top of page

Ushqimi i shëndetshëm përmirëson Multiple Sklerozën MS

Në sklerozën e shumëfishtë, ngrënia e një diete të shëndetshme mund të çojë në përmirësime të rëndësishme. Ajo mbron nervat dhe trurin, mund të zvogëlojë recidivat dhe të lehtësojë simptomat tipike. Çfarë diete për sklerozën e shumëfishtë? Skleroza e shumëfishtë - e shkurtuar kryesisht në MS - mendohet se prek mbi 2 milionë njerëz në mbarë botën. Shtë një sëmundje inflamatore kronike në të cilën sistemi imunitar - sipas gjendjes aktuale të shkencës - gradualisht shkatërron barrierën gjak -tru dhe sulmon mbulesën mbrojtëse të fibrave nervore në tru dhe palcën kurrizore. Gjatë rrjedhës së sëmundjes, disa nerva mund të dështojnë, gjë që shpjegon një larmi të madhe simptomash, duke filluar nga mpirja e krahëve dhe këmbëve deri te paraliza dhe shqetësimet vizuale. Skleroza e shumëfishtë shoqërohet me inflamacion Shumica e pacientëve me MS zhvillojnë reaksione të forta sistemike (që ndikojnë në të gjithë trupin) inflamator gjatë rrjedhës së sëmundjes, kështu që një faktor i rëndësishëm në terapi është gjithmonë luftimi i këtij inflamacioni. Rrallë shikohet se cili është shkaku i këtij inflamacioni. Më poshtë janë shkaqet e mundshme: Infeksionet me viruse (Ascherio et al., 2012; Venkatesan dhe Johnson, 2014), helmimi nga metale të rënda (Latronico et al., 2013; Zanella dhe Roberti di Sarsina, 2013), pirja e duhanit (Jafari dhe Hintzen, 2011), obeziteti i fëmijërisë (Munger , 2013), një status i ulët i vitaminës D (Ascherio et al., 2014) dhe një mënyrë jetese të pafavorshme duke përfshirë zakonet e dobëta të ngrënies. Ushqimi i duhur i dietës në MS lufton inflamacionin Shumë mjekë dhe shoqëritë e sklerozës së shumëfishtë këmbëngulin se nuk ka një dietë të vërtetuar shkencërisht për sklerozën e shumëfishtë - një praktikë që dekurajon shumë njerëz me MS të marrin parasysh ndryshimin e dietës së tyre. Sidoqoftë, të paktën 30 përqind e të gjithë pacientëve me sklerozë të shumëfishtë aktualisht integrojnë një koncept të caktuar ushqyes në terapinë e tyre të MS, sipas një studimi të shkurtit 2015 - dhe kryesisht me sukses. Për shkak se një dietë e synuar kundërshton sklerozën e shumëfishtë përmes disa mekanizmave: Ka efekte të shumta anti -inflamatore - si përmes metabolizmit të qelizave ashtu edhe shëndetit të zorrëve (shiko pikën tjetër) Rigjeneron florën e zorrëve, shëron mukozën e zorrëve dhe kështu rikthen shëndetin e zorrëve, gjë që është veçanërisht e rëndësishme sepse një pjesë e madhe e sistemit imunitar është e lokalizuar në zorrë dhe për këtë arsye një florë e trazuar e zorrëve dhe një mukozë e zorrëve të dëmtuara (sindromi i zorrëve të rrjedhshme - shih më poshtë seksioni "Gut") Janë të përfshirë në mënyrë shkakësore në zhvillimin e MS dhe sëmundjeve të tjera autoimune. Ai rregullon proceset imune (Desvergne et al., 2006). Redukton peshën e tepërt, e cila gjithashtu promovon MS. Por cila dietë është ajo e duhur për sklerozën e shumëfishtë? Natyrisht, disa forma të të ushqyerit vihen në pikëpyetje këtu. Dietat Paleo mund të lehtësojnë simptomat e MS Terry Wahls, mjek, studiues dhe vetë paciente me MS, krijoi të ashtuquajturin Protokoll Wahls - një lloj diete paleo pa grurë dhe gluten . Në Mars 2017, një studim u botua në Journal of the American College of Nutrition, i cili tregoi se një koncept holistik në sklerozën e shumëfishtë mund të ngrinte ndjeshëm gjendjen shpirtërore që shpesh është në depresion tek pacientët me MS, të lehtësojë simptomat njohëse dhe kështu të përmirësojë dukshëm cilësinë e jeta Përveç një diete paleo, menaxhimi i plotë i stresit ishte pjesë e terapisë, si dhe aplikimet e stimulimit elektrik neuromuskular. Stimulimi elektrik neuromuskular parandalon tërheqjen e muskujve. Ai motivon pacientin të bëjë lëvizje vullnetare, gjë që promovon plasticitetin e trurit (zonat e trurit që ende nuk janë dëmtuar marrin përsipër - aq sa është e mundur - detyrat e zonave të dëmtuara). Dietat pa gluten mund të ndihmojnë me sklerozën e shumëfishtë Sidoqoftë, vetëm një dietë pa gluten mund të ndihmojë, siç e kemi përshkruar tashmë këtu bazuar në një raport të përvojës: Për MS, është më mirë të mos kesh gluten. Ne gjithashtu tani e dimë se predispozita gjenetike ndaj MS (ose sëmundjeve të tjera autoimune) shpesh bashkëjeton me një predispozitë gjenetike ndaj intolerancës ndaj glutenit, gjë që do të shpjegonte pse disa njerëz me MS ndihen më keq me ushqimet që përmbajnë më shumë gluten. Në shtator 2009, studiuesit izraelitë prandaj shkruan se ata pacientë me MS në të cilët antitrupa të veçantë kundër glutenit gjenden në gjak mund të përfitojnë patjetër nga një dietë pa gluten. Një dietë me yndyrë të ulët, me bazë bimore për MS Një studim i rastësishëm dhe i kontrolluar nga shtatori 2016 në 61 pjesëmarrës tregoi se një dietë me yndyrë shumë të ulët dhe me bazë bimore gjithashtu mund të ndihmojë me MS dhe të zvogëlojë lodhjen shpesh shoqëruese pas 6 muajsh. Për studimin, 32 nga pacientët hëngrën një dietë me yndyrë të ulët (yndyrë 15%) dhe me bazë bimore, 29 të tjerët mbanin një dietë si më parë (yndyrë 40%). Një studim tjetër u botua në Dhjetor 2017, në të cilin studiuesit e udhëhequr nga autori i studimit Dr. Kathryn C. Fitzgerald e Shkollës së Mjekësisë Johns Hopkins në Baltimore dhe një anëtare e Akademisë Amerikane të Neurologjisë studioi ndikimin e dietës dhe ushqimeve të caktuara në përparimin e sklerozës së shumëfishtë. Për studimin, u analizuan zakonet e të ngrënit të gati 7,000 pacientëve me MS. U zbulua se ata që kishin dietat më të shëndetshme vuanin nga depresioni, dhimbja dhe paaftësitë e rënda nga sëmundja më rrallë sesa ata që kishin dietën më të pashëndetshme. Një dietë e shëndetshme kuptohej të ishte një dietë që përbëhej nga fruta, perime, bishtajore dhe produkte të drithërave dhe përmbante gjithashtu pak sheqer (ëmbëlsira, pije të ëmbla) dhe pak mish dhe produkte të përpunuara të mishit. Sigurisht, ky studim, i cili u botua në revistën Neurology, gjithashtu mori në konsideratë faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në ashpërsinë e MS, të tilla si mosha, pesha, sasia e stërvitjes që bëri personi, konsumi i duhanit dhe kohëzgjatja e sëmundjes. Ishte gjithashtu interesante që ata pjesëmarrës që u kujdesën për dietën e tyre në një farë mënyre kishin më pak simptoma - pavarësisht nëse ata ishin në një dietë Paleo (p.sh. dieta Wahls e përshkruar më sipër), programe të veçanta për kontrollin e peshës ose dieta Praktikuar libra të vetë -ndihmës Me Reduktoni numrin e recidivave me dietën Swank Qysh në vitet 1950, Dr. Roy Swank një formë e veçantë e të ushqyerit veçanërisht për njerëzit me sklerozë të shumëfishtë. Ai e quajti atë "Dietë Swank". Thuhet se zvogëlon numrin e relapsave dhe lehtëson simptomat tipike të MS. Dr. Që në vitet 1940, Swank filloi studime të shumta për të gjetur dietën ideale për njerëzit me MS - së pari në Kanada dhe më vonë në Evropë. Ai paraqiti, ndër të tjera. zbuloi se MS kishte më shumë gjasa të ishte në brendësi sesa në brigjet. Në pjesën e brendshme, njerëzit hanin më shumë mish, vezë dhe produkte të qumështit, ndërsa në brigjet kishte kryesisht peshk. Rregullat e dietës Swank janë si më poshtë: Ushqimet e përpunuara (produktet e gatshme) që përmbajnë yndyrna të ngopura ose yndyrna të hidrogjenizuara nuk lejohen. Përqindja e yndyrave të ngopura në dietë nuk duhet të kalojë 15 g në ditë (yndyra shtazore në mish, sallam, produkte të qumështit, produkte të gatshme). Yndyrnat e pangopura mund të konsumohen në sasi prej 20 deri në 50 g në ditë (vaj ulliri, vaj kërpi, arra, fara, etj.). Frutat dhe perimet lejohen pa kufizime. Buka, orizi dhe makaronat duhet të konsumohen vetëm në versionin e drithërave. Mishi i kuq (përfshirë mishin e derrit) është i ndaluar në vitin e parë. Pas vitit të parë, ju mund të hani rreth 90 g mish të kuq (me yndyrë të ulët!) Një herë në javë nëse dëshironi. Mishi i shpendëve (pa lëkurë) dhe peshku lejohen. Sidoqoftë, duhet t'i kushtoni vëmendje mishit me ngjyrë të çelët. Peshku me yndyrë të lartë nuk duhet të hahet më shumë se 50 g në ditë. Produktet e qumështit mund të konsumohen vetëm nëse kanë një përmbajtje yndyre 1% ose më pak. Të bardhat e vezëve mund të hahen, por jo të verdhat. Çdo ditë duhet të merrni 1 lugë çaji vaj të mëlçisë së merlucit ose sasinë përkatëse në formë kapsule, si dhe një multivitamin dhe një preparat multi-mineral. Si rostiçeri, duhet të përdorni arra dhe fara. Ato janë burime të mira të yndyrave natyrore dhe sigurojnë shumë energji. Kafeina dhe pijet alkoolike duhet - nëse ka fare - të konsumohen vetëm në sasi të vogla. Në thelb, nuk është asgjë më shumë se një dietë e shëndetshme plotësisht normale, pasi sigurisht që duhet të praktikoni jo vetëm me MS, por me çdo sëmundje kronike dhe gjithashtu si një person i shëndetshëm nëse doni të parandaloni sëmundjet sa më mirë që të jetë e mundur. Yndyrnat e ngopura janë të këqija për MS Dr. Swank publikoi një studim (në The Lancet) në 1990 për të cilin kishte ndjekur 144 pacientë me MS gjatë 34 viteve. Në të ai tregoi se yndyrnat e ngopura janë mjaft të këqija në MS. Kjo ndodhi sepse sëmundja nuk përparoi aq shpejt tek ata që konsumuan më pak se 20 g yndyrë të ngopur në ditë sesa në ata që kishin një sasi të madhe yndyre të ngopur në dietën e tyre. Me vetëm 8 g yndyrë të ngopur në ditë (1 hamburger ose 60 g djathë Cheddar), ju rrisni ndjeshëm rrezikun e MS ose rikthimit, sipas Swank. Yndyrnat e ngopura gjenden veçanërisht në mish, sallam, gjalpë, palmë dhe yndyrë kokosi. Përhapjet dhe yndyrat e pjekjes gjithashtu mund të jenë të pasura me yndyrna të ngopura. Këtu ju duhet të studioni listën e përbërësve dhe të kërkoni vlerën ushqyese (p.sh. në internet në www.naehrwertrechner.de). Sigurisht, produktet e gatshme gjithashtu kanë tendencë të përmbajnë yndyrna të fshehura të ngopura. Meqenëse sot ju do të shmangni produktet e gatshme si pjesë e një diete të shëndetshme gjithsesi, ky burim yndyre në përgjithësi do të eliminohet. Sa më shumë yndyrna trans, aq më i madh është inflamacioni Sigurisht, burimet e yndyrave trans gjithashtu duhet të shmangen. Këto janë acide yndyrore të pangopura që krijohen përmes proceseve industriale ose ngrohjes së lartë. Ngjashëm me yndyrën e ngopur me kafshë, ato janë të dëmshme, rrisin kolesterolin dhe nxisin dhjamin e barkut dhe shtimin e peshës. Sa më shumë yndyrna trans të përmbajë edhe dieta, aq më të forta janë proceset inflamatore në zorrë (Okada et al., 2013). Përveç kësaj, yndyrnat trans prishin përdorimin dhe metabolizmin e acideve yndyrore të pangopura natyrore (në formën cis), të cilat do të ishin shumë të shëndetshme. Yndyrnat trans gjenden veçanërisht në produktet e pjekura (pasta të ëmbla, donuts, briosh, ëmbëlsira, etj.), Në ​​ushqime të skuqura thellë, në disa margarina dhe në shumë produkte të gatshme të prodhuara në mënyrë industriale që përmbajnë yndyrna të hidrogjenizuara në një formë. Yndyrnat e shëndetshme, nga ana tjetër, janë pjesë e mbështjelljes së mielinës (mbulesa mbrojtëse e nervave që shkatërrohet në MS) dhe indeve të tjera të sistemit nervor qendror dhe prandaj mund të ndihmojnë në rigjenerimin e sulmeve të MS. Këto janë acide yndyrore të pangopura (vaj ulliri, vaj rapese, avokado dhe arra) dhe acide yndyrore të pangopura (veçanërisht acidet yndyrore omega-3), siç gjenden në disa vajra vegjetale, fara, arra dhe peshk. Kini kujdes për acidet yndyrore omega-3 në sklerozën e shumëfishtë Në lidhje me një shtesë dietike me acide yndyrore omega-3 , situata e studimit nuk është e qartë, por kjo është e kuptueshme. Nga një këndvështrim holistik, nuk është shumë e dobishme nëse thjesht merrni një vaj peshku me një problem shëndetësor si MS dhe shpresoni se do të përmirësojë ndjeshëm simptomat. Një koncept gjithëpërfshirës i terapisë holistike, i cili natyrisht përfshin edhe acidet yndyrore anti-inflamatore omega-3 dhe një reduktim të njëkohshëm të acideve yndyrore omega-6 (acidi arachidonic ose acid linoleik në sallam, mish, vaj luledielli, vaj luledielli, vaj misri, vaj soje, etj) ka shumë më tepër kuptim duhet. Në vitin 2016, megjithatë, një studim zbuloi se duhet të jenë patjetër acidet yndyrore omega-3 me zinxhir të gjatë (siç gjenden në vajrat e peshkut ose algave) dhe se ato, gjithashtu, mund të zvogëlojnë rrezikun e MS nëse përdoren për zë të paktën 12 muaj. Acidet yndyrore omega-3 me zinxhir të shkurtër, siç i njohim nga vaji i linit, farat chia, etj., Nga ana tjetër, nuk kishin një efekt pozitiv të krahasueshëm. Acidet yndyrore omega-3 me zinxhirë të gjatë (EPA dhe DHA) kanë efekte anti-inflamatore, holluese të gjakut (antitrombotike) dhe rregullojnë sistemin imunitar (Calder, 2006; Farooqui et al., 2007). Në njerëzit e shëndetshëm, truri në veçanti përmban nivele të larta të DHA, ndërsa këto nivele bien vazhdimisht në pacientët me MS. Ne kemi shpjeguar këtu se si mund ta furnizoni veten me acide yndyrore omega-3 në mënyrë të shëndetshme: Përmbushja e kërkesave tuaja vegane për omega-3. Në dietën tipike perëndimore, acidet yndyrore omega-3 janë të rralla, ndërsa acidet yndyrore omega-6 mbizotërojnë. Raporti i dy acideve yndyrore në favor të acideve yndyrore omega-6 është shpesh 15 herë më i lartë se sa do të rekomandohej. Acidet yndyrore Omega-6 konsiderohen si pararendës të substancave inflamatore inflamatore dhe për këtë arsye duhet të reduktohen në mënyrë të synuar në sëmundjet inflamatore. Insulina gjithashtu promovon formimin e këtyre substancave inflamatore mesazheve, kjo është arsyeja pse luhatjet e sheqerit në gjak të shkaktuara nga ushqimet e pasura me sheqer dhe miell të bardhë duhet të shmangen me çdo kusht. Ato çojnë në inflamacion veçanërisht të rëndë të ashtuquajtur inflamacion pas ngrënies. Acidet yndyrore Omega-3 pengojnë inflamacionin pas ngrënies Pas çdo vakt - në varësi të llojit të ushqimit - ka pak a shumë stres oksidativ dhe reaksione inflamatore. Njëri flet për inflamacionin pas ngrënies (pas ngrënies = pas ngrënies). Zakonet e të ngrënit të përshkruara gjatë këtij artikulli (yndyra e lartë, produktet shtazore, kripa e lartë, sheqeri i lartë, ngarkesa e lartë glicemike dhe një dietë e përgjithshme që është shumë e lartë në kalori) i intensifikojnë këto reagime. Ngarkesa glicemike (GL) tregon se sa një ushqim shkakton rritjen e nivelit të sheqerit në gjak. Sa më të larta vlerat e GL, aq më pak i favorshëm dhe jo i shëndetshëm është ushqimi. Një tabelë me vlerat GL mund të gjendet këtu: tabela GL Inflamacioni pas ngrënies, nga ana tjetër, pengohet - si mund të ishte ndryshe - nga acidet yndyrore omega -3, një dietë me kalori të ulët, ushtrime dhe substanca vitale dhe substanca dytësore bimore me efekte antioksiduese. Mishi dhe produktet e qumështit e bëjnë MS më keq Mishi dhe produktet e tjera shtazore nuk rekomandohen vetëm për MS për shkak të përmbajtjes së tyre të yndyrave të ngopura. Mishi i kuq ose mishi në përgjithësi dhe shpesh produktet e qumështit gjithashtu mund të përshpejtojnë proceset inflamatore përmes mekanizmave shumë të ndryshëm ose të promovojnë ato procese që çojnë në një përkeqësim të MS. Për shembull, nivelet e larta të hekurit nxisin inflamacionin tek pacientët me MS (Williams et al., 2012), kjo është arsyeja pse konsumi i mishit të kuq çon në nivele më të larta të inflamacionit (Montonen et al., 2013). Me sa duket edhe përmes acidit arachidonic të përmbajtur, një acid yndyror omega-6 që konsiderohet si një pararendës i komponimeve inflamatore (eikosanoide) dhe aktivizon rrugën Th17 (Stenson, 2014). Qelizat Th17 janë ato qeliza imune që janë veçanërisht aktive në pacientët me MS (shih gjithashtu seksionin "Kripë"). Produktet e qumështit përmbajnë proteina të caktuara në fraksionin e yndyrës, të ashtuquajturat MFGM (proteina të membranës së yndyrës së qumështit (Riccio, 2004), të cilat mund të luajnë një rol shkakësor në MS. Struktura e tyre është shumë e ngjashme me autoantigjenin tipik në MS (Riccio , 2004, Swanson et al. (2013). MOG është një strukturë e mbështjellësve të mielinës dhe sulmohet nga antitrupat e sistemit imunitar në MS, gjë që më pas çon në shkatërrimin e shtresës nervore mbrojtëse. Produktet e qumështit me yndyrë të ulët duhet të konsumohen në MS. Përveç kësaj, nuk është asgjë e dëmshme të mbash një sy në konsumin e kripës: Dietat e larta në kripë nxisin inflamacionin në MS Nga studime të ndryshme dihet se një dietë e pasur me kripë mund të nxisë dhe përshpejtojë proceset inflamatore në sistemin nervor dhe gjithashtu të zvogëlojë funksionet e një sistemi imunitar të shëndetshëm. Po, një dietë me shumë kripë madje duhet të aktivizojë qelizat specifike Th17 që shkaktojnë sëmundje, të cilat janë veçanërisht të lidhura ngushtë me zhvillimin e MS (Kleinewietfeld et al., 2013; Wu et al., 2013). Njerëzit me MS që duan të përdorin shumë kripë shpesh vuajnë nga më shumë relapsa dhe rritje të dhëmbëzimeve në tru sesa njerëzit me pak kripë. Sidoqoftë, me një dietë të përgjithshme të shëndetshme, e cila kryesisht përbëhet nga ushqime të përgatitura vetë dhe pothuajse nga ndonjë produkt i gatshëm, konsumi i kripës zvogëlohet automatikisht. Sepse përmbajtja e kripës është ende në mënyrë disproporcionale e lartë atje - qoftë djathë, sallam, krisur, patate të skuqura, supa të gatshme apo bukë normale. Kontrolloni substancat tuaja vitale në sklerozën e shumëfishtë Në rast të sëmundjeve kronike të çdo lloji, mangësitë në substancat vitale duhet të shmangen në çdo rast. Ne kemi përshkruar këtu se cilat substanca vitale janë veçanërisht të rëndësishme në MS : Substanca vitale në MS. Ai përfshin vitaminë E, acid folik, magnez dhe substancat bimore quercetin dhe lutein - dhe natyrisht vitaminë D. Ne kemi raportuar tashmë për këtë të fundit në detaje në këtë artikull: Vitamina D në sklerozën e shumëfishtë . Sepse skleroza e shumëfishtë prek veçanërisht njerëzit në rajonet me pak diell. Njerëzit me MS gjithashtu vuajnë gjithmonë nga mungesa e vitaminës D. Në korrik 2017, një punë interesante u shfaq gjithashtu në revistën Multiple Sclerosis. Ajo shqyrtoi lidhjen midis mungesës së vitaminës D, ekspozimit ndaj virusit Epstein-Barr (EBV) (ethe gjëndrore) dhe rrezikut të MS. Sepse si infeksioni me EBV ashtu edhe mungesa e vitaminës D konsiderohen faktorë rreziku për MS. Në studimin e përmendur, u zbulua se një furnizim i mirë i vitaminës D mund të zvogëlojë sasinë e antitrupave kundër EBV dhe kështu edhe rrezikun e MS. Një furnizim i mirë i vitaminës D duket se forcon organizmin në mënyrë që të ndërmarrë veprime më të mira kundër EBV. Nëse faktori i rrezikut mungesa e vitaminës D korrigjohet, një faktor tjetër rreziku mund të minimizohet në këtë mënyrë, përkatësisht barra e EBV. Studime të shumta kanë treguar se vitamina D mund të rregullojë sistemin imunitar, ka efekte anti-inflamatore, nxit humbjen e peshës në rast të obezitetit dhe prandaj është një nga komponentët më premtues të terapisë holistike në MS (Smolders et al., 2008; Pierrot -Deseilligny, 2009; Cantorna, 2012; Ascherio et al., 2014). Meqenëse vitamina D nuk mund të merret në sasi të mjaftueshme përmes ushqimit, shtesat ushqyese kërkohen pothuajse në çdo rast. Ne kemi përshkruar këtu mënyrën e dozimit dhe marrjes së saktë të vitaminës D: Vitamina D - marrja e duhur. Ju gjithashtu duhet të siguroheni që të jeni të furnizuar mirë me selen dhe magnez. Përdorimi afatgjatë i acidit alfa lipoik duket gjithashtu një ide e mirë, siç e kemi përshkruar tashmë këtu: acidi alfa lipoik në sklerozën e shumëfishtë. Acidi lipoik alfa është një antioksidant i fuqishëm që mund të ndalojë atrofinë e trurit dhe kështu të ngadalësojë rrjedhën e MS. Komponimet e bimëve anti-inflamatore janë të dobishme Vitaminat dhe fitokimikatet me veti antioksiduese janë një mjet tjetër për të zvogëluar stresin oksidativ të pranishëm në MS dhe neutralizuar radikalet e lira që shkatërrojnë fijet nervore dhe mbështjelljet e mielinës. Sidoqoftë, vitaminat antioksidante (C dhe E) dihet se stimulojnë sistemin imunitar. Në MS, megjithatë, sistemi imunitar është tashmë tepër aktiv. Prandaj marrja e vitaminave me doza të larta nuk është ideale, ndërsa një dietë e pasur me vitamina rregullon sistemin imunitar, por asnjëherë nuk e stimulon atë dhe për këtë arsye është zgjidhja më e mirë këtu. Një dietë e shëndetshme përmban gjithashtu një sasi të madhe të substancave bimore antioksiduese dhe anti-inflamatore, të tilla si karotenoide, flavonoide, polifenole të tjera, izotiocianate (substanca që përmbajnë squfur), etj. Ato gjenden në të gjitha frutat, perimet, barishtet, bishtajoret, farat dhe drithërat, kjo është arsyeja pse këto ushqime duhet të përbëjnë shumicën e vakteve ditore (Gupta et al., 2014; Wang et al., 2014). Substancat më të rëndësishme bimore përfshijnë kuercetin në qepë, mollë dhe agrume (Min et al., 2007; Sternberg et al., 2008), polifenolet në çajin jeshil (Friedman, 2007), izoflavonet në produktet e sojës (Nagaraju et al. ., 2013; Zhou et al., 2014), resveratrol, e cila është treguar të ketë efekte neuroprotektive (mbrojtëse nervore) (në kakao, kikirikë, manaferra, rrush blu; Shakibaei et al., 2009), kurkumin (Prasad et al., 2014) dhe hidroksitirosol në vaj ulliri dhe në ullinj (Hu et al., 2014). Meqenëse këto substanca preferojnë të punojnë ngushtë së bashku, nuk ka kuptim të marrësh vetëm njërën prej tyre si një shtesë dietike. Ju gjithmonë duhet të kombinoni disa nga këto substanca. Zorrët e sëmura si një shkak i mundshëm i MS Shëndeti i zorrëve duhet të jetë fokusi i terapisë holistike të MS, jo më pak sepse një gjendje e dobët e zorrëve mund të çojë në zhvillimin e sëmundjeve autoimune të tilla si MS në radhë të parë. Ne i shpjeguam lidhjet në detaje në artikullin Sindroma e zorrëve të rrjedhshme - Shkaqet dhe Terapia. Fillon me një dietë të pashëndetshme (dieta tipike perëndimore) që çon në një prishje të florës së zorrëve (dysbiosis). Në rastin e dysbiosis, bakteret e dëmshme të zorrëve shumohen, ndërsa bakteret e dobishme të zorrëve bëhen gjithnjë e më pak. Bakteri Clostridium perfringens, për shembull, ndodh në një numër veçanërisht të lartë në florën e zorrëve të pacientëve me MS, ndërsa shtamet Bacillus, të cilat stimulojnë përhapjen e baktereve të dobishme të zorrëve, janë me sa duket shumë të vogla - siç tregoi një përmbledhje e vitit 2017. Bakteret e dëmshme të zorrëve lëshojnë të ashtuquajturat endotoksina, toksina që çojnë në inflamacion kronik dhe një mukozë të zorrëve të përshkueshme (sindromi i zorrëve të rrjedhshme). Tani substancat nga zorrët futen në qarkullimin e gjakut që nuk kanë humbur asgjë atje dhe për këtë arsye çojnë në aktivizimin e sistemit imunitar. Proceset autoimune që mund të çojnë në sëmundje të ndryshme - të tilla si skleroza e shumëfishtë (Fernández et al., 2012; Riccio, 2011). Dihet gjithashtu se dysbiosis çon në aktivizimin e qelizave Th17 (Cani et al., 2008; Veldhoen et al., 2008). Përveç një diete të shëndetshme, masat e synuara miqësore ndaj zorrëve gjithashtu mund të kontribuojnë në zhvillimin e një flore të shëndetshme të zorrëve dhe shërimin e mukozës së zorrëve: Pastrim i zorrës së trashë Permisimi i florës së zorrëve Marrja e prebiotikëve, siç është inulina, të cilat shërbejnë si ushqim për bakteret e dobishme të zorrëve. Meqenëse angjinarja e Jeruzalemit përmban shumë inulinë, është e mundur të përgatisni më shumë ushqime të angjinarit të Jeruzalemit gjatë sezonit të angjinarit të Jeruzalemit. Shurupi Yacon / pluhur përmban një prebiotik tjetër - fruktooligosakaridet - i cili gjithashtu ka një efekt pozitiv në florën e zorrëve. Por kini kujdes: Gjithmonë duhet të filloni me prebiotikë shumë ngadalë, pasi zorrët nuk janë mësuar ende me to dhe përndryshe mund të reagojnë me siklet (veçanërisht fryrje). Si mund të diagnostikohet një sindromë e zorrëve të rrjedhshme dhe cilat masa do të ishin të dobishme këtu, ne kemi shpjeguar në artikullin e zorrëve me rrjedhje të lidhur më sipër. Një dietë e shëndetshme përmirëson simptomat e MS Shumë njerëz me MS vuajnë nga dispepsi dhe mosfunksionim i fshikëzës. Edhe me këto ankesa, një dietë e shëndetshme ndihmon automatikisht në zbutjen e problemit përkatës. Për shkak se ajo përmban shumë fibra dhe substanca jetike për zorrët, si dhe lëng të mjaftueshëm për të shmangur dehidratimin kronik, i cili më pas përfiton funksionin e shëndetshëm të fshikëzës. Përveç kësaj, një dietë e shëndetshme siguron një bollëk të substancave anti-inflamatore që ndihmojnë në zvogëlimin e lodhjes kronike. Dietë për dispepsi (problemet me tretje) Edhe me ankesat tipike të tretjes të MS, një dietë e shëndetshme ofron kushtet më të mira për shërim. Fibra dietike (25 deri në 30 g në ditë) siguron aktivitet të rregullt të zorrëve dhe lëvizje të rregullta të zorrëve. Dieta e rekomanduar këtu siguron automatikisht fibra të mjaftueshme, p.sh. B. Produktet me drithëra të plota, fruta, perime, bishtajore, oriz ngjyrë kafe, etj. Frutat duhet të hahen gjithmonë në formën e perimeve të papërpunuara. Ashtu si pjesë e perimeve. Sidoqoftë, ngadalë mësohuni me rritjen e sasisë së fibrave, përndryshe mund të çojë në gazra dhe fryrje. Në çdo rast, mos harroni të pini shumë ujë me ushqime me fibra të larta ose shtesa dietike (pluhur lëvore psyllium, fara liri, fara chia, krunde tërshërë, miell kokosi, pluhur baobab, etj.), Përndryshe ata do të kishin kapsllëk efektit. Dieta për ankesat me fshikëzën Ndonjëherë dikush ndihet i tunduar për të pirë pak në mënyrë që të shpëtojë nga dëshira e vazhdueshme për të urinuar. Sidoqoftë, kjo e përkeqëson problemin dhe sjell ankesa të reja të tilla si mukozat e thata, humbja e oreksit, vështirësia në gëlltitje dhe një rrezik në rritje i infeksioneve të traktit urinar. Prandaj, pini mjaft ujë, lëngje perimesh të holluar ose çajra bimorë në intervale të rregullta. Merrni gjithmonë me vete një shishe me ujë ose çaj kur jeni jashtë. Zgjidhni ushqimet që janë të larta në lëngje, të tilla si: B. Perime, sallata, smoothie, supa etj. Mos pini pije të buta, kafe ose pije të tjera me kafeinë. Ato gjithashtu mund të irritojnë fshikëzën. Dietë për lodhjen Me MS, dikush shpesh vuan nga lodhja dhe rraskapitja kronike. Gjatë këtyre fazave, njerëzit priren të anashkalojnë një vakt ose të zgjedhin produkte të ushqimit të shpejtë me kalori të lartë. Të dyja mund të rrisin lodhjen dhe të përkeqësojnë kushtetutën tuaj. Nëse anashkaloni vaktet, bëjeni atë në mënyrë specifike si pjesë e agjërimit të përhershëm - shihni pjesën tjetër. Përndryshe, sigurohuni që hani ushqime të rregullta; është mirë të gatuani kur të ndiheni mirë, në mënyrë që të mund të ktheheni në furnizimet tuaja kur jeni të lodhur dhe nuk jeni tunduar të hani produkte të gatshme jo të shëndetshme. Mblidhni perime të ngrira në mënyrë që të mund të përgatitni një pjatë me perime në çdo kohë dhe me lehtësi. Kontroll më i mirë në MS me agjërim interval Agjërimi interval mund të jetë gjithashtu një masë interesante për të kontrolluar më mirë sklerozën e shumëfishtë dhe sëmundjet e tjera autoimune. Kjo tregohet nga një studim i Universitetit të Kalifornisë Jugore (USC), i cili u botua në revistën Cell Reports në qershor 2016. Tek minjtë, agjërimi i përhershëm zvogëloi simptomat e MS në të gjithë subjektet e testimit dhe madje ishte në gjendje të ndryshonte plotësisht sëmundjen në disa nga kafshët (20 përqind). Rezultatet fillestare nga studimet pilot me pacientët njerëzorë sugjerojnë gjithashtu se agjërimi i përhershëm nuk është vetëm një metodë potencialisht efektive në MS, por është gjithashtu i sigurt, domethënë nuk përfshin ndonjë rrezik për shëndetin. 60 pacientë me MS me RRMS (MS rikthyese-remituese) morën pjesë në studim. Një grup subjektesh hanin normalisht, një grup i dytë hante një dietë ketogjene me yndyrë të lartë, dhe një grup i tretë agjëronte me ndërprerje dhe më pas kalonte në një dietë mesdhetare. Të dy agjëruesit dhe grupi ketogjenik përjetuan përmirësime të mëdha në gjendjen e tyre shëndetësore, cilësinë e jetës dhe gjendjen e tyre mendore. Profesori Valter Longo, i cili drejton Institutin e Jetëgjatësisë në Universitetin e Kalifornisë Jugore, shpjegon se agjërimi me ndërprerje aktivizon proceset qelizore që janë të nevojshme për riparimin e trupit. "Gjatë një diete të ngjashme me agjërimin, prodhohet kortizol, i cili vret qelizat autoimune ndërsa stimulon qelizat imune të dobishme duke rritur numrin e qelizave të reja të shëndetshme." Në studimin e kafshëve, kafshët agjëruese kishin gjithashtu nivele më të ulëta të citokinave pro-inflamatore. Po, kafshët agjëruese madje treguan shenjat e para të rigjenerimit të mbështjelljeve të mielinës, të cilat ishin dëmtuar nga proceset e mëparshme autoimune. Ushtrimi është shumë i rëndësishëm për pacientët me sklerozë të shumëfishtë Sa herë që është e mundur, përpiquni të lëvizni. Kjo ka përparësi të shumta, veçanërisht për kursin e MS: Lëvizja largon lodhjen. Ushtrimi lehtëson simptomat e depresionit. Ushtrimi siguron funksione të shëndetshme të fshikëzës dhe zorrëve. Ushtrimet minimizojnë rrezikun e problemeve të lëkurës. Ushtrimi forcon muskujt dhe forcon qëndrueshmërinë. Lëvizja ju ndihmon të jeni fleksibël, përfshirë nyjet tuaja. Lëvizja parandalon humbjen e densitetit të kockave. Lëvizja përmirëson aftësitë njohëse. Cigaret dhe alkooli e përkeqësojnë sklerozën multiple Pirja e duhanit ul ndjeshëm cilësinë e jetës - pavarësisht nëse keni MS apo jo. Në MS, supozohet se pirja e duhanit gjithashtu intensifikon sëmundjen dhe përshpejton rrjedhën e saj (Manouchehrinia et al. (2013), pasi - ashtu si alkooli - bllokon mekanizmat anti -inflamatorë (Caito et al., 2010) dhe stresin oksidativ të organizmi Resveratrol, antioksidanti nga rrushi, për shembull, thuhet se është në gjendje të kompensojë të paktën pjesërisht stresin oksidativ të lidhur me tymin (Liu et al., 2014). Ushqimi i shëndetshëm është një domosdoshmëri për sklerozën e shumëfishtë Shtë e qartë se nuk ka një dietë për MS, por që një dietë e shëndetshme, e cila duhet të përfshijë rregullat themelore që kemi përshkruar, është gjithmonë e dobishme dhe duhet të shoqërohet me një koncept holistik për MS: Dieta e Shëndetshme - 25 Rregullat. Kjo dietë duhet të jetë e ulët në yndyrë, e ulët në kalori (sipas nevojave personale, p.sh. 1600 deri 1800 kcal), e pasur me fibra dhe substanca vitale dhe me bazë bimore. Duhet të shoqërohet me prebiotikë (p.sh. inulin, i cili konsiderohet të jetë ushqimi i florës së zorrëve), probiotikë (baktere të dobishme të zorrëve për të ndërtuar një florë të shëndetshme të zorrëve) dhe substanca vitale duke përfshirë polifenole, acide yndyrore omega-3 dhe alfa lipoik acid. Një koncept konkret duhet të vendoset gjithmonë individualisht, mundësisht së bashku me një mjek holistik ose praktikues alternativ. Kur bëhet fjalë për dietën e duhur, një nutricionist holistik do të jetë i lumtur t'ju ndihmojë nëse keni ndonjë dyshim. Burimet e artikullit: Gesunde Ernährung bessert Multiple Sklerose - Zentrum der Gesundheit Ascherio A et al., The initiation and prevention of multiple sclerosis., Nature Reviews. Neurology, 2012 Nov 5;8(11):602-12 Venkatesan A und Johnson RT, Infections and multiple sclerosis., Handbook of Clinical Neurology, 2014;122:151-71 Latronico T et al., Impact of manganese neurotoxicity on MMP-9 production and superoxide dismutase activity in rat primary astrocytes. Effect of resveratrol and therapeutical implications for the treatment of CNS diseases., Toxicological Science, 2013 Sep;135(1):218-28 Zanella SG and Roberti di Sarsina P, Personalization of multiple sclerosis treatments: using the chelation therapy approach., Explore, 2013 Jul-Aug;9(4):244-8 Jafari N and Hintzen RQ, The association between cigarette smoking and multiple sclerosis., Journal of the Neurological Sciences, 2011 Dec 15;311(1-2):78-85 Munger KL, Childhood obesity is a risk factor for multiple sclerosis., Multiple Sclerosis, 2013 Nov;19(13):1800 Ascherio A et al., Vitamin D as an early predictor of multiple sclerosis activity and progression, JAMA Neurology, 2014 Mar; 71(3): 306314. Desvergne B et al., Transcriptional regulation of metabolism., Physiological Reviews, 2006 Apr;86(2):465-514 Swank RL und Dugan BB, Effect of low saturated fat diet in early and late cases of multiple sclerosis., The Lancet, 1990 Jul 7;336(8706):37-9. Okada Y et al., Trans fatty acids in diets act as a precipitating factor for gut inflammation?, Journal of Gastroenterology and Hepatology, 2013 Dec;28 Suppl 4:29-32 Calder PC, n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases., The American Journal of Clinical Nutrition, 2006 Jun;83(6 Suppl):1505S-1519S Farooqui AA et al., Modulation of inflammation in brain: a matter of fat., Journal of Neurochemistry, 2007 May;101(3):577-99 Williams R et al., Pathogenic implications of iron accumulation in multiple sclerosis, Journal of Neurochemistry, 2012 Jan;120(1):7-25 Montonen J et al., Consumption of red meat and whole-grain bread in relation to biomarkers of obesity, inflammation, glucose metabolism and oxidative stress, European Journal of Nutrition, 2013 Feb; 52(1): 337345 Stenson WF, The universe of arachidonic acid metabolites in inflammatory bowel disease: can we tell the good from the bad?, Current Opinion in Gastroenterology, 2014 Jul;30(4):347-51 Riccio P, The proteins of the milk fat globule membrane in the balance, Trends in Food Science & Technology, 2004 15: 458461 Swanson RM et al., Butyrophilin-like 2 modulates B7 costimulation to induce Foxp3 expression and regulatory T cell development in mature T cells., Journal of Immunology, 2013 Mar 1;190(5):2027-35 Kleinewietfeld M et al., Sodium Chloride Drives Autoimmune Disease by the Induction of Pathogenic Th17 Cells, Nature, 2013 Apr 25; 496(7446): 518522 Wu C et al., Induction of pathogenic Th17 cells by inducible salt sensing kinase SGK1, Nature, 2013 Apr 25; 496(7446): 513517. Smolders J et al., Vitamin D as an immune modulator in multiple sclerosis, a review, Journal of Neuroimmunology, 2008 Feb;194(1-2):7-17 Pierrot-Deseilligny C, Clinical implications of a possible role of vitamin D in multiple sclerosis , Journal of Neurology, 2009 Sep; 256(9): 14681479. Cantorna MT, Vitamin D, Multiple Sclerosis and Inflammatory Bowel Disease, Archives of Biochemistry and Biophysics, 2012 Jul 1;523(1):103-6 Gupta SC et al., Downregulation of tumor necrosis factor and other proinflammatory biomarkers by polyphenols., Archives of Biochemistry and Biophysics, 2014 Oct 1;559:91-9 Wang S et al., Novel insights of dietary polyphenols and obesity, The Journal of Nutritional Biochemistry, 2014 Jan;25(1):1-18 Min YD et al., Quercetin inhibits expression of inflammatory cytokines through attenuation of NF-kappaB and p38 MAPK in HMC-1 human mast cell line, Inflammation Research, 2007 May;56(5):210-5. Sternberg Z et al., Quercetin and interferon-beta modulate immune response(s) in peripheral blood mononuclear cells isolated from multiple sclerosis patients, Journal of Neuroimmunology, 2008 Dec 15;205(1-2):142-7 Friedman M, Overview of antibacterial, antitoxin, antiviral, and antifungal activities of tea flavonoids and teas., Molecular Nutrition & Food Research, 2007 Jan;51(1):116-34 Nagaraju GP et al., Pleiotropic effects of genistein in metabolic, inflammatory, and malignant diseases, Nutrition Reviews, 2013 Aug;71(8):562-72 Zhou X et al., Genistein antagonizes inflammatory damage induced by ?-amyloid peptide in microglia through TLR4 and NF-?B., Nutrition, 2014 Jan;30(1):90-5 Das S und Das DK, Anti-inflammatory responses of resveratrol, Inflammation & Allergy Drug Targets, 2007 Sep;6(3):168-73 Cheng G et al., Resveratrol inhibits MMP-9 expression by up-regulating PPAR alpha expression in an oxygen glucose deprivation-exposed neuron model, Neuroscience Letters, 2009 Feb 20;451(2):105-8 Shakibaei M et al., Resveratrol addiction: to die or not to die., Molecular Nutrition & Food Research, 2009 Jan;53(1):115-28 Prasad S et al., Recent Developments in Delivery, Bioavailability, Absorption and Metabolism of Curcumin: the Golden Pigment from Golden Spice Cancer Research and Treatment, 2014 Jan; 46(1): 218 Hu T et al., Hydroxytyrosol and its potential therapeutic effects., Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2014 Feb 19;62(7):1449-55 Zhu X et al, Microbiota-gut-brain axis and the central nervous system, Oncotarget, 2017; 8:53829-53838 Fernndez et al., Review of the novelties presented at the 27th Congress of the European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS) (I)., Revista de Neurologia, 2012 Jun 1;54(11):677-91 Riccio P, The molecular basis of nutritional intervention in multiple sclerosis: a narrative review, Complementary Therapies in Medicine, 2011 Aug;19(4):228-37 Chassaing B und Gewirtz AT, Gut microbiota, low-grade inflammation, and metabolic syndrome, Toxicologic Pathology, 2014 Jan;42(1):49-53 Cani PD und Delzenne NM, The role of the gut microbiota in energy metabolism and metabolic disease, Current Pharmaceutical Design, 2009;15(13):1546-58. Wu GD et al., Linking Long-Term Dietary Patterns with Gut Microbial Enterotypes, Science, 2011 Oct 7;334(6052):105-8 Lozupone CA et al., Diversity, stability and resilience of the human gut microbiota, Nature, 2012 Sep 13;489(7415):220-30 Tremaroli V und Bckhed F, Functional interactions between the gut microbiota and host metabolism, 2012 Sep 13;489(7415):242-9 Panda S et al., Structure and functions of the gut microbiome., Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets, 2014;14(4):290-9. De Filippo C et al., Impact of diet in shaping gut microbiota revealed by a comparative study in children from Europe and rural Africa, Proceedings on the National Academy of Science of the United States of America, 2010 Aug 17; 107(33): 1469114696 Moschen AR et al., Dietary Factors: Major Regulators of the Gut's Microbiota, Gut and Liver, 2012 Oct; 6(4): 411416 Tilg H et al., Obesity and the microbiota., Gastroenterology, 2009 May;136(5):1476-83 Brown K et al., Diet-Induced Dysbiosis of the Intestinal Microbiota and the Effects on Immunity and Disease, Nutrients, 2012 Aug; 4(8): 10951119 Maynard CL et al., Reciprocal Interactions of the Intestinal Microbiota and Immune System, Nature, 2012 Sep 13;489(7415):231-41 Cani PD et al., Changes in gut microbiota control metabolic endotoxemia-induced inflammation in high-fat diet-induced obesity and diabetes in mice., Diabetes, 2008 Jun;57(6):1470-81 Veldhoen M et al., The aryl hydrocarbon receptor links TH17-cell-mediated autoimmunity to environmental toxins., Nature, 2008 May 1;453(7191):106-9 Reichelt KL und Jensen D, IgA antibodies against gliadin and gluten in multiple sclerosis., Acta Neurologica Scandinavica, 2004 Oct;110(4):239-41. Manouchehrinia A et al., Tobacco smoking and disability progression in multiple sclerosis: United Kingdom cohort study, Brain, 2013 Jul; 136(7): 22982304 Caito S et al., SIRT1 is a redox-sensitive deacetylase that is post-translationally modified by oxidants and carbonyl stress, The FASEB Journal, 2010 Sep; 24(9): 31453159 Liu H et al., Resveratrol protects against cigarette smoke-induced oxidative damage and pulmonary inflammation., Journal of Biochemical and Molecular Toxicology, 2014 Oct;28(10):465-71 Rolf L et al., Exploring the effect of vitamin D3 supplementation on the anti-EBV antibody response in relapsing-remitting multiple sclerosis, Multiple Sclerosis, 2017 Jul 1:1352458517722646 Hoare S et al., Higher intake of omega-3 polyunsaturated fatty acids is associated with a decreased risk of a first clinical diagnosis of central nervous system demyelination: Results from the Ausimmune Study, Multiple Sclerosis, 2016 Jun;22(7):884-92 Gupta S, Diet: Changing the recipe, Nature, Dezember 2016 Richard-Miceli C et al., Emerging patterns of genetic overlap across autoimmune disorders, Genome Medicine, 2012; 4(1): 6. Shor DB et al., Gluten sensitivity in multiple sclerosis: experimental myth or clinical truth? Annals of the New York Academy of Science, 2009 Sep;1173:343-9 Lee JE et al., A Multimodal, Nonpharmacologic Intervention Improves Mood and Cognitive Function in People with Multiple Sclerosis, Journal of the American College of Nutrition, 2017 Mar-Apr;36(3):150-168 Diet and MS, New Directions in MS Research: New Therapeutic Approaches, Multiple Sclerosis Association of America, 2017 Masullo L et al., Complementary and Alternative Medicine Use and Nutrient Intake Among Individuals with Multiple Sclerosis in the United States, Journal of Community Health, February 2015, Volume 40, Issue 1, pp 153160 Metropulos M et al., Does the Swank diet help with multiple sclerosis? Medical News Today, 30. Juli 2017 Railton D, Multiple sclerosis symptoms improved with fruit and veg, Medical News Today, 10. Dezember 2017 Paddock C, Fasting-mimicking diet shows promise against MS, Medical News Today, 27. Mai 2016 Longo V et al., Diet mimicking fasting promotes regeneration and reduces autoimmunity and multiple sclerosis symptoms, Cell Reports, 2016 Jun 7; 15(10): 21362146. Vijayshree Yadav, John McDougall et al., Low-fat, plant-based diet in multiple sclerosis: A randomized controlled trial, Multiple Sclerosis, September 2016 Vol 9, Pages 8090 Fitzgerald KC et al, Diet quality is associated with disability and symptom severity in multiple sclerosis, Neurology, December 06, 2017 Hasson J, Is there an MS diet? Momentum, 2008 Riccio P und Rocco R, Nutrition Facts in Multiple Sclerosis, ASN Neuro, 2015 Jan-Feb; 7(1): 1759091414568185

Ushqimi i shëndetshëm përmirëson Multiple Sklerozën MS
bottom of page