top of page
  • Qendra e Shëndetit

Kopër (Finok) ndihmon në menopauzë


Kopër mund të lehtësojë simptomat tipike të menopauzës - shpall Shoqëria e Menopauzës në Amerikën e Veriut. Kopër është një bimë që mund të përdoret në shumë mënyra: si perime, si erëza dhe si produkt mjekësor. Kopër dihet se përdoret si një çaj gastrointestinal, i cili tashmë përdoret tek foshnjat kur kanë fryrje gazi. Sidoqoftë, meqenëse kopra përmban substanca bimore që kanë një efekt të ngjashëm me estrogjenin, ai tani është provuar gjithashtu si një ndihmës për simptomat e menopauzës pa efekte anësore. Me sa duket, ishte e mjaftueshme për të marrë dy kapsula kopër në ditë.


Kopër për simptomat e menopauzës

Fitoterapia po bëhet gjithnjë e më popullore. Sepse funksionon dhe ndihmon - dhe rrallë ka efekte anësore serioze. Kopër gjithashtu përdoret përsëri dhe përsëri në kuadrin e mjekësisë bimore, veçanërisht në vendet ku bima është vendase, si p.sh. B. Irani. Studiuesit atje tani po hetojnë sesi kopra mund të ndikojë në simptomat e menopauzës.


Kopër: perime, erëza dhe bimë mjekuese

Kopër (Foeniculum vulgare) është një bimë që ka shije si anise nga koka tek këmbët (nga zhardhoku në farë). Zhardhoku i koprës së perimeve përdoret për enët me perime, farat e koprës së erëzuar dhe të hidhur si erëz, ilaç dhe për prodhimin e vajit esencial.


Efektet shëruese të koprës

Farat në veçanti janë përdorur prej kohësh si ilaçe shtëpiake për problemet e tretjes si p.sh B. Fryrja dhe fryrja e barkut përdoren dhe përmbahen pothuajse në çdo çaj gastrointestinal. Edhe foshnjave u jepet çaj kopër kur vuajnë nga dhimbjet e barkut.


Për shkak të efektit të tij antispazmatik, kopra është gjithashtu një bar medicinal për dhimbjet menstruale. Dhe madje edhe me sindromën premenstruale ((PMS) kopra mund të përdoret shumë mirë. Përveç kësaj, shpesh është pjesë e çajrave që prodhojnë qumësht, pasi mund të nxisë rrjedhjen e qumështit tek nënat që ushqejnë fëmijën me gji. Vaji esencial i koprës gjithashtu ndihmon me infeksione të frymëmarrjes si dhimbje të fytit dhe kollë.


Kopër përmban estrogjene perimesh

Studimi iranian, i cili u prezantua në revistën Menopauzë në maj 2017, tani kishte treguar se kopra është po aq efektive në trajtimin e simptomave të menopauzës, si p.sh. B. Afatet e nxehta, pagjumësia, thatësia vaginale, rraskapitja, dhimbja dhe ankthi i kyçeve dhe muskujve, mund të shfaqen - pa efekte anësore.


Përdorimi i metodave naturopatike për simptomat e menopauzës është shumë i popullarizuar, pasi nuk është e pazakontë që terapia zëvendësuese e hormoneve të shmanget në këtë mënyrë. Meqenëse kopra përmban të ashtuquajturat fitoestrogjene, domethënë substanca bimore që zhvillojnë efekte të ngjashme me estrogjenin, mund të ndihmojë me simptomat që bazohen në çrregullimet hormonale përkatëse (mungesa e estrogjenit, dominimi i estrogjenit).


Dy kapsula ekstrakt kopër në ditë për simptomat e menopauzës

Në studimin e lartpërmendur nga Universiteti i Teheranit, 79 gra iraniane midis moshës 45 dhe 60 vjeç kishin marrë kapsula dy herë në ditë për 8 javë (secila me 100 mg ekstrakt kopër nga farat e koprës ose një placebo). Mosha e subjekteve të testimit duket disi e ulët nga pikëpamja evropiane, por gratë në Iran hyjnë në menopauzë në një moshë disi më të re - mesatarisht tre vjet më herët se zakonisht në Evropë ose SHBA.


Kopër ndihmon kundër simptomave të menopauzës pas vetëm dy javësh

Studiuesit rreth Dr. Fatemeh Rahimikian zbuloi se gjendja e grupit të koprës tashmë ndryshonte ndjeshëm nga ajo e grupit të placebo pas dy javësh, kështu që ata rekomanduan koprën si një opsion të sigurt, pa efekte anësore dhe efektive të terapisë për zvogëlimin e simptomave të menopauzës.


Një studim i mëparshëm iranian (2016) tashmë kishte ekzaminuar efektin e një kremi me 5 përqind ekstrakt kopër në atrofinë vaginale. Me atrofi vaginale, mukoza e murit vaginal zvogëlohet, gjë që mund të rezultojë në tharje të dhimbshme vaginale.


Grupi i studimit përfshinte 60 gra në menopauzë. Gjysma u lejuan të përdorin kremin e koprës, gjysma tjetër mori një krem ​​placebo. Në grupin e koprës, pH i vaginës u normalizua dhe atrofia u përmirësua dukshëm.


Masa të tjera natyrore për të lehtësuar simptomat e menopauzës mund të gjenden këtu:


  • Mjetet natyrale për menopauzën

  • Masat natyrale për ndezjet e nxehta

  • Yam i egër për dominimin e estrogjenit

 

Burimet e artikullit:

  • Fenchel hilft in den Wechseljahren - ZDG

  • Rahimikian F et al., Effect of Foeniculum vulgare Mill. (fennel) on menopausal symptoms in postmenopausal women: a randomized, triple-blind, placebo-controlled trial. 15. Mai 2017, Menopause, (Wirkung von Fenchel auf Wecheljahresbeschwerden bei postmenopausalen Frauen: eine randomisierte, dreifach verblindete placebokontrollierte Studie)

  • Yaralizadeh M et al., Effect of Foeniculum vulgare (fennel) vaginal cream on vaginal atrophy in postmenopausal women: A double-blind randomized placebo-controlled trial. Maturitas, Februar 2016, (Wirkung einer Fenchel-Vaginalcreme auf Vaginalatrophie bei postmenopausalen Frauen: eine doppelblinde randomisierte placebokontrollierte Studie)

  • Fenchel lindert klimakterische Beschwerden in zwei Studien, 18.5.2017, Ärzteblatt

35 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page