top of page

Vitamina D në sëmundjet autoimune

Shpesh ka një mangësi të vitaminës D në sëmundjet autoimune. Por a do të thotë kjo gjithashtu se marrja e vitaminës D mund të përmirësojë sëmundjen? Administrimi i vitaminës D shpesh nuk ka efekt në sëmundjet autoimune. Ne shpjegojmë se cila mund të jetë arsyeja për këtë dhe si të veprohet në këtë rast. Vitamina D: e rëndësishme në sëmundjet autoimune Sëmundjet autoimune janë sëmundje inflamatore kronike, gjatë të cilave sistemi imunitar i trupit sulmon në mënyrë të rreme qelizat dhe organet e veta - dhe nuk fokusohet më ekskluzivisht në bakteret e dëmshme, viruset, etj. Nga pikëpamja mjekësore konvencionale, për fat të keq nuk ka asnjë shans për një kurë në sëmundjet autoimune. Terapitë holistike sjellin lehtësim në pothuajse çdo rast dhe shpesh çojnë në ngecje të sëmundjes. Vitamina D është një pjesë thelbësore e një terapie të tillë naturopatike nëse niveli i vitaminës D vërtetohet të jetë shumë i ulët. Këtu mund të lexoni sesi mund t’i trajtoni sëmundjet autoimune në mënyrë natyrale. Si mungesa e vitaminës D mund të promovojë sëmundjet autoimune Vitamina D është e lidhur ngushtë me procese të shumta biologjike që rregullojnë sistemin imunitar (1). Receptorët e vitaminës D u gjetën në një numër qelizash imune, p.sh. B. monocitet, qelizat dendritike dhe qelizat T të aktivizuara, që tregojnë se vitamina D luan një rol në zhvillimin ose parandalimin e sëmundjeve autoimune. Efektet anti-inflamatore të vitaminës D janë gjithashtu të njohura prej kohësh (6). Sipas një rishikimi të detajuar të vitit 2013 (2), mungesa e vitaminës D mund të dëmtojë vetë-tolerancën tek njerëzit e predispozuar gjenetikisht dhe kështu të promovojë zhvillimin e sëmundjeve autoimune. Vetë-toleranca është aftësia e sistemit imunitar të njeriut për të njohur substancat endogjene si të tilla dhe për t'i dalluar ato nga substancat e huaja, në mënyrë që sulmet kundër indeve të tyre të mos ndodhin. Por a mundet me të vërtetë marrja e vitaminës D të përmirësojë sëmundjen? Apo mungesa e vitaminës D është shumë më e mundshme - siç quhet shpesh nga kritikët e vitaminës D - pasojë e një sëmundjeje kronike? Pse vitamina D ndonjëherë nuk funksionon Hulumtimet kanë vazhduar në lidhje me vitaminën D në lidhje me sklerozën e shumëfishtë që nga vitet 1980. Studimet e para u bënë me doza të ulëta të vitaminës D, të cilat nuk treguan efekt. Vetëm në vitet e fundit ka pasur studime në të cilat doza më të larta prej 7,000 deri në 14,000 IU të vitaminës D janë administruar në ditë, por kryesisht jo në doza ditore, por z. B. 100,000 IU çdo 14 ditë ose 20,000 IU çdo ditë të tjera.Por edhe atëherë, suksesi shpesh mungonte. Shkencëtarët rreth mjekësisë parandaluese Prof. Dr. Në Prill 2021, Jörg Spitz publikoi informacion të plotë mbi rezistencën ndaj vitaminës D, e cila mund të jetë një arsye pse marrja e sasive konvencionale të vitaminës D shpesh nuk ka efekt në sëmundjet autoimune (dhe sëmundjet e tjera). Po, sipas Prof. Spitz, rezistenca ndaj vitaminës D mund të jetë gjithashtu një shkak i sëmundjeve autoimune (3). Rezistenca ndaj vitaminës D Me një rezistencë ndaj vitaminës D, qelizat reagojnë vetëm dobët ndaj vitaminës D, e cila ndër të tjera. Kjo mund të jetë për shkak të një bllokimi të të ashtuquajturës rrugë sinjalizuese të receptorit të vitaminës D (sëmundjet infektive diskutohen si shkaku i bllokimit). Receptorët e vitaminës D ndodhen brenda qelizave. Kur vitamina D lidhet me një receptor, ajo mund të aktivizojë ose çaktivizojë disa gjene në qeliza në mënyrë që të shkaktojë efektet tipike të vitaminës D, por kjo nuk ndodh në rastin e rezistencës. Terapi me dozë të lartë të vitaminës D Rezistenca ndaj vitaminës D, megjithatë, është e kthyeshme - me doza të larta të vitaminës D. Rezistenca e fituar e vitaminës D (e cila nuk është e lindur, por ndodh vetëm gjatë jetës) konsiderohet ende një hipotezë, por Prof. Spitz tashmë ka përvojë premtuese në fushën e sklerozës së shumëfishtë, kështu që rekomandimet e tij duhet të dëgjohen. Për këtë qëllim, Prof. Spitz përdor të ashtuquajturin protokoll Coimbra - një skemë e marrjes së vitaminës D të zhvilluar nga neurologu brazilian Cicero G. Coimbra. Protokolli Coimbra gjithashtu parashikon doza të ndryshme të vitaminës D për sëmundje të ndryshme autoimune. Informacioni i mëposhtëm synohet vetëm si një përmbledhje fillestare. Diskutoni kursin më të mirë të veprimit për ju me mjekun tuaj. Protokolli i Coimbra -s Doza fillestare për Protokollin Coimbra është: 1000 IU për kilogram të peshës trupore për Multiple Sklerozën (MS) 300 - 500 IU për kilogram të peshës trupore për artriti reumatoid (reumatizëm), lupus sistemik, artrit psoriatik, psoriasis, sëmundje të Crohn, kolit ulcerativ 300 IU për kilogram të peshës trupore në Hashimoto, spondilit ankilozant, sklerodermi sistemike 150 IU për kilogram të peshës trupore për sëmundje të tjera autoimune Pra, nëse keni ose dëshironi të parandaloni një sëmundje autoimune, kontrolloni nivelet e vitaminës D dhe merrni vitaminë D nëse keni mungesë. Nëse dozat konvencionale (siç përshkruhet në artikullin tonë për marrjen e duhur të vitaminës D ) nuk mund të rrisin nivelin tuaj të vitaminës D, atëherë mund të jetë një ide e mirë të kontaktoni një mjek që përdor protokollin Coimbra - shihni lidhjen më poshtë Burimi 9 (5). Parandalimi i efekteve anësore të terapisë me dozë të lartë të vitaminës D Me terapi me doza të larta, është e rëndësishme që në çdo rast të monitorohet nga afër nga mjeku në mënyrë që të parandalohen efektet anësore të mundshme (p.sh. hiperkalcemia). Në hiperkalcemi, vitamina D thith shumë kalcium nga zorrët në qarkullimin e gjakut. Prandaj, niveli i kalciumit në gjak (serum) dhe urinë kontrollohet rregullisht. Sigurisht, pacienti gjithashtu duhet t'i kushtojë vëmendje simptomave tipike të hiperkalcemisë (nivelet e kalciumit që janë shumë të larta). Kjo përfshin urinimin e shpeshtë kur jeni shumë të etur, jashtëzakonisht të lodhur ose me kapsllëk. Një dietë me kalcium të ulët është e rëndësishme në Protokollin Coimbra për të shmangur kalciumin e tepërt. Paralajmërimet në rrjet për Protokollin Coimbra bazohen në raporte individuale të rasteve që merren me hiperkalceminë e lartpërmendur (4), të cilat mund të parandalohen me masat e lartpërmendura. Paralajmërimet e këtij lloji kanë tendencë të shtypin avantazhet e terapisë me dozë të lartë të vitaminës D dhe efektet anësore të forta të terapive konvencionale. Burimet e artikullit: Vitamin D bei Autoimmunerkrankungen - Zentrum der Gesundheit (1) Chen-Yen Yang et al., The Implication of Vitamin D and Autoimmunity: a Comprehensive Review, Clin Rev Allergy Immunol, Oktober 2013 (2) Antico A, Bizzaro N et al., Can supplementation with vitamin D reduce the risk or modify the course of autoimmune diseases? A systematic review of the literature, Autoimmun Rev. 2012 Dec;12(2):127-36. doi: 10.1016/j.autrev.2012.07.007. Epub 2012 Jul 7 (3) Lemke D, Klement RJ, Schweiger F, Schweiger B, Spitz J. Vitamin D Resistance as a Possible Cause of Autoimmune Diseases: A Hypothesis Confirmed by a Therapeutic High-Dose Vitamin D Protocol. Front Immunol . 2021;12:655739. Published 2021 Apr 7. doi:10.3389/fimmu.2021.655739 (4) Lutz N et al., Nebenwirkung einer nicht evidenzbasierten MS-Therapie, Swiss Med Forum 2020; 20: 230-233 (5) CoimbraProtokoll, Zertifizierte Protokollärzte im deutschsprachigen Raum, abgerufen am 29.6.2021 (6) Yin K, Agrawal DK. Vitamin D and inflammatory diseases. J Inflamm Res. 2014;7:69-87. Published 2014 May 29. doi:10.2147/JIR.S63898

Vitamina D në sëmundjet autoimune
bottom of page