top of page
 • Qendra e Shëndetit

Këto 6 metoda natyrale të terapisë do të lehtësojnë dhimbjen tuaj të endometriozës


Terapitë konvencionale shpejt arrijnë kufijtë e tyre kur bëhet fjalë për dhimbjen e endometriozës. Por ka 6 metoda natyrale të terapisë që mund të lehtësojnë dhimbjen tuaj të endometriozës.


Lehtësoni dhimbjen e endometriozës me këto alternativa natyrore

Në endometriozë, rreshtimi i mitrës gjithashtu formohet jashtë mitrës. Simptomat kryesore të endometriozës përfshijnë dhimbje të forta, të ngjashme me ngërçet - veçanërisht gjatë menstruacioneve. Bëhet një dallim midis dhimbjes menstruale, dhimbjes së legenit dhe dhimbjes gjatë marrëdhënieve seksuale, gjatë jashtëqitjes dhe / ose gjatë urinimit.


Meqenëse terapitë mjekësore konvencionale dështojnë shumë shpesh në lidhje me endometriozën ose kanë efekte të rënda anësore (2), edhe kërkimet tani po përqëndrojnë gjithnjë e më shumë vëmendjen e saj në efektivitetin e aplikacioneve tradicionale, siç janë portalet private të shëndetit (1).


Më poshtë po paraqesim alternativat natyrore që mund të ndihmojnë me dhimbjen e endometriozës:


 • Kanabis dhe vaj CBD

 • Dietë pa gluten

 • akupunkturë

 • Elektro akupunkturë

 • Refleksologjia

 • Sporti


1. Lehtësoni dhimbjet e endometriozës me kanabis dhe vaj CBD

Një studim (4) në Universitetin Western Sydney në vitin 2019, duke përdorur të dhëna nga 400 gra, tregoi se një nga opsionet më të mira për lehtësimin e dhimbjeve ishte përdorimi i kanabisit ose vajit CBD. 65 përqind e përdoruesve të kanabisit ishin në gjendje të zvogëlonin ilaçet e tyre të endometriozës me më shumë se 50 përqind, dhe një tjetër 27 përqind ishin në gjendje të zvogëlonin ilaçet e tyre me 25 deri në 50 përqind.


Kur bëhet fjalë për vajin CBD, një e treta e përdoruesve raportuan se ishin në gjendje të shkurtonin ilaçet e tyre të endometriozës me më shumë se 50 përqind. Tani ka edhe supozitorë CBD që mund të përdoren në mënyrë vaginale (ose rektale) dhe kështu ndoshta arrijnë një efekt më të shpejtë dhe më të mirë.


Ju mund të lexoni informacion në lidhje me vajin CBD dhe efektet e tij këtu: Vaj CBD për dhimbje


2. Hani pa gluten nëse keni dhimbje endometrioze

Sipas raporteve të përvojës së shumë grave, heqja e glutenit në endometriozë çon në një përmirësim të simptomave të dhimbjes. Studiuesit italianë nga Universiteti Tor Vergata arritën në fund të kësaj.


Më shumë se 200 gra që vuanin nga dhimbje të forta të endometriozës morën pjesë në studim (6). Të gjithë ndoqën një dietë pa gluten për një vit. Atëherë u zbulua se dhimbja ishte përmirësuar ndjeshëm në 75 përqind të subjekteve të testimit si rezultat i ndryshimit të dietës.


Këtu mund të gjeni informacione mbi ushqimin pa gluten: Ushqimi pa gluten-i lehtë dhe i shijshëm


3. Akupunkturë për dhimbjet e endometriozës

Akupunktura është përdorur për të trajtuar dhimbjen për mijëra vjet. Sipas një rishikimi të vitit 2017 (5) nga studiuesit kinezë, gjithnjë e më shumë studime sugjerojnë që akupunktura gjithashtu mund të lehtësojë dhimbjen e endometriozës.


Në vitin 2018, më shumë se 100 pacientë me dhimbje të legenit të lidhura me endometriozën morën pjesë në një studim të kontrolluar nga placebo (7) në Universitetin Jiangxi të Mjekësisë Tradicionale Kineze. Ndërsa grupi i studimit iu nënshtrua akupunkturës profesionale për 3 cikle menstruale, gjilpërat e subjekteve të testit në grupin e kontrollit u vendosën larg pikave të akupunkturës.


Studiuesit zbuluan se dhimbja në grupin e studimit - gjithashtu në krahasim me trajtimin me placebo - mund të zvogëlohet ndjeshëm. Importantshtë e rëndësishme që akupunktura të kryhet 3 herë në javë para fillimit të menstruacioneve dhe çdo ditë gjatë menstruacioneve.


4. Elektroakupunktura funksionon më mirë kundër dhimbjeve të endometriozës sesa terapia hormonale

Elektro akupunktura (EA) është një formë e veçantë dhe krejtësisht pa dhimbje e akupunkturës. Pikat e akupunkturës stimulohen butësisht me impulse elektrike. Kjo metodë ende nuk është njohur nga mjekësia konvencionale, por sipas një studimi kinez (10) mund të jetë mjaft e dobishme për dhimbjet e endometriozës.


72 subjekte u ndanë në dy grupe dhe u trajtuan për 6 muaj ose çdo dy ditë me EA ose çdo ditë me 12.5 miligram mifepristone (përgatitje hormonale). Hulumtuesit më pas zbuluan se të dyja terapitë ishin efektive, por që elektro-akupunktura funksionoi disi më mirë.


Duhet gjithashtu të theksohet se dhimbja në grupin e elektro-akupunkturës u kthye vetëm pas një viti në 17.6 përqind të grave, por në grupin e hormoneve u kthye në 33.3 përqind të grave.


5. Masazha e zonave refleksuese funksionon më mirë për dhimbjet menstruale sesa qetësuesit e dhimbjeve

Masazha e zonave refleksuese është një nga metodat më të vjetra dhe të njohura të shërimit të njerëzimit. Që në vitin 2010, një studim (8) me 23 persona testues në Universitetin e Shkencave Mjekësore të Isfahan në Iran tregoi se një masazh mund të jetë i dobishëm për dhimbjen e endometriozës (dhimbje menstruale).


I njëjti ekip kërkimor (9) më pas hetoi nëse një masazh i zonës refleks (këmbë) mund të vazhdojë me qetësuesit e dhimbjeve për dhimbjet menstruale. 68 studentë u ndanë në dy grupe dhe morën ose 10 masazhe refleksologjike prej 40 minutash secila për 2 cikle menstruale ose 400 miligram ibuprofen çdo 11 orë për 3 cikle menstruale për 3 ditë secila.


Si rezultat, u zbulua se gratë në grupin e masazhit të zonës refleks zvogëluan intensitetin dhe kohëzgjatjen e dhimbjes dukshëm më mirë në krahasim me qetësuesit e dhimbjeve. Efektet e refleksologjisë vazhduan edhe pas përfundimit të terapisë. Vetëm gratë kundër dhimbjeve duhej të përballonin efekte anësore të pafavorshme.


6. Pse duhet të ushtroni patjetër kur keni dhimbje endometrioze

Dhimbja kronike shpesh nënkupton që të prekurit lëvizin gjithnjë e më pak. Por kjo ka një efekt jashtëzakonisht negativ në dhimbjen e endometriozës, sipas studiuesve nga Universiteti Beni-Suef. Studimi (11) përfshiu 20 pacientë midis moshave 26 dhe 32 vjeç me endometriozë të butë ose të moderuar.


Ata kryenin ushtrime të ndryshme sportive për 8 javë nën drejtimin e një fizioterapisti të paktën 3 herë në javë për 30 deri në 60 minuta çdo herë. Pas 4 dhe 8 javësh, subjektet e testimit u ekzaminuan dhe u pyetën për dhimbjen e tyre. Studimi zbuloi se stërvitja e rregullt mund të zvogëlojë ndjeshëm dhimbjen e endometriozës.


Shkencëtarët e shpjeguan këtë ndër të tjera. në atë stërvitje ndihmon në relaksimin e muskujve, të cilët mund të thyejnë ciklin e dhimbjes. Përveç kësaj, ajo rrit nivelet e serotoninës, e cila përmirëson gjendjen shpirtërore dhe zvogëlon dhimbjen.


Rastësisht, një studim hungarez me rreth 80 persona testues tashmë tregoi në 2010 se sporti funksionon më mirë kundër dhimbjeve të legenit të lidhura me endometriozën sesa qetësuesit e dhimbjeve.


A funksionojnë metodat e terapisë natyrore kundër dhimbjes së endometriozës për çdo grua?

Një koncept terapie për dhimbjen e endometriozës duhet të krijohet gjithmonë sipas nevojave personale dhe situatës individuale të gruas përkatëse. Sepse ajo që rezulton të jetë efektive në një pacient nuk ndihmon domosdoshmërisht edhe një person tjetër të prekur.


Pra, mos u dorëzoni nëse metoda e parë e terapisë që hasni nuk duket se po funksionon për dhimbjen tuaj të endometriozës. Nëse është e nevojshme, kërkoni këshilla nga një praktikues alternativ me përvojë ose një mjek holistik. Ju gjithashtu mund të provoni kombinimet e mjekësisë konvencionale dhe alternative - dhe mos harroni masat themelore për një mënyrë jetese të shëndetshme, të cilat do t'i gjeni të përshkruara këtu: E sëmurë, çfarë të bëni?


Ju mund të gjeni informacione interesante në lidhje me një ilaç tjetër premtues për dhimbjen e endometriozës ose endometriozën këtu: Ekstrakt çaji jeshil për endometriozën dhe fibroidet

 

Burimet e artikullit:


 • Diese 6 natürlichen Therapiemethoden lindern Ihre Endometriose-Schmerzen - ZDG

 • (1) Traci C. Johnson, Unexpected Ways to Ease Endometriosis Pain, WebMD, Oktober 2018

 • (2) Enthoven WT et al, Non-steroidal anti-inflammatory drugs for chronic low back pain, Cochrane Database Syst Rev, Februar 2016

 • (3) Fang RC et al, The traditional chinese medicine prescription pattern of endometriosis patients in taiwan: a population-based study, Evid Based Complement Alternat Med, September 2012

 • (4) Armour M et al, Self-management strategies amongst Australian women with endometriosis: a national online survey, BMC Complement Altern Med, Januar 2019

 • (5) Xu Y et al, Effects of acupuncture for the treatment of endometriosis-related pain: A systematic review and meta-analysis, PLoS One, Oktober 2017

 • (6) Marziali M et al, Gluten-free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms?, Minerva Chir, Dezember 2012

 • (7) Ruining Liang et al, Efficacy of acupuncture on pelvic pain in patients with endometriosis: study protocol for a randomized, single-blind, multi-center, placebo-controlled trial, Trials, Juni 2018

 • (8) Valiani M et al, The effects of massage therapy on dysmenorrhea caused by endometriosis, Iran J Nurs Midwifery Res, 2010

 • (9) Valiani M et al, Comparing the effects of reflexology methods and Ibuprofen administration on dysmenorrhea in female students of Isfahan University of Medical Sciences, Iran J Nurs Midwifery Res, Dezember 2010

 • (10) Zhang X et al, Efficacy on endometriosis treated with electroacupuncture, Zhongguo Zhen Jiu, April 2015

 • (11) Awad E et al, Efficacy of exercise on pelvic pain and posture associated with endometriosis: within subject design, J Phys Ther Sci, Dezember 2017

 • (12) Koppan A et al, Pelvic pain in endometriosis: painkillers or sport to alleviate symptoms?, Acta Physiol Hung, Juni 2010

53 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page