top of page
 • Qendra e Shëndetit

Ndërtoni florën e zorrëve tek fëmijët

Aktualisiert: 22. März 2022

Probiotikët për fëmijët përbëhen nga bakteret e zorrëve të përzgjedhura posaçërisht për fëmijët. Ato ndihmojnë për të ndërtuar florën e zorrëve të fëmijëve dhe mund të përdoren, për shembull, për dhimbje barku ose neurodermatit, por gjithashtu për të parandaluar alergjitë dhe për të forcuar sistemin imunitar nëse ka një ndjeshmëri të lartë ndaj infeksionit.


Ndërtimi i florës së zorrëve të fëmijëve ndihmon me ankesat tipike të fëmijëve

Probiotikët e fëmijëve mund të ndërtojnë florën e zorrëve të të vegjëlve. Ato përdoren gjithmonë kur ekziston dyshimi se fëmija ka dysbiosis (çrregullim të florës intestinale). Ky është rasti nëse fëmija ka ankesa kronike, p.sh. B. dhimbje barku, gazra të dhimbshëm ose probleme të tjera të tretjes. Diarreja e papritur gjithashtu mund të trajtohet me probiotikë. Në të njëjtën mënyrë, sëmundjet e lëkurës si neurodermatiti ose alergjitë në përgjithësi, si dhe një ndjeshmëri e shtuar ndaj infeksioneve mund të tregojnë një çrregullim të florës së zorrëve. Tani flora e zorrëve e fëmijëve të prekur duhet të ndërtohet. Për këtë qëllim, probiotikët administrohen - të paktën në lidhje me terapinë.


Probiotikë për fëmijë

Probiotikët për fëmijët janë shtame bakteriale të dobishme në formë pluhuri që janë veçanërisht të përshtatshme për fëmijët. Ato përzihen me lëng dhe pastaj mund të merren lehtë nga fëmija. Këto shtame bakteriale janë normalisht një komponent natyror i florës së zorrëve të fëmijëve të shëndetshëm dhe për këtë arsye mund të përdoren gjithmonë nëse fëmija dyshohet se ka një florë të zorrëve të shqetësuar.


Kështu funksionojnë probiotikët

Probiotikët punojnë në dy mënyra: drejtpërdrejt dhe indirekt. Nga njëra anë, ata punojnë - si një ilaç - direkt kur gëlltiten. Nga ana tjetër, ato kontribuojnë në zhvillimin e një flore të shëndetshme të zorrëve për një periudhë të gjatë javore. Dhe një florë e shëndetshme e zorrëve është kërkesa themelore për shëndetin dhe mirëqenien, si tek të rriturit ashtu edhe tek fëmijët.


Probiotikët dihet se përbëhen nga shumë lloje të ndryshme të baktereve, secila prej të cilave ka veti dhe efekte specifike:


 • Për shembull, disa lloje të baktereve ndihmojnë tretjen.

 • Të tjerët shërojnë mukozën e zorrëve (p.sh. në rastin e sindromës së zorrëve të rrjedhshme) dhe kështu parandalojnë bakteret, patogjenët ose helmet armiqësore të depërtojnë në mukozën e zorrëve, të hyjnë në qarkullimin e gjakut, të përhapen në trup dhe të shkaktojnë dëme dhe sëmundje kronike. Në rastin e sëmundjeve kronike ekzistuese përfshirë alergjitë, këto shtame probiotike ndihmojnë në lehtësimin apo edhe kurimin e sëmundjes.

 • Llojet e tjera probiotike të baktereve stërvitin dhe forcojnë sistemin imunitar duke stimuluar proceset imune brenda dhe jashtë zorrëve.

 • Të tjerë nxisin peristaltikën e zorrëve dhe kështu tretjen dhe sekretimin e shpejtë të jashtëqitjes.

 • Pastaj ka shtame bakteriale që kanë veti anti-inflamatore dhe kështu veprojnë shumë përtej zorrëve.


Çfarë shkatërron florën e zorrëve tek fëmija?

Sidoqoftë, shumë faktorë çojnë në zhdukjen e baktereve të dobishme të zorrëve - madje edhe tek fëmijët. Kjo përfshin kryesisht faktorët e mëposhtëm:


 • Fëmijët e lindur me prerje cezariane nuk kanë shumëllojshmërinë e shëndetshme të shtameve bakteriale të zorrëve siç kanë fëmijët e lindur në mënyrë natyrale.

 • Fëmijët që nuk ushqehen me gji gjithashtu kanë një florë të ndryshme të zorrëve sesa fëmijët me gji.

 • Flora e zorrëve është "e trashëguar". Nëse prindërit dhe vëllezërit e motrat tashmë kanë një florë të trazuar të zorrëve, fëmija nuk mund të zhvillojë një florë të shëndetshme të zorrëve dhe automatikisht merr florën e trazuar të zorrëve.

 • Marrja e antibiotikëve ndikon fuqishëm në florën e zorrëve, sepse antibiotikët jo vetëm që shkatërrojnë bakteret e dëmshme, por edhe bakteret e dobishme të florës së zorrëve.

 • Dieta e keqe (shumë sheqer, shumë produkte të miellit të bardhë, yndyrna të pashëndetshme, shumë pak fibra, shumë pak perime dhe shumë pak fruta) shkatërron florën e shëndetshme të zorrëve dhe në të njëjtën kohë çon në zhvillimin e baktereve të dëmshme dhe kolonizimin e kërpudhave.

 • Infeksionet bakteriale gjithashtu mund të çojnë në një çekuilibër në florën e zorrëve.

 • Ne kemi renditur faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në florën e zorrëve: Nëntë gjëra që dëmtojnë florën e zorrëve


Pasojat shëndetësore të florës së traktuar të zorrëve

Nëse flora e zorrëve është e shqetësuar, kjo mund të çojë në shumë ankesa herët a vonë. Ne kemi përmendur tashmë disa prej tyre më lart. Eksperti i florës së zorrëve Profesor Francisco Guarner nga Spitali Universitar Valld`Hebron në Barcelonë renditi disa të tjerë në Samitin Botëror të Gut Microbiota for Health - samiti botëror mbi temën e florës dhe shëndetit të zorrëve në Miami / Florida:


"Simptomat që mund të ndodhin si rezultat i një flore të trazuar të zorrëve përfshijnë probleme të tretjes - nga çrregullimet funksionale të tretjes deri te sëmundjet inflamatore kronike të zorrëve dhe sëmundja celiac. Por sëmundjet autoimune dhe alergjitë gjithashtu mund të zhvillohen për shkak të një çrregullimi të florës së zorrëve. Po, madje edhe metabolike sëmundje të tilla si tipi 2 dhe diabeti madje edhe çrregullimet e sjelljes si autizmi dhe depresioni tani mund të shoqërohen me disharmoni në florën e zorrëve. "


Nuk është çudi që probiotikët tani përdoren për shumë probleme shëndetësore - qoftë tek të rriturit apo fëmijët.


Probiotikët për fëmijët ndërtojnë florën e zorrëve - përfitimet shëndetësore

Profesori Brent Polk i Universitetit të Kalifornisë Jugore dhe Spitalit të Fëmijëve në Los Angeles shpjegon:


"Probiotikët kanë përfitime shëndetësore në të gjitha fazat e jetës - dhe madje edhe në fëmijërinë e hershme. Studimet aktuale tregojnë efekte shumë të mira tek fëmijët me infeksione gastrointestinale, kolikë, ekzemë, diarre dhe enterokolit nekrotizues."


Ky i fundit është inflamacion i rëndë i zorrëve që prek foshnjat e parakohshme në veçanti dhe mund të çojë në vdekjen e tyre.


Edhe tek fëmijët shumë të vegjël, probiotikët ndihmojnë në ndërtimin e një flore të shëndetshme të zorrëve, e cila më pas çon në lehtësimin e shumë sëmundjeve.


Probiotikë për dhimbje barku tek foshnjat

Koliku prek pothuajse 30 përqind të të gjithë foshnjave dhe shkakton stres të jashtëzakonshëm tek prindërit. Në fakt, të qarat e pangushëllueshme nga dhimbjet barku janë arsyeja më e zakonshme për të parë një mjek në tre muajt e parë të një fëmije.


Mjekësia konvencionale ende nuk e di shkakun specifik të kolikut, as nuk ka mjete efektive kundër tij. Dhe burimet në dispozicion nuk janë saktësisht të rekomandueshme. Përveç faktit se ato shpesh nuk kanë as ndonjë efekt, ato shpesh përmbajnë alkool ose aromatizues dhe ëmbëlsues - të gjitha substancat që një foshnjë nuk duhet t'i jepet përfundimisht.


Mjekët me fokus në mjekësinë konvencionale në veçanti shpesh kanë pak më shumë rezervë për prindërit e lodhur sesa këshillat e zakonshme: blini thithka me një vrimë të vogël në mënyrë që fëmija të mos gëlltisë shumë ajër, të bëjë vrima të vogla, të bartë me vete në fluturim. poziciononi, jepni çaj kopër, bëni masazhe barku, Vendosni një jastëk të ngrohtë - dhe fëmija ende po qan ...


Studimet tani kanë treguar se një numër i pamjaftueshëm i baktereve të dobishme të zorrëve mund të luajë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e dhimbjeve të barkut. Mostrat e jashtëqitjes treguan se foshnjat me dhimbje barku kishin shumë më pak laktobacile (p.sh. L. acidophilus) në florën e tyre të zorrëve sesa foshnjat që nuk vuanin nga koliku.


Probiotikë të veçantë për foshnjat

Edhe nëse foshnjat ushqehen me gji, kjo nuk është garanci për një florë të shëndetshme të zorrëve, sepse qumështi i gjirit nuk përmban më shumëllojshmërinë origjinale të baktereve probiotike. Lactobacillus reuteri, për shembull, po bëhet gjithnjë e më e rrallë në qumështin e grave moderne. Prandaj, në ditët e sotme, probiotikët që përmbajnë laktobacile (L. reuteri dhe L. acidophilus ose probiotikë të vegjël me L. fermentum) janë jashtëzakonisht të rëndësishme. Ju mund ta drejtoni florën e zorrëve të fëmijës përsëri në një drejtim të shëndetshëm dhe të krijoni një florë të shëndetshme dhe të fortë të zorrëve brenda pak javësh.


Përveç kësaj, probiotikët si Combi Flora SymBio mund të merren nga nëna (dhe pastaj të arrijnë tek fëmija përmes qumështit të gjirit). Probiotiku i rëndësishëm i foshnjës me L. fermentum mund të merret nga nënat që ushqejnë me gji ose - nëse nuk ushqehen me gji - i jepen drejtpërdrejt foshnjës.


Informacion mbi probiotikët për foshnjat (nga java e 5 -të deri në vitin e tretë të jetës) mund të gjenden këtu: Probiotikë për zorrët e foshnjës


Natyrisht, dhimbjet barku mund të shoqërohen edhe me diarre, p.sh. B. kur fëmijët kanë nevojë për antibiotikë. Por edhe këtu, probiotikët mund të ndihmojnë shumë mirë, siç tregojnë studimet e mëposhtme.


Probiotikë për fëmijët kundër diarresë

Kur fëmijët duhet të marrin antibiotikë, diarreja akute është një efekt anësor i zakonshëm. Ndërsa një studim nuk tregoi përmirësim nga marrja e kefirit (megjithëse ky produkt i qumështit konsiderohet veçanërisht probiotik), probiotikët janë treguar të jenë shumë të dobishëm në 56 studime. Ata e shkurtuan diarrenë me një mesatare prej një dite dhe natyrisht nuk kishin asnjë efekt anësor.


Në një studim të vjetër të botuar në Lancet në 1994, probiotikët ishin gjithashtu në gjendje të zvogëlonin rrezikun e infektimit të fëmijëve me rotavirus, një sëmundje virale që gjithashtu çon në diarre.


Probiotikët për fëmijët zvogëlojnë efektet anësore të antibiotikëve

Në një përmbledhje të vitit 2013, shkencëtarët gjithashtu treguan se probiotikët janë shumë efektivë në lehtësimin e diarresë të shkaktuar nga antibiotikët dhe gjithashtu mund ta parandalojnë atë. Diarrea e lidhur me antibiotikët zakonisht ndodh sepse antibiotikët dobësojnë florën e zorrëve aq shumë saqë clostridia - bakteret e diarresë - mund të vendosen. Probiotikët tani sigurojnë që shumë pacientë me antibiotikë të kenë infektim clostridial (në mostrën e jashtëqitjes), por nuk shfaqin asnjë simptomë, domethënë as të mos kenë diarre.


Në punën e përmendur, u ekzaminuan 23 studime me mbi 4000 të rritur dhe fëmijë. Nëse pacientët me antibiotikë merrnin probiotikë, numri i pacientëve me diarre zvogëlohej me 64 përqind. Efekte të tjera tipike anësore të antibiotikëve gjithashtu ndodhën shumë më rrallë në grupin probiotik.


Probiotikët zvogëlojnë rrezikun e alergjive dhe neurodermatitit tek fëmijët

Një studim tjetër shumë interesant u botua në Journal of Alergy and Clinical Immunology në Janar 2009. Studiuesit në Spitalin Qendror Universitar të Helsinkit i dhanë 1,200 nënave të fëmijëve të prirur ndaj alergjive probiotikë të përditshëm ose një placebo gjatë muajit të fundit të shtatzënisë. Foshnjave iu dha të njëjtin probiotik ose një placebo për 6 muajt e parë të jetës. U zbulua se ata fëmijë që kishin lindur me prerje cezariane zhvilluan më pak alergji më vonë në jetë nëse kishin marrë probiotik në muajt e parë të jetës.


Dhe nënat që morën një probiotik gjatë dhe pas shtatzënisë (nga java e 36 -të e shtatzënisë deri në 3 muaj pas shtatzënisë) ishin në gjendje të përgjysmonin rrezikun e fëmijëve për dermatit atopik - sipas një studimi norvegjez të vitit 2010 të botuar në British Journal of Dermatology.


Me sa duket, siç tregoi një studim shumë i fundit holandez nga dhjetori 2015, marrja e probiotikëve çon në një rritje të formimit të acideve yndyrore me zinxhir të shkurtër, të cilët i shërbejnë qelizave të mukozës së zorrëve si një burim energjie dhe kështu mbrojnë mukozën e zorrëve. Kjo nga ana tjetër parandalon alergjenët të hyjnë në qarkullimin e gjakut (sindromi i zorrëve të rrjedhshme), kështu që alergjitë ose simptomat alergjike nuk mund të zhvillohen aq lehtë.


Probiotikë për zhvillimin e mirë të fëmijës suaj

Universiteti Emory në Atlanta publikoi një studim në janar 2016 me gjetjet e mëposhtme:


"Flora e zorrëve ndikon në sistemin imunitar, sistemin hormonal dhe sistemin nervor dhe kështu luan një rol shumë të rëndësishëm në zhvillimin e fëmijës. Shumë faktorë ndikojnë në florën e zorrëve, të cilat në afat të gjatë mund të prishin zhvillimin fizik dhe neurokognitiv dhe të rrisin rrezikun e sëmundje në jetën e mëvonshme ".


(Çrregullimet neurokognitive përfshijnë, për shembull, autizmin ose skizofreninë).


Ndërtimi i florës së zorrëve tek fëmijët - parandalimi ideal

Prandaj, probiotikët për fëmijët duhet të përdoren në mënyrë ideale në mënyrë parandaluese. Sidomos nëse fëmijët nuk ushqehen me gji, kanë lindur me operacion cezarian ose u janë dhënë antibiotikë, probiotikët mund të jepen për të parandaluar sëmundjet, pasi zhvillimi i florës së zorrëve zakonisht shqetësohet ose ngadalësohet tek fëmijët e përmendur, në mënyrë që probiotikët të ndërhyjnë për të ndihmuar dhe ndërton florën e zorrëve.


Profesor Guarner nga Barcelona përfundon:


"Dhe megjithëse një çrregullim i florës së zorrëve mund të ketë shumë shkaqe, dieta jonë e përditshme dhe mënyra jonë e jetesës luajnë një rol vendimtar nëse flora e zorrëve mund të shërohet apo jo. Prandaj, shëndeti ynë është kryesisht në duart tona".


Pra, le të sigurohemi që fëmijët tanë të marrin ushqimin e duhur, të rriten të shëndetshëm dhe të lumtur dhe të marrin probiotikë nëse është e nevojshme.


Ndërtimi i florës së zorrëve tek fëmijët - marrja e rekomanduar

Flora e zorrëve tani është ndërtuar tek fëmijët, si dhe tek të rriturit me probiotikë të veçantë. Meqenëse është e vështirë për fëmijët të gëlltisin kapsulat, probiotikët për fëmijët zakonisht janë në dispozicion në formë pluhuri. Kur blini probiotikë, sigurohuni që prodhuesi të mund të deklarojë numrin e baktereve të gjalla të zorrëve në kohën e datës më të mirë paraprake. Përndryshe është e paqartë nëse përmban ndonjë sasi kuptimplote dhe efektive të baktereve të zorrëve ose nëse këto mund të ulen shumë gjatë rrjedhës së periudhës së ruajtjes.


L. reuteri dhe L. acidophilus duhet të përfshihen gjithmonë për fëmijët nga mosha 3 vjeç. Për foshnjat nga java e 5 -të e jetës duhet të përfshihet L. fermentum.


Probiotikët duhet të vijnë me një lugë matëse ose një mjet tjetër matës (p.sh. shishe pikatore për probiotikët e lëngshëm). Ju filloni të ndërtoni florën e zorrëve të fëmijëve me një dozë të vogël z. B. për një fëmijë trevjeçar me 1 lugë matëse në ditë. Probiotiku përzihet në të ftohtë ose të vakët, por jo në lëngje të nxehta (ujë, lëng, çaj të vakët, etj.) Dhe merret me ushqim. Gjatë 14 ditëve, marrja ditore tani mund të rritet në 1 lugë matëse dy herë në ditë.


Nëse fëmija juaj aktualisht po merr antibiotikë, jepini atyre probiotikun e fëmijëve të paktën 2 orë larg nga antibiotiku dhe disa javë pas marrjes së antibiotikut, në mënyrë që flora e zorrëve të rindërtohet. Por diskutoni çështjen - si gjithmonë - me pediatrin ose praktikuesin alternativ.


Cilat probiotikë për fëmijë dhe foshnja?

Nëse keni simptoma, por edhe nëse doni të jepni probiotikë si masë parandaluese, bisedoni me mjekun tuaj ose praktikuesin alternativ për këtë paraprakisht.


 • * Ne rekomandojmë Combi Flora Baby për foshnjat nga java e 5 -të e jetës

 • * Ne rekomandojmë Combi Flora Kids për fëmijët nga 3 vjeç


* Nëse foshnja ushqehet me gji, ne i rekomandojmë nënës të marrë Combi Flora SymBio dhe Combi Flora Baby në mënyrë që qumështi i gjirit të kolonizohet me shtamet më të rëndësishme probiotike të baktereve.


Informacion mbi vetitë dhe efektet e probiotikëve për foshnjat (nga java e 5 -të deri në vitin e tretë të jetës) mund të gjenden këtu: Probiotikë për zorrët e foshnjës

 

Burimet e artikullit:

 • Darmflora bei Kindern aufbauen - Zentrum der Gesundheit

 • (1) Dr. Gregor Reid et al., "Randomized Open-Label Pilot Study of the Influence of Probiotics and the Gut Microbiome on Toxic Metal Levels in Tanzanian Pregnant Women and School Children", mBio, Oktober 2014, ("Randomisierte offene Studie zum Einfluss von Probiotika und dem Darmmikrobiom auf den Spiegel giftiger Schwermetalle bei tansanischen Schwangeren und Schulkindern")

 • (2) Joshua Z Goldenberg, Bradley C Johnston et al. Probiotics for the prevention of Clostridium difficile-associated diarrhea in adults and children. Cochrane Review, 2013, (Probiotika zur Vorbeugung von Durchfall durch Clostridium difficile bei Erwachsenen und Kindern)

 • (3) Georgetown University Medical Center. "Kefir, Although Rich In Probiotics, Didn`t Prevent Diarrhea In Children Using Antibiotics." ScienceDaily, 4 August 2009, (Kefir, obwohl reich an Probiotika, beugt antibiotikabedingtem Durchfall bei Kindern nicht vor)

 • (4) Kuitunen M, Savilahti, Erkki. Probiotics prevent IgE-associated allergy until age 5 years in cesarean-delivered children but not in the total cohort. Journal of Allergy and Clinical Immunology, (in press), (Probiotika beugen bei per Kaiserschnitt geborenen Kindern bis zum 5. Lebensjahr IgE-assoziierte Allergien vor)

 • (5) Dotterud et al. Probiotics in pregnant women to prevent allergic disease: a randomised, double-blind trial.British Journal of Dermatology, 2010, (Probiotika bei Schwangeren, um Allergien zu vermeiden: Eine randomisierte doppelblinde Studie)

 • (6) Wiley-Blackwell. "Probiotics shorten diarrhea episodes, review suggests." ScienceDaily, 10 November 2010. (Probiotika verkürzen Durchfall, zeigt Review)

 • (7) American Gastroenterological Association. "Feeding gut microbiota: Nutrition, probiotics key factors for digestive health." ScienceDaily, 10 March 2014, (Nahrung für die Darmflora: Ernährung, Schlüsselfaktoren von Probiotika für die Gesundheit der Verdauungsorgane)

 • (8) Biasucci G, Boehm G, Cesarean delivery may affect the early biodiversity of intestinal bacteria. September 2008, Journal of Nutrition, (Kaiserschnittgeburt beeinträchtigt die Vielfalt der Darmflora nach der Geburt)

 • (9) Dommels YE, Albers R, "Survival of Lactobacillus reuteri DSM 17938 and Lactobacillus rhamnosus GG in the human gastrointestinal tract with daily consumption of a low-fat probiotic spread.", Oktober 2009, Applied and environmental microbiology, (Überlebensrate von L. reuteri und L. rhamnosus im menschlichen Verdauungssystem bei täglichem Verzehr eines fettarmen probiotischen Brotaufstrichs)

 • (10) Hoy-Schulz YE, Parsonnet J et al. "Safety and acceptability of Lactobacillus reuteri DSM 17938 and Bifidobacterium longum subspecies infantis 35624 in Bangladeshi infants: a phase I randomized clinical trial.", BMC Complementary and Alternative Medicine, Februar 2016, Sicherheit und Akzeptanz von L. reuteri und B. longum subsp. Infantis bei Kindern aus Bangladesh: randomisierte und klinische Phase-I-Studie)

 • (11) Yang I, Dunlop A et al. The Infant Microbiome: Implications for Infant Health and Neurocognitive Development. Januar 2016, Nursing Research, (Die kindliche Darmflora: Bedeutung für die Gesundheit und die Neurokognitive Entwicklung von Kindern)

 • (12) Saavedra JM, Yolken RH et al, Feeding of Bifidobacterium bifidum and Streptococcus thermophilus to infants in hospital for prevention of diarrhoea and shedding of rotavirus. 1994, Lancet, (Verabreichung von B. bifidum und S. thermophilus an Kinder in der Klinik zur Vorbeugung von Durchfall und der Ausbreitung des Rotavirus)

 • (13) Kim HK, van Hemert S et al., Probiotic supplementation influences faecal short chain fatty acids in infants at high risk for eczema. Dezember 2015, Beneficial Microbes, (Einnahme von Probiotika beeinflusst die kurzkettigen Fettsäuren im Stuhl bei Kindern mit hohem Ekzemrisiko)

 • (14) Koonce Th, Mounsey A, Rowland K, "Colicky baby? Heres a surprising remedy", The Journal of Family Practice, Januar 2011, (Ein Baby mit Koliken? Hier ist ein überraschendes Hilfsmittel)

 • (15) Savino F et al. Lactobacillus reuteri (American Type Culture Collection Strain 55730) versus simethicone in the treatment of infantile colic: a prospective randomized study. Pediatrics, Januar 2007, (L. reuteri im Vergleich zu Simethicon in der Therapie von Koliken bei Babys: Eine prospektive randomisierte Studie)

 • (16) Savino F et al. Intestinal microflora in breastfed colicky and non-colicky infants. Juni 2004, Acta Paediatrica, (Darmflora bei gestillten Babys mit Koliken und ohne Koliken)

 • (17) Savino F, Cordisco L, Tarasco V, et al. Lactobacillus reuteri DSM 17938 in infantile colic: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.Pediatrics. 2010, (L. reuteri bei Koliken bei Kindern: Eine randomisierte, doppelblinde und placebokontrollierte Studie)

97 Ansichten0 Kommentare

Ähnliche Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page