top of page
  • Qendra e Shëndetit

Perdorimi i qumshtit para 200 viteve dhe sot

Aktualisiert: 18. Juni 2021Perpara se te permeden arsyet se pse qumshti sot eshte bere i demshem se pari disa fakte qe per shumeke jane te panojura:


  • Qumshti ne boten shtazore e fillimisht edhe tek njerezit natyrisht ka funkcionin te ushqeje te posalindurit (pra qumshti i kafsheve per kafshet dhe qumshti i njerzve per njerzit)gjersa organizmi i tyre te jete zhvilluar aq shume sa qe te mund te haje edhe ushqime tjera te forta. Pra qumshti eshte nje ushqimi i perkohshem. Kjo vlen për qumështin që një kafshë ose një njeri prodhon për pasardhësit e tij. Konsumimi i qumshtit te specieve tjera nga njerzit si p.sh. qumshtit te lopes apo qumshtit te dhise nuk eshte i parapare nga natyra per te pasalindurit e aq me pak per te rriturit

  • Qumshti i lopes me krahasim me qumshtin e njeriut, pra qumshtin e nenes permban shume me shume proteina dhe shume me pak karbohidrate dhe ofron nje profil krejt tjeter te minerale dhe vitaminave. Perpos kesaj qumshti i lopes permban edhe përbërës specifik si jane hormonet e rritjes dhe antitrupa, qe per njeriun nuk jane te përshtatshëm

  • Tek shume njerez nga mosha 3 vjecare zvogelohet prodhimi i enzymes me emrin laktaze, e cila eshte e nevojshme per ndarjen e sheqrit te qumshtit (laktozes). Ne moshen madhore ky enzym mungon pothuajse teresisht, dhe si pasoje sheqeri i qumshtin ne produktet e qumshtit nuk mund te tretet. Si pasoje njerzit pas konsumimit kane probleme si barkqitje, dhimbje barku apo gazra. Problemet më te rëndësishme jane alergjite e ndryshme si problemet me lekure, problemet me rruget e frymarrjes si dhe sensibiliteti per infektcione te rrugeve te frymarrjes. Mirpo konsumimi i rregullt i qumshtit mund te shkaktoj edhe inflamacione dhe semundje autoimune.


Cili është ndryshimi midis kritereve të mëposhtme në krahasim para 200 vjeteve (apo edhe më parë) dhe sot?


  1. Shpeshtesia e konsumit të qumështit dhe sasive të konsumuara

  2. Cilësia dhe lloji i produkteve të qumështit të konsumuar

  3. Menyra e mbajtjes se kafsheve dhe ushqimi i kafshëve12 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page