top of page
  • Qendra e Shëndetit

Acidet yndyrore Omega-3 kompensojnë disavantazhet e një diete me yndyrë të lartë


Acidet yndyrore Omega-3 mbrojnë kundër disavantazheve shëndetësore të një diete me yndyrë të lartë, siç tregohet në një studim. Në verën e vitit 2016 kjo u botua në The Journal of Physiology. Është vërejtur se plotësimi i acideve yndyrore omega-3 ka fuqinë për të parandaluar të gjitha çrregullimet e dëmshme metabolike të lidhura me një dietë me yndyrë të lartë.


Pasojat e një diete me yndyrë të lartë

Çdokush që ha një dietë me yndyrë të lartë duhet të presë një numër të disavantazheve shëndetësore. Këto përfshijnë shtimin në peshë, nivelet e larta të kolesterolit dhe rezistencën ndaj insulinës (para-diabet). Tani nuk është shumë larg nga obeziteti dhe diabeti i tipit 2.


Një dietë me yndyrë të lartë ka një ndikim kaq negativ në metabolizëm sa ka ndryshime të shumta në organizëm që herët a vonë ju sëmurin rëndë:


  • Niveli i adiponektinës bie: Sa më shumë yndyrë të hajë një person, aq më i ulët niveli i tij adiponektin bie. Adiponektina është një substancë që prodhohet në qelizat yndyrore. Sa më shumë qeliza yndyrore të ketë një person dhe sa më të plotë të jenë, aq më pak adiponektinë prodhohet. Sidoqoftë, sa më pak adiponektinë të prodhojë një person, aq më i lartë është rreziku i vuajtjes nga dëmtimi i enëve të gjakut dhe zhvillimit të diabetit

  • Niveli i Interleukin-6 rritet: Interleukin-6 është një citokinë, domethënë një substancë lajmëtare që nxit proceset inflamatore kronike kur niveli rritet. Në rastin e një diete me yndyrë të lartë dhe sëmundjeve dytësore përkatëse (diabeti, presioni i lartë i gjakut, niveli i lartë i kolesterolit dhe obeziteti), niveli i interleukin-6 është gjithmonë i ngritur në mënyrë kronike, gjë që ndihmon në përkeqësimin e vazhdueshëm të gjendjes dhe p.sh. B. kontribuon në rezistencën ndaj insulinës.

  • Niveli i faktorit të nekrozës tumorale rritet: Faktori i nekrozës tumorale alfa është gjithashtu një substancë që nxit inflamacionin, e cila, kur niveli rritet, gjithashtu rrit prirjen për mpiksje (e bën gjakun më të trashë dhe nxit trombozën), përshpejton rezistencën ndaj insulinës dhe mund të dëmtojë gjakun muret e enëve. Me një dietë me yndyrë të lartë, vlerat e faktorit të nekrozës tumorale rriten në mënyrë kronike.

  • Rritja e lipogjenezës de novo: Me një dietë afatgjatë me yndyrë të lartë, karbohidratet e tepërta shndërrohen në yndyrë dhe ruhen më shpejt. Për shkak se një dietë me yndyrë të lartë stimulon rezistencën ndaj insulinës, e cila mund të shoqërohet me nivele të larta të insulinës. Kjo nga ana tjetër promovon të ashtuquajturën lipogenesis de novo, domethënë formimin e yndyrës nga (teprica!) Karbohidratet.

  • Rritja e lipolizës: qelizat dhjamore të indit dhjamor visceral (zgavra e barkut) vuajnë veçanërisht shpesh nga rezistenca ndaj insulinës. Këto qeliza lëshojnë gjithnjë e më shumë acide yndyrore të lira (lipolizë). Anasjelltas, acidet yndyrore të lira nxisin rezistencën ndaj insulinës, ato prishin metabolizmin e glukozës dhe, në afat të gjatë, pengojnë sekretimin e insulinës, dhe madje çojnë në vdekjen e qelizave të qelizave prodhuese të insulinës në pankreas.


Fuqia e acideve yndyrore omega-3

Acidet yndyrore Omega-3 tani mund të ndikojnë pozitivisht në të gjithë këta mekanizma dhe disavantazhe të një diete me yndyrë të lartë. Nuk është çudi që ato janë shitur si ilaç për vite me radhë. Përveç shumë përfitimeve të tjera, thuhet se ato ju ndihmojnë të humbni peshë, të rrisni pjellorinë, të përmirësoni shëndetin e lëkurës dhe të përmirësoni statusin e energjisë, për shembull.


Jo të gjitha pretendimet mund të gjurmohen në punën e plotë shkencore, por është pikërisht ndikimi në proceset metabolike të sipërpërmendura që nuk është më në dyshim.


Acidet yndyrore Omega-3 janë acide yndyrore të pangopura me zinxhirë të gjatë, të cilat përfshijnë acidin eikosapentaenoik EPA dhe acidin docosahexaenoic DHA. Të dy dihet se përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës (parandalojnë diabetin) dhe kanë efekte anti-inflamatore. Nivelet e yndyrës në gjak gjithashtu zvogëlohen në prani të tyre - dhe po kështu edhe pesha e tepërt.


Një ekip studiuesish nga Universiteti i São Paulo, Brazil, tani ka hetuar saktësisht se si një shtesë dietike me acide yndyrore omega-3 ndikon në rrugët e ndryshme metabolike kur një person praktikon një dietë me yndyrë të lartë.


Acidet yndyrore Omega-3 ndalojnë ndikimin negativ të një diete me yndyrë të lartë

Siç pritej, një dietë me yndyrë të lartë pa marrjen e njëkohshme të acideve yndyrore omega-3 shkaktoi ndryshime të rëndësishme dhe jashtëzakonisht të dëmshme në një numër procesesh metabolike të përshkruara më sipër.


Sidoqoftë, të gjitha këto ndryshime ndodhën vetëm tek ata që nuk morën acide yndyrore omega-3. Metabolizmi i atyre që morën acide yndyrore omega-3 nuk përjetuan çrregullimet e përshkruara. Me fjalë të tjera, efektet metabolike negative që normalisht shkakton një dietë me yndyrë të lartë janë ndalur nga acidet yndyrore omega-3.


Udhëheqësja e ekipit Profesor Maria Isabel Alonso-Vale tha:


Rezultatet tona të hulumtimit tregojnë se shtesa dietike me acide yndyrore omega-3 duhet të jetë gjithmonë pjesë e një katalogut te masava për të parandaluar diabetin dhe obezitetin e tipit 2 ".


Ju mund të lexoni gjithçka që duhet të dini për acidet yndyrore omega-3 këtu: Plotësoni nevojat tuaja për acide yndyrore omega-3 dhe merrni dozën e duhur të acideve yndyrore omega-3

 

Burimet e artikullit:

  • Omega-3-Fettsäuren kompensieren die Nachteile einer fettreichen Ernährung - Zentrum der Gesundheit

  • Newman, T. "Could fish oil reverse negative effects of a fatty diet?."Medical News Today. 25. August 2016, (Kann Fischöl die negativen Auswirkungen von fettreicher Ernährung umkehren?)

  • Alonso-Vale MIC et al., Fish oil prevents changes induced by a high-fat diet on metabolism and adipokine secretion in mice subcutaneous and visceral adipocytes, August 2016, (Fischäl beugt Änderungen vor, die eine fettreiche Ernährung auf den Stoffwechsel und die Adipokinsekretion von subkutanen und viszeralen Fettzellen ausübt)

8 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page