top of page
  • Qendra e Shëndetit

Burimet vegjetale të proteinave mbrojnë kundër menopauzës së hershme


Burimet e proteinave me bazë bimore kanë shumë përfitime shëndetësore, ndryshe nga ushqimet shtazore me proteina të larta. Sipas studimeve të ndryshme, ato mbrojnë kundër diabetit të tipit 2 dhe kancerit dhe zvogëlojnë rrezikun e vdekjes. Një studim tjetër tregoi se gratë që preferojnë të hanë ushqime me bazë bimore për një kohë të gjatë dhe konsumojnë shumë drithëra, soja dhe tofu kanë më shumë gjasa të parandalojnë menopauzën e hershme sesa gratë që preferojnë të hanë mish, qumësht & produkte nga qumshti.


Proteinat bimore parandalojnë menopauzën e hershme

Një dietë me bazë bimore ka një efekt shumë pozitiv në shëndet. Ne tashmë kemi shpjeguar këtu se preferenca për proteinat e perimeve ndaj burimeve të proteinave shtazore mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit: proteina e perimeve mbron kundër diabetit të tipit 2


Një dietë me bazë bimore gjithashtu mund të mbrojë qartë kundër kancerit dhe vdekjes së parakohshme, ndërsa një dietë e pasur me proteina shtazore rrit ndjeshëm rrezikun e të dyjave dhe prandaj mund të përshkruhet po aq e dëmshme sa pirja e duhanit.


Një studim tjetër u botua në qershor 2017 që tregoi se sa e shëndetshme është një dietë me bazë bimore. Epidemiologët nga Universiteti i Massachusetts dhe Harvard T.H. Shkolla Chan e Shëndetit Publik shkroi se konsumi i gjatë afatgjatë i ushqimeve bimore me proteina të larta si drithërat, soja dhe tofu mund të shpëtojë gratë nga menopauza e hershme dhe të zgjasë jetën pjellore. Një marrëdhënie e krahasueshme nuk mund të gjendet tek gratë që integruan shumë burime të proteinave shtazore në dietën e tyre.


Rreziqet e menopauzës së hershme

Rreth 10 përqind e të gjitha grave janë të prekura nga fillimi i menopauzës shumë herët. "Shumë herët" do të thotë para moshës 45 vjeç. Menopauza e hershme konsiderohet e pafavorshme sepse shoqërohet me një rrezik më të lartë të osteoporozës dhe sëmundjeve kardiovaskulare.


Në një studim francez të vitit 2014, bazuar në 4,868 pjesëmarrës, u zbulua gjithashtu se gratë që hynë në menopauzë herët nuk kishin funksione njohëse aq të mira sa gratë që hynë në menopauzë mesatarisht në moshën 50 vjeç. Të parët nuk mund të shpreheshin në mënyrë elokuente, kishin më pak kujtesë vizuale dhe kishin një koordinim më të dobët midis trurit dhe muskujve. Sa më vonë të hyni në menopauzë, aq më mirë - të paktën në lidhje me rreziqet e përmendura.


Deri më tani, ka pasur vetëm disa studime që kanë ekzaminuar lidhjen midis konsumimit të proteinave dhe fillimit të menopauzës. Për gratë që duan të parandalojnë menopauzën e hershme, megjithatë, mund të jetë interesante të dijë se si lloji i dietës që hanë mund të ndikojë në procesin e plakjes së vezoreve të tyre, sipas autorëve të studimit Maegan Boutot dhe Profesores Elizabeth Bertone-Johnson në internet Qershor 2017 Edicioni i Revistës Amerikane të Epidemiologjisë.


Sa më shumë proteina bimore, aq më i ulët është rreziku

Boutot, Bertone-Johnson dhe kolegët përdorën të dhëna nga Studimi i Shëndetit të Infermierëve II (NHS2), një studim i ardhshëm i 116,000 grave që ishin midis 25 dhe 42 vjeç kur filloi studimi në 1989.


U zbulua se gratë që konsumonin rreth 6.5 përqind të marrjes së tyre të përditshme kalorike nga proteinat me bazë bimore kishin një rrezik 16 përqind më të ulët të menopauzës së parakohshme sesa gratë që vetëm 4 përqind të marrjes së tyre kalorike nga proteinat bimore të pasura me proteina konsumonin ushqim. Tek gratë që konsumuan edhe më shumë burime proteinike me bazë bimore (9 përqind të marrjes së tyre kalorike ditore), rreziku u ul edhe më tej.


Sa gram burime të proteinave vegjetale dhe, mbi të gjitha, cilat burime të proteinave bimore do të duhej të hani për të arritur 6.5 përqind të lartpërmendur të marrjes tuaj ditore të kalorive?


Sa gram burime të proteinave bimore janë të nevojshme

Pra, nëse një grua konsumon 2,000 kcal në ditë, për shembull, atëherë 6.5 për qind korrespondon me rreth 32.5 gram proteina që ajo p.sh. B. mund të hajë në formën e tofu, bishtajore ose arra. Në varësi të varietetit, tofu përmban rreth 13 gram proteina për 100 gram, bajamet përmbajnë 22 gram proteina, lajthi 12 gram dhe makarona të bëra nga bishtajore (p.sh. thjerrëzat dhe lupin) pak më pak se 30 gram.


Për të konsumuar 32.5 gram proteina nga burimet e proteinave të përmendura si shembuj, do të ishte e mjaftueshme për të ngrënë 100 gram tofu, 20 gram bajame dhe 50 gram pastë thjerrëze.


Një tabelë me burimet e proteinave të perimeve dhe përmbajtjen e tyre të proteinave mund të gjenden këtu: Burimet e proteinave të perimeve - lista


Nevoja për proteina bimore gjithashtu mund të mbulohet pjesërisht me ndihmën e pluhurave të proteinave vegane. Ne i paraqesim këtu: Proteina e pluhurit të perimeve - ushqimi i fuqisë


Proteinat e perimeve jo vetëm që mbrojnë kundër menopauzës së hershme

Proteinat e perimeve jo vetëm që mbrojnë kundër fillimit të menopauzës shumë herët. Produktet e sojës në veçanti kanë përparësi të tjera për të ofruar në këtë drejtim.


Në tetor 2016, për shembull, një studim tregoi se proteina e sojës, nëse hahet rregullisht që në moshë të re, mund të parandalojë humbjen e kockave te kafshët në moshën e rritur. Supozimi është se ky efekt mund të ndodhë edhe tek njerëzit.


Për më tepër, ata që duan të hanë tofu ose të ngjashme rregullisht që në moshë të re mund të presin një rrezik më të ulët të kancerit të gjirit më vonë, siç kemi shpjeguar këtu: soja mbron kundër kancerit të gjirit


Një avantazh tjetër i proteinave të perimeve në formën e sojës ka të bëjë me pjellorinë: Nëse çiftet përpiqen më kot të mbeten shtatzënë, kjo mund të jetë për shkak të ekspozimit ndaj plastifikuesit BPA. Sidoqoftë, nëse gruaja e prekur tani konsumon gjithnjë e më shumë produkte soje, atëherë soja me sa duket mbron nga efektet negative të BPA dhe përmirëson shkallën e suksesit të trajtimeve të fertilitetit, siç mund të lexoni këtu: Soja mbron kundër BPA

 

Burimet e artikullit:

  • Pflanzliche Proteinquellen schützen vor früher Menopause - ZDG

  • University of Massachusetts at Amherst. "Eating more vegetable protein may protect against early menopause: Study shows modest but significant lower risk." ScienceDaily, 26. Juni 2017,(Der Verzehr von mehr pflanzlichem Protein kann vor früher Menopause schützen: Studie zeigt ein signifikant geringeres Risiko)

  • J.-R. Chen, O. P. Lazarenko, M. L. Blackburn, K. Shankar.Dietary factors during early life program bone formation in female rats.The FASEB Journal, 2016, (Ernährungsfaktoren im frühen Leben programmieren die Knochenbildung bei weiblichen Ratten)

  • Federation of American Societies for Experimental Biology. "Soy protein early in life may help prevent bone loss in adulthood." ScienceDaily, 14. Oktober 2016, (Sojaprotein früh im Leben hilft bei der Prävention von Knochenschwund im Erwachsenenalter)

  • J Ryan, J Scali, I Carrire, H Amieva, O Rouaud, C Berr, K Ritchie, M-L Ancelin.Impact of a premature menopause on cognitive function in later life.BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 2014, (Auswirkung einer vorzeitigen Menopause auf kognitive Funktionen im späteren Leben)

63 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page