top of page
 • Qendra e Shëndetit

Kështu forconi ju sistemin tuaj imunitar

Aktualisiert: 15. Nov. 2021


Me një sistem imunitar të fortë, asgjë nuk mund t'ju ndodhë. Sepse sëmundjet mund të zhvillohen vetëm kur sistemi imunitar tregon pika të dobëta. Ju mund të bëni shumë për sistemin tuaj imunitar vetë. Ne ju paraqesim masat me të cilat mund të forconi jashtëzakonisht sistemin tuaj imunitar.


Forconi sistemin tuaj imunitar!

Nga pikëpamja holistike dhe naturopatike, nuk janë bakteret, viruset ose patogjenët e tjerë që ju sëmuren. Nga ana tjetër, është një sistem imunitar i dobët ose jashtë ekuilibrit që nuk është më në gjendje të mbrojë plotësisht trupin. Vetëm tani patogjenët ose qelizat e kancerit mund të fitojnë dorën e sipërme dhe t'ju bëjnë të sëmurë. Për fat të mirë, një sistem imunitar i dobët pothuajse gjithmonë mund të forcohet ose rregullohet.


Shtë interesante se, nga pikëpamja e mjekësisë konvencionale, duhet të ketë vetëm një masë zyrtare që është në gjendje të forcojë sistemin imunitar: vaksinimet! Edhe një herë u sugjerohet njerëzve që ata me të vërtetë nuk mund të bëjnë asgjë për shëndetin e tyre dhe se vetëm doktori - së bashku me industrinë farmaceutike - mban shpëtimin për të gjithë ne në duart e tyre (1).


Vaksinimet kanë të bëjnë vetëm me arritjen e imunitetit kundër disa patogjenëve të zgjedhur (poliomielitit, difterisë, fruthit, etj.), Dmth. Fillimit të formimit të antitrupave kundër tyre. Sistemi imunitar nuk përbëhet vetëm nga kjo pjesë e veçantë, por edhe nga një pjesë shumë më e madhe, me veprim jo specifik (2) - dhe është pikërisht kjo e fundit që mund të forcohet shumë mirë me metoda naturopatike dhe holistike. Përveç kësaj, gjithçka duhet bërë për të mbajtur sistemin imunitar në ekuilibër në mënyrë që të mos ndodhin reagime të tepërta (alergji, sëmundje autoimune).


Nga pikëpamja naturopatike, forcimi i sistemit imunitar ka të bëjë me fuqizimin e sistemit imunitar për të përballuar më mirë kërcënimet e përditshme. Trupi duhet të mbetet i lirë nga infeksionet, i lirë nga kanceri, i lirë nga alergjitë, intoleranca dhe sëmundjet autoimune dhe gjithashtu i lirë nga ato procese inflamatore që mund të nxisin zhvillimin e sëmundjeve kronike në afat të gjatë.


Çfarë do të thotë: Forcimi i sistemit imunitar do të thotë?

Çfarë do të thotë kur njerëzit vazhdojnë të thonë se sistemi imunitar duhet të forcohet? Çfarë doni të arrini me të? Çfarë duhet të ndodhë në trup? Çfarë duhet të arrijnë masat e forcimit të sistemit imunitar?


Mjetet dhe masat që forcojnë sistemin imunitar kanë një ose më shumë nga vetitë e mëposhtme:

 • Ato kanë efekte anti-inflamatore dhe antioksiduese (neutralizojnë radikalet e lira).

 • Ato kanë një efekt antibakterial, antiviral, antiparazitik dhe / ose antifungal.

 • Ato stimulojnë formimin e qelizave imune ose forcojnë funksionet e tyre.

 • Ato ndihmojnë në rregullimin e sistemit imunitar, domethënë pengojnë reagimet e tepërta imune në njërën anë të sistemit imunitar dhe në vend të kësaj promovojnë anën më të dobët të sistemit imunitar (fjala ekuilibër TH1-TH2).

Pse duhet të mbështesni sistemin tuaj imunitar edhe me sëmundje autoimune

Njerëzit e prekur nga sëmundjet autoimune (p.sh. Hashimoto, artriti reumatoid, MS, psoriasis, diabeti i tipit 1, sëmundja e Crohn, koliti ulcerativ, polineuropatia, etj.) Shpesh besojnë se nuk duhet të forcojnë më sistemin e tyre imunitar. Atyre u është thënë se sistemi i tyre imunitar tashmë është shumë i fortë (në fund të fundit, ai i sulmon ata vetë), prandaj nuk duhet të forcohet më tej.


Termi "sistem imunitar i fortë", megjithatë, thjesht nënkupton një sistem imunitar të shëndetshëm dhe efikas. Në rastin e sëmundjeve autoimune, nga ana tjetër, sistemi imunitar është tepër aktiv dhe i keqdrejtuar. Pra, ajo nuk është më e shëndetshme, por ka dalë nga ekuilibri i saj i shëndetshëm dhe ka nevojë urgjente për masa rregulluese në mënyrë që të rifitojë ekuilibrin e saj.


Shumë nga masat tona, të cilat quhen masa për forcimin e sistemit imunitar, janë pikërisht ato masa që mund të forcojnë sistemin imunitar të dobët dhe të rregullojnë mosfunksionimin e sistemit imunitar. Sigurisht, nëse keni sëmundje autoimune, duhet të diskutoni marrjen e shtojcave ushqimore me përqendrim të lartë me mjekun tuaj naturopatik. Sidoqoftë, lehtë mund t'i zbatoni të gjitha masat e tjera vetë.


Si të forconi sistemin tuaj imunitar: Tre hapa

Ndoshta tani jeni duke pritur një listë të pluhurave, kapsulave ose pikave, të cilat ju duhen 1.5 minuta në ditë për të marrë, të cilat më pas forcojnë sistemin tuaj imunitar dhe sigurojnë që ju të mbeteni të shëndetshëm dhe elastikë tani e tutje. Fatkeqësisht kjo nuk funksionon! Sepse nëse doni të qëndroni të shëndetshëm, nuk mund të prisni që 1.5 minuta në ditë të jenë të mjaftueshme për të arritur këtë qëllim. Prandaj fokusi është gjithashtu në trajtimin e kujdesshëm të trupit tuaj kur forconi dhe rregulloni sistemin imunitar. Kuptimi, megjithatë, nuk është një masë afatshkurtër, por një filozofi e jetës.


Prandaj, nuk është e mjaftueshme që një sistem imunitar i shëndetshëm të marrë thjesht ilaçe të caktuara. Megjithëse ka ilaçe shtëpiake ose shtesa dietike që mund të forcojnë sistemin imunitar, efekti i tyre shpesh nuk është i mjaftueshëm nëse njëri injoron pjesën tjetër të një koncepti të forcimit të sistemit imunitar.


Pra, janë tre hapa të përfshirë në forcimin e sistemit imunitar:

 1. Mos e dobësoni qëllimisht sistemin imunitar

 2. Lehtësoni sistemin imunitar (veçanërisht në rastet e infeksioneve të shfrenuara)

 3. Forconi sistemin imunitar me a.) Shtesa ushqimore, b.) Substanca vitale, c.) Me ilaçe të zgjedhura në shtëpi dhe d.) Me dietë të duhur.


1. Si të mos e dobësoni sistemin tuaj imunitar edhe më tej

Shumë zakone të përditshme dobësojnë sistemin imunitar. Pra, sigurohuni që të rishikoni stilin e jetës tuaj dhe të transformoni ato zakone që dobësojnë sistemin tuaj imunitar në ato që e forcojnë atë.


Zakonet (dhe kushtet) që dobësojnë sistemin tuaj imunitar përfshijnë kandidatët e zakonshëm:

 • Dietë jo e shëndetshme me shumë ushqime të shpejta, produkte të gatshme, shumë yndyra të pashëndetshme, shumë ushqime të bëra nga mielli i bardhë dhe sheqeri, sallam, reçel, etj.

 • Pije të pafavorshme, të tilla si pije joalkoolike, pije energjike, pije të sheqerosura, pije alkoolike, lëngje, etj.

 • Mungesa e stërvitjes rrit rrezikun e infeksioneve dhe ul performancën e sistemit imunitar. Ushtrimi i rregullt ka efektin e kundërt, domethënë forcon sistemin imunitar, ndërsa stërvitja e tepërt nga ana e tij rrit përkohësisht rrezikun e infeksioneve (11).

 • Stresi dobëson dukshëm sistemin imunitar. Në rastin e stresit afatshkurtër, si p.sh B. në pritje të provimeve, mbrojtja qelizore shtypet, ndërsa mbrojtja humorale ruhet. Në stresin kronik, të dy pjesët e sistemit imunitar shtypen (8, 12).

 • Mungesa e gjumit ose qëndrimi zgjuar deri vonë natën (shiko pjesën tjetër)

 • Pirja e duhanit dobëson të gjitha pjesët e sistemit imunitar dhe është një kontribues i madh që sistemi imunitar të humbasë ekuilibrin e tij të shëndetshëm. Nga njëra anë, pirja e duhanit rrit reagimet patologjike (të tepruara) imune dhe, nga ana tjetër, mbyt reagimet imune që janë urgjentisht të nevojshme për të mbrojtur trupin (10).

 • Cigaret elektronike gjithashtu dobësojnë sistemin imunitar dhe për këtë arsye duhet të përdoren vetëm për të lënë duhanin para se të ndaloni avullimin.

 • Ushqimi i tepërt dobëson dhe mbingarkon trupin jashtëzakonisht. Hani më pak dhe mbani mend se ata që hanë më pak janë dukshëm më të shëndetshëm dhe plaken më shumë se ata që duan të vazhdojnë të hanë edhe pse kanë qenë prej kohësh të ngopur. Sigurisht, ngrënia e rregullt gjithashtu çon në trashje, një faktor tjetër rreziku për sëmundjet e të gjitha llojeve.

 • Mbipesha me shumë yndyrë në bark dobëson sistemin imunitar dhe dëmton funksionet e tij. Arsyeja është zakonisht inflamacioni latent, i cili gjithmonë mund të vërehet te personat mbipeshë (me përqindje të lartë të dhjamit në bark), kjo është arsyeja pse ata janë më shpesh viktima të disa infeksioneve dhe gjithashtu i përkasin grupit të pacientëve me një rrezik më të lartë të vdekshmërisë në rastin e gripit (13).

 • Ilaçet mund të dobësojnë rëndë sistemin imunitar, veçanërisht antibiotikët, por edhe bllokuesit e kortizonit dhe TNF-alfa, të cilët shpesh përdoren për të zvogëluar inflamacionin në sëmundjet autoimune (reumatizma, sëmundjet inflamatore të zorrëve, psoriasis, etj.) (16). Ilaçet mund të ndërhyjnë në gjumin tuaj dhe në këtë mënyrë të dobësojnë sistemin tuaj imunitar (sepse gjumi i dobët zvogëlon sistemin imunitar. Këto ilaçe përfshijnë: ilaçe kundër dhimbjeve, ilaqet kundër depresionit dhe ilaçe për presionin e lartë të gjakut (3).

Pra, mos e dobësoni qëllimisht sistemin tuaj imunitar dhe përpiquni të eliminoni faktorët dobësues të përmendur: Hani një dietë të shëndetshme, bëni stërvitje të mjaftueshme, menaxhim të mirë të stresit, gjumë të mjaftueshëm dhe një peshë të shëndetshme trupore. Shmangni ilaçet nëse nuk janë absolutisht të nevojshme, kërkoni alternativa ose ndërmerrni hapa për të zvogëluar efektet anësore të ilaçeve. Për shembull, si të merreni më mirë me efektet anësore të kortizonit, lexoni lidhjen e mëparshme.


Ju me siguri po lexoni pak pa interes për të gjitha këto pika, në fund të fundit, asgjë nga kjo nuk është e re dhe nuk tingëllon si një kurë mrekullie që ndonjëherë dëshironi aq shumë. Për të mos shkuar përtej fushëveprimit të artikullit, por megjithatë për t'ju shpjeguar se sa të rëndësishëm janë këta faktorë për sistemin tuaj imunitar, ne do të veçojmë gjumin. Ju do të shihni nga ky shembull se sa i rëndësishëm është ky aspekt i vetëm i stilit tuaj të jetesës për një sistem imunitar të shëndetshëm.


Si gjumi i keq mund të dobësojë sistemin tuaj imunitar

Ata që flenë mjaft gjatë mund të bëjnë shumë për shëndetin e sistemit të tyre imunitar vetëm në këtë mënyrë, shkruan tre shkencëtarë nga Universiteti i Tübingen dhe Harvard Medical School / Boston në një përmbledhje gjithëpërfshirëse se si gjumi dhe sistemi imunitar ndikojnë njëri -tjetrin në Korrik 2019 (3).


Studiuesit rekomanduan që mjekët të motivojnë pacientët e tyre për të fjetur mjaftueshëm pas vaksinimeve, pasi kjo do të lejonte që sistemi imunitar t’i përgjigjet më mirë vaksinimit. Shkencëtarët gjithashtu shkruan se rreziku për të marrë një infeksion zvogëlohet nëse flini gjithmonë mjaftueshëm. Nëse keni kapur një infeksion, do të ishte më e butë nëse flini mjaft gjatë.


Mungesa kronike e gjumit, nga ana tjetër, ndikon në ekuilibrin e shëndetshëm të sistemit imunitar dhe kështu rrit rrezikun e sëmundjeve të ndryshme, të tilla si sëmundjet kardiovaskulare, sëmundjet metabolike, sëmundjet autoimune dhe sëmundjet neurodegjenerative (p.sh. Alzheimer dhe Parkinson). Sepse kur të gjitha këto sëmundje zhvillohen dhe përkeqësohen, gjithmonë ekziston një sistem imunitar i drejtuar gabimisht që është jashtë ekuilibrit.


Pra, a nuk kemi ne fund një kurë të mrekullueshme? Në fund të fundit, gjumi është një masë krejtësisht falas dhe jashtëzakonisht efektive që të gjithë mund të ndikojnë dhe të optimizojnë në mënyrë të pavarur. Prandaj gjumi është jashtëzakonisht i rëndësishëm për një sistem imunitar të shëndetshëm. Mbani higjienë të mirë të gjumit, të cilën e përshkruam në artikullin tonë për rritjen natyrale të niveleve të melatoninës nën pikën 8.


Është e ngjashme me ushtrimet e mrekullueshme, zvogëlimin e stresit, mos pirjen e duhanit dhe humbjen e peshës - të gjitha këto masa shumë efektive që keni në duart tuaja!


Lexo me shume rreth gjumit ne artikullin Gjumi - shtyllë e shëndetit.


2. Si të lehtësoni sistemin tuaj imunitar

Imagjinoni që trupi juaj është i mbushur me patogjenë. Ata të gjithë po kërkojnë vende të fshehura të mundshme dhe zona të pambrojtura në mënyrë që të depërtojnë në organizmin tuaj. Sistemi juaj imunitar jo gjithmonë arrin të jetë kudo në të njëjtën kohë. Shpesh ka aq shumë për të bërë saqë nuk ka kapacitet të mjaftueshëm për çdo zonë.


Disa masa tani mund të lehtësojnë sistemin imunitar, domethënë ta lehtësojnë atë nga puna. Këto janë masa që kanë një efekt antibakterial, antiviral, antiparazitar apo edhe antifungal. Këto mjete juridike jo gjithmonë forcojnë sistemin imunitar të trupit, por janë aktivë vetë. Ata personalisht i largojnë patogjenët ose i vrasin ato ose pengojnë riprodhimin e tyre ose gjithashtu kanë një efekt frenues në proceset inflamatore.


Nuk është gjithmonë e mundur të bëhet dallimi midis mjeteve / masave forcuese dhe lehtësuese, pasi shumë mjete i bëjnë të dyja: forcojnë DHE lehtësojnë. Më poshtë është një përzgjedhje e masave lehtësuese:

 • Antibiotik natyral: Ju lehtë mund ta bëni vetë antibiotikun natyral - në kuzhinën tuaj, dhe me përbërës që mund të keni tashmë në frigoriferin ose qilarin tuaj. Secili prej këtyre përbërësve, në një mënyrë ose në një tjetër, mund të sigurojë lehtësim nga sistemi imunitar. Udhëzimet e sakta për të bërë vetë antibiotikun natyral mund të gjenden duke klikur këtu:

 • Vaj rigoni: Vaji i rigonit është një agjent antibiotik dhe antioksidant jashtëzakonisht i fortë që madje është treguar të jetë efektiv në disa lloje rezistente bakteriale në teste. Vaji i rigonit përdoret në naturopati për të luftuar parazitët dhe sëmundjet kërpudhore (p.sh. Candida). Mundësitë e sakta të aplikimit mund t'i lexoni në lidhjen e mëparshme.

 • Ekstrakti i gjetheve të ullirit: Ekstrakti nga gjethet e ullirit gjithashtu ka veti të forta antibakteriale, antivirale dhe antioksiduese dhe prandaj mund të lehtësojë shumë mirë sistemin imunitar. Sistemi imunitar lehtësohet më tej duke promovuar autofaginë. Autofagia përshkruan pastrimin e qelizës, domethënë procesin kur qelizat transportojnë mbeturinat e tyre në hapësirën jashtëqelizore dhe kështu mbeten të pastra dhe të shëndetshme. Dihet që sa më mirë të funksionojë autofagia, aq më i shëndetshëm është një person (shiko lidhjen e mëparshme). Sigurisht, kur qelizat janë të shëndetshme dhe të pastra, sistemi imunitar mund të funksionojë më mirë - dhe ka më pak për të bërë sepse qelizat nuk janë aq të prekshme.

 • Bërthamat e Papajas: Bërthamat e Papajas mund të hahen të freskëta ose të thata. Bërthamat e papajas mbrojnë kundër infeksioneve bakteriale dhe luftojnë parazitët e zorrëve, por gjithashtu mund të stimulojnë aktivitetin e qelizave imune dhe kështu të forcojnë sistemin imunitar. Ju mund të lexoni se si të përdorni farat e papajës në lidhjen e mësipërme.

 • Vajrat esenciale: Vajrat esenciale mund të përdoren për të lehtësuar sistemin imunitar, pasi ato shpesh mund të kenë një efekt antibakterial. Por ata gjithashtu forcojnë sistemin imunitar, siç zbuloi një studim i botuar në Molecules në Dhjetor 2019. Ajo deklaroi se vajrat esenciale nga eukalipt dhe xhenxhefil në veçanti kanë një forcim të sistemit imunitar dhe madje edhe një efekt rregullues të sistemit imunitar (9). Ju mund t'i përdorni vajrat në llambën e aromës, t'i vendosni në ujë dhe të thithni, t'i vendosni në sasi të vogla në çaj (sigurohuni që vajrat esencialë të jenë të ushqimit!) Ose përzieni ato në një vaj bazë dhe fërkojeni pak me të thembrat e këmbëve tuaja.

 • Argjend koloidal: Argjendi koloidal shpesh quhet antibiotik në kabinetin e ilaçeve për shkak të vetive të tij antibakteriale. Në rastin e infeksioneve të lëkurës ose problemeve të mishrave të dhëmbëve, argjendi koloidal është një agjent terapeutik premtues, dhe gjithashtu është provuar në infeksionet e sinuseve, kështu që duket se lehtëson sistemin imunitar të trupit nga disa punë. Lexoni gjithçka në lidhje me përdorimin e saktë të argjendit koloidal në lidhjen e mësipërme.

 • Pini ujë: Uji nxjerr toksinat nga trupi dhe kështu lehtëson ndjeshëm sistemin tuaj imunitar. Prandaj, mos harroni të pini ujë të mjaftueshëm. Urina juaj duhet të jetë vetëm pak e verdhë në ngjyrë ose nuk jeni duke pirë mjaftueshëm. Një nga detyrat kryesore të ujit është nxjerrja e toksinave dhe produkteve të mbeturinave metabolike. Nëse nuk pini ujë të mjaftueshëm, atëherë disa toksina duhet të qëndrojnë në trup. Aty grumbulloheni dhe mund të çojë në mbingarkesa dhe çrregullime të sistemit imunitar.


3a Si mund të forconi sistemin tuaj imunitar - me shtesa ushqimore

Tani le të vijmë tek mjetet dhe masat që mund të forcojnë në mënyrë specifike sistemin tuaj imunitar, domethënë të promovoni aktivitetin dhe funksionalitetin e qelizave imune, të zvogëloni inflamacionin dhe të ndihmoni në rregullimin e një sistemi imunitar që është jashtë ekuilibrit:


Forconi sistemin imunitar me sulforafan nga brokoli

Sulforafani dhe efektet e tij në sistemin imunitar ishin ndër të tjera. hetuar në një studim indian nga Qendra Kërkimore e Kancerit Amala në Kerala. U zbulua se sulforafani rrit ndjeshëm aktivitetin e qelizave vrasëse natyrore (një lloj qelize mbrojtëse). Sistemi imunitar specifik u forcua gjithashtu në formimin e antitrupave nga sulforafani. Për më tepër, sulforafani rrit ndjeshëm prodhimin e interleukin-2 dhe gama interferonit.


Interleukin-2 është një substancë lajmëtare, prania e së cilës nxit ndarjen dhe shumëzimin e qelizave imune. Gama interferoni, nga ana tjetër, aktivizon makrofagët, domethënë qelizat pastruese të sistemit imunitar. Sulforafani është një substancë e rekomanduar që mund të forcojë sistemin tuaj imunitar.


Probiotikët forcojnë sistemin imunitar

Probiotikët janë preparate (kapsula ose pluhur ose lëngje) që përmbajnë shtame të dobishme të baktereve (= shtame probiotike të baktereve) dhe merren normalisht për të rivendosur florën e zorrëve (p.sh. pas marrjes së antibiotikëve) dhe për të mbështetur rigjenerimin e mukozës së zorrëve (p.sh. B . si pjesë e një koncepti tërësor për sëmundjet kronike).


Ndërkohë, janë në dispozicion studime të shumta që tregojnë se probiotikët stimulojnë sistemin imunitar të lindur dhe të fituar, aktivizojnë fagocitozën (= procesi i të ngrënit të qelizave mbrojtëse kur hanë grimca të huaja ose patogjene) dhe rregullojnë sistemin imunitar, dmth ndihmojnë në rivendosjen e shëndetshme të tij ekuilibri kur është në një çekuilibër patologjik, për shembull në sëmundjet autoimune. Në prani të probiotikëve, substancat inflamatore të mesazheve të sistemit imunitar gjithashtu mund të zvogëlohen (21).


Qysh në vitin 2014, ne raportuam për një studim në të cilin atletët treguan se ata kishin më pak të ngjarë të merrnin ftohje nëse merrnin rregullisht probiotikë. Nëse e bënin, ftohjet zgjatën vetëm 3.5 ditë në vend të 6 për ata atletë që morën probiotikë.


Në një studim tjetër (2018) mbi këtë temë, ata pjesëmarrës që morën probiotikë për 12 javë nuk u ftohën aq shpesh sa grupi i placebo. Simptomat e ngjashme me gripin ishin gjithashtu më pak të zakonshme kur u morën probiotikë (21).


Bazuar në vlerat e matura që tregojnë ndikime në sistemin imunitar, u zbulua se grupi i probiotikëve kishte vlera më të larta të IFN-γ në serum sesa grupi i placebo dhe gjithashtu sesa ata vetë në fillim të studimit. IFN-γ qëndron për interferon-gama, një substancë lajmëtare që formohet nga qeliza të caktuara imune (limfocitet T) dhe ka një efekt stimulues imunitar, antiviral dhe antitumor.


Prandaj, probiotikët janë një ilaç shumë i mirë që mund t'ju ndihmojë në mënyrë aktive për të forcuar sistemin tuaj imunitar. Ne shpjeguam se si merren më mirë probiotikët në lidhjen e mëparshme.


Forconi sistemin imunitar me tragakant

Tragacanth (Astragalus) është një bimë medicinale nga Azia. Kryesisht përdoret rrënja, herë pas here barishte. Tragacanth është e specializuar në luftimin e viruseve, kancerit dhe inflamacionit kronik. Për ta bërë këtë, stimulon qelizat e bardha të gjakut dhe rrit prodhimin e interferoneve të caktuara nga trupi, një substancë natyrale në sistemin tonë imunitar që mund t'i bëjë viruset të padëmshëm, por gjithashtu mund të zvogëlojë tumoret kanceroze.


Në mjekësinë tradicionale kineze (TCM), tragakanti ka qenë një ndihmë e rëndësishme për të forcuar sistemin imunitar për mijëra vjet. Për më tepër, ju ose pini një zierje të rrënjës ose thjesht zieni perime në çajin e tragakantit dhe hani këtë pjatë si supë.


Kërpudha medicinale që forcojnë sistemin imunitar

Në Azi, llojet e kërpudhave mjekësore efektive, si p.sh B. Ling Zhi, i quajtur edhe Reishi. Reishi stabilizon mbrojtjen e trupit dhe mund të forcojë me sukses sistemin imunitar. Për ta bërë këtë, ajo aktivizon - sipas testeve të shumta in vitro - një larmi të gjerë qelizash mbrojtëse, përfshirë qelizat vrasëse natyrore, dhe në të njëjtën kohë ndalon përhapjen e qelizave të kancerit.


Forconi sistemin imunitar me aloe vera

Bima e shkretëtirës aloe vera dhe përdorimet e saj të shumta tani janë të njohura gjerësisht. Aloe Vera mund të gjendet në produktet e kujdesit të lëkurës, në agjentët e shërimit të plagëve dhe gjithashtu në lëngje ose xhel për përdorim të brendshëm në rastet e astmës, psoriazës, akneve, infeksioneve nga Candida (infeksionet mykotike) dhe shumë më tepër. Aloe vera gjithashtu nxit nxjerrjen e toksinave dhe madje thuhet se ndihmon në riparimin e dëmtimit të rrezatimit nëpërmjet një ndryshimi të caktuar në sistemin imunitar (18).


Aloe vera i detyrohet vetive të saj shëruese dhe imunomoduluese në veçanti përbërësit të saj më të rëndësishëm aktiv, acemannan (i njohur edhe si aloverose). Acemannan ka një efekt rregullues në sistemin imunitar, por gjithashtu aktivizon qelizat e bardha të gjakut në mënyrë që ata të mund të veprojnë në mënyrë më efikase kundër patogjenëve (19).


Meqenëse Acemannan ka shumë veti të tjera të mira (shiko lidhjen më lart), një kurë me lëng aloe vera është gjithmonë e vlefshme (p.sh. dy herë në vit për 6 javë secila me 20 ml lëng 3 herë në ditë).


Ashwagandha në mënyrë indirekte forcon sistemin imunitar

Ashwagandha është një bimë mjekësore nga Ayurveda që ju tashmë mund ta përdorni si një kurë gjithsesi, p.sh. B. për të forcuar tiroiden tuaj ose për të qenë në gjendje të flini më mirë në mbrëmje. Ashwagandha konsiderohet gjithashtu një adaptogjen dhe për këtë arsye një bimë që mund ta bëjë trupin më rezistent ndaj stresit. Reagimet e stresit janë më të buta në prani të adaptogjenëve, kështu që stresi bëhet më pak i dëmshëm.


Ashwagandha, për shembull, mund të ulë nivelin e hormoneve të stresit dhe kështu të forcojë sistemin tuaj imunitar, sepse përndryshe hormonet e stresit do të zvogëlonin sistemin imunitar.


Ashwagandha vjen në formë pluhuri ose kapsule. Pluhuri është veçanërisht i këndshëm kur e përdorni për të përgatitur ilaçin e gjumit Ashwagandha.


3b Si të forconi sistemin tuaj imunitar - me vitamina dhe elementë gjurmë

Në thelb, të gjitha substancat thelbësore jetësore janë të përfshira në funksionimin e duhur të sistemit imunitar përmes një mekanizmi ose një tjetër. Nëse një substancë është e pamjaftueshme, mund të ketë boshllëqe mbrojtëse. Prandaj, duhet të kontrolloni furnizimin tuaj me substanca vitale në intervale të rregullta.


Kur bëhet fjalë për sistemin imunitar, vitaminat janë veçanërisht të rëndësishme, siç janë magnezi, hekuri, zinku, bakri, jodi dhe seleni. Për arsye të hapësirës, ​​ne nuk mund të hyjmë në të gjitha substancat vitale, por zgjedhim disa si shembuj: vitaminë C, vitaminë D, zink dhe selen.


Vitamina C për një sistem imunitar të fortë


Vitamina C është klasikja kur bëhet fjalë për masat për të forcuar sistemin imunitar - dhe me të drejtë! Sepse vitamina C mbështet shëndetin e përgjithshëm dhe gjithashtu sistemin imunitar në disa mënyra. Më poshtë është vetëm një përzgjedhje e vogël e të gjitha efekteve të vitaminës në sistemin imunitar (20):

 • Vitamina C dihet se është një substancë e fortë antioksiduese që ndihmon në zvogëlimin e stresit oksidativ dhe kështu lehtëson sistemin imunitar.

 • Vitamina C gjithashtu mbështet drejtpërdrejt funksionet e qelizave të ndryshme mbrojtëse të sistemit imunitar të lindur dhe gjithashtu të fituar. Vitamina C, për shembull, grumbullohet në neutrofile, domethënë në qelizat imune, dhe kështu promovon aftësinë e tyre për të lëvizur më shpejt në drejtim të pushtuesve që duhen luftuar. Gjithashtu përmirëson aktivitetin e tyre fagocitik.

 • Pastaj promovon aktivitetin e makrofagëve (fagociteve), të cilët tani pastrojnë indet duke hequr neutrofilet që kanë vdekur pas përfundimit të punës.

 • Vitamina C gjithashtu mbështet formimin dhe pjekurinë e qelizave imune nga grupi i limfociteve (qelizat B dhe T).

 • Vitamina C mbron gjithashtu funksionin pengesë të lëkurës dhe në këtë mënyrë parandalon depërtimin e patogjenëve në këtë kufi ekstrem.

Meqenëse vitamina C është aq e përfshirë në aktivitetet e sistemit imunitar, ajo gjithashtu konsumohet në një shkallë shumë të lartë gjatë infeksioneve. Niveli i vitaminës C bie me shpejtësi, kjo është arsyeja pse gjithmonë duhet të siguroheni që të konsumoni ushqime të pasura me vitaminë C dhe / ose shtesa ushqimore disa herë në ditë! Këtu do të gjeni receta me ushqime të pasura me vitaminë C.


Vitamina D është thelbësore nëse doni të forconi sistemin tuaj imunitar

Vitamina D është e domosdoshme për pothuajse çdo fushë shëndetësore. Vitamina D gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në sistemin imunitar. Për shembull, mund të ndikojë në sistemin imunitar në atë mënyrë që rreziku i sëmundjeve autoimune të ulet (14).


Sidoqoftë, doza zakonisht duhet të jetë dukshëm më e lartë se zakonisht rekomanduar 800 deri në 1000 IU. Në një studim, për shembull, subjektet e testimit morën 140,000 IU në muaj (përafërsisht 4,600 IU në ditë) dhe kishin një numër më të lartë të imunitetit rregullator qelizat pas 12 javësh ato qeliza imune që rregullojnë sistemin imunitar në mënyrë që të mos ndodhin reaksione të tepërta (reaksione autoimune).


Në një studim tjetër, 40 pacientë me MS morën 10,400 IU vitaminë D. në ditë për gjashtë muaj.Atëherë u zbulua se qelizat imune prodhonin më pak interleukin-17. Interleukin-17 është një substancë inflamatore inflamatore e sistemit imunitar. Në grupin e pacientëve që morën vitaminën D të rekomanduar zakonisht 800 IU, nuk kishte një ndikim të tillë pozitiv në sistemin imunitar (15).


Se vitamina D është e rëndësishme për sistemin imunitar është e njohur që të paktën në vitin 2007, kur profesori Holick, studiuesi i rëndësishëm i vitaminës D, zbuloi se qelizat imune kanë receptorë të vitaminës D, domethënë varen nga vitamina D (22). Pra, nuk është për t'u habitur që studimet kanë treguar se një nivel i shëndetshëm i vitaminës D përgjysmon rrezikun e zhvillimit të infeksioneve akute të frymëmarrjes, p.sh. B. gripi, pneumonia, bronkiti, ftohjet. Në lidhjen e mëparshme, ne shpjeguam se sa mirë vitamina D gjithashtu mund të mbrojë kundër Covid-19.


Meqenëse mungesa e vitaminës D është e përhapur, vëzhgoni nivelet e vitaminës D dhe merrni vitaminë D kur është e nevojshme (!). Çfarë duhet të keni parasysh kur merrni vitaminë D, lexoni lidhjen e mëparshme. Tani ekziston një gamë e gjerë e shtojcave të vitaminës D në doza të ndryshme, kështu që plotësimi i nevojave tuaja nuk është më problem.


Zinku forcon sistemin imunitar

Zinku është një substancë e rëndësishme për një sistem të fortë imunitar. Nëse mungon zinku, kjo çon në dobësimin e qelizave imune dhe sistemi imunitar nuk mund të luftojë më gjithashtu kancerin, kjo është arsyeja pse tumoret rriten më shpejt nëse ka mungesë të zinkut. Infeksionet janë gjithashtu më të rënda nëse mungon zinku.


Zinku punon për sistemin imunitar në shumë vende. Për shembull, zinku është i nevojshëm për zhvillimin e shëndetshëm të qelizave të ndryshme imune (neutrofilet, qelizat vrasëse natyrore dhe makrofagët). Pa zink, qelizat T dhe B (qelizat imune) gjithashtu përjetojnë çrregullime të rritjes dhe funksionimit. Fagocitoza gjithashtu nuk funksionon më mirë me mungesën e zinkut (7).


Ne kemi përshkruar se si mund të merrni një furnizim të mirë të zinkut në artikullin tonë mbi temën e eliminimit të mungesës së zinkut. Nëse keni mungesë zinku ose nëse nuk konsumoni mjaftueshëm zink me dietën tuaj, mund të përdorni edhe suplemente të përshtatshme zinku.


Selen për një sistem të fortë imunitar

Seleni - një element gjurmë thelbësor - është një substancë veçanërisht e rëndësishme kur bëhet fjalë për forcimin e sistemit imunitar. Sepse ndërsa ju ende mund të merrni mjaft magnez, zink, bakër dhe jod përmes dietës tuaj, kjo nuk funksionon gjithmonë aq mirë me selen. Arsyeja për këtë është se tokat evropiane konsiderohen të jenë të ulëta në selen, që do të thotë se ushqimi ynë është gjithashtu i ulët në selen.


Nëse ka një mangësi të selenit, sistemi imunitar duket se është dobësuar, pasi infeksionet çojnë në procese inflamatore më të forta, me sa duket si rezultat i një shkalle më të lartë të stresit oksidativ, të cilin enzimat që përmbajnë selen përndryshe do t'i mbanin nën kontroll. Meqenëse këto enzima gjithashtu mund të ngadalësojnë përsëritjen e viruseve (4,), përfundimi është se infeksionet me viruse janë më të këqija kur ka mungesë të selenit sesa me një furnizim të mirë me selen (5).


Studimet më pas treguan gjithashtu se një marrje e shtuar e selenit përmirëson mbrojtjen humorale dhe të ndërmjetësuar nga qelizat. Anasjelltas, mungesa e selenit çon në një reagim më të dobët imunitar kur shfaqen viruse, alergene ose qeliza kanceroze në trup.


Nga studimet e kafshëve dihet se nëse ka një mangësi të selenit gjatë infeksionit të gripit, numri i makrofagëve (qelizat pastruese të sistemit imunitar) zvogëlohet; nëse ka një furnizim të mirë me selen, numri i këtyre qelizave imune mbetet vazhdimisht të larta dhe infeksioni mund të luftohet më shpejt.


Seleni siguron që numri i të ashtuquajturave qeliza CD4 (të njohura edhe si qeliza ndihmëse T) të rritet tek njerëzit e infektuar me HIV. Numri i qelizave T-helper kontrollohet rregullisht për HIV. Nëse bie, kjo është një shenjë se sëmundja po përparon ose se sistemi imunitar po dobësohet dhe se rreziku i vdekjes është rritur.


Kërkesa zyrtare e selenit për një të rritur jepet nga 60 deri në 70 µg selen në ditë. Peshku, ushqimet e detit dhe arra braziliane konsiderohen si burime të mira të selenit. Në varësi të burimit, arra braziliane duhet të përmbajë midis 100 dhe 600 µg selen për 100 g, peshk, në varësi të specieve, midis 20 dhe mbi 100 µg.


Sidoqoftë, arrat braziliane janë kontaminuar në mënyrë të përsëritur me aflatoksina (toksina nga myku) - dhe peshku nuk është vetëm i pasur me selen, por ndonjëherë edhe i pasur me merkur. Peshku nuk është një ushqim i rekomanduar veçanërisht për arsye të tjera. Ne raportojmë ndër të tjera. këtu për këtë: Si merkuri i kthen peshqit në rrezik


Pas kontrollimit të nivelit të selenit, mund të përdorni shtesa ushqimore të përshtatshme nëse është e nevojshme. Ne shpjegojmë këtu (nën "Selenium") se si mund të përcaktoni nivelin e selenit tuaj dhe çfarë duhet të keni kujdes: Përcaktoni mungesën e mineraleve. Nëse ka një mangësi, përgatitjet me doza të ndryshme (50 - 200 µg) janë në dispozicion.


​​3c Si mund të forconi sistemin tuaj imunitar - me ilaçe shtëpiak

Shumë ilaçe ose ushqime në shtëpi natyrisht mund të forcojnë sistemin imunitar. Integroni këto në rutinën tuaj të përditshme përsëri ose përsëri ose përdorni ato për një kohë të shkurtër:


Përdorni lëkurën e limonit më shpesh

Lëkura e limonit ka shije të mrekullueshme! Vendosini ato të grira në perime, salcë, salca ose ëmbëlsira ose thjesht hidhni një copë lëvore limoni në blender me përbërës të tjerë smoothie. Studimet kanë treguar tashmë se polifenolet në lëvoren e limonit (eriocitrin) kanë një efekt zgjatës të jetës (të paktën tek minjtë) - sepse ato kanë një efekt kaq pozitiv në florën e zorrëve dhe sistemin imunitar (17).


Pini ujë me lëng limoni në stomak bosh në mëngjes

Eriocitrin - polifenoli i limonit - përmbahet gjithashtu në lëngun e limonit, në mënyrë që të arrini efekte forcuese të sistemit imunitar duke konsumuar lëngun. Filloni ditën me ujë limoni, prandaj pijeni me stomak bosh: shtrydhni gjysmë limoni të vogël dhe derdhni lëngun në një gotë me ujë të vakët (250 ml). Nëse preferoni të përdorni çaj (çaj bimor) si bazë për lëngun tuaj të limonit, sigurohuni që të mos jetë më i nxehtë kur shtoni lëng limoni në mënyrë që të mbroni vitaminën C të ndjeshme ndaj nxehtësisë.


Përdorni barëra lokale dhe bimë të egra

Shumë barëra, bimë mjekësore dhe të egra, të cilat shpesh rriten edhe në kopshtin tuaj, nga njëra anë mund të lehtësojnë sistemin imunitar përmes efektit të tyre antibakterial, nga ana tjetër, t'i forcojnë ato për shkak të pasurisë së tyre të mineraleve dhe substancave dytësore të bimëve dhe t'u mundësojnë atyre të performoni shkëlqyeshëm, siç mund ta lexoni në lidhjen e mësipërme, ku do të gjeni edhe tabela që tregojnë se sa më shumë barërat e egra të pasura me minerale krahasohen me perimet e kultivuara.


Ju mund të shijoni barëra dhe bimë të egra në formën e çajit (kurrë mos përgatiteni shumë të nxehtë), lëng bimësh të freskëta (nga dyqani i ushqimit të shëndetshëm ose të bërë në shtëpi), sallatë ose në një gojëmjaltë jeshile, p.sh. B. hithra, hithra e ngordhur, Bari i Francës, bishti i patës, bari, luleradhiqja, gjembi i patës etj.


Qeshni me zemër për një sistem të fortë imunitar

Shumë njerëz qeshin shpesh dhe me gëzim. Të tjerët pothuajse kanë harruar se si të qeshin. Shqetësimi dhe stresi i bëjnë mundësitë e lumtura gjithnjë e më pak të zakonshme. Nëse është kështu për ju, kërkoni në mënyrë specifike mundësitë për të qenë përsëri argëtues dhe të lumtur. Sidoqoftë, mund të qeshni edhe nëse nuk ju pëlqen aspak - sipas motos: Humori është kur qesh gjithsesi.


E qeshura rrit ndjeshëm aktivitetin e qelizave mbrojtëse të sistemit tuaj imunitar. Kush qesh, lirohet, automatikisht heq stresin dhe merr një karizëm krejtësisht të ri dhe tërheqës për njerëzit e tjerë. Nëse qeshni, mund ta shikoni jetën tuaj të përditshme potencialisht problematike nga një perspektivë krejtësisht e re. E qeshura mobilizon forcat dhe energjitë që disa njerëz as nuk e dinin se ishin fjetur në to.


Dhe kështu ata që qeshin papritmas gjejnë zgjidhje aty ku ka pasur vetëm probleme më parë. Problemet dhe stresi, megjithatë, dobësojnë sistemin imunitar. Prandaj ne tani e dimë gjithashtu se të menduarit pozitiv mund t’ju ​​bëjë të shëndetshëm.


3d Si mund të forconi sistemin tuaj imunitar - me ushqim

Sigurisht, një dietë e shëndetshme me bazë bimore e pasur me substanca vitale është thelbësore për një sistem të fortë imunitar.


Si perimet mund të forcojnë sistemin imunitar


Perimet e kuqe, të verdha, portokalli dhe jeshile të thellë (në thelb të gjitha), të cilat, përveç shumë substancave të tjera vitale, përmbajnë gjithashtu shumë beta-karoten (pararendësja e vitaminës A), forcojnë sistemin imunitar. Ato stimulojnë prodhimin e policisë së trupit tonë - qelizat e bardha të gjakut - dhe kështu ndihmojnë trupin të luftojë infeksionet.


Nga të gjitha llojet e lakrës, lakra jeshile është një nga më të efektshmet në luftimin e patogjenëve dhe madje edhe qelizave të kancerit. Ajo jo vetëm që siguron sasi të mëdha të beta-karotenit, por edhe një sasi veçanërisht të madhe të vitaminës C, kalciumit dhe substancave dytësore të bimëve, të ashtuquajturat izotiocianate (e cila gjithashtu përfshin sulforafanin e sipërpërmendur nga brokoli).Frutat që forcojnë sistemin imunitar

Mund të përdorni pothuajse të gjitha frutat në mënyrë alternative për të forcuar sistemin imunitar. Kur zgjidhni fruta, është e rëndësishme që të zgjidhni fruta rajonale nga kultivimi organik që janë aktualisht në sezon, domethënë mollë, dardha, kumbulla, kumbulla, kajsi, kumbulla mirabelle, qershi dhe të gjitha llojet e manave. Kështu i merrni frutat me Përmbajtja më e lartë e mundshme e substancave vitale.


Bestshtë mirë që të hani fruta të papërpunuara, pra të papërpunuara. Nëse nuk ju pëlqen t’i hani direkt nga dora, bëni prej tyre smoothie jeshilë ose pritini në copa të vogla dhe përzieni me pak rrush të thatë, pak xhenxhefil dhe limon të grirë, ose shtojini në kos me bazë bimore, të cilat mund t’i blini në supermarketet organike ose përndryshe mund t’i bëni edhe vetë (shikoni lidhjen e mëparshme).


Erëza që forcojnë sistemin imunitar

Nëse i rregulloni rregullisht ushqimet tuaja me xhenxhefil, kanellë, fara qimnon, rigon dhe (nëse ju pëlqen pikante) piper i kuq / djegës, ju mund ta forconi trupin tuaj në mënyrë që të menaxhojë më mirë infeksionet dhe sëmundjet e tjera. Ju gjithashtu mund të bëni çajra shumë efektivë nga erëzat e përmendura (me përjashtim të specit të kuq).


Piperi i kuq (kapsaicina), xhenxhefili, rigoni dhe kanella gjithashtu mund të merren si kapsula. Nëse tashmë keni një të ftohtë dhe vetëm atëherë lexoni këto rreshta, erëzat e përmendura do t'ju ndihmojnë të kapërceni ftohjen tuaj më shpejt.


Përmbledhje: Këshillat tona për forcimin e sistemit imunitar

Këtu është një përmbledhje e të gjitha këshillave, masave dhe mjeteve që do t'ju ndihmojnë nëse dëshironi ose keni nevojë të forconi sistemin tuaj imunitar:

 • Humbni peshë të tepërt.

 • Flini mjaftueshëm.

 • Ushtrohu rregullisht.

 • Sa herë që është e mundur, shmangni ilaçet e çdo lloji.

 • Mos pini duhan (as në mënyrë pasive!)

 • Shmangni stresin dhe mbani menaxhim të mirë të stresit, p.sh. B. me teknika relaksimi që ndihmojnë në forcimin e sistemit tuaj imunitar.

 • Hani një dietë të shëndetshme me shumë fruta, perime, barëra dhe erëza. Këtu janë rregullat për një dietë të shëndetshme.

 • Në kohë infeksionesh të shfrenuara, zgjidhni një ose dy ilaçe që lehtësojnë sistemin tuaj imunitar (p.sh. antibiotikë natyralë, vaj rigoni, ekstrakt gjethe ulliri, etj.)

 • Forconi sistemin tuaj imunitar me ilaçe të zgjedhura në shtëpi që mund të integrohen lehtësisht në rutinën tuaj të përditshme (p.sh. sallatat e bimëve të egra, pirja e ujit me limon herët në mëngjes, etj.)

 • Forconi sistemin tuaj imunitar duke optimizuar furnizimin tuaj me substanca vitale: Merrni vitaminë C, vitaminë D, zink dhe selen.

 • Forconi sistemin tuaj imunitar duke zgjedhur shtesa natyrore të zgjedhura, të tilla si: B. sulforafan, ashwagandha, lëng aloe vera, etj., Nga të cilat ju zgjidhni një ose dy, të cilat më pas mund t'i përdorni për një periudhë të shkurtër.


Nëse ndiqni vetëm një pjesë të vogël të këshillave tona tani, niveli juaj i energjisë do të rritet jashtëzakonisht dhe do të jeni në gjendje të forconi me sukses sistemin tuaj imunitar në mënyrë që të funksionojë ashtu siç dëshironi.

 

Burimet e artikullit:

 1. So stärken Sie Ihr Immunsystem- Zentrum der Gesundheit

 2. (1) Cassa Macedo A, Oliveira Vilela de Faria A, Ghezzi P. Boosting the Immune System, From Science to Myth: Analysis the Infosphere With Google. Front Med (Lausanne). 2019;6:165. Published 2019 Jul 25.

 3. (2) Amboss, Fachwissen für Mediziner, Immunsystem, abgerufen am 26.9.2020

 4. (3) Besedovsky L, Lange T, Haack M. The Sleep-Immune Crosstalk in Health and Disease. Physiol Rev. 2019;99(3):1325-1380. doi:10.1152/physrev.00010.2018

 5. (4) Rafael Sanjuán & Pilar Domingo-Calap, Mechanisms of viral mutation, Cellular and Molecular Life Sciences volume 73, pages 4433–4448(2016),

 6. (5) Guillin OM et al., Selenium, Selenoproteins and Viral Infection, Nutrients. 2019 Sep; 11(9): 2101

 7. (6) Hoffmann PR, Berry MJ, The influence of selenium on immune responses, Mol Nutr Food Res. 2008 Nov; 52(11): 1273–1280

 8. (7) Prasad AS. Zinc in human health: effect of zinc on immune cells. Mol Med. 2008;14(5-6):353-357. doi:10.2119/2008-00033.Prasad

 9. (8) Seiler A., Fagundes C.P., Christian L.M. (2020) The Impact of Everyday Stressors on the Immune System and Health. In: Choukèr A. (eds) Stress Challenges and Immunity in Space. Springer, Cham.

 10. (9) Peterfalvi A, Miko E, Nagy T, et al. Much More Than a Pleasant Scent: A Review on Essential Oils Supporting the Immune System. Molecules. 2019;24(24):4530. Published 2019 Dec 11. doi:10.3390/molecules24244530

 11. (10) Qiu F, Liang CL, Liu H, et al. Impacts of cigarette smoking on immune responsiveness: Up and down or upside down?. Oncotarget. 2017;8(1):268-284. doi:10.18632/oncotarget.13613

 12. (11) Krüger K, Mooren FC, Pilat C. The Immunomodulatory Effects of Physical Activity. Curr Pharm Des. 2016;22(24):3730-48. doi: 10.2174/1381612822666160322145107. PMID: 27000826.

 13. (12) Segerstrom SC, Miller GE. Psychological stress and the human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry. Psychol Bull. 2004;130(4):601-630. doi:10.1037/0033-2909.130.4.601

 14. (13) Milner JJ, Beck MA. The impact of obesity on the immune response to infection. Proc Nutr Soc. 2012 May;71(2):298-306. doi: 10.1017/S0029665112000158. Epub 2012 Mar 14. PMID: 22414338; PMCID: PMC4791086.

 15. (14) Louise Saul, Iris Mair, Alasdair Ivens, Pamela Brown, Kay Samuel, John D. M. Campbell, Daniel Y. Soong, Nadine Kamenjarin, Richard J. Mellanby. 1,25-Dihydroxyvitamin D3 Restrains CD4 T Cell Priming Ability of CD11c Dendritic Cells by Upregulating Expression of CD31. Frontiers in Immunology, 2019; 10 DOI: 10.3389/fimmu.2019.00600

 16. (15) Jan Damoiseaux, Joost Smolders, The Engagement Between Vitamin D and the Immune System: Is Consolidation by a Marriage to Be Expected? Central Diagnostic Laboratory, Maastricht University Medical Center, Maastricht, The Netherl, 2018, EbioMedicine

 17. (16) Centers for Disease Control and Prevention, Medications that Weaken Your Immune System and Fungal Infections, Seite zuletzt reviewed: 28.5.2020

 18. (17) Shimizu C, Wakita Y, Inoue T, et al. Effects of lifelong intake of lemon polyphenols on aging and intestinal microbiome in the senescence-accelerated mouse prone 1 (SAMP1). Sci Rep. 2019;9(1):3671. Published 2019 Mar 6. doi:10.1038/s41598-019-40253-x

 19. (18) Sumit Kumar & Ashu Bhan Tiku (2016) Immunomodulatory potential of acemannan (polysaccharide from Aloe vera) against radiation induced mortality in Swiss albino mice, Food and Agricultural Immunology, 27:1, 72-86, DOI: 10.1080/09540105.2015.1079594

 20. (19) Liu C, Cui Y, Pi F, Cheng Y, Guo Y, Qian H. Extraction, Purification, Structural Characteristics, Biological Activities and Pharmacological Applications of Acemannan, a Polysaccharide from Aloe vera: A Review. Molecules. 2019;24(8):1554. Published 2019 Apr 19. doi:10.3390/molecules24081554

 21. (20) Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211

 22. (21) Zhang H, Yeh C, Jin Z, et al. Prospective study of probiotic supplementation results in immune stimulation and improvement of upper respiratory infection rate. Synth Syst Biotechnol. 2018;3(2):113-120. Published 2018 Mar 12. doi:10.1016/j.synbio.2018.03.001

 23. (22) Sundaram ME, Coleman LA. Vitamin D and influenza. Adv Nutr. 2012;3(4):517-525. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002162190 Ansichten0 Kommentare

コメント


bottom of page