 2016, (Studie sagt, es gibt keine Verbindung von Cholesterin und Herzerkrankung) (8) Afshar M et al,Estimating the Population Impact of Lp(a) Lowering on the Incidence of Myocardial Infarction and Aortic Stenosis-Brief Report, Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, 2016 Dec;36(12):2421-2423, (Schätzung der Populationswirkung einer Lp(a)-Senkung auf das Vorkommen von Myokardinfarkt und Aortenstenose - kurzer Report) (9) Mora S,LDL PARTICLE SIZE: DOES IT MATTER?, (LDL-Partikelgrösse: Spielt sie eine Rolle?) (10) Wilson PW, High density lipoprotein cholesterol and mortality. The Framingham Heart Study, Arteriosklerosis, 1988 Nov-Dec;8(6):737-41, (Hochdichtes Lipoprotein Cholesterin und Sterblichkeit. Die Framingham Heart Study) (11) Castelli WP et al.,High density lipoprotein as a protective factor against coronary heart disease: The Framingham study, American Journal of Medicine, Vol. 62, Iss. 5, May 1977, pp. 707-714, (Hochdichtes Lipoprotein als Schutzfaktor gegen koronare Herzerkrankungen) (12) Castelli WP et al.,Incidence of Coronary Heart Disease and Lipoprotein Cholesterol Levels - The Framingham Study, The JAMA Network, November 28, 1986, (Inzidenz zwischen koronarer Herzerkrankungen und Lipoprotein-Cholesterin-Spiegel - The Framingham Study) (13) Ko DT et al, High-Density Lipoprotein Cholesterol and Cause-Specific Mortality in Individuals Without Previous Cardiovascular Conditions, Journal of the American College of Cardiology, Volume 68, Issue 19, November 2016, (High-Density Lipoprotein-Cholesterin und ursachenspezifische Mortalität bei Individuen ohne vorherigen Herzkreislauferkrankungen) (14) Zanoni P et al,Rare variant in scavenger receptor BI raises HDL cholesterol and increases risk of coronary heart disease, Science, 2016 Mar 11;351(6278):1166-71, (Seltene Variante im Scavengerrezeptor BI erhöht HDL-Cholesterin und erhöht das Risiko auf koronare Herzkrankheiten) (15) Bowe B et al,High Density Lipoprotein Cholesterol and the Risk of All-Cause Mortality among U.S. Veterans, Clinical Journal of the American Society of Nephrology, (High-Density Lipoprotein Cholesterin und das Risiko auf All-Cause-Sterblichkeit unter US-Veteranen) (16) Cholesterinsenker stehen unter Beschuss - Der Nutzen von Statinen, Pharma Fakten, 31. August 2015 (17) European Society of Cardiology, Statin side effects are strongest predictor of failure to meet cholesterol targets, ScienceDaily, 15 February 2017, (Statin-Nebenwirkungen sind der stärkste Prädiktor zum Scheitern, das Cholesterinziel zu erreichen) (18) Munkhaugen J et al, Medical and psychosocial factors and unfavourable low-density lipoprotein cholesterol control in coronary patients, European Journal of Preventive Cardiology, February 14, 2017, (Medizinische und psychosoziale Faktoren und ungünstige Low-Density-Lipoprotein-Cholesterin-Kontrolle bei koronaren Patienten) (19) Jacquelaine Bartlett, Michael Miller et al.,Is Isolated Low High-Density Lipoprotein Cholesterol a Cardiovascular Disease Risk Factor? Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes , 2016, (Ist ein isoliert betrachteter niedriger HDL-Spiegel ein Risikofaktor für Herz-Kreislauf-Erkrankungen?) (20) Mamtani R et al. Disentangling the Association between Statins, Cholesterol, and Colorectal Cancer: A Nested Case-Control Study. April 2017, PLOS Medicine , (Entwirrung des Zusammenhangs zwischen Statinen, Cholesterin und Darmkrebs: Eine Fall-Kontroll-Studie) (21) Mann St et al.,Differential Effects of Aerobic Exercise, Resistance Training and Combined Exercise Modalities on Cholesterol and the Lipid Profile: Review, Synthesis and Recommendations, 2014, Sports Medicine, (Unterschiedliche Auswirkungen von aerobischem Training, Widerstandstraining und kombinierten Trainingsformen auf den Cholesterin- und Blutfettspiegel: Review, Darstellung und Empfehlungen) (22) Gossett LK et al.,Smoking intensity and lipoprotein abnormalities in active smokers. Dezember 2009, J Clin Lipidol, (Rauchintensität und Lipoproteinabnormalitäten bei aktiven Rauchern) (23) Gepner AD et al.,Effects of smoking and smoking cessation on lipids and lipoproteins: outcomes from a randomized clinical trial. Januar 2011, Am Heart J, (Auswirkungen des Rauchens und der Rauchentwöhnung auf Lipide und Lipoproteine: Ergebnisse einer randomisierten klinischen Studie) (24) Rosenthal RL,Effectiveness of altering serum cholesterol levels without drugs, Proc (Bayl Univ Med Cent), Oktober 2000, (Effektivität von Massnahmen zur Cholesterinspiegeländerung ohne Medikamente) (25) Spence JD et al.,Dietary cholesterol and egg yolks: Not for patients at risk of vascular disease, November 2010, Can J Cardiol, (Cholesterin aus der Nahrung und aus Eidotter: Nicht für Patienten mit Risiko für Gefässerkrankungen) (26) MacGill Markus,How Does Stress Affect My Cholesterol Levels?, 4.9.2016, Medical News Today, (Wie beeinflusst Stress meinen Cholesterinspiegel) (27) Matsuzaki M et al.,Incremental effects of eicosapentaenoic acid on cardiovascular events in statin-treated patients with coronary artery disease., Juli 2009, Circ J, (Zunehmende Wirkungen der EPA auf Herz-Kreislauf-Geschehnisse bei Patienten, die mit Statinen therapiert werden und an der koronaren Herzkrankheit leiden) (28) Taku K et al.,Soyisoflavones lower serum total and LDLcholesterolin humans: a meta-analysis of 11 randomized controlled trials. Am J Clin Nutr., April 2007, (Sojaisoflavona senken Gesamtcholesterin und LDL-Cholesterin bei Menschen: eine Meta-Analyse von 11 randomisierten kontrollierten Studien)

Ulni kolesterolin në mënyrë natyrale
bottom of page