top of page
 • Qendra e Shëndetit

Kaq e rëndësishme është rehabilitimi i florës së zorrëve në PCOS (Sindroma e vezoreve policistike)


Rreth çdo e dhjeta grua vuan nga sindroma e vezoreve policistike, e cila shoqërohet me simptoma ndonjëherë shqetësuese. Po bëhet gjithnjë e më e zakonshme që flora e zorrëve duhet të luajë një rol të rëndësishëm në terapinë me PCOS.


Pastroni florën e zorrëve në PCOS

Sindroma e vezoreve policistike (PCOS) në përgjithësi trajtohet me medikamente, përfshirë ilaçe hormonale dhe madje edhe kortizon. Nëse pacienti është mbipeshë, bëhen përpjekje për të motivuar pacientin për të humbur peshë. Masat e mëtejshme, të tilla si marrja e substancave vitale apo edhe rehabilitimi i florës së zorrëve, zakonisht nuk merren parasysh.


Në artikullin tonë kryesor mbi masat natyrore për PCOS, ne rekomanduam rehabilitimin e florës së zorrëve si pika 5, pasi studiuesit australianë tashmë propozuan në vitin 2012 që një çrregullim i florës së zorrëve i lidhur me dietën mund të çojë në PCOS (6).

Si një shqetësim i florës së zorrëve mund të kontribuojë në PCOS


Shpjegimi ishte si më poshtë: Një çrregullim i florës së zorrëve (dysbiosis) rrit përshkueshmërinë e mukozës së zorrëve, e cila tani çon në endotoksina (substanca toksike të prodhuara në zorrë), të cilat normalisht ekskretohen me jashtëqitje (dhe për këtë arsye janë krejtësisht të padëmshme) , tani në qarkullimin e gjakut mund të marrë.


Si rezultat, sistemi imunitar alarmohet, niveli i insulinës rritet dhe prodhimi i testosteronit rritet. Në të njëjtën kohë, zhvillohen procese inflamatore kronike. Të gjithë këta faktorë së bashku tani mund të çojnë në ndryshimet tipike fizike dhe simptomat e PCOS, të cilat quhen:


 • Folikula të shumta në vezoret me ultratinguj

 • Cikli menstrual i parregullt dhe infertiliteti

 • Rritja e qimeve të trupit dhe ndoshta humbja e flokëve në kokë

 • puçrra fytyre

 • Diabeti ose para-diabeti

 • presionin e lartë të gjakut

 • depresionet

 • Abortet


Në PCOS, ekziston një mukozë e zorrëve e përshkueshme

Vitet e fundit, lidhja midis shëndetit të zorrëve dhe PCOS është hetuar më tej - për shembull nga studiuesit në Universitetin e Kalifornisë në 2015 (8).


Në 78 pacientë me PCOS ata zbuluan se nivelet e tyre të zonulinës në gjak ishin të ngritura, një shënues për përshkueshmërinë jonormale të mukozës së zorrëve (sindromi i zorrëve të rrjedhshme). U tregua se vlera zonulin lidhej me ashpërsinë e çrregullimeve menstruale dhe rezistencën ndaj insulinës të pacientëve, kështu që supozohet shumë fuqishëm se përshkueshmëria e mukozës së zorrëve është e përfshirë në zhvillimin e PCOS.


Gratë me PCOS kanë një florë të ndryshme të zorrëve sesa gratë e shëndetshme

Në janar 2018, studiuesit në The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism shkruan se nivelet e rritura të testosteronit tek gratë ishin të lidhura me ndryshimet në florën e zorrëve. Sipas studimit, në të cilin u ekzaminuan mostrat e jashtëqitjes nga mbi 160 gra, gratë me PCOS në përgjithësi kanë një florë të zorrëve me më pak diversitet (diversitet më të ulët bakterial) sesa gratë e shëndetshme (2) (4).


Rezultatet u konfirmuan në korrik 2018 nga një studim në Spitalin Universitar Ramón y Cajal në Madrid. Edhe këtu, u tregua se flora e zorrëve te gratë me PCOS kishte një model specifik - sa më e theksuar të ishte niveli i tyre i testosteronit, por edhe më shumë mbipeshë që ishin (5).


Në janar 2020, studiuesit nga Spitali i Fëmijëve në Kolorado zbuluan se flora e zorrëve ishte e shqetësuar tek gratë adoleshente shumë të reja nëse ishin mbipeshë dhe vuanin nga PCOS (3). Edhe në këtë fazë të hershme të sëmundjes, flora e zorrëve përbëhet nga baktere më të dëmshme të zorrëve sesa flora e zorrëve të adoleshentëve të shëndetshëm.


Flora e trazuar e zorrëve shoqërohet me simptoma të shumta tipike të PCOS, sipas studiuesve, të tilla si rritja e nivelit të testosteronit, rritja e presionit të gjakut, proceset inflamatore në mëlçi dhe rritja e niveleve të lipideve në gjak.


A është çrregullimi i florës së zorrëve shkaku ose pasoja e PCOS?

Sigurisht, prania e një çrregullimi të florës së zorrëve nuk do të thotë që dysbioza është gjithashtu e përfshirë në mënyrë shkakësore në zhvillimin e PCOS. Mund të ndodhë gjithashtu si rezultat i sëmundjes, për shembull si rezultat i rritjes së nivelit të testosteronit.


Nëse dysbioza në të vërtetë shkakton PCOS, atëherë do të duhej të hetohej nëse masat që kontribuojnë në pastrimin e florës së zorrëve mund të përmirësojnë PCOS. Në Mars 2019, shkencëtarët e Kalifornisë paraqitën rezultate interesante në këtë drejtim në ENDO 2019, takimi vjetor i Shoqërisë Endokrine në New Orleans (1).


Probiotikët dhe prebiotikët mund të jenë një opsion i mundshëm trajtimi për PCOS

"Rezultatet e studimit tonë sugjerojnë se ndryshimi i florës së zorrëve përmes përdorimit të agjentëve probiotikë dhe prebiotikë mund të jetë një mundësi e mundshme trajtimi për PCOS," tha drejtoresha e studimit Varykina Thackray nga Shkolla e Mjekësisë në San Diego e Universitetit të Kalifornisë në La Jolla, California.


Shkencëtarët vendosën tre palë minj për pesë javë si më poshtë: Në kafazet e grupit 1 kishte dy minj që vuanin nga PCOS, në kafazet e grupit 2 kishte dy minj të shëndoshë dhe në kafazet e grupit 3 kishte një miun PCOS dhe një mi të shëndetshëm. Akomodimi i përbashkët çon në faktin se mikrobiomet e minjve që jetojnë së bashku përzihen së bashku.


Mikrobioma është e gjithë flora e një qenieje, pra jo vetëm flora e zorrëve, por edhe flora e lëkurës, flora vaginale dhe kolonizimi bakterial i organeve të tjera, p.sh. B. mushkëritë.


Minjtë PCOS që ishin në gjendje të jetonin me një mi të shëndoshë (grupi 3) dhe kështu gjithashtu shijuan florën e shëndetshme të zorrëve të këtij miu të shëndetshëm kishin një nivel të përmirësuar të testosteronit, cikli i tyre u normalizua dhe ovulacioni u kthye. Ata gjithashtu humbën peshë, vuanin më pak nga rezistenca ndaj insulinës dhe niveli i tyre i lartë i sheqerit në gjak i agjërimit më parë ra.


Nuk kishte një përmirësim të tillë në minjtë PCOS që jetonin me llojin e tyre. Thackray shpjegoi se të gjitha këto përmirësime në PCOS në minjtë e prekur më parë ishin për shkak të pastrimit të florës së tyre të zorrëve vetëm.


Studimet njerëzore: probiotikët përmirësojnë PCOS pas 12 javësh

Në Shkurt 2020, një përmbledhje u botua mbi këtë temë nga studiuesit nga Universiteti Heilongjiang i Mjekësisë Kineze dhe Universiteti Mjekësor Kinez Zhejiang (7).


Kjo përfshin, ndër të tjera. paraqiti një studim të rastit, të dyfishtë të verbër, të kontrolluar me placebo, në të cilin 60 pacientë me PCOS morën ose një probiotik ose një placebo për 12 javë. Probiotiku përbëhej nga tre shtame bakteriale probiotike të thara me ngrirje: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei dhe Bifidobacterium bifidum (secila 2 × 109 CFU / g).


Në grupin e probiotikëve, pacientët humbën peshë (u rritën pak në grupin e placebo) dhe nivelet e tyre të insulinës dhe lipidet në gjak u ulën.


Një studim tjetër i rastësishëm, i kontrolluar i dyfishtë i verbër me të njëjtin probiotik tregoi rezultate edhe më të mira: niveli i testosteronit ra, niveli i malondialdehidit (shënuesi i stresit oksidativ), nivelet e inflamacionit (CRP) dhe qimet e tepërta të trupit gjithashtu u ulën. Asnjë efekt anësor nuk u vërejt.


Një studim i tretë zbuloi se probiotikët ulin kolesterolin total, trigliceridet (nivelet e lipideve në gjak) dhe kolesterolin LDL, ndërsa kolesteroli HDL u rrit - një rezultat që tregon për një rrezik tani të zvogëluar kardiovaskular për pacientët me PCOS.


Prebiotikë për PCOS

Prebiotikët nuk janë baktere aktive (probiotikë), por një grup fibrash dietike që shërbejnë si ushqim për bakteret probiotike dhe kështu i bëjnë ata të ndihen mirë dhe mund të shumohen.


Prebiotikët metabolizohen (fermentohen) nga bakteret e dobishme të zorrëve. Ndër të tjera, kjo rezulton në acidet yndyrore me zinxhir të shkurtër, të cilat nga ana tjetër ndihmojnë në shërimin e mukozës së zorrëve ndoshta të përshkueshme.


Studime të shumta kanë treguar gjithashtu se prebiotikët kanë një efekt të dobishëm në sëmundje të ndryshme metabolike, pasi konsumi i tyre mund të zvogëlojë oreksin dhe nivelet e sheqerit në gjak. Të dy ndihmojnë në rregullimin e peshës, e cila vetëm ofron përfitime të mëdha shëndetësore. Por vlerat e rezistencës ndaj insulinës dhe disa shënuesve të inflamacionit gjithashtu ulen përmes konsumimit të prebiotikëve.


Nëse minjve që vuajnë nga PCOS iu dha inulinë (një prebiotik) ose metformin (një ilaç tipik për diabetin që përdoret gjithashtu për PCOS), minjtë në të dy grupet humbën peshë, dhe nivelet e tyre të testosteronit dhe shënuesit e inflamacionit gjithashtu u ulën, gjë që ishte rasti. në grupin e kontrollit nuk ishte rasti. PCOS u përmirësua ndjeshëm në dy grupet e trajtuara.


U zbulua se përmirësimet ishin për shkak të një ndryshimi në florën e zorrëve, sepse në minjtë e trajtuar, bakteret e dobishme të zorrëve (bifidobakteret) u rritën, ndërsa më pak të dobishme (proteobakteret dhe helikobakteret) u ulën.


Studiuesit e përfshirë përfunduan raportin e tyre duke thënë se këto rezultate do të mbështesin përdorimin e prebiotikëve në terapinë PCOS. Mund të gjeni më shumë informacion në lidhje me inulin këtu: Karakteristikat dhe efektet e inulinit

Rehabilitimi i florës së zorrëve gjithashtu ndihmon me endometriozën


Një gjendje tjetër e zakonshme tek gratë është endometrioza. Edhe këtu, flora e zorrëve është e përfshirë në procesin e shërimit, siç tregojnë studimet. Në endometriozë, mukoza që përndryshe është e pranishme vetëm në mitër gjithashtu zhvillohet në zonat e barkut dhe legenit, për shembull rreth vezoreve dhe tubave fallopiane, të cilat mund të çojnë në dhimbje të forta.


Probiotikët, të cilët përdoren për të pastruar florën e zorrëve, qetësojnë sistemin imunitar, i cili është në trazira në endometriozë, rregullojnë metabolizmin e estrogjenit dhe kanë një efekt anti-inflamator. Lactobacillus gasseri - një lloj specifik i baktereve të acidit laktik - madje ishte në gjendje të frenonte në mënyrë specifike vatrat endometriale në eksperimentet model. Ju mund të lexoni se çfarë tjetër mund të bëni me endometriozën në artikullin tonë përkatës mbi shkaqet dhe opsionet e terapisë holistike për endometriozën.


Si të pastroni florën e zorrëve në PCOS dhe endometriozën

Se si duhet vazhduar saktësisht me PCOS ose endometriozë në mënyrë që të rehabilitohet flora e zorrëve ende nuk është hulumtuar qartë. Këtu do të gjeni një plan të përgjithshëm për ndërtimin e florës së zorrëve. Informacione të mëtejshme mbi masat për një florë të shëndetshme të zorrëve mund të gjenden këtu:


 • Masat rigjeneruese të mukozës së zorrëve

 • Të ushqyerit për florën e zorrëve


Shënim: Nëse vuani nga PCOS dhe dëshironi të zbatoni masat e përmendura më lart, ju lutemi diskutoni planet tuaja me mjekun tuaj. Nëse ai nuk pajtohet, një praktikues holistik mund të jetë në gjendje t'ju ndihmojë. Ju mund të gjeni një në rajonin tuaj përmes portaleve përkatëse në internet (futni "mjek holistik" në motorin tuaj të kërkimit).

 

Burimet e artikullit:

 • So wichtig ist die Sanierung der Darmflora beim PCOS - ZDG

 • (1) The Endocrine Society, Improved PCOS symptoms correlate with gut bacterial composition, ScienceDaily, 23. März 2019

 • (2) Endocrine Society, PCOS may reduce gut bacteria diversity, 23. Januar 2018, Press release

 • (3) Stacey Simon et al. Poor Sleep is Related to Metabolic Syndrome Severity in Adolescents with PCOS and Obesity, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (2020). DOI: 10.1210/clinem/dgz285

 • (4) Torres PJ et al., Gut Microbial Diversity in Women With Polycystic Ovary Syndrome Correlates With Hyperandrogenism, J Clin Endocrinol Metab. 2018 Apr 1;103(4):1502-1511. doi: 10.1210/jc.2017-02153

 • (5) Insenser M et al., Gut Microbiota and the Polycystic Ovary Syndrome: Influence of Sex, Sex Hormones, and Obesity, J Clin Endocrinol Metab. 2018 Jul 1;103(7):2552-2562. doi: 10.1210/jc.2017-02799.

 • (6) Tramellen K, Pearce K, Dysbiosis of Gut Microbiota (DOGMA)--a novel theory for the development of Polycystic Ovarian Syndrome, Medical Hypotheses, 2012 Juli

 • (7) Xiaoxuan Zhao, Yuepeng Jiang, Hongyan Xi, Lu Chen, and Xiaoling Feng, Exploration of the Relationship Between Gut Microbiota and Polycystic Ovary Syndrome (PCOS): a Review, Geburtshilfe Frauenheilkd. 2020 Feb; 80(2): 161–171

 • (8) Zhang D, Zhang L, Yue F, Zheng Y, Russell R, Serum zonulin is elevated in women with polycystic ovary syndrome and correlates with insulin resistance and severity of anovulation, Eur J Endocrinol. 2015 Jan; 172(1):29-36.

12 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

コメント


bottom of page