top of page
 • Qendra e Shëndetit

Lodhje kronike: faji është flora e zorrëve

Aktualisiert: 26. Okt. 2021


Në sindromën e lodhjes kronike (CFS), gjendja e florës së zorrëve duket të jetë vendimtare. Një rehabilitim i shëndetit të zorrëve mund të çojë në një përmirësim të CFS.


Sindroma e lodhjes kronike ende nuk ka mundësi diagnostikuese

Sindroma e lodhjes kronike (CFS) deri më tani mund të diagnostikohet vetëm duke përjashtuar sëmundje të tjera dhe duke përdorur një listë kontrolli.


Prandaj CFS diagnostikohet kur jeni të lodhur


 • ekziston për të paktën 6 muaj - pa asnjë arsye të dukshme

 • para kësaj u shfaq krejtësisht e re

 • nuk mund të shërohet me periudha pushimi

 • dhe kur rraskapitja çon në zvogëlimin e aktiviteteve të mëparshme.

 • Përveç kësaj, të paktën katër simptoma nga një listë simptomash duhet të zbatohen. B. liston dhimbjet e muskujve, dhimbjen e kokës, çrregullimet e gjumit, problemet e kujtesës etj.


Mjekësia konvencionale nuk i di shkaqet. Të dyshuarit e zakonshëm supozohen:


 • stresi

 • Përvojat tronditëse (pikëllimi, aksidenti, trauma, etj.)

 • Infeksionet z. B. Virusi Epstein-Barr (ethet e gjëndrave) ose borrelioza


Hulumtuesit në Universitetin Cornell publikuan rezultate shumë interesante në revistën Microbiome më 23 qershor 2016, të cilat jo vetëm që përmbajnë mundësi diagnostikuese për CFS, por edhe shkaqe të mundshme dhe sugjerime terapeutike.


Opsionet e reja të diagnostikimit dhe terapisë për CFS

Shkencëtarët rreth Dr. Maureen Hanson, Profesor i Biologjisë Molekulare dhe Gjenetikës, përshkroi se si ata ishin në gjendje të diagnostikonin Sindromën e Lodhjes Kronike - diçka që nuk ka qenë kurrë e qartë deri më tani.


Duke përdorur mostrat e jashtëqitjes dhe testet e gjakut, ata ishin në gjendje të demonstronin qartë sindromën e lodhjes kronike në 83 përqind të të sëmurëve me CFS. Kjo do të thotë se është gjetur një opsion diagnostikues jo-invaziv dhe është bërë një hap i rëndësishëm drejt të mësuarit ngadalë por me siguri për të kuptuar shkaqet e sëmundjes.


Flora e trazuar e zorrëve në CFS

Puna jonë tregon se flora e zorrëve në pacientët me CFS nuk është gjë tjetër veçse e shëndetshme, e cila pastaj përsëri dhe përsëri çon në probleme gastrointestinale tek të prekurit "

tha Maureen Hanson,


Për më tepër, zbulimi ynë shërben si dëshmi se sëmundja nuk është ekskluzivisht psikologjike, siç pretendohet shpesh edhe sot. "

Sigurisht, masa terapeutike krejtësisht të ndryshme tani mund të përdoren gjithashtu. Sipas shkencëtarëve, mjekët duhet të japin më shumë rekomandime ushqyese në mënyrë që të shërojnë florën e trazuar të zorrëve në pacientët me SFS.


Duhet të këshillohet rritja e konsumit të fibrave, si dhe marrja e probiotikëve.


Sindroma e zorrëve të rrjedhshme (Leaky-Gut-Syndrom) në sindromën e lodhjes kronike

Studimi shikoi 48 pacientë të diagnostikuar me CFS dhe 39 kontrolle të shëndetshme. Mostrat e jashtëqitjes dhe gjakut u analizuan dhe u zbulua se diversiteti bakterial në pacientët me CFS ishte zvogëluar ndjeshëm. Të sëmurët gjithashtu kishin më pak nga ato baktere që mund të kishin efekte anti-inflamatore, gjë që është gjithashtu rasti në pacientët me sëmundje kronike inflamatore të zorrëve, siç është sëmundja e Crohn dhe koliti ulcerativ.


Nuk është çudi që shënuesit specifikë të inflamacionit u gjetën në gjakun e të sëmurëve me CFS. Këto ka shumë të ngjarë të gjurmohen në sindromën e zorrëve të rrjedhshme, sipas autorit të studimit Dr. Giloteaux.


Në sindromën e zorrëve të rrjedhshme, mukoza e zorrëve bëhet patologjikisht e përshkueshme. Bakteret, toksinat dhe ndotësit tani mund të migrojnë nga zorrët në qarkullimin e gjakut dhe të shkaktojnë reaksione imunitare inflamatore atje, gjë që i bën simptomat CFS edhe më keq.


Rehabilitimi i zorrëve në CFS

Sidoqoftë, lidhja midis sindromës së zorrëve të rrjedhshme dhe CFS është e njohur që të paktën në 2007 - siç e kishim raportuar tashmë. Në atë kohë, studiuesit belg shkruanin se CFS shoqërohej gjithmonë me çrregullime imunologjike që u shkaktuan nga LGS. Në rastin e CFS, duhet të merren gjithmonë masa që mund të çojnë në një rigjenerim të shëndetit të zorrëve me anë të një rehabilitimi të zorrëve.


Cilat masa janë të përshtatshme për shërimin e sindromës së zorrëve të rrjedhshme dhe kështu eliminimin e një shkaku të mundshëm kontribues të CFS mund të gjenden këtu: Sindroma e zorrëve të rrjedhshme - masa dhe terapi

 

Burimet e artikullit:


 • Chronische Müdigkeit: Die Darmflora ist schuld (zentrum-der-gesundheit.de)

 • Giloteaux L, Hanson MR et al. Reduced diversity and altered composition of the gut microbiome in individuals with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome. Microbiome, 2016, (Verringerte Diversität und veränderte Zusammensetzung der Darmflora bei Individuen mit myalgischer Enzephalomyelitis/CFS)

 • Cornell University. "Chronic fatigue syndrome is in your gut, not your head." ScienceDaily, 27. Juni 2016, (CFS ist in Ihrem Darm, nicht im Kopf)

114 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page