top of page

Ushqimi vegjetariane është dieta më e mirë për shëndetin dhe mjedisin

Një dietë vegjetariane është dieta më e mirë për shëndetin dhe mjedisin, sipas ekspertëve të të ushqyerit në Akademinë Amerikane të të ushqyerit dhe dietologjisë. Sipas mendimit të tyre, ekspertët theksuan përparësitë e një diete vegjetariane dhe shpjeguan se dietat vegjetariane dhe vegane në krahasim me dietat jo-vegjetariane, ndër të tjera redukton obezitetin dhe ndihmon në parandalimin e sëmundjeve të zemrës, diabetit dhe shumë formave të kancerit dhe për këtë arsye duhet të zbatohet në fëmijëri. Dieta vegjetariane - mundësisht prej nga fëmijëria Akademia Amerikane e të ushqyerit dhe dietologjisë, një nga organizatat më të mëdha për nutricionistët, publikoi një përditësim të pozicionit të saj mbi dietat vegjetariane në Gazetën e Akademisë së të ushqyerit dhe dietologjisë. Ai thotë, ndër të tjera, se një dietë vegjetariane ose vegane e planifikuar mirë është e përshtatshme për të gjitha fazat e jetës, dhe nëse këto dieta ishin praktikuar tashmë në fëmijëri, kjo masë vetëm mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kronike në jetën e mëvonshme. Ushqimi vegjetarian - më i mirë për shëndetin dhe mjedisin Përveç kësaj - sipas Vandana Sheth, zëdhënëse e Akademisë, e cila përfshin pothuajse 70,000 anëtarë nga qarqet e dietologëve, dietologëve, dietologëve dhe dietologëve - një dietë me bazë bimore është shumë më miqësore me mjedisin dhe e qëndrueshme sesa dietat që janë të pasura me produkte shtazore , meqenëse përdoren ato vegjetariane Dietat, për shembull, mund të zvogëlojnë emetimet e gazrave serrë deri në 50 përqind. Vegjetariani nuk do të thotë menjëher vegjetarian Në Gjermani, rreth 10 përqind e popullsisë aktualisht janë vegjetarianë dhe mbi 1 përqind veganë. Në SHBA, është vetëm 3.3 përqind e të rriturve në përgjithësi - sipas një sondazhi të vitit 2016 nga The Vegetarian Resource Group. Nga rruga, "vegjetarian" nuk është vetëm një formë e vetme e të ushqyerit në të cilën thjesht nuk hani mish, shpendë apo peshk. Nga ana tjetër, ka shumë lloje të ndryshme të dietës vegjetariane, p.sh. B. kjo: Lakto-vegjetarianët nuk hanë mish, peshk ose vezë, por përdorin produkte të qumështit. Mjalti dhe produktet e tjera të bletëve hahen nga shumica e vegjetarianëve, por jo nga veganët. Vegjetarianët lakto-ovo hanë vezë dhe produkte të qumështit, por as mish as peshk. Vegjetarianët Ovo hanë vezë, por jo produkte të qumështit dhe natyrisht asnjë mish apo peshk. Veganët nuk hanë fare ushqime shtazore. Ekziston një variant i ushqimit të papërpunuar për secilën nga katër format e përmendura. Këtu hani ushqimin e zgjedhur vetëm në formë të papërpunuar, domethënë të pa ngrohur mbi 42 gradë. Pra, një vegjetarian lakto-ovo ha vetëm produkte të qumështit të bëra nga qumështi i papërpunuar. Vezët gjithashtu hahen të papërpunuara. Shumë studime kanë treguar tashmë përfitimet shëndetësore të një diete vegane. Para së gjithash, këto përfshijnë një rrezik më të ulët të obezitetit dhe diabetit. Disa rreziqe të kancerit dhe rreziku kardiovaskular gjithashtu mund të zvogëlohen nëse përdoren më shumë ushqime me bazë bimore. Dieta vegjetariane - më e mira nëse është planifikuar mirë Sigurisht, një dietë vegjetariane ose vegane nuk është gjithmonë e shëndetshme. Ju mund të hani shumë në mënyrë të pashëndetshme me pothuajse çdo lloj diete dhe kështu edhe me një dietë vegane ose vegjetariane. Sepse ata që hanë sheqer, miell të bardhë dhe patate të skuqura, për shembull, janë veganë por jo veçanërisht të shëndetshëm. Prandaj Akademia e të ushqyerit dhe dietologjisë thekson se një dietë e planifikuar mirë me bazë bimore - e pasur me perime, fruta, arra, fara, bishtajore dhe drithëra - mund të ofrojë një kornucopi të tërë të përfitimeve shëndetësore. Mangësitë ushqyese dhe thelbësore të substancave nuk duhen pasur frikë. Sepse nëse rekomandoni një dietë vegane ose vegjetariane, atëherë sigurisht që ju rekomandoni variantin e shëndetshëm, të shëndetshëm dhe të balancuar dhe jo versionin e ushqimit junk. Një dietë me bazë bimore zvogëlon rrezikun e diabetit me 62 përqind Për deklaratën e re të Akademisë - e shkruar ndër të tjera. nga nutricionistja Susan Levin e Komitetit të Mjekëve për Mjekimin Përgjegjës në Uashington, DC -Akademia shqyrtoi shumë studime në lidhje me efektet e mundshme shëndetësore dhe mjedisore të një diete me bazë bimore ose bimore. Për shembull, autorët e Akademisë shkruajnë se një dietë me bazë bimore mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të prostatës me 35 përqind dhe rreziku i zhvillimit të kancerit - pavarësisht nga cili - zvogëlohet me 18 përqind nëse hani një dietë me bazë bimore Me Sipas Akademisë, rreziku i sulmit në zemër zvogëlohet me një dietë me bazë bimore me 32 përqind, rreziku i sëmundjeve të zemrës me 10 deri në 29 përqind dhe rreziku i diabetit me një 62 përqind të jashtëzakonshëm. Njerëzit që ndjekin një dietë vegjetariane ose vegane, "thotë Sheth," në përgjithësi kanë një BMI më të ulët (kështu që ata kanë më pak gjasa të jenë mbipeshë), presion më të shëndetshëm të gjakut dhe nivele të sheqerit në gjak, më pak inflamacion kronik dhe nivele të ulëta të kolesterolit në krahasim me njerëz jo-vegjetarianët . Të ushqyerit vegjetarian - plane ushqyese Nëse doni të ndryshoni dietën tuaj në një dietë vegjetariane ose vegane, por nuk e dini saktësisht se si ta bëni këtë, mund të kontaktoni me lehtësi një nutricionist holistik dhe të hartoni një plan individual të të ushqyerit që përfshin të gjitha substancat ushqyese dhe jetësore dhe që mund të çojë për qëllimet e përmendura shëndetësore. Ju gjithashtu mund të gjeni sugjerime për një plan ushqimor të shijshëm vegjetarian dhe të shëndetshëm këtu: Plani i të ushqyerit vegan ose këtu: Plani ushqimor vegan dhe i ulët në karbohidrate. Ushqimi vegjetarian është gjithashtu një zgjidhje e mirë për fëmijët Dietat vegjetariane janë gjithashtu shumë të përshtatshme për fëmijët dhe adoleshentët, po ato ndihmojnë të rinjtë të krijojnë një bazë të shëndetshme për jetën e mëvonshme, pasi një dietë vegjetariane në adoleshencë - sipas autorëve të Akademisë - do të thotë që ju keni më pak gjasa që më vonë të vuani nga sëmundje kronike. Në këtë kontekst, autorët e Akademisë tregojnë studimet që tregojnë se fëmijët dhe adoleshentët që ndjekin një dietë vegjetariane kanë shumë më pak gjasa të jenë mbipeshë sesa moshatarët e tyre që hanë mish. Përparësitë e një diete vegjetariane në fëmijëri përfshijnë ngrënien e më shumë frutave dhe perimeve, ngrënien e më pak ëmbëlsirave, më pak yndyrna të pashëndetshme dhe më pak ushqime të kripura. Vetëm këta faktorë çojnë në dhëmbë më të shëndetshëm, një peshë të shëndetshme dhe një furnizim të shkëlqyeshëm me minerale bimore sekundare. Ushqyerja me bazë bimore - më e mira nga të gjitha format e të ushqyerit për mjedisin As përfitimet për mjedisin nuk harrohen. Në këtë drejtim, Akademia raporton se një dietë vegjetariane zvogëlon emetimet e gazrave serrë me 29 përqind, dhe një dietë vegane e bën këtë me 50 përqind. Kjo ndodh sepse dietat vegjetariane kërkojnë më pak ujë, më pak lëndë djegëse fosile, më pak pesticide dhe më pak pleh artificial sesa dietat e bazuara në mish dhe ushqime të tjera shtazore. Merrni për shembull fasulën kidney. Për të prodhuar 1 kilogram fasule duhet të keni 18 herë më pak tokë, 10 herë më pak ujë, 9 herë më pak karburant, 12 herë më pak pleh dhe 10 herë më pak pesticide sesa keni nevojë për të prodhuar 1 kg viçi. Në të njëjtën kohë, fasulja është një burim i proteinave me cilësi të lartë që gjithashtu mund ta bëjë mishin të tepërt nga pikëpamja ushqyese. Dieta vegjetariane - më e mirë se ilaçet Përfundimi i Akademisë Amerikane të Dietikës është si më poshtë: Dietat vegjetariane mund të mbrojnë si shëndetin ashtu edhe mjedisin. Dhe kështu ju mund të lexoni fjalinë përfundimtare në punimin e Akademisë: Nëse do të ishte e mundur që një dietë me bazë bimore dhe efektet e saj të merren të paketuara si pilula me recetë, ky ilaç do të shndërrohej në një blockbuster brenda natës, pasi dieta me bazë bimore i dhuron aq shumë energji trupit të njeriut dhe në të njëjtën kohë i merr kaq pak energji planetit tonë ". Cili ilaç tjetër përmirëson metabolizmin aq mirë, ul presionin e gjakut në mënyrë të qëndrueshme, stabilizon sheqerin në gjak në mënyrë të përhershme dhe ul rrezikun kardiovaskular dhe diabetin aq bindshëm (dhe pa efekte anësore) sa dieta vegjetariane dhe vegane? " Nëse jeni të interesuar për një furnizim të plotë të lëndëve ushqyese dhe substancave vitale në një dietë me bazë bimore, do të gjeni informacionin që ju nevojitet këtu: 14 rregulla për një dietë të shëndetshme vegane Ju gjithashtu mund të përdorni recetat tona të shëndetshme, të cilat do të jenë shumë të dobishme për shëndetin tuaj. Burimet e artikullit: Vegetarische Ernährung ist die beste Ernährung für Gesundheit und Umwelt - Zentrum der Gesundheit Whiteman, Honor. "Vegetarian diets best for health and the environment, say Nutritionists." Medical News Today . MediLexicon, Intl., 4. Dez. 2016, (Vegetarische Ernährung ist am besten für die Gesundheit und die Umwelt, sagen Ernährungsfachleute) Susan Levin et al., Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian diets, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics , 1. Dezember 2016, (Position der Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarische Ernährungsweisen

Ushqimi vegjetariane është dieta më e mirë për shëndetin dhe mjedisin
bottom of page