top of page
  • Qendra e Shëndetit

A është pikëllimi një sëmundje mendore?

Miliona njerëz të shëndetshëm mund të klasifikohen si të sëmurë mendorë sipas Manualit Ndërkombëtar Diagnostikues për Çrregullimet Mendore (DSM). Në edicionin aktual të manualit të Shoqatës Psikiatrike Amerikane, modelet normale të sjelljes si droja ose trishtimi klasifikohen si sëmundje mendore.


Sëmundje mendore apo ndryshim normal në sjellje?

Me çdo botim të manualit të Shoqatës Psikiatrike Amerikane të quajtur Manuali Diagnostikues dhe Statistikor i Çrregullimeve Mendore, çrregullimet e reja mendore "krijohen" në një masë të caktuar.


Sidomos në botimin aktual, të pestë të këtij manuali, përcaktohen sëmundjet mendore të cilat janë në fakt varietete normale të sjelljes njerëzore.


Në këtë botim të ri të manualit, për shembull, të mbash zi për një anëtar të familjes së vdekur ose të shfletosh internetin "shumë gjatë" është klasifikuar si çrregullime mendore.


Medikamente kundër sjelljes Normale?

Por cilat janë pasojat e udhëzimeve të tilla të vlefshme ndërkombëtare për pacientët? Peter Kinderman, drejtor i Departamentit të Psikologjisë të Universitetit të Liverpoolit, tha në një intervistë:


Shumë njerëz që janë të turpshëm, të pikëlluar ose të çuditshëm, ose që bëjnë një jetë dashurie disi jokonvencionale, klasifikohen si të sëmurë mendorë brenda natës. Kjo nuk është njerëzore dhe është thellësisht joshkencore. Dhe nuk do të na ndihmojë të marrim vendimet e duhura për secilin pacient.


Ky manual i njohur ndërkombëtarisht u jep mundësinë psikiatërve të përshkruajnë ilaçe për sëmundjet që as nuk ekzistojnë. Ky fakt gjithashtu ngjalli shumë diskutime midis profesionistëve mjekësorë.


Kritika të ashpra të manualit për sëmundjet mendore

Edicioni i pestë i Manualit Diagnostikues dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (shkurt DSM-5) u botua në maj 2013.


Sipas David Pilgrim nga Universiteti i Central Lancashire në Mbretërinë e Bashkuar, është e qartë se DSM-5 po i shërben kryesisht "interesave të kompanive farmaceutike" duke zgjeruar tregjet e tyre përmes shpikjes së sëmundjeve të reja.


Ai i tha Reuters Health në një intervistë se udhëzimet e reja rrezikojnë të trajtojnë "përvojat dhe sjelljen e shumë njerëzve si speciet botanike që duhet të kategorizohen dhe të pinë pëllumbave".


Si erdhi rritja e mrekullueshme e sëmundjeve mendore

Nëse shikoni zhvillimin e klasifikimit të sëmundjeve mendore, mund të shihni një rritje të konsiderueshme, veçanërisht në dekadat e fundit.


Profesori Simon Wessely i Institutit të Psikiatrisë në King's College London shpjegoi se kishte vetëm një sëmundje mendore në 1840: ajo quhej "budallallëk".


Në njëqind vitet e ardhshme, numri i çrregullimeve mendore të përcaktuara u rrit në mbi 100. Pra, kishte çdo vit një sëmundje të re mendore.


Nga viti 1959 deri në 1980 numri u rrit nga 128 në 227 sëmundje mendore të regjistruara dhe sot Shoqata Psikiatrike Amerikane (APA) liston më shumë se 300 çrregullime të sjelljes dhe mendore në manualin aktual të DSM-5.


Cilat mund të jenë pasojat për ne njerëzit?


Shembull ADHD si një sëmundje mendore

Nëse dikush merr një nga shembujt më të njohur të "sëmundjeve mendore të kohëve të fundit" - ADHD - dhe shikon zhvillimin e tij, mund të shohë fare mirë se çfarë pasojash mund të kenë përkufizime të tilla fikse. Diagnozat e ADHD janë rritur në mënyrë të vazhdueshme vitet e fundit.


Kjo sigurisht është edhe për faktin se komuniteti psikiatrik ka zgjeruar gjithnjë e më shumë simptomat e diagnozës së ADHD. A vuajnë vërtet të gjithë këta njerëz nga një sëmundje mendore që kërkon mjekim?


Studimet shkencore tregojnë se më shumë se 20% e fëmijëve që dyshohet se vuajnë nga ADHD janë diagnostikuar gabimisht.


Këtyre fëmijëve shpesh u jepen ilaçe psikotrope të parakohshme, të cilat mund të kenë efekte anësore serioze. Hulumtime të tjera sugjerojnë që shenjat e ADHD gjithashtu mund të trajtohen natyrshëm. (Më shumë për këtë këtu: Trajtimi i ADHD në mënyrë natyrale)


Shembull depresioni

Nick Craddock nga Departamenti i Mjekësisë Psikologjike dhe Neurologjisë në Universitetin Cardiff e quajti depresionin si një shembull kryesor në të cilin DSM-5 do të çojë në vendime të gabuara. Pikëllimi pas vdekjes së një të dashur është një reagim normal njerëzor, por nën botimin e ri të DSM do të trajtohej si depresion.


Vdekja si një ngjarje e madhe do të shpërfillej plotësisht, ndërsa vetëm simptomat do të merreshin parasysh. Kështu, dikush do ta klasifikonte një person të pikëlluar si të sëmurë mendor dhe do të përshkruante ilaçe kundër depresionit.


A kemi vërtet nevojë për rregullore dhe manuale të tilla? Alarmshtë alarmante që DSM konsiderohet si një lloj standardi ndërkombëtar sipas të cilit shumë psikologë dhe profesionistë mjekësorë në të gjithë botën i përmbahen.

 

Burimet e artikullit:

  • Ist Trauer eine psychische Erkrankung? - Zentrum der Gesundheit

  • Kate Kelland, Health and Science Correspondent "New mental health manual is "dangerous" say experts" London, Feb 9, 2012 (Experten sagen, neues Handbuch psychischer Gesundheit ist "gefährlich")

34 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page