top of page
 • Qendra e Shëndetit

Çaji grek i malit: Për depresionin, ADHD dhe demencën

Çaji grek i malit nxit tretjen dhe ka një efekt përmirësues të humorit. Ai fuqizon funksionet njohëse dhe për këtë arsye nuk rekomandohet vetëm për depresionin, por edhe për demencën dhe ADHD. Përveç kësaj, çaji grek i malit ka shije shumë të mirë.


Çaj malor grek, një ilaç i vjetër shtëpiak nga Greqia

Çaji malor grek - ndonjëherë i quajtur edhe çaji i bariut ose verbena greke - është pirë në Greqi për shekuj, në mos mijëvjeçarë. Në mjekësinë popullore atje, ajo konsiderohet një ilaç shtëpiak për problemet e tretjes (p.sh. fryrja e barkut), dhimbjet, gripin dhe ftohjet.


Për një kohë të gjatë, çaji malor grek ishte i dehur nga barinjtë grekë për të përfunduar ditët e ngarkuara. Sepse çaji duhet të ketë një efekt përmirësues të humorit, lehtësues të stresit, stimulues të butë dhe në të njëjtën kohë relaksues.


Çaj malor grek për depresion, ADS dhe demencë

Vitet e fundit, studiuesit kanë zbuluar se çaji në fakt ka një efekt antidepresiv dhe gjithashtu mund të përmirësojë funksionet njohëse dhe për këtë arsye mund të jetë një pije e dobishme për depresionin dhe ADHD ose gjithashtu mund të pihet në demencë ose për parandalimin e tyre.


Gjithashtu me interes është një studim (shih më poshtë) që tregoi se çaji grek i malit (ose ekstrakte prej tij) mund të funksionojë si dhe mbrojtjen e stomakut si bllokuesi i acidit ranitidine.


Çaji malor grek quhet edhe verbena

Çaji malor grek është bërë nga bimët e gjinisë Sideritis (artropod ose artropod). Sideritis rritet në rajonet malore të Greqisë nga një lartësi prej 1.000 metrash. Bima e lulëzuar, zakonisht Sideritis scardica, përdoret për çajin e malit. Quhet edhe verbena.


Sideritis scardica tani gjendet rrallë në natyrë dhe për këtë arsye është nën mbrojtjen e natyrës. Prej kohësh është kultivuar për çaj malor grek, kështu që nuk vjen më nga grumbullimi i egër.


Llojet e tjera të sideritit (për të cilat emrat gjermanë shpesh nuk dihen) që përdoren për çajin malor grek janë:


 • Sideritis pindou

 • Sideritis raeseri

 • Sideritis euboea

 • Perfoliata sideritis


Shumë lloje sideritis gjithashtu rriten në rajone të tjera të Evropës Jugore, veçanërisht në Ballkan, Turqi dhe pjesërisht edhe në Ishujt Kanarie.


* Ju mund të gjeni çaj malor grek me cilësi të lartë këtu në këtë lidhje.


Përgatitja e çajit grek të malit

Tradicionalisht, çaji grek i malit përgatitet me ujë të valë, në të cilin shtoni bimën e tharë (5 g për 300 ml ujë) dhe e lini të piqet për 5 minuta. Çaji më pas shërbehet me pak mjaltë dhe ndoshta lëng limoni dhe pihet i nxehtë. Në verë, megjithatë, çaji i malit gjithashtu ka shije të shkëlqyeshme si një çaj i ftohtë.


Një qasje tjetër rekomandon vendosjen e pjesëve të bimës në ujë të zier që është vetëm rreth 80 gradë i nxehtë dhe lëreni të piqet për 5 deri në 10 minuta.


Nëse blini çaj malor grek në një qese filtri, atëherë është mirë që ta përgatitni sipas rekomandimit të prodhuesit të dhënë në paketim.


Kështu shijon çaji grek i malit

Shija e çajit grek të malit është e lehtë, aromatike, pikante me një ëmbëlsi të lehtë. Nëse e lini të ziejë më gjatë, aroma bëhet pak tokësore. Çaji është lehtësisht i tretshëm dhe nxit prishjen kur ndiheni të ngopur.


Sa shpesh dhe sa duhet të pini çaj malor grek çdo ditë?

Shpesh këshillohet të pini një filxhan (150 ml secila) çaj malor grek dy deri në tre herë në ditë. Sidoqoftë, raportet e përvojës tregojnë se sasitë prej 1 deri në 2 litra në ditë kanë efektin e dëshiruar kundër depresionit, edhe pse këto sasi duhet të konsumohen rregullisht dhe çdo ditë për një periudhë më të gjatë prej disa javësh deri në muaj.


Kur blini çaj malor grek, kërkoni cilësi organike

Bestshtë mirë të blini çaj organik, pasi në mënyrë më konvencionale mund të kontaminohet me pesticide, të cilat mund të zbatohen edhe për çajin grek të malit.


Çaji grek i malit ka këto efekte

Çaji malor grek ose çaji nga sideritis thuhet se ka efektet dhe vetitë e mëposhtme, disa prej të cilave tani janë vërtetuar nga studimet shkencore të listuara më poshtë (1, 2, 3):


 • antimikrobik

 • antiulcerative (kundër ulcerave)

 • antioksidant dhe anti-inflamator

 • antispazmatik (23)

 • qetësues dhe qetësues dhimbjesh (25)

 • karminativ

 • përmirësimin e humorit dhe antidepresant

 • zbutës

 • gjallëron funksionet njohëse


Këto efekte mund t'i atribuohen substancave dytësore të bimës sideritis, të tilla si terpenet, flavonoidet, vajrat esenciale, iridoidet, kumarinat, lignanet, sterolët dhe shumë të tjera.

Ka një efekt antioksidues dhe anti-inflamator

Një studim in-vitro në 2005 tregoi një efekt antioksidues që i atribuohej flavoneve të përfshira në çajin malor grek (Gabrieli et al.) (4). Tre vjet më vonë, u zbuluan dëshmi të një efekti anti-inflamator të njëkohshëm të çajit malor grek (Charami et al.) (5). Në abstraktin e studimit u lexua se këto rezultate konfirmojnë dobinë e përdorimit të çajit në mjekësinë popullore në sëmundjet inflamatore kronike.


Në vitin 2013 Danesi et al. efekti antioksidues i bimës konvencionale të çajit Camellia sinensis (çaji i zi dhe jeshil) me atë të çajit grek të malit. Edhe pse çaji malor grek - sipas studiuesve - kishte një përqendrim më të ulët të antioksidantëve sesa çaji konvencional, efektet e tij antioksiduese ishin absolutisht të krahasueshme (7).


Ju bën më rezistent ndaj stresit

Normalisht, aftësia për të mësuar është e dëmtuar nën stres dhe shfaqen probleme të kujtesës. Çaji malor grek mund të ndihmojë në zvogëlimin e këtyre problemeve të lidhura me stresin, siç tha Behrendt et al. zbuluar nga Universiteti Leibniz në Hanover në një studim në vitin 2016 (8).


Sepse çaji përmirësoi performancën njohëse të subjekteve të testimit aq mirë gjatë 6 javëve saqë ata ishin në gjendje të përqendroheshin mirë pavarësisht stresit, gjë që nuk ishte rasti pa çajin grek të malit. Sidoqoftë, pjesëmarrësit jo vetëm morën çajin grek të malit, por edhe një kompleks të vitaminës B. Të dyja mund të jenë një ndihmë e madhe për njerëzit që z. B. duhet të punojnë të koncentruar në zyra me plan të hapur pavarësisht zhurmës dhe ndikimeve të tjera shqetësuese.


Përmirëson performancën njohëse

Në një studim të rastit, të verbër të dyfishtë, të kontrolluar nga placebo në Mbretërinë e Bashkuar të vitit 2018, Wightman et al. në 155 të moshuar (midis 50 dhe 70 vjeç) që performanca kognitive u përmirësua ndjeshëm pas katër javësh të marrjes së ekstraktit të çajit të malit (0.5 deri në 1 g ekstrakt në ditë). Ky efekt ishte po aq pak i dukshëm në grupin e placebo sa në grupin që kishte marrë një ekstrakt xhinko për krahasim (9).


Sipas studiuesve, ka të ngjarë që janë polifenolet në çaj (acidet hidroksininamike dhe flavonoidet) që kanë një efekt kaq pozitiv në gjendjen shpirtërore dhe performancën njohëse. Për shkak se substancat bimore penguan ri-marrjen e serotoninës (gjë që bëjnë edhe shumë ilaqet kundër depresionit) dhe gjithashtu rriti rrjedhjen e gjakut në tru.


Redukton depozitat në tru (në sëmundjen e Alzheimerit)

Dy vjet më parë, një studim nga studiuesi i mirënjohur i Alzheimerit, profesor Jens Pahnke-i ashtuquajturi gjuetar i Alzheimerit-kishte treguar te minjtë se trajtimi i përditshëm me një ekstrakt sideritis madje rikthen depozitat tipike të Alzheimerit (amiloid-β) në tru shpërndajë dhe përmirëson kujtesën e kafshëve. Fillimi tashmë i vdekjes së qelizave nervore në minj gjithashtu mund të ndalet falë çajit të malit.


Prandaj studiuesit që punojnë me Pahnke janë të mendimit se ekstrakti i sideritit është një masë efektive dhe shumë e mirë-toleruar në sëmundjen e Alzheimerit (10).


Në një studim grek in vitro nga 2018, Sideritis scardica (dhe gjithashtu Cichorium spinosum = çikorja me gjemba) ishte në gjendje të pengonte mekanizmat që çojnë në depozitat tipike të Alzheimerit (11).


Në të njëjtin vit një studim u botua në Universitetin e Heidelberg me krimbat e rrumbullakët, të cilat shpesh përdoren në studimet mbi sëmundjet neurodegjenerative. Rezultati ishte identik: një ekstrakt nga sideritis scardica ishte në gjendje të pengonte formimin e depozitave amyloid-β dhe toksicitetin e tyre në përqendrime të ndryshme (12).


Ka një efekt antidepresiv dhe ndihmon me ADHD

Në një studim gjerman (eksperiment in vitro dhe kafshë) nga Knörle et al. (2012) treguan se ekstraktet nga sideritis scardiaca veprojnë si frenues të rimarrjes së serotoninës (antidepresantët e zakonshëm) në tru.


Ekstrakti Scardica ishte gjithashtu në gjendje të pengonte rimarrjen e dopaminës. Të dy flasin për një efekt antidepresiv. Sepse një frenim i rifillimit të këtyre substancave do të thotë që niveli i tyre në tru të mbetet i lartë dhe kështu të rritet disponimi dhe forca lëvizëse.


Në përmbledhjen e tyre, studiuesit shkruajnë se mekanizmat e veprimit të çajit malor grek dhe Sideritis scardica tregojnë një përdorim të mundshëm fitoterapeutik të bimës si një frenues i rimarrjes së serotoninës dhe dopaminës dhe mund të përdoret për çrregullime ankthi, depresion dhe deficite të vëmendjes (20, 22 )


Një vit më vonë, Feistel dhe Appel konfirmuan këtë rezultat dhe shkruan se ekstraktet ujore të Sideritis scardica, çaji grek i malit si pije, gjithashtu treguan efektin më të mirë antidepresiv në krahasim me ekstrakte të tjera bimore. Edhe këtu dyshohej se çaji grek i malit mund të përdoret për depresion, ADHD dhe dëmtime të tjera mendore. Sidoqoftë, ky studim u krye edhe tek minjtë (21).


Mbron stomakun

Shkencëtarët serbë testuan efektin e sideritis scardica në stomak në vitin 2012, i cili tregoi se ekstrakti përkatës mund të mbrojë stomakun po aq mirë sa ilaçi konvencional ranitidine, i cili është përshkruar si një bllokues i acidit për ulcerat në stomak, refluksin dhe urthin dhe gjithashtu si një e ashtuquajtur mbrojtje e stomakut merret në lidhje me terapinë me antibiotikë ose dhimbje (14).


Fatkeqësisht, nuk dihet se në cilën dozë do të duhej të pinte çaji malor grek për të arritur një efekt mbrojtës të mjaftueshëm në stomak me ilaçet e duhura. Por ju mund të pini çaj në çdo rast, gjë që mund të çojë në faktin se ju mund të zvogëloni dozën e bllokuesit të acidit, i cili natyrisht gjithashtu duhet të diskutohet me mjekun.


Çaj malor grek në naturopati

Meqenëse studimet përkatëse mbi çajin grek të malit deri më tani janë kryer kryesisht me minj dhe minj dhe / ose me ekstrakte, por jo me çaj të lëngshëm si pije, sigurisht që nuk mbështeteni vetëm në çajin malor grek për ankesat përmendur, por integrojeni atë në një program holistik të Parandalimit ose terapisë - së bashku me dietën e duhur, shumë stërvitje, gjumë të mjaftueshëm dhe një furnizim optimal të substancave vitale.

 

Burimet e artikullit:

 • Griechischer Bergtee: Bei Depressionen, ADHS und Demenz - Zentrum der Gesundheit

 • Gonzáles-Burgos E et al, Sideritis spp.: uses, chemical composition and pharmacological activities--a review., Journal of Ethnopharmacology, 2011 May 17;135(2):209-25

 • Romanucci V et al, Traditional uses, chemical composition and biological activities of Sideritis raeseri Boiss. & Heldr., Journal of the Science of Food and Agriculture, 2017 Jan;97(2):373-383

 • Sideritis – Gliedkraut, arzneipflanzenlexikon.info

 • Gabrieli CN et al, Antioxidant activity of flavonoids from Sideritis raeseri, Journal of Ethnopharmacology, Volume 96, Issue 3, 15 January 2005, Pages 423-428

 • Charami MT et al, Antioxidant and antiinflammatory activities of Sideritis perfoliata subsp. perfoliata (Lamiaceae)., Phytotherapy Research, 2008 Apr;22(4):450-4

 • Skouroliakou M et al, Evaluation of the antioxidant effect of a new functional food enriched with Sideritis euboea in healthy subjects., Journal of Medicinal Food, 2009 Oct;12(5):1105-10

 • Danesi F et al, Bioactive-rich Sideritis scardica tea (mountain tea) is as potent as Camellia sinensis tea at inducing cellular antioxidant defences and preventing oxidative stress., Journal of the Science of Food and Agriculture, 2013 Nov;93(14):3558-64

 • Behrendt I et al, Effect of an herbal extract of Sideritis scardica and B-vitamins on cognitive performance under stress: A pilot study, International Journal of Phytomedicine, 8 (2016) 95-103

 • Wightman EL et al, The Acute and Chronic Cognitive and Cerebral Blood Flow Effects of a Sideritis scardica (Greek Mountain Tea) Extract: A Double Blind, Randomized, Placebo Controlled, Parallel Groups Study in Healthy Humans., Nutrients, 2018 Jul 24;10(8)

 • Hofrichter J et al, Sideritis spp. Extracts Enhance Memory and Learning in Alzheimer’s β-Amyloidosis Mouse Models and Aged C57Bl/6 Mice, Journal of Alzheimer’s Disease, 2016; 53(3): 967–980

 • Chalatsa I et al, Beneficial Effects of Sideritis scardica and Cichorium spinosum against Amyloidogenic Pathway and Tau Misprocessing in Alzheimer's Disease Neuronal Cell Culture Models., Journal of Alzheimer's Disease, 2018;64(3):787-800

 • Heiner F et al, Sideritis scardica extracts inhibit aggregation and toxicity of amyloid-β in Caenorhabditis elegans used as a model for Alzheimer's disease., PeerJ, 2018 Apr 30;6:e468

 • Mitsou EK, Impact of a jelly containing short-chain fructo-oligosaccharides and Sideritis euboea extract on human faecal microbiota., International Journal of Food Microbiology, 2009 Oct 31;135(2):112-7.

 • Tadić VM et al, Anti-inflammatory, gastroprotective, and cytotoxic effects of Sideritis scardica extracts., Planta Medica, 2012 Mar;78(5):415-27

 • Kitic D et al, Hypotensive, vasorelaxant and cardiodepressant activities of the ethanol extract of Sideritis raeseri spp. raeseri Boiss & Heldr., Journal of Physiology and Pharmacology, 2012 Oct;63(5):531-5.

 • Jeremic I et al, The Mechanisms of In Vitro Cytotoxicity of Mountain Tea, Sideritis scardica, against the C6 Glioma Cell Line, Planta Medica, 2013 Nov;79(16):1516-24

 • Ironwort, European Medicines Agency, 9 November 2016

 • Dontas IA et al, Protective effect of Sideritis euboea extract on bone mineral density and strength of ovariectomized rats., Menopause, 2011 Aug;18(8):915-22.

 • Kassi E et al, Effects of Sideritis euboea (Lamiaceae) aqueous extract on IL-6, OPG and RANKL secretion by osteoblasts., Natural Product Communications, 2011 Nov;6(11):1689-96.

 • Knörle R, Extracts of Sideritis scardica as triple monoamine reuptake inhibitors, Journal of Neural Transmission, December 2012, Volume 119, Issue 12, pp 1477–1482

 • Feistel B und Appel K, Extrakte aus Griechischem Bergtee hemmen die Wiederaufnahme von Neurotransmittern, Zeitschrift für Phytotherapie, 2013; 34 - P24

 • Knörle R, Extracts of Sideritis scardica as inhibitors of monoamine transporters: A pharmacological mechanism for efficacy in mood disorders and attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD)

 • Brankovic S et al, Spasmolytic activity of the ethanol extract of Sideritis raeseri spp. raeseri Boiss. & Heldr. on the isolated rat ileum contractions., Journal of Medicinal Food, 2011 May;14(5):495-8

 • .Jeremic I et al, Effects of Sideritis scardica Extract on Glucose Tolerance, Triglyceride Levels and Markers of Oxidative Stress in Ovariectomized Rats., Planta Medica, 2019 Jan 28

 • Menghini L et al, Preliminary evaluation on anti-inflammatory and analgesic effects of Sideritis syriaca L. herba extracts., Journal of Medicinal Food, 2005 Summer;8(2):227-31

98 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page