top of page
 • Qendra e Shëndetit

5 -HTP - efekti, efekti anësor dhe dozimi

Për depresionin, ankthin dhe ndryshimet e humorit, të prekurit duhet të përdorin 5-HTP. Ne përshkruajmë përparësitë mbi marrjen e L-triptofanit.


5-HTP për depresionin dhe ndryshimet e humorit

5-HTP është një aminoacid dhe pararendës i drejtpërdrejtë i serotoninës. Kjo do të thotë që trupi prodhon serotonin nga 5-HTP në vetëm një hap. Serotonin konsiderohet të jetë hormoni që rregullon gjendjen shpirtërore, pengon agresionin dhe largon frikën. Në rastin e depresionit, ankthit dhe ndryshimeve të humorit, prandaj shpesh dyshohet për mungesë të serotoninës dhe, si rezultat, rekomandohet marrja e masave për të rritur nivelin e serotoninës. 5-HTP është një masë e tillë.


Një përmbledhje e masave natyrore dhe holistike për të rritur nivelin e serotoninës mund të gjendet në fund të artikullit (nën Rritja e niveleve të serotoninës në mënyrë natyrale). Më poshtë është ekskluzivisht një nga masat e paraqitura atje, përkatësisht marrja e 5-HTP.


5-HTP dikur ishte një antidepresant i zakonshëm

Shkurtesa 5-HTP qëndron për 5-hidroksitriptofan. Paralajmërim: Serotonina nganjëherë quhet 5-hidroksitriptaminë dhe më pas shkurtohet si 5-HT. 5-HT nuk është i njëjtë me 5-HTP. Një emër tjetër për 5-HTP, megjithatë, është oksitriptan.


Në vitet 1970 dhe 1980, 5-HTP ishte përshkruar në mënyrë rutinore për depresionin. Pastaj, megjithatë, ilaqet kundër depresionit të tipit frenues të rimarrjes së serotoninës (SSRI), të cilat janë kaq të përhapura sot, u shfaqën në treg dhe zëvendësuan 5-HTP aq masivisht saqë nuk konsiderohet më as si produkt mjekësor, por tregtohet "vetëm" si një shtesë dietike. Sigurisht, kjo gjithashtu ka avantazhe, sepse në këtë mënyrë nuk keni më nevojë të kërkoni një recetë, por mund të provoni 5-HTP me iniciativën tuaj.


Aminoacidi L-triptofani u promovua dhe përsëritet vazhdimisht për të rritur nivelin e serotoninës dhe kështu për të lehtësuar gjendjen shpirtërore ose për të nxitur gjumin. Për të promovuar gjumin, sepse një nivel i shëndetshëm i serotoninës gjatë natës gjithashtu rezulton në një nivel të shëndetshëm të melatoninës, e cila nga ana tjetër është përgjegjëse për gjumë të qetë dhe të pashqetësuar - sepse melatonina është hormoni i gjumit. (Ne kemi shpjeguar këtu sesi - përveç 5 -HTP - ju mund të rrisni natyrshëm nivelin tuaj të melatoninës dhe kështu të përmirësoni gjumin tuaj: Rritni nivelet e melatoninës natyrshëm).


Sidoqoftë, 5-HTP ka disa avantazhe ndaj marrjes së L-triptofanit:


Përfitimet e 5-HTP mbi L-triptofan


Ndërsa 5-HTP është pararendës i drejtpërdrejtë i serotoninës, L-triptofani është pararendës i 5-HTP. Kjo tashmë tregon përparësinë e parë të marrjes së 5-HTP në krahasim me marrjen e L-triptofanit: Ju kaloni një hap, i cili thjeshton dhe përshpejton masivisht prodhimin e serotoninës, sepse hapi i parë në veçanti shoqërohet me të gjitha llojet e komplikimeve:


1. Shndërrimi i L-triptofanit në 5-HTP është subjekt i shumë ndikimeve

Shndërrimi i L-triptofanit në 5-HTP mund të bllokohet nga shumë faktorë, p.sh. B. nga mangësitë e ndryshme të substancave vitale, nga një nivel i lartë i hormoneve të stresit ose nga luhatjet e forta të sheqerit në gjak. Nëse e kaloni këtë hap, ju anashkaloni të gjithë këta faktorë të mundshëm të rrezikut që do të qëndronin në rrugën e formimit të serotoninës nga L-triptofani.


2. Transporti i L-triptofanit në tru është shpesh një problem

Për më tepër, për të qenë në gjendje të shndërrohet në serotonin në tru, L -triptofani së pari duhet të futet në tru - dhe kjo është pikërisht ajo që shpesh është problem. Sepse L-triptofani nuk është i vetmi aminoacid që dëshiron të hyjë në tru. Aminoacidet e tjera janë zakonisht më të shpejta dhe zënë transportuesin përmes barrierës gjaku-tru, kështu që L-triptofani, i cili shpesh është në pjesën e pasme të radhës, nuk ka më vend. Si mund të udhëzohen aminoacidet e tjera larg barrierës gjaku-tru në mënyrë që të rritet sasia e L-triptofanit që udhëton në tru, ne kemi përshkruar në artikullin "Rritja e niveleve të serotoninës në mënyrë natyrale". Ju do të gjeni lidhjen përkatëse në fund të tekstit.


3. L-triptofani ka shumë funksione të tjera

Problemi tjetër është se L-triptofani nuk është ekskluzivisht përgjegjës për prodhimin e serotoninës. Aminoacidi ka shumë përdorime të tjera në trup. Po, vetëm 3 përqind e L-triptofanit të gëlltitur me ushqim duhet të konvertohet në serotonin.


Serotonina nuk është e nevojshme vetëm në tru, por edhe në pjesën tjetër të trupit, p.sh. B. për rregullimin e peristaltikës së zorrëve, enëve të gjakut dhe oreksit. 95 për qind e serotoninës totale kërkohet për të gjitha këto detyra. Kështu është e qartë se pjesa më e madhe e sasisë së vogël të L-triptofanit që është në dispozicion për prodhimin e serotoninës përdoret për formimin e serotoninës së trupit. Shpesh nuk ka mbetur shumë për formimin e serotoninës së trurit.


Fatkeqësisht, pengesa gjaku-tru për erotoninën e trupit gjithashtu nuk ka kaluar. Truri gjithmonë duhet të prodhojë serotonin që i nevojitet vetë.


Pothuajse 100 për qind e 5-HTP konvertohet në serotonin

Në kontrast me L-triptofanin, 5-HTP ka vetëm një detyrë, përkatësisht të konvertohet në serotonin. Kjo do të thotë: Pothuajse 100 përqind e 5-HTP të gëlltitur konvertohet në të vërtetë në serotonin. Marrja e 5-HTP duket të jetë një mjet joshëse i thjeshtë për të rritur nivelet e serotoninës dhe për t’i thënë lamtumirë një herë e përgjithmonë problemeve si depresioni, ndryshimet e humorit dhe ankthit. Por këtu, gjithashtu, ka faktorë që duhet të merren parasysh:


Ushqimi nuk përmban 5-HTP

Ndërsa mund ta kontrolloni me lehtësi furnizimin tuaj me L-triptofan përmes dietës suaj (duke ngrënë më shumë ushqime të pasura me L-triptofan si arra, drithëra, bishtajore, kikirikë), ky nuk është rasti me 5-HTP. Sepse 5-HTP mungon pothuajse plotësisht nga ushqimi.


Bananet e papjekura - por vetëm në disa lloje bananesh - thuhet se përmbajnë sasi të caktuara të paspecifikuara të 5 -HTP. Sidoqoftë, ne nuk e dimë nëse këto janë ato banane që gjenden në supermarketet tona dhe çfarë shkalle të papjekurisë duhet të jenë ato, kështu që një furnizim me banane 5-HTP nuk duket realist.


Efektet e 5-HTP

Nivele jashtëzakonisht të larta të 5-HTP u zbuluan në farat e një bime afrikane, fasule e zezë afrikane (Griffonia simplicifolia), dhe kjo bimë është përdorur që atëherë si lëndë e parë për prodhimin e përgatitjeve të izoluara 5-HTP. Për momentin, këto përgatitje janë mënyra e vetme për të furnizuar veten me sasi përkatëse 5 -HTP në mënyrë të synuar - dhe jo vetëm për të luftuar depresionin, nga rruga. Ka fusha të tjera të aplikimit për 5-HTP, të tilla si pagjumësia, obeziteti, ndezjet e nxehta gjatë menopauzës, fibromialgjia ose migrena.


Dhimbje koke dhe migrenë

Meqenëse nivelet e ulëta të serotoninës u gjetën në pacientët me migrenë ose pacientët që shpesh vuajnë nga dhimbje koke dhe agonistë të receptorëve të serotoninës (agjentë që veprojnë në tru si serotonina dhe lidhen me receptorët e serotoninës) çojnë në lehtësimin e dhimbjeve të migrenës, studimet kanë hetuar efektin e 5 -HTP në parandalimin e migrenës. Një nivel i gjatë i shëndetshëm i serotoninës - kështu mendohet - do të duhej të parandalonte dhimbjet e kokës dhe migrenën.


Në një studim të vitit 1986 të botuar në revistën European Neurology, 124 migrenistëve iu dha ose 5-HTP ose methysergide (një ilaç që u përdor për profilaksinë e migrenës, por që nuk është më në treg sot për shkak të efekteve anësore të rënda).


Të gjithë pjesëmarrësit ishin të së njëjtës moshë, gjini, vuanin nga i njëjti lloj dhe ashpërsi e migrenës, dhe kishin marrë të njëjtën terapi në të kaluarën. Në grupin methysergide, 75 përqind e pacientëve raportuan një përmirësim të ndjeshëm në simptomat e tyre, në grupin 5-HTP ishte 71 përqind të cilët, falë 5-HTP, raportuan sulme më pak intensive dhe në të njëjtën kohë shumë më të shkurtra të migrenës. Efektet anësore ishin më të zakonshme në grupin methysergide sesa në grupin 5-HTP.


Obeziteti

Një detyrë e rëndësishme e serotoninës është, ndër të tjera. rregullimi i oreksit. Mungesa e serotoninës mund të çojë në ngrënien e tepërt dhe oreks të vazhdueshëm, edhe pse keni ngrënë prej kohësh mjaft kalori. Për këtë arsye, studime të ndryshme u përdorën për të shqyrtuar shkallën në të cilën 5-HTP mund të ndihmojë njerëzit mbipeshë të humbin peshë. U tregua se 5-HTP mund të frenonte oreksin në një numër rastesh dhe të ndihmonte me sukses në humbjen e peshës.


Universiteti i Romës, për shembull, kreu një studim të dyfishtë të verbër në të cilin gratë mbipeshë morën 8 mg 5-HTP për kilogram të peshës trupore në ditë ose një shtesë placebo çdo ditë për pesë javë. Gjatë kësaj kohe, gratë hëngrën normalisht, kështu që ata nuk ndoqën një dietë. Edhe pse gjendja shpirtërore e këtyre grave nuk ndryshoi, ata konsumuan më pak kalori (38 përqind më pak, në grupin e placebo vetëm 20 përqind më pak) dhe humbën peshë në përputhje me rrethanat.


Rezultate të ngjashme u morën në dy studime të tjera të dyfishta të verbër në këtë universitet. Marrja e 750 ose 900 mg 5-HTP në ditë (e cila tani konsiderohet një dozë shumë e lartë që mund të shoqërohet me efekte anësore) çoi në një ulje të oreksit tek burrat dhe gratë mbipeshë gjatë dy dhe gjashtë javëve, respektivisht. Ata konsumuan më pak karbohidrate, ishin të ngopur më shpejt dhe humbën më shumë peshë sesa ishte në grupin përkatës të placebo.


Çrregullime të gjumit

Sa më i shëndetshëm niveli i serotoninës, aq më i shëndetshëm - siç u shpjegua më lart - niveli i melatoninës, i cili është një parakusht për një gjumë të shëndetshëm. Nëse është e mundur që të optimizohet niveli i serotoninës me 5-HTP, atëherë niveli i melatoninës gjithashtu mund të rregullohet, i cili nga ana tjetër ndihmon në zgjidhjen e problemeve të gjumit.


Sidoqoftë, duhet të merret parasysh se efekti i kundërt mund të ndodhë fillimisht dhe 5 -HTP së pari ju zgjon, por më pas "shkakton një kaskadë të proceseve fiziologjike që nxisin gjumin e mëvonshëm" - sipas një studimi të Universitetit të Teksasit në 2000 Me


Sigurisht, efekti i 5-HTP në cilësinë e gjumit, kohëzgjatjen e gjumit dhe fazën e gjumit është gjithashtu e varur nga doza dhe varet nga individi dhe metabolizmi i tij, niveli i tij neurotransmetues, furnizimi i tij me L-triptofan, substanca e tij vitale status dhe shumë më tepër, kështu që shpesh është më mirë të provoni me kujdes qasjen individuale të saktë me shumë takt dhe doza të vogla fillestare.


Në 2004, European Journal of Pediatrics publikoi rezultatet e një studimi me fëmijët që kishin vuajtur nga çrregullime të gjumit (tmerret e natës) (1). Ndërsa 5-HTP në përgjithësi dekurajohet të japë fëmijë, ky hulumtim bëri pikërisht atë.


Pjesëmarrësit e studimit ishin 45 fëmijë të moshës 3 deri në 10 vjeç. 31 morën 2 mg 5-HTP për kilogram të peshës trupore për 20 ditë para se të shkonin në shtrat. 29 fëmijë reaguan jashtëzakonisht pozitivisht ndaj ilaçit dhe fjetën shumë më mirë. Në grupin placebo, ky ishte rasti për më pak se një të tretën e fëmijëve. Edhe pas gjashtë muajsh, shumica e fëmijëve në grupin 5-HTP ishin pa simptoma, ndërsa në grupin placebo, mbi 70 përqind vazhduan të vuanin nga ankthi i natës.


Fibromyalgia

Fibromyalgia mbetet një sëmundje mjaft konfuze. Officiallyshtë zyrtarisht një sëmundje reumatizmale dhe shoqërohet me dhimbje kronike të muskujve dhe nyjeve, dhimbje koke, çrregullime të gjumit, sindromën e zorrëve të irritueshme dhe lodhje, për të përmendur vetëm disa nga simptomat e mundshme të fibromialgjisë. Ne kemi përshkruar detaje mbi fibromialgjinë, shkaqet e mundshme dhe masat holistike këtu: Fibromyalgia - shkaqet dhe masat dhe këtu: fibromialgjia ose sindroma e aktivizimit të qelizave direkte.


Në fibromialgji, dyshohet se niveli i serotoninës është shpesh shumë i ulët, sepse masat që rrisin nivelin e serotoninës shpesh çojnë në një përmirësim të simptomave.


Studimet klinike me 5-HTP u kryen mbi fibromialgjinë që në fillim të viteve 1990. Njëra prej tyre u botua në 1990 në Journal of International Medical Research dhe, duke përdorur një dizajn të dyfishtë të verbër, të kontrolluar nga placebo, tregoi se të gjithë parametrat klinikë të fibromialgjisë mund të përmirësohen duke marrë 5-HTP. Në të njëjtën kohë, vetëm efektet anësore të lehta dhe të përkohshme mund të vërehen.


Në Prill 1992, studiuesit nga Spitali Universitar në Milano shkruan se gjysma e pacientëve me fibromialgji të trajtuar me 5-HTP përjetuan një përmirësim të simptomave të tyre brenda 90 ditëve, vetëm 30 përqind raportuan efekte anësore.


Depresioni, sulmet e panikut dhe ankthi

Meqenëse dikush ende nuk e di saktësisht se si dhe pse zhvillohet depresioni dhe nuk është i sigurt nëse një rënie në nivelin e serotoninës është e përfshirë në të vërtetë në çdo rast, mund të supozohet se depresioni, sulmet e panikut dhe gjendjet e ankthit kanë disa shkaqe në të njëjtën kohë dhe këto shkaqe përveç kësaj, çdo person mund të jetë i një natyre krejtësisht të ndryshme. Pra, nuk është çudi që ilaqet kundër depresionit funksionojnë mirë për disa pacientë, por aspak për të tjerët.


Theshtë e njëjtë me 5-HTP. Disa të prekur reagojnë ndaj kësaj mediokre, të tjerët nuk ndiejnë asgjë dhe të tjerë papritmas janë pa simptoma falë 5-HTP.


Në qershor 2004, për shembull, u lexua në Journal of Psychopharmacology se 5-HTP (200 mg në ditë) kishte një efekt zvogëlues në sulmet e panikut, të paktën tek gratë, por jo tek burrat.


Kur bëhet fjalë për depresionin, ka një numër të madh studimesh mbi 5-HTP, shumica e tyre nga vitet 1970 dhe 1980, nga koha kur 5-HTP dhe L-triptofani ishin ende të përshkruara për depresion. Rezultatet nuk ishin kurrë uniforme, ndonjëherë 5-HTP ishte efektive, në raste të tjera efekti nuk ishte bindës. Por çfarë do të thotë "jo bindëse"?


Më poshtë është interesante: Nëse një ilaç për depresionin në z. B. 40 përqind e pacientëve mund të lehtësojnë ose shërojnë simptomat, kjo nuk njihet si efekt. Me sa duket situata me pacientët në depresion është e tillë që ata janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj efekteve të placebo - që do të thotë se 30 deri në 40 përqind e pacientëve në grupet përkatëse të placebo zakonisht përmirësohen.


Pra, një ilaç njihet si efektiv vetëm kur shumica dërrmuese e pacientëve në të vërtetë i përgjigjen atij. Por kjo nuk është e mundur me depresionin sepse - siç u shpjegua më lart - kjo sëmundje mund të ketë shumë shkaqe të ndryshme. Për këtë arsye, jo çdo ilaç do të ketë të njëjtin efekt tek çdo pacient, prandaj një rezultat prej 40 përqind mund të klasifikohet si i shkëlqyeshëm.


5-HTP funksionon njësoj si ilaqet kundër depresionit

Sidoqoftë, nga viti 2013 ekziston një studim mjaft i fundit - i rastësuar dhe i verbër i dyfishtë - me rezultate optimale. Ata krahasuan efektet e fluoksetinës, një antidepresant popullor, me efektet e 5-HTP në 60 pacientë në depresion. Ilaçi përkatës u mor për tetë javë.


Rezultati tregoi se të dy mjetet juridike ishin afërsisht të barabarta. Në grupin 5-HTP, depresioni u përmirësua dukshëm në 73.3 përqind të pjesëmarrësve, dhe në grupin e fluoksetinës në 80 përqind të pjesëmarrësve. Përmirësimi i depresionit tashmë mund të vërehet pas dy javësh përdorimi - në të gjitha shkallët e ashpërsisë. Efikasiteti terapeutik i 5 -HTP - pra përfundimi - është i krahasueshëm me atë të fluoksetinës.


Meqenëse niveli i serotoninës në tru nuk mund të matet si pjesë e ekzaminimeve të zakonshme rutinë, studimet me ilaqet kundër depresionit ose 5-HTP fokusohen veçanërisht në efektet antidepresive të agjentëve. Kështu që ju shikoni se si ndryshojnë simptomat dhe gjendja shëndetësore. Lexoni disa dëshmi inkurajuese nga përdoruesit e 5-HTP më poshtë:


Raportet e përvojës me 5-HTP

"Vura re efektet e 5-HTP pas rreth një jave. Por mendova se gjendja shpirtërore do të ishte përmirësuar më vete sepse nuk besoja në 5-HTP. Ndalova marrjen e drogës-dhe humori im ra në bodrum. Kështu që e mora përsëri dhe po ia dal shumë mirë me 400 mg (të cilat i marr në mbrëmje) ".


"Unë vuaj nga tërheqja nga ilaçet e dhimbjes (opioidet) dhe prandaj jam në ankth. Pas dy javësh të 5-HTP, ndjeva një lehtësim të tillë, ankthi u ul aq shumë sa mora përsëri guxim."


"5-HTP më ndryshoi jetën! Pasi provova kaq shumë ilaçe kundër depresionit që të gjitha nuk funksionuan, unë provova 5-HTP. Më ndihmon të fle mirë, më ndihmon të përballoj stresin dhe në përgjithësi ndihem e mrekullueshme."


"5-HTP është ilaçi i vetëm që më ka ndihmuar në depresionin tim. Ankthi im gjithashtu ka rënë. Megjithatë, nëse e marr me stomak bosh, më bën të sëmurë. Kështu që duhet të jem i kujdesshëm për ta marrë atë pas një vakt "


"Kam vuajtur nga çrregullimi i rëndë i përgjithësuar i ankthit për vite me radhë, duke përfshirë çrregullimin e ankthit social me sulme të herëpashershme paniku dhe pagjumësi. Provova ilaçe kundër depresionit të ndryshme, të tilla si citalopram, venlafaxine dhe sertraline. Secila prej tyre ndihmoi disi, që do të thotë se problemet morën rreth 40 deri në 50 përqind më mirë. Por ata kurrë nuk u zhdukën plotësisht. Pastaj testova 5-HTP. hardshtë e vështirë të besohet, por simptomat e mia janë zhdukur plotësisht. Ndihem plotësisht normale. Ndaloj së menduari për gjërat, siç e kam bërë gjithmonë dhe atë që më ka torturuar për kaq gjatë. Sigurisht që mund të jetë një reagim placebo, por me të gjitha barnat që janë provuar deri më tani, një reagim i tillë duhet të kishte ndodhur gjithashtu, gjë që nuk ishte kështu. "


"Unë kam marrë vetëm 5-HTP për pesë ditë dhe jam në 300 mg në ditë-e ndarë në tre doza me ushqim dhe në mbrëmje para gjumit. Unë kombinoj 5-HTP me shtesën time multi-vitaminë, me një vitaminë B -Kompleksi dhe vitamina C. I kam reduktuar ilaçet në minimum. Unë fle më mirë dhe gjithashtu ndihem më mirë gjatë ditës. Produktet e Big Pharma maskojnë vetëm problemin, ndërsa tani ndihet aq normale! "


"Për shkak të ankthit dhe depresionit, unë përdorja rregullisht strategji jo-droge (terapi në sjellje ose të ngjashme). Por kjo u bë gjithnjë e më e vështirë, veçanërisht pas vdekjes së babait tim. Unë nuk doja të merrja ilaçe sepse kisha frikë se vetëm do të më turbullonte apo edhe të krijonte varësi. 5-HTP më ndihmoi pa efekte anësore. E marr atë në mbrëmje në mënyrë që të fle dhe të zgjohem në mëngjes pa probleme. A jam i lumtur tani? Jo, por jam bërë më optimist, mos u zhyt më në të, si aq shpesh në të kaluarën, në mendime të zymta, dhe ngadalë interesi im për jetën po zgjohet përsëri.Substancat vitale që janë të nevojshme për marrjen e 5-HTP

Nëse vendosni të merrni 5-HTP, atëherë sigurohuni që të jeni të furnizuar me vitaminë B6 dhe zink të mjaftueshëm, sepse këto dy substanca vitale janë të përfshira drejtpërdrejt në shndërrimin e kontrolluar enzimatikisht të 5-HTP në serotonin.


Sigurisht që duhet të furnizoheni mirë me të gjitha substancat vitale, sepse shumë ndikojnë në nivelin e serotoninës në një mënyrë ose në një tjetër (p.sh. vitamina B12, magnez, vitaminë C, etj.). Prandaj, nëse ka mangësi në substancat vitale, këto mund të dëmtojnë ekuilibrin e serotoninës, i cili duhet të parandalohet. Në fund të fundit, nuk ka kuptim të marrësh diçka nga njëra anë për të rritur nivelin e serotoninës dhe nga ana tjetër të harrosh faktorët që ulin përsëri nivelin.


Cilësia e produktit

5-HTP është bërë kryesisht nga fasule e zezë afrikane (Griffonia simplicifolia). Prandaj produktet përmbajnë ekstrakte të përshtatshme. Tani varet nga cilësia e ekstraktit, sa e lartë është përmbajtja e tij 5-HTP. Ekstraktet, për shembull, mund të përbëhen vetëm nga 20 deri në 25 përqind të 5-HTP.


Pra, nëse paketimi thotë se një kapsulë përmban 100 mg ekstrakt Griffonia simplicifolia, kjo nuk do të thotë automatikisht se është edhe 100 mg 5-HTP. Duhet të thuhet qartë se është, për shembull, një ekstrakt që përbëhet nga 99 përqind 5-HTP. Vetëm atëherë mund ta dozoni siç duhet produktin.


Dozimi

Një deri në dy orë pas gëlltitjes, 5-HTP është plotësisht në qarkullimin e gjakut. 4.3 orë pas gëlltitjes, gjysma e 5-HTP e gëlltitur tashmë është konsumuar. Prandaj - dhe gjithashtu për të zvogëluar efektet anësore të mundshme - disa doza të vogla në ditë kanë më shumë kuptim sesa një dozë e vetme.


Qendra Mjekësore e Universitetit të Maryland rekomandon jo më shumë se 150 deri në 300 mg 5-HTP (e ndarë në tre doza në ditë, pra 50 deri në 100 mg tri herë në ditë).


Në praktikë mund të duket kështu: Filloni - për depresion, humbje peshe, dhimbje koke dhe fibromialgji - me 50 mg tri herë në ditë. Nëse nuk ndjeni ndonjë efekt pas dy javësh, rrisni dozën në 100 mg tri herë në ditë. Me këtë dozë të kujdesshme, rreziku i efekteve anësore të mundshme zvogëlohet ndjeshëm.


Për pagjumësinë, merrni 100 deri në 300 mg 30 deri në 45 minuta para se të shkoni në shtrat. Edhe këtu, ju filloni me dozën e ulët (100 mg) dhe e rritni atë vetëm pas tre ditësh më herët në z. B. 150 mg, pas disa ditësh të tjera në 200 mg dhe kështu me radhë.


600 mg 5 -HTP në ditë është maksimumi absolut - një dozë që rekomandohet në disa vende për depresion dhe ankth (e ndarë në dy doza në ditë - një në mëngjes dhe një në mbrëmje). Një dozë e tillë atëherë nuk duhet të përdoret me z. B. L-triptofani mund të kombinohet.


Ndryshe nga L-triptofani, 5-HTP mund të merret me ushqim. Vetëm nëse doni të përdorni 5-HTP për humbje peshe, e merrni 20 minuta para ngrënies.


5 -HTP është gjithashtu në dispozicion si një llak që spërkatet në gojë (nën gjuhë - nën gjuhë), pasi gjithashtu mund të absorbohet përmes mukozës së gojës.


Kombinime me L-triptofan dhe / ose Johanniskraut

Shpesh ka kuptim të kombinohen masa të ndryshme (reciprokisht përforcuese) me njëra -tjetrën në mënyrë që të arrihet një efekt më i mirë.


Për shembull, një kombinim me 200 deri në 600 mg Rhodiola Rosea - antidepresanti natyral - është i imagjinueshëm. L-triptofani dhe / ose melatonina dhe / ose lëngu i Johanniskraut gjithashtu mund të kombinohen me 5-HTP. Një protokoll përkatës i marrjes mund të duket si më poshtë, me të tre mjetet që merren pak para se të shkoni në shtrat.


Sidoqoftë, edhe këtu, dikush fillon me një nga mjetet para se të integrojë të dytin dhe vetëm atëherë të tretin. Nëse ilaçi i parë është i mjaftueshëm, të tjerët nuk janë të nevojshëm. Vini re se në përgjithësi nuk është e këshillueshme që të merrni 5-HTP dhe L-triptofan së bashku për shkak të frikës nga një tepricë e serotoninës, kjo është arsyeja pse doza duhet të merret parasysh me kujdes:


 • 500 deri në 1.500 mg L-tryprophane

 • 50 deri në 100 mg 5-HTP

 • 0.5 deri në 1 mg melatonin


Një kombinim tjetër do të ishte 5-HTP me Johanniskraut:


 • 300 deri në 350 mg ekstrakt Johanniskraut 3 herë në ditë (standardizuar në 0.3 për qind hipericinë dhe 2 deri në 3 për qind hiperforinë)

 • 0-100 mg 5-HTP 3 herë në ditë


Sigurisht, këto protokolle të marrjes nuk janë rekomandime për marrje, por thjesht opsione për marrje që duhet të diskutoni me mjekun tuaj ose praktikuesin alternativ. Sepse vetëm ata mund të vlerësojnë së bashku me ju se cili kombinim dhe dozë është ai i duhuri për ju personalisht.


Ndërveprimet e ilaçeve

Në veçanti, nëse jeni duke marrë ilaçe, duhet të sqaroni nëse jeni duke marrë 5-HTP me terapistin tuaj, pasi 5-HTP mund të ndërveprojë me një numër ilaçesh, veçanërisht ilaqet kundër depresionit, natyrisht, por edhe me triptanët (ilaçe për migrenën), Ilaçet e Parkinsonit, disa qetësues dhimbjesh dhe shumë të tjerë më shumë.


Nëse vuani nga presioni i lartë i gjakut, diabeti, sëmundjet e mëlçisë ose veshkave ose sëmundje të tjera kronike, gjithashtu duhet të konsultoheni me mjekun tuaj.


5-HTP nuk duhet të përdoret nëse jeni shtatzënë ose ushqeni me gji.


Fëmijëve nuk duhet t'u jepet 5 -HTP - dhe nëse u jepet, vetëm në konsultim me pediatrin.


Efektet anësore të mundshme

Për shkak të mekanizmit të tij të veprimit, 5-HTP mund të çojë në ankesa të tretjes si nauze, dhimbje stomaku, gazra, fryrje apo edhe urth, por kjo zakonisht mund të parandalohet duke filluar me doza të ulëta, duke i ndarë ato në disa doza të vetme në ditë, duke i rritur ato ngadalë, shumë të larta Shmangni dozat dhe merrni 5-HTP me ushqim.


Mbidozimi me 5-HTP gjithashtu mund të shkaktojë sindromën e serotoninës, e cila është rezultat i shumë serotoninës. Simptomat do të ishin shqetësim, dridhje të papritura të muskujve, të dridhura, djersitje dhe dridhje dhe duhet ta çoni personin te një mjek.


Skandali Peak X

Në 1989 u ngrit dyshimi se përgatitjet me L-triptofan mund të kishin shkaktuar të ashtuquajturën sindromën eozinofili-mialgji (EMS) në rreth 1,500 njerëz në SHBA (dhe 500 në Gjermani)-një sëmundje pothuajse e panjohur më parë. E cila u shfaq në forma të rënda dhimbje të muskujve, ndryshime të lëkurës dhe nganjëherë dëmtime të pakthyeshme të organeve dhe thuhet se ka çuar në vdekje në dymbëdhjetë raste.


Fajtori i vërtetë, megjithatë, nuk ishte vetë L-triptofani, por ndoshta një ndotje e tij me një nënprodukt neurotoksik të quajtur triptofan-4,5-dione, ndonjëherë i referuar si kulmi X.


Arsyeja për këtë ndotje thuhet se ka qenë një proces i caktuar prodhimi me mikroorganizma të modifikuar gjenetikisht. Prodhuesi i atëhershëm japonez Showa Denko atëherë - kështu thuhet - shkatërroi mikroorganizmat gjenetikë. Sidoqoftë, kurrë nuk u sqarua plotësisht nëse ishin në të vërtetë papastërtitë e përmendura që kishin çuar në rastet e EMS.


Përgatitjet 5-HTP duket se janë më të sigurta në këtë drejtim, pasi ato nuk janë bërë me ndihmën e mikroorganizmave, por nga fasule e zezë afrikane. Sidoqoftë, dikur u tha se disa përgatitje 5-HTP përmbajnë Peak X ose çuan në EMS. Sidoqoftë, sasitë e Peak X të përmbajtura - nëse ato ishin fare të pranishme - ishin aq të vogla sa që vetëm mbidozat jashtëzakonisht të larta mund të kishin çuar në një problem shëndetësor.


Në 2004, lexoni në Letrat e Toksikologjisë:


"Pavarësisht përdorimit mbarëbotëror të 5-HTP, nuk ka pasur ngjarje [në 20 vitet e fundit] që mund të kenë treguar toksicitetin e 5-HTP. Analizat e gjera të burimeve shumë të ndryshme të 5-HTP nuk zbuluan asnjë ndotje toksike me ato që mund të gjenden në L-triptofan në atë kohë, dhe asnjë papastërti tjetër të rëndësishme "


Meqenëse shkaku aktual i EMS nuk është sqaruar kurrë, mund të supozohet se një skandal i tillë L-triptofani dhe 5-HTP erdhi në kohën e duhur për industrinë farmaceutike. Më në fund, nga viti 1988 deri në 2003, kjo solli në treg frenuesit e parë të rimarrjes së serotoninës. B. Fluoxetine (1988 në SHBA, 1990 në Gjermani).


Ata donin t'i shisnin këto, natyrisht, të cilat mund të mos ishin kështu nëse do të kishte akoma L-triptofan dhe 5-HTP, të cilat natyrisht nuk mund të përshkruheshin më pas incidenteve të Peak X. L-triptofani u ndalua plotësisht në SHBA.


Kontrolloni me shitësin tuaj 5-HTP sa i pastër është produkti i tyre dhe nëse është i garantuar të jetë pa Peak X.


Jo vetëm që 5-HTP rrit nivelet e serotoninës

Meqenëse kemi një vështrim tërësor të gjërave, ne nuk rekomandojmë përdorimin e një materiali të vetëm të izoluar, si p.sh B. 5-HTP, dhe shpresoj që të ketë një efekt gjithëpërfshirës dhe shërim prej tij. Në vend të kësaj, ne rekomandojmë kombinimin e disa masave naturopatike, të cilat në tërësinë e tyre jo vetëm që përqendrohen në simptomat individuale, por gjithashtu ndihmojnë të gjithë organizmin të rimarrë ekuilibrin e tij të shëndetshëm.


Një florë e shëndetshme e zorrëve është gjithashtu vendimtare nëse dikush vuan nga depresioni, pasi flora e sëmurë e zorrëve mund të ulë nivelin e serotoninës: Flora e zorrëve ndikon në nivelet e serotoninës

 

Burimet e artikullit:

 • 5-HTP – Wirkung, Nebenwirkung und Dosierung - Zentrum der Gesundheit

 • (1)Oliviero Bruni, Raffaele Ferri, Silvia Miano, Elisabetta Verrillo, L-5-Hydroxytryptophan treatment of sleep terrors in children, Eur J Pediatr (2004) 163: 402–407

 • Hinz M et al. 5-HTP efficacy and contraindications, Neuropsychiatr Dis Treat, 2012 Juli, (5-HTP Wirksamkeit und Gegenanzeigen)

 • Titus F et al., 5-Hydroxytryptophan versus methysergide in the prophylaxis of migraine. Randomized clinical trial. Eur Neurol, 1986, (5-HTP versus Methysergid in der Prophylaxe von Migräne, eine randomisierte klinische Studie)

 • Borani? M et al., Suppression of the immune response by drugs interfering with the metabolism of serotonin, Experientia., 15 Oct 1984;40(10):1153-5, (Unterdrückung der Immunreaktion durch Serotonin-Metabolismus beeinträchtigende Medikamente)

 • Takahashi S. Reduction of blood platelet serotonin levels in manic and depressed patients., Folia Psychiatrica et Neurologica Japonica. 1976;30(4):475-86, (Reduzierung des Blutplättchen-Serotoninspiegels bei manisch depressiven Patienten)

 • Zmilacher K et al., L-5-hydroxytryptophan alone and in combination with a peripheral decarboxylase inhibitor in the treatment of depression. Neuropsychobiology 1988:20(1):28- 33, (L-5-Hydroxytryptophan allein und in Kombination mit peripherem Carboxylase-Inhibitor in der Behandlung von Depressionen)

 • Dakshinamurti Ket al., Nonparallel changes, in brain monoamines of pyridoxine deficient growing rats. Experimental Brain Research, 23 Nov 1976;26(4):355-66, (Nichtparallele Veränderungen der Hirn-Monoamine bei heranwachsenden Ratten mit Pyridoxin-Mangel)

 • Hartvig P et al., Pyridoxine effect on synthesis rate of serotonin in the monkey brain measured with positron emission tomography., Journal of Neural Transmission, General Section, 1995;102(2):91-7, (Pyridoxin-Effekt auf die Serotonin-Synthese-Rate im Affenhirn, gemessen mit der Positronenemissionstomographie (PET))

 • Dakshinamurti K et al., Influence of B vitamins on binding properties of serotonin receptors in the CNS of rats, Klinische Wochenschrift, 19 Jan 1990;68(2):142-5, (Einfluss von B-Vitaminen auf die Bindungseigenschaften der Serotoninrezeptoren im ZNS der Ratte)

 • Siow YL et al., Effect of pyridoxine deficiency on aromatic L-amino acid decarboxylase in adult rat brain. Experimental Brain Research, 1985;59(3):575-81, (Effekt des Pyridoxin-Mangels auf aromatische L-Aminosuren-Decarboxylase im adulten Rattenhirn)

 • Jacobsen MB et al., Cardiac manifestations in mid-gut carcinoid disease. European Heart Journal, Feb 1995;16(2):263-8, (Manifestation am Herzen bei karzinoiden Erkrankungen des Mitteldarms (Mesodaeum))

 • Lehnert H et al., Increased release of brain serotonin reduces vulnerability to ventricular fibrillation in the cat. Journal of Cardiovascular Pharmacology Oct 1987;10(4):389-97, (Erhöhte Hirn-Serotonin-Ausschüttung verringert Anfälligkeit für Kammerflimmern bei Katzen)

 • Robiolio PA et al., Carcinoid heart disease: Correlation of high serotonin levels with valvular abnormalities detected by cardiac catheterization and echocardiography. Circulation 1995;92:790-795, (Karzinoide Herzerkrankungen: Zusammenhang hoher Serotoninspiegel mit Herzklappenanomalien, erkannt durch Herzkatheter und EKG)

 • Hoshino Y et al., Serum serotonin levels of normal subjects in physiological state and stress conditions. From the viewpoint of aging, circadian rhythm, ingestion of diet, physical exercise, sleep deprivation and alcohol ingestion. Japanese Journal of Psychosomatic Medicine, Jan 1979;19:283-93, (Serum-Serotoninspiegel normaler Probanden bzgl. physiologischem und Stress-Zustand. Aus der Sicht des Alterns, des zirkadianen Rhythmus, der Nahrungsaufnahme, der körperlichen Betätigung, des Schlafentzugs und der Alkoholaufnahme)

 • Lehnert H, Eosinophilie-Myalgie-Syndrom und Einnahme L-Tryptophan-haltiger Arzneimittel, Deutsches rzteblatt, 1990; 87(25-26): A-2065

 • Vorsicht: Tryptophan (Kalma u.a.) per Gerichtsbeschluss wieder im Handel, Arznei-Telegramm, Oktober 1996

 • Saldanha D et al., Serum Serotonin Abnormality in Depression, Med J Armed Forces India, April 2009, (Serumserotoninabnormalitt bei Depressionen)

 • Santucci M et al., L-5-hydroxytryptophan versus placebo in childhood migraine prophylaxis: a double-blind crossover study. Cephalalgia, September 1986, (L-5-HTP versus Placebo in der Prophylaxe von Migräne bei Kindern: eine doppelblinde Crossover-Studie)

 • Serotonin im Darm, Depression heute, 2014

 • 5-Hydroxy-Tryptophan 5-HTP, University of Maryland Medical Center

 • 5-HTP, Examine.com

 • Angst J et al, The treatment of depression with L-5-hydroxytryptophan versus imipramine. Results of two open and one double-blind study, Archiv fr Psychiatrie und Nervenkrankheiten, 1977;224:175186, (Die Behandlung von Depressionen mit L-5-Hydroxitryptophan gegen Imipramin. Ergebnisse von zwei offenen und einer Doppelblindstudie)

 • Attele AS et al, Treatment of insomnia: an alternative approach, Alternative Medicine Review, 2000;5:249-259, (Behandlung von Schlaflosigkeit: Ein alternativer Ansatz)

 • Birdsall TC, 5-Hydroxytryptophan: a clinically-effective serotonin precursor, Alternative Medicine Review, 1998;3:271280, (5-Hydroxytryptophan: ein klinisch wirksamer Serotoninvorläufer)

 • Byerley WF et al. 5-Hydroxytryptophan: a review of its antidepressant efficacy and adverse effects, Journal of Clinical Psychopharmacology, 1987;7:127-137, (5-Hydroxytryptophan: Ein Review der antidepressiven Wirksamkeit und Nebenwirkungen)

 • Cangiano C et al, Effects of oral 5-hydroxy-tryptophan on energy intake and macronutrient selection in non-insulin dependent diabetic patients, International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, 1998;22:648-654, (Wirkung von oralem 5-Hydroxytryptophan auf die Energieeinnahme und Makronährstoffauswahl bei nicht-insulin-abhngigen Diabetespatienten)

 • Cangiano C et al, Eating behavior and adherence to dietary prescriptions in obese adult subjects treated with 5-hydroxytryptophan, The American Journal of Clinical Nutrition, 1992;56:863-867, (Essgewohnheiten und Einhaltung von Ernährungsvorschriften bei fettleibigen erwachsenen Probanden, die mit 5-Hydroxytryptophan behandelt wurden)

 • Caruso I et al, Double-blind study of 5-hydroxytryptophan versus placebo in the treatment of primary fibromyalgia syndrome, The Journal of International Medical Research,1990;18:201-209, (Doppelblindstudie von 5-Hydroxytryptophan gegen ein Plazebo in der Behandlung des primären Fibromyalgiesyndroms)

 • Cauffield JS, Dietary supplements used in the treatment of depression, anxiety, and sleep disorders,Lippincotts Primary Care Practice, 1999;3:290-304, (Nahrungsergänzungsmittel im Gebrauch zur Behandlung von Depression, Angst und Schlafstörungen)

 • Ceci F et al, The effects of oral 5-hydroxytryptophan administration on feeding behavior in obese adult female subjects, Journal of Neural Transmission, 1989;76:109-117, (Die Wirkung der oralen 5-Hydroxytryptophan-Verabreichung auf das Essverhalten bei fettleibigen weiblichen Probanden)

 • Curcio JJ et, The potential of 5-hydroxytryptophan for hot flash reduction: a hypothesis,Alternative Medical Review,2005;10:216-21, (Das Potential von 5-Hydroxytryptophan zur Reduktion von Hitzewallungen: Eine Hypothese)

 • DeBenedittis G et al, Serotonin precursors in chronic primary headache. A double-blind cross-over study with L-5-hydroxytryptophan vs. placebo, Journal of Neurosurgical Science, 1985;29:239-248, (Serotoninvorläufer bei chronischen primären Kopfschmerzen. Eine doppelblinde Kreuzstudie mit L-5-Hydroxytryptophan vs. Plazebo)

 • Elko CJ et al, Zolpidem-associated hallucinations and serotonin reuptake inhibition: a possible interaction, Journal of Toxicology. Clinical Toxicology, 1998;36:195-203, (Zolpidem-verbundene Halluzinationen und Serotoninwiederaufnahmehemmung: Eine mögliche Interaktion)

 • Freedman RR, Treatment of menopausal hot flashes with 5-hydroxytryptophan, Maturitas, 2010;65:383-5, (Behandlung von menopausalen Hitzewallungen mit 5-Hydroxytryptophan)

 • Gardner DM et al, Sumatriptan contraindications and the serotonin syndrome, Annals of Pharmacotherapy,1998;32:33-38, (Gegenanzeigen von Sumatriptan und das Serotoninsyndrom)

 • Gendle MH et al, Effects of oral 5-hydroxytryptophan on a standardized planning task: insight into possible dopamine/serotonin interactions in the forebrain, Human Psychopharmacology, 2013;28:270-3, (Wirkungen von oralem 5-Hydroxytryptophan auf eine standardisierte Planungsaufgabe: Einsicht in mögliche Dopamin/Serotonin-Wechselwirkungen im Vorderhirn.)

 • Iovieno N et al, Second-tier natural antidepressants: Review and critique, Journal of Affective Disorders, 2010 Jun 24, (Natürliche Antidepressiva auf zweiter Ebene: Review und Kritik)

 • Jangid P et al, Comparative study of efficacy of I-5-hydroxytryptophan and fluoxetine in patients presenting with first depressive episode, Asian Journal of Psychiatry,2013;6:29-34, (Vergleichsstudie der Wirksamkeit von L-5-Hydroxytryptophan und Fluoxetin bei Patienten mit Anzeichen von ersten depressiven Folgen)

 • Joffe RT et al, Co-administration of fluoxetine and sumatriptan: the Canadian experience.Acta Psychiatrica Scandinavica, 1997;95:551-552, (Ko-Administration von Fluoxetin und Sumatriptan: die kanadische Erfahrung)

 • Joly P et al, Development of pseudobullous morphea and scleroderma-like illness during therapy with L-5-hydroxytryptophan and carbidopa, Journal of the American Acadamy of Dermatology, 1991;25:332-333, (Entwicklung von pseudobullser Morphea und Sclerodermie-ähnlicher Erkrankung während der Therapie mit L-5-Hydroxytryptophan und Carbidopa)

 • Juhl JH, Primary fibromyalgia syndrome and 5-hydroxy-L-tryptophan: a 90-day open study, Alternative Medical Review, 1998;3:367-375, (Primres Fibromyalgiesyndrom und 5-Hydroxy-L-Tryptophan: eine 90-tägige offene Studie)

 • Mason BJ et al, Possible serotonin syndrome associated with tramadol and sertraline coadministration, The Annals of Pharmacotherapy, 1997;31:175-177 (Mögliches Serotoninsyndrom verbunden mit Tramadol und Sertralin-Koadministration)

 • Meyers S, Use of neurotransmitter precursors for treatment of depression, Alternative Medicine Review, 2000;5:64-71, (Verwendung von Neurotransmittervorläufern zur Behandlung von Depression)

 • Perry NK, Venlafaxine-induced serotonin syndrome with relapse following amitriptyline, Postgraduate Medical Journal, 2000;76:254, (Venlafaxin-induziertes Serotoninsyndrom mit Rezidiv nach Amitriptylin)

 • Reibring L et al, Uptake and utilization of [beta-11c] 5-hydroxytryptophan (5-HTP) in human brain studied by positron emission tomography, Psychiatry Research, 1992;45:215-225 (Aufnahme und Gebrauch von [beta-11c] 5-Hydroxytryptophan (5-HTP) im menschlichen Hirn, studiert mittels einer Positronen-Emissionstomographie )

 • Ribeiro CA, L-5-Hydroxytryptophan in the prophylaxis of chronic tension-type headache: a double-blind, randomized, placebo-controlled study, Headache, 2000;40:451-6, (L-5-Hydroxytryptophan in der Prophylaxe von chronischen Spannungskopfschmerzen: eine doppelblinde, randomisierte, plazebokontrollierte Studie)

 • Shaw K et al, Are tryptophan and 5-hydroxytryptophan effective treatments for depression? A meta-analysis, The Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, 2002;36:488-91, (Sind Tryptophan und 5-Hydroxytryptophan wirksame Behandlungen bei Depressionen? Eine Meta-Analyse)

 • Sternberg EM et al, Development of a scleroderma-like illness during therapy with L-5-hydroxytryptophan and carbidopa, The New England Journal of Medicine, 1980;303:782-787, (Entwicklung von Sclerodermie-ähnlicher Erkrankung während der Therapie mit L-5-Hydroxytryptophan und Carbidopa)

 • Toner LC et al, Central nervous system side effects associated with zolpidem treatment, Clinical Neuropharmacology, 2000;23:54-58, (Nebenwirkungen auf das zentrale Nervensystem sind verbunden mit Zolpidem-Behandlung)

 • Van Praag HM, Management of depression with serotonin precursors, Biological Psychiatry, 1981;16:291-310, (Depressionsmanagement mit Serotoninvorläufern)

 • Halford JC et al, Serotonergic anti-obesity agents: past experience and future prospects, Drugs, 2011 Dec 3;71(17):2247-55, (Serotonergetische antiadipse Agenzien: vergangene Erfahrung und Zukunftsaussichten)

 • Halford JC et al,Serotonergic drugs: effects on appetite expression and use for the treatment of obesity,Drugs, 2007;67(1):27-55, (Serotonergetische Medikamente: Wirkung auf den Appetit und Behandlungsnutzen bei Adipositas)

 • Shaw K et al, Tryptophan and 5-hydroxytryptophan for depression, The Cochrane database of systematic reviews, 2002 (1):CD003198, (Tryptophan und 5-Hydroxytryptophan bei Depression)

 • van Praag et al, A pilot study of the predictive value of the probenecid test in application of 5-hydroxytryptophan as antidepressant, Psychopharmacologia, 1972;25(1):14-21, (Eine Pilotstudie des prädiktiven Wertes des Probenecid-Tests bei der Anwendung von 5-Hydroxytryptophan als ein Antidepressivum)

 • Hinz M et al, 5-HTP efficacy and contraindications. Neuropsychiatric disease and treatment, Neuropsychiatric Disease and Treatment, 2012;8:323-328, (5-HTP-Wirksamkeit und Kontraindikationen. Neuropsychiatrische Erkrankung und Behandlung)

 • Schruers K et al, Acute L-5-hydroxytryptophan administration inhibits carbon dioxide-induced panic in panic disorder patients, Psychiatry research, 2002 Dec 30;113(3):237-43, (Akute L-5-Hydroxytryptophan-Verabreichung unterdrückt Kohlendioxid-induzierte Panik bei Patienten mit Panikstörungen)

 • Maron E et alThe effect of 5-hydroxytryptophan on cholecystokinin-4-induced panic attacks in healthy volunteers, Journal of psychopharmacology, 2004 Jun;18(2):194-9 (Die Wirkung von 5-Hydroxytryptophan auf Cholecystokinin-4-induzierte Panikattacken bei gesunden Freiwilligen)

 • van Hiele LJ et al, l-5-Hydroxytryptophan in depression: the first substitution therapy in psychiatry? The treatment of 99 out-patients with 'therapy-resistant' depressions, Neuropsychobiology, 1980;6(4):230-40, (L-5-Hydroxytryptophan bei Depression: Die erste Substitutionstherapie in der Psychiatrie? Die Behandlung von 99 ambulanten Patienten mit therapieresistenter Depression)

41 Ansichten0 Kommentare

Comentarios


bottom of page