top of page

Vitamina D në Hashimoto: kjo është arsyeja se pse është e domosdoshme

Sëmundja e tiroides Hashimoto shpesh shoqërohet me mungesë të vitaminës D. Në të kundërt, marrja e vitaminës D mund të çojë në një përmirësim të ndjeshëm të sëmundjes Hashimoto: Antitrupat ulen pas marrjes së vitaminës D. Ata që vuajnë nga sëmundja kronike inflamatore autoimune e gjëndrës tiroide të quajtur Hashimoto është shumë më e lehtë për t’u futur në mungesë të vitaminës D sesa një person i shëndetshëm. Kërkesa për vitaminë D e Hashimoto është më e lartë, së dyti, më pak vitaminë D formohet dhe aktivizohet në trup, dhe së treti, njerëzit me sëmundje autoimune vuajnë më shpesh nga çrregullimet e receptorit, që do të thotë se ju mund të keni mjaftueshëm vitaminë D, por nuk mund të funksionojë. Flitet përtë ashtuquajturen rezistencë të vitaminës D. Duke parë pikën e tretë, tani shtrohet pyetja nëse marrja e vitaminës D3 ka ndonjë kuptim. Po, padyshim që e bën atë shumë mirë. Që në vitin 2015, një studim zbuloi se pacientët Hashimoto mund të ulnin nivelin e antitrupave të tyre me një mesatare prej 20 përqind nëse do të merrnin deri në 4,000 IU të vitaminës D3 në ditë për 4 muaj. Mjeku raporton: Vitamina D mund të shpëtoj nga Hashimoto Dr. Berndt Rieger - endokrinolog holistik dhe specialist i tiroides - shkruan në faqen e tij të internetit (2) se të gjithë me tiroiditin aktiv Hashimoto kanë një nivel të ulët të vitaminës D. Sapo sëmundja fillon të shërohet, vitamina D gjithashtu rritet. Niveli i vitaminës D tregon madje se sa aktiv është sëmundja. Ju gjithashtu mund të përdorni nivelin e vitaminës D si një shënues për të parë nëse një masë e caktuar trajtimi po funksionon apo jo. Ai gjithashtu vëzhgoi se shumë njerëz që marrin vitaminë D vetëm përjetojnë një forcim shërues përmes kësaj mase që i çliron nga tiroiditi i Hashimoto. "Antitrupat ulen, gjendja e shëndetit është më e mirë, dhe tiroide duket më pak e përflakur në ultratinguj, dhe shpesh madje normalizon formën e saj," thotë Rieger. Antitrupat dhe niveli i TSH ulen pas marrjes së vitaminës D. Një studim iranian (1) në maj 2019 zbuloi se sëmundja ishte dukshëm më pak e theksuar në pacientët që merrnin vitaminë D. 42 pacientëve Hashimoto iu dha 50,000 IU vitaminë D3 ose një placebo në javë për 3 muaj. Në këtë studim, gjithashtu, pati një ulje të konsiderueshme të antitrupave tipike Hashimoto ((antitrupa TPO, TPO = tirrooperoksidazë) dhe gjithashtu në vlerën TSH (një vlerë e rritur tregon një tiroide nënvepruese). Sidoqoftë, Dr. Berndt Rieger këshillon që tek Hashimoto nuk duhet të fillohet menjëherë me doza të larta, pasi kjo mund të çojë në shqetësim dhe pagjumësi tek disa pacientë. Sidoqoftë, këshillohet që të filloni me një dozë ditore prej 1000 IU dhe "Nëse është e nevojshme, te rritet doza per 1000 IU në ditë brenda 6 javësh, me kusht që kontrolli laboratorik duhet të ketë treguar që vitamina D nuk rritet ndjeshëm." Cila vlerë e vitaminës D duhet të arrihet tek Hashimoto? Qëllimi duhet të jetë një vlerë e vitaminës D3 mbi 50 µg / l. Nëse niveli i vitaminës D nuk ndryshon edhe pasi të keni marrë doza më të ulta ose ngadalë në rritje për disa javë, mund të ketë rezistencë të vitaminës D. Megjithatë për të arritur një efekt, duhet të merrni sa më shumë vitaminë D3, në mënyrë që niveli i vitaminës D3 të arrijë vlera në intervalin më të lartë, d.m.th midis 50 dhe 70 ng / l, i cili në disa raste arrihet vetëm pas marrjes diteore te 20,000 IU. Vitamina D3 vetëm nuk është e mjaftueshme për Hashimoton! Sigurisht, vetëm vitamina D3 nuk është e mjaftueshme për të kuruar një Hashimoto. Ju lutemi lexoni artikullin mbi konceptin e terapisë holistike në Hashimoto të lidhur në krye dhe mos harroni ushqimin e duhur. Burimet e artikullit: Vitamin D bei Hashimoto: Darum ist es unverzichtbar - Zentrum der Gesundheit (1) Chahardoli R et al., Can Supplementation with Vitamin D Modify Thyroid Autoantibodies (Anti-TPO Ab, Anti-Tg Ab) and Thyroid Profile (T3, T4, TSH) in Hashimoto's Thyroiditis? ADouble Blind, Randomized Clinical Trial, Horm Metab Res. 2019 May;51(5):296-301. doi:10.1055/a-0856-1044. Epub 2019 May 9 (2) Rieger B, Hashimoto und Vitamin D, August 2018 (3) Taylor PA, Neue klinische Studie erkennt in Vitamin D eine Option zur Linderung gängigerSchilddrüsenstörungen, 13. August 2019, Dr. Rath Health Foundation

Vitamina D në Hashimoto: kjo është arsyeja se pse është e domosdoshme
bottom of page