top of page
 • Qendra e Shëndetit

Ashwagandha: efektet dhe përdorimi i manave të fjetjes

Aktualisiert: 9. März 2023

Ashwagandha është një nga bimët mjekësore më të rëndësishme në Ayurveda. Tradicionalisht përdoret si qetësues për çrregullimet e gjumit të lidhura me stresin ose për të forcuar gjëndrën tiroide. Ne efektet dhe përdorimet e mundshme të manave të fjetura.


Ashwagandha, bima që sjell gjumë

Ashwagandha (Withania somnifera) është një bimë në familjen e veshjeve të natës. Në Gjermani quhet edhe kokrra të kuqe të gjumit, qershi dimri ose "xhensen indian". Emri Ashwagandha vjen nga sanskritishtja dhe do të thotë diçka si: erë e kalit, pasi rrënjët nuhasin fort kalë.


Nga pikëpamja naturopatike, megjithatë, emri botanik është më interesant. Ndërsa Withania përshkruan gjininë e bimëve të cilave i përkasin disa lloje të tjera të Withania, termi "somnifera" vjen nga latinishtja dhe do të thotë diçka si "sjellja e gjumit" (somnus = gjumë, ferre = sjell) dhe kështu tregon një nga zonat kryesore të aplikimi i Ashwagandha - domethënë, çrregullimet e gjumit.


Lulëkuku i opiumit gjithashtu e ka këtë term në emrin e tij botanik: Papaver somniferum.


Përdorni rrënjë dhe gjethe, jo manaferrat

Si një bimë e rëndësishme mjekësore nga Ayurveda, Ashwagandha vjen natyrshëm nga Azia, por tani mund të gjendet në shumë zona tropikale dhe subtropikale, p.sh. B. në Afrikë, Spanjë, Greqi, Ishujt Kanarie dhe Gadishullin Arabik.


Megjithëse Ashwagandha do të thotë kokrra të gjumit në gjermanisht, nuk përdoren frutat, por rrënjët dhe gjethet e Ashwagandha. Këto pjesë të bimës përmbajnë ato që njihen si withanolides, përbërësit aktivë të hulumtuar më mirë në Ashwagandha deri më tani.


Konfuzion: Ashwagandha dhe Physalis

Manaferrat e Ashwagandha janë shumë të ngjashme me frutat e Physalis peruviana (kokrra të kuqe të Andeve, Cape gooseberry), e cila gjithashtu i përket familjes së veshjeve të natës. Manaferrat e të dy bimëve mund të përzihen në rrethana të caktuara. Ata të dy janë të rrethuar nga një mbulesë letre (petalet e thara që mbyllin manaferrat). Po, ndonjëherë Ashwagandha quhet edhe Physalis somnifera, që tregon marrëdhënien e ngushtë edhe më qartë.


Sidoqoftë, manaferrat e Ashwaganda nuk janë të ngrënshëm. Ndërsa physalis ka shije freskuese të ëmbël kur piqen, manaferrat ashwagandha janë shumë të hidhur dhe, në sasi të mëdha, toksike për shkak të përmbajtjes së tyre alkaloide. Prandaj ata nuk hahen thjesht për shkak të shijes së pakëndshme. Por falë përmbajtjes së lartë të saponinës, ato mund të përdoren për të bërë sapun.


Efektet e Ashwagandha

Një përmbledhje e vitit 2000 nga Kolegji i Kiropraktikës në Los Angeles (6) rendit efektet e shumta terapeutike të Ashwagandha:


 • Promovon gjumin

 • Lehtësues ankthi

 • Efekti kundër stresit

 • Efekti kundër demencës (7)

 • Imunomodulues

 • Antioksidant

 • Promovoni formimin e gjakut

 • Anti-inflamator

 • Efekti kundër tumorit (7)

 • Efekti kundër plakjes (rrit nivelin e DHEA, një hormon kundër plakjes)

 • Efekt pozitiv në ekuilibrin hormonal, sistemin zemër-mushkëri dhe sistemin nervor qendror.


Në të njëjtën kohë, artikulli i përmendur (6) thotë se studimet e toksicitetit kanë treguar se ashwagandha është një agjent i sigurt me pak ose aspak efekte anësore. Ju lutemi lexoni më poshtë për efektet anësore të mundshme.


Ashwagandha vepron si një adaptogjen për stresin

Në Ayurveda, Ashwagandha është përdorur për disa mijëra vjet për sëmundje të shumta, të tilla si pagjumësia, ankthi, dhimbjet e kyçeve, problemet e fertilitetit dhe impotenca, por edhe për të përmirësuar performancën e trurit dhe për të ndriçuar gjendjen shpirtërore (7).


Për shkak të aftësisë së tij për të rritur rezistencën ndaj stresit, Ashwagandha është një nga të ashtuquajturat adaptogjenë. Termi qëndron për bimët mjekësore që ju bëjnë më rezistente ndaj stresit, që do të thotë se nën ndikimin e tyre, stresi nuk mund të ndikojë më aq fort në shëndetin tuaj. Përshtatës të tjerë janë p.sh. B. Rhodiola rosea ose xhensen.


Ashwagandha ul nivelet e hormoneve të stresit

Kortizoli është një hormon i rëndësishëm stresi, niveli i të cilit mbetet i ngritur në mënyrë kronike me stres të vazhdueshëm dhe kështu mund të jetë i dëmshëm për shëndetin. Pasojat e një niveli shumë të lartë të kortizolit mund të jenë çrregullime të gjumit dhe përqendrimit, simptoma të zorrëve të irrituara, gjendje depresive, çrregullime ankthi, rritje të ndjeshmërisë ndaj dhimbjeve dhe shumë më tepër. Edhe diabeti mund të zhvillohet nëse stresi thjesht nuk largohet.


Në artikullin tonë mbi uljen natyrore të niveleve të kortizolit, ne tashmë kemi paraqitur një studim të vitit 2012 në të cilin Ashwaganda ishte në gjendje të zvogëlonte nivelet tepër të larta të kortizolit. 64 pjesëmarrës morën 300 mg ekstrakt të rrënjës ashwagandha ose një preparat placebo dy herë në ditë. Pas dy muajsh, nivelet e kortizolit në grupin Ashwagandha kishin rënë ndjeshëm (me 30 përqind). Jo në grupin placebo.


Ndjenja subjektive e stresit gjithashtu ra me 64 përqind në grupin Ashwagandha. Po kështu, ankthi dhe pagjumësia u ulën me gati 70 përqind (26).


Ashwagandha ka një efekt anti-ankth

Në eksperimentet me minjtë (21) u tregua që në vitin 2000 se ekstraktet e rrënjës ashwagandha treguan një efekt të ngjashëm kundër ankthit tek brejtësit e vegjël pas vetëm 5 ditësh si ilaçet e zakonshme (p.sh. lorazepam (një benzodiazepinë)).


Në të njëjtin vit, efekti qetësues i manave të fjetur u konfirmua edhe tek njerëzit. Në një studim gjashtë javor, të verbër të dyfishtë, të kontrolluar nga placebo (22), 39 pjesëmarrës me çrregullime ankthi morën ose ekstrakt ashwagandha (250 mg për dozë) ose një placebo dy herë në ditë.


88 përqind e pjesëmarrësve në grupin Ashwagandha raportuan një përmirësim të ndjeshëm në simptomat e tyre në krahasim me vetëm 50 përqind në grupin e placebo. Nuk kishte efekte anësore.


Në një studim tjetër të verbër të kontrolluar nga placebo nga viti 2008 (23) u shqyrtua efekti i ekstraktit të rrënjës ashwagandha tek njerëzit me stres kronik. 130 pacientët u ndanë në katër grupe:


 • Grupi 1 mori 125 mg ekstrakt ashwagandha një herë në ditë

 • Grupi 2 mori 125 mg dy herë në ditë

 • Grupi 3 mori 250 mg dy herë në ditë

 • Grupi 4 mori një placebo


Marrja zgjati 60 ditë. Nivelet e stresit të subjekteve u matën para fillimit të studimit, në mes të studimit (dita 30) dhe në fund të studimit.


Nivelet e kortizolit bien, hormoni anti-stres DHEA rritet

Edhe doza e vogël e Ashwagandha e marrë një herë në ditë ishte në gjendje të ulte ndjeshëm parametrat tipikë të stresit si presioni i gjakut, shkalla e pulsit dhe niveli i kortizolit në grupin 1 në krahasim me placebo.


Niveli i kortizolit ra me 14 përqind në grupin 1, me 24 përqind në grupin 2 dhe me 30 përqind në grupin 3. Në grupin e placebo u rrit me 4.4 përqind.


Në të njëjtën kohë, nivelet e DHEA u rritën me 32 përqind në grupet 2 dhe 3 dhe me 13 përqind në grupin 1 (ajo ra me 10 përqind në grupin e placebo).


DHEA konsiderohet një hormon kundër stresit dhe kundër plakjes. DHEA është antagonist i kortizolit. Nëse niveli i kortizolit rritet, niveli i DHEA bie dhe anasjelltas. Nëse keni një nivel të shëndetshëm DHEA, jeni më tolerant ndaj stresit ose rezistent ndaj stresit. Meqenëse niveli i kortizolit rritet me moshën dhe niveli i DHEA zvogëlohet gjatë jetës, masat për të rritur nivelin e DHEA janë një pikë e rëndësishme në çdo menaxhim të stresit.


Vlera e CRP, e cila mund të rritet nën stres dhe është një tregues i inflamacionit kronik në trup, gjithashtu ra në grupet Aswhagandha. Po kështu edhe nivelet e kolesterolit VLDL dhe LDL si dhe trigliceridet (lipidet e gjakut), ndërsa kolesteroli HDL u rrit pak. Në grupin placebo, këto vlera madje u përkeqësuan.


Sa më e lartë të jetë doza ashwagandha, aq më i mirë është efekti

Sa më e lartë të jetë doza Ashwagandha e marrë nga pjesëmarrësit, aq më qartë mund të shihen ndryshimet pozitive - jo vetëm në lidhje me vlerat e përmendura, por edhe në lidhje me simptomat tipike të stresit (lodhje, humbje e oreksit, dhimbje koke) dhe dhimbje të muskujve, harresë, vështirësi në përqëndrim, dridhje, djersitje, gojë të thatë, pagjumësi). Të gjithë ata u përmirësuan në mënyrë të varur nga doza në grupet 1 deri në 3, ndërsa mbetën kryesisht të pandryshuar në grupin e placebo.


Sigurisht, kjo nuk do të thotë që ashwagandha duhet të merret në doza tepër të larta. Sidoqoftë, kjo tregon se ju mund ta dozoni bimën shumë mirë individualisht - në varësi të qëllimit të dëshiruar dhe intensitetit ekzistues të ankesës - dhe gjithashtu se doza shumë të vogla shpesh nuk janë të vlefshme.


Naturopatia funksionon më mirë sesa psikoterapia

Një vit më vonë (2009) një studim kanadez 12-javor (24) u botua nga Kolegji Kanadez i Mjekësisë Naturopatike në Toronto, i cili u krye me 75 subjekte. Të gjithë vuanin nga çrregullime ankthi. Gjysma e pjesëmarrësve (grupi 1) morën terapi holistike


 • Këshilla ushqyese,

 • Ushtrime relaksuese të frymëmarrjes,

 • Shtesa multivitamina dhe

 • 300 mg ekstrakt rrënjë ashwagandha dy herë në ditë (me një përmbajtje withanolide prej 1.5 përqind, korrespondon me 9 mg vithanolide në ditë).


Gjysma tjetër e pjesëmarrësve (grupi 2) morën


 • Psikoterapi,

 • Ushtrime relaksuese të frymëmarrjes si dhe një

 • Produkt Placebo (në vend të ashwagandha).


Në grupin 1 ankesat u ulën me 56.5 përqind, në grupin 2 me 30.5 përqind. Ankesat e përfshira Ndjenja e nxehtësisë, ndjesi shpimi gjilpërash, përgjumje, dridhje, frika nga vdekja, frika nga humbja e kontrollit, frika se diçka e tmerrshme mund të ndodhë në çdo moment, probleme me frymëmarrjen, shqetësim, nervozizëm, pasiguri, paaftësi për t'u çlodhur etj.


Përveç kësaj, karakteristikat e tjera u përmirësuan në grupin 1, të tilla si aftësia për t'u përqendruar, përgjumja gjatë ditës dhe niveli i energjisë, etj.


Ashwagandha për pagjumësinë

Stresi, ankthi dhe çrregullimet e gjumit janë bërë një pjesë e domosdoshme e jetës moderne, por në të njëjtën kohë ata janë kontribues të rëndësishëm në një larmi sëmundjesh. Ilaçet e përshtatshme (qetësuesit e ankthit, pilulat e gjumit) rrallë mbeten pa efekte anësore, kështu që shumë njerëz shkojnë në kërkim të ilaçeve bimore. Ashwagandha është një nga këto ilaçe.


Studimi i parë i kontrolluar me placebo i dyfishtë i verbër në të cilin një ekstrakt rrënjor ashwagandha shumë i koncentruar kundër i.a. Pagjumësis u përdor në vitin 2019 (53).


Morën pjesë 60 gra dhe burra të stresuar (të cilët shënuan më shumë se 20 pikë në shkallën e stresit PSS (PSS, Shkalla e Stresit të Perceptuar)) dhe morën 125 mg ose 300 mg një ekstrakt ashwagandha ose një placebo dy herë në ditë për 8 javë.


Në dy grupet Ashwagandha, vlerat në shkallën PSS ranë ndjeshëm, nivelet e kortizolit ranë dhe - në krahasim me grupin e placebo - subjektet e testit Ashwagandha raportuan një përmirësim të dukshëm në cilësinë e tyre të gjumit.


Një studim tjetër nga viti 2019 (54) ekzaminoi efektet e 300 mg ekstrakt rrënjë ashwagandha (ose placebo) dy herë në ditë në cilësinë e gjumit të subjekteve të testimit. Në grupin Ashwandha, pjesëmarrësit ishin në gjendje të binin në gjumë shumë më shpejt pas 10 javësh, ata kishin një gjumë më të qetë në përgjithësi dhe gjithashtu u zgjuan shumë më rrallë në mes.


Një studim tjetër i verbër i kontrolluar nga placebo nga viti 2020 fillon me lëvdata në tonet më të larta: Ashwagandha është një adaptogjen i shkëlqyer që është përdorur në Ayurveda për një përmirësim të përgjithshëm të mirëqenies, por edhe për sëmundje të veçanta, ndër të tjera. edhe në gjeriatri (tek të moshuarit).


Të moshuarve nga 65 deri në 80 vjeç iu dha një ekstrakt ashwagandha (600 mg në ditë) ose një placebo për 12 javë. Në grupin Ashwagandha, cilësia e gjumit u përmirësua ndjeshëm, kështu që cilësia e përgjithshme e jetës përjetoi një rritje (55).


Ashwagandha përmirëson performancën e trurit

Studime të ndryshme tregojnë se Ashwagandha gjithashtu mund të përmirësojë performancën dhe kujtesën e trurit, të cilat mund të kenë një rëndësi të madhe në kohën e rritjes së demencës.


Testet mbi minjtë treguan tashmë në 2013 se ashwagandha mund të përmirësojë çrregullimet e kujtesës dhe - nën stres - të rrisë performancën e trurit (43, 44).


Në një studim të verbër të dyfishtë të kontrolluar nga placebo (45) nga 2014, 20 burra morën 250 mg ekstrakt rrënjë ashwagandha dy herë në ditë për 14 ditë. Krahasuar me grupin placebo, aftësitë njohëse të subjekteve u përmirësuan ndjeshëm në teste të ndryshme, p.sh. B. koha e përgjigjes së tyre.


Tre vjet më vonë, u tregua se Ashwagandha ishte në gjendje të përmirësonte ndjeshëm kujtesën, kohën e reagimit, shpejtësinë e përpunimit të informacionit dhe vëmendjen me dëmtime tashmë të vogla të aftësive njohëse. Subjektet në këtë studim kishin marrë 300 mg ekstrakt ashwagandha dy herë në ditë për 8 javë (36).


Ashwagandha për skizofreninë

Pacientët me skizofreni gjithashtu mund të përfitojnë nga Ashwagandha, sipas një studimi të rastit, të kontrolluar nga placebo, të verbër me 64 pacientë me skizofreni në Universitetin e Pitsburgut (30). Pacientët morën 1000 mg ekstrakt ashwagandha ose një placebo çdo ditë për 12 javë.


Shënuesit e inflamacionit u ulën në grupin ashwagandha ndërsa u rritën në grupin e placebo. Sidoqoftë, ndryshimet nuk ishin të rëndësishme. Nga ana tjetër, përmirësimi i simptomave të skizofrenisë dhe nivelit të stresit të pacientëve ishte i rëndësishëm, asnjëra prej të cilave nuk mund të vërehej në grupin e placebo.


Efektet anësore të tilla si përgjumja dhe jashtëqitjet e holla ishin të rastit në grupin Ashwagandha.


Ashwagandha për hipotiroidizëm

Ashwagandha shpesh rekomandohet në naturopati për hipotiroidizëm. Ne kemi shkruar për këtë në artikullin tonë Si ta trajtojmë hipotiroidizmin në mënyrë natyrale.


Me një tiroide joaktive, njeriu shpesh vuan nga lodhja dhe lodhja, kështu që mund të jetë skeptik për marrjen e kokrrës së gjumit për të gjitha gjërat. Sidoqoftë, kjo siguron një gjumë të mirë, por jo përgjumje gjatë ditës.


Meqenëse hipotiroidizmi gjithashtu rezulton, ndër të tjera. një mbingarkesë e lidhur me stresin, Ashwagandha ia vlen të provohet si adaptogjen këtu, pasi bima mund të lehtësojë lodhjen e lidhur me stresin. Në të njëjtën kohë, Ashwagandha thuhet se rrit prodhimin e hormoneve tiroide, e cila - siç ndodh shpesh - ende nuk është miratuar shkencërisht.


Ashwagandha promovon prodhimin e hormoneve tiroide


Studimet e miut në fund të viteve 1990 treguan se ashwagandha rriti nivelet e hormoneve tiroide (T3 dhe T4) në kafshë. Sidoqoftë, minjtë e varfër kishin marrë doza të larta përmes tubit gastrik (52).


1. Studim klinik

Në një studim klinik nga SHBA në 2014, qëllimi ishte të testonte efektet e ashwagandha në çrregullimin bipolar. Vlerat e tiroides të 60 pjesëmarrësve u kontrolluan vetëm pak (47).


Në fillim të studimit, 10 nga pjesëmarrësit kishin nivele jonormale të tiroides, tre prej tyre në grupin ashwagandha dhe shtatë në grupin placebo.


Pas regjimit Ashwagandha, nivelet T4 të të tre subjekteve nga grupi Ashwagandha ishin rritur. Njëri prej tyre kishte vuajtur më parë nga hipofunksioni, i cili tani është kthyer në normale. Në të kundërt, në gjashtë nga shtatë subjektet e testimit nga grupi placebo, vlera e T4 në të vërtetë u ul, në të shtatin madje u zhvillua një mosfunksionim.


2. Studim klinik

Në një studim pilot indian të vitit 2018 (48), nga ana tjetër, doli një tablo më e qartë: 50 pjesëmarrësit, të moshës midis 18 dhe 50 vjeç, të gjithë vuanin nga hipotiroidizmi dhe morën ose 600 mg një ekstrakt Ashwagandha ose një produkt placebo mbi një periudhë prej 8 javësh.


Hormonet tiroide T3 dhe T4 u rritën në grupin Ashwagandha me 41.5 përqind (T3) dhe me 19.6 përqind (T4). Vlera e TSH - e cila zakonisht është më e lartë në rast të hipofunksionit - u ul me 17.5 përqind, që tregon një aktivizim të gjëndrës tiroide.


Për informacion mbi përdorimin dhe dozimin e Ashwagandha për hipotiroidizmin, ju lutemi lexoni artikullin e tiroides më lart (Trajtimi i hipotiroidizmit në mënyrë natyrale).

Nëse keni hipertiroidizëm, është më mirë të shmangni ashwagandha


Nëse vuani nga një tiroide tepër aktive, është më mirë të mos merrni ashwagandha, pasi nuk është e qartë nëse ashwagandha mund të rregullojë funksionin e tiroides. Për momentin, duket më shumë se po promovon prodhimin e hormoneve tiroide.


Ashwagandha përmirëson pjellorinë tek burrat

Ashwagandha me sa duket është një shtesë dietike e rekomanduar për infertilitetin mashkullor, pasi bima - siç është treguar më lart - ka një efekt pozitiv në ekuilibrin e hormoneve, jo vetëm për sa i përket DHEA dhe kortizolit, por edhe nivelit të testosteronit. Ashwagandha gjithashtu mund të përmirësojë numrin e spermës dhe lëvizshmërinë e spermës - sipas një studimi të vitit 2010 me 150 burra, gjysma e të cilëve ishin sterilë (31).


Në studim, falë Ashwagandha, sperma e burrave jopjellorë madje rriti enzimat antioksiduese dhe nivelet e vitaminave A, C dhe E, në mënyrë që qelizat e spermës tani të mbroheshin më mirë nga dëmtimet oksidative.


Trajtimi Ashwagandha gjithashtu rriti nivelet e LH. LH (hormoni luteinizues) nga ana tjetër stimulon prodhimin e testosteronit, kështu që me rritjen e nivelit të LH, rritet edhe niveli i testosteronit. Në të njëjtën kohë, niveli i prolaktinës ra - një shenjë e mirë, pasi një nivel i rritur i prolaktinës mund të pengojë formimin e LH dhe testosteronit. Për fat të keq, doza Ashwagandha dhe kohëzgjatja e marrjes nuk u dhanë.


Sidoqoftë, si pluhuri ashwagandha ashtu edhe një ekstrakt janë me sa duket të përshtatshëm, siç tregojnë tre studimet e mëposhtme:


Në një studim të infertilitetit mashkullor, pjesëmarrësit morën 5 g pluhur ashwagandha çdo ditë për tre muaj. Edhe këtu, cilësia e spermës dhe nivelet e hormoneve u përmirësuan (32).


Nëse burrave jopjellorë u jepeshin pothuajse 700 mg ekstrakt ashwagandha çdo ditë (gjithashtu për tre muaj, të ndarë në tri doza në ditë), numri i spermës u rrit me 167 përqind, vëllimi i spermës u rrit me 53 përqind dhe lëvizshmëria e spermës me 57 përqind (33 )


Në një studim tjetër (25), 60 subjekte meshkuj vuanin nga infertiliteti, përfshirë 20 duhanpirës, ​​20 infertilitet të dyshuar të lidhur me stresin dhe 20 të tjerë nuk e dinin shkakun. Sidoqoftë, Ashwagandha (5 g pluhur në ditë) ishte në gjendje të ndikonte në ekuilibrin hormonal në të tre grupet shumë mirë pas 3 muajsh. Nivelet e testosteronit u rritën, ashtu si nivelet e LH, ndërsa nivelet e kortizolit ranë. Të paktën 14 përqind e burrave mbetën shtatzënë me partnerin e tyre gjatë kësaj periudhe.


Ashwagandha rrit nivelet e testosteronit

Tashmë ishte treguar më lart se Ashwagandha mund të rrisë nivelet e testosteronit dhe ndër të tjera. kështu që pjelloria mashkullore rritet. Një studim australian i vitit 2019, i rastësishëm, i verbër i dyfishtë dhe i kontrolluar nga placebo, shikoi edhe një herë nivelet e testosteronit.


U zbulua se Ashwagandha mund të rrisë nivelet e DHEA dhe testosteronit - edhe në subjektet e testimit të cilët ishin mbipeshë apo edhe obezë dhe që u ankuan për lodhje dhe një nivel të ulët energjie.


Pas 8 javëve të marrjes ditore të një ekstrakt ashwagandha që përmbante 21 mg withanolide në këtë dozë ditore, niveli i DHEA ishte rritur me 18 përqind në krahasim me grupin e placebo, dhe niveli i testosteronit me 17.7 përqind (34).


Ashwagandha për artritin dhe dhimbjet e kyçeve

Në Ayurveda, Ashwagandha është tradicionalisht a.o. Përdoret për artritin reumatoid (reumatizma), pasi mund të përmirësojë dhimbjen, ënjtjen dhe lëvizshmërinë e kyçeve.


Një studim i lidhur (i verbër i dyfishtë dhe i kontrolluar nga placebo) u krye në vitin 2016 me 60 pjesëmarrës, të gjithë vuajtën nga dhimbje të nyjeve të gjurit. Ata u ndanë në tre grupe dhe morën ose 250 mg ose 125 mg ekstrakt ashwagandha (të paktën 10% withanolide) ose një placebo çdo ditë për 12 javë.


Krahasuar me grupin e placebo, pacientët Ashwagandha përjetuan një përmirësim të dukshëm në simptomat e tyre, me dozën më të lartë që gjithashtu kishte një efekt më të mirë (42).


Masa të tjera naturopatike për artritin / reumatizmin mund të gjenden këtu: Masat natyrore për reumatizmin dhe këtu: Dieta e reumatizmit


Ashwagandha ul yndyrën në gjak dhe nivelet e sheqerit në gjak

Në Universitetin Sardar Patel në Indi, minjtë u zbuluan se kishin një efekt ulës të kolesterolit dhe antioksidant pas administrimit të një pluhuri rrënjë ashwagandha (8). Administrimi i 0.75 g ose 1.5 g ekstrakt në ditë çoi në një përmirësim të ndjeshëm të niveleve të lipideve në gjak (kolesteroli total u ul, trigliceridet gjithashtu, ndërsa kolesteroli HDL u rrit).


Një studim indian nga 2012 konfirmoi këtë efekt në 18 vullnetarë njerëzorë të cilëve iu dha një fazë fillestare 20-ditore e rritjes së ngadaltë të dozës (750 mg për 10 ditë, pastaj 1000 mg) për 10 ditë secila nga 1250 mg të një ekstrakti Ashwagandha (9) Me Nuk kishte pothuajse asnjë efekt anësor.


Në një studim të mëtejshëm (10) një vit më vonë, u tregua në 30 pacientë që morën 400 mg ekstrakt ashwagandha tri herë në ditë ose një placebo për katër javë që Ashwagandha mund të ulte ndjeshëm nivelin e triglicerideve dhe gjithashtu vlerën e glukozës në gjak të agjërimit.


Ashwagandha në diabet

Në secilin nga studimet e mësipërme, u përdorën persona të shëndetshëm testues, ndërsa në një studim (11) nga viti 2000 në pacientët e vërtetë të diabetit të tipit 2, pas 30 ditëve të administrimit të një pluhuri ashwagandha (3 g në ditë), një ulje e sheqerit në gjak prej 12 % të gjetur (mesatarisht 206 para studimit në 182 mg / dl pas 30 ditësh).


Në grupin e kontrollit, pacientët kishin marrë një ilaç antidiabetik që kishte të njëjtin efekt.

Ashwagandha dhe Kanceri


Deri më tani, ka pasur vetëm eksperimente me kafshë ose studime in vitro mbi një efekt të mundshëm pengues të kancerit të Ashwagandha. Shtë treguar se ashwagandha mund të fillojë apoptozën (vetëvrasja e qelizave të kancerit) dhe të pengojë rritjen e qelizave të kancerit (14, 15, 16, 17, 18, 19, 20). Kjo me sa duket vlen edhe për kancerin e gjirit pozitiv të receptorit të hormoneve, sipas një rishikimi të vitit 2021 (56). Në një studim të minjve të vitit 2013, Ashwagandha ishte në gjendje të zvogëlojë numrin dhe madhësinë e tumoreve të gjirit pozitiv të receptorëve të hormoneve (57).


Në një eksperiment me miun, përbërësit aktivë të izoluar nga Ashwagandha treguan një reduktim të rritjes së tumorit deri në 80 përqind në minjtë me tumore vezore (16). Përhapja në organet e tjera gjithashtu mund të zvogëlohet.


Çfarë duhet të kërkoni kur blini Ashwagandha

Nëse doni të provoni Ashwagandha dhe po kërkoni një produkt me cilësi të lartë, sigurohuni që të blini produkte organike për të shmangur ndotjen e mundshme të pesticideve - si për veten ashtu edhe për mjedisin.


Ashwagandha është në dispozicion në formën e rrënjës së tokës. Ato janë në dispozicion si pluhur të lirshëm, të mbushura në kapsula ose të ngjeshura në tableta. Ka edhe ekstrakte rrënjësore. Ato përmbajnë përbërës aktivë tipikë Ashwagandha në përqendrim të lartë dhe për këtë arsye shpesh janë më efektive se pluhuri.


Të paktën për ekstraktet, përmbajtja e withanolide duhet të jepet në përqindje - në mënyrë ideale të paktën 5 përqind. Ndonjëherë jepet edhe sasia specifike e withanolidit, e cila duhet të jetë rreth 8 mg në dozë ditore për ekstrakte. Nëse paga nuk është e specifikuar, pyesni prodhuesin / tregtarin para se të blini.


Në rastin e pluhurave, përmbajtja specifike e përbërësit aktiv në përgjithësi nuk specifikohet, pasi këto - në krahasim me ekstraktet - nuk janë të standardizuara dhe sasia e përbërësit aktiv mund të luhatet nga grupi në grumbull.


Doza e duhur ashwagandha

Pluhuri Ashwagandha merret 2 deri në 4 g dy herë në ditë dhe kjo dozë mund të rritet sipas nevojës.


Siç u përmend më lart, dikush merr aq shumë ekstrakte çdo ditë sa mund të arrijë një dozë ditore prej 8 mg withanolide. Nëse ky efekt është shumë i fortë për ju, zvogëloni atë natyrshëm dhe merrni vetëm gjysmën e tij për momentin.


Nëse keni vetëm simptoma të lehta, pluhuri i pastër i bimëve mund të jetë i mjaftueshëm. Nëse simptomat janë më të rënda, ekstraktet mund të kenë më shumë kuptim, por ato gjithashtu mund të çojnë në një efekt tepër të fortë më shpejt, që do të thotë se duhet të bëni doza me kujdes - në konsultim me një mjek që ka përvojë në naturopati -, është më mirë të filloni me doza më të vogla dhe duke parë nga afër reagimet e trupit.


Kur përdorni Ashwagandha, kërkohet durim, pasi mund të duhen disa javë deri në muaj që të shihet një efekt. Ndonjëherë efekti shfaqet pas vetëm disa ditësh.


Si të merrni Ashwagandha

Kapsulat e ekstraktit Ashwagandha merren me shumë lëngje. Pluhuri Ashwagandha përzihet më së miri në ujë ose lëngje frutash. Mund të shtohet gjithashtu në smoothie ose mueslis.


Nëse e merrni Ashwagandha me një vakt, efekti mund të jetë më pak ose të zgjasë më shumë. Prandaj, zakonisht rekomandohet të merret një orë para ngrënies ose dy orë pas.


Koha e ditës luan më pak rol. Sidomos me ankesat kronike, është e rëndësishme të sigurohet që ajo të merret rregullisht, rreth dy herë në ditë në mëngjes dhe në mbrëmje. Në këtë mënyrë, ju mund të mbështeteni në efektin adaptogjenik (mbrojtje kundër stresit) gjatë ditës dhe në efektin nxitës të gjumit gjatë natës.


Gjithashtu është shpesh më mirë t'i kushtoni vëmendje reagimeve të trupit tuaj. Nëse lodheni pasi keni marrë ashwagandha në mëngjes, merrni atë vetëm në mbrëmje. Nëse marrja e saj në mbrëmje pak para se të shkoni në shtrat nuk është e mjaftueshme për një gjumë të qetë, atëherë merrni përgatitjen pak më herët, ndoshta pasdite.


Një mënyrë jashtëzakonisht e këndshme për të marrë Ashwagandha është ilaçi i gjumit Ashwagandha:


Pija për fjetje Ashwagandha: E shijshme dhe efektive

Për pijen Ashwagandha - e njohur edhe si pija e gjumit Ayurvedic - keni nevojë për pluhurin Ashwagandha, disa erëza (shafran i Indisë, kardamom, kanellë, etj.), Një paketë pije tërshërë dhe një ëmbëlsues, p.sh. B. Shurupi Yacon. Recetën mund ta gjeni këtu: Pija Ashwagandha - Pije gjumi Ayurvedic


Sigurisht, pija Ashwagandha nuk është e përshtatshme vetëm për të fjetur më mirë. Në përgjithësi, ai ka një efekt relaksues dhe qetësues dhe ju ndihmon të fikeni shpejt pas një dite të lodhshme.


Efektet anësore të mundshme të ashwagandha

Ashwagandha konsiderohet e sigurt në sasitë e rekomanduara dhe ka shumë pak efekte anësore. Herë pas here, dispepsi në formën e p.sh. B. Ndodhin diarre. Nëse është kështu, zvogëloni dozën ose bëni një pushim.


Sipas studimeve (te minjtë), dozat deri në 2000 mg ekstrakt ashwagandha për kilogram të peshës trupore duhet të mbeten pa efekte anësore (2) - sipas një publikimi të vitit 2016 në Journal of Ayurveda and Integrative Medicine. Sidoqoftë, ekstrakti u dha vetëm për katër javë. Deri më tani, nuk ka studime të qarta mbi efektet afatgjata.


Sipas një kapitulli në LiverTox: Informacioni klinik dhe kërkimor mbi dëmtimin e mëlçisë të shkaktuar nga ilaçet (përditësuar më 2 maj 2019), ka pasur dëmtime të izoluara të mëlçisë në të kaluarën tek njerëzit që kanë marrë Ashwagandha (2 deri në 12 javë pas marrjes ) (3). Sidoqoftë, theksohet se në shumë nga këto raste nuk dihet saktësisht nëse problemi e ka origjinën nga ashwagandha apo ndonjë përbërës tjetër, pasi disa nga të prekurit kishin marrë preparate të përziera.


Ashwagandha gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji

Meqenëse nuk ka studime (akoma) mbi përdorimin e ashwagandha gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji, rekomandohet që ashwagandha të mos përdoret gjatë këtyre fazave të jetës (4, 5).


Kush duhet të jetë i kujdesshëm me Ashwagandha

Disa grupe njerëzish duhet të diskutojnë marrjen me mjekun e tyre paraprakisht. Kjo perfshin Pacientët me diabet, presion të lartë të gjakut, mosfunksionim të tiroides, çrregullime mendore dhe sëmundje autoimune.

 

Burimet e artikullit:

 • Ashwagandha: Wirkung und Anwendung der Schlafbeere - Zentrum der Gesundheit

 • (1) Singh N et al, An Overview on Ashwagandha: A Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda, African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines, 2011; 8(5 Suppl): 208–213.

 1. (2) Patel SB et al, Safety assessment of Withania somnifera extract standardized for Withaferin A: Acute and sub-acute toxicity study, Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, 2016 Mar; 7(1): 30–37.

 2. (3) Ashwagandha, LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury, May 2, 2019

 3. (4) Mensah A, Ashwagandha Dangers: This Herbal Remedy may have Repercussions, Mensah Medical, July 16, 2016

 4. (5) Withania, Drugs and Lactation Database, March 17, 2021.

 5. (6) Mishra LC et al, Scientific Basis for the Therapeutic Use of Withania Somnifera (Ashwagandha): A Review, Alternative Medicine Review, 5 (4), 334-46 Aug 2000

 6. (7) Mirjalili MH et al, Steroidal lactones from Withania somnifera, an ancient plant for novel medicine., Molecules, 2009 Jul 3;14(7):2373-93

 7. (8) Visavadiya NP et al, Hypocholesteremic and Antioxidant Effects of Withania Somnifera (Dunal) in Hypercholesteremic Rats, Phytomedicine, 14 (2-3), 136-42 Feb 2007

 8. (9) Raut AA et al, Exploratory study to evaluate tolerability, safety, and activity of Ashwagandha (Withania somnifera) in healthy volunteers., Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, 2012 Jul;3(3):111-4.

 9. (10) Agnihotri AP et al, Effects of Withania somnifera in patients of schizophrenia: A randomized, double blind, placebo controlled pilot trial study, Indian Journal of Pharmacology, 2013 Jul-Aug; 45(4): 417–418.,

 10. (11) Andallu B und Radhika B., Hypoglycemic, diuretic and hypocholesterolemic effect of winter cherry (Withania somnifera, Dunal) root., Indian Journal of Experimental Biology, 2000 Jun;38(6):607-9.

 11. (12) Sandhu JS et al, Effects of Withania somnifera (Ashwagandha) and Terminalia arjuna (Arjuna) on physical performance and cardiorespiratory endurance in healthy young adults, International Journal of Ayurveda Research, 2010 Jul-Sep; 1(3): 144–149.

 12. (13) Wankhede S et al, Examining the Effect of Withania Somnifera Supplementation on Muscle Strength and Recovery: A Randomized Controlled Trial, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12, 43 2015 Nov 25

 13. (14) Vyas AR und Singh SV., Molecular targets and mechanisms of cancer prevention and treatment by withaferin a, a naturally occurring steroidal lactone., The AAPS Journal, 2014 Jan;16(1):1-10

 14. (15) Nishikawa Y et al, Withaferin A Induces Cell Death Selectively in Androgen-Independent Prostate Cancer Cells but Not in Normal Fibroblast Cells., PLoS One, 2015 Jul 31;10(7):e0134137

 15. (16) Kakar SS et al, Withaferin A Alone and in Combination with Cisplatin Suppresses Growth and Metastasis of Ovarian Cancer by Targeting Putative Cancer Stem Cells, PLoS One, 2014; 9(9): e107596.

 16. (17) Khazal KF et al, Effect of Withania somnifera Root Extract on Spontaneous Estrogen Receptor-Negative Mammary Cancer in MMTV/Neu Mice, Anticancer Research, 2014 Nov; 34(11): 6327–6332.

 17. (18) Senthilnathan P et al, Stabilization of membrane bound enzyme profiles and lipid peroxidation by Withania somnifera along with paclitaxel on benzo(a)pyrene induced experimental lung cancer., Molecular and Cellular Biochemistry, 2006 Nov;292(1-2):13-

 18. (19) Muralikrishnan G et al, Immunomodulatory effects of Withania somnifera on azoxymethane induced experimental colon cancer in mice., Immunological Investigations, 2010;39(7):688-98

 19. (20) Chang E et al, AshwaMAX and Withaferin A inhibits gliomas in cellular and murine orthotopic models, Journal of Neuro-Oncology, 2016 Jan;126(2):253-64.

 20. (21) Bhattacharya SK et al, Anxiolytic-antidepressant Activity of Withania Somnifera Glycowithanolides: An Experimental Study, Phytomedicine, 7 (6), 463-9 Dec 2000

 21. (22) Andrade C et al, A double-blind, placebo-controlled evaluation of the anxiolytic efficacy of an ethanolic extract of withania somnifera., Indian Journal of Psychiatry, 2000 Jul;42(3):295-301.

 22. (23) Auddy B et al, A Standardized Withania Somnifera Extract Significantly Reduces Stress-Related Parameters in Chronically Stressed Humans: A Double-blind, Randomized, Placebo-Controlled Study, JANA Vol. 11 No. 1 2008

 23. (24) Cooley K et al, Naturopathic care for anxiety: a randomized controlled trial ISRCTN78958974., PLoS One, 2009 Aug 31;4(8):e6628.

 24. (25) Mahdi AA et al, Withania somnifera Improves Semen Quality in Stress-Related Male Fertility., Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2009 Sep 29.

 25. (26) Chandrasekhar K et al, A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults., Indian Journal of Psychological Medicine, 2012 Jul;34(3):255-62

 26. (27) Chengappa KN et al, Randomized placebo-controlled adjunctive study of an extract of withania somnifera for cognitive dysfunction in bipolar disorder., The Journal of Clinical Psychiatry, 2013 Nov;74(11):1076-83.

 27. (28) Sud Khyati S und Thaker Anup B, A randomized double blind placebo controlled study of Ashwagandha on generalized anxiety disorder, International Ayurvedic Medical Journal, Volume 1; Issue 5; Sept – Oct 2013

 28. (29) Candelario M et al, Direct evidence for GABAergic activity of Withania somnifera on mammalian ionotropic GABAA and GABAρ receptors., Journal of Ethnopharmacology, 2015 Aug 2;171:264-72

 29. (30) Chengappa KNR et al, Adjunctive Use of a Standardized Extract of Withania somnifera (Ashwagandha) to Treat Symptom Exacerbation in Schizophrenia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study., The Journal of Clinical Psychiatry, 2018 Jul 10;79(5)

 30. (31) Ahmad MK et al, Withania Somnifera Improves Semen Quality by Regulating Reproductive Hormone Levels and Oxidative Stress in Seminal Plasma of Infertile Males, Fertility and Sterility, 94 (3), 989-96 Aug 2010

 31. (32) Gupta A et al, Efficacy of Withania Somnifera on Seminal Plasma Metabolites of Infertile Males: A Proton NMR Study at 800 MHz, Journal of Ethnopharmacology, 149 (1), 208-14 2013 Aug 26,

 32. (33) Ambiye VR et al, Clinical Evaluation of the Spermatogenic Activity of the Root Extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in Oligospermic Males: A Pilot Study, Evidence-Based Complementary and Alteranative Medicine, 2013; 2013: 571420.

 33. (34) Lopresti AL et al, A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study Examining the Hormonal and Vitality Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) in Aging, Overweight Males., American Journal of Men's Health, 2019 Mar-Apr;13(2):1557988319835985.

 34. (35) Dongre S et al, Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania Somnifera) Root Extract in Improving Sexual Function in Women: A Pilot Study, BioMed Research International, 2015

 35. (36) Mikolai J et al, In Vivo Effects of Ashwagandha (Withania Somnifera) Extract on the Activation of Lymphocytes, Journal of Alternative and Complementary Medicine, 15 (4), 423-30 Apr 2009

 36. (37) Bhat J et al, In Vivo Enhancement of Natural Killer Cell Activity Through Tea Fortified With Ayurvedic Herbs, Phytotherapy Research, 24 (1), 129-35 Jan 2010,

 37. (38) Khan MA et al, Effect of Withania Somnifera (Ashwagandha) Root Extract on Amelioration of Oxidative Stress and Autoantibodies Production in Collagen-Induced Arthritic Rats, Journal of Complementary & Integrative Medicine, 12 (2), 117-25 Jun 2015

 38. (39) Noshahr ZS et al, Protective Effects of Withania Somnifera Root on Inflammatory Markers and Insulin Resistance in Fructose-Fed Rats, Reports of Biochemistry & Molecular Biology, 3 (2), 62-7 Apr 2015

 39. (40) Orrú A et al, Withania Somnifera (L.) Dunal Root Extract Alleviates Formalin-Induced Nociception in Mice: Involvement of the Opioidergic System, Behavioural Pharmacology, 27 (1), 57-68 Feb 2016

 40. (41) Kumar G et al, Efficacy & Safety Evaluation of Ayurvedic Treatment (Ashwagandha Powder & Sidh Makardhwaj) in Rheumatoid Arthritis Patients: A Pilot Prospective Study, The Indian Journal of Medical Research, 141 (1), 100-6 Jan 2015

 41. (42) Ramakanth GS et al, A randomized, double blind placebo controlled study of efficacy and tolerability of Withaina somnifera extracts in knee joint pain., Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, 2016 Jul - Sep;7(3):151-157.

 42. (43) Baitharu I et al, Withania Somnifera Root Extract Ameliorates Hypobaric Hypoxia Induced Memory Impairment in Rats, Journal of Ethnopharmacology, 145 (2), 431-41 2013 Jan 30

 43. (44) Manchanda S et al, Aqueous Leaf Extract of Withania Somnifera as a Potential Neuroprotective Agent in Sleep-deprived Rats: A Mechanistic Study, Molecular Neurobiology, 54 (4), 3050-3061 May 2017

 44. (45) Pingali U et al, Effect of Standardized Aqueous Extract of Withania Somnifera on Tests of Cognitive and Psychomotor Performance in Healthy Human Participants, Pharmacognosy Research, 6 (1), 12-8 Jan 2014

 45. (46) Choudhary D et al, Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania Somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions, Journal of Dietary Supplements, 14 (6), 599-612 2017 Nov 2

 46. (47) Gannon JM et al, Subtle Changes in Thyroid Indices During a Placebo-Controlled Study of an Extract of Withania Somnifera in Persons With Bipolar Disorder, Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, 5 (4), 241-5 Oct-Dec 2014

 47. (48) Sharma AK et al, Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract in Subclinical Hypothyroid Patients: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial, Journal of Alternative and Complementary Medicine, 24 (3), 243-248 Mar 2018

 48. (49) Pratte, Morgan A., et al. "An alternative treatment for anxiety: a systematic review of human trial results reported for the Ayurvedic herb ashwagandha (Withania somnifera)." The Journal of Alternative and Complementary Medicine 20.12 (2014): 901-908.

 49. (50) Kaushik, Mahesh K., et al. "Triethylene glycol, an active component of Ashwagandha (Withania somnifera) leaves, is responsible for sleep induction." PloS one 12.2 (2017).

 50. (51) Deshpande, Abhijit, Nushafreen Irani, and Rathna Balakrishnan. "Study protocol and rationale for a prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled study to evaluate the effects of Ashwagandha (Withania somnifera) extract on nonrestorative sleep." Medicine 97.26 (2018).

 51. (52) Panda S, Kar A, Changes in thyroid hormone concentrations after administration of ashwagandha root extract to adult male mice, J Pharm Pharmacol. 1998 Sep;50(9):1065-8.

 52. (53) Salve J, Pate S, Debnath K, Langade D, Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study, Cureus. 2019 Dec 25;11(12):e6466. doi: 10.7759/cureus.6466.

 53. (54) Langade D et al., Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Insomnia and Anxiety: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Study, Cureus. 2019 Sep 28;11(9):e5797. doi: 10.7759/cureus.5797.

 54. (55) Kelgane SB et al., Efficacy and Tolerability of Ashwagandha Root Extract in the Elderly for Improvement of General Well-being and Sleep: A Prospective, Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Study, Cureus. 2020 Feb 23;12(2):e7083. doi: 10.7759/cureus.7083.

 55. (56) Vashi R, Patel BM, Goyal RK. Keeping abreast about ashwagandha in breast cancer. J Ethnopharmacol. 2021 Apr 6;269:113759. doi: 10.1016/j.jep.2020.113759. Epub 2020 Dec 25. PMID: 33359916.

 56. (57) Khazal KF, Samuel T, Hill DL, Grubbs CJ. Effect of an extract of Withania somnifera root on estrogen receptor-positive mammary carcinomas. Anticancer Res. 2013;33(4):1519-1523.

Studimet / burimet e shënuara me shkronja të pjerrëta nuk përdoren në tekst dhe janë të listuara vetëm për hir të plotësisë.

344 Ansichten0 Kommentare

コメント


bottom of page