top of page
  • Qendra e Shëndetit

Gluteni mjegullon shqisat


Kur keni ndjenjën - zakonisht një kohë të shkurtër pas ngrënies - qe truri juaj të jetë në një mjegull, kur thjesht nuk mund te përqendrohesh, kur nuk mund të mendosh më qartë, kur ndiheni sikur keni marre drogë - edhepse ju nuk e keni marre ate, atëherë nuk do te thote qe domosdoshmërisht te jeni dement apo psicikisht i semure. Gluteni - injorohet nga mjekësia konvencionale Në lidhje me demenzen, në lidhje me sëmundjen e Alzheimerit dhe rreth çrregullimeve të përqendrimit ose ADHD ka shumë informacione. Mirpo medicina shkollore për shqisat e mjegulluara përmes glutenit (i ashtuquajturi truri i mjegullt apo anglisht Brain Fog) pothuajse nuk ben asgjë. Brain Fog nuk ka asnjë lidhje me Alzheimerin, asgjë me çmenduri dhe asgjë me depresion ose sëmundje mendore - megjithëse simptomat shpesh kujtojnë këto kushte. Fatkeqësisht, mjekësia konvencionale kryesisht injoron mjegullën e trurit, edhe pse është një vuajtje shume e përhapura sot, thotë Dr. Lawrence Wilson, MD. Dhe kështu ne literaturen mjekesore pak prova per trurin e mjegullt dhe mungesat e shoqëruar te qartësisë mendore.

Kur buka krijon konfuzion Njerëzit e prekur mund të kalojnë shumë orë nga tërë jeta e tyre në një mjegull dhe nuk janë në gjendje të përqendrohen, nxjerrin përfundime të shpejta, procesojne informacionet në mënyrë korrekte dhe te koncentrohen në shkollë ose në punë. Një gjendje e tillë mund të ndodhë përsëri dhe përsëri gjatë ditës. Por kush apo cila është arsyeja e këtyre incidenteve? Mund të jetë buka e mëngjesit, sanduiçi për drekë ose makarona për darka. A e mjegullon gluteni trurin? Të gjitha këto ushqime përmbajnë drithëra që përmbajnë gluten. Gluteni është një proteinë që gjendet e përfshir tek shumica e drithërave si gruri, theku, tërshëra dhe elbi. Sipas Dr. Wilson mund ta bëjë pikërisht ky gluten (në njerëz të ndjeshëm) ai i cilli shkakton symptomet e përshkruara. Ka disa reagime në tru. Keshtu bëhet i ndjeshem Bilanci i hormoneve dhe substancat tjera ngaterrohen jashtëzakonisht shumë. Si rezultat, mund të lindin probleme të ndryshme të shëndetit mendor, duke filluar nga Depresioni, autizmi deri te skizofrenia. Mjegulla e trurit është pra rezultat i një intolerance ushqimore, domethënë intoleranca ose mbindjeshmëria ndaj glutenit.

Gluteni - opiumi ne grure! Gluteni është i vështirë për tu tretur. Shpesh nuk ndahet plotësisht në aminoacide individuale dhe gluteni mbetet i patretur. Këto fragmente proteine quhen peptide. Në varësi të gjendjes së mukozës së zorrëve, ato mund të kalojnë nëpër mukozën dhe të hyjnë në rrjedhën e gjakut. Gluteni tani mund të imitojnë substancat e trupit (endorfinat), të cilat kanë funksione të rëndësishme në tru dhe janë të përfshirë në ndjesinë e dhimbjes ose lumturisë dhe në kontrollin e urisë. Peptidet gluten quhen gjithashtu peptide opioide. Fjala "opioid" vjen nga "opiumi" dhe tregon efektin e gabuar të këtyre peptideve. Pasojat e një intolerance gluteni Peptidet gluten gjithashtu mund të shkaktojnë reaksione alergjike. Këto mund të manifestohen në ënjtje dhe inflamacion.Në kontrast me një kafshim të insekteve në krah, për shembull, ënjtja e së cilës është lehtësisht e dallueshme dhe gjithashtu është e dukshme pa dallim, ënjtja në zorrë, e cila është shkaktuar nga një reaksion alergjik, nuk ndihet domosdoshmërisht.Inflamacioni alergjik është edhe më i vështirë për tu zbuluar kur shfaqet në tru.Indet e trurit - ndryshe nga lëkura - nuk kanë mundësinë që ta bëjnë veten të ndjehet përmes kruajtjes, dhimbjes ose ënjtjes.Si rezultat, inflamacionet alergjike në tru janë shumë delikate, për shembull për shkak të peptideve gluten, siç është një ndjenjë e mjegullt në kokë. Mungesa e hekurit për shkak të intolerancës së glutenit Një intolerancë gluteni ka shkakun e saj në zorrë, por jo domosdoshmërisht e bën veten të ndihet përmes crruegullimene ne sistemin e tretjes, por shpesh thjesht "vetëm" me një lodhje kronike dhe ndjenja e të mos qenit në gjendje të punoni. Meqenëse anemia ndonjëherë ndodh në lidhje me intolerancën e glutenit, shpesh besohet se lodhja e vazhdueshme vjen nga mungesa e hekurit. Megjithatë, thithja e dobët e hekurit është vetëm rezultat i intolerancës së glutenit.Nëse shmangni gluten në këtë rast, hekuri riparohet dhe anemia zhduket.Fatkeqësisht, gluteni gjithashtu mund të shkaktojë të kundërtën e lodhjes, gjegjësisht nervozizmin kronik. Edhe problemet e lëkurës dhe dhëmbëve mund të jenë rezultat i intolerancës së glutenit. Shkaqet e intolerancës së glutenit Pyetja më interesante tani është: Si mund të zhvillohet në radhë të parë një intolerancë ndaj glutenit - nga e cila dihet se jo të gjithë vuajnë? 1. Mangësia e acidit të stomakut Tretja e dobët e proteinave mund të tregojë mungesë të acidit stomakut. Një mungesë e acidit të stomakut mund të ketë shkaqe të ndryshme.Kjo përfshin përdorimin e rregullt të ilaçeve që pengojnë prodhimin e acidit stomakut.Nga ana tjetër, mungesa e zinkut dhe vitaminës B6 mund të çojë në mungesë të acidit të stomakut.Të dy mikronutrientët ndikojnë në prodhimin e acidit stomakut. Edhe një acidifikim kronik afatgjatë i indeve (kjo nuk nënkupton urth) për shkak të një ushqimi te vazhdueshem acidike dhe stilit të jetës, përfundimisht mund të shterojë prodhimin e acidit në stomak. 2. Mukoza e zorrëve e dëmtuar Nëse ka një mungesë të acidit në stomak në stomak, atëherë grimcat e glutenit të tretur jo plotësisht arrijnë në zorrë.Normalisht, grimcat e tretura jo plotësisht duhet të jenë në gjendje të kalojnë nëpër mukozën e zorrëve. Kjo ndodh vetëm nëse mukoza e zorrëve është e dëmtuar.Shkaqet më të rëndësishme të mukozës së dëmtuar të zorrëve janë një florë e trazuar e zorrëve (p.sh. për shkak të antibiotikëve, ose ilaçeve tjera, për shkak të stresit, për shkak të ushqimit jo të shëndetshëm, etj.) mënyrave të jetesës ose të ngrënies që promovojnë procese inflamatore kronike (pak ushtrime , pak rrezet e diellit, pak acide yndyrore omega 3 , çekuilibër hormonal etj). 3. Drithërat nuk janë të përshtatshme si ushqim kryesor Tani gluteni nuk pret thjesht derisa kushtet e përshkruara në pikat 1 dhe 2 të ndodhin në te njejten kohe. Gluteni është i përfshirë drejtpërdrejt dhe shkaktar i pikave 1 dhe 2 (pra shkakton mangësin e acidit të stomakut dhe demton mukozen e zorreve). Drithërat që përmbajnë gluten prandaj përfshihen në promovimin e acidifikimit kronik dhe në shkatërrimin e florës së zorrëve. Me fjalë të tjera, gluteni vetë krijon kushtet për intolerancën e glutenit. Ushqimi pa gluten - mendje me e ndritur Meqenëse një herë e zhvilluar një mbindjeshmëri ndaj glutenit, konsumi i sasive të vogla të glutenit është i mjaftueshëm për të shkaktuar kushte mjegulluese (ose simptoma të tjera tipike), eksperimenti "dietë pa gluten" është jashtëzakonisht i vlefshëm. Vetëm atëherë do të zbuloni nëse gluteni është gjithashtu përgjegjës për performancën tuaj të zvogëluar, përqendrimin e dobët dhe gjithashtu për mjegullën tuaj të trurit. Eksperimenti duhet të kryhet në mënyrë të vazhdueshme për të paktën katër javë dhe është gjithashtu ideal për fëmijët. Së shpejti do të jeni në gjendje të kuptoni mendime të qarta, aftësia juaj për t'u përqendruar do të përmirësohet, si dhe aftësinë tuaj për të kuptuar dhe mësuar. Edhe gjendja shpirtërore mund të rritet ndjeshëm dhe mjegullosja ne koke më në fund do të zhduket. Dieta pa gluten ne praktik Gluteni përmbahet në llojet e zakonshme të drithërave: në grurë, thekër, elb dhe tërshëra, dhe për këtë arsye në të gjitha ushqimet që përmbajnë këto drithëra në çdo formë. Këto janë kryesisht produkte të pjekura, ëmbëlsira dhe makarona (miell, bukë, makarona, ëmbëlsira, biskota, grimca të ëmbla, etj.). Sigurisht, ka shumë produkte të gatshme (supat, salcat, deserte, ëmbëlsirat, etj.), që përmbajnë gluten gjithashtu dhe duhet të shmangen ose të zëvendësohen me produkte pa gluten. Dieta pa gluten nuk është e vështirë, kërkon ne fillim vetëm pak të mësohemi dhe fleksibilitet:

  • Në vend të miellit të grurit, zgjidhni hikërror, miell misri. Gjatë pjekjes, sidoqoftë, duhet të përmbaheni në receta speciale për ëmbëlsira pa gluten, bukë, etj., Pasi mielli pa gluten - pikërisht për shkak të mungesës së glutenit - nuk ka aftësinë ta lidhë atë.

  • Në vend të bukës të prodhuar nga gruri ose thekra, zgjidhni bukë me miell misri, bukë me miell hikerror, ose bukë me miell orizi

  • Në vend të makaronave të grurit sigurohuni që makaronat të jenë 100 për qind pa gluten dhe të mos ketë shtojca gruri

  • Kujdesuni qe Musli te jete pa gluten

  • Perdoreni oriz basmati apo hikerror ne vend te bukes si percjelles

Kur bleni, shikoni për simbolin pa gluten. Eshtë një vesh kokërr i kryqëzuar. Ju mund të gjeni një numër veçanërisht të madh të produkteve pa gluten në dyqanet Bio. Në të njëjtën kohë, duhet t'i kushtoni më shumë vëmendje shëndetit tuaj të zorrëve në mënyrë që të rindërtoni florën e trazuar të zorrëve dhe t'i jepni një mundësi mukozave të zorrëve qe ajo te rigjenerohet.

 

Burimet e artikullit:

  • Gluten vernebelt die Sinne - Zentrum der Gesundheit

  • Dr. Lawrence Wilson "Brain Fog" Jan. 2011, The Center For Development

  • Patrick Holford "Brain Allergies" Safe Harbor

  • Jeremy E. Kaslow "The Celiac Disease of Mental Illness" derived in large part from a lecture James V. Croxton, M.A. 2002

18 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page