top of page
 • Qendra e Shëndetit

Lupus Erythematosus - Mjekësia Tradicionale Kineze (TCM)

Aktualisiert: 16. Nov. 2021(Dr. med. Katrin Schumacher) - Lupus eritematoz sistemik (SLE) është një sëmundje që prek të gjithë organizmin, por prek kryesisht fytyrën dhe nyjet. Mjekësia konvencionale nuk e di shkakun, dhe nuk ka ilaçe kurative në dispozicion. Simptomat më pas trajtohen me artileri të fuqishme. Një alternativë me pak efekte anësore është mjekësia tradicionale kineze, e cila ofron një numër opsionesh për të sëmurët me lupus.


Lupus eritematoz

Lupus erythematosus prek lëkurën dhe indin lidhës të enëve të gjakut. Pra, ka një inflamacion të enëve të gjakut dhe rrethinës së tyre.


Kjo gjendje prek gratë 10 herë më shpesh sesa burrat. Ju sëmureni v. a të moshës së lindjes së fëmijës. Ka 5 deri në 10 raste të reja për çdo 100,000 njerëz.


Shkaku i sëmundjes nuk është kuptuar plotësisht.


Lupus erythematosus - Simptomat

Simptomat e lupus eritematoz përfshijnë: ethe, humbje peshe, dobësi, dhimbje të muskujve kur muskujt janë të përflakur (mioziti) dhe dhimbje të kyçeve kur nyjet janë të përflakur (poliartriti).


Një ndryshim shumë tipik në lëkurë në lupus eritematoz sistemik është eritema e fluturave, një skuqje e faqeve dhe hundës.


Lëkura në një pacient me lupus është i. d Zakonisht shumë i ndjeshëm ndaj dritës dhe mukoza tregon z. Ndonjëherë në zonën e hundës dhe fytit të ashtuquajturat ulcera (domethënë defekte në mukozën).


Alopecia me dhëmbëza (humbja e flokëve) mund të ndodhë ndërsa sëmundja përparon. Nëse lupusi është shkaku i alopecisë, kjo mund të demonstrohet qartë me një biopsi, pasi në këtë rast antitrupat tipikë të lupusit mund të gjenden në inde.


Shumica e organeve ndikojnë në zemrën, mushkëritë, veshkat dhe sistemin nervor.


Mund të ndodhë inflamacion i muskujve të zemrës (miokardit) ose perikardit (perikardit). Inflamacioni i veshkave në kontekstin e lupus erythematosus ka marrë emrin e vet: nefrit lupus.


Nëse sistemi nervor është i prekur, mund të çojë në mjegullim të vetëdijes, depresion dhe, si rezultat i inflamacionit të enëve të gjakut, gjithashtu në goditje.


Lupus erythematosus - terapi konvencionale mjekësore

Në mjekësinë perëndimore, ilaçet përdoren kryesisht për lupus sistemik, të cilat supozohet se lehtësojnë reagimin inflamator. Këto përfshijnë ilaçe anti-inflamatore jo-steroide, hidroksilklorinë, preparate kortizoni, azatioprine, ciklofosfamid, dhe ndoshta edhe trajtim me antitrupa rituximab.


Të gjitha ato mund të çojnë në efekte anësore serioze nëse merren për një kohë të gjatë, kjo është arsyeja pse ata që preken herët a vonë nisen në kërkim të alternativave të arsyeshme dhe të tolerueshme.


Lupus erythematosus nga perspektiva e TCM

Koncepti i sëmundjes në Mjekësinë Tradicionale Kineze (TCM) nuk mund të krahasohet me atë të mjekësisë perëndimore. Ju përdorni ide dhe koncepte të tjera të sëmundjes për t'iu qasur problemit dhe për ta trajtuar atë në mënyrë terapeutike.


Sipas Mjekësisë Tradicionale Kineze (TCM), modelet e mëposhtme të sëmundjes shpesh gjenden në lupus eritematoz sistemik:


(Nëse nuk keni pasur ende ndonjë kontakt me TCM, ju lutemi mos u ngatërroni nga përshkrimet disi të çuditshme. Zakonisht, unë i shpjegoj modelet përkatëse pacientit në detaje në konsultën fillestare.)


 • Nxehtësi e zbrazët në rast të mungesës së yin (p.sh. me ethe)

 • Nxehtësia e plotë e niveleve të Qi dhe Ying (sipas Wen Bing) (p.sh. me ethe - një lloj tjetër sesa me mungesën e yin)

 • Ngecja e gjakut (p.sh. në çrregullimet e qarkullimit të gjakut si rezultat i vaskulitit, në sindromën Raynaud)

 • nxehtësia e ndenjur (e cila mund të dëmtojë veshkat dhe trurin) (p.sh. në nefrit ose vaskulit të enëve që furnizojnë trurin)

 • Mungesa e Qi (p.sh. kur jeni të lodhur / të rraskapitur)

 • Mungesa e yin (p.sh. me defekte të substancave, dehidratim - shpesh i dukshëm në çarjet në gjuhë)

 • Dobësia e rrethit funksional të shpretkës (p.sh. muskujt e dobët)

 • Dobësia e qarkut funksional të veshkave (shpesh modeli themelor)

 • Sindroma Bi (p.sh. me simptoma të kyçeve)

 • Stagnimi i lëngjeve (p.sh. me derdhje pleurale ose perikardiale)


Lupus erythematosus - Diagnoza në TCM

Zakonisht një pacient ka pjesë të ndryshme të modeleve të ndryshme, të cilat diagnostikohen nga një anamnezë e detajuar, diagnoza e gjuhës dhe pulsit dhe ndoshta gjetjet mjekësore të specializuara në dispozicion (numërimi i gjakut, imazhi, rezultatet e biopsisë).


Herë pas here, jo të gjitha aspektet e një sëmundjeje janë të dukshme në kontaktin e parë, kështu që gjatë terapisë zakonisht ka pjesë që fillimisht nuk ishin të dukshme.


Në rastin e sëmundjeve kronike ose sistemike (dmth ato që prekin të gjithë trupin) - siç është rasti me lupus erythematosus - sipas Mjekësisë Tradicionale Kineze (TCM), ilaçet kineze kërkohen për trajtim. Akupunktura mund të përdoret si mbështetje, e cila shpesh është e dobishme. Sidoqoftë, unë besoj se ilaçet kineze janë të domosdoshme.


Në ekzaminimin e parë, mjeku merr të gjitha gjetjet e pacientit në detaje dhe më pas bën diagnozën kineze, e cila - siç u përmend më lart - shpesh përfshin disa aspekte.


Plani i trajtimit, domethënë përbërja e ilaçeve kineze dhe kombinimi i pikave të akupunkturës, më pas zgjidhet sipas këtyre aspekteve të diagnozës kineze.


Terapia me ilaçe TCM për lupus eritematoz

Shumica e ilaçeve kineze janë të një natyre bimore. Por përdoren edhe substanca shtazore dhe minerale.


Substancat individuale kombinohen për pacientin në formulime individuale me rreth 10-15 përbërës dhe duhet - nëse kjo është e mundur për shkak të sëmundjes - gjithashtu të përgatiten nga pacienti.


Shtë një lloj përgatitje çaji (zierje).


Për pacientët për të cilët kjo nuk është e mundur, ekziston edhe mundësia e koncentrateve hidrofilike. Këto janë ilaçe të gatshme, prej të cilave merren 12 deri në 20 ml çdo ditë.


Ilaçe të rëndësishme kineze për trajtimin e sa më sipër Shembuj të modeleve të sëmundjes janë:


 • Në rastin e zbrazëtisë-nxehtësisë për shkak të mungesës së yin: herba artemisiae annuae (qin hao)

 • Me nxehtësi në nivelin qi: gips (shi gao) dhe / ose rizoma anemarrhenae (zhi mu)

 • Në nxehtësinë e nivelit Ying: cornu bubali (shui niu jiao)

 • Për stazën e gjakut: cortex moutan radicis (mu dan pi) dhe / ose radix paeoniae rubrae (chi shao)

 • Në nxehtësinë e ndenjur: radix scutellariae (huang qin) dhe / ose fructus gardeniae (zhi zi) dhe / ose radix saposhnikoviae (fang feng) dhe / ose spermë sojae praeparatae (dan dou chi)

 • Për mungesën e Qi: radix astragali (huang qi)

 • Për mungesën e yin: radix rehmanniae viride (sheng di huang) dhe / ose radix scrophulariae (xuan shen)

 • Nëse shpretka është e dobët: rizoma atractylodis macrocephalae (bai zhu)

 • Me dobësi në qarkun e funksionit të veshkave: cortex eucommiae (du zhong) dhe / ose radix. dipsaci (xu duan) dhe / ose spermë cuscutae (tu si zi)

 • Për sindromën Bi: herba siegesbeckiae (xi xian cao) dhe / ose radix gentinae macrophyllae (qin jiao)

 • Me ngecje të lëngjeve: poria cocos (mbushje) dhe / ose polyporus (zhu ling) dhe / ose rizoma alismatis (ze xie)


Në rastin e eritemës së fluturave në fytyrë, aplikimi i jashtëm i bimëve mjekësore kineze në formën e vajrave është gjithashtu i dobishëm. Rhizoma coptidis (huang lian) përdoret shpesh këtu.


Nëse doni të shikoni bimët, këtu janë disa sugjerime se çfarë do të thotë pjesa e parë e emrit:


 • Rrënjë = rrënjë

 • Rhizoma = rizomë / zhardhok

 • Korteks = korteks

 • Herba = barishte (gjethe)

 • Sperma = fara

 • Fruktus = fryt

 • Caulis = kërcell


Terapia e ilaçeve TCM për dhimbjen e nyjeve lupus (e jashtme)

Si një mbështetje për trajtimin e brendshëm, nyjet gjithashtu mund të trajtohen nga jashtë me barëra mjekësore kineze.


Sipas mendimit tim, kjo është veçanërisht e dobishme në rastin e inflamacioneve shumë aktive.


Bimët zakonisht përgatiten si zierje dhe aplikohen nga jashtë me fasha.


Bimët gjithashtu mund të përgatiten si pastë ose pomadë. Ilaçet e mëposhtëm kinezë përdoren këtu:


 • rizoma notopterygii (qiang huo)

 • lëvore erythrinae (hai tong pi)

 • caulis piperis (peshkaqen feng teng)

 • herba impatientis (tou gu cao)


Një pastë e bërë nga herba violae (zi hua di ding), e cila aplikohet 1-2 herë në ditë në zonat e prekura, gjithashtu mund të përdoret si ilaç në shtëpi. Unë rekomandoj këtë trajtim për nyjet e nxehta, të skuqura dhe të fryra.


Terapia ushqyese TCM për lupus eritematoz

Nuk ka rekomandime të përgjithshme dietike për pacientët me lupus sipas Mjekësisë Tradicionale Kineze (TCM). Rekomandimet dietike varen nga diagnoza individuale e modelit të sëmundjes kineze.


Sipas TCM, ushqimet ndahen në të ftohta, të ftohta, neutrale, të ngrohta dhe të nxehta sipas sjelljes së tyre të temperaturës.


Ky klasifikim është shumë i rëndësishëm kur zgjedh ushqimin e duhur për pacientin individual.


Më mirë do të shmangja ekstremet (të ftohta dhe të nxehta) në mënyrë që të mos e stresoj shumë pacientin përmes efekteve të tyre.


Ushqimet e ftohta përfshijnë fasule mungu, fidane bambuje, gështenja uji, patëllxhanë, mollë, salcë soje dhe çaj jeshil.


Ushqimet neutrale ndaj temperaturës janë, për shembull, farat e susamit, fasulet adzuki, kokosi, vaji i sojës, patatet, patatet e ëmbla dhe karotat.


Ushqimet ngrohëse (të përdorura më rrallë) janë p.sh. B. Piper Szechuan, qepë pranvere, fara kopër dhe hudhër.


Trajtimi i akupunkturës TCM për lupus eritematoz

Akupunktura mund të përdoret gjithashtu për të mbështetur opsionet e përshkruara të terapisë.


Pikat e akupunkturës të listuara më poshtë janë vetëm një përzgjedhje e shembujve:


 • Me nxehtësi në nivelin qi: zorrë e trashë4, stomak45

 • Në rastin e nxehtësisë në rrafshin ying: perikard7, zorrë e trashë 11, fshikëz40

 • Për stazën e gjakut: Shpretka6, Shpretka4, Fshikëza17

 • Nëse nxehtësia është e ndenjur: Zorrët e mëdha4, nëse pacienti nuk është shumë i dobët.

 • Me mungesë të Qi: stomaku36, fshikëza 20, renmai6 (renmai është një kanal i veçantë në akupunkturë)

 • Në rast të mungesës së yin: veshka 3

 • Nëse ka dobësi në qarkun e funksionit të shpretkës: stomaku36

 • Nëse ka një dobësi në qarkun e funksionit të veshkave: fshikëza23

 • Me ngecje të lëngjeve: shpretkë9, renmai9, me rrjedhje pleurale: mushkëri7, perikard6


Lupus erythematosus kërkon diagnozë dhe terapi individuale TCM

Shpresoj se kam qenë në gjendje t'ju jap një përshtypje të parë të pamjes jashtëzakonisht komplekse klinike të lupus erythematosus sistemik (SLE) dhe opsioneve të trajtimit të tij me mjekësinë tradicionale kineze (TCM).


Sidoqoftë, unë mund të këshilloj vetëm kundër përpjekjeve të pavarura në trajtim duke përdorur ilaçet e përmendura këtu si shembuj, pasi përdorimi i arsyeshëm i barnave kineze kërkon diagnozë profesionale.


Për më tepër, ilaçet kineze përdoren rrallë si ilaçe individuale, por pothuajse gjithmonë brenda një recete komplekse në të cilën përbërës të caktuar sigurojnë përputhshmërinë e përbërësve të tjerë.


Nëse jeni të interesuar të trajtoni lupus eritematoz ose ndonjë sëmundje tjetër me mjekësinë tradicionale kineze, duhet të konsultoheni me një mjek TCM i cili do të bëjë diagnozën dhe terapinë tuaj individuale.


 

Burimet e artikullit:

9 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page