top of page
 • Qendra e Shëndetit

Lodhje nga stresi

Aktualisiert: 16. März 2023

Stresi është një kontribues kryesor në sindromën e lodhjes kronike, pasi stresi i vazhdueshëm kontribuon në lodhjen e mbiveshkave. Gjëndrat mbiveshkore mbështesin trupin në përballimin e situatave të rrezikshme ose stresuese. Në situata stresuese, adrenalina lëshohet në qarkullimin e gjakut dhe sheqeri i ruajtur (glikogjeni) në mëlçi dhe muskuj lirohet në mënyrë që më shumë energji të vihet në dispozicion të trupit.


Të lodhur nga stresi i vazhdueshëm

Sindroma e lodhjes kronike është një lodhje e vazhdueshme me simptoma të shumta. Kjo do të thotë që personi në fjalë nuk ka më energji të mjaftueshme për të kaluar ditën pa u ndjerë të rraskapitur ose të mbingarkuar. Të prekurit thjesht ndihen të paaftë për të përballuar jetën e tyre.


Për shkak të sindromës së lodhjes kronike, trupi nuk ka më energji të mjaftueshme për të ruajtur funksionet e tij trupore, të tilla si tretja, ndërtimi i indeve ose sinteza e hormoneve. Mendimi koherent ose puna normale e përditshme atëherë nuk janë më të mundshme. Sindroma e lodhjes kronike mund të përshkruhet shkurtimisht si një rrjedhje e vazhdueshme e energjisë.

Shkaqe të shumta janë të mundshme


Një nga shkaqet është stresi i vazhdueshëm, i pazgjidhur emocional ose mendor, i cili çon në një humbje masive të energjisë në trup dhe mendje. Meqenëse rreth 95% e aktiviteteve tona psikologjike zhvillohen në mënyrë të pavetëdijshme, mund të jetë që ne nuk jemi as të vetëdijshëm për këto strese.


Disa nga këto strese, të cilat çojnë në humbje masive të energjisë, mund të jenë, për shembull:


 • tërbim

 • ankthi

 • shqetësimet

 • depresioni

 • Ndjenja e fajit

 • rishikim

 • mungesa e gjumit

 • dhimbje kronike

 • Ekspozimi ndaj toksinave

 • Hipoglikemia

 • Mangësi ushqyese

 • problemet e marrëdhënieve

 • Trauma

 • Ndryshime jetësore


Furnizimi optimal i lëndëve ushqyese i nevojshëm

Në rastin e sindromës së lodhjes kronike, nga njëra anë, është shumë e rëndësishme të sigurohet që trupi të furnizohet me lëndë ushqyese optimale në mënyrë që të përballojë më mirë streset dhe tendosjet.


Nga ana tjetër, ju duhet të merreni me shkaqet themelore emocionale ose mendore që çojnë në këtë humbje të përhershme të energjisë.


Nivelet e ngritura të sheqerit në gjak çojnë në mbingarkesë

Për sa i përket dietës, është e domosdoshme të përfshihen ushqime që nuk bëjnë që nivelet e sheqerit në gjak të rriten shumë shpejt. Nëse rritjet e sheqerit në gjak ndodhin vazhdimisht, gjëndrat mbiveshkore janë gjithashtu të mbingarkuara.


Për të siguruar që gjëndrat mbiveshkore funksionojnë në mënyrë optimale, niveli i sheqerit në gjak duhet të mbahet sa më konstant gjatë ditës. Shtë gjithashtu e rëndësishme të siguroheni që të mos hani vetëm kur jeni të uritur, përndryshe hipoglikemia do të ndodhë përsëri, e cila do të bëjë stres shtesë në gjëndrat mbiveshkore.


Kur bëhet fjalë për ushqimin, vëmendje duhet t'i kushtohet cilësisë organike në mënyrë që gjëndrat mbiveshkore, të cilat tashmë janë të mbingarkuara, të mos kenë të bëjnë me hormone shtesë ose antibiotikë.


Shmangni ngritjet e sheqerit në gjak

Për të mbajtur nivelin e sheqerit në gjak të qëndrueshëm, është e rëndësishme që të ketë një ekuilibër midis hormoneve insulinë dhe glukagon.


Një dietë e pasur me karbohidrate lëshon shumë insulinë në raport me glukagonin. Nëse ka shumë insulinë në gjak dhe nuk ka glukagon të mjaftueshëm, gjëndrat mbiveshkore prodhojnë më shumë kortizol, i cili ndihmon në ngritjen e nivelit të sheqerit në gjak përsëri. Sidoqoftë, ky proces ushtron tendosje shtesë në gjëndrat mbiveshkore.


Shtoni proteina me cilësi të lartë dhe yndyrna të mira

Një dietë e pasur me proteina do të thotë që lëshohet vetëm pak insulinë dhe më shumë glukagon. Në rastin e sindromës së lodhjes kronike, trupi duhet të furnizohet me proteina të cilësisë së lartë që mund t'i përdorë lehtësisht.


Është gjithashtu e rëndësishme që trupi të marrë yndyrna me cilësi të lartë përmes dietës. Yndyra, në kombinim me karbohidratet, ka efektin e zvogëlimit të rritjes së papritur të insulinës në gjak.


Shmangni kafenë dhe të ngjashme

Shumë njerëz përpiqen të marrin energji duke pirë shumë kafe, çaj të zi ose pije energjike, të cilat shpesh përmbajnë guarana.


Vetëm një filxhan kafe mund të sigurojë nivele të larta të kortizolit deri në 18 orë. Kafja në përgjithësi rrit tensionin në sistemin nervor, pasi kafja aktivizon programin e luftimit / fluturimit në sistemin nervor simpatik. Mbingarkesa e vazhdueshme e sistemit nervor simpatik është shkaku kryesor i sindromës së lodhjes kronike.


Lexoni: Si mund ta heq kafen?


Aktivizoni më shumë forcë gjatë periudhave të pushimit

Prandaj është e rëndësishme të njollosni sistemin simpatik dhe në të njëjtën kohë të aktivizoni sistemin nervor parasimpatik gjatë kohës së pushimit dhe relaksimit.


Një ilaç efektiv për lodhjen kronike mund të jetë vetëm 5-10 minuta kohë në ditë. Trupi kërkon pushim dhe relaksim në mënyrë që të marrë përsëri më shumë energji.


Për të aktivizuar sistemin nervor parasimpatik, meditimi ose joga gjithashtu mund të jenë shumë të dobishme. Nëse trupi dhe mendja janë në këtë gjendje të relaksuar, trupi mund të aktivizojë fuqitë e tij vetë-shëruese dhe kështu ta kthejë veten në ekuilibër. Këtu mund të gjeni mënyra të ndryshme për të zvogëluar stresin.


Pranoni emocionet tuaja

Nëse i drejtoheni emocioneve tuaja, mjafton t'i pranoni ato. Ato nuk kanë nevojë të kontrollohen ose të analizohen më shumë. Ju gjithashtu duhet të përmbaheni nga caktimi i fajit të çdo lloji, pasi kjo ju ekspozon vetëm ndaj presionit shtesë. Kjo pastaj çon përsëri në stres.


Stresi psikologjik në fakt ka efekte fizike. Të ashtuquajturat neuropeptide ngjiten në receptorët e qelizave që ndodhen në çdo pjesë të trupit.


Nëse këto emocione të ndiera nuk shprehen, është sikur neuropeptidet mbërthehen në trup dhe nuk mund të gjejnë një rrugëdalje.


Si përmbledhje, mund të thuhet se për një përmirësim të plotë të sindromës së lodhjes kronike, nga njëra anë, një furnizim i mjaftueshëm i ushqyesve është i nevojshëm në mënyrë që gjëndrat mbiveshkore të mbështeten dhe kështu mund të kontribuojnë në prodhimin e energjisë në trup. Nga ana tjetër, emocionet si zemërimi, frika dhe shqetësimi duhet të perceptohen dhe balancohen, pasi këto shkaktojnë humbjen më të madhe të energjisë në trup.

 

Burimet e artikullit:

 • Erschöpfung durch Stress - Zentrum der Gesundheit

Tags:

15 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page