top of page

Vitaminat për diabetikët

Mungesa serioze e vitaminave vërehen në mënyrë të përsëritur tek diabetikët. Duket se sa më pak vitamina të ketë trupi, aq më shpejt sëmundja përparon. As nuk është çudi. Sepse shumë vitamina janë të përfshira në kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak. Disa vitamina gjithashtu nxisin funksionin e qelizave të pankreasit që prodhojnë insulinë, ndërsa të tjerat mbrojnë trupin nga sëmundjet dytësore që janë tipike për diabetin. Si diabetik, duhet t'i kushtoni vëmendje të veçantë furnizimit të trupit tuaj me vitaminat që i nevojiten. Vitaminat: Veçanërisht e rëndësishme për diabetikët Sigurisht, diabetikët kanë nevojë për të gjitha vitaminat në sasi të mjaftueshme - ashtu si çdo person tjetër. Në rastin e sëmundjeve kronike, megjithatë, nevoja për substanca vitale është përgjithësisht më e lartë, siç është rasti me diabetin. Në të njëjtën kohë, sasi shumë më të mëdha të vitaminave të tretshme në ujë ekskretohen në urinë në diabet sesa tek njerëzit e shëndetshëm, gjë që e rrit nevojën edhe më tej. Kjo nevojë e madhe për substanca vitale zakonisht nuk mund të mbulohet me ushqim, kështu që shumica e diabetikëve vuajnë nga mungesa e vitaminës. Mungesa e vitaminës mund të bëjë që diabeti të përparojë edhe më shpejt. Sëmundjet tipike dytësore - dëmtimi i syve, dëmtimi i veshkave, dëmtimi i enëve të gjakut, dëmtimi i nervave - ka shumë më shumë gjasa me një mangësi të vitaminave dhe antioksidantëve. Po, disa mangësi të vitaminave mund të bëjnë të mundur diabetin e tipit 2 në radhë të parë - siç e kemi shpjeguar tashmë bazuar në një studim të vitit 2015: Vitamina D mbron kundër diabetit Sipas këtij studimi, vitamina D ka një efekt aq pozitiv në nivelet e sheqerit në gjak dhe funksionet e pankreasit, saqë mungesa e vitaminës ka më shumë të ngjarë të çojë në diabet sesa në obezitet - dhe trashësia dihet se është faktori i rrezikut për diabetin e tipit 2. 1. Vitamina D për diabetikët Vitamina D është e vetmja vitaminë që trupi mund të prodhojë vetë, domethënë me ndihmën e dritës së diellit. Në dimër, megjithatë, nuk është e mundur në çdo rajon të ketë dritë të mjaftueshme të diellit. Në Evropën Qendrore, për shembull, në sezonin e ftohtë (tetor deri në mars), sasi shumë të vogla të rrezatimit të nevojshëm UVB arrijnë në tokë, kjo është arsyeja pse mungesa e vitaminës D është kaq e përhapur. Vitamina D është e famshme për efektet e saj të dobishme në shëndetin e kockave. Vitamina D është gjithashtu e një rëndësie të madhe në parandalimin e kancerit dhe shumë sëmundjeve të tjera kronike si skleroza e shumëfishtë, sëmundjet kardiovaskulare dhe depresioni. Diabetikët - qoftë tipi 1 apo tipi 2 - vuajnë nga mungesa e vitaminës D më shpesh sesa njerëzit e shëndetshëm. Prandaj studimet kishin treguar se njerëzit me diabet të tipit 2 të cilët merrnin 1000 IU vitaminë D dhe 600 mg kalcium në ditë në formën e një suplementi dietik kishin nivele të ulëta të sheqerit në gjak, vlera më të ulëta të inflamacionit dhe rregullim të përmirësuar të sheqerit në gjak sesa grupi i kontrollit i cili nuk ka marrë vitaminë D. Studiuesit e Zelandës së Re zbuluan në një studim tjetër në 2010 se vitamina D mund të përmirësojë rezistencën ndaj insulinës - por vetëm nëse doza e vitaminës D ishte mjaft e lartë dhe jepet për një periudhë më të gjatë kohore. Në studim, 4000 IU të vitaminës D3 u morën çdo ditë për gjashtë muaj. Një studim tjetër (2014) shqyrtoi efektin e vitaminës D në HbA1c. HbA1c është një vlerë që rritet më keq niveli i sheqerit në gjak ka qenë javët e fundit. Prandaj, një vlerë e ulët e HbA1c është një shenjë e një niveli të balancuar të sheqerit në gjak për një afat të gjatë. Hetimi u zhvillua gjatë një periudhe dy vjeçare. Gjatë kësaj kohe, pjesëmarrësit - diabetikët e tipit 2 - ishin në gjendje të ngrinin nivelet e tyre të vitaminës D nga 25 ng / ml në 34 ng / ml, dhe vlerat e tyre të HbA1c ranë dukshëm. Mungesa e vitaminës D rrit rrezikun e sëmundjeve të lidhura me diabetin Në rastin e mungesës së vitaminës D, megjithatë, jo vetëm që vetë diabeti përkeqësohet, sëmundjet dytësore tipike të diabetit tani ndodhin edhe më shpesh. Këto përfshijnë në veçanti sëmundjet vaskulare, dmth dëmtimin e enëve të gjakut për shkak të nivelit shpesh të lartë të sheqerit në gjak në diabet. Nëse enët e gjakut janë të dëmtuara, megjithatë, kjo çon në çrregullime të qarkullimit të gjakut në organet e prekura. Kjo mund të rezultojë në dëmtimin e veshkave (nefropati), nervave (neuropati ose polineuropati) dhe syve (retinopati). Sëmundjet kardiovaskulare janë gjithashtu më të zakonshme në diabet, pasi depozitat formohen më lehtë në enët e dëmtuara të gjakut (arterioskleroza) dhe, për më tepër, koagulimi i gjakut zakonisht shqetësohet te diabetikët, që do të thotë se mpiksjet e gjakut (trombozat) mund të ndodhin më shpesh. Janë pikërisht këto probleme që shoqërohen gjithmonë me një nivel të vitaminës D që është shumë i ulët. Madje ekziston një lidhje me diabetin e tipit 1. Studimet tregojnë se njerëzit që kanë konsumuar shumë vitaminë D në vitin e parë të jetës kanë më pak gjasa të zhvillojnë diabet të tipit 1 më vonë në jetën e tyre. Korrelacione të ngjashme u gjetën kur nënat kishin nivele të larta të vitaminës D gjatë shtatzënisë. Si rezultat, fëmijët e tyre ishin më pak të rrezikuar për t'u diagnostikuar më vonë me diabet të tipit 1. Si mund të matni nivelin tuaj të vitaminës D, si mund të vlerësoni vlerat tuaja dhe cilën dozë të vitaminës D ju nevojiten personalisht për të arritur një nivel të shëndetshëm të vitaminës D, ne kemi shpjeguar këtu: Vitamina juaj D -Pasqyrë - Çfarë duhet të dini 2. Vitamina B1 për diabetikët Vitaminat B gjithashtu kanë shumë detyra të rëndësishme në kuadrin e metabolizmit të sheqerit dhe për këtë arsye janë aktivistë të domosdoshëm në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak. Vitamina B1 (tiamina) është një nga vitaminat më të rëndësishme këtu. Jo vetëm që ndihmon në kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak, por gjithashtu vepron si një mbrojtës i rëndësishëm i indeve nervore. Mungesa e vitaminës B1 çon në çrregullime nervore, si p.sh B. Inflamacion nervor, ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë, ndjesi djegieje në këmbë, etj. Sidomos nëse diabetikët tashmë kanë polineuropati, vitamina B1 (e kombinuar në mënyrë ideale me vitaminat B6 dhe B12) mund të lehtësojë dhimbjen dhe të zvogëlojë shqetësimin e ndjeshmërisë - siç kanë treguar studime të ndryshme klinike. Për këtë kërkohen 100 deri në 300 mg vitaminë B1 në ditë. Vitamina B1 ndihmon këtu aq mirë sa çon gjithashtu në lehtësim të ndjeshëm të dhimbjeve në polineuropatinë e lidhur me alkoolin. Nëse ende nuk ka polineuropati, vitamina B1 është një masë e mirë parandaluese që parandalon dëmtimin nervor që të ndodhë në radhë të parë (p.sh. me 100 mg në ditë). Në diabet: përdorimi i dobët i vitaminës B1 dhe nevoja e shtuar Shtë vërtetuar se diabetikët e tipit 1 shpesh vuajnë nga mungesa e B1, kështu që ata patjetër duhet të kontrollojnë furnizimin e tyre me B1. Diabetikët e tipit 2, nga ana tjetër, zakonisht duket se furnizohen mirë me vitaminë. Sidoqoftë, një studim tregoi se diabetikët e tipit 2 ende mund të përfitojnë nga një shtesë dietike me vitaminë B1. Sepse me ta, transporti B1 në inde duket se është i dëmtuar - edhe nëse ato kanë vlera të shëndetshme të plazmës B1. Me sa duket, nivelet normale në diabetin e tipit 2 janë ende shumë të ulëta për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak. Në studime të ndryshme (2005, 2008 dhe 2012), studiuesit pjesëmarrës deklaruan se vitamina B1 mund të parandalojë formimin e produkteve metabolike toksike, të cilat ndodhin në sasi tepër të mëdha në përqendrime të larta të sheqerit në gjak dhe - nëse ato nuk zbërthehen - çojnë në diabetikë komplikimet (dëmtimi i veshkave, nervave dhe syve). Edhe një mungesë e dobët e vitaminës B1 - sipas studiuesve - mund të pengojë prishjen e këtyre produkteve të dëmshme metabolike. Marrja e vitaminës B1 nga ana tjetër përshpejtoi prishjen dhe në të njëjtën kohë uli rrezikun e ndërlikimeve të përmendura. Në të njëjtën kohë, doza të larta të vitaminës B1 rregullojnë çrregullimet e nivelit të yndyrës në gjak, kështu që nivelet e larta të kolesterolit dhe triglicerideve ulen. Vitamina B1 ndikon drejtpërdrejt në pankreas Në rast të mungesës së vitaminës B1, vërehet gjithashtu një rritje e funksionit të qelizave beta në pankreas (qeliza prodhuese të insulinës) dhe tolerancë e dëmtuar e glukozës (trupi mund të përdorë më pak sheqer, në mënyrë që niveli i sheqerit në gjak të rritet). Për shkak të të gjitha këtyre efekteve pozitive të vitaminës B1 në metabolizmin e sheqerit në gjak, është e domosdoshme parandalimi i mungesës së vitaminës B1 në diabet dhe është më mirë të marrësh vitaminën në formën e një suplementi dietik (p.sh. 100 mg në ditë). Studiuesit e përmendur më lart madje këshillojnë përdorimin e vitaminës B1 përveç terapisë së diabetit në mënyrë që të shmangen ndërlikimet tipike të diabetit, përfshirë nivelet e larta të lipideve në gjak. 3. Vitamina B3 për diabetikët Vitamina B3 (niacin) është gjithashtu e përfshirë në metabolizmin e karbohidrateve, por edhe në metabolizmin e yndyrës dhe proteinave, pasi funksionon si një koenzimë për enzima të ndryshme. Niacina - në formën e acidit nikotinik - është përdorur prej kohësh në kolesterol të lartë sepse ndihmon në uljen e tyre. Sidoqoftë, acidi nikotinik mund të rrisë nivelin e sheqerit në gjak sepse është në gjendje të zvogëlojë tolerancën e glukozës në qelizat. Por edhe këtu, rezultatet e studimit nuk janë të njëtrajtshme. Për shembull, një studim tregoi se acidi nikotinik mund të përmirësojë tolerancën ndaj glukozës - por vetëm nëse keni një furnizim të mirë të kromit, një element gjurmë që gjithashtu rekomandohet shpesh për diabetikët. Një formë tjetër e vitaminës B3 është nikotinamidi - dhe është pikërisht kjo formë që është jashtëzakonisht e dobishme në terapinë e diabetit, veçanërisht për diabetin e sapo zbuluar të tipit 1. Nikotinamidi pastaj mund të merret në doza të larta (25-30 mg për kilogram të peshës trupore) dhe të ketë është treguar se mbron qelizat beta të pankreasit. Nikotinamidi pengon shkatërrimin autoimun të këtyre qelizave dhe madje nxit rigjenerimin e tyre. Nikotinamidi gjithashtu përmirëson ndjeshmërinë ndaj qelizave ndaj insulinës dhe kështu përdorimin e glukozës, e cila nga ana tjetër përmirëson rregullimin e nivelit të sheqerit në gjak në diabetin e tipit 2. Në terma afatgjatë, nikotinamidi siguron nivele më të ulëta të HbA1. Siç u shpjegua më lart, këto vlera tregojnë cilësinë e nivelit të sheqerit në gjak për një periudhë më të gjatë kohore. Pra, kur blini një kompleks të vitaminës B, sigurohuni që ajo të përmbajë vitaminë B3 në formën e nikotinamidit dhe jo në formën e acidit nikotinik. Në diabetin tip 2, doza ditore mund të jetë 100 mg vitaminë B3. 4. Vitamina B6 për diabetikët Vitamina B6 (piridoksina) është një tjetër vitaminë B që funksionon si koenzimë në metabolizmin e karbohidrateve dhe, si vitaminë e tretshme në ujë, zakonisht përfaqësohet dobët tek diabetikët. Diabetikët që tashmë po marrin insulinë kanë vlera edhe më të ulëta sesa diabetikët që "vetëm" marrin ilaçe antidiabetike (p.sh. metformin). Sa më shumë të përparojë diabeti, aq më e theksuar është rezistenca ndaj insulinës dhe sa më pak insulinë të lirohet nga pankreasi, aq më të ulëta janë vlerat e vitaminës B6. Vitamina B6 përdoret, për shembull, për të prodhuar serotoninën e hormonit të ndjenjës së mirë nga triptofani. Nëse vitamina B6 mungon, triptofani nuk mund të përpunohet si duhet. Ekziston një akumulim i produkteve të pafavorshme të ndërmjetme nga metabolizmi i triptofanit, p.sh. B. tek i ashtuquajturi.acid Xanthurenic. Acidi Xanthurenic, megjithatë, lidh insulinë dhe kështu pengon veprimin e insulinës, e cila nga ana tjetër çon në nivele të sheqerit në gjak që janë të vështira për t'u kontrolluar. Nëse ka një mungesë të vitaminës B6, një shtesë dietike me vitaminë B6 jo vetëm që mund të përmirësojë përdorimin e sheqerit dhe të ndihmojë në rregullimin e nivelit të sheqerit në gjak, por gjithashtu të promovojë prodhimin e serotoninës dhe kështu të përmirësojë mirëqenien mendore. Meqenëse mungesa e vitaminës B6 është gjithashtu shkaku i neuropative, një furnizim i mirë i vitaminës B6 (100 mg në ditë) tek diabetikët mund të ndihmojë në parandalimin e kësaj sëmundjeje dytësore serioze dhe të dhimbshme. Në disa vende ka një paralajmërim kundër vitaminës B6, pasi thuhet se shkakton neuropati nga ana tjetër. Sidoqoftë, këto paralajmërime i referohen ekskluzivisht dozave të larta të vitaminës B6 prej 500 deri në 6000 mg, nëse ato merren çdo ditë për më shumë se një vit. Përgatitjet komplekse të vitaminës B me cilësi të lartë, megjithatë, rrallë japin më shumë se 100 mg vitaminë B6 në dozë ditore, kështu që mbidozat janë pothuajse të pamundura. 5. Vitamina B12 për diabetikët Mungesa e vitaminës B12 është gjithashtu e përhapur tek jo-diabetikët. Një mangësi e B12 mund të vërehet veçanërisht në lidhje me problemet e stomakut ose kur merren bllokuesit e acidit për një kohë të gjatë. Ilaçi antidiabetik metformin dhe bllokuesit e acidit gjithashtu mund të shkaktojnë mungesë të vitaminës B12. Metformina është një ilaç i përshkruar për shumë diabetikë të tipit 2. Thuhet se ul nivelin e sheqerit në gjak dhe zvogëlon rezistencën ndaj insulinës. Prandaj, shumë pacientë me metforminë kanë mungesë të vitaminës B12. Por kjo është pikërisht ajo që është jashtëzakonisht e pafavorshme për diabetikët në veçanti. Sepse vitamina B12, së bashku me vitaminat B1 dhe B6, mbron nervat nga neuropatia e frikshme diabetike. Në të njëjtën kohë, vitamina B12, së bashku me vitaminën B6 dhe acidin folik, sigurojnë enë të shëndetshme të gjakut. Për shkak se tre substancat vitale punojnë në prishjen e homocisteinës, një substancë që lind në metabolizmin e proteinave dhe mund të dëmtojë enët e gjakut dhe të bëjë arteriosklerozën më të mundshme. Sidoqoftë, meqenëse diabetikët tashmë janë të kërcënuar me dëmtim të enëve të gjakut, ata nuk mund të përdorin faktorë të tjerë rreziku për këtë problem në asnjë rrethanë. Mungesa e vitaminës B12 vërehet gjithashtu përsëri dhe përsëri në sëmundjet autoimune - dhe kështu edhe në diabetin e tipit 1. Për të parandaluar ose lehtësuar dëmtimin e nervit diabetik, administrohet dozë e lartë e vitaminës B12 (zakonisht përmes infuzioneve). Si pjesë e suplementit dietik ditor për diabetin, rekomandohet të merrni 500 deri në 1000 µg vitaminë B12 në ditë (si metilkobalamin ose në kombinim të metilkobalamin dhe hidroksokobalamin), meqenëse thithja është më e lehtë në këto doza të larta. Shumë preparate komplekse të vitaminës B përmbajnë doza më të ulëta të B12 (50 μg për tabletë), të cilat mund të jenë të mjaftueshme për sa kohë që nuk ka probleme me stomakun. Sidoqoftë, nëse zbulohet një mungesë e vitaminës B12, B12 gjithashtu duhet të merret me një përgatitje individuale me dozë më të lartë. Prandaj është e këshillueshme që së pari të sqaroni nëse keni mungesë të vitaminës B12. Ju pastaj mund të merrni suplemente sipas nevojës - ose jo nëse jeni kujdesur mirë. 6. Vitamina C për diabetikët Vitamina C është një antioksidant i rëndësishëm, si dhe një tonik për sistemin imunitar. Alsoshtë gjithashtu e domosdoshme kur bëhet fjalë për shërimin e plagëve dhe rigjenerimin e kolagjenit. Shumë diabetikë vuajnë nga shërimi i dobët i plagëve, si dhe nga mungesa e antioksidantëve - dhe natyrisht nga mungesa e vitaminës C të tretshme në ujë. Për shkak se vitamina C nuk ekskretohet vetëm me urinë tek diabetikët, ajo gjithashtu transportohet në qeliza përmes të njëjtave rrugë transporti si sheqeri. Kur niveli i sheqerit në gjak është i lartë, sasia e vitaminës C në dispozicion për qelizat zvogëlohet automatikisht. Nuk është çudi që përmbajtja e vitaminës C në qelizat imune dhe trombocitet në diabetikët është zakonisht e ulët. Por atëherë qelizat e trupit dhe kështu edhe qelizat beta të pankreasit që prodhojnë insulinë janë të ekspozuara të pambrojtura ndaj sulmeve të radikalëve të lirë. Diabeti tani mund të përkeqësohet. Sidoqoftë, një studim tregoi se 500 mg vitaminë C në ditë nuk përmirësuan nivelet e sheqerit në gjak. Sidoqoftë, ky studim vazhdoi vetëm për dy javë. Studime të tjera çuan në një përmirësim të vlerave të lidhura me sheqerin në gjak me doza më të larta të vitaminës C (1000 mg në ditë) dhe për periudha më të gjata kohore (6 javë). Sheqeri në gjak i agjërimit u ul, ashtu si edhe trigliceridet, kolesteroli LDL dhe vlera HbA1c. Prandaj, mund të imagjinohet që doza prej 500 mg gjithashtu do të kishte qenë e suksesshme nëse do të përdoret për një periudhë më të gjatë kohore. Megadozat (mbi 1000 mg vitaminë C) duhet të shmangen pasi ato mund të falsifikojnë matjet e sheqerit në gjak, duke e bërë të vështirë kontrollin e sheqerit në gjak. Vitamina C është gjithashtu e disponueshme në një formë natyrale dhe të mirë-toleruar, p.sh. B. si pluhur qershie acerola. Me më pak se 5 gram në ditë, ju tashmë jeni duke konsumuar më shumë se 500 mg vitaminë C natyrale. Burime të tjera natyrore të vitaminës C janë lëngu i detit, pluhuri i trëndafilit ose pluhuri CamuCamu. 7. Vitamina E për diabetikët Vitamina E përfshin një grup prej 4 formash të vitaminave. Më të rëndësishmet janë alpa-tokoferoli dhe gama-tokoferoli. Vitamina E ka një efekt antioksidues në veçanti dhe kështu parandalon efektet e dëmshme të radikalëve të lirë dhe specieve reaktive të oksigjenit (stresi oksidativ) - në veçanti, ai parandalon oksidimin e vitaminës A dhe acideve yndyrore të pangopura në trup. Nga studimet dihet se diabetikët kanë një nevojë të shtuar për antioksidantë, pasi me diabetin - si me çdo sëmundje kronike - rritet stresi oksidativ. Si rezultat, diabetikët gjithashtu ruajnë sasi më të larta të vitaminës E sesa njerëzit e shëndetshëm. Niveli i tij i vitaminës E në inde është rrjedhimisht më i lartë, por jo në gjak. Isshtë shumë më poshtë atje (veçanërisht në trombocitet e gjakut), kjo është arsyeja pse mund të ketë kuptim të rritet niveli i vitaminës E në gjak duke marrë ushqime të pasura me vitaminë E. Studimet më pas treguan gjithashtu se marrja e vitaminës E mund të përmirësojë nivele të caktuara të sheqerit në gjak. Për shembull, vitamina ul nivelet e HbA1. Në diabetikët e tipit 2, rezistenca ndaj qelizave ndaj insulinës zvogëlohet falë një furnizimi të shtuar të vitaminës E. Vitamina E gjithashtu parandalon grumbullimin e trombociteve dhe kështu zvogëlon rrezikun e problemeve kardiovaskulare, të cilat njihen si ndërlikime tipike të diabetit. Dëmtimi i veshkave dhe nervave gjithashtu mund të parandalohet ose rreziku i tyre të zvogëlohet nga vitamina E. Vitamina E, si vitamina C, duhet të merret në mënyrë ideale në një formë natyrale. Në disa raste, kjo arrihet përmes dietës, p.sh. B. përmes arrave (përafërsisht 25 mg vitaminë E për 100 g), vajit të embrionit të grurit (18 mg për 10 gram) ose moringa në smoothie jeshile (4 - 8 gram për 10 gram). Nëse dëshironi gjithashtu të merrni një shtesë dietike (për të arritur 100 IU të nevojshme (= përafërsisht 60 - 90 mg)), kushtojini vëmendje formës natyrale të vitaminës E, pasi vitamina sintetike E dyshohet se rrit rrezikun e kancerit Me Në përshkrimin e produktit përkatës, duhet përmendur shprehimisht se është ekskluzivisht forma natyrale e vitaminës E Vitaminat për diabetikët - kombinohen më së miri me minerale Sigurisht, ka gjithmonë studime diabetike që ngrenë dyshime, sepse njëra apo tjetra vitaminë nuk është vërtetuar të jetë e dobishme në studime. Por kjo tregon vetëm se substancat individuale në përgjithësi nuk janë shumë të dobishme, madje as vitaminat individuale. Askush nuk duhet të presë që të shërohet nga diabeti i tij nëse merr një vitaminë E ose kapsulë vitaminë C çdo ditë. Importantshtë e rëndësishme të merren sa më shumë masa për çdo sëmundje kronike në mënyrë që ata të mund të punojnë përfundimisht me forca të kombinuara. Komplekset e kombinuara të substancave vitale janë prandaj gjithmonë të dobishme, siç tregojnë shembujt e mëposhtëm: Vitamina me magnez dhe zink Në vitin 2006, studiuesit në revistën Molecular Nutrition and Food Research shkruan se dhënia e vitaminave A, C dhe E në diabetin e kontrolluar dobët mund të zvogëlojë stresin oksidativ që rezulton dhe të përmirësojë antioksidantët e trupit (p.sh. superoksid dismutaza). Sa më mirë të parandalohet stresi oksidativ tek diabetikët, aq më mirë mund të shmangen sëmundjet dytësore diabetike. Në 2005, Diabetes Care zbuloi se kombinimi vitaminë-minerale i dy vitaminave (C, 200 mg dhe E, 100 IU) dhe dy mineraleve (zink, 30 mg dhe magnez, 200 mg) u krahasua në diabetikët e tipit 2 me placebo. grupi mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit të veshkave tipike të diabetit dhe përmirësimin e funksioneve të veshkave, gjë që ishte tashmë e dukshme pas një marrje tre mujore. Një vit më parë, në një studim tjetër (2004, Journal of The American College of Nutrition), i njëjti kombinim i vitaminave dhe mineraleve ishte gjithashtu në gjendje të ulte presionin e gjakut tek diabetikët. Vetëm kombinimi i përmendur funksionoi këtu, vetëm vitaminat ose mineralet nuk kishin efekt antihipertensiv. Programi i vitaminave për diabetikët Si përmbledhje, kombinimi i mëposhtëm i vitaminave dhe mineraleve mund të përdoret për shoqërimin e terapisë me substanca vitale në diabet (doza e treguar në ditë): Vitamina D Në varësi të nivelit tuaj personal të vitaminës D Vitamina B1 100 mg Vitamina B3 100 mg Vitamina B6 100 mg Vitamina B12 50 μg ose 1000 μg Vitamina C deri në 1000 mg Vitamina E 100 IU Magnezium 200 mg Zink 30 mg Sigurisht, së pari duhet të diskutoni marrjen e këtyre (dhe ndoshta substancave të tjera jetësore) me diabetologun tuaj, i cili mund të vendosë nëse substancat vitale të deklaruara janë gjithashtu të përshtatshme për ju personalisht në dozën e caktuar. Për shembull, nëse tashmë keni dëmtim të veshkave, mund t'ju duhet të merrni doza më të ulëta të substancave vitale. Përveç shtojcave ushqimore me vitamina dhe minerale, terapia e ndjeshme holistike për diabetin natyrisht gjithashtu përfshin stërvitje adekuate, menaxhim të mirë të stresit, shëndet të përsosur të zorrëve dhe dietë të duhur. Burimet e artikullit: Vitamine für Diabetiker - Zentrum der Gesundheit Dong, J. et al. Vitamin D Intake and Risk of Type 1 Diabetes: A Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients 2013, (Einnahme von Vitamin D und Risiko für Typ-1-Diabetes: Eine Meta-Analyse von Beobachtungsstudien) Hyppnen, E. et al. Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study. The Lancet 2001, (Einnahme von Vitamin D und Typ-1-Diabetes-Risiko: Eine Geburtskohortenstudie) Srensen, I et al. Maternal Serum Levels of 25-Hydroxy-Vitamin D During Pregnancy and Risk of Type 1 Diabetes in the Offspring. Diabetes 2012, (Mütterliche Vitamin-D-Serum-Werte während der Schwangerschaft und Diabetes-Typ-1-Risiko bei den Nachkommen) Aljabri, K. et al. Glycemic changes after vitamin D supplementation in patients with type 1 diabetes mellitus and vitamin D deficiency. Annals of Saudi Medicine 2010, (Änderungen des Blutzuckerspiegels nach Vitamin-D-Einnahme bei Patienten mit Typ-1-Diabetes und Vitamin-D-Mangel) Kalkan GY et al., Serum 25-Hydroxyvitamin D Level and Aortic Intima-Media Thickness in Patients Without Clinical Manifestation of Atherosclerotic Cardiovascular Disease. Juli 2015, J Clin Lab Anal., (Vitamin-D-Spiegel und Dicke der Intima-Media der Aorta bei Patienten ohne klinische Manifestation einer arteriosklerotischen Herz-Kreislauf-Erkrankung) Bruns F et al., Systemische Vitamin-D-Wirkung und Typ-2-Diabetes, Der Diabetologe, Juni 2016 Shab-Bidar, S., et al., Regular consumption of vitamin D-fortified yogurt drink (Doogh) improved endothelial biomarkers in subjects with type 2 diabetes: a randomized double-blind clinical trial. BMC Med, 2011, (Regelmässiger Verzehr eines Joghurtdrinks, der mit Vitamin D angereichert ist, verbesserte die Biomarker der endothelialen Funktionen bei Typ-2-Diabetikern: Eine randomisierte doppelblinde klinische Studie) von Hurst, P.R., W. Stonehouse, and J. Coad Vitamin D supplementation reduces insulin resistance in South Asian women living in New Zealand who are insulin resistant and vitamin D deficient a randomised, placebo-controlled trial.Br J Nutr, 2010. (Nahrungsergänzung mit Vitamin D reduziert Insulinresistenz bei südasiatischen Frauen aus Neuseeland, die an Insulinresistenz und Vitamin-D-Mangel leiden eine randomisierte placebokontrollierte Studie) Green, R.T., et al. Maintenance of long-term adequate levels of vitamin d lowers HbA1c in African American patients with type 2 diabetes.Ethn Dis, 2014, (Erhalt von langfristig adäquater Vitamin-D-Spiegel senkt den HbA1c-Wert bei afroamerikanischen Patienten mit Typ-2-Diabetes) Thornalley PJ, The potential role of thiamine (vitamin B1) in diabetic complications. August 2005, Curr Diabetes Rev., (Die mögliche Rolle von Thiamin (Vitamin B1) bei diabetischen Komplikationen) Beltramo E et al., Effects of thiamine and benfotiamine on intracellular glucose metabolism and relevance in the prevention of diabetic complications. September 2008, Acta Diabetol., (Auswirkungen von Thiamin und Benfotiamin auf den intrazellulären Glukosestoffwechsel und Bedeutung in der Prävention von diabetischen Komplikationen) Haupt E, Ledermann H, Kopcke W. Benfotiamine in the treatment of diabetic polyneuropathy--a three-week randomized, controlled pilot study (BEDIP study). Int J Clin Pharmacol Ther. 2005; 43(2):71-7. (Benfotiamin in der Behandlung der diabetischen PNP eine dreiwöchige randomisierte, kontrollierte Pilotstudie (BEDIP Studie)) Woelk J, Lehrl S, Bitsch R, Kopcke W. Benfotiamine in treatment of alcoholic polyneuropathy: an 8-week randomized controlled study (BAP I Study). Alcohol Alcoholism. 1998; 33(6):631-8. (Benfotiamin in der Behandlung der alkoholischen PNP: Eine achtwöchige randomisierte und kontrollierte Studie) Winkler G, Pal B, Nagybeganyi E, et al. Effectiveness of different benfotiamine dosage regimens in the treatment of painful diabetic neuropathy. Arzneimittelforschung. 1999; 49(3):220-4. (Wirksamkeit unterschiedlicher Benfotiamin-Dosierungen in der Therapie von schmerzhafter diabetischer Polyneuropathie) Stracke H, Gaus W, Achenbach U. Benfotiamine in diabetic polyneuropathy (BENDIP): results of a randomized, double blind, placebo-controlled clinical study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2008; 116(10):600-5. (Benfotiamin bei diabetischer Polyneuropathie (BENDIP): Ergebnisse einer randomisierten, doppelblinden und placebokontrollierten Studie) Khan vinh quoc Luong et al., The Impact of Thiamine Treatment in the Diabetes Mellitus, Mai 2012, J Clin Med Res., (Der Einfluss einer Vitamin-B1-Behandlung auf Diabetes mellitus) Farvid MS et al., Comparison of the effects of vitamins and/or mineral supplementation on glomerular and tubular dysfunction in type 2 diabetes. Oktober 2005, Diabetes Care, (Vergleich der Auswirkungen von Vitaminen und/oder Mineralstoffen als Nahrungsergänzung auf die glomeruläre und tubuläre Funktionsstörungen bei Typ-2-Diabetes) Farvid MS et al., The impact of vitamins and/or mineral supplementation on blood pressure in type 2 diabetes. Juni 2004, J Am Coll Nutr. (Der Einfluss von Vitaminen und/oder Mineralstoffen auf Blutdruck bei Typ-2-Diabetes) Bajaj S et al., Antioxidants and diabetes, Indian J Endocrinol Metab. 2012 Dec; 16(Suppl 2): S267S271. (Antioxidantien und Diabetes) Muscle Nerve.2016 Jun;53(6):856-61. doi: 10.1002/mus.24969. Epub 2015 Dec 29.Causes ofneuropathyin patients referred as "idiopathicneuropathy" Farhad K1 Traub R1 Ruzhansky KM1 Brannagan TH 3rd1 Nix WA et al., Vitamin B status in patients with type 2diabetes mellituswith and without incipient nephropathy. Januar 2015, Diabetes Research and Clinical Practice, (Vitamin-B-Status bei Patienten mit Diabetes Typ 2 mit beginnender Nierenkrankheit) Afkhami-Ardekani M et al., Effect ofvitamin Con blood glucose, serum lipids & serum insulin in type 2diabetespatients. November 2007, Indian J Med Res., (Wirkung von Vitamin C auf Blutzucker, Blutfette und Seruminsulin bei Typ-2-Diabetikern) NIH National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements, Vitamin B6, Dietary Supplement Fact Sheet, Februar 2016, (Nahrungsergänzung Datenblatt)

Vitaminat për diabetikët
bottom of page