top of page
  • Qendra e Shëndetit

Ekzaminimi i vezoreve: i panevojshëm dhe i pakuptimtë


Disa gjinekologë rekomandojnë shqyrtimin e vezoreve për shqyrtimin e kancerit tek pacientët e tyre. Sidoqoftë, ky nuk është një përfitim i sigurimit shëndetësor, kështu që pacientët duhet të përballojnë vetë shpenzimet. Por kjo nuk është e gjitha: dihet prej kohësh që ekzaminimet me ultratinguj të vezoreve janë zakonisht të panevojshme dhe të pakuptimta kur bëhet fjalë për parandalimin e kancerit - dhe se ka edhe rreziqe.


Ekzaminimi i vezoreve nuk është i përshtatshëm për shqyrtimin e kancerit

Rreth 14 nga 1000 gra në Gjermani do të zhvillojnë kancer të vezoreve gjatë jetës së tyre. Rreth 10 nga 1000 gra vdesin prej saj (3). Problemi me kancerin e vezoreve është se ai mund të zhvillohet pa u vënë re. Nëse zbulohet më pas, shpesh është aq i avancuar sa që terapitë e zakonshme nuk janë efektive. Sidoqoftë, shqyrtimi i vezoreve nga gjinekologu nuk është i përshtatshëm për parandalimin e kancerit, siç do ta zbuloni së shpejti.


Shqyrtimi i vezoreve: një IGeL

Ekzaminimi i vezoreve - një ekzaminim me ultratinguj vaginal i vezoreve - ka për qëllim të ndihmojë në zbulimin e kancerit të vezoreve në një fazë të hershme. Qëllimi është të zvogëlohet numri i vdekjeve nga kanceri në vezore. Sidoqoftë, kompanitë e sigurimeve shëndetësore paguajnë vetëm për shqyrtimin nëse ekziston një dyshim përkatës bazuar në simptomat.


Përndryshe, shqyrtimi i vezoreve është një IgeL (Shërbim Shëndetësor Individual) që duhet të paguhet nga pacienti. Por kjo padyshim që nuk vlen, siç tregoi një studim që u shfaq në maj 2021 në revistën e njohur The Lancet.


Ekzaminimi i vezoreve nuk mund të zvogëlojë numrin e vdekjeve

Të dhënat nga më shumë se 200,000 gra midis moshës 50 dhe 74 vjeç u vlerësuan për studimin (1). Gratë u ndanë në tre grupe: 1. gratë që nuk kishin bërë asnjëherë një shfaqje gjatë 16 viteve, 2. gratë që kishin bërë një skanim me ultratinguj një herë në vit dhe 3. gra që rregullisht kishin një test gjaku (për tumorin shënues CA-125) dhe vetëm atëherë është bërë një ultratinguj nëse është e nevojshme.


U zbulua se as shqyrtimet vjetore as varianti i kombinuar (testi i gjakut dhe ekografia nëse është e nevojshme) nuk ishin në gjendje të zvogëlonin numrin e vdekjeve nga kanceri i vezoreve.


Ideja e zbulimit të hershëm është e mirë në vetvete. Sepse dikush shpreson të njohë kancerin aq herët sa të mund të trajtohet mirë. Por edhe atëherë nuk pati më pak vdekje.


Një studim i mëparshëm i vitit 2011 me pothuajse 80,000 gra kishte prodhuar rezultate shumë të ngjashme (4). Metoda e kombinuar e shqyrtimit të testit të gjakut CA-125 dhe ultrazërit nuk arriti të zvogëlojë vdekshmërinë nga kanceri në vezore.


Ekzaminimi i vezoreve nuk mund të rekomandohet

Profesori Usha Menon i University College London shpjegon se shqyrtimi (më parë pa simptoma) definitivisht zbulon kancerin e vezoreve më herët, por prapëseprapë nuk shpëton jetë, prandaj shqyrtimi i vezoreve nuk mund të rekomandohet si një ekzaminim i përgjithshëm parandalues.


"Ne jemi të zhgënjyer me këtë rezultat," thotë Menon. "Sepse me të vërtetë nuk është ajo që kishim shpresuar nga studimi ynë dhe ajo që ne (ekipi kërkimor) kishim punuar gjatë gjithë këtyre viteve (2)."


Vetëm me testin e gjakut, 39 për qind më shumë raste të kancerit të vezoreve në fazën e hershme (I ose II) mund të zbuloheshin sesa në grupin që nuk kishte fare shqyrtim. Në të njëjtën kohë, 10 përqind më pak raste të kancerit u zbuluan në një fazë të mëvonshme (III ose IV) - gjithashtu në krahasim me grupin që nuk kishte kryer shqyrtimin. Sidoqoftë, gjatë një periudhe prej 11 vjetësh, asnjë përfitim përsa i përket niveleve të vdekjeve nuk mund të shihej. I njëjti numër ose po aq pak gra vdiqën në grupet e shqyrtimit si në grupin pa shqyrtim.


Gabimi i diagnozës dhe disavantazhet e tjera të shqyrtimit të vezoreve

Në një artikull përmbledhës të vitit 2018 (4 studime u vlerësuan për këtë) madje u tregua (5) se shqyrtimi i vezoreve mund të ketë disavantazhe të rëndësishme për gratë në fjalë: Ndodh përsëri dhe përsëri që gratë të heqin vezoret e tyre sepse Screening beson se dikush mund njohin kancerin, i cili në retrospektivë rezulton të jetë një alarm i rremë.


Deri në 15 përqind të grave që janë operuar, ka edhe komplikime nga operacioni, i cili është edhe më keq nëse nuk do të ishte fare kanceri. Komplikimet mund të jenë probleme me anestezinë, infeksionet, dëmtimin e shërimit të plagëve apo edhe trombozat.


Përveç kësaj, nuk duhet të injorohen pasojat psikologjike që ndodhin kur një grua diagnostikohet me kancer dhe i nënshtrohet një operacioni dhe më pas rezulton se ajo nuk kishte kancer në fund të fundit.


Vezoret hiqen, edhe pse nuk do të ishte e nevojshme

Shifrat specifike nga studimi i mësipërm tregojnë se këto nuk janë raste të izoluara (5): 47 nga 1000 gra në grupin e shqyrtimit kishin hequr një ose të dy vezoret gjatë 10 viteve, dhe 14 nga ato në grup pa shqyrtim 1000 gratë. Sidoqoftë, vetëm 3 nga 1000 vdiqën nga kanceri i vezoreve në të dy grupet. Instituti për Cilësinë dhe Efikasitetin në Kujdesin Shëndetësor shkruan në faqen e tij të internetit: "Si rezultat i ekzaminimit të zbulimit të hershëm, 33 nga 1000 gra u hoqën vezoret pa asnjë përfitim shëndetësor (3) ... "


Ekzaminimi i vezoreve nuk ka kuptim si masë parandaluese

Ekzaminimi i vezoreve nuk ka kuptim si një ekzaminim parandalues ​​për shumicën e grave. Por nëse simptomat janë të pranishme, sigurisht që duhet t’i sqaroni, p.sh. B. Dhimbje, dispepsi ose simptoma të tjera të pazakonta. Edhe nëse sëmundjet e mëparshme në bark janë të njohura ose operacionet ose trajtimet tashmë kanë ndodhur atje në të kaluarën (p.sh. skleroterapia e rreshtimit të mitrës, operacionet e endometriozës, etj.), Ndryshimet në vezoret mund të zbulohen nga skriningu i vezoreve që gjithashtu nuk mund absolutisht duhet të jetë me qëllim të keq.


Por edhe me kancerin e vezoreve ka mundësi parandalimi, për shembull përmes një diete të shëndetshme, siç përshkruajmë në artikullin tonë Jo kanceri i vezoreve falë një diete të shëndetshme. Aty do të gjeni gjithashtu një lidhje me një artikull që shpjegon sesi fitokimikatet nga katër ushqime specifike mund të ulin rrezikun e kancerit të vezoreve.

 

Burimet e artikullit:

  • Eierstock-Screening: unnötig und sinnlos - ZDG

  • (1) Usha Menon, Mahesh Parmar et al., Ovarian cancer population screening and mortality after long-term follow-up in the UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening (UKCTOCS): a randomised controlled trial. The Lancet, 2021; DOI: 10.1016/S0140-6736(21)00731-5

  • (2) University College London, Screening for ovarian cancer did not reduce early deaths, ScienceDaily, 13 May 2021

  • (3 )Institut für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen (IQWiG), Ist eine Ultraschalluntersuchung zur Früherkennung von Eierstockkrebs sinnvoll?, abgerufen am 2.6.2021, https://www.gesundheitsinformation.de/ist-eine-ultraschalluntersuchung-zur-frueherkennung-von-eierstockkrebs-sinnvoll.html

  • (4) Buys SS, Partridge E, Black A, Johnson CC, Lamerato L, Isaacs C et al. Effect of screening on ovarian cancer mortality: the Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian (PLCO) Cancer Screening Randomized Controlled Trial. JAMA 2011; 305(22): 2295-2303.

  • (5) Henderson JT, Webber EM, Sawaya GF. Screening for Ovarian Cancer: Updated Evidence Report and Systematic Review for the US Preventive Services Task Force. JAMA 2018; 319(6): 595-606.

7 Ansichten0 Kommentare

Comentarios


bottom of page