top of page
 • Qendra e Shëndetit

Intoleranca histamine - Shkaqet dhe këshillat

Njerëzit me intolerancë histamine vuajnë - p.sh. B. pasi kani konsumuar verë të kuqe, sallam ose djathë të moshuar - skuqje te lekures, dhimbje koke, diarre, rrjedhje hundësh, rrahje te shpejte zemre, të përziera ose shumë probleme të tjera. Çokollata, lakër turshi, domate, patëllxhan dhe madje disa fruta gjithashtu mund të shkaktojnë simptomat. Me masa naturopatike dhe një dietë me histaminë të ulët, ju mund të merrni përsëri nën kontroll intolerancën tuaj ndaj histaminës.

Intoleranca histamine - simptomat

Një gotë verë e mirë e kuqe në mbrëmje është mishërimi i rehatisë për disa, por për të tjerët është një garanci për simptomat tipike të intolerancës histamine: skuqje, diarre, të vjella, rrahje të zemrës, gulçim, dhimbje barku, hundë të lëngshme dhe sy të fryrë - pothuajse menjëherë pasi të shijoni verën.


Në disa njerëz, intoleranca ndaj histaminës madje mund të çojë në simptoma afatgjata të tilla si ekzema, astma, neurodermatiti, sëmundja e Crohn, dhimbje koke dhe migrena, si dhe lodhje kronike dhe ndryshime të humorit. Cila eshte arsyeja? A është me të vërtetë një intolerancë ndaj histaminës apo thjesht një lloj alergjie ndaj verës?


Intoleranca ndaj histaminës apo alergjia ndaj verës?

Një alergji e vërtetë ndaj verës është mjaft e rrallë në krahasim me intolerancën ndaj histaminës. Në këtë rast, sistemi imunitar do të prodhonte antitrupa kundër përbërësve të rrushit ose disa majave në verë. Nëse trupi do të binte në kontakt me verën, histamina do të lirohej menjëherë, një substancë mesenxher që mund të shkaktojë simptoma tipike të alergjisë si lotim të syve, rrjedhje të hundëve, reaksione të lëkurës, etj


Nga ana tjetër, një lloj "intolerance ndaj verës" ndodh shumë më shpesh. Organizmi nuk prodhon antitrupa këtu. "Intoleranca ndaj verës" mund të ketë një nga tre shkaqet e mëposhtme:


1. Intoleranca ndaj alkoolit

Para së gjithash, alkooli mund të çojë në reaksione të ngjashme me alergjinë tek njerëzit përkatësisht të ndjeshëm. Në këtë rast, natyrisht, problemi nuk lind vetëm pasi të pini verë, por pas çdo pije alkoolike. Njerëzit me një intolerancë pak a shumë të theksuar të alkoolit kanë vetëm një sasi të kufizuar të enzimave të mëlçisë që mund të shpërbëjnë alkoolin.


2. Squfuri në verë

Kimikatet e shtuara në verë gjithashtu mund të çojnë në simptoma të ngjashme me alergjinë - mbi të gjitha squfurin (sulfitin), i cili nga njëra anë prodhohet në një masë të caktuar direkt gjatë prodhimit të verës, por gjithashtu shtohet pothuajse në çdo verë si një lloj ruajtësi . Squfuri duhet të parandalojë fermentimin e pasaktë dhe të stabilizojë shijen e dëshiruar.


Në veçanti astmatikët mund të reagojnë ndaj sulfiteve në verë me vështirësi në frymëmarrje. Në anime të ndryshme, përbërjet e squfurit në verë, të cilat shndërrohen në dioksid squfuri në stomak, çojnë në spazma bronkiale dhe kështu në simptoma tipike të astmës.


Sidoqoftë, përbërjet e squfurit nuk janë të vetmet në verë. Birra, frutat e thata dhe një numër ushqimesh të tjera gjithashtu mund të përzihen me të. Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave vlerëson se një në 100 njerëz është i ndjeshëm ndaj përbërjeve të squfurit që përdoren për qëllime ruajtjeje.


Sidoqoftë, meqenëse këto substanca tani përmbahen në shumë ushqime të ndryshme, një "alergji ndaj verës" nuk mund të jetë gjithmonë një intolerancë e squfurit ose alergji e squfurit. Sepse njerëzit me një problem squfuri sigurisht që nuk do të ishin në gjendje të hanin me kënaqësi fruta të thata të squfuruara, por do të fundoseshin të sëmurë pasi të pinin një gotë verë të kuqe.


Theksi vihet tek vera e kuqe. Sepse vera e bardhë - edhe nëse është e squfurizuar - vështirë se çon ndonjëherë në simptoma për shumë "alergji të verës".


Kështu që duhet të ketë një aspekt tjetër duke dremitur ekskluzivisht në verën e kuqe, e cila çon në intolerancën gjithnjë e më të zakonshme të verës sot.


3. Intoleranca ndaj histaminës

Kush dukshëm menjëherë pasi shijoi verën e kuqe - por jo verën e bardhë! - vëzhgimi i simptomave të përshkruara më sipër mund të ketë intolerancë ndaj histaminës. Në këtë rast, të prekurit janë të ndjeshëm ndaj histamines, të cilat krijohen me bollëk në verën e kuqe gjatë fermentimit alkoolik.


Histaminat në thelb janë substanca plotësisht natyrore që mund të gjenden në shumë ushqime. Në të njëjtën kohë, ato formohen edhe në vetë organizmin njerëzor, ku kryejnë shumë detyra të ndryshme, veçanërisht si substanca dërguese. Përfshirja e tyre në reaksione imune inflamatore ose alergjike është veçanërisht e njohur.


Në rastin e inflamacionit, për shembull, histaminat shkaktojnë ënjtje të indeve lokale, zgjerim të enëve të gjakut dhe rritje të depërtueshmërisë së mureve të enëve të gjakut. Në këtë mënyrë, zona e përflakur mund të furnizohet më mirë me gjak dhe qelizat imune mund të migrojnë më lehtë atje. Në rastin e alergjive, lëshohet një sasi histamine mbi mesataren, kështu që kjo tepricë e histaminës është përgjegjëse për simptomat tipike të një alergjie.


Situata është krejtësisht e ndryshme me një intolerancë histamine. Trupi nuk lëshon shumë histaminë këtu. Në vend të kësaj, organizmi nuk mund të shpërbëjë siç duhet histaminën që vjen me ushqimin. Mekanizmat e saj të prishjes së histaminës nuk po funksionojnë më siç duhet, kështu që njerëzit me intolerancë histamine - kur hanë ose pinë disa ushqime - vuajnë nga një tepricë histamine dhe më pas përballen me simptomat e përmendura më lart.


Normalisht, histaminat ndahen në organizmin e njeriut nga vetë enzima diamine oksidaza e trupit (DAO). DAO formohet në mënyrë preferenciale në qelizat e mukozës së zorrëve. Probleme të ndryshme tani mund të ekzistojnë tek njerëzit me intolerancë histamine:


Shkaqet gjenetike të intolerancës histamine

Në raste të rralla, intoleranca ndaj histaminës mund të jetë gjenetike, d.m.th. mund të jetë e pranishme që nga lindja. Prodhimi i DAO është i kufizuar këtu për shkak të një predispozite përkatëse gjenetike.


Problemet në zorrë shkaktojnë intolerancë ndaj histaminës

Intoleranca ndaj histaminës ndodh shumë më shpesh si rezultat i një problemi të zorrëve. Prodhimi i DAO zvogëlohet këtu për shkak të një çrregullimi të mukozës së zorrëve, kështu që thjesht nuk ka mjaft DAO të disponueshëm për të prishur siç duhet histaminat. Por si ndodhin çrregullimet e mukozës së zorrëve?


Përveç dietës tipike moderne me konsumin e saj jashtëzakonisht të lartë të karbohidrateve të izoluara (miell të bardhë dhe produkte sheqeri) dhe proteina shtazore, infeksionet e zorrëve ose trajtimet me antibiotikë mund të kenë një efekt jashtëzakonisht të dëmshëm në shëndetin e zorrëve. Intoleranca ndaj histaminës ndodh shpesh pas terapisë me antibiotikë.


Flora e zorrëve - si një nga mekanizmat natyrorë mbrojtës të mukozës së zorrëve - shqetësohet nga të gjithë faktorët e përmendur. Si rezultat, ka dëmtim të mukozës së zorrëve, e cila natyrisht ndikon edhe në qelizat prodhuese të DAO.


Nëse një problem i tillë i zorrëve është shkaku i intolerancës histamine, në përvojën tonë nuk është e pazakontë që një rehabilitim gjithëpërfshirës i zorrëve të rigjenerojë mukozën e zorrëve, e cila gjithashtu lejon qelizat prodhuese të DAO të rikuperohen dhe të kryejnë shpejt detyrat e tyre përsëri pa ndonjë problemet

Mangësitë në substancat vitale shkaktojnë intolerancë ndaj histaminës


Intoleranca ndaj histaminës është gjithashtu e lidhur ngushtë me furnizimin e mikroelementeve të caktuara që përfshihen në sintezën dhe aktivitetin e DAO si dhe në prishjen e histaminës. Nëse ka një mungesë të substancave vitale, simptomat e intolerancës histamine mund të ndodhin tek njerëzit me një gjendje përkatësisht të para-stresuar.


Në rastin e intolerancës ekzistuese të histaminës, mungesa përkatëse rrit problemin ose parandalon shërimin. Ju mund të zbuloni se cilat substanca vitale, minerale dhe elementë gjurmë janë të rëndësishëm për intolerancën ndaj histaminës më poshtë nën masat holistike.


Frenimi i aktivitetit të DAO shkakton intolerancë ndaj histaminës

Intoleranca ndaj histamines mund të zhvillohet gjithashtu nëse aktiviteti DAO dhe / ose prodhimi DAO frenohen ose zvogëlohen nga faktorë të caktuar. Në radhë të parë janë barnat e ndryshme. Kafeina gjithashtu frenon DAO.

Ilaçet rrisin intolerancën ndaj histaminës


Nga lista me të vërtetë shumë e gjatë e të gjitha ilaçeve që pengojnë DAO ose madje çojnë në rritjen e çlirimit të histaminës në trup, ne do të dëshironim të zgjidhnim vetëm tre në këtë pikë:


 1. Diazepam (i njohur gjithashtu si Valium, një pilulë gjumi dhe qetësues që përdoret gjithashtu për epilepsi)

 2. Metronidazole (një antibiotik me efekte imunosupresive dhe anti-inflamatore, që përdoret shpesh për inflamacion kronik të zorrëve dhe gjendje të lëkurës siç është rosacea)

 3. Lorcainide (një ilaç për rrahjet e parregullta të zemrës)


Pra, nëse merrni ilaçe dhe jeni të munduar nga simptomat tipike të intolerancës histamine në të njëjtën kohë, pyesni mjekun ose farmacistin tuaj nëse ilaçet tuaja janë ndër ato që pengojnë DAO ose mund të nxisin lirimin e histaminës. Listat korresponduese të ilaçeve mund të gjenden gjithashtu në literaturën përkatëse për intolerancën ndaj histaminës (shih tek Burimet) dhe në Internet nën "Lista e barnave të papajtueshme në intolerancën e histaminës".


Alkooli shkakton intolerancë ndaj histaminës

Një faktor tjetër që pengon aktivitetin e DAO është alkooli (ose produkti i tij i prishjes acealdehid), kështu që vera e kuqe e përmendur mund të intensifikojë simptomat e intolerancës histamine në dy mënyra.


Përveç kësaj, alkooli rrit depërtueshmërinë e murit të zorrëve, kështu që nën ndikimin e alkoolit edhe më shumë histamina mund të futen në qarkullimin e gjakut sesa është rasti me anti-alkoolistët intolerantë ndaj histaminës.


Njerëzit me intolerancë histamine duhet të shmangin pijet alkoolike plotësisht - veçanërisht pasi birra e grurit dhe madje edhe shampanja janë të pajisura mirë me histamina dhe për këtë arsye gjithashtu nuk bëhet fjalë.


Në rastin e intolerancës histamine, ushqime problematike

Në rastin e intolerancës histamine, ushqimet problematike së pari duhet të shmangen plotësisht derisa masat e marra të çojnë në një përmirësim dhe ngadalë mund të eksperimentoni me kujdes me sasi të vogla të ushqimeve në fjalë.


Përveç verës së kuqe, burimet e histaminës janë veçanërisht djathrat e pjekur gjatë, peshku i konservuar, peshku i tymosur, perimet e fermentuara (lakra turshi), produktet e thartuara të sojës, pastat e majave, shumë lloje suxhuku si dhe uthulla (sidomos uthulla balsamike, më pak uthull molle) dhe turshi - dmth të gjitha ushqimet që kanë një proces bakterial të pjekjes kaluan. Një rostiçeri në mbrëmje i bërë me kubikë djathi, turshi dhe një gotë verë të kuqe është një ndalim absolut për ata që janë intolerantë ndaj histaminës.


Ushqime të pasura me histaminë

Ushqimet e mëposhtme janë veçanërisht të pasura me histaminë:


 • Peshku, nëse nuk është absolutisht i freskët (peshku i ngrirë gjithashtu funksionon nëse shkrihet shpejt dhe përgatitet menjëherë)

 • prodhimet e detit

 • Djathë i vjeter

 • Mish të përpunuar dhe produkte sallamesh

 • Mish i pjekur (i varur)

 • Verë dhe birrë

 • Uthull dhe turshi (p.sh. turshi të përziera, turshi, etj.)

 • Lakra turshi dhe ushqime të tjera të thartuara

 • Produktet e sojës së fermentuar (miso, tempeh dhe tofu tani janë në dispozicion në formë të thartuar dhe jo të thartuar, por meqenëse produktet e sojës jo të thartuar janë gjithashtu problematike për intolerancën ndaj histaminës (ato natyrshëm përmbajnë amina të tjera biogjene, shih më poshtë), ato fillimisht shmangen plotësisht)

 • spinaq

 • patëllxhan

 • avokado

 • Domatet dhe produktet e bëra prej tyre

 • Produkte maja (p.sh. tableta me maja ose pite me maja)


Çliruesit e histaminës

Ka edhe të ashtuquajtur çlirues të histaminës. Ata shpesh nuk përmbajnë as histaminë, por në disa njerëz me intolerancë histamine ato mund të shkaktojnë çlirimin e histaminës nga qelizat që përmbajnë histaminë dhe kështu të çojnë në një rritje të përqendrimit të histaminës në gjak.


Këta çlirues të histaminës mund të përfshijnë, për shembull, luleshtrydhe, domate dhe fruta deti, kështu që nëse nuk jeni tolerant ndaj histaminës, duhet të provoni me kujdes këto ushqime për të provuar tolerancën tuaj personale. Ushqimi i detit gjithashtu i përket të dy grupeve: ushqimet e pasura me histaminë dhe çliruesit e histaminës.


Çliruesit e histaminës mund të p.sh. B. të jetë si më poshtë:

 • Luleshtrydhe dhe mjedra

 • Kumbulla

 • domate

 • prodhimet e detit

 • kivi

 • ananasi

 • Vezët (sidomos e bardha e vezës, e verdha e vezës zakonisht tolerohet mirë)

 • Farat e lulediellit (gjithashtu vaj luledielli)


Intoleranca ndaj histamines është - si çdo intolerancë - shumë individuale, që do të thotë që ju të mund të orientoheni në listat e duhura të ushqimit, por gjithmonë duhet të dëgjoni trupin tuaj, pasi ka gjithmonë ushqime që nuk janë të listës, por që akoma mund të të tolerohet nga individi, të paktën në sasi individuale. Në të njëjtën mënyrë, mund të jetë anasjelltas që ushqimet nuk tolerohen edhe pse nuk shfaqen në asnjë listë.


Problemi nuk është vetëm histamina: amina të tjera biogjene

Por ka edhe substanca të tjera që - ashtu si histamina - i përkasin grupit të aminave biogjene dhe gjithashtu mund të çojnë në reagime të padëshirueshme në rastin e intolerancës histamine.


Këto amina biogjenike quhen tiraminë, putrescinë, feniletilaminë, kadaverinë, serotonin, sperminë, etj. Ato gjithashtu mund të jenë rezultat i aktivitetit mikrobik dhe prandaj zakonisht gjenden së bashku me histaminat në të njëjtin ushqim.


Ushqimet me një ose më shumë amina të tjera biogjenike ose ushqimet që pengojnë prishjen e histaminës ose bllokojnë DAO janë z. B.


 • Frutat agrume

 • Kërpudha

 • Fasule soje dhe për këtë arsye produkte soje si qumështi i sojës, kosi i sojës, tofu, etj.

 • Banane

 • Arra (p.sh. shqeme, arra (gjithashtu vaj arre))

 • cokollate

 • papaja

 • ananasi

 • Embrion gruri

 • Pije me kafeinë (kafe, çaj i zi, çift mate - këtu duhet të provoni nëse mund të toleroni sasi të vogla nëse nuk mund të mbijetoni jetën e përditshme pa kafe; p.sh. ekspresi është më i tolerueshëm se kafeja filtruese), çaji jeshil (jo më shumë se 2 minuta) shpesh tolerohet


Çokollata dhe kakaoja përmbajnë tyraminë dhe feniletilaminë, ndërsa agrumet përmbajnë putrescinë. Putrescina pengon prishjen e histaminës dhe tiramina - ashtu si histamina - vepron në enët e gjakut.


Masat holistike për intolerancën ndaj histaminës

A dyshoni se keni intolerancë ndaj histaminës? Këshillat e mëposhtme do t'ju ndihmojnë:1. Dietë me histaminë të ulët për intolerancë ndaj histaminës

Ashtu si me shumicën e intolerancave, është gjithashtu rasti me intolerancën ndaj histaminës që çdo person i prekur duhet të testojë individualisht kufirin e tij të tolerancës në mënyrë që të zbulojë se cilat ushqime mund të tolerojnë ende në cilat doza.


Në fillim, megjithatë, një dietë e qëndrueshme me histaminë të ulët është thelbësore. Librat e gatimit për njerëzit me intolerancë histamine kanë kohë që janë në treg dhe ne do të donim t'ju rekomandonim një në këtë pikë. Sidoqoftë, një përmbledhje e së njëjtës ka treguar se ato shpesh përmbajnë receta që përmbajnë ushqime që përmbajnë histaminë, se recetat nuk janë vërtet të shijshme ose se janë receta që nuk janë të përshtatshme as për vegjetarianët.


Prandaj ju rekomandojmë që të përpiloni menunë tuaj nga lista pozitive (lista e ushqimeve të lejuara). Një listë të tillë mund ta gjeni këtu: Dieta e ulët histamine - Tabela.


2. Rehabilitimi i zorrëve në rastin e intolerancës histamine

Nëse mund të përjashtohen edhe shkaqe të tjera të intolerancës histamine (siç janë disa ilaçe), atëherë rekomandohet një rehabilitim gjithëpërfshirës i zorrëve. Qëllimi i një rehabilitimi të zorrëve është, ndër të tjera. si zhvillimi i një flore të shëndetshme të zorrëve (për të mbrojtur mukozën e zorrëve) dhe rigjenerimi i qelizave që prodhojnë DAO.


Një rehabilitim i zorrëve mund të kryhet në një mënyrë të thjeshtë. Udhëzimet mund të gjenden këtu: Si funksionon pastrimi i zorrës së trashë


3. Magnezi, zinku dhe bakri për intolerancën e histaminës

Meqenëse DAO mund të punojë si duhet së bashku me magnez, zink dhe bakër të mjaftueshëm, ju lutemi kontrolloni furnizimin tuaj me këto tre minerale nëse dyshoni në intolerancë të histaminës.


Së pari dhe më kryesorja, mineralet dhe elementët gjurmë të sipërpërmendur duhet gjithashtu të merren me një intolerancë të histaminës përmes dietës. Magnezi është i bollshëm në amarant dhe quinoa, për shembull, dhe zinku zakonisht gjendet së bashku me bakrin në fruta të thata, fara kungulli, fara luledielli dhe bishtajore të përputhshme (zhytuni brenda natës para gatimit).


Nëse dëshironi të merrni magnez përveç kësaj, nëse keni intolerancë ndaj histaminës, atëherë mund të merret në formën më të mirë dhe më natyrale me Sango Marine Coral. Kalciumi dhe magnezi janë të pranishëm në raportin optimal dhe mund të absorbohen mrekullisht.


Zinku si një përgatitje e vetme duhet të merret me kujdes, pasi mund të ketë një efekt negativ në ekuilibrin e bakrit dhe hekurit. Për shembull, një tepricë e zinkut mund të pengojë marrjen e bakrit. Sidoqoftë, DAO është një enzimë që përmban bakër dhe prandaj varet nga një furnizim i shëndetshëm bakri.


Në rastin e intolerancës histamine, suplementet e zinkut duhet të merren gjithmonë në varësi të statusit individual të elementit gjurmë ose, për hir të sigurisë, të kombinuara me bakër.


4. Vitamina B6 për intolerancë ndaj histaminës

Për më tepër, një mungesë e vitaminës B6 është e lidhur ngushtë me intolerancën e histaminës. Studimet kanë zbuluar se shumë intolerantë të histaminës kanë ulur nivelet e vitaminës B6.


Sidoqoftë, sipas disa burimeve, vitamina B6 është e nevojshme për sintezën e DAO. Burime të tjera i referohen vitaminës B6 si një koenzimë DAO, të cilën DAO për këtë arsye mund të ndihmojë në ndarjen e histaminës.


Nëse B6 mungon, nuk mund të prodhohet mjaft DAO ose DAO ekzistuese nuk mund të bëhet aktive. Kështu, një mungesë e vitaminës B6 mund të nxisë intolerancën ndaj histaminës dhe të parandalojë shërimin e saj.


Nëse tani ka mungesë të vitaminës B6 me intolerancë histamine, duhet të konsumohen më shumë ushqime të pasura me vitaminë B6. Këtu, megjithatë, duhet të jeni të kujdesshëm sepse disa ushqime përmbajnë shumë vitaminë B6, por trupi në fund të fundit nuk mund të përfitojë që këto ushqime të jenë shumë të larta në proteina në të njëjtën kohë, pasi vitamina B6 përsëri kërkohet për ndarjen e proteinave.


Një bilanc negativ i vitaminës B6, për. Djathë B., suxhuk, xhelatinë dhe kikirikë. Kjo do të thotë se më shumë vitaminë B6 kërkohet për të metabolizuar proteinën e tyre sesa përmbahet në ushqim.


Një ekuilibër pozitiv i vitaminës B6 gjendet te patatet e ëmbla, meli, preshi, speci dhe frutat e thata, për shembull. Këto ushqime mund të mos përmbajnë aq shumë vitaminë B6 sa më sipër. Sidoqoftë, trupi ka ende mjaft vitaminë B6 të mbetur këtu, pasi përmbajtja e proteinave në patate të ëmbla, mel, etj është mjaft e moderuar.


Nëse një mungesë e vitaminës B6 provohet, mund të merret edhe një kompleks i vitaminës B. Disa ekspertë të intolerancës histamine madje rekomandojnë 0.5 mg të vitaminës B6 për kilogram të peshës trupore.


5. Vitamina C për intolerancë ndaj histaminës

Një tjetër vitaminë që mund të kundërveprojë intolerancën ndaj histaminës është vitamina C. Ajo duhet të jetë në gjendje të promovojë prishjen e histaminës dhe për këtë arsye duhet të merret në doza më të larta çdo ditë, idealisht me ushqime të freskëta ose me shtesa ushqimore të pasura me vitaminë C, të tilla si B. nga qershia acerola ose buckthorn.


Mos harroni gjithashtu se për shkak të përmbajtjes së tyre në amina biogjene, frutat agrume nuk janë gjithashtu të përshtatshme për furnizimin me vitaminë C në intolerancën e histaminës.6. OPC për intolerancë histamine

OPC (poliantocianidinat oligomerike) janë antioksidantë shumë efektivë që gjenden kryesisht në lëvozhgën e shumë perimeve dhe frutave, por edhe në lëvoren e pemës dhe lëkurën e kikirikut dhe në farat e rrushit.


Disa studime dhe gjithashtu studime individuale të rasteve tregojnë se OPC mund të pengojë vetë sintezën e histaminës së trupit (ose enzimën dekarboksilazë të histidinës që kërkohet për këtë) dhe për këtë arsye, në rastin e intolerancës histamine, të paktën të kompensojë efektin e çliruesve të histaminës dhe në këtë mënyrë të çojë në një reduktim të simptomave.


Për më tepër, OPC ka efekte anti-inflamatore në të gjithë organizmin dhe i kundërvihet stresit oksidues të kudogjendur.


7. Kapsulat DAO për intolerancë ndaj histaminës

Në rastin e intolerancës histamine, enzima që mungon DAO gjithashtu mund të merret në formë kapsule pak para ngrënies. Sidoqoftë, DAO nga kapsulat funksionon vetëm në zorrë dhe për këtë arsye mund të prishë vetëm ato amina biogjene që hyjnë në zorrë me ushqim. Histamina ose aminet e tjera biogjenike që janë tashmë në gjak nuk e arrijnë më këtë DAO. Kapsulat DAO natyrisht janë joefektive në lidhje me histaminën, e cila formohet ose lëshohet në trup vetë - për shkak të reaksioneve alergjike ose si rezultat i konsumit të çliruesve të histaminës.


Kapsulat DAO mund të lehtësojnë jetën e njerëzve me intolerancë histamine, por ato ende nuk lejojnë konsumimin e pamenduar të të gjitha ushqimeve. Kapsulat DAO duhet të përdoren së bashku me një dietë me histaminë të ulët.


Histamina Intoleranca - Diagnostifikimi

Nëse dyshoni se vuani nga intoleranca ndaj histaminës, mund të përdorni informacionin tonë për të konfirmuar dyshimet tuaja duke jetuar në vazhdim me nivelin e ulët të histaminës dhe duke vëzhguarjen.


Ju bëni një listë të dobishme të ushqimeve të dobëta në Internet që jepni pothuajse të gjitha ushqimet dhe tolerancën e rrezikut dhe gomave për intolerancën ndaj histaminave.


Nese mirëqenia Juaj shfrytëzohet brenda ditës dhe përkeqësohet brenda DITES Nese hani ushqime të papërshtatshme (ushqimi që përmbush histamines ose çlirues histamines) atëherë - me kënaqësi në lojë me mua një terapist naturopatik - gojë për zbatimin Masat holistike të përmendur.


Nëse dëshironi që vetëdiagnostifikimi juaj të konfirmohet nga një mjek, kjo është gjithashtu e mundur me një test gjaku, nëse nuk kombinohen me një urinë ose më shumë jashtëqitjeje. Niveli i DAO mund të zbulohet në gjak, niveli i histaminës në gjak dhe jashtëqitje dhe produkti i prishjes së histaminës (metilhistaminës) në urinë.


Në çdo rast, qëllimi juaj nuk duhet të jetë vetëm duke mbajtur nën kontroll dhe histamine intolerancës, ose më shumë shërbejnë dhe bëni atë.

 

Burimet e artikullit:

 • Die Histaminintoleranz - Ursachen und Tipps - Zentrum der Gesundheit

 • (1) Comas-Basté O, et al, Histamine Intolerance: The Current State of the Art, Biomolecules, 2020 Aug; 10(8): 1181

 • (2) Wüthrich B, Allergic and intolerance reactions to wine, Allergologie Select, 2018; 2(1): 80–88.

 • (3) Maintz L und Novak N, Histamine and histamine intolerance, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 5, May 2007, Pages 1185–1196

 • (4) Kovacova-Hanuskova, et al, Histamine, histamine intoxication and intolerance, Allergologia et immunopathologia, Sep-Oct 2015;43(5):498-506.

 • (5) Sánchez-Pérez, et al, Low-Histamine Diets: Is the Exclusion of Foods Justified by Their Histamine Content?, Nutrients, 2021, 13(5), 1395

 • (6) Schnedl WJ, et al, Evaluation of symptoms and symptom combinations in histamine intolerance, Intestinal Research, 2019 Jul; 17(3): 427–433

 • (7) Comas-Basté O, et al, New approach for the diagnosis of histamine intolerance based on the determination of histamine and methylhistamine in urine, Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, Volume 145, 25 October 2017, Pages 379-385

 • (8) Johnston CS, The Antihistamine Action of Ascorbic Acid, Subcellular Biochemistry, Volume 25, pp 189-213, 1996

 • (9) Schnedl WJ, et al, Diamine oxidase supplementation improves symptoms in patients with histamine intolerance, Food Science and Biotechnology, 2019 May 24;28(6):1779-1784.

 • (10) Mušič E, et al, Serum diamine oxidase activity as a diagnostic test for histamine intolerance, Wiener Klinische Wochenschau, 2013 May;125(9-10):239-43,

223 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page