top of page
  • Qendra e Shëndetit

Kjo substancë bimore mund të jetë e dobishme për stresin, ankthin dhe depresionin

Aktualisiert: 16. März 2023

Resveratrol, i cili gjendet kryesisht në rrush të errët, mund të përdoret si një antidepresant natyral. Substanca duket se lehtëson stresin dhe madje punon kundër ankthit.


Resveratrol: Një substancë bimore kundër stresit, ankthit dhe depresionit

Resveratrol është një fitokimik që i përket polifenoleve dhe gjendet në lëkurën dhe farat e rrushit në veçanti. Kakao dhe lëkurat e kuqe të kikirikëve gjithashtu përmbajnë resveratrol, por vetëm në sasi të vogla.


Resveratrol është një nga antioksidantët dhe ka veti të shumta promovuese të shëndetit. Zvogëlon rrezikun e glaukomës, ka një efekt frenues të kancerit dhe njihet gjithashtu si një substancë kundër plakjes.


  • Këtu mund të lexoni sesi resveratroli mund të mbrojë sinapset e nervave dhe kështu të luftojë rënien mendore: Resveratrol mbron nervat tuaja


Përveç kësaj, ka prova në rritje (2) që resveratroli mund të ndihmojë me stresin, çrregullimet e ankthit dhe depresionin.


Vera e kuqe është veçanërisht efektive falë resveratrolit

Njerëz të panumërt pinë verë të kuqe në mbrëmje për të "zbritur" dhe për të lehtësuar stresin. Në vitin 2019, studiuesit (1) nga Universiteti i Buffalo hetuan këtë fenomen. Ata kanë arritur në përfundimin se efekti relaksues nuk është aspak për shkak të vetë verës së kuqe, por për shkak të resveratrolit që përmban.


Studimi shqyrtoi sesi resveratroli ndikon në proceset neurologjike dhe shpalos efektin e tij antidepresiv. Faktorët vendimtar këtu janë një enzimë e quajtur fosfodiesterazë 4 (PDE4) dhe hormoni kortikosteron, që të dy veprojnë si më poshtë:


Kortikosteroni është, ndër të tjera. përfshirë në reagimin e trupit ndaj stresit. Sidoqoftë, stresi i tepërt mund të bëjë që shumë hormon të qarkullojë në tru. Kjo vë në lëvizje enzimën PDE4, e cila përfundimisht mund të çojë në depresion ose çrregullime të tjera mendore.


Pse resveratroli punon kundër stresit, ankthit dhe depresionit?

Këtu hyn resveratroli. Substanca bimore dytësore shpalos efektin e saj anti-stres duke bllokuar enzimën PDE4, siç është treguar në studimet e kafshëve. Si rezultat, resveratrol gjithashtu mund të luftojë depresionin dhe ankthin.


Dr. Ying Xu i Universitetit të Buffalo sugjeroi që ilaqet kundër depresionit aktual ndikojnë vetëm në funksionin e serotoninës ose norepinefrinës në tru, duke injoruar marrëdhënien midis kortikosteronit dhe PDE4.


Ndoshta kjo është arsyeja pse vetëm një e treta e pacientëve në depresion u përgjigjen ilaçeve të zakonshme kundër depresionit, të cilat janë gjithashtu të mbushura me shumë efekte anësore. Resveratrol mund të bëhet një alternativë efektive për trajtimin e pacientëve me depresion dhe çrregullime ankthi.


Meqenëse studimet e mëparshme janë kufizuar në studimet e kafshëve, dozat e kërkuara për një efekt antidepresiv fatkeqësisht nuk dihen ende.


Pse vera e kuqe nuk është një antidepresant i rekomanduar

Tani, natyrisht, lind pyetja se si konsumi i verës së kuqe mund të pajtohet me një efekt antidepresiv, veçanërisht pasi alkooli dhe depresioni shpesh lidhen. Sipas një studimi spanjoll (3) me rreth 5,000 persona testues, konsumi i moderuar (midis 2 dhe 7 gota verë të kuqe në javë) ul rrezikun e depresionit.


Sidoqoftë, nëse shikoni rregullisht në gotën tuaj të verës, ju rrezikoni të bëheni të varur nga alkooli - dhe rreziku i presionit të lartë të gjakut, goditjes në tru dhe kancer gjithashtu rritet me konsumimin e rregullt të alkoolit.


Resveratrol për depresionin

Studime të ndryshme të qelizave dhe kafshëve tani kanë treguar se resveratroli si një shtesë dietike (p.sh. 30 mg për kilogram të peshës trupore tek minjtë) rrit ato substanca dhe vlera të dërguara që shoqërohen me një rrezik më të ulët të depresionit, p.sh. B. Dopamina, Serotonina dhe Neuropeptidi Y (5) (6). Kjo e fundit ju bën më rezistent ndaj stresit, në mënyrë që të mos jeni aq të ndjeshëm ndaj situatave ose përvojave që shkaktojnë frikë ose përndryshe dëshpëruese.


Si mund të përfitoni nga Resveratrol pa pirë verë të kuqe

Në një studim amerikan (4) nga viti 2013 thuhet se në asnjë rrethanë nuk duhet të pihet vera e kuqe në mënyrë që të përfitohet nga resveratroli dhe efektet e tij. Së fundi, është rrushi, i cili përveç resveratrolit përmban shumë përbërës të tjerë aktivë si OPC, kuercetin, rutin dhe antocianinat, të cilët ndikojnë reciprokisht në njëri -tjetrin, gjë që çon në përmirësimin e efektivitetit. Kështu që duhet të siguroheni që suplementet e përshtatshme ushqimore të përmbajnë edhe këto substanca të tjera nga rrushi dhe jo vetëm resveratrol.


Në rastin e sëmundjeve të avancuara, ato pastaj mund të përdoren në doza të larta. Këto produkte shpesh etiketohen me "Resveratrol me bioflavonoids", të tilla si: B. kjo: Resveratrol me bioflavonoids


Shënim: Meqenëse resveratroli gjithashtu mund të ketë një efekt hollues gjaku, përdorimi i një produkti me dozë të lartë përkatësisht duhet të diskutohet me mjekun nëse ilaçet për hollimin e gjakut tashmë janë duke u përdorur. Sepse resveratroli mund të intensifikojë efektet e tyre dhe të rrisë rrezikun e gjakderdhjes.

 

Burimet e artikullit:

  • Dieser Pflanzenstoff kann bei Stress, Ängsten und Depressionen hilfreich sein - Zentrum der Gesundheit

  • (1) Marcene Robinson, Compound found in red wine opens door for new treatments for depression, anxiety, University of Buffalo, Juli 2019

  • (2) Nabavi SM et al, Natural products, micronutrients, and nutraceuticals for the treatment of depression: A short review, Nutr Neurosci, April 2017

  • (3) Gea A et al, Alcohol intake, wine consumption and the development of depression: the PREDIMED study, BMC Med, August 2013

  • (4) Chandra K. Singh et al, Resveratrol, in its natural combination in whole grape, for health promotion and disease management, Ann N Y Acad Sci, August 2016

  • (5) Gu Z, Chu L, Han Y. Therapeutic effect of resveratrol on mice with depression. Exp Ther Med. 2019 Apr;17(4):3061-3064. doi: 10.3892/etm.2019.7311. Epub 2019 Feb 26. PMID: 30936978; PMCID: PMC6434282.

  • (6) Zhu X, Yin X et al., The antidepressant- and anxiolytic-like effects of resveratrol: Involvement of phosphodiesterase-4D inhibition. Neuropharmacology. 2019 Jul 15;153:20-31. doi: 10.1016/j.neuropharm.2019.04.022. Epub 2019 Apr 24. PMID: 31026437.

33 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page