top of page
 • Qendra e Shëndetit

Flora e zorrëve kontrollon shëndetin mendor - tek foshnjat dhe të rriturit

Aktualisiert: 26. Okt. 2021


Pavarësisht nëse bërtet fëmija, autizmi, ADHD ose sëmundja e Alzheimerit - flora e zorrëve duket se është e përfshirë në mënyrë të konsiderueshme në zhvillimin e të katër problemeve. Studime të ndryshme tani tregojnë lidhjet midis shëndetit mendor dhe gjendjes së florës së zorrëve.


Flora e shëndetshme e zorrëve siguron që foshnjat të kenë një humor të mirë

Deri në 100 trilion baktere mund të gjenden në zorrët e një të rrituri (ende jo tek një foshnjë e porsalindur). Detyrat e tyre janë aq të ndryshme saqë pa to jeta nuk do të ishte e mundur. Bakteret e zorrëve na ndihmojnë të tretim ushqimin, ata mbështesin sistemin imunitar dhe parandalojnë përhapjen e baktereve të këqija, dmth.


Studime të shumta kanë treguar prej kohësh se një florë e trazuar e zorrëve mund të kontribuojë në shumë sëmundje, të tilla si astma, alergjitë, obeziteti ose sindroma e zorrëve të irritueshme. Shtë interesante që bakteret e zorrëve gjithashtu ndikojnë në sjelljen tonë dhe shëndetin e psikikës sonë.


Për shembull, shkencëtarët në Universitetin Shtetëror të Ohajos kanë gjetur se temperamenti i foshnjave varet shumë nga numri dhe shumëllojshmëria e baktereve të caktuara të zorrëve.


Dr. Lisa Christian dhe ekipi i saj ekzaminuan mostrat e jashtëqitjes nga 77 foshnje midis moshës 18 dhe 27 muajsh dhe zbuluan se ekziston një lidhje e rëndësishme midis temperamentit të fëmijëve dhe pranisë së llojeve të veçanta të baktereve të zorrëve. Rezultatet e studimit ishin mahnitëse: sa më e madhe diversiteti i baktereve, aq më paqësore ishin foshnjat.


Flora e trazuar e zorrëve dëmton trupin dhe mendjen

Në të njëjtën kohë, u zbulua ajo që lexuesit tanë tashmë janë njohur, domethënë se një florë e trazuar e zorrëve (dysbiosis) gjithashtu mund të nxisë zhvillimin e sëmundjeve kronike. Nga njëra anë, një florë e trazuar e zorrëve çon në procese inflamatore kronike, të cilat janë një faktor i rëndësishëm rreziku për sëmundjet. Nga ana tjetër, një tepricë e baktereve të dëmshme të zorrëve duket se çon në një lëshim të shtuar të hormoneve të stresit - të njëjtat hormone që lidhen gjithashtu me sëmundjet kronike (astma, neurodermatiti, etj.) Dhe Obeziteti.


Flora e zorrëve duket se ndikon në trupin dhe mendjen. Dr. Michael Bailey nga Instituti për Kërkimin e Mjekësisë Sjelljes thekson se nuk ka dyshim se bakteret e zorrëve komunikojnë me trurin. Sidoqoftë, ende nuk është e qartë se kush do të fillojë të komunikojë. Mund të ndodhë që një ngarkesë stresi të çojë në një ulje të popullsisë bakteriale në zorrë ose se një florë e trazuar e zorrëve rrit ndjeshmërinë ndaj stresit dhe kështu promovon ndryshime të humorit ose madje veçanërisht çrregullime mendore të tilla si autizmi ose ADHD.


Flora e trazuar e zorrëve: faktor rreziku për autizëm dhe ADHD

Studime të ndryshme kanë treguar se flora e zorrëve e fëmijëve autikë është e përbërë ndryshe nga ajo e fëmijëve të shëndetshëm.


Jeremy Nicholson dhe kolegët e tij nga Imperial College London publikuan një studim në Journal of Proteom Research që zbuloi se bakteret e zorrëve janë të përfshira në zhvillimin e autizmit. Studiuesit supozojnë se mikrobet e zorrëve prodhojnë toksina që ndikojnë në zhvillimin e trurit.


Për më tepër, Dr. Natasha Campbell-McBride ekzaminoi ndërveprimet midis zorrëve dhe trurit dhe zbuloi se një florë e trazuar e zorrëve është një faktor i rëndësishëm rreziku për autizmin dhe çrregullime të tjera mendore, si p.sh. B. përfaqëson ADHD. Hulumtimi i saj ka treguar se fëmijët autikë lindin me tru normal, por zhvillojnë simptoma autike kur sistemi i tyre tretës bie në kontakt me substanca toksike.


Shumë fëmijë ADHD vuajnë nga çrregullime të tretjes në të njëjtën kohë, gjë që tregon gjithashtu një florë të zorrëve të shqetësuar. Çfarë do të ndodhte nëse problemet tretëse të fëmijëve të prekur zgjidheshin së pari dhe flora e zorrëve pastrohej?


Prof Paul Wender i Shkollës Mjekësore të Harvardit është një pionier i njohur në këtë fushë. Qysh në vitet 1970, kur ADHD nuk u diskutua, ai e kuptoi që sëmundja e kishte origjinën në zorrë dhe prandaj mund të trajtohej pa metilfenidat (p.sh. Ritalin).


Ndikimi i florës së zorrëve në mendjen dhe shëndetin mendor kalon gjatë jetës. Së pari është foshnja që bërtet shumë, pastaj fëmija autik ose ADHD dhe në pleqëri është demenca, e cila gjithashtu mund të ndikohet qartë nga një florë e trazuar e zorrëve, pra e intensifikuar ose e përshpejtuar.


Flora e trazuar e zorrëve dhe rreziku i sëmundjes Alzheimer

Prof. Marco Prinz dhe kolegët e tij nga Instituti për Neuropatologji në Qendrën Mjekësore Universitare Freiburg ishin në gjendje të tregojnë se disa qeliza nervore në tru (mikroglia) mund të ndikohen nga produktet e degradimit të baktereve të zorrëve.


Dr. Daniel Erny shpjegoi në një intervistë për n-tv:


"Më parë mendohej se sistemi tretës dhe sistemi imunitar në tru ishin dy sisteme krejtësisht të ndara. Por tani kemi gjetur se ekziston një lidhje e ngushtë midis të dyve."

Studiuesit besojnë se është e mundur që një dietë e shëndetshme dhe një florë e balancuar e zorrëve mund të parandalojnë Alzheimerin.


Dhe kjo tregon edhe një herë se - nga foshnjat tek të moshuarit - me një dietë të shëndetshme dhe një florë të shëndetshme të zorrëve, një sërë sëmundjesh dhe çrregullimesh mund të parandalohen në mënyrë të natyrshme në shumë raste.


Ju mund të zbuloni se si të rregulloni florën tuaj të zorrëve ose ta ndërtoni atë përsëri pas marrjes së antibiotikëve këtu: Ndërtimi i florës së zorrëve


Flora e trazuar e zorrëve tek foshnjat

Tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël, flora e trazuar e zorrëve mund të parandalohet shumë mirë. Katër pikat e mëposhtme janë të rëndësishme:


 • Foshnja duhet të lindë natyrshëm, nëse është e mundur, pasi tek foshnjat e lindura natyrshëm kolonizimi i parë bakterial i zorrëve mund të ndodhë gjatë procesit të lindjes. Foshnjat që lindin me prerje cezariane kanë fillimisht një florë të panatyrshme të zorrëve. Do të ishte e mundur nëse çrregullimi i florës së zorrëve i shkaktuar nga prerja cezariane gjithashtu çoi në deficite të vëmendjes ose çrregullime të përqendrimit tek fëmijët e përfshirë në këtë studim. Por mund të jetë po aq mirë që faktorë të tjerë që i ndodhin një foshnje gjatë një operacioni cezarian ose që mungojnë në krahasim me lindjen natyrale kontribuojnë në këto çrregullime. Prandaj lindja natyrale është zgjidhja më e mirë si për fëmijën ashtu edhe për nënën (natyrisht vetëm nëse nuk ka arsye serioze për prerje cezariane).

 • Gjatë 6 deri në 12 muajt e parë të jetës, foshnjat duhet të marrin vetëm qumështin e gjirit (përveç rasteve kur ata kanë më shumë gjasa të kërkojnë ushqim të fortë), pasi flora e zorrëve e fëmijëve që ushqehen me gji është treguar të jetë më e shëndetshme se sa flora e zorrëve e ushqyer me shishe. fëmijët.

 • Nëna duhet të marrë probiotikë me cilësi të lartë gjatë shtatzënisë dhe më vonë edhe gjatë ushqyerjes me gji, veçanërisht nëse ajo vetë vuan nga çrregullime të florës intestinale. Studimet kanë treguar se kur nëna është aktive në këtë drejtim, ajo ka efekte shumë pozitive në zorrën dhe sistemin imunitar të foshnjës: probiotikë për zorrët e foshnjës.

 • Sapo foshnja kërkon ushqim të fortë, duhet t'i jepet ushqim organik me cilësi të lartë në vend të ushqimit të shpejtë për fëmijë. Ushqimi me gishta është gjithashtu veçanërisht i popullarizuar tek foshnjat.


 • Nëse foshnjës do t'i jepet një përgatitje probiotike drejtpërdrejt, kjo është e mundur nga rreth 6 muaj. Këtu ju zgjidhni probiotikë që janë të përshtatshëm për këtë grupmoshë, p.sh. B. BactoFlor për fëmijët. Për fëmijët e vegjël nga mosha tre vjeç, probiotikët e veçantë të fëmijëve që janë përshtatur me florën e zorrëve të fëmijëve janë gjithashtu të këshillueshëm, p.sh. B. Combi Flora Kids.


Në këtë mënyrë, foshnja mund të krijojë një florë të shëndetshme të zorrëve dhe, si rezultat, një sistem të fortë imunitar. Por nëse asgjë nuk bëhet për një florë të trazuar të zorrëve, sëmundje të tilla si autizmi dhe ADHD deri në Alzheimer mund të shfaqen gjatë jetës.

 

Burimet e artikullit:


 • Darmflora steuert die mentale Gesundheit (zentrum-der-gesundheit.de)

 • Lisa M. Christian, Michael T. Bailey et al, "Gut microbiome composition is associated with temperament during early childhood", Brain, Behavior, and Immunity, Mrz 2015, (Darm-Mikrobiom-Zusammensetzung ist mit dem Temperament in der frühen Kindheit verbunden)

 • "Toddler temperament could be influenced by different types of gut bacteria", Science Daily, Mai 2015, (Das Temperament des Kleinkindes könnte von verschiedenen Bakterien-Typen beeinflusst werden)

 • Diaz Heijtz R. et al, "Normal gut microbiota modulates brain development and behavior", Proc Natl Acad Sci U S A, Februar 2011, (Normale Darmflora moduliert Hirnentwicklung und Verhalten)

 • Jeremy K. Nicholson et al, "Urinary Metabolic Phenotyping Differentiates Children with Autism from Their Unaffected Siblings and Age-Matched Controls", J. Proteome Res., September 2010

 • Campbell-McBride N., "Gut And Psychology Syndrome. Natural Treatment Of Autism, ADHD, Dyslexia, Dyspraxia, Depression And Schizophrenia", 2004, (Darm und psychologisches Syndrom. Die natürliche Behandlung von Autismus, ADHS, Dyslexie, Dyspraxie, Depression und Schizophrenie)

 • Wender PH, Kalm M, "Prevalence of attention deficit disorder, residual type, and other psychiatric disorders in patients with irritable colon syndrome", Am J Psychiatry, Dezember 1983, (Die Prävalenz für Aufmerksamkeits-Defizit-Störung, Rest-Typ und anderen psychischen Störungen bei Patienten mit Reizdarm-Syndrom)

 • Prinz M. et al, "Host microbiota constantly control maturation and function of microglia in the central nervous system", Nat Neurosci, Juni 2015, (Mikrobiota kontrollieren ständig die Reifung und Funktion von Mikroglia im zentralen Nervensystem)

 • "Alzheimer ad? Darmflora hält Gehirn gesund", n-tv, 03. Juni 2015

 • Dr. Silvia Franz, "Aufmerksamkeitsstörung aus ganzheitlicher Sicht AD(H)S: Meist lässt sich eine Ursache finden", Naturarzt, Mai 2012

 • Christine Starostzik, "Probiotika für Schwangere schützen Kinder vor Allergien", Ärzte Zeitung, November 2013

18 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page